Pofta de dulce cauze si trucuri alimentare
Redactat de Laura Badea
Nu ne putem opri din a ne gândi la ele; Oricât încercăm să le evităm, gândurile persistă în minte până când ne satisfacem pofta de dulce. Dorința de neclintit pentru anumite dulciuri, cum ar fi ciocolata sau înghețata, are de multe ori mai degrabă un fond psihic decât fizic.
iconBooking
Suferi de Dependență de Zahăr?

Programează o ședință cu un specialist Puterea Minții.

Deci, ce declanșează pofta de dulce?

Ce inseamna pofta de dulce?

  Dacă  simți ca și cum o armată de demoni îți preiau corpul și te torturează până când le dai zahăr, ești cuprins total de pofta de dulce. Și dacă asta se întâmplă prea des, poate că este timpul să iei în considerare motivele psihologice și biologice din spatele ei. Când mâncăm zahăr, corpul nostru începe să secrete serotonină (hormonul fericirii) și endorfine (hormoni care ne fac să ne simțim bine), ceea ce ne dă acel sentiment temporar de fericire. Prin urmare, mulți dintre noi apelăm la dulciuri în vremuri de nefericire, stres, de anxietate sau din contră în vremuri de multă relaxare și stare de bine. Dacă te-ai întrebat vreodată de ce este atât de greu să reziști dulciurilor, răspunsul este ușor: te-ai născut cu pofta de dulce. Oamenii au o preferință înnăscută pentru alimentele dulci, deoarece creierul nostru are nevoie de zahăr pentru a fi fericit, iar corpul nostru folosește zahărul cel mai eficient pentru a crea energia de care avem nevoie pentru a trăi. De asemenea genele noastre individuale sunt codificate pentru a fi mai mult sau mai puțin sensibile la anumite gusturi, inclusiv zahărul. Dacă ai o sensibilitate scăzută la dulciuri, este posibil să ai nevoie de multe alte lucruri pentru a te simți mulțumit. Zahărul rămâne una dintre cele mai ușoare căi spre fericire. Ceea ce este mai rău pentru unii dintre noi este că ne plac în mod special alimentele grase îndulcite, cum ar fi prăjiturile și ciocolata, deoarece, deși zahărul îmbunătățește aroma acestor alimente, grăsimea le conferă o textură plăcută sau „senzație în gură”. Combinația poate fi irezistibilă și, pentru unii oameni, captivantă. Pentru oricine este capabil să controleze cantitatea de alimente cu zahăr din dieta lui și să se bucure de cantități mici în contextul unei vieți sănătoase, aceasta nu este o problemă. Dar pentru alții, pofta de dulce și zahăr cu grăsimi poate duce în cele din urmă la creșterea în greutate, obezitate și risc crescut de a dezvolta afecțiuni cronice de sănătate, cum ar fi diabetul și bolile de inimă. Pentru mulți oameni rutina zilnică de după muncă arăta cam aşa: după o zi în special istovitoare, te așezi pe canapea şi vegetezi timp de câteva ore, realizând versiunea  proprie  de “Netflix şi relaxare”, lucru ce implică să ai alături poate și o ciocolată pe lângă tine. Știi că probabil este o idee proastă, dar îți spui că le meriți ca “recompensă” pentru munca dificilă depusă. Cercetătorii în domeniul psihologiei au o denumire pentru acest fenomen: se numeşte “diminuarea ego-ului“. Teoria spune că puterea de voinţă este conectată de o rezervă limitată de energie mentală, şi că odată ce ai rămas fără acea energie ai mai multe şanse să pierzi autocontrolul. Teoria aceasta pare a explica perfect răsfăţul de după muncă. Pofta de dulce este o adicție? Există studii care arată că zahărul provoacă aceleași modificări chimice în creier similare cu utilizarea substanțelor interzise deoarece provoacă dependență. De asemenea, zahărul eliberează opiacee naturale în creier, cum ar fi endorfine care produc sentimente de împlinire și mulțumire. Consumul de zahăr provoacă și eliberarea de mesageri chimici precum dopamina, duce la cresterea dorintei de a manca și mai mult dulce. În același timp, prea mult zahăr poate bloca producția de serotonină, o substanță chimică a creierului care în mod normal ajută la echilibrarea sistemului și ne împiedică să ne supraalimentăm.
Citește și  Ce faci cand NU stii ce sa faci cu viata ta!
Pentru unii, acesta este un ciclu aparent de neoprit; nu este de mirare că apare pofta de dulce de nestăvilit. pofta de dulce

Cauzele poftei de dulce

  Iată câteva cauze posibile de luat în considerare dacă te confrunți cu pofta de dulce și nevoia de a consuma zahăr în exces.   Condiționare Ceea ce mănânci – împreună cu când, de ce și cât mănânci – se poate transforma într-un comportament. Pofta de dulce poate fi  rezultatul unei condiționării clasice: comportament pe care le-ai adoptat de-a lungul timpului, deoarece ai văzut că îți aduce satisfacție. Pe scurt, este posibil să tânjești după zahăr, deoarece mintea și corpul tău au fost instruite că așa pot obține rapid liniștire, relaxare, satisfacție etc. O pofta de dulce intensă este până la urmă o experiență de formare a obiceiurilor. Într-un studiu din 2016 cercetătorii au descoperit că alimentele procesate – în special cele care conțin zahăr adăugat – pot provoca comportamente de formare a obiceiurilor mult mai rapid. Zaharul și comportamentele  de formare a obiceiurilor Orice aliment care conține zahăr declanșează instant eliberarea de dopamină, ‘substanța plăcerii”  în centrul de recompensă al creierului. Dopamina este ceea ce recompensează anumite comportamente în noi, pentru a ne determina să le repetăm,  Totodată,  este motivul pentru care anumite medicamente dau dependență. La fel ca și cocaina, heroina și alte opiacee, zahărul provoacă o “super recompensă” a dopaminei, ceea ce face ca utilizarea lui să fie foarte dorită, provocând într-un final scăderea drastică a nivelului de dopamină din corp, odată ce substanța nu mai este prezentă în corp. Consumul de îndulcitori artificiali Este posibil ca îndulcitorii artificiali, care au un gust mult mai dulce decât zahărul, să schimbe preferințele de gust  în timp. Unii cercetători cred că atunci când oamenii se obișnuiesc cu gustul hiper dulce al îndulcitorilor artificiali, pofta lor de dulce va crește. Stresul și depresia Stresul și sănătatea ta mintală joacă, de asemenea, un rol activ în apariția poftei de dule. Cantități mari de stres vor influența nivelurile de cortizol, care pot crește atât glucoza, cât și insulina. Acesta este parțial motivul pentru care oamenii stresați deseori poftesc, apoi mănâncă prea mult zahăr. Depresia funcționează puțin diferit, dar afectează și pofta de dulce și apetitul. Depresia reflectă de obicei niveluri scăzute de serotonină, iar zahărul ajută la eliberarea acesteia atunci când este consumat. Consumul de alimente zaharoase menține nivelul de serotonină ping-pong în sus și în jos, creând un ciclu nesfârșit de instabilitate a dispoziției și consumul excesiv. Somnul și pofta de dulce Relația dintre ceea ce mănânci și modul în care dormi este complexă. Un studiu din 2013 , a arătat că persoanele care nu dorm suficient au tendința de a pofti alimente care sunt:
  • dulci
  • sărate
Acest lucru se datorează faptului lipsa energiei dată de somn trebuie acoperită cu altceva. Așa apare nevoia de zahăr și pofta de dulce aproape imposibil de stăvilit. Deficiența de minerale Vitaminele și mineralele controlează atât de multe funcții în corp. Dacă ai o dietă bine echilibrată care cuprinde și o varietate de alimente, rareori vei observa o deficiență. Problema este că unii dintre noi se obișnuiesc să mănânce aceleași lucruri în fiecare zi. S-ar putea să consumi o mulțime de proteine, grăsimi și carbohidrați din alimentele preferate, dar nu este suficient. De exemplu, dacă toate proteinele tale provin din surse vegetale, poți dezvolta un deficit de fier. Fierul este responsabil pentru sănătatea celulelor roșii din sânge și pentru nivelul de energie. O energie scăzută are ca rezultat pofte intense de zahăr, pe măsură ce corpul tău țipă pentru o soluție rapidă de a furniza energia atât de necesară. Motivul pentru care calciul, zincul, cromul și magneziul provoacă pofta de dulce se datorează și rolului lor în hidratare. O deficiență în oricare dintre acestea poate crea sentimentul de deshidratare. De fapt, pofta de apă și zahăr sunt strâns legate; iată de ce setea cronică este un indicator al diabetului.

Nevoia de dulce dupa masa

Poate fi foarte greu să oprești pofta dulce după masă, deoarece este 100% NORMAL să poftești ceva dulce după masă. Repet, este 100% normal să poftești dulciuri după cină (sau orice masă!). Pofta de dulce după masă apare ca o modalitate de a obține o creștere rapidă de energie pentru a susține procesul digestiv.
Citește și  Tulburarea de stres post traumatic - Statistici. Simptome. Tratament
Digerarea mâncării este o muncă grea! Corpul tău arde calorii (sau energie) în timp ce îți digeră mâncarea. Este important să recunoaștem că trupul  folosește energie pentru a te ajuta să câștigi mai multă energie din alimentele tale. De fapt, 3-30% din totalul caloriilor conținute într-un aliment pot fi folosite digerând acel aliment. Acest proces natural a făcut ca, undeva pe parcursul vieții,  să-ți fi format un OBICEI de a mânca în mod constant ceva dulce după masă. Acum, corpul tău este programat să poftească ceva dulce după o masă … dar acest lucru nu este neapărat un lucru rău! Pentru a determina dacă acesta este un obicei pe care trebuie să-l întrerupi, întreabă-te:
  • Cum mă simt cel mai adesea după ce mănânc dulciuri la final de masă?
  • Pofta de dulce este una normală sau de nestăvilit?
Dacă mănânci desert sau dulciuri după fiecare masă și asta te face să te simți lent, balonat și altele nefavorabile, înseamnă că acest obicei dăunează corpul tău. pofta de dulce seara

Pofta de dulce seara

De ce pofta de dulce este mai puternică seara? Există mai multe motive care cresc pofta de dulce la finalul zilei. Acestea variază de la lucruri simple precum foamea și lipsa de somn. Motive mai complexe includ deficiențe de stres și nutrienți. Nu ai mâncat suficientă mâncare în timpul zilei! Aceasta este cea mai frecventă greșeală și, de obicei, motivul # 1 pentru care ai poftă de zahăr noaptea. Pofta de dulce crește seara dacă nu ai mâncat suficient dar și satisfăcător în timpul zilei. Dacă adaugi la asta stresul strâns pe parcursul zilei și o rutină de somn haoticp, ai rețeta perfectă pentru a stârni pofta de dulce seara. De asemenea, pentru a se simți mulțumit, creierul are nevoie de un anumit nivel de hidratare. Când nu bei suficientă apă în timpul zilei, corpul tău trage lichid din interiorul său și te deshidratează. De multe ori oamenii mănâncă alimente pentru că doresc de fapt apa din alimente! Sună nebunesc, dar chiar și fast-food-urile au apă în ele. Deci, dacă ai pofte dulci noaptea, gândește-te câtă apă ai consumat în timpul zilei.

Nevoie de dulce dupa efort fizic

Tocmai ai terminat un antrenament intens, dar în loc să te bucuri de acea salată de pui bogată în proteine ​​pe care ai pregătit-o mai devreme, te vei uita cu dor și disperare la cutia cu înghețată din congelator. Sau poate ai mâncat acea salată, dar de îndată ce ai pus furculița jos, primul lucru la care te gândești sunt niște biscuiți cu ciocolată care te așteaptă în dulap. Este în regulă, ni se întâmplă tuturor. Și știința are o explicație pentru pofta de dulce după efort fizic. Se pare că pofta de dulce este o modalitate prin care corpul tău încearcă pur și simplu să înlocuiască combustibilul și să se repare în cel mai rapid mod posibil. Aceste pofte de zahăr sunt mai susceptibile de a fi determinate de nevoia mușchilor noștri de a ne reface depozitele de carbohidrați și de a ne repara mușchii după exerciții. Multe deserturi au un conținut ridicat de carbohidrați sau zahăr cu eliberare rapidă, care de obicei nu reprezintă hrana de cea mai bună calitate, dar ajută corpul la o refacere rapidă.

 Dependenta de dulce in sarcina

Un procent mare de viitoare mame tânjesc la un aliment sau altul în timpul sarcinii. În timp ce unele femei au norocul să poftească la alimente sănătoase, cum ar fi roșiile și portocalele, din păcate, la unele femei pofta de dulce se amplifică în timpul sarcinii, in special deliciile pline de calorii, cum ar fi ciocolata și înghețata. Se crede că pofta de dulce se datorează creșterii nivelului de hormoni, iar unele femei experimentează pofta din același motiv în a doua jumătate a ciclului menstrual.  Din păcate nu se poate face nimic în acest sens. O schimbare sau o modificare a gustului este adesea unul dintre primele semne ale sarcinii. Chiar înainte de prima perioadă de sarcină poți observa un gust ciudat în gura sau o apreciere diferită a gustului anumitor alimente. Gustul clasic este metalic, adesea persistent și destul de puternic. Alte femei observă că gusturile lor se schimbă și că, deși anterior se bucuraseră de cafea sau de mâncăruri picante, acum se gândesc doar la ceva dulce. Modificările gustului nu sunt la fel ca poftele, dar pot fi la fel de ciudate.
Citește și  Agorafobia - frica de spatii deschise: semne, simptome, cauze, tratament

Dependenta de zahar la menstruatie

Incetează să te mai condamni pentru că visezi doar  ciocolată și chipsuri chiar înainte de menstruație. Pofta de dulce și foamea crescută sunt reale și există motive – motive legitime, dovedite științific – pentru care tu și o mulțime de alte femei au aceste comportamente alimentare în timpul sindromului premenstrual dar și a menstruației. De ce se întâmplă? Dă vina pe hormoni. Un studiu din 2016 sugerează că modificările nivelurilor de hormoni estrogen și progesteron provoacă pofte pentru alimentele bogate în carbohidrați și dulci înainte de menstruație. De asemenea, corpul tău eliberează serotonină atunci când mănânci alimente cu amidon și zahăr. Serotonina este un produs chimic care stimulează sentimentele de fericire. Creșterea sentimentelor bune este întotdeauna plăcută, dar cu atât mai mult când hormonii tăi au luat-o razna. Consumul compulsiv de alimente și pofta de dulce înainte de menstruație pot fi, de asemenea, semne ale tulburării disforice premenstruale (TDPM), care este o formă mai severă de sindrom premenstrual. pofta de dulce la copii

Pofta de dulce la copii

Mecanismul stârnirii poftei de dulce funcționează la copii la fel ca și la adulți. Copiii au o biologie foarte rafinată, care îi atrage către calitatea gustativă predominantă a laptelui matern și apoi către alimentele bogate în calorii în perioadele de creștere. În trecut, fructele erau principala sursă de dulce, acum însă copiii trăiesc în medii în care zahărul este pretutindeni. Copiii noștri se nasc cu programarea de care au nevoie pentru a-și regla singuri aportul dintr-o varietate de alimente, inclusiv – da, dulciuri! Cu toate acestea, atunci când anumite alimente sunt demonizate și alte alimente devin obligatorii pentru ei, acest lucru poate începe să îi deconecteze de înțelepciunea internă de care au nevoie pentru a-și regla consumul de alimente și pentru a crește la un ritm potrivit pentru ei. În cele din urmă, atunci când dulciurile sunt restricționate, prea strict controlate sau strict limitate, acest lucru le poate face să se simtă ca și cum ar fi un „fruct interzis. În marea schemă a lucrurilor, limbajul s-ar putea să nu pară mare lucru. Dar, în realitate, copiii își formează gânduri și opinii despre mâncare și corpul lor pe baza limbajului pe care îl aud în jurul lor. De aceea, pentru a limita consumul de zahăr și pofta de dulce, este important să echilibrați atât dieta cât și psihicul copilului. Nu demonizați zahărul, pentru că în felul acesta îi creșteți copilului în subconștient dorința de a-l consuma. Riscurile consumului excesiv de dulciuri la copii
  • Slăbirea sistemului imunitar
  • Scăderea performanțelor șolare la copii (hiperactivitatea)
  • Slabirea elasticitatii si functionarii tesuturilor
  • Afectarea tractului digestiv
  • Apariția de boli gingivale, carii dentare și căderea dinților
  • Aparitia obezitatii si a diabetului zaharat
  • Inhibarea hormonilor de creștere
  • Apariția acneei
  • Dezechilibru hormonal
  • Stimulează apetitul culinar ceea ce duce la mâncatul excesiv

 

Ce boli ascunde pofta de dulce?

  Pentru perioade scurte de timp pofta de dulce nu este o problemă, însă dacă aceasta persistă și ajunge aproape imposibil de controlat, nu-ți mai sunt afectate doar greutatea și formele, ci și sănătatea. Boli digestive și intestinale Grelina este hormonul foamei produs de stomac; se deplasează către creierul tău și îți afectează dorința de a mânca. Inflamația digestivă ridică grelina și crește pofta de mâncare și de dulce. Cu cât poftești mai mult zahăr sau carbohidrați, cu atât este mai mare problema. Problema se poate extinde la dorința intensă de alimente bogate în calorii de orice tip și la dorința subconștientă de a se răsfăța excesiv cu plăcerea de a mânca de dragul plăcerii. Activarea grelinei este vitală pentru menținerea zahărului din sânge în timpul restricției de calorii sau a foamei. De asemenea, este necesar pentru eliberarea hormonului de creștere care repară corpul și pentru mobilitatea intestinului, astfel încât tractul digestiv să se deplaseze în timp util și să nu ai arsuri la stomac. Nivelurile de grelină sunt crescute în timpul suferinței digestive într-un efort de a coordona repararea tractului digestiv. Dacă problemele digestive persistă, grelina va rămâne crescută. Efectul secundar advers al grelinei crescute este că pofta de dulce va crește și veți mânca mai mult zahăr. Procesul este valabil pentru orice aliment.
Citește și  Iubirea este Lipiciul
Probleme ale tiroidei Dacă te simți în permanență obosită, s-ar putea să ai probleme cu tiroida. Aceste senzații sunt însoțite, de obicei, de dureri de cap, articulare și de fluctuații în greutate. Atunci când tiroida nu funcționează bine, dorința de a mânca zahăr se intensifică. Încearcă să bei mai multă apă și evită alimentele procesate sau cele cu făină albă, iar pofta de dulce se va diminua. Menopauză sau premenopauză Dacă ai trecut de 40 de ani și te confrunți cu schimbări bruște de atitudine, observi o diminuare a libidoului, iar menstruație devine neregulată, s-ar putea să te apropii de menopauză. În această perioadă te poți confrunta de asemenea și cu insomnie, dureri de cap, oboseală sau bufeuri. Pe măsură ce nivelul de progesteron și estrogen încep să scadă, celulele nu mai răspund la fel de bine la insulină și apare pofta de dulce. Problema este că te simți, în continuare, obosită și nervoasă după consumul de zahăr, așa că soluția este să stăpânești aceste nevoie. În loc de dulciuri, ia vitamina B6. Infecții fungice Dacă nu poți rezista o zi întreagă fără zahăr sau pâine, s-ar putea să ai o ciupercă, potrivit studiilor. Dacă ai luat antibiotice mai mult de trei ori într-un an, obișnuiești să iei medicamente antiacide după fiecare masă sau ți-au fost prescrise tratamente cu steroizi, s-ar putea să ai candidoză. Această ciupercă se hrănește cu zahăr și pentru că dulciurile și pâinea sunt transformate rapid în glucoză, simți nevoia să le consumi. Dacă dai curs acestor dorințe, ciuperca se înmulțumește rapid și îți intensifică poftele. Renunță la zahăr și la cafeină și vei ajuta, astfel, la restabilirea echilibrului bacteriilor bune din organism. Acest proces durează până la 5 luni, dar cu timpul ar trebui să fie mai ușor să reziști poftelor de dulce.

 Pofta de dulce si ficatul

Ficatul ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge care, aflat în dezechilibru, provoacă pofta de dulce, oboseală și gândire neclară. Un ficat toxic cauzează, de asemenea, bolile inflamatorii, precum diabetul, artrita, hipertensiunea arterială dar și bolile autoimune. Sucurile, băuturile energizante îndulcite,produsele de patiserie, prăjiturile cu creme, napolitanele, toate acestea sunt exemple de alimente și băuturi care afectează grav ficatul. În timp, celulele hepatice nu mai pot procesa tot ceea ce mănânci și bei – astfel apare afectiunea numită ficat gras. Daca ficatul nu este sănătos, pot apărea dezechilibre hormonale care duc la apariția durerilor de cap, a modificărilor stării de dispoziție și la declanșarea depresiei.

Deficienta de crom

Se recomandă includerea alimentelor ce conțin crom în alimentație deoarece ajută la reducerea colesterolului și la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Deși nu este un mineral consacrat, devine important atunci când lipsește, mai ales prin dezechilibrele pe care le produce printre care fluctuații de energie sau degradarea structurii ADN-ului. Cromul este benefic pentru cei care suferă de hipoglicemie, intoleranță la glucoză și diabet. La persoanele care suferă de hiperglicemie, cromul influențează nivelul de insulină prin înlăturarea excesului de zahăr din sânge. In schimb, la acele persoane cu hipoglicemie, cromul reușește să normalizeze funcțiile insulinei restabilind nivelul optim de glucoză, dupa ce s-a servit o doză mare de zahăr. Lipsa de crom din organism se poate datora și consumului de alimente procesate – dulciuri, prăjituri etc., deoarece acest mineral se pierde în urma procesului de rafinare al alimentelor. cum scapi de pofta de dulce

Cum scapi  de pofta de dulce?

  În mod normal, fructele uscate dar și cele proaspete pot ajuta la depășirea poftelor de zahăr. Cu toate acestea, uneori pur și simplu nu e suficient.
iconBooking
Suferi de Dependență de Zahăr?

Programează o ședință cu un specialist Puterea Minții.

Deși se știe că guma de mestecat fără zahăr ne reduce pofta de dulce (dar poate provoca probleme cu stomacul și balonări, deci atenție!), încercarea de a-ți concentra atenția către altceva s-a dovedit a fi la fel de eficientă. Recuperarea sistemului digestiv și întărirea acestuia cu mese sănătoase și echilibrate poate ajuta, de asemenea, la eliminarea acestor pofte. Mănâncă mai puțin, dar mai des: încearcă să reduci  cantitatea de alimente pe care le consumi în principalele mese ale zilei și introdu gustări regulate, care la rândul lor  te pot ajuta să îți echilibrezi nivelul zahărului din sânge și să previi atacurile de hipoglicemie.
Citește și  Oboseala psihica: 4 metode si tratamente pentru combaterea epuizarii psihice
Menține o limită de 150 de calorii: consumul unui desert care nu depășește 150 de calorii pe zi va fi mai puțin dăunător organismului decât consumul de alimente cu zahăr mult. Dacă totuși îți dorești un desert, alege deserturi cu lapte sau fructe, în loc de opțiuni siropoase și cu conținut ridicat de carbohidrați. Amestecă deserturi: În loc să mănânci o întreagă ciocolată, s-a demonstrat că o banană sau câteva căpșuni înmuiate în ciocolată reduc pofta. Consumul de cantități mici de drajeuri de ciocolată cu alune sau migdale poate, de asemenea, să-ți reducă pofta de dulce. Fructele: Fructele proaspete și uscate pot satisface nevoia pentru ceva dulce. Adăugarea unei surse de calciu (cum ar fi iaurtul, nucile sau legumele cu frunze verzi) la fructe poate crește senzația de sațietate. Găsește o activitate: Când îți  vine în minte ideea de a mânca ceva dulce, fă o activitate pe care o poți finaliza în 10 minute pentru a-ți dezlipi mintea de pofta de dulce. O curățenie rapidă prin casă, ridicarea și mersul în jurul biroului, un telefon rapid la un prieten pentru o conversație rapidă te poate ajuta să scapi de pofta de dulce. Evită carbohidrații simpli: carbohidrații simpli, cum ar fi produsele de patiserie, cresc tendința noastră de a mânca ceva dulce. În loc de făină albă și orez, încearcă să consumi pâine integrală din grâu, produse din grâu integral și leguminoase uscate, împreună cu surse de proteine, pentru a crește sațietatea, reducând în același timp pofta de dulce. Caută sprijin: Dacă modificările stării tale emoționale, cum ar fi stresul și tristețea, te fac să ai pofte, poți lua în considerare sprijinul profesional de la un psiholog. Trebuie să aveți în vedere că niciun fel de mâncare sau desert nu va rezolva probleme în viață. Bucură-ți ochii mai întâi: se știe că percepția vizuală îmbunătățește simțul gustului. Încearcă rețete sănătoase, dar frumoase, atrăgătoare pe care le poți prepara acasă.

Vitaminele care reduc pofta de dulce

Următoarele vitamine și nutrienți ar trebui incluse în dieta ta dacă vrei să câștigi lupta cu pofta de dulce:
  • vitamina A
  • vitamina B
  • arginina
  • crom
  • magneziu
  • potasiu

Consiliere psihologica

De multe ori, pofta de dulce este asociată cu mâncatul pe fond emoțional. Multe persoane  cu probleme de greutate, mănâncă pe fond emoțional.  In loc să-și înfrunte emoțiile, preferă să mănânce ceva bun. Pofta de dulce are legătură cu nevoia de calmare a minții. Creierul cere dulce pentru că este un anestezic, îi dă stare de bine, îl liniștește. Corpul nu are nevoie de dulce niciodată. El cere anumiți nutrienți de care într-adevăr are nevoie. În pofta de dulce este vorba de nevoia de calmare, de o nevoie psihologică, fie că e vorba de mâncatul emoțional, fie că e acest mâncat impulsiv care să ne calmeze, să ne neutralizeze energia negativă, frustrarea, anxietatea, fricile, nemulțumirea. În momentul în care avem poftă de dulce să ne punem întrebarea: ce anume îmi lipsește în viață mea, de ce am nevoie cu adevărat, pentru că e clar că acolo este o insatisfacție. Ai observat că cu cât ești mai stresat, cu atât apare mai mult anxietatea de a mânca dulce? Când ne găsim trăind situații care generează mult stres și anxietate, corpul nostru începe să aibă nevoie de glucoză excesiv. Terapia cognitiv comportamentala (TCC) este o formă de psihoterapie, orientată spre identificarea problemelor cu scopul soluționării acestora folosind tehnici și strategii specifice cognitiv comportamentale. Terapia cognitiv comportamentala se centrează pe studierea relației dintre gânduri, emoții si comportamente. Astfel poate fi folosită cu succes  pentru a înțelege, accepta și depăși pofta de dulce. alimente care scad pofta de dulce

Lista de alimente care scad pofta de dulce

  • Banane
  • Portocale
  • Struguri
  • Mere
  • Merișoare
  • Migdale
  • Nuci
  • Caju
  • Semințe de dovleac
  • Roșii
  • Porumb
  • Cartofi dulci
  • Orez brun
  • Quinoa
  • Ceaiul verde
  • Ceaiul matcha
  • Ananasul
 

Cum poate hipnoza influența pofta de dulce și trucurile alimentare?

Hipnoza și miturile legate de aceasta sunt adesea asociate cu influențarea poftelor alimentare. Trucurile alimentare pot fi folosite împreună cu hipnoza pentru a reduce pofta de dulce sau pentru a promova alegeri alimentare mai sănătoase. Studiile arată că hipnoza poate fi eficientă în gestionarea poftelor alimentare.

 Concluzii

Pofta de dulce fără alte simptome nu indică de cele mai multe ori o problemă de sănătate. De fapt, aceasta este una dintre cele mai frecvente pofte pe care le experimentează oamenii. S-ar putea să poftești dulciuri pentru că ești:
  • obișnuit să le mănânci
  • le asociezi cu anumite evenimente din viață
  • obosit
  • anxios
  • stresat
Pentru a reduce pofta de dulce, ai putea încerca:
  • citește mai mult despre riscurile pentru sănătate pe care le implică zahărul
  • consumă mai multe proteine
  • fă exerciții
  • dormi mai mult
  • satisfacerea poftei cu o alternativă mai sănătoasă cu gust dulce
Și dacă rezistența la pofta de dulce îți consumă prea mult timp și energie, nu ezita să contactezi un expert în terapie pentru ajutor.  

Laura Badea

Laura Badea este Consilier pentru Dezvoltare personală și Specialist în Activitatea de Coaching, acreditate de Ministerul Muncii și Educației din România.

Articole publicate: 51

Vezi pagina autorului

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

  • sute de ore de cursuri,
  • zeci de ședințe de terapie,
  • demonstrații și exemple de lucru
  • Certificări Internaționale
  • > Inscrie-te Acum <

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *