hormonul fericirii
Redactat de Laura Badea
În timp ce filosofia a încercat să definească și să explice fericirea în fel și fel de moduri, anatomia a grăit ușor ” la urma urmei, este vorba doar despre hormoni”.   În articolul  următor vom descoperi hormonul fericirii. Articol revizuit medical de Dr. Adriana-Valentina Șeicăreanu- medic rezident psihiatrie

Ce sunt hormonii? 

Hormonii sunt ”mesageri chimici”, produși de glande, în special glande endocrine și au rolul de a transmite mesaje între diferite părți ale corpului. Aceștia sunt eliberați în sânge și utilizați pentru două moduri de comunicare, între două glande endocrine sau între o glandă endocrină și un organ țintă. Există multe tipuri de hormoni care acționează asupra funcțiilor și proceselor organismului precum creșterea și dezvoltarea, metabolismul, funcția sexuală, funcția cognitivă și psihică, menținerea homeostaziei.  
Citește și  Pofta de dulce: 10 cauze si trucuri alimentare

Cei 4 hormoni ai fericirii

Există patru hormoni principali care sunt prezenți atunci când trăiești fericirea, emoțiile și stările de bine. Aceștia moderează sentimentele de bunăstare și sunt influențați de nivelul de stres și stilul de viață al fiecăruia dintre noi. fericire

2.1 Serotonina

Serotonina, stabilizatorul dispoziției, este un neurotransmițător care transmite mesaje între celulele nervoase. Are un rol important în reglarea stării de spirit, emoțiilor, apetitului, digestiei, ciclurilor somn-veghe și a ceasului biologic.  

2.2 Dopamina

Dopamina este considerată a fi motorul motivațional, făcând parte din sistemul de recompensă al creierului. Oferă senzații plăcute și te face să revii pentru mai multe, de aceea dopamina este neurotransmițătorul activ în dependențele de substanțe (droguri, alcool) și comportamente (sex, jocuri de noroc).  

2.3 Oxitocina

Una dintre principalele funcții ale oxitocinei este implicarea acesteia în naștere și lactație. De asemenea, corpul tău produce oxitocină atunci când ești entuziasmat de partenerul sexual și când te îndrăgostești. Datorită rolurilor sale a fost numit „hormonul iubirii” sau ”hormonul îmbrățișării”. Este responsabilă și de stabilirea relațiilor sociale dintre oameni.  

2.4 Endorfinele     

Endorfinele au rolul de calmante naturale ale corpului uman, ameliorează durerea și creează o senzație generală de bine. Numele lor provine de la termenul „morfină endogenă”. „Endogene” pentru că acestea sunt produse în corpurile noastre, iar ”morfina” se referă la analgezicul opioid ale cărui acțiuni le imită. Există aproximativ 20 de tipuri de endorfine, cel mai bine studiat fiind beta-endorfina. hormonii-fericirii

Cum se produce hormonul fericirii

Serotonina este produsă în intestine în cea mai mare proporție, în creier, în trombocite. Poți stimula secreția de serotonină prin:

  • Meditație
  • Sport
  • Expunerea la soare
  • Plimbări în natură
Dopamina este un neurotransmițător produs în creier printr-un proces în doi pași. Poți stimula secreția de dopamină prin:
  • Atingerea unui obiectiv
  • Activități de autoîngrijire
  • Mâncare
Endorfinele sunt eliberate de hipotalamus și glanda hipofiză ca răspuns la durere sau stres. Poți stimula secreția de endorfine prin:
  • Râs
  • Uleiuri esențiale
  • Comedii
  • Ciocolată neagră
  • Sport
Citește și  Dependenta De Alcool: 5 Metode De Tratament + Cauze
Oxitocina este un hormon produs în hipotalamus și eliberat de către glanda hipofiză în sânge. Poți stimula secreția de oxitocină prin:
  • Animalele de companie
  • Imbrățișări
  • Atingeri
  • Complimente 

Hormonul fericirii femei vs. bărbați

În cazul serotoninei, s-a demonstrat că există diferențe în ceea ce privește nivelurile acesteia în organismul femeilor și al bărbaților. Se pare că femeile dețin mai mulți receptori ai serotoninei decât bărbații, de aceea efectele sunt mai vizibile la femei.  Totuși, proteina care transportă hormonul fericirii în organismul femeii este mai lentă decât cea a bărbaților, acesta fiind motivul ratei mai mari de apariție a depresiei la femei. Având în vedere rolul oxitocinei în naștere și alăptare, o bună perioadă de timp s-a crezut că este produsă doar de organismul femeii.  La bărbați, nivelul este mai scăzut, dar ajută în producția de testosteron. Totodată, studiile au demonstrat că datorită oxitocinei se menține fidelitatea și atractivitatea într-o relație monogamă. Se pare că motivul pentru care dependențele sunt mai frecvente la bărbați decât la femei este acela că sistemul dopaminergic al bărbaților este mai activ decât cel al femeilor. Femeile sunt mai predispuse la durere fizică și psihică decât bărbații acest lucru fiind datorat unei producții mai reduse de endorfine (hormonul fericirii).   fericire hormoni

Simptome ale unui nivel scazut de dopamină și seretonină

În cazul în care resimți anumite simptome dintre cele de mai jos, este posibil ca nivelurile tale de dopamină și serotonină să fie scăzute și ar trebui să mergi la un medic.
  • Dureri cronice
  • Constipație persistentă
  • Pierdere/Creștere în greutate
  • Dificultate la înghițire 
  • Tulburări de somn 
  • Oboseală 
  • Hiperactivitate
  • Tulburări de atenție
  • Apetit sexual scăzut
  • Halucinații și iluzii 
  • Dispoziție tristă
  • Pneumonie 
 

Legătura dintre hormonul fericirii și echilibrul psihic

Având în vedere că hormonul fericirii influențează atât modul în care te comporți sau îți gestionezi emoțiile, cât și funcțiile de bază ale organismului, aceștia au un rol important în echilibrul psihic. Atunci când nivelul hormonilor nu este unul corespunzător, pot apărea anumite tulburări psihice.  
Citește și  Activități de cuplu pentru îmbunătățirea relației
Depresie – Se pare că ar exista o legătură complexă între depresie și serotonină, dar nu este pe deplin elucidată. Deficitul de serotonină poate fi un factor declanșator  al depresiei. Scăderea nivelurilor de dopamină formează baza simptomelor asociate cu tulburările depresive majore. Anxietate – Anxietatea care apare brusc și care pare fără legătură cu altceva, cum ar fi o traumă recentă sau un factor de stres, se datorează adesea unui deficit de serotonina. Totodată, un nivel crescut de endorfine ar putea declanșa anxietate și atacuri de panică Schizofrenie – Se pare că mulți dintre pacienții diagnosticați cu schizofrenie au niveluri mai scăzute ale serotoninei decât alte persoane. Boala Parkinson – Este rezultatul unui număr de factori, dintre care unul este reducerea producției de dopamină în creier. Când există un deficit de dopamină apar dificultăți distincte de mișcare asociate cu această afecțiune. Demența – Studiile noi spun că nivelul de serotonină scăzut este legat de apariția demenței și poate fi chiar un semn de avertizare timpuriu. Având în vedere că serotonina poate afecta memoria, concentrarea și alte funcții cognitive este posibil ca scăderea acesteia să crească riscul dezvoltării demenței odată cu vârsta. Dependențele – Excesul de dopamină poate influența pozitiv sau negativ răspunsul oamenilor la anumiți stimuli. Autismul – Se pare că există o legătură între nivelul scăzut de oxitocină și apariția autismului la copii, conform studiilor.  

Alimente bogate în serotonină 

    Îți poți crește nivelul de serotonină prin alimentație în 2 moduri:       Consumând alimente bogate în substanțe probiotice care susțin bacteriile bune și produc acizi grași cu lanț scurt: mere, orz, sfeclă, fructe de pădure, citrice, cartofi, merișoare, usturoi, anghinare, leguminoase, ciuperci, ovăz, ceapă, secară, grâu, paste.         Consumând alimente bogate în triptofan, aminoacidul esențial pe care organismul îl folosește pentru a produce serotonină: semințe de floarea soarelui, boabe de soia, ovăz, grâu, quinoa, spirulină, cartofi, lapte, brânză, năut, somon, cod, ouă, vită, pui, curcan.  
Citește și  Sindromul Asperger: Cauze, Simptome și Tratament

Pot hormonii fericirii să ajute la reducerea durerii în timpul autohipnozei?

Pot hormonii fericirii să ajute la reducerea durerii în timpul autohipnozei? Autohipnoza pentru învingerea durerii implică utilizarea puterii minții pentru a reduce disconfortul fizic. Prin inducerea unei stări de relaxare profundă, autohipnoza stimulează eliberarea endorfinelor și a serotoninelor, hormoni cunoscuți pentru a îmbunătăți starea de spirit. Acești hormoni fericirii pot acționa ca analgezici naturali, reducând astfel senzația de durere în timpul autohipnozei. În plus, autohipnoza poate ajuta și la reducerea stresului, care poate agrava durerea.

Metode de creștere a nivelului hormonilor fericirii

 Exerciții

Majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu faptul că exercițiile fizice eliberează hormonul fericirii prin endorfine. Orice formă de mișcare care crește ritmul cardiac va provoca un sentiment pozitiv.   

Anumite alimente

Când vine vorba de hormonul fericirii, alimentele consumate joacă un rol important.

Ciocolata neagră în cantități mici te poate face să te simți mai bine atunci când ești trist.

Cantități mici de alcool, cum ar fi un pahar de vin, pot declanșa eliberarea de endorfine, totuși, prea mult poate avea efectul invers.

Gătitul poate declanșa, de asemenea, producția de hormoni, mai ales dacă gătești pentru sau împreună cu cineva drag.

 

Activitatea sexuală și hormonul fericirii

Endorfinele, oxitocina și dopamina sunt toate eliberate în timpul activității sexuale.  Acestea vin împreună pentru a crea senzația de relaxare și satisfacție sexuală.

Masaj

Masajul sau atingerile de orice fel pot încuraja eliberarea de endorfine și pot stimula producția de oxitocină atât la persoana care este masată, cât și la maseur. Același lucru este valabil și pentru alte terapii de vindecare (cum ar fi acupunctura, chiropractica și hidroterapie), deoarece relaxează corpul și moderează durerea.  

Meditație

Meditația are multe beneficii, inclusiv relaxarea și concentrarea minții. Această practică declanșează hormonul fericirii deci eliberarea de endorfine, precum și dopamină, serotonină și melatonină.   
Citește și  Inelul Gastric Virtual

Râsul

Râsul duce la producere de endorfine, scade nivelul de stres, îmbunătățește funcția imunitară și, în general, îți ridică moralul. Este atât de eficient încât terapia prin râs a fost stabilită ca terapie cognitiv-comportamentală în anumite situații (depresie, stres).  

Plimbări în natură

Câteva minute pe zi petrecute afară pot îmbunătăți motivația și bunăstarea. 

 

Uleiuri esențiale

Sistemul olfactiv determină creierul să elibereze serotonină și dopamină ca răspuns la mirosul uleiurilor esențiale, cum ar fi bergamota, lavanda și lămâia. Acesta este motivul pentru care aromaterapia este atât de populară pentru cei care se confruntă cu stres, anxietate, depresie și alte tulburări de dispoziție.  

Atingerea scopurilor

La atingerea obiectivelor, chiar și a celor mici, sistemul de recompensă al creierului activează și eliberează dopamină, hormonul fericirii. Acest lucru nu numai că oferă organismului tău un mic impuls de substanțe chimice pentru a se simți bine, dar te și motivează să atingi mai multe obiective.  

Rememorarea lucrurilor plăcute

Există o interacțiune în creier între starea de spirit și memorie; atunci când este combinat cu partea a creierului care este asociată cu atenția, poate declanșa producția de serotonină. Acest lucru se poate întâmpla atunci când îți aminteștii ceva frumos, spre exemplu, când privești niște fotografii ale unor momente deosebite din viața ta.   Muzica Atât ascultarea muzicii cât și cântatul pot elibera oxitocină.   

Un animal de companie

Atunci când te joci sau mângâi un animal de companie, crește nivelul de oxitocină din corp.

        Acțiunile tale, stilul de viață și relațiile pe care le ai cu ceilalți influențează secreția acestor ”hormoni ai fericirii”, așadar ești responsabil de propria fericire. Totuși, atunci când observi anumite modificări în starea ta generală și nu știi să le gestionezi, este important să cauți și să ceri ajutor.     Bibliografie: https://www.parkinsonsnsw.org.au/four-happy-hormones/ https://www.yourhormones.info/hormones/ https://www.news-medical.net/health/What-are-Hormones.aspx https://www.medicalnewstoday.com/articles/232248#_noHeaderPrefixedContent https://atlasbiomed.com/blog/serotonin-and-other-happy-molecules-made-by-gut-bacteria/#what-is-serotonin https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/feel-good-hormones-how-they-affect-your-mind-mood-and-body https://www.verywellmind.com/common-symptoms-of-low-dopamine-5120239 https://www.mariongluckclinic.com/blog/12-ways-to-increase-your-happy-hormones.html https://www.goodtherapy.org/blog/10-serotonin-deficiency-symptoms-everyone-should-look-out-for-0225197 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4165758/ https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/13623613211034375

Laura Badea

Laura Badea este Consilier pentru Dezvoltare personală și Specialist în Activitatea de Coaching, acreditate de Ministerul Muncii și Educației din România.

Articole publicate: 51

Vezi pagina autorului

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

  • sute de ore de cursuri,
  • zeci de ședințe de terapie,
  • demonstrații și exemple de lucru
  • Certificări Internaționale
  • > Inscrie-te Acum <

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *