dependenta de alcool
Redactat de Laura Badea
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, după fumat și hipertensiunea arterială, dependența de alcool este al treilea factor de risc pentru boală și moarte prematură pentru populația generală din Uniunea Europeană.
iconBooking
Suferi de Dependență de Alcool?

Programează o ședință cu un specialist Puterea Minții.

Pentru adolescenții și tinerii cu vârsta cuprinsă între 10 și 24 ani, alcoolul este însă principalul factor de risc, fiind responsabil pentru 7% din anii de viață trăiți cu incapacitate sau pierduți prin deces prematur. Pe lângă impactul asupra sănătății, dependența de alcool poate avea consecințe sociale dramatice: probleme relaționale (divorț, abuz și neglijare a copiilor), pierderea prietenilor, dificultăți materiale, pierderea locului de muncă, excludere socială, probleme legale (amenzi) comportament sexual nepotrivit (sex neprotejat, viol, sarcină nedorită). În acest articol vorbim despre una dintre cele mai greu de tratat adicții – dependența de alcool sau alcoolismul – cum ne poate afecta atât la nivel mental cât și fizic individul și care sunt pașii spre vindecare.

Idei Principale

  1. Dependenta de alcool este un factor major de risc pentru boala si deces prematur.
  2. Alcoolul are consecinte sociale dramatice, cum ar fi problemele relationale si pierderea locului de munca.
  3. Dependenta de alcool este o boala recunoscuta si implica pierderea controlului si continuarea consumului, chiar si cu consecinte negative.
  4. Consumul excesiv de alcool poate duce la probleme de sanatate, cum ar fi afectarea ficatului si a sistemului nervos.
  5. Tratamentul dependentei de alcool implica medicamente, terapie si sprijin social pentru a ajuta la recuperare si prevenirea recaderilor.

 Ce este Dependența de Alcool?

Consumul excesiv de alcool  este  cunoscut printr-o varietate de termeni, inclusiv alcoolism, abuz de alcool și dependența de alcool. Astăzi, lumea științifică recunoaște dependența de alcool ca fiind o boală denumită tulburare de consum de alcool. Apare atunci când o persoană bea atât de mult încât corpul său devine în cele din urmă dependent. Când se întâmplă acest lucru, alcoolul devine cel mai important lucru din viața sa. Persoanele cu tulburări de consum de alcool vor continua să bea chiar și atunci când băutul provoacă consecințe negative, cum ar fi pierderea unui loc de muncă sau distrugerea relațiilor cu oamenii pe care îi iubesc. Este posibil să știe că consumul lor de alcool le afectează negativ viața, dar de multe ori nu este suficient pentru a-i determina să nu mai bea. Așadar, tulburarea consumului de alcool este un model de consum de alcool care implică:
  • probleme de control al consumului de alcool
  • preocuparea zilnică cu alcoolul
  • continuarea consumului de alcool chiar și atunci când cauzează probleme
  • nevoia de a bea mai mult pentru a obține același efect
  • simptome de sevraj atunci când reduceți rapid sau încetați să beți.
Consumul nesănătos de alcool include orice consum de alcool care îți pune sănătatea sau siguranța în pericol sau cauzează alte probleme legate de alcool.
Citește și  Ce este inteligența emotională și cum cum o dezvolți?
Include, de asemenea, consumul excesiv de alcool – un model de băut în care un bărbat consumă cinci sau mai multe băuturi în decurs de două ore sau o femeie cel puțin patru băuturi în decurs de două ore. cauzele-alcoolismului

Cauzele alcoolismului

  Factorii genetici, psihologici, sociali și de mediu pot avea un impact asupra modului în care consumul de alcool ajunge să îți afecteaze corpul și comportamentul. Teoriile sugerează că pentru anumite persoane consumul de alcool are un impact diferit și mai puternic, care poate duce la tulburarea consumului de alcool. În timp, consumul de alcool în exces poate schimba funcția normală a zonelor din creier asociate cu experiența plăcerii, a judecății și a capacității de a exercita controlul asupra comportamentului. Factori de risc Consumul de alcool poate începe în adolescență, dar dependența de alcool apare mai frecvent între 20 – 30 ani. Cei mai importanți factori declanșatori: Băutul constant în timp. A bea prea mult în mod regulat pentru o perioadă îndelungată sau a bea în mod regulat poate duce la probleme legate de alcool sau dependența de alcool. Începi de la o vârstă fragedă. Persoanele care încep să bea la o vârstă fragedă prezintă un risc mai mare de tulburare de consum de alcool. Istorie de familie. Riscul de dependenta de alcool este mai mare pentru persoanele care au un părinte sau o altă rudă apropiată care are probleme cu alcoolul. Acest lucru poate fi influențat de factori genetici. Depresie și alte probleme de sănătate mintală. Este frecvent ca persoanele cu tulburări de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea, depresia, schizofrenia sau tulburarea bipolară, să aibă probleme cu alcoolul sau alte substanțe. Istoria traumei. Persoanele cu antecedente de traume emoționale sau de altă natură prezintă un risc crescut de tulburare de consum de alcool. Factori sociali și culturali. A avea prieteni sau un partener apropiat care bea în mod regulat ar putea crește riscul de tulburare de consum de alcool. Modul plin de farmec în care băutura este uneori descrisă în mass-media poate trimite și mesajul că este OK să bei prea mult. Pentru tineri, influența părinților, a colegilor și a altor modele din societate poate avea un impact asupra riscului de a dezvolta dependenta de alcool.  

Simptome ale dependenței de alcool

 
  • Nu poți limita cantitatea de alcool pe care o bei
  • Simți o dorință puternică de a bea alcool în orice moment al zilei
  • Îți dorești să reduci consumul de alcool dar toate încercările se dovedesc nereușite
  • Petreci mult timp consumând alcool sau recuperându-te după consumul de alcool
  • Neîndeplinirea obligațiilor majore la locul de muncă, la școală sau acasă din cauza consumului repetat de alcool
  • Continuarea consumului de alcool chiar dacă știi că provoacă probleme fizice, sociale sau interpersonale
  • Renunțarea sau reducerea activităților și hobby-urilor sociale și de muncă
  • Consumul de alcool în situații în care nu este sigur, cum ar fi când conduci sau înoți
  • Dezvoltarea unei toleranțe la alcool, astfel încât să ai nevoie de mai mult pentru a simți efectul acestuia sau pentru a avea un efect redus din aceeași cantitate
  • Dacă ai simptome de sevraj – cum ar fi greață, transpirație și tremurături .
Manualul de Diagnostic și Statistică al Tulburărilor Mentale intregrează abuzul de alcool și dependența de alcool într-o singură categorie denumită tulburare de consum de alcool cu următoarele sub-clasificări: usoară, moderată și severă.
  1. Ușoară – prezența a două, maxim trei simptome
  2. Moderată – prezența a patru până la 5 simptome
  3. Severă – prezența a șase sau mai multe simptome
Citește și  Agorafobia - frica de spatii deschise: semne, simptome, cauze, tratament
Tulburarea consumului de alcool poate include și perioade de intoxicație cu alcool și simptome de sevraj. Intoxicarea cu alcool are ca rezultat creșterea cantității de alcool din sânge. Cu cât este mai mare concentrația de alcool din sânge, cu atât devii mai afectat. Intoxicația cu alcool provoacă probleme de comportament și modificări mentale. Acestea pot include un comportament inadecvat, stări de spirit instabile, tulburări de judecată, vorbire neclară, atenție sau memorie afectată și coordonare slabă. De asemenea, poți avea perioade numite „întreruperi”, în care nu îți amintești evenimentele. Nivelurile foarte mari de alcool din sânge pot duce la comă sau chiar la moarte. Sevrajul poate apărea atunci când consumul de alcool a fost intens și prelungit și apoi este oprit sau redus foarte mult. Poate apărea în câteva ore până la patru sau cinci zile mai târziu. Semnele și simptomele sevrajului includ
  • transpirația abundență
  • bătăi rapide ale inimii
  • tremurături ale mâinilor
  • probleme de somn
  • greață și vărsături
  • halucinații
  • neliniște și agitație
  • anxietate și ocazional convulsii.
Simptomele pot fi suficient de severe pentru a-ți afecta capacitatea de a funcționa la locul de muncă sau în alte situații sociale. diagnostic dependenta de alcool

Diagnostic dependența alcool

  Diagnosticarea unei persoane dependente de alcool se face pe baza consumului frecvent, regulat, în mod repetat sau excesiv de alcool, însoțit de apariția semnelor și simptomelor. Există și câteva chestionare profesionale elaborate cu scopul de a măsura cantitatea de alcool consumată de o anumită persoană. Aceste chestionare îți pot arăta gradul de dependenta de alcool la care te afli (daca este cazul).
  • Chestionarul AUDIT. Acest chestionar este alcatuit dim zece itemi: trei itemi cu privire la dependența de alcool, trei itemi cu privire la cantitatea de alcool consumată şi frecvența consumului şi patru itemi care fac referință la afecțiunile medicale apărute în urma consumului de alcool.
  • Testul CAGE  Este un test foarte scurt, cu numai patru intrebari care diagnosticheaza problemele cu alcoolul considerand intreaga istorie de viata a pacientului.
  • Chestionarul MAST prezintă o precizie de 98% în identificarea persoanelor dependente de alcool. Acest chestionar este alcătuit din 24 de întrebări legate de apariția unor probleme sociale, familiale sau profesionale, în contextul consumului abuziv de alcool.
Autotestare: folosesc greșit alcoolul? Uneori poate fi greu să trasezi linia dintre consumul sigur de alcool și utilizarea abuzivă a alcoolului. Dacă ai dubii în ceea ce privește relația ta cu alcoolul, începe cu următoarele întrebări:
  • Trebuie să cresc doza pentru a simți efectele alcoolului?
  • Mă simt vinovat(a) după ce beau?
  • Devin iritat sau violent când beau?
  • Aveți probleme în viața socială din cauza băuturii?
  • Cred că aș fi mai bine dacă aș reduce consumul de alcool?
 

Complicatiile dependenței de alcool

Impact asupra siguranței Dependența de alcool îți poate reduce abilitățile de judecată și reduce inhibițiile, ducând la alegeri îndoielnice și situații sau comportamente periculoase, inclusiv:
  • Accidente
  • Probleme în relație
  • Performanță slabă la serviciu sau la școală
  • Probabilitate crescută de a comite infracțiuni violente sau de a fi victima unei infracțiuni
  • Probleme juridice sau probleme de angajare
  • Probleme cu consumul de alte substanțe
  • Relații sexuale neprotejate sau riscante
  • Risc crescut de tentativă de sinucidere
Citește și  Frica de Câini - Ghid pentru a depăși teama de animale
complicatii sanatate dependenta de alcool

Impactul asupra sănătății

Dependența de alcool în timp poate provoca probleme de sănătate, inclusiv:  
  • Boli de ficat. Consumul excesiv de alcool poate determina creșterea grăsimilor în ficat, inflamație a ficatului (hepatită alcoolică) și, în timp, distrugerea ireversibilă și cicatrizarea țesutului hepatic (ciroză).
 
  • Probleme digestive. Dependența de alcool poate duce la inflamația mucoasei stomacului (gastrită), precum și la ulcerul gastric și esofagian. De asemenea, poate interfera cu absorbția vitaminelor B și a altor nutrienți. Consumul de alcool îți poate afecta pancreasul sau poate duce la inflamația pancreasului (pancreatită).
  • Probleme cu inima. Consumul excesiv de alcool poate duce la hipertensiune arterială și crește riscul de mărire a inimii, insuficiență cardiacă sau accident vascular cerebral.
  • Complicații ale diabetului. Alcoolul interferează cu eliberarea glucozei din ficat și poate crește riscul de glicemie scăzută (hipoglicemie). Acest lucru este periculos dacă ai diabet și iei deja insulină pentru a scădea nivelul zahărului din sânge.
  • Funcția sexuală și problemele menstruației. Consumul excesiv de alcool poate cauza disfuncții erectile la bărbați. La femei, poate întrerupe menstruația.
  • Probleme oculare. În timp, consumul intens de alcool poate provoca mișcări rapide involuntare ale ochilor precum și slăbiciune și paralizie a mușchilor oculari datorită unui deficit de vitamina B-1.
  • Complicații neurologice. Consumul excesiv de alcool îți poate afecta sistemul nervos, provocând amorțeală și durere în mâini și picioare, tulburări de gândire, demență și pierderea memoriei pe termen scurt.
  • Sistem imunitar slăbit. Consumul excesiv de alcool poate face corpul mai puțin rezistent, crescând riscul de apariție a diferitelor boli, în special a pneumoniei.
  • Risc crescut de cancer. Dependența de alcool pe termen lung crește și riscul de apariție a multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul gurii, gâtului, ficatului, esofagului, colonului și al sânului. Chiar și consumul moderat de alcool poate crește riscul de cancer.
  • Medicamentele și alcoolul. Unele medicamente dacă interacționează cu alcoolulul, cresc efectele sale toxice. Consumul de alcool în timp ce iei aceste medicamente poate crește sau reduce eficacitatea acestora sau le poate face periculoase.
 

Tratament Pentru Alcoolism

Tratament Medicamentos

Niciun medicament nu poate „vindeca” dependenta de alcool,  dar unele te pot ajuta în timpul recuperării. Pot face ca băutul să fie mai puțin plăcut, astfel încât corpul tău să învețe să respingă. Medicamentele utilizate pentru alte afecțiuni – cum ar fi fumatul, durerea sau anxietatea – pot, de asemenea, ajuta la reducerea dependenței de alcool. Discută cu medicul înainte de a lua orice medicament.

Programe de Reabilitare

Acesta este un pas cheie dacă dependenta de alcool cu care te confrunți este severă. Scopul este să nu mai bei și să acorzi corpului tău timp pentru a elimina alcoolul. De obicei, durează câteva zile până la o săptămână. Majoritatea oamenilor apelează la un program de reabilitate  sau centru de tratament din cauza simptomelor severe de sevraj pe care nu le pot ține sub control, cum ar fi:
  • tremurături (tremurături)
  • văd sau simt lucruri care nu sunt cu adevărat acolo (halucinații)
  • convulsii
Medicii și alți experți te pot urmări și îți pot oferi un tratament personalizat pentru a te ajuta cu simptomele. Psihoterapia – Tratament pentru Dezalcoolizare În timpul sau după reabilitare în relația cu alcoolul, consultarea unui terapeut te poate ajuta să înveți noi abilități și strategii pentru a rămâne stabil pe termen lung. Psihologii, asistenții sociali sau consilierii cte po învăța cum:
  • Schimbi comportamentele care te fac să îți dorești să bei
  • Faci față stresului și altor factori declanșatori
  • Construiești un sistem de sprijin puternic
  • Stabilești noi obiective și să le atingi
Citește și  Ce faci cand NU stii ce sa faci cu viata ta!
Unii oameni au nevoie doar de o sesiune de consiliere scurtă și concentrată. Alții ar putea avea nevoie de  terapie individuală pentru o perioadă mai lungă de timp pentru a face față unor probleme precum anxietatea sau depresia. În acest caz, terapia cognitiv comportamentală este cel mai frecvent utilizată. hipnoza pentru dependenta de alcool

Hipnoza si Dependenta de Alcool

Hipnoterapia și terapiile alternative de lucru cu subconștientul sunt foarte utile pentru tratarea dependenței de alcool. Terapiile te ajută să accesezi mintea subnconștientă a unui individ și să descoperi cauza principală a dependenței. Înțelegerea motivului pentru care alcoolul a devenit o problemă și tehnicile de învățare care înlocuiesc comportamentul distructiv îi pot ajuta deseori pe cei cu dependență de alcool. Folosirea hipnozei pentru a reevaluarea stilul de viață al unui individ poate duce la crearea unei atitudini diferite față de alcool. Odată ce a fost identificată rădăcina problemei, se poate începe tratarea acesteia. Important de adăugat aici este că singura situație în care hipnoterapia sau alte terapii alternative funcționează în lupta cu alcoolul este atunci când persoana dependentă își dorește cu adevărat să renunțe la comportamentul distructiv. Consumul de alcool poate fi foarte bine văzut ca o modalitate de a face față vieții și problemelor emoționale cu care clientul se confruntă în viața de zi cu zi. De cele mai multe ori calea cea mai scurtă de a renunța la un comportament sau obicei nociv este prin înlocuirea cu altul la fel de puternic. Absența alcoolului poate fi înlocuită cu prezența unor noi abilități pentru a face față situațiilor din viața pe care le-au tratat anterior consumând alcool.

Tratarea Alcoolismului prin Alimentatie

Dacă te afli în lupta cu dependenta de alcool o dietă echilibrată, care cuprinde toate substanțele nutritive esențiale din legume, cereale, cereale integrale, nuci și germeni, printre altele, este benefică. Evită să mânncați prea multă făină albă, condimente puternice, carne și zahăr.
  • Strugurii – unul dintre cele mai populare și eficiente remedii pentru controlul dependenței de alcool.
  • Mere – reprezintă un remediu vechi pentru a vindeca dependența de alcool. Merele elimină toxinele cauzate de consumul de alcool și reduc nevoia de a bea.
  • Țelină – un excelent remediu naturist împotriva dependenței. Acesta trebuie amestecat cu apă și consumat zilnic timp de peste o lună pentru obținerea celor mai bune rezultate.
  • Curmalele -sunt ușor accesibile și sunt destul de eficiente în tratarea dependenței de alcool.
  • Migdalele crude – acestea sunt utile în reducerea dependenței de alcool.
  • Ginsengul -atât ginsengul american cât și cel asiatic pot descompune ușor alcoolul din corpul dumneavoastră și elimina toxinele.
  • Sucuri de fructe – include o mulțime de sucuri de fructe în dietă, deoarece poate controla pofta de a consuma alcool tare.
iconBooking
Suferi de Dependență de Alcool?

Programează o ședință cu un specialist Puterea Minții.

Care sunt suprapunerile în tratamentul pentru dependența de alcool și dependența de droguri?

Suprapunerile în tratamentul pentru dependența de alcool și dependența de droguri pot include consiliere individuală, participarea la grupuri de suport și terapie comportamentală. În plus, oferirea de tratament și ajutor pentru dependenta de droguri poate fi adaptată pentru a aborda simultan și dependența de alcool.

Citește și  Dezvoltarea personală și Vindecarea Traumei

Metode de prevenire si sprijin pentru dependența de alcool

Intervenția timpurie poate preveni problemele legate de alcool. Așa cum am scris mai sus, cea mai mare probabilitate să dezvolți dependența de alcool crește dacă începi să consumi alcool în adolescență. Dacă ești/ai un adolescent, încearcă să fi atent la semne și simptome care pot indica o problemă cu alcoolul:
  • Pierderea interesului pentru activități și hobby-uri și pentru aspectul personal
  • Ochi roșii, vorbire neclară, probleme de coordonare și cadențe de memorie
  • Dificultăți sau schimbări în relațiile cu prietenii, cum ar fi aderarea la o nou grup
  • Scăderea notelor și creșterea problemelor școlare
  • Modificări frecvente ale dispoziției și comportament defensiv
Poți ajuta la prevenirea consumului de alcool la adolescenți:
  • Da-i un exemplu bun cu consumul propriu de alcool.
  • Vorbește deschis cu copilul tău, petrece timp de calitate împreună și implică-te activ în viața copilului tău.
  • Spune-i copilului tău la ce comportament te aștepți și care vor fi consecințele dacă nu respectă regulile.

Concluzie

Dependența de alcool este o problemă complexă și răspândită în societatea noastră, având consecințe semnificative asupra sănătății fizice, mentale și sociale ale individului. Tratamentul și prevenirea acestei dependențe necesită o abordare cuprinzătoare și multidisciplinară, pentru a asigura o recuperare eficientă și durabilă. Intervenția medicală joacă un rol crucial în gestionarea dependenței de alcool. Profesioniștii din domeniul sănătății pot oferi asistență în evaluarea și monitorizarea stării fizice a individului, precum și în prescrierea de medicamente adecvate pentru a reduce simptomele de sevraj și pofta de alcool. Un tratament medical bine coordonat și personalizat poate ajuta persoana afectată să se elibereze de dependența fizică și să-și îmbunătățească sănătatea generală. Terapia psihologică are un rol esențial în tratarea dependenței de alcool. Terapeutul poate oferi un spațiu sigur și confidențial în care individul poate explora și înțelege cauzele profunde ale dependenței sale, precum și modalități de a gestiona emoțiile și stresul fără a recurge la alcool. Terapia psihologică poate implica diferite abordări, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală, terapia de grup sau terapia familială. Prin lucrul cu un terapeut, persoana afectată poate dezvolta abilități de coping sănătoase, poate identifica și modifica modelele de gândire și comportament disfuncționale și poate învăța să-și reconstruiască viața fără dependența de alcool. Sprijinul social reprezintă un factor crucial în procesul de recuperare. Persoanele afectate de dependența de alcool au nevoie de un mediu de sprijin care să le ofere înțelegere, susținere și încurajare pe parcursul călătoriei lor de recuperare. Participarea la grupuri de suport, cum ar fi Alcoolicii Anonimi sau alte organizații similare, poate oferi un context în care persoanele afectate pot împărtăși experiențele lor, pot primi sfaturi și sprijin din partea celor care au trecut prin aceeași situație și pot găsi inspirație și motivație în reușitele altora. Familia și prietenii joacă, de asemenea, un rol important în sprijinirea și încurajarea individului pe drumul recuperării, oferindu-le un mediu stabil și sănătos în care să se dezvolte. În concluzie, dependența de alcool este o problemă serioasă și complexă, dar tratamentul și prevenirea acesteia sunt posibile prin intervenția medicală, terapia psihologică și sprijinul social adecvat. Este important să se ofere sprijin și să se ofere resurse adecvate persoanelor afectate de dependența de alcool pentru a le ajuta să-și reconstruiască viața și să ducă o viață sănătoasă și echilibrată. Prin abordarea cuprinzătoare și prin implicarea tuturor acestor aspecte, putem avea un impact pozitiv în lupta împotriva dependenței de alcool și în promovarea bunăstării și recuperării individuale.

Laura Badea

Laura Badea este Consilier pentru Dezvoltare personală și Specialist în Activitatea de Coaching, acreditate de Ministerul Muncii și Educației din România.

Articole publicate: 51

Vezi pagina autorului

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

  • sute de ore de cursuri,
  • zeci de ședințe de terapie,
  • demonstrații și exemple de lucru
  • Certificări Internaționale
  • > Inscrie-te Acum <

    Un comentariu la „Dependenta De Alcool: 5 Metode De Tratament + Cauze

    1. Pingback: Dependenta de droguri: Tratament + Metode de ajutor Puterea Minții

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *