Terapie Cognitiv Comportamentala (TCC)
Redactat de Eugen Popa

Ai întâmpinat vreodată momente când gândurile tale par să preia controlul?

Te-ai simțit copleșit de anxietate, tristețe sau stres?

Cu toții avem astfel de zile, dar ce se întâmplă când aceste gânduri devin mai mult decât atât?

Cum te poți elibera din ciclul gândurilor negative și cum poți schimba comportamentele care te limitează?

Terapia Cognitiv-Comportamentală (TCC) poate fi răspunsul la aceste întrebări.

Capitole Articol

Ce este această Terapie Cognitiv Comportamentala (TCC)?

Terapia Cognitiv-Comportamentală (TCC) este o formă de terapie psihologică bazată pe principiul că gândurile, sentimentele și comportamentele sunt strâns interconectate și pot influența starea de bine a unei persoane.

TCC este folosită pentru tratarea unei game largi de tulburări, inclusiv anxietate, depresie, tulburare obsesiv-compulsivă, tulburare de panică, tulburare de stres posttraumatic și multe altele.

5 Idei principale ale acestui articol

 1. TCC este o formă de terapie psihologică care se concentrează pe conexiunea strânsă dintre gânduri, sentimente și comportamente și cum acestea pot influența starea de bine a unei persoane.
 2. Există mai multe tipuri de TCC, inclusiv terapia cognitivă, terapia comportamentală, terapia cognitiv-comportamentală dialectică (DBT) și terapia cognitiv-comportamentală pentru diverse tulburări, cum ar fi anxietatea și depresia.
 3. Principiile și tehniciile cheie ale TCC includ identificarea și schimbarea gândurilor disfuncționale, dezvoltarea abilităților de gestionare a stresului și rezolvarea problemelor, și înțelegerea legăturii dintre gânduri, emoții și comportamente.
 4. TCC are un istoric îndelungat de dezvoltare, începând cu lucrările lui Albert Ellis și Aaron T. Beck în anii 1950 și continuând să se dezvolte și să se adapteze în decadelor următoare.
 5. Această formă de terapie este eficientă în tratarea unui spectru larg de tulburări de sănătate mintală, inclusiv depresia, anxietatea, tulburările alimentare și multe altele.

5 Întrebări la care răspunde acest articol

 1. Ce este Terapia Cognitiv-Comportamentală (TCC) și cum funcționează?
 2. Care sunt tipurile de TCC disponibile și pentru ce probleme pot fi utilizate?
 3. Care sunt principiile și tehniciile cheie ale Terapiei Cognitiv-Comportamentale?
 4. Cum a evoluat Terapia Cognitiv-Comportamentală de-a lungul timpului?
 5. Pentru ce tulburări de sănătate mintală este eficientă TCC?

Tipuri de Psihoterapie Cognitiv Comportamentală

Terapie Cognitiv Comportamentala (TCC)Alexei Maridashvili – Unsplash

Terapia Cognitiv-Comportamentală (TCC) este un tip de terapie flexibil care poate fi adaptatpentru a trata o gamă largă de tulburări și probleme de sănătate mintală.

Citește și  Apifobia - Frica de Albine

Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de Terapie Cognitiv-Comportamentală:

 1. Terapia cognitivă: Această formă de TCC se concentrează pe identificarea și schimbarea gândurilor negative sau distorsionate care contribuie la emoții negative și comportamente nesănătoase. Terapeutul ajută clientul să pună sub semnul întrebării aceste gânduri și să le înlocuiască cu gânduri mai realiste și sănătoase.
 2. Terapia comportamentală: Această formă de TCC se axează pe schimbarea comportamentelor nesănătoase sau disfuncționale. Terapeutul lucrează cu clientul pentru a identifica comportamentele problematice și pentru a dezvolta strategii realizabile pentru a le modifica sau înlocui cu comportamente mai sănătoase.
 3. Terapia cognitiv-comportamentală dialectică (DBT): DBT este o abordare specializată a TCC dezvoltată inițial pentru tratarea tulburării de personalitate borderline (TPB), dar a fost extinsă pentru a trata și alte probleme de sănătate mintală. DBT combină tehnici de conștientizare și acceptare cu strategii de schimbare a comportamentului.
 4. Terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnie (CBT-I): Acest tip de TCC se concentrează pe tratarea insomniei și a problemelor legate de somn. Terapeutul lucrează cu clientul pentru a identifica obiceiurile și gândurile care contribuie la insomnie și pentru a dezvolta tehnici și strategii pentru a îmbunătăți somnul.
 5. Terapia cognitiv-comportamentală pentru anxietate (CBT for Anxiety): Această formă de TCC este specializată în tratarea tulburărilor de anxietate, cum ar fi tulburarea de anxietate generalizată, fobii, tulburarea de panică și tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC). Terapeutul ajută clientul să înțeleagă și să gestioneze gândurile și fricile asociate anxietății.
 6. Terapia cognitiv-comportamentală pentru depresie (CBT for Depression): Acest tip de TCC se concentrează pe tratarea depresiei și a simptomelor sale. Terapeutul ajută clientul să identifice gândurile și convingerile negative care contribuie la depresie și lucrează cu ei pentru a dezvolta gândire mai pozitivă și pentru a învăța abilități de gestionare a stresului.
 7. Terapia cognitiv-comportamentală pentru tulburări de alimentație: Această formă de TCC este specializată în tratarea tulburărilor de alimentație, cum ar fi anorexia nervoasă, bulimia nervoasă și tulburările de alimentație neclasificate. Terapeutul ajută clientul să exploreze gândurile și comportamentele legate de alimentație și să dezvolte o relație mai sănătoasă cu mâncarea și cu propria imagine corporală.

Principii și tehnici ale Terapiei Cognitiv-ComportamentaleTerapie Cognitiv Comportamentala (TCC)

Pixabay – Geralt

 1. Asocierea dintre gânduri, emoții și comportamente: Unul dintre principiile fundamentale ale TCC este că gândurile, emoțiile și comportamentele sunt interconectate. Gândurile negative sau distorsionate pot duce la emoții negative și comportamente nesănătoase. Terapia vizează înțelegerea acestei conexiuni și modificarea gândurilor pentru a îmbunătăți emoțiile și comportamentele.
 2. Identificarea și conștientizarea gândurilor disfuncționale: TCC încurajează oamenii să devină conștienți de propriile lor gânduri și să identifice modelele de gândire distorsionată sau irațională. Terapeuții ajută clienții să pună sub semnul întrebării aceste gânduri și să dezvolte gândire mai realistă și sănătoasă.
 3. Experiențele trecute și schema de gândire: Terapia explorează modul în care experiențele de viață anterioare pot influența modul în care o persoană gândește și acționează în prezent. Aceste scheme pot fi pozitive sau negative și pot influența modul în care oamenii se percep pe ei înșiși și lumea din jur.
 4. Expunerea și restructurarea cognitivă: Pentru a trata tulburări precum anxietatea sau tulburarea obsesiv-compulsivă, TCC poate implica expunerea controlată la situații sau stimuli care provoacă anxietate sau obsesii. Aceasta se combină cu restructurarea cognitivă, adică schimbarea gândurilor iraționale legate de acele situații.
 5. Dezvoltarea abilităților de gestionare a stresului și rezolvarea problemelor: Terapia cognitiv-comportamentală se concentrează să ajute persoanele să învețe abilități de gestionare a stresului pentru a face față mai eficient situațiilor dificile. De asemenea, se alocă timp pentru dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor pentru a ajuta clienții să facă față situațiilor dificile în mod eficient.
 6. Colaborare și implicarea activă: TCC implică o colaborare strânsă între psihoterapeut și client. Terapeuții încurajează clienții să fie implicați activ în procesul terapeutic, să identifice obiective și să lucreze împreună pentru a le atinge.
 7. Măsurarea progresului și evaluarea continuă: Terapeuții folosesc adesea instrumente pentru a evalua simptomele și progresul clienților în timpul terapiei. Acest lucru ajută la urmărirea eficacității tratamentului și la ajustarea acestuia, dacă este necesar.
Citește și  Meditatie Ghidata pentru vindecarea Copilului Interior

Scurt istoric al Terapiei Cognitiv Comportamentale

Terapie Cognitiv Comportamentala (TCC)

Albert Ellis

 1. Anii 1950: Originea TCC poate fi atribuită în mare parte lucrărilor lui Albert Ellis și Aaron T. Beck. Albert Ellis a dezvoltat terapia rațional-emotivă (RET) în anii 1950, punând accent pe identificarea și schimbarea gândurilor iraționale care duc la emoții negative. Aaron T. Beck a dezvoltat terapia cognitivă în același deceniu, concentrându-se pe identificarea și schimbarea gândurilor distorsionate sau disfuncționale.
 2. Anii 1960-1970: În această perioadă, terapia cognitivă și terapia rațional-emotivă s-au răspândit în rândul comunității terapeutice și au câștigat popularitate. S-au dezvoltat abordări mai structurate și sistematice pentru a aborda tulburările de sănătate mintală.
 3. Anii 1980-1990: Terapia Cognitiv-Comportamentală a continuat să se dezvolte și să se diversifice în această perioadă. Tehnici noi și metode au fost introduse pentru tratarea unei game largi de tulburări, cum ar fi tulburarea de anxietate socială, tulburarea obsesiv-compulsivă și tulburarea de stres post-traumatic.
 4. Anii 2000-prezent: TCC a devenit una dintre cele mai răspândite și recunoscute forme de terapie pentru tulburările de sănătate mintală. S-a extins în terapia online și teleterapie, facilitând accesul pacienților la servicii de sănătate mintală. În plus, cercetarea continuă să aducă dovezi solide cu privire la eficacitatea TCC în tratarea unei game variate de afecțiuni psihologice.

Tulburări comune tratate cu Terapie Cognitiv-ComportamentalăTerapie Cognitiv Comportamentala (TCC)

Claudia Wolff – Unsplash

 1. Depresia: TCC este una dintre cele mai eficiente terapii pentru tratarea depresiei. Ajută la identificarea și schimbarea gândurilor negative și distorsionate care pot contribui la simptomele depresiei și învață tehnici pentru gestionarea emoțiilor și a comportamentelor asociate.
 2. Anxietatea: TCC este folosită cu succes pentru tratarea tulburărilor de anxietate, cum ar fi tulburarea de anxietate generalizată, tulburarea de panică, tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) și tulburarea de stres posttraumatic (TSPT). Terapeuții învață tehnici de reducere a anxietății și de gestionare a fricilor și a obsesiilor.
 3. Tulburările alimentare: TCC poate fi eficientă în tratarea tulburărilor alimentare, cum ar fi anorexia nervoasă, bulimia nervoasă și hiperfagia. Ajută persoanele să schimbe gândurile și comportamentele legate de alimentație și imaginea corporală.
 4. Tulburările legate de somn: Insomnia (1) și alte tulburări cronice ale somnului pot fi tratate cu TCC prin învățarea de tehnici de relaxare și de gestionare a gândurilor care interferă cu somnul.
 5. Tulburările de control al impulsurilor: TCC poate fi utilă pentru ameliorarea tulburărilor precum cleptomania, tricotilomania și tulburările de jocuri de noroc, ajutând la identificarea și gestionarea impulsurilor și comportamentelor repetitive.
 6. Tulburările de personalitate (2): Anumite tipuri de terapie cognitiv-comportamentală, cum ar fi TCC bazată pe schemă, pot fi utile pentru tratarea tulburărilor de personalitate, cum ar fi tulburarea borderline de personalitate.
 7. Tulburările de control al furiei: TCC poate ajuta persoanele care au probleme cu controlul furiei să învețe tehnici pentru gestionarea și exprimarea sănătoasă a furiei.
 8. Probleme legate de relații: TCC poate fi folosită pentru a ajuta cuplurile sau indivizii să îmbunătățească relațiile și comunicarea, gestionând conflictele și dezvoltând abilități de relaționare sănătoase.
 9. Aceasta este doar o listă parțială a problemelor tratate cu forma de psihoterapie cognitiv-comportamentală, iar aceasta poate fi adaptată pentru a aborda o varietate de nevoi individuale.
Citește și  Simptomele Depresiei Severe

Rolul unui  psihoterapeut în cadrul Terapiei Cognitiv Comportamentale

Terapie Cognitiv Comportamentala (TCC)Pixabay – Thisismyurl

 1. Evaluarea: Terapeutul începe cu o evaluare inițială a persoanei pentru a înțelege în profunzime problemele și preocupările acestuia. Această evaluare implică adesea o discuție detaliată despre istoricul medical și psihologic, simptomele actuale și obiectivele terapeutice ale persoanei.
 2. Stabilirea obiectivelor terapeutice: Procesul de psihoterapie se concentrează pe stabilirea de obiective terapeutice clare și măsurabile. Aceste obiective pot varia în funcție de tipul de problemă tratată și de nevoile individuale ale pacientului.
 3. Dezvoltarea unui plan de tratament: Pe baza evaluării inițiale și a obiectivelor stabilite, terapeutul dezvoltă un plan de tratament personalizat. Acest plan poate include tehnici specifice de TCC, frecvența ședințelor, durata terapiei și alte detalii relevante.
 4. Învățarea tehnicilor de TCC: Terapeutul învață și practică cu persoana diferite tehnici de TCC. Aceste tehnici pot include identificarea și schimbarea gândurilor și comportamentelor negative, tehnici de relaxare, expunere la situații care îi provoacă frică sau alte strategii specifice pentru tulburarea tratată.
 5. Să ofere ghidare și suport: Terapeutul oferă ghidare și suport continuu pe parcursul terapiei. Acesta lucrează cu persoana în toate sesiunile pentru a identifica și a depăși obstacolele sau rezistențele care pot apărea în timpul tratamentului. Acesta se ocupă și dezvoltarea unui mediu terapeutic potrivit.
 6. Monitorizarea progresului: Terapeutul monitorizează progresul clientului și adaptează planul de tratament în funcție de nevoile și evoluția acestuia. Acesta poate utiliza instrumente de evaluare și chestionare pentru a evalua schimbările în simptome și funcționarea persoanei.
 7. Educarea pacientului: Terapeutul oferă informații și educație relevantă clientului pentru a-l ajuta să înțeleagă mai bine tulburarea și tehnicile utilizate în terapie. Aceasta contribuie la creșterea conștientizării și la implicarea activă a persoanei în procesul terapeutic.
 8. Învățarea abilităților de gestionare: Terapeutul ajută persoana să dezvolte abilități de gestionare a simptomelor și a stresului pentru a face față situațiilor dificile în viața de zi cu zi.
 9. Încurajarea practicii și a acțiunii: Terapeutul încurajează clientul să aplice tehnicile învățate în terapie în viața de zi cu zi. Aceasta implică adesea sarcini de lucru pentru acasă și exerciții practice.
 10. Evaluarea și încheierea terapiei: La finalul terapiei sau când pacientul atinge obiectivele stabilite, terapeutul evaluează progresul și poate încheia terapia. Este posibil ca terapeutul să ofere și strategii pentru menținerea rezultatelor obținute și pentru prevenirea recidivelor.

Avantaje și dezavantaje în Terapia Cognitiv-Comportamentala

Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este o abordare terapeutică eficientă, dar ca alte forme de psihoterapie, are atât avantaje, cât și dezavantaje.

Avantaje ale TCC:

 1. Eficacitate dovedită (3): TCC a fost susținută de numeroase cercetări și studii clinice, demonstrându-și eficacitatea în tratarea unei game variate de tulburări psihologice, cum ar fi anxietatea, depresia, tulburările de panică și tulburarea obsesiv-compulsivă,dar și în alte probleme emoționale și comportamentale.
 2. Focalizare pe soluții: TCC se concentrează pe identificarea și schimbarea problemelor de gândire și de comportament, oferind persoanelor instrumente practice pentru a face față mai bine provocărilor din viața lor.
 3. Durată relativ scurtă: TCC este adesea o terapie de durată relativ scurtă, ceea ce înseamnă că poate oferi beneficii semnificative într-un interval de timp relativ scurt. Acest lucru poate face terapia mai accesibilă și mai puțin costisitoare pentru clienți.
 4. Focalizare pe prezent: TCC se concentrează pe problemele și dificultățile actuale ale persoanei, în loc să se adâncească în trecut. Această abordare poate fi atractivă pentru cei care caută soluții în prezent.
 5. Personalizare: Terapia cognitiv-comportamentală poate fi personalizată pentru a se potrivi nevoilor individuale ale clientului. Terapeuții lucrează împreună cu persoanele pentru a dezvolta planuri de tratament adaptate.
Citește și  4 Stiluri de Atașament în Relațiile de Cuplu

Dezavantaje ale TCC:

 1. Nu este potrivită pentru toți: TCC nu este întotdeauna cea mai bună opțiune pentru fiecare om sau pentru fiecare tip de tulburare. Unele persoane pot beneficia mai mult de alte abordări terapeutice.
 2. Focus asupra simptomelor: TCC se concentrează adesea pe tratarea simptomelor și pe dezvoltarea de strategii pentru gestionarea acestora, fără a explora în profunzime cauzele subiacente ale problemelor.
 3. Necesită efort personal: Terapia cognitiv-comportamentală implică adesea sarcini și exerciții pentru acasă. Persoanele trebuie să fie dispuse să investească timp și efort pentru a beneficia pe deplin de terapie.
 4. Potențial pentru recidivă: După încheierea terapiei, există posibilitatea ca simptomele să revină sau să apară în viitor. Este important ca persoanele să învețe să gestioneze aceste situații și să continue să aplice tehnicile învățate.
 5. Costuri: Terapia cognitiv-comportamentală poate fi costisitoare, mai ales în cazul sesiunilor regulate cu un terapeut calificat. Asigurările de sănătate pot acoperi parțial sau în totalitate costurile, dar nu întotdeauna.
 6. În ciuda acestor dezavantaje, TCC rămâne una dintre cele mai recomandate și studiate forme de terapie pentru tratamentul problemelor psihologice și emoționale.

Întrebări frecvente

Ce este Terapia Cognitiv-Comportamentală (TCC)?

Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este o formă de psihoterapie care se concentrează asupra legăturii dintre gândire si comportament.

Este o abordare pe termen scurt, care se concentrează pe rezolvarea problemelor emoționale si comportamentale prin schimbarea schemelor de gândire și de comportament.

Cum funcționează Terapia Cognitiv-Comportamentală?

Terapia cognitiv-comportamentală se bazează pe ideea că gândurile și sentimentele influentează modul in care te comporți.

Prin intermediul sesiunilor de terapie, psihoterapeutul va ajuta persoana să înțeleagă și să schimbe gândurile disfunctionale și comportamentele negative, pentru a obține rezultate pozitive și o funcționare mai sănătoasă.

Care este costul de a urma Terapia Cognitiv-Comportamentală?

Prețurile pot varia foarte mult, în funcție de expertiza terapeutului și de locație.

Poate Terapia Comportamental-Cognitivă fi combinată cu alte forme de terapie?

Absolut, poți combina terapia comportamentală cognitivă cu alte abordări terapeutice.

De obicei, este integrată cu tehnici precum mindfulness, terapia comportamentală dialectică sau medicamente, adaptate nevoilor și obiectivelor unice de tratament ale tale.

Există vreun efect secundar sau risc asociat cu Terapia Cognitiv-Comportamentală?

În general, este sigură, dar unii pot experimenta disconfort temporar în timpul exercițiilor introspective.

Citește și  Tulburări De Somn - Principalele Elemente Ce Ne Afecteaza Somnul

Poate fi utilizată Terapia Cognitiv-Comportamentală pentru copii și adolescenți?

Absolut, poate fi benefică atât pentru copii, cât și pentru adolescenți.

Este o metodă larg utilizată care îi ajută să-și gestioneze emoțiile în mod eficient și să învețe comportamente mai sănătoase, promovând bunăstarea lor mentală în general.

Ce se întâmplă în timpul ședințelor de Terapie Cognitiv-Comportamentală?

În timpul ședințelor de terapie cognitiv-comportamentală, psihoterapeutul va colabora cu persoana pentru a identifica gândurile și comportamentele disfuncționale. Ulterior, se vor dezvolta strategii și exerciții specifice pentru a schimba aceste modele de gândire și comportament, în vederea obținerii rezultatelor dorite.

Care sunt avantajele Terapiei Cognitiv-Comportamentale?

Terapia cognitiv-comportamentală are multiple avantaje, printre care: se concentrează pe rezultate pe termen scurt, este bazată pe dovezi știintifice, abordează problemele emotionale si comportamentale direct, oferă persoanei instrumente practice pentru a face față situațiilor dificile și ajută la dezvoltarea unor abilități de coping mai eficiente.

Pentru cine este potrivită Terapia Cognitiv-Comportamentală?

Terapia cognitiv-comportamentală poate fi potrivită pentru persoanele care se confruntă cu probleme emoționale și comportamentale, cum ar fi anxietatea, depresia, fobii, tulburările alimentare sau dependențele. Este o abordare flexibilă, care poate fi adaptată la nevoile individuale ale fiecărei persoane.

Cât de eficientă este Terapia Cognitiv-Comportamentală?

Eficiența terapiei cognitiv-comportamentale a fost demonstrată prin numeroase studii științifice. Această abordare terapeutică a fost dovedită a fi eficientă în tratamentul unei game largi de tulburări psihologice. Cu toate acestea, rezultatele pot varia în funcție de fiecare caz individual și de implicarea pacientului în procesul terapeutic.

Câte ședințe de Terapie sunt necesare?

Numărul de ședințe de terapie cognitiv-comportamentală poate varia în funcție de fiecare caz individual și de severitatea problemelor emoționale și comportamentale. De obicei, terapia cognitiv-comportamentală este o formă de terapie pe termen scurt, care poate dura între 6 și 20 de ședințe, în funcție de necesitățile individuale ale persoanei.

Care este rolul psihoterapeutului în Terapia Cognitiv-Comportamentală?

În terapia cognitiv-comportamentală, psihoterapeutul are rolul de a ghida persoana si de a-l sprijini in procesul de schimbare. El va ajuta persoana să identifice și să înteleagă gândurile și comportamentele disfuncționale, va dezvolta strategii personalizate pentru a schimba aceste modele și va oferi suport și motivație pe parcursul tratamentului.

Care sunt metodele utilizate în Terapia Cognitiv-Comportamentală?

Terapia cognitiv-comportamentală utilizează o varietate de tehnici și metode, cum ar fi: tehnici de relaxare, exerciții de respirație, analiza funcțional-analitică, identificarea și schimbarea gândurilor disfuncționale, dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor, desensibilizare sistematică, restructurarea cognitivă și exerciții de expunere în situații temute.

Cine poate beneficia de Terapia Cognitiv-Comportamentală?

Terapia cognitiv-comportamentală poate beneficia oricine care este dispus să lucreze asupra problemelor sale emoționale si comportamentale. Nu există restricții de vârstă sau de gen.

Referințe

 1. Koffel, E. A., Koffel, J. B., & Gehrman, P. R. (2015). A meta-analysis of group cognitive behavioral therapy for insomnia. Sleep medicine reviews19, 6-16.
 2. Davidson, K. M. (2008). Cognitive–behavioural therapy for personality disorders. Psychiatry7(3), 117-120.
 3. Hofmann, S. G., Asnaani, A., Vonk, I. J., Sawyer, A. T., & Fang, A. (2012). The efficacy of cognitive behavioral therapy: A review of meta-analyses. Cognitive therapy and research36, 427-440.

Eugen Popa

Salut, sunt Eugen Popa și de la o vârstă fragedă m-au pasionat tainele minții și a inimii. Acest lucru m-a determinat să studiez tot ce puteam ca să pot ajunge...

Articole publicate: 267

Vezi pagina autorului
Publicat în categoria Psihoterapie pe de .

Despre Eugen Popa

Salut, sunt Eugen Popa și de la o vârstă fragedă m-au pasionat tainele minții și a inimii. Acest lucru m-a determinat să studiez tot ce puteam ca să pot ajunge într-un mediu în care informațiile erau extrem de limitate.

De-a lungul anilor, am practicat yoga și alte practici orientale și asta, împreună cu cele mai recente descoperiri din lumea psihologiei, dar și tehnologia, au contribuit la modelarea persoanei care sunt astăzi.

 

Există o constantă în viața mea: tot timpul sunt curios de cele mai recente descoperiri, studii și cercetări în domeniile psihologiei, neurologiei, comunicării, hipnozei, iar asta mă ajută să cresc și să evoluez atât pe plan personal, cât și pe plan profesional.

Am vrut să învăț de la cei mai buni profesioniști din fiecare domeniu în parte, iar asta a însemnat să caut cei mai buni profesori și cele mai bune cursuri din întreaga lume. Studiile mele se întind de la cursuri de psihologie la Harvard și cursuri de hipnoză și NLP, la Retreat-uri de yoga și multe altele.

Primul meu curs de hipnoză a fost cu regretatul Gerald Kein de la Omni Hypnosis și apoi am continuat cu Ron Eslinger, Gordon Emmerson, Edwin Yager și mulți alții. În 2012 am devenit Certified Hypnosis Trainer cu NGH și mai târziu, tot în acel an am devenit și OMNI Hypnosis Trainer.

De-a lungul anilor am crescut pentru a-mi crea propriul curriculum de hipnoză și am predat diferite terapii și cursuri de auto-dezvoltare în toată lumea (Brazilia, SUA, Marea Britanie, Europa, Asia).

 

Certificări

  • Trainer certificat în Terapiea Resurselor și Terapie avansată a stării eului

   2015 

  • Trainer certificat Goulding SleepTalk pentru copii

   2015 

  • Trainer certificat în terapie subliminală sau Terapia Yageriană

   2014

  • Consultant certificat Goulding SleepTalk pentru copii

   2014 

  • Trainer certificat în terapia părților

   2013

  • Trainer certificat de hipnoză OMNI

   2012 

  • Trainer certificat de hipnoză NGH

   2012 

  • Practician de hipnoză cu certificat OMNI Hypnosis NGH

   2009

 

Acreditări și certificări

  • Trainer Terapia Resurselor Eugen Popa 8211
  • Trainer OMNI Hypnosis Eugen Popa
  • Trainer NGH Eugen Popa 8211
  • Eugen Popa Hinoterapeut certificat NGH
  • Eugen Popa Hipnotizator certificat NGH 8211

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

 • sute de ore de cursuri,
 • zeci de ședințe de terapie,
 • demonstrații și exemple de lucru
 • Certificări Internaționale
 • > Inscrie-te Acum <

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *