Un copil este una dintre cele mai mari realizări pe care le poate avea cineva, dar și una dintre cele mai mari responsabilități. Nu este deloc ușor să fii părinte, iar în anumite situații comportamentul copilului tău îți poate da mari bătăi de cap. Atunci când te simți depășit și nu mai găsești soluții, poate ar trebui să iei în calcul discuția cu un psiholog pentru copii. Dacă îl duci la psihoterapie nu înseamnă că ești un părinte rău și nu trebuie să îți fie rușine, din contră, ești de apreciat că ceri ajutor specializat. Fie că este vorba de un preșcolar, un școlar sau un adolescent, psihologul va ști să abordeze problema într-un mod obiectiv și îl va ajuta pe copilul tău să dezvolte anumite abilități.
Ca părinte este dificil să știi cu exactitate când ar trebui să îți duci copilul la terapie, însă sunt câteva aspecte generale pe care le poți lua în considerare și după care ai putea să te ghidezi:
După ce te-ai hotărât să faci pasul spre psihoterapie împreună cu copilul tău, apare o altă problemă delicată și anume alegerea psihologului potrivit.
Atunci când alegi psihologul pentru copilul tău trebuie să te asiguri că acesta este licențiat și are cursuri de formare profesională.
Trebuie să discutați despre planul de tratament, metodele utilizate, obiectivele terapiei și durata aproximativă a acesteia.
Contează mult legătura care se creează între cei doi, este important ca psihologul să fie plăcut de copil, să îl facă pe acesta să se simtă în siguranță și să se deschidă și astfel ședințele de psihoterapie să fie unele productive.
Pe lângă informațiile de bază pe care trebuie să le furnizezi psihologului înainte de a începe ședințele de terapie, acesta este posibil să îți pună întrebări legate de:
Evaluarea psihologică are mai multe etape:
Probabil nu va fi o sarcină ușoară să îi spui copilului tău că l-ai programat la psiholog și îți este teamă de reacția acestuia. Îți oferim câteva sfaturi pe care ai putea încerca să le urmezi atunci când discuți cu el despre terapie:
La prima ședință, psihologul se va întâlni cu părinții pentru a culege informațiile necesare despre copil. Ulterior, ședințele vor fi individuale, psihologul și copilul. Ar putea exista situații în care ședințele vor fi atât cu copilul, cât și cu părinții. La finalul evaluării psihologice, terapeutul va prezenta un raport detaliat, va discuta informațiile obținute în urma testărilor și ce este făcut mai departe.