boli autoimune si alergii

Un nou Tratament pentru Boli Autoimune si Alergii

Milioanele de oameni din întreaga lume suferă de boli autoimune și alergii!

Pentru cei care au astfel de sisteme imune hipersensibile, hiperactive sau de-a dreptul abuzive, care simt ca și cum ar lupta în mod constant cu propriul lor corp există acum o nouă speranță.

De la alergii neîncetate la anafilaxia care pune viața în pericol și la boala autoimună debilitantă, sistemul care ar trebui să ne protejeze poate fi problematic atunci când nu funcționează cum trebuie. 

Cum s-a realizat studiul

Un nou studiu aduce cu sine mari speranțe pentru cei care suferă de boli autoimune sau alergii, abordând această problemă într-un mod complet nou.

Folosind șoareci transgenici și culturi de celule prelevate din amigdalele umane, cercetătorii au găsit acum dovezi ale modului în care corpul nostru s-ar putea apăra împotriva greșelilor care duc la afecțiuni precum astmul, alergiile alimentare și lupusul. 

boli autoimune si alergii

Au găsit o proteină numită neuritină, produsă de celulele imune. Acționează un pic ca un antihistaminic.

Neuritrina previne bolile autoimune

„Există peste 80 de boli autoimune, în multe dintre ele găsim anticorpi care se leagă de propriile țesuturi și ne atacă în loc să vizeze agenții patogeni – viruși și bacterii”, a explicat imunologul Paula Gonzalez-Figueroa de la Universitatea Națională Australiană (ANU).

Am descoperit că neuritina suprimă formarea de celule plasmatice haotice, care sunt celulele care produc anticorpi nocivi.”

Știm de ceva vreme că celulele T reglatoare ale sistemului imunitar suprimă anticorpii auto-direcționați și imunoglobulina E (IgE) – anticorpii care instigă eliberarea histaminei notorii ca răspuns la alergii – dar nu știm  cum face asta. 

boli autoimune

Gonzalez-Figueroa și echipa ei au avut nevoie de cinci ani  pentru a rezolva această problemă și au făcut asta cu ajutorul șoarecilor modificați genetic și a celulelor umane cultivate în laborator.

Cercetătorii au descoperit că o clasă specială de celule numite T folicular reglator (sau Tfr) pompează neuritina, care reduce producția de IgE (aceasta este acțiunea sa antihistaminică) și suprimă alte procese care trimit celulele plasmatice în misiuni de auto-direcționare (prin urmare, anulând răspunsurile noastre autoimune). 

Șoarecii fără capacitatea de a produce neuritină au șanse crescute de a muri de anafilaxie atunci când sunt injectați cu albumina dintr-un ou. Acești șoareci, crescuți genetic pentru a nu avea celule Tfr producătoare de neuritină, au crescut la începutul vieții o populație de celule plasmatice defecte. Acestea sunt celulele care au dezvoltat auto-antigeni.

Dar când echipa a tratat șoareci cu deficit de Tfr prin injectarea neuritinei, au avut rezultate uimitoare.

„Șoarecii cu deficiență de Tfr tratați cu neuritină s-au însănătoșit”, au scris Gonzalez-Figueroa și colegii în lucrarea lor, explicând că tratamentul a dus la dispariția populației de celule B necinstite.

Echipa avertizează că încă nu înțeleg calea completă implicată în aceste mecanisme imune sau efectele neuritinei asupra altor procese celulare. În timp ce neuritina a fost studiată în sistemele nervoase umane de ceva timp, modul exact în care declanșează celulele nu a fost clar.

„Acest lucru ar putea fi mai mult decât un medicament nou – ar putea fi o abordare complet nouă pentru tratarea alergiilor și a bolilor autoimune”, a spus Vinuesa.

„Dacă această abordare ar avea succes, nu ar fi nevoie să epuizăm celulele imune importante și nici să nu împânzim întregul sistem imunitar; în schimb, ar fi nevoie să folosim doar proteinele pe care corpul nostru le folosește pentru a asigura toleranța imunitară.”

Dacă au dreptate, iar neuritina se dovedește sigură, este posibil ca într-o bună zi un număr tot mai mare de persoane care se confruntă cu alergii și boli autoimune să scape în sfârșit de aceste probleme.

 

Întrebări pentru tine:

 • Suferi de boli autoimune?
 • Suferi de alergii?
 • Ai folosi acest tratament?
 • Știi pe cineva care suferă de aceste probleme?

 

 

Această lucrare a fost publicată în Cell.

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

 • sute de ore de cursuri,
 • zeci de ședințe de terapie,
 • demonstrații și exemple de lucru
 • Certificări Internaționale
 • > Inscrie-te Acum <

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *