Crizele De Tantrum La Copii
Redactat de Eugen Popa

Cu siguranță ai auzit deseori “crizele de furie fac parte din copilărie….”, Ce se întâmplă de fapt atunci când te confrunți cu așa ceva? Cum faci față situației? Ce ar trebui să faci pe viitor astfel încât ele să dispară sau să nu mai producă neplăcere?

Aceste sunt câteva dintre întrebările pe care și le pun părinții atunci când micuțul lor se manifestă extrem de furios. În acest articol, îți vom prezenta cauzele care produc aceste crize, vei recunoaște simptomele și ce soluții ai pentru a le rezolva.

Echipat fiind cu mai multă înțelegere, vei avea resursele necesare pentru a-ți sprijini copilul în timpul acestor episoade dificile.

Puncte cheie

1. Criza de tantrum este o stare de izbucnire intense de furie la copii.

2. Crizele de tantrum sunt produse de cauze fiziologice și psihologice.

3. Psihoterapia este o soluție eficientă în tratamentul crizelor de tantrum.

4. Empatia și răbdarea din partea părinților sunt cruciale în gestionarea crizelor de furie ale copilului.

5. Crizele de furie pot perturba rutinele zilnice și poate avea un impact puternic asupra vieții de familie și a interacțiunilor sociale.

Întrebări la care răspunde articolul

1. Ce este o criză de tantrum?

2. Care sunt cauzele care declanșează crizele de tantrum la copii

3. Care sunt simptomele unei crize de tantrum?

4. Care este impactul crizelor de tantrum asupra vieții de zi cu zi?

5. Care sunt strategiile de gestionare a crizelor de tantrum?

Ce înseamnă tantrumuri la copii?

Crizele De Tantrum La Copii

Probabil te întrebi ce înseamnă “tantrumuri la copii”, nu-i așa? Pe scurt, ele se referă la una sau mai multe explozii bruște de furie pe care le au adesea copiii și care se deosebesc de crize obișnuite de nervi. Ele constau în manifestarea unor reacții puternice fizice și emoționale și se dovedesc a fi episoade pot fi destul de dificile de trecut atât pentru copil cât și pentru părinți sau îngrijitori. 

Citește și  Drama Copilului Interior - Alice Miller

Care sunt cauzele crizelor de furie la copii

Crizele De Tantrum La Copii

Ce anume declanșează crizele de tantrum la copilul meu? Este o întrebare pe care și-o pun mulți părinți uitându-se la micuțul devenit extrem de agitat.

Trebuie să știi că sunt diverse motive, psihologice și fiziologice care prot provocă extrem de neplăcutele crize de furie.

Înțelegerea acestor cauze te ajută să le gestionezi mai eficient și să răspunzi adecvat, cu empatie și răbdare și vei crea în același timp și un mediu emoțional favorabil pentru dezvoltarea copilului tău.

Iată un minighid care cu siguranță te va ajuta să identifici cât mai corect aceste cauze. 

  • Atunci când te confrunți cu accese de furie (1) la bebeluși, trebuie să știi că cel mai adesea ele se datorează suprastimulării sau frustrării.
  • Dacă aceste crize de nervi apar la vârsta de un an și jumătate s-ar putea datora durerilor de dinți sau schimbărilor în rutina zilnică cum ar fi lipsa somnului. 
  •  La vârsta de 2-3 ani, crizele pot apărea în momentul în care copilul tău se luptă să-și dezvolte abilitățile de limbaj și să se exprime eficient.
  • La copiii mai mari, (2)  de vârsta de 4 ani, la origine poate fi nevoia lor crescândă de independență care intră în conflict cu limitele stabilite de adulți.

Accesele de furie sunt adesea rezultatul incapacității copilului de a-și exprima sentimentele sau nevoile în mod articulat.

Ei se pot simți copleșiți, frustrați sau obosiți și nu au încă abilitățile necesare pentru a-și comunica verbal aceste emoții. 

Oricum, subiectul este deschis și cercetările continuă.

Te poate ajuta și căutarea unor tipare de manifestare a crizelor, precum acestea:

Se întâmplă mai frecvent crizele în jurul orelor de masă? Poate că sunt flămânzi sau obosiți.

Se întâmplă mai frecvent în locuri aglomerate? Poate că sunt supra-stimulați și stresați.

Înțelegerea acestor cauze de bază nu va elimina complet crizele de furie, dar cu siguranță te va ajuta să anticipezi potențialul de declanșare și să le gestionezi atunci când acestea apar.

Recunoașterea simptomelor din timpul unui tantrum

                               Crizele De Tantrum La Copii

Recunoașterea  simptomelor unei crize de furie nu este mereu o sarcină ușoară, dar există anumite semne comune pe care le poți observa și identifica. Nu uita, fiecare copil este unic și poate prezenta semne diferite. 

 Iată câteva dintre simptomele crizelor de furie:

  1. Furia intensă și excesivă: copilul poate manifesta o furie puternică și necontrolată, însoțită de țipete și plâns sau chiar aruncat pe jos
  2.  Neliniște crescută: copilul este agitat și nu se poate liniști cu toate intervențiile părinților
  3.  Agresiune fizică: copilul devine violent
Citește și  Hipnoza - Cea Mai Buna Metoda De Terapie

Indiferent cum se manifestă, tu trebuie să ai mereu în vedere faptul că acestea nu sunt acte intenționate de neascultare, ci mai degrabă expresii ale unor stări de frustrare și emoții copleșitoare pe care nu le pot controla și a unei capacități limitate de comunicare.

Ce impact au crizele de tantrum asupra vieții de zi cu zi

Crizele De Tantrum La Copii

Așa cum ai observat deja, izbucnirile emoționale ale unui copil poate perturba semnificativ rutina zilnică, viața de familie și interacțiunile sociale. Atunci când izbucnește o criză, este ca și cum totul se oprește în loc, nu-i așa?

Iată doar două exemple:

  • Acasă: mesele pot deveni adevărate terenuri de bataie iar ritualul de culcare se transformă într-o negociere interminabilă și fără sorți de izbândă
  • În afara casei: cumpărăturile pot deveni confruntări jenante de față cu toată lumea iar ieșirile sau vizitele – întrerupte înainte de vreme deci sortite din start eșecului.

Sfaturi pentru părinți: cum gestionezi tantrumurile la copii

După ce ai citit cele de mai sus îți este clar că nu poți să ignori o criză de tantrum.

Întrebările firești pe care ți le pui sunt acestea:

Ce pot face atunci când a apărut tantrumul?

Care sunt metodele cele mai eficiente pentru calmarea unui copil în timpul unui acces de furie?

Cum influențează acestea sănătatea emoțională pe termen lung a copilului?

Vestea bună este că poți acționa pentru a reduce izbucnirile emoționale ce caracterizează crizele de tantrum ale copilului tău.

Așadar, nu ezita să ceri ajutor profesional.

Terapeuții și consilierii noștrii sunt experți care te vor ghida în înțelegerea cauzei profunde și îți pot oferi cele mai bune tehnici și instrumente de lucru.

A face acest lucru este un act de dragoste, arătând cât de dedicat ești în a-ți îngriji din punct de vedere emoțional copilul.

Fiecare copil este unic și, la fel va fi și reacția lui la diverse tehnici. C

eea ce funcționează pentru unul poate să nu funcționeze pentru altul. 

Apelează la psihoterapie:

Psihoterapia (3) îi ajută pe copii să-și înțeleagă sentimentele și comportamentele și le dezvoltă abilități pentru a se calma în mod eficient.

Terapeutul lucrează cu copilul pentru a identifica cauzele care declanșează crizele de furie, îl ajută să-și exprime nevoile și frustrările într-un mod sănătos fără a recurge la crize de furie sau îl învață cum să-și rezolve problemele prin luarea de decizii pe cont propriu.

Terapia poate include și sesiuni cu părinții, pentru a-i învăța cum să răspundă adecvat la tantrumuri, cum să stabilească rutine și limite clare pentru copil, ceea ce poate ajuta la reducerea anxietății și a frustrărilor lui.

Mindfulness

Terapiile bazate pe mindfulness,(4) adaptate vârstei și nivelului de dezvoltare psihoemoțională, îi învață pe copii:

  • să devină mai conștienți de emoțiile lor, să le recunoască atunci când apar ceeace îi poate ajuta să prevină escaladarea lor până la punctul în care apar crize de furie
  • să se concentreze pe respirație în momentele de stres sau frustrare, ceea ce îi ajută să se calmeze și să-și recâștige controlul asupra emoțiilor
  • să observe gândurile, să se distanțeze de cele negative sau de ruminații care pot contribui la apariția crizelor de furie
  • să dezvolte autocontrol, să nu reacționeze impulsiv la situații frustrante, ci să răspundă în mod conștient și să nu apeleze la comportamente distructive.
Citește și  Semne Distincte de Narcisism

Comportament Empatic:

Adoptă un comportament empatic:

  • identifică corect cauza care a declanșat criza de furie: acesta este punctul de pornire și cheia succesului
  • vorbeste despre emotii cu copilul: arată-i înțelegere, recunoaște-i sentimentele folosind expresii simple precum “Știu că ești supărat pentru că…” , spune-i că ești alături de el
  • vorbește în șoaptă: reducerea volumului vocii poate forța copilul să se liniștească pentru a auzi ce spui
  • folosește respirația profundă: această strategie te ajută să rămâi centrat pe situație și să o rezolvi
  • stabilește ferm dar blând limite: explică-i copilului că ceeace face atât de zgomotos nu sunt o modalitate de a obține ceea ce  își dorește; motivează copilul să învețe și să respecte ce i s-a spus
  • adoptă tehnici prin care să distragi atenția celui mic
  • asigură siguranța copilului în așa fel încât să nu se rănească
  • oferă-i alternative care l-ar putea mulțumi
  • oferă-i recompense și încurajări pentru faptul că s-a calmat de unul singur: poate fi un mic cadou, un mângîiat, un sărut afectuos care ajuta copilul să se liniștească mai rapid
  • manifestă răbdare; schimbările nu vor avea loc peste noapte
  • reacționează într-un mod calm: emoțiile sunt contagioase. Dacă ești calm, copilul tău are mai multe șanse să se calmeze și el și în felul acesta poți ajuta la reducerea intensității crizei.

Și nu uita: Consecvența asigură succesul. Menține abordarea aleasă până când observi schimbări pozitive.

Studiu de caz: Copilul face un tantrum în magazin!

Crizele De Tantrum La Copii

După ce am prezentat diverse abordări terapeutice hai să explorăm o situație din viața reală și să vedem cum poți gestiona o criză de tantrum.

Consideră această experiență ca o aplicare practică a teoriei și vei obține o înțelegere mai profundă a nuanțelor pe care le poate îmbrăca o criză de furie.

Mama are un copil în vârstă de 3 ani pe nume Alex. Azi, în magazin, Alex a văzut într-o vitrină un tort  delicios, foarte frumos decorat.

Este mai mult decât impresionat de această imagine dulce! Îi arată mamei cu semne disperate… Îl vrea neapărat!

Când mama îi explică că nu poate să-l cumpere, Alex a explodat pe loc într-o criză de tantrum. Se smucește din mâna mamei, așează pe jos și începe să plângă cu putere. Se aud strigăte ascuțite.

Copilul bate din picioare… gălăgie mare….și totul în centrul magazinului! Mama încearcă să-l ridice de jos; copilul opune rezistență.

Citește și  Pierderi de Memorie - Simptome, Cauze si Tratament pentru Tulburari de Memorie

Se lasă greu și aproape că ajunge să fie târîit în timp ce plânge din ce în ce mai tare, cu sughițuri. Fața toată i se înroșește și începe să tremure. Mama face eforturi disperate să-l calmeze. Nici un efect!

Deodată mama schimbă tactica. Îl ia în brațe și îl sărută pe obraz. Îi șterge lacrimile. Îl mângîie. Îi spune ceva la ureche cu un glas aproape șoptit. Parcă s-a mai potolit.

Apoi se duc împreună în raionul de jucării și mama îi arată o pisicută de pluș care miaună. Copilul o ia în mână și o analizează cu atenție. Mama îi vorbește în continuare și îl mîngîie. Copilul s-a liniștit în totalitate astfel că mama își poate continua cumpărăturile.

Întrebări Frecvente despre Crizele de Tantrum la Copii

Ce este un tantrum la copii?

Un tantrum la copii este un tip de comportament care include tantrumuri, crize și accesul de furie. Este o reacție exagerată la frustrare sau furie.

Pot fi crizele de tantrum moștenite genetic?

Da, ai înțeles bine. Anumite caracteristici de temperament pot fi într-adevăr moștenite genetic. Cu toate acestea, este important să ținem cont și de faptul că mediul și educația joacă un rol semnificativ în manifestările comportamentale.

Cum se diferențiază criza de furie de alte tipuri de crize de furie?

Spre deosebire de crizele de furie obișnuite, vei observa că acestea sunt mai intense, mai lungi ca durată și nu pot fi ușor potolite Ele sunt adesea asociate cu anumiți stimuli declanșatori .

Ce impact are criza de tantrum asupra fraților copilului afectat?

Atunci când copilul tău experimentează crize de furie intense, acestea îi pot afecta și pe ceilalți frați. Aceștia se pot simți speriați, anxioși sau neglijați. Este important să asiguri și să menții o stare de confort emoțional pentru toți copii din familie.

Ce pot face ca să evit crizele de tantrum la copii?

Există câteva moduri de a evita tantrumurile, inclusiv stabilirea de rutine, anticiparea nevoilor copilului și încurajarea unei comunicări adecvate.

 Ce este cel mai indicat să faci ca părinte în timpul unei crize de tantrum?

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-ți menții calmul și răbdarea.Încearcă să înțelegi motivul frustrării copilului și explică-i că tantrumul nu este un comportament adecvat.

Când apare cel mai frecvent un tantrum la copii?

Majoritatea copiilor pot avea un tantrum în jurul vârstei de 2 ani, dar aceste accese de furie sunt de obicei mai frecvente la copiii cu vârsta între 1 și 3 ani.

Este indicat să își țină respirația copilul în timpul unui tantrum?

Da, unii copii își țin respirația în timpul unui tantrum. Aceasta este o formă de comportament extrem, dar, de obicei, copilul va începe să respire din nou după ce îi trece furia.

Cum să gestionez accesele de furie ale copiilor?

În general, este bine să păstrezi calmul, să încerci să înțelegi cauza comportamentului și să îi oferi copilului tău spațiul de care are nevoie pentru a-și exprima frustrarea într-un mod sigur.

Citește și  Invinge-ti frica: fa azi primul tau pas

De ce copiii și bebelușii au crize de tantrum?

Ele sunt un mod normal prin care copiii și bebelușii își exprimă frustrările, deoarece au o capacitate limitată de a se exprima în cuvinte. Aceste crize ar trebui să devină mai rare pe măsură ce copilul crește și își dezvoltă abilitățile de comunicare.

Ce mă învață tantrumurile despre comportamentul copilului meu?

Tantrumurile te pot învăța despre abilitățile de gestionare a stresului la copii, nivelul lor de autocontrol și cum răspund la tranziții sau schimbări. Fiecare criză de tantrum este o oportunitate de a învăța și de a dezvolta strategii pentru a-i ajuta pe copii să gestioneze mai bine emoțiile puternice.

Când ar trebui să cer sfatul medicului în legătură cu crizele de tantrum?

A: Dacă tantrumurile copilului tău sunt extreme, durează mult timp, împiedică activitățile normale, sau dacă copilul se rănește sau ia în greutate, este bine să ceri sfatul medicului.

Cum știu dacă crizele de furie ale copilului meu sunt normale?

Deși tantrumurile sunt frecvente la copii și bebeluși, dacă crizele sunt severe, durează mult timp sau intervin în dezvoltarea normală a copilului, este recomandat să ceri sfatul unui specialist.

Când este necesar sfatul medicului?

Dacă copilul are un tantrum, în mod normal crizele de furie ar trebui să se potolească imediat ce părintele îl abordează cu empatie și calm sau dacă el obtine ceeace vrea. În cazul în care tantrumurile sunt foarte frecvente și liniștirea nu se produce ușor, este necesar a se consulta medicul.

Concluzii

1. Crizele de tantrum sunt accese bruște și intense de furie, deseori cu manifestare dramatică ale copiilor.

2. Crizele de tantrum sunt declanșate de cauze fiziologice și psihologice diverse și pot afecta copii de diverse vârste.

3. Simptomele comune ale crizelor de tantrum includ furie, agitație, plâns, agresivitate.

4. Gestionarea corectă a crizelor de tantrum este necesară și posibilă; ea presupune folosirea tehnicilor de psihoterapie dar în primul rând este indicat un comportament bazat pe empatie, calm și răbdare din partea părinților

5. Crizele de tantru pot afecta rutina zilnică, viața de familie și interacțiunile sociale.

Referințe

1. Van den Akker AL, Hoffenaar P, Overbeek G. Temper Tantrums in Toddlers and Preschoolers: Longitudinal Associations with Adjustment Problems. J Dev Behav Pediatr. 2022 Sep 1;43(7):409-417. doi: 10.1097/DBP.0000000000001071. Epub 2022 Mar 21. PMID: 35316228; PMCID: PMC9462137.

2. Sisterhen, L. L., & Wy, P. A. W. (2023). Temper tantrums. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing.

3. Jurmang, I. J. (2022, December 15). EFFECTS OF PSYCHO-SOCIAL THERAPY ON EMOTIONS OF PUPILS WITH TEMPER TANTRUM. https://yajamss.com.ng/index.php/yajamss/article/view/36

4. Singh, N. N., Lancioni, G. E., Winton, A. S. W., & Singh, J. (2011). Aggression, tantrums, and other externally driven challenging behaviors. In Springer eBooks (pp. 413–435). https://doi.org/10.1007/978-1-4419-8065-6_26

Eugen Popa

Salut, sunt Eugen Popa și de la o vârstă fragedă m-au pasionat tainele minții și a inimii. Acest lucru m-a determinat să studiez tot ce puteam ca să pot ajunge...

Articole publicate: 266

Vezi pagina autorului
Publicat în categoria Psihoterapie pe de .

Despre Eugen Popa

Salut, sunt Eugen Popa și de la o vârstă fragedă m-au pasionat tainele minții și a inimii. Acest lucru m-a determinat să studiez tot ce puteam ca să pot ajunge într-un mediu în care informațiile erau extrem de limitate.

De-a lungul anilor, am practicat yoga și alte practici orientale și asta, împreună cu cele mai recente descoperiri din lumea psihologiei, dar și tehnologia, au contribuit la modelarea persoanei care sunt astăzi.

 

Există o constantă în viața mea: tot timpul sunt curios de cele mai recente descoperiri, studii și cercetări în domeniile psihologiei, neurologiei, comunicării, hipnozei, iar asta mă ajută să cresc și să evoluez atât pe plan personal, cât și pe plan profesional.

Am vrut să învăț de la cei mai buni profesioniști din fiecare domeniu în parte, iar asta a însemnat să caut cei mai buni profesori și cele mai bune cursuri din întreaga lume. Studiile mele se întind de la cursuri de psihologie la Harvard și cursuri de hipnoză și NLP, la Retreat-uri de yoga și multe altele.

Primul meu curs de hipnoză a fost cu regretatul Gerald Kein de la Omni Hypnosis și apoi am continuat cu Ron Eslinger, Gordon Emmerson, Edwin Yager și mulți alții. În 2012 am devenit Certified Hypnosis Trainer cu NGH și mai târziu, tot în acel an am devenit și OMNI Hypnosis Trainer.

De-a lungul anilor am crescut pentru a-mi crea propriul curriculum de hipnoză și am predat diferite terapii și cursuri de auto-dezvoltare în toată lumea (Brazilia, SUA, Marea Britanie, Europa, Asia).

 

Certificări

    • Trainer certificat în Terapiea Resurselor și Terapie avansată a stării eului

      2015 

    • Trainer certificat Goulding SleepTalk pentru copii

      2015 

    • Trainer certificat în terapie subliminală sau Terapia Yageriană

      2014

    • Consultant certificat Goulding SleepTalk pentru copii

      2014 

    • Trainer certificat în terapia părților

      2013

    • Trainer certificat de hipnoză OMNI

      2012 

    • Trainer certificat de hipnoză NGH

      2012 

    • Practician de hipnoză cu certificat OMNI Hypnosis NGH

      2009

 

Acreditări și certificări

    • Trainer Terapia Resurselor Eugen Popa 8211
    • Trainer OMNI Hypnosis Eugen Popa
    • Trainer NGH Eugen Popa 8211
    • Eugen Popa Hinoterapeut certificat NGH
    • Eugen Popa Hipnotizator certificat NGH 8211

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

  • sute de ore de cursuri,
  • zeci de ședințe de terapie,
  • demonstrații și exemple de lucru
  • Certificări Internaționale
  • > Inscrie-te Acum <

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *