Tehnici de Relaxare in Atacul de Panica
Redactat de Eugen Popa
Încercăm să ne pregătim pentru multe situații în viață, dar cum reacționăm când panica apare brusc, nestimulată de un pericol real imediat? În acest articol discutăm despre tehnici utile pentru relaxare în timpul unui atac de panică. Un atac de panică este o reacție accentuată de alarmă sau de frică, care nu este întotdeauna legată de o amenințare vizibilă sau imediată. Atacurile de panică pot semăna cu simptomele atacului de cord și pot provoca dureri în piept, palpitații, transpirații, tremurături și chiar senzația de sufocare. Deseori ele pot fi înfricoșătoare, dar există tehnici eficiente (1) pentru a le gestiona și a reduce intensitatea lor.

Capitole Articol

5 Idei Cheie Ce Se Vor Regăsi În Acest Articol – Tehnici de Relaxare in Atacul de Panica

 1. Situații declanșatoare ale atacurile de panică: stimuli ce poate genera reacții fizice și emoționale.
 2. Gestionarea simptomele atacului de panică: tehnici de relaxare ce pot reduce impactul simptomelor unui atac de panică.
 3. Tratamente variate pentru atacurile de panică: opțiuni eficiente.
 4. Legătura cu somnul și impactul asupra lui: influența negativă asupra somnului si cum putem reacționa pentru imbunătățirea lui.
 5. Anxietatea și conexiunea cu atacurile de panică: starea de frică și anxietatea sunt declanșate de anumite situații evoluând în atacuri de panică sau tulburări de panică.
Citește și  Psiholog online - ajutorul necesar | Puterea minții

5 Întrebări Cheie La Care Răspunde Acest Articol

 1. Ce sunt atacurile de panică și cum pot fi declanșate în anumite situații?
 2. Cum pot fi gestionate simptomele atacurilor de panică folosind tehnici de relaxare precum respirația profundă și yoga?
 3. Ce opțiuni de tratament sunt disponibile pentru persoanele care suferă de atacuri de panică sau tulburări de panică?
 4. Cum pot influența atacurile de panică calitatea somnului și ce tehnici de relaxare pot ameliora această problemă?
 5. Care este legătura dintre anxietate și apariția atacurilor de panică, iar exercițiile fizice și remedii naturale pot ajuta în gestionarea lor?Tehnici de Relaxare in Atacul de Panica

1. Ce Este Un Atac De Panică și Care Sunt Simptomele?

1.1 Definiția Atacului De Panică

Atacul de panică este o afecțiune bruscă și intensă a anxietății, adeseori însoțită de simptome fizice. Uneori aceasta poate declanșa o temere copleșitoare a pierderii controlului sau a anumitor situații percepute ca amenințătoare cum ar fi un atac de cord.

1.2 Simptomele Atacului De Panică

Simptomele unui atac de panică se pot manifesta prin:
 • dificultăți de respirație,
 • transpirație excesivă,
 • palpitații,
 • tremurături
 • amețeli.
Este de notat că aceste simptome pot varia de la persoană la persoană.

1.3 Factori De Risc Pentru Atacurile De Panică

În ceea ce privește factorii de risc, sunt multe teorii privind cauzele atacurilor de panică, de la predispoziția genetică până la un anumit stil de viață sau stresul prelungit. Este important să recunoaștem că atacurile de panică pot fi rezultatul interacțiunii unor multiple variabile, care pot varia de la persoană la persoană. Astfel, predispoziția genetică poate juca un rol în sensibilitatea unei persoane la reacții de panică, însă stilul de viață și nivelul de stres pot amplifica această sensibilitate. Un factor de risc important poate fi și experiențele anterioare de anxietate sau atacuri de panică. Persoanele care au avut astfel de episoade sunt mai susceptibile să dezvolte atacuri de panică în viitor. Stresul prelungit și anxietatea cronică pot să contribuie semnificativ la apariția atacurilor de panică. Presiunea constantă și sentimentul de nesiguranță pot pune o tensiune majoră asupra sistemului nervos, făcând ca acesta să devină mai sensibil la declanșatori care ar putea provoca un atac de panică. De asemenea, anumite situații sau medii care au fost asociate cu episoade de panică anterioare pot deveni declanșatori pentru atacuri ulterioare.

1.4 Cu ce diferă Atacul de Panică de Fobii?

Atacul de panică și fobiile sunt două dintre cele mai cunoscute probleme de sănătate mintală, însă diferă semnificativ una de alta. Atacul de panică survine brusc, fără un anumit declanșator clar, sau conștient și îți provoacă simptome intense de anxietate, de la bătăi rapide ale inimii până la senzația de sufocare sau frica de moarte. Pe de altă parte, fobiile sunt legate de o teamă specifică și intensă, cum ar fi teama de înălțime sau de anumite animale. În prezența acestor declanșatori, o persoană cu fobii experimentează simptome similare cu cele ale atacurilor de panică, însă ele apar întotdeauna în același context. Prin înțelegerea diferențelor dintre atacurile de panică și fobii, ne putem îmbunătăți capacitatea de a le gestionale, de a ne lupta cu ele și de a ne îndrepta spre o viață fără anxietate.
Citește și  tewt

2. Cum Putem Recunoaște Atacul De Panică?

2.1 Identificarea Primelor Simptome Ale Atacului De Panică

Pentru a putea identifica simptomele unui atac de panică (2), este important să fim conștienți de corpul nostru și de stările pe care le trăim. Panica debutează cu o stare de neliniște crescută sau o teamă irațională. Acestea pot apărea brusc, chiar și în situații care în mod obișnuit nu ne-ar produce anxietate. De asemenea, simțind o creștere a ritmului cardiac sau dificultăți în respirație, putem bănui că un atac de panică își face simțită prezența. Alte semne pot include senzații de amețeală sau leșin, tremurături involuntare ale membrelor, senzația de sufocare sau presiune în piept. Un sentiment copleșitor de frică sau pierdere a controlului poate însoți și ele aceste simptome. În unele cazuri, pot apărea senzații de amorțeală sau furnicături în anumite părți ale corpului. Este important să ne amintim că, în cazul unui atac de panică, simptomele pot varia de la o persoană la alta și chiar de la un episod la altul. Uneori, simptomele pot deveni atât de intense încât pot declanșa și frică de frică, ceea ce agravează starea generală de anxietate. Pentru a ne familiariza cu semnalele primare ale unui atac de panică, este util să fim conectați la propriul corp și să recunoaștem schimbările neobișnuite care pot indica aceste episoade. În acest fel, putem răspunde mai eficient și putem lua măsuri de gestionare înainte ca simptomele să escaladeze. Tehnici de Relaxare in Atacul de Panica

2.2 Diferențierea Între Anxietate și Atac De Panică

Anxietatea și atacul de panică sunt două afecțiuni diferite, deși simptomele pot părea similare. Diferența majoră constă în intensitatea și durata simptomelor. Anxietatea se caracterizează prin sentimente constante de neliniște și îngrijorare, în timp ce atacul de panică debutează brusc și atinge o intensitate foarte mare într-un interval scurt de timp.

2.3 Atacul De Panică vs Tulburare De Panică

Atacul de panică este un eveniment izolat, în timp ce tulburarea de panică implică atacuri recurente și adesea neașteptate de panică, care pot afecta calitatea vieții. Atacurile de panică pot apărea din senin și pot fi declanșate de situații aparent inofensive, cauzând frică și disconfort semnificativ. În contrast, tulburarea de panică presupune prezența regulată af atacurilor de panică, care pot deveni o preocupare cronică, influențând modul de funcționare al persoanei în diverse aspecte ale vieții cotidiene.

3. Tehnicile De Relaxare În Timpul Unui Atac De Panică

3.1 Respirația Profundă: Tehnica Esențială În Relaxare

Prin tehnici de respirație profundă, îți poate reduce simptomele unui atac de panică. Inspirând lent și profund, apoi expirând în mod controlat, se promovează o stare de calm și detasare. Această abordare simplă poate ajuta la reglarea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, contribuind la restabilirea echilibrului în timpul unui atac de panică. Prin concentrarea asupra respirației, poți îndepărta anxietatea și recâștiga controlul asupra propriei tale stări mentale și emoționale.
Citește și  Dementa Simptome, Cauze și Tratament

3.2 Yoga: O Metodă Eficientă De Relaxare

Yoga, prin posturile pe care le implică, dar și prin controlul respirației și focalizarea atenției, poate constitui o modalitate eficientă de a ține sub control atacurile de panică. Această practică milenară promovează flexibilitatea fizică și mentală, ajutând la reducerea stresului și anxietății. Prin combinația de mișcări fluide și tehnici de respirație, yoga favorizează relaxarea musculară și liniștea interioară, ceea ce poate contribui semnificativ la prevenirea și gestionarea atacurilor de panică. Participarea regulată la sesiuni de yoga poate crea o rutină benefică pentru sănătatea mintală și emoțională. Tehnici de Relaxare in Atacul de Panica

3.3 Practica Mindfulness-ului În Combaterea Atacului De Panică

Mindfulness, o formă de meditație care implică o atenție concentrată asupra prezentului, poate ajuta la reducerea simptomelor unui atac de panică și la prevenirea apariției atacurilor de panică. Prin aducerea atenției la senzațiile și gândurile din momentul prezent, se poate diminua ruminația și anticiparea anxioasă a viitorului. Această abordare calmează activitatea mentală intensă și favorizează acceptarea stării actuale, contribuind astfel la relaxare și la diminuarea reacțiilor exagerate în fața situațiilor stresante. Prin practicarea regulată a mindfulness-ului, se poate dezvolta o capacitate crescută de a răspunde în mod mai echilibrat la provocări și se poate construi o rezistență mai bună în fața atacurilor de panică. Tehnici de Relaxare in Atacul de Panica

3.4 Exercițiile Fizice

Exercițiile fizice sunt esențiale în tratarea atacurilor de panică. Cu fiecare mișcare, ne imbunătățim calitatea vieții, făcând față mai ușor simptomelor atacului de panică. Atacul de panică este o tulburare care afectează respirația și starea generală, insă prin intermediul sportului, putem reduce anxietatea și ameliora această afecțiune. Chiar și timpul unui atac de panică se poate scurta, exercițiile imbunătățind funcționarea organismului.