Stres
Redactat de Nuțu Angela
Stresul afectează oameni de toate vârstele, devenind un factor perturbator în activitățile de zi cu zi, în viața profesională și viața socială, în vreme ce poate provoca, în același timp, multe probleme de sănătate.
iconBooking
Dorești o Ședință de Coaching?

Programează o ședință cu un specialist Puterea Minții.

Cu toate acestea, există destul de multe modalități eficiente de a face față stresului și de a-l depăși. În acest articol, vom arunca o privire la trei abordări diferite de coaching care vă pot ajuta să faceți față stresului. Vom discuta despre coaching pentru managementul stresului, coaching pentru strategie de coping și coaching pentru tehnici de mindfulness și relaxare. Fiecare dintre aceste abordări are propriile sale puncte forte, iar împreună pot oferi o soluție cuprinzătoare pentru a face față stresului. Așadar, dacă ești în căutarea unor modalități de a a-ți reduce nivelul de stres, citește mai departe.  

În primul rând, ce este stresul? 

Stresul este o reacție la un eveniment sau o situație prea dificilă sau copleșitoare pentru a le face față singur. Este cauzată de răspunsul corpului nostru la pericol sau anticiparea pericolului – atunci când anticipăm că se întâmplă ceva rău, corpul nostru eliberează hormoni cunoscuți sub numele de cortizol și adrenalină. Acești hormoni ne fac să ne simțim anxioși și stresați, ceea ce poate duce la consecințe negative precum dureri de cap, insomnie și schimbări de dispoziție.   Există trei tipuri principale de stres: stres fizic, stres emoțional și stres cognitiv.  Stresul fizic apare atunci când corpul nostru percepe amenințări, cum ar fi rănirea fizică sau expunerea la căldură excesivă. Stresul emoțional apare din emoții negative precum tristețea sau furia – este important de reținut că nu toate emoțiile sunt dăunătoare, dar stresul emoțional poate fi foarte dăunător dacă nu este tratat corespunzător. Stresul cognitiv se referă la provocările mentale asociate cu o situație stresantă – acest tip de stres apare de obicei din încercarea de a rezolva rapid o problemă dificilă.  

De ce este important coaching-ul?

Lumea în care trăim s-a schimbat dramatic în ultimele decenii, schimbând peisajul vieții noastre personale, cât și a celei profesionale. Odată cu progresele tehnologice, acum există mai multe oportunități ca niciodată pentru ca oamenii să găsească succesul și fericirea, dar în aceeași măsură să devină mai stresați, anxioși, trăind într-o neliniște generală. Prin urmare, mulți oameni se luptă să-și găsească drumul în lumea modernă. Aici intervine coachingul – un instrument puternic care te poate ajuta să te concentrezi și să îți stabilești obiective, să îți îmbunătățești relațiile și să obții succes în dezvoltarea ta personală. Există multe beneficii in a participa în sesiuni regulate de coaching. În primul rând, te poate ajuta să devii mai concentrat și mai motivat în carieră și în viața personală. De asemenea, îți poate oferi perspectiva de care ai nevoie pentru a-ți rezolva problemele, pentru a lua decizii mai bune și pentru a-ți atinge obiectivele. În cele din urmă, coachingul te poate ajuta să stabilești un echilibru sănătos între muncă și viață, astfel încât să poți avea atât o carieră de succes, cât și o viață personală împlinită. Dacă ești în căutare de modalități de a-ți crește încrederea, de a crește productivitatea și de a crea o versiune mai bună a ta – atunci coachingul poate fi soluția potrivită pentru tine!  
Citește și  Programare neurolingvistica - Ce inseamna NLP și la ce te ajuta aceste principii de dezvoltare

1. Coaching pentru managementul stresului

Te simți stresat? Simți că nu mai poți suporta o anumită situație? Dacă da, nu ești singur. Potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală, aproape toată lumea se confruntă cu un anumit nivel de stres la un moment dat în viață. Stresul este o problemă comună în rândul bărbaților și femeilor și poate afecta atât corpul cât și mintea. De la termenele limită la locul de muncă la responsabilitățile familiale, poate deveni greu să ții pasul. Dacă este lăsat necontrolat, stresul poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi boli de inimă, accident vascular cerebral și anxietate. Cu toate acestea, cu tehnicile potrivite de management al stresului, poți reduce nivelul de stres pe care îl simți și poți continua să funcționezi eficient. Dar cum putem gestiona acest stres și să-l ținem sub control? Aici intervine coaching-ul pentru gestionarea stresului. Un coach pentru managementul stresului te poate ajuta să înveți cum să faci față stresului și să-ți gestionezi viața mai eficient. Vom vedea în continuare cum să alegi cel mai bun coach, precum și să îți oferim sfaturi utile despre cum să îți gestionezi stresul.  

3 Pași Simpli pentru Gestionarea Stresului

Mai jos, vom prezenta câteva dintre cele mai bune modalități de a gestiona stresul în viața de zi cu zi, precum și la locul de muncă.   1. Un prim pas este de a înțelege factorii declanșatori ai stresului. Există anumite lucruri care îți declanșează anxietatea sau nervozitatea? Odată ce știi ce cauzează stresul tău, poți începe să te pregătești pentru acele situații și să le gestionezi mai bine. De exemplu, dacă știi că vorbitul în public te emoționează, încearcă să exersezi în prealabil sau să organizezi o întâlnire cu cineva din afara serviciului, care te poate ajuta să-ți exersezi abilitățile de vorbit în public. 2. Apoi, crează o rețea de sprijin formată din colegi și prieteni care te pot ajuta să te protejezi împotriva momentelor stresante. Să ai oameni în preajmă care înțeleg prin ce treci poate fi extrem de util – chiar dacă nu îți împărtășesc neapărat aceleași pasiuni sau interese! Nu uita să îi contactezi atunci când lucrurile devin dificile – nimeni nu poate face față singur stresului. 3. În al treilea rând, stabilește limite și restrânge orice cheltuieli inutile sau activități de divertisment care pot cauza stres excesiv. Acest lucru poate însemna să renunți cu totul la evenimentele sociale sau să stabilești limite mai stricte pentru câți bani cheltui în fiecare lună. Când limitele sunt stabilite, este mai ușor să nu lăsăm nimic să ne deranjeze – mai ales atunci când avem pe altcineva care se îngrijește de noi!  

Coaching pentru managementul stresului

Dacă este nevoie de ajutor profesional în perioadele de stres ridicat la locul de muncă, nu ezita – caută servicii de consiliere sau terapie specializate în a ajuta oamenii să facă față cu succes stresului. Indiferent cât de bine intenționați suntem, în cele din urmă, doar noi putem decide când este necesar ajutorul profesional… sau chiar dorit! Succesul este în mâinile tale, iar coaching-ul te poate ajuta să-l atingi mai repede decât ai crezut vreodată posibil. Coaching-ul este un instrument puternic care te poate ajuta să îți schimbi viața și viitorul în bine. În primul rând, coaching-ul te va ajuta să obții o mentalitate mai productivă și mai sănătoasă. Un coach te va ajuta să te concentrezi asupra viitorului, să-ți gestionezi resursele și să îți pui în aplicare idei care te vor conduce spre succesul personal și profesional. Coaching-ul te ajută, de asemenea, să îți dezvolți obiective realizabile, factor esențial în atingerea oricărui scop. Printre alte beneficii numărăm dezvoltarea abilităților eficiente de comunicare. La fel ca în cazul oricărui alt set de abilități, comunicarea eficientă este vitală pentru succes. Cu un coach alături, îți vei putea îmbunătăți capacitatea de a comunica eficient cu ceilalți – acest set de abilități poate fi incredibil de benefic în orice carieră sau situație din viața personală. Nu în ultimul rând, coaching-ul îți poate îmbunătăți abilitățile de luare a deciziilor, precum și gestiona eficient nivelul de stres pe parcursul unui proiect sau a unei călătorii orientate spre obiective. Lucrând cu un coach în mod regulat, vei deveni mai bine echipat pentru a rezolva situațiile dificile pe cont propriu, fără a apela la mecanismele de adaptare nesănătoase folosite de mulți oameni în momente grele (mâncat excesiv, băut alcool etc.) și vei dezvolta în continuare un stil propriu.   

top_3_abordari_coaching_stres_2

Strategii de top în gestionarea stresului

Din fericire, există multe modalități de a gestiona eficient stresul. Mai jos, vom schița șapte strategii eficiente de gestionare a stresului care pot fi aplicate atât în ​​viața personală, cât și în cea profesională. 1. Înțelege factorii declanșatori ai stresului – Ce te determină să devii stresat? Te simți copleșit sau stresat din cauza unui anumit eveniment? Odată ce știi ce anume te stresează, poți începe să eviți acele situații sau să te pregătești pentru ele în avans.   2. Identifică-ți mecanismele de adaptare – Ce faci când te simți copleșit sau stresat? Plângi? Te înfurii? Scrii undeva lucrurile care te supără? Unii oameni se bazează pe concentrarea asupra respirației, care îi ajută să se calmeze și să se relaxeze. Experimentează cu diferite mecanisme de adaptare și vezi care dintre ele funcționează cel mai bine pentru tine.   3. Creează un sistem de sprijin – Dacă stresul îți afectează relațiile cu familia și prietenii, ia în considerare să soliciți ajutor. Un sistem de asistență poate fi incredibil de util pentru a scăpa de presiunea care vine cu provocările vieții de zi cu zi. Cere sfaturi prietenilor, membrilor familiei sau colegilor de serviciu atunci când vine vorba de gestionarea eficientă a stresului la locul de muncă.   4. Practică tehnici de relaxare – Când ne simțim încordați sau anxioși, mintea noastră este concentrată pe toate lucrurile care ne stresează, în loc să ne concentrăm asupra tehnicilor de relaxare precum respirația profundă sau meditația. A-ți face timp în fiecare zi pentru relaxare poate ajuta la reducerea nivelului general de anxietate și stres pe parcursul zilei. S-a demonstrat, de asemenea, că meditația îmbunătățește atenția și concentrarea, scăzând nivelul de anxietate în general în timp. Încearcă să exersezi câteva exerciții de meditație calmante înainte ca evenimentele stresante să apară în viața ta, astfel încât mintea ta să fie relaxată și pregătită pentru orice!   5. Programează timp pentru tine – Asigură-te că fiecare zi include cel puțin 20 de minute de timp „pentru tine” în care faci ceva care îți aduce bucurie fără nicio distragere a atenției. Aceasta ar putea fi să faci o baie relaxantă, să citești o carte, să ieși afară la o plimbare… orice îți aduce un sentiment de pace și calm în viața ta! Programarea timpului dedicat strict ție însuți îți permite să-ți reîncarci bateriile, astfel încât să fii pregătit să faci față provocărilor direct atunci când acestea apar.   6. Stabilește obiective realiste – Este important să nu îți stabilești obiective imposibile atunci când încerci să reduci stresul la locul de muncă. Stabilirea unor obiective rezonabile ne permite să rămânem motivați în timp ce lucrăm pentru a realiza ceva care merită. În loc să spui „Vreau să finalizez acest raport până la ora 17:00”, încearcă să spui „Voi face tot posibilul să-l finalizez până la ora 17:00. În acest fel, mai este loc de eroare, dar progresul este mai realizabil decât stabilirea unui obiectiv imposibil!  
Citește și  Top 10 cele mai bune întrebări în coaching
7. Mănâncă alimente sănătoase – Consumul de alimente nesănătoase poate duce la niveluri ridicate de stres și anxietate în viața noastră. În loc să-ți bei cafeaua sau să mănânci bomboane când te simți stresat, încearcă să iei un măr! O dietă sănătoasă va oferi organismului tău nutrienții necesari pentru a face față stresului.  

2. Coaching pentru Strategie de Coping

Te lupți să faci față provocărilor vieții? Simți că ești blocat? Dacă ai răspuns da la oricare dintre aceste întrebări, atunci probabil că trebuie să te gândești să cauți un coach pentru strategie de coping. Un coach de strategie de coping te poate ajuta să treci prin provocările vieții și să ieși învingător. Coachii lucrează cu clienții pentru a-i ajuta să dezvolte un plan și să implementeze acel plan pentru a-i ajuta să depășească provocările cu care se confruntă.  

Beneficiile cheie ale coaching-ului pentru strategie de coping

Printre beneficiile cheie generale ale ajutorului de la un coach de strategie de coping putem include: 1. Navighează provocările vieții Un coach te poate ajuta să treci prin provocările vieții și să ieși învingător. Ei au ani de experiență și cunosc metode pentru a face față provocărilor vieții. Coachii te pot ajuta să dezvolți un plan și să implementezi acel plan pentru a te ajuta să depășești provocările cu care te confrunți.  2. Elaborează un plan Un coach te poate ajuta să dezvolți un plan, să îți stabilești obiective sănătoase și să introduci disciplina pentru a urma acel plan. El te poate ajuta să identifici obstacolele din calea ta și să creezi harta pentru a vă naviga prin ele. 3. Implementează planul Un coach te poate ajuta să implementezi planul și să duci strategiile de la teorie la practică – el te va ajuta să creezi un plan de acțiune și să urmărești progresul.   Stresul este un sentiment comun și adesea inevitabil. Poate fi greu de gestionat, dar cu ajutorul unei abordări corecte de coaching, poți învăța cum să îi faci față în cel mai eficient mod posibil.  

3 Strategii Simple pentru a Reduce și a Preveni Stresul

Vestea bună este că există și modalități simple și eficiente de a gestiona fiecare tip de stres. Mai jos sunt trei strategii diferite pe care le poți folosi imediat pentru a reduce sau a preveni stresul: 1. Gestionează-ți respirația: Când ești stresat, respirația devine superficială și accelerată – acest lucru va provoca o lipsă mai mare de oxigen în fluxul sanguin, ceea ce va duce la niveluri crescute de tensiune și anxietate. Pentru a combate această problemă, concentrează-te pe respirația adâncă la fiecare câteva minute pe parcursul zilei și practică meditația sau yoga pentru o sănătate respiratorie îmbunătățită. 2. Dormi suficient: să dormi suficient este esențial atât pentru sănătatea ta mentală, cât și pentru cea fizică – atunci când ești obosit, nivelul de cortizol scade, ceea ce permite creșterea nivelului de serotonină, ceea ce duce la sentimente de fericire și bunăstare. Asigură-te că programezi orele regulate de culcare și evită să te uiți la televizor sau să lucrezi pe dispozitive electronice înainte de culcare. 3. Mănâncă alimente sănătoase: consumul de alimente sănătoase are numeroase beneficii, dintre care unul este că va ajuta la reducerea nivelului de stres prin creșterea nivelului de zahăr din sânge și reducerea tensiunii arteriale. În plus, consumul de alimente sănătoase te va ajuta să îți menții o greutate sănătoasă. top_3_abordari_coaching_stres_3

Beneficiile coaching-ului pentru strategie de coping

Poate fi greu să faci față circumstanțelor dificile de viață și aici intervine coaching-ul pentru strategia de coping. Coaching-ul pentru strategia de coping este o formă unică de consiliere care ajută persoanele să dezvolte strategii eficiente de coping (a face față). Coachii au multă experiență în a face față emoțiilor dificile, așa că îți pot oferi sprijinul de care ai nevoie pentru a depăși circumstanțele dificile ale vieții. Unul dintre beneficiile coaching-ului este că poate oferi o perspectivă unică asupra modului în care îți gestionezi emoțiile. Mulți oameni simt că sunt singuri în luptele lor, dar coachii înțeleg că toată lumea se confruntă cu dificultăți majore în moduri diferite. Acest lucru îți oferă acces la o mulțime de cunoștințe și resurse despre care s-ar putea să nu fi știut altfel. Coaching-ul poate fi, de asemenea, incredibil de benefic în ceea ce privește dezvoltarea abilităților eficiente de coping. De multe ori, indivizii nu știu cum să facă față situațiilor sau emoțiilor dificile până când nu le experimentează direct. Coachii sunt acolo pentru a te ajuta, a te ghida și a te sprijini în aceste vremuri dificile, astfel încât să poți ieși la suprafață mai puternic și mai pregătit pentru viitor.  
Citește și  Cele 10 diferențe cheie dintre coaching și terapie

3. Coaching în Tehnica Mindfulness 

Te simți adesea stresat și copleșit? Dacă da, este posibil să suferi de un oarecare nivel de stres și anxietate. Neimplementarea măsurilor necesare pentru a rezolva problema poate duce la agravarea acesteia și chiar la cauzarea unor probleme grave de sănătate pe viitor. De aceea, este important să găsești o modalitate de a-ți reduce nivelul de stres și anxietate în mod regulat și de a construi o disciplină în acest sens. Una dintre cele mai bune modalități de a face acest lucru este prin intermediul tehnicilor de mindfulness și de relaxare, ce au aplicabilitate și în viața de zi cu zi, acasă, la locul de muncă sau oriunde te-ai afla. În continuare, îți vom oferi o privire de ansamblu asupra tehnicii de mindfulness și îți vom înșirui beneficiile practicării acesteia. De asemenea, îți vom arăta cum să practici mindfulness pentru a-ți reduce nivelul de stres și anxietate, oferindu-ți o listă de resurse de mindfulness, astfel încât să poți continua să înveți și să îți îmbunătățești abilitățile. Așadar, fie că ești în căutarea unor modalități de a-ți reduce nivelul de stres și anxietate sau doar dorești să afli mai multe despre mindfulness și cum să exersezi diversele tehnici, vei afla toate acestea în continuarea articolului. top_3_abordari_coaching_stres_4

Ce este Coachingul în tehnica mindfulness?

Acesta este un tip de coaching care îi ajută pe oameni să învețe cum să-și relaxeze mintea și corpul, reducând nivelul de stres. Acest tip de coaching este adesea folosit împreună cu alte forme de terapie, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală (CBT). CBT este o formă populară de consiliere care se concentrează pe schimbarea tiparelor de gândire negative pentru a îmbunătăți sănătatea mintală. Prin mindfulness și tehnici de relaxare, clienții învață cum să-și concentreze atenția asupra respirației și a senzațiilor corporale. Mindfulness este o formă de meditație care poate fi practicată oriunde, în orice moment. Concentrându-te pe momentul prezent, vei putea să reduci stresul și anxietatea. De asemenea, te ajută să îți îmbunătățești concentrarea, ceea ce te poate ajuta să rămâi productiv în perioadele aglomerate. În plus, meditația poate fi încorporată în acest tip de coaching pentru beneficii sporite precum: reglare emoțională, somn îmbunătățit, dezvoltare abilități, gestionare stres.  

Beneficiile tehnicii Mindfulness

Dacă ești în căutarea unor modalități de a-ți îmbunătăți sănătatea fizică și mentală, coachingul în tehnica mindfulness poate fi soluția perfectă pentru tine, deoarece te ajută să gestionezi eficient stresul, să îmbunătățești calitatea somnului, contribuie în dezvoltarea bunăstării mintale și emoționale.    Beneficiile coachingului în tehnica mindfulness sunt numeroase: – Pentru început, s-a demonstrat că ajută la îmbunătățirea sănătății mintale prin reducerea nivelului de stres. – De asemenea, are efecte pozitive asupra stării generale de spirit prin îmbunătățirea stării de bine și calm. – Coachingul în mindfulness poate crește productivitatea prin reducerea nivelului de anxietate în timpul situațiilor sau perioadelor de stres și te poate ajuta să te concentrezi asupra momentului prezent și să înțelegi mai clar ce se întâmplă în jurul tău. Acest lucru poate duce la îmbunătățirea relațiilor cu cei dragi și la abilități de comunicare mai bune în general.  
Citește și  Ce faci cand NU stii ce sa faci cu viata ta!
Mai mult decât atât, s-a demonstrat că practicarea mindfulnessului crește productivitatea atât în ​​mediul profesional, cât și în cel personal – Te ajută să stabilești și să-ți atingi obiectivele. Așadar, dacă ești în căutarea unor modalități de a reduce nivelul de stres la locul de muncă și de a-ți îmbunătăți viața în general, mindfulness poate fi soluția pentru tine! Toate aceste beneficii au potențialul de a te face mai fericit, mai sănătos și mai bine conectat cu ceilalți.  

3 pași simpli pentru a practica Mindfulness

Ai simțit vreodată că te lupți în mod constant să găsești timp pentru a practica mindfulness? Ei bine, acum este momentul să începi cu adevărat prin 2 pași simpli, deoarece este o modalitate grozavă de a te relaxa și de a scăpa de stresul zilnic, putând fi practicată la orice oră din zi sau din noapte. 1. Primul pas este să devii conștient de gândurile și emoțiile tale. Când practici mindfulness, este important să nu fii prins în gândurile tale. Mai degrabă, concentrează-te pe respirația ta și eliberează-te de orice judecată care ar putea apărea. Dacă ceva te deranjează, pur și simplu abține-te să te gândești la asta câteva minute și revino mai târziu, când ai mai multă energie. 2. Apoi, în al doilea pas exersează des sesiunile scurte! Când începi să practici mindfulness în mod regulat, devine un obicei – unul pe care te poți baza atunci când situațiile din viața ta capătă greutate. Cu toate acestea, nu exagera – asigură-te că fiecare sesiune este scurtă, astfel încât să nu îți pierzi concentrarea sau să fii copleșit de gândurile tale. 3. Și, în sfârșit, ai răbdare cu tine însuți – nimeni nu devine expert peste noapte! Fii bun și cu tine însuți – arată-ți puțină iubire, fiind blând cu noile tale obiceiuri de practică! Renunță la orice așteptări sau judecăți care pot apărea în timpul sesiunilor tale; concentrează-te doar pe respirația ta și eliberează-te.  

Care sunt cele mai eficiente abordări de coaching pentru managementul stresului?

Pentru managementul stresului, strategiile eficiente pentru gestionarea stresului includ tehnicile de respirație profundă, meditația și planificarea eficientă a timpului. De asemenea, coachingul pentru managementul stresului poate implica identificarea și gestionarea adecvată a surselor de stres, precum și stabilirea unor obiective realiste pentru a reduce presiunea.

Care sunt cele mai eficiente abordari de coaching pentru gestionarea stresului la nivel executiv?

Pentru gestionarea stresului la nivel executiv, 5 metode dovedite de coaching includ identificarea surselor de stres, stabilirea obiectivelor clare, dezvoltarea abilităților de gestionare a timpului, cultivarea rezilienței și folosirea tehnicilor de relaxare. Aceste abordări eficiente pot ajuta managerii să facă față presiunii și să-și mențină performanța.

În încheiere

Stresul nu trebuie să facă parte din viața ta. Dacă dorești să îți gestionezi și să faci față stresului, coaching-ul poate fi o opțiune bună pentru tine. Cu ajutorul unui coach calificat, poți învăța tehnici eficiente pentru a-ți reduce nivelul de stres și pentru a experimenta îmbunătățirile din viața ta. Vei putea învăța tehnici de management și coping, astfel încât să îți poți controla stresul ori de câte ori apare și să îți creezi o viață mai fericită și mai sănătoasă.
iconBooking
Dorești o Ședință de Coaching?

Programează o ședință cu un specialist Puterea Minții.

  Referințe Junker, S., Pömmer, M., & Traut-Mattausch, E. (2020). The impact of cognitive-behavioural stress management coaching on changes in cognitive appraisal and the stress response: a field experiment. Coaching: An International Journal of Theory, Research and Practice, 14, 184 – 201. Lancer, N., & Eatough, V. (2020). One‐to‐One Coaching as a Catalyst for Personal Development. Wright, J.L. (2007). Stress in the workplace: a coaching approach. Work, 28 3, 279-84 .      

Nuțu Angela

Angela Nuțu este vicepreședinte al Asociației Române de Hipnoză. Este Coach și formator susținând cursuri de Consilier Dezolvtare Personală și Specialist în activitatea de Coaching, acreditate de Ministerul Muncii și...

Articole publicate: 16

Vezi pagina autorului

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

  • sute de ore de cursuri,
  • zeci de ședințe de terapie,
  • demonstrații și exemple de lucru
  • Certificări Internaționale
  • > Inscrie-te Acum <

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *