nu-stiu-ce-sa-fac-cu-viata-mea
Redactat de Laura Badea
„Nu știu ce să fac cu viața mea!” Dacă ai și tu acest gând, nu ești singurul. Ni se întâmplă tuturor să ajungem într-un punct în care să ne simțim blocați sau lipsiți de direcție. Poate fi rezultatul unor decizii greșite sau din incapacitatea de a lua decizii.
iconBooking
Dorești o Ședință de Terapie?

Programează o ședință cu un specialist Puterea Minții.

Nu poți să citești acum? Ascultă acest articol cu ușurință

Această stare de a nu ști ce să faci în continuare se aplică multor oameni, la orice vârstă și în momente diferite din viața ta. Fie că absolvim liceul, ne alegem cariera, ne recuperăm după o despărțire, suntem concediați sau ajungem la pensie, cu toții avem avem puncte în viața noastră în care s-ar putea să nu știm ce să facem în continuare.
Nu mă interesează ce faci tu pentru a-ți câștiga existența. Vreau să știu ce foc arde în tine Și dacă ai cutezanța să visezi la realizarea a ceea ce porți în inima ta.
-Oriah Mountain Dreamer

Care sunt semnele care indică faptul că imi irosesc viața?

  1. Îți petreci prea mult timp făcând lucruri care nu îți sunt benefice
Jocuri video. Seriale. Mâncare în exces. Alcool. Toate petrecerile bifate. Și lista continuă. Uită-te serios la viața ta. Unde îți petreci majoritatea timpului? Cât de mult te ajută aceste activități? Te conduc spre o viață mai bună? Pun bazele unui viitor luminos? Dacă nu, atunci trebuie să îți reevaluezi activitățile de rutină și să începi să faci ceva mai productiv pentru viața ta.
  1. Te plângi prea mult
Cunosc oameni care sunt copleșiți în mod constant de viață și nu încetează niciodată să se plângă. Ești unul dintre acei oameni? Te plângi de slujba ta, de șeful tău, de salariu, de vecinii tăi sau de soțul tău? Dacă o faci, atunci nu faci altceva decât să emani energie negativă. Negativitatea nu schimbă lucrurile. Te ține blocat. Deci, schimbă-ți gândurile și vorbește  mai mult despre ceea ce apreciezi în viața ta, nu despre ceea ce nu-ți place.
  1. Nu îți hranești mintea
Dacă nu înveți continuu și nu evoluezi, atunci stagnezi  și nu îți menții mintea activă. Provocările pozitive din viața ta îți vor extinde mintea și automat îți vor schimba viața.
  1. Folosești un limbaj negativ
Așa cum a spus Henry Ford, „Fie că crezi că poți, fie că crezi că nu poți … în orice mod, ai dreptate”. Dacă îți spui că nu ești suficient de inteligent pentru a obține acea promovare sau pentru a începe o afacere, atunci ai dreptate. Dacă îți spui că ești prea obosit pentru a depune eforturi pentru a-ți schimba viața, atunci ai dreptate. Orice îți spui tu devine realitatea ta. Monitorizează atent ceea ce îți spui, și vei constata că viața ta se potrivește cu gândurile tale.
  1. Te simți neinspirat
Citește și  Tehnici de persuasiune care NU dau greș niciodată
Te pasionează ceva? Cunosc o mulțime de oameni care cred că nu au o pasiune. Dar nu este niciodată așa. Trebuie să fie ceva care îți place să faci. Deci, trebuie să redescoperi ceea ce te emoționează și apoi să faceți mai mult din asta.
  1. Nu îți planifici viitorul
Deși este întotdeauna minunat să trăiești în „acum” și „să fii în acest moment”, uneori trebuie să privești înainte pentru a vedea unde vrei să mergi. Dacă nu ai un scop sau un plan, atunci ești ca o barcă care rătăcește fără scop în ocean, sperând să ajungă undeva bine.
  1. Îți petreci prea mult timp cu oameni care nu contribuie la creșterea ta
Este ușor să rămâi blocat când ești înconjurat de oameni care nu te fac să te simți o persoană mai bună, dar în schuimb se hrănesc cu tot ce pot obține de la tine. Îmi place să-i numesc „Vampiri Energetici”. Îți sug viața și nu-ți dau nimic pozitiv în schimb. În schimb, caută oameni orientați spre creștere cu care să îți petreci timp de valoare.
  1. Ești dependent de telefonul tău
Sigur, telefoanele mobile sunt gadget-uri super cool care produc încântare și o aparentă stare de bine. Deși este distractiv, gândește-te la tot timpul pe care îl pierzi cu telefonul. Dacă pierzi un tip  semnificativ pe care ai putea să-l investești în activități mai utile – este timpul să-ți reevaluezi timpul petrecut online, dar și calitatea acestuia.
  1. Cheltui bani pe lucruri care nu contează
Există o diferență între o „nevoie” și o „dorință”. Sunt sigur că am învățat cu toții asta la grădiniță. Cu toate acestea, în societatea actuală, am estompat destul de mult liniile (a se vedea # 8 … telefonul mobil). De fapt, există oameni care abia își plătesc chiria , dar au în continuare cele mai fanteziste gadgeturi de pe planetă. Dacă te oprești să te gândești la asta, avem foarte puține lucruri de care avem nevoie. Mâncare, apă, adăpost și dragoste sunt câteva dintre aceste lucruri. Restul sunt doar bonusuri. Așadar, fii atent pe ce cheltui banii și vezi dacă poți face ajustări.
  1. Nu ieși din zona de confort
Știu cât de ușor este să trăiești în  zona de confort. De fapt, când merg la un restaurant familiar, comand mereu același lucru. Nu pentru că mi-e teamă să încerc ceva nou, ci pentru că îmi place mâncarea pe care o comand în mod normal. Dar nu despre acest tip de zonă de confort vorbesc. Vorbesc despre asumarea unui risc care îți poate îmbunătăți viața. Dacă vreunul dintre aceste 10 puncte ți se potrivește și ție,  nu dispera. Poți face modificări. Dar prima schimbare pe care trebuie să o faci este să scapi de ideea că nu o poți face. De multe ori, cel mai mare obstacol al tău este propriul tău proces de gândire. Deci, începe de aici. Schimbă-ți gândirea – apoi schimbă-ți viața!
nu stiu ce sa fac cu viata mea articol

Nu sunt capabil de nimic

Nu mă pricep la nimic … Nu sunt capabil de nimic… Nimic nu-mi iese bine… Nu știu ce să fac cu viața mea… Dacă asta îți spui în ultima vreme, oprește-te. Oprește-te chiar acum, pentru că sunt numai minciuni pe care ți le spui spui singur.
Citește și  Reconstrucția Sensului în Traumă
Știai că, cu excepția narcisiștilor și a sociopaților, cam toată lumea suferă de sindromul impostorului? Fiecare persoană de pe planetă suferă de un tip de stima de sine scăzută. … dar puțini vor recunoaște acest lucru. Pentru că e dureros să admiți că nu te simți mereu bine în pielea ta în viața ta, că e dificil să fii vulnerabil și să te arăți așa cum ești, să te dezgolești de slăbiciuni și frustrări inerte ființei umane. Oamenii pur și simplu nu vor să recunoască eșecurile și slăbiciunile lor, deoarece toți încercăm atât de mult să reușim la ceva, orice, doar pentru o clipă. Tot ce știm vreodată despre alte persoane este ceea ce aleg să împărtășească. … și asta nu este o reprezentare completă a cine sunt ei cu adevărat. Persoana pe care crezi că este cea mai talentată ființă pe care ai întâlnit-o vreodată s-ar putea lupta cu o boală dificilă sau cu probleme financiare grave. Cei pe care îi admiri se compară și cu ceilalți și au propriile lor îndoieli de sine și sentimente de lipsă de valoare … Deci, dacă poți,  încearcă să renunți  la acest ciclu de gânduri și să te focusezi pe lucrurile cu adevărat valoroase care îți formează personalitatea. Toți suntem buni la ceva. Dacă îți iei un moment să stai în liniște și să fii sincer cu tine, vei găsi, fără îndoială, ceva minunat la care ești foarte bun. Fii sincer cu tine însuți și încearcă să ieși în afara propriului corp și să vezi cum te-ar putea percepe alții pentru o clipă. Mintile noastre pot fi cei mai răi dușmani ai noștri, mai ales atunci când ne criticăm aspru. Frustrările, eșecurile personale sau profesionale și dificultățile de relaționare ne pot arunca în spirale descendente de stimă de sine scăzută. Dar în aceste momente trebuie să fim cei mai plini de compasiune cu noi înșine. Majoritatea dintre noi avem așteptări nerealiste pentru noi înșine pe care nu le-am visa niciodată să le avem pentru ceilalți, dar este mult mai ușor să fim plini de compasiune și blândețe față de cei dragi decât să arătăm aceeași tandrețe și bunătate față de noi înșine. Știți ce este cu adevărat de ajutor în momente ca acestea? Să apelezi la cei care te iubesc pentru un pic de întărire și atitudine pozitivă.

Nu stiu sa fac nimic

Dacă nu ești încă familiarizat cu conceptul de Wabi Sabi, caută mai multe informații. Este un concept japonez bazat pe frumusețea care există în imperfecțiune și impermanență. Ceea ce iubim și apreciem nu trebuie să fie „perfect” pentru a fi minunat, frumos și apreciat.
iconBooking
Dorești o Ședință de Terapie?

Programează o ședință cu un specialist Puterea Minții.

S-ar putea să ai un standard ridicol de perfecțiune în ceea ce privește lucrurile de care te bucuri și pe care consideri că știi să le faci bine.
Citește și  Frica de necunoscut
Încearcă să te eliberezi de acest lucru și să începi să apreciezi ceea ce faci în acest moment, mai degrabă decât rezultatul final. Dacă îți place să desenezi, să pictezi, să tricotezi sau să scrii, nu contează dacă vei ajunge la o capodoperă  sau cel mai mare roman scris vreodată. … ceea ce contează este că faci ceva ce îți place și asta te face să te simți fericit. Știți ce se întâmplă când investești timp și efort în ceva care te pasionează? Ajungi să te pricepi la asta. Dacă te-ai luptat să înveți o limbă, încearcă să urmărești un film în limba respectivă – s-ar putea să fii plăcut surprins să descoperi că înțelegi mai multe cuvinte decât ai fi crezut. S-ar putea să doriți să vă așezați și să fiți foarte sinceri cu privire la ceea ce încercați să realizați și de ce vă faceți atât de greu cu voi înșivă. Un alt lucru de reținut este că este posibil să nu fi descoperit încă ceea ce ești cu adevărat grozav. Dacă ești frustrat de diferitele eforturi în care ai fost scufundat, încearcă să mergi într-o direcție complet diferită și încearcă ceva total nou. Maica Tereza a avut câteva cuvinte înțelepte de spus despre măreție și, deși contextul ar putea fi diferit de ceea ce discutăm, sentimentul este același: Nu toți putem face lucruri mari, dar toți putem face lucruri mici cu iubire mare.

Ce nu stiu despre mine?

Probabil că nu te cunoști la fel de bine pe cât crezi că o faci.  Perspectiva ta asupra ta este distorsionată. „Sinele” tău stă în fața ta ca o carte deschisă. Doar privește în interior și citește: cine ești, aprecierile și antipatiile tale, speranțele și temerile tale; sunt toate acolo, gata să fie înțelese. Această noțiune este populară, dar este probabil complet falsă! Cercetările psihologice arată că nu avem acces privilegiat la cine suntem. Când încercăm să ne evaluăm cu exactitate, intrăm într-o mare ceață. Psihologul Universității Princeton, Emily Pronin, care este specializată în percepția de sine a omului și luarea deciziilor, numește credința greșită a accesului privilegiat „iluzia introspecției”. Modul în care ne privim este distorsionat, dar nu ne dăm seama. Drept urmare, imaginea noastră de sine are în mod surprinzător puțin de-a face cu acțiunile noastre. De exemplu, putem fi absolut convinși că suntem empatici și generoși, dar totuși trecem indiferenți pe lângă o persoană care ne solicit ajutorul. Motivul acestei viziuni distorsionate este destul de simplu, potrivit lui Pronin. Deoarece nu vrem să fim zgârciți, aroganți sau neprihăniți, presupunem că nu suntem niciunul dintre aceste lucruri. Drept dovadă, ea arată punctele noastre de vedere divergente despre noi înșine și despre ceilalți. Nu avem probleme să recunoaștem cât de nedrept acționează colegul nostru de birou față de o altă persoană. Dar nu considerăm că ne-am putea comporta în același mod: pentru că intenționăm să fim buni din punct de vedere moral, nu ne vine niciodată în minte că și noi am putea fi la fel de nedrepți.
Citește și  Agorafobia - frica de spatii deschise: semne, simptome, cauze, tratament
Perspectiva celorlalți despre tine Multe cercetări indică faptul că cei mai apropiați și dragi oameni nouă ne văd adesea și mai bine decât ne vedem pe noi înșine. După cum a arătat psihologul Simine Vazire de la Universitatea din California, în special două condiții pot permite altora să recunoască cine suntem cu adevărat cel mai ușor: În primul rând, când sunt capabili să „citească” o trăsătură din caracteristicile exterioare și, în al doilea rând, atunci când o trăsătură are o valență pozitivă sau negativă clară (inteligența și creativitatea sunt evident de dorit, de exemplu; necinstea și egocentricitatea nu sunt). Evaluările noastre despre noi înșine se potrivesc cel mai mult cu evaluările altor persoane atunci când vine vorba de caracteristici neutre. Caracteristicile în general cele mai citibile de către alții sunt cele care ne afectează puternic comportamentul. De exemplu, persoanelor care sunt sociabile în mod natural le place să vorbească și să caute companie; nesiguranța se manifestă adesea în comportamente cum ar fi strângerea mâinii sau evitarea privirii cuiva. Suntem frecvent orbi de efectul pe care îl avem asupra celorlalți, deoarece pur și simplu nu vedem propriile noastre expresii faciale, gesturi și limbajul corpului. Abia știu că ochii mei care clipesc indică stres sau că prăbușirea posturii mele trădează cât de mult mă cântărește ceva. Deoarece este atât de dificil să ne observăm pe noi înșine, trebuie să ne bazăm pe observațiile altora, în special a celor care ne cunosc bine. Este greu să știm cine suntem, cu excepția cazului în care alții ne anunță cum îi afectăm. sanatate-mintala-fizica-nu-stiu-ce-sa-fac-cu-viata-mea

– Care sunt modalitățile de a-ți găsi scopul în viață atunci când te simți pierdut?

Atunci când te simți pierdut și îți cauți scopul în viață, este important să explorezi diferite modalități. Poți să te dedici pasiunilor tale, să încerci activități noi sau să îți faci timp pentru meditație și auto-reflecție. De asemenea, este important să înveți cum să îți faci prieteni, pentru a-ți împărtăși perspectivele și a găsi sprijin în căutarea ta.

Ce activități să faci pentru a-ți găsi răspunsuri și direcții în viață?

Pentru a-ți găsi răspunsuri și direcții în viață, poți încerca meditația, introspecția sau chiar terapia. De asemenea, poți încerca să faci mișcare regulat, precum yoga sau alergatul, pentru a-ți clarifica gândurile și a obține o slăbire sănătoasă fără dietă.

Ce este de facut cand nu stiu ce sa fac cu viata mea? Incotro o apuc?

Începe cu pași mici  și cu o provocare de 30 de zile Pentru a-ți reprograma mintea conștientă și a nu mai spune „Nu știu ce să fac cu viața mea”, îți propui o provocare de 30 de zile. Ai putea întreba, de ce 30 de zile? Pentru că așa pașii mici pe care îi faci devin treptat obiceiurile tale puternice. Stabilirea unui termen limită are un efect puternic asupra motivației. Cercetările au arătat de nenumărate ori că termenele, chiar și cele autoimpuse, pot reduce amânarea și pot duce la o mai bună luare a deciziilor. Încearcă să stabilești unul sau trei obiective care trebuie atinse în timpul provocării tale de 30 de zile. Poate vrei să înveți programare. Stabilește-ti obiective săptămânale legate de cursurile online gratuite și, până la sfârșitul lunii, vei avea la dispoziție o mulțime de cunoștințe.
Citește și  Inelul Gastric Virtual
Sau poate vrei să petreci mai mult timp cu copiii tăi. Fă-ți un obiectiv pentru a avea o noapte de familie în fiecare săptămână, în care să le oferi toată atenția copiilor tăi. Poți chiar să îi lași să te ajute să planifici ceea ce vei face în acea noapte specială. Atingerea acestor obiective după o lună îți va oferi încrederea și convingerea de sine pentru a continua. De asemenea, te va ajută să eviți să nu faci nimic în timp ce te simți că nu știi ce să faci cu viața ta. Fii dispus să faci sacrificii pe termen scurt Chiar acum probabil te simți pierdut; nu știi ce să faci cu viața ta și vrei să ajungi într-un loc unde o faci. Cu toate acestea, între locul în care ești acum și locul în care vrei să fii, există un drum greu de parcurs. Disconfortul este ceva care a fost deja menționat, dar altceva cu care s-ar putea să trebuiască să te obișnuiești este sacrificiul. Vezi, avem doar atât de mult timp și energie la dispoziție și, deși este posibil să găsești în prezent modalități de a le folosi pe amândouă, dacă dorești să faci acest salt către o viață mai împlinită, aproape sigur va trebui să renunți la unele dintre lucrurile pe care le considerați în prezent vitale. Poate că, după ce îți faci cercetările și îți pui întrebările corecte, vei decide că vrei să începi o afacere. Dar nu aveți încă banii necesari pentru a-i scoate de la sol. Este posibil să trebuiască să depuneți ore suplimentare la locul de muncă curent, să fiți mai cumpătat cu cheltuielile și chiar să renunțați la luxurile actuale, cum ar fi mașinile flash și sărbătorile străine, pentru a vă face visul o realitate. Trebuie să fiți dispus să renunțați în prezent pentru a prospera în viitor, pentru că, dacă nu sunteți, vă veți lupta să vă schimbați situația și să vă deplasați pe calea spre fericire. Antrenează-ți corpul și mintea Să nu știi ce vrei este mult mai bine decât să știi exact ce vrei, dar să nu poți obține, măcar ai speranță. M-am confruntat odată cu un moment foarte provocator și emoțional; tot ce puteam face era să mă gândesc la ce trebuia să fac pentru a ajunge la ziua următoare. Pentru mine, în acest moment dificil, când îmi spuneam „nu știu ce să fac cu viața mea”, exercițiul a fost soluția pentru a mă ajuta să trec peste acea perioadă. În fiecare dimineață alarma mea suna la 6 dimineața. Aveam echipamentul pregătit lângă pat. Mă îmbrăcam, ieșeam pe ușă și începeam să alerg 45 de minute. Pentru o lungă perioadă de timp, a fost greu să mă ridic din pat și să mă duc să alerg, pentru că voiam doar să mă ascund. De-a lungul timpului, am început să aștept cu nerăbdare alergarea mea de dimineață, deoarece mă simțeam mai energizat și dormeam mai bine. Ce ar trebui să fac cu viața mea? Mișcă-te! Este posibil să nu fie o cursă de dimineață, dar găsește o modalitate de a te mișca în timp ce îți clarifici gândurile și îți  îmbunătățești atitudinea general. Numeroase studii au descoperit că exercițiile fizice reduc simptomele depresiei, ceea ce te poate ajuta să creezi spațiul din minte în care să îți planifici următorii pași din viață.

Laura Badea

Laura Badea este Consilier pentru Dezvoltare personală și Specialist în Activitatea de Coaching, acreditate de Ministerul Muncii și Educației din România.

Articole publicate: 51

Vezi pagina autorului

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

  • sute de ore de cursuri,
  • zeci de ședințe de terapie,
  • demonstrații și exemple de lucru
  • Certificări Internaționale
  • > Inscrie-te Acum <

    Un comentariu la „Ce faci cand NU stii ce sa faci cu viata ta!

    1. Claudia

      Multumesc ce frumos ai scris atat de clar si concis pe înțelesul tuturor și de folos !Felicitări și toate cele bune fie cu tine mereu pace si iubire!🙏🤗🧚‍♀️🌈🌸

      Răspunde

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *