stres_post_traumatic
Redactat de Mihaela

Tulburarea de Stres Post Traumatic. Sindromul post-traumatic. Statistici. Simptome. Cauze. Diagnostic. Tratament

Tulburarea de Stres Post Traumatic (TSPT)/(PTSD – PostTraumatic Stress Disorder) poate apărea la oricine care a experimentat sau a fost martorul unui eveniment traumatizant, cum ar fi o agresiune sexuală, un accident de mașină sau un act de violență.
iconBooking

Programează o ședință cu un specialist Puterea Minții.

Aceste experiențe pot determina o serie de reacții, cum ar fi reexperimentarea evenimentului, evitarea anumitor situații, probleme cu somnul sau cu concentrarea, furie și anxietate. Este important să înțelegi că tulburarea de stres post traumatic poate fi tratată cu succes. Psihoterapia poate ajuta la gestionarea semnelor și la îmbunătățirea calității vieții. Unele metode de terapie care au demonstrat eficacitate în tratarea acestei tulburări includ terapia cognitiv-comportamentală și cea prin expunere. De asemenea, exercițiile fizice regulate, meditația și tehnicile de relaxare pot ajuta la reducerea simptomelor. În cazul în care ai experimentat simptomele TSPT/PTSD, noi te încurajăm să cauți ajutor. Dacă, pe de altă parte, ai prieteni care sunt în această situație, ține cont că e important pentru ei să știe că nu sunt singuri în această luptă, fii empatic și încearcă să le oferi sprijinul necesar și direcționează-i către specialist. Ține minte că TSPT nu definește persoana pe care o afectează și că există speranță și intervenții eficiente disponibile. Împreună putem ajuta la educarea și inspirarea celor care suferă de această afecțiune de sănătate mintală.

Ce este Tulburarea de Stres Post Traumatic?

Lumea Tulburării de Stres Posttraumatic (TSPT/PTSD) este o lume plină de provocări, de oameni  care luptă zilnic cu această afecțiune. Contează foarte mult să înțelegi că nu ești singur și că există multe modalități de intervenție. Așadar, să începem cu începutul. Ce este acest sindrom TSPT? Ei bine, este o afecțiune mentală care apare după o experiență traumatică, cum ar fi războiul, un accident, o boală,  un abuz fizic, emoțional sau verbal, agresiune fizică sau sexuală, moartea cuiva drag, o catastrofă naturală sau orice situație care îi provoacă cuiva o suferință emoțională puternică. stres_post_traumatic Printre manifestările tulburării se numără visele recurente, evitarea anumitor activități sau locuri, iritabilitatea, anxietatea excesivă. Tulburarea dezvoltată în urma unui eveniment traumatic poate fi dificil de diagnosticat, deoarece semnele sale pot fi ușor confundate cu alte afecțiuni mentale (depresia sau anxietatea generalizată). Aceasta poate fi dificil de tratat, dar nu imposibil. Există multe opțiuni de intervenție disponibile pentru oamenii cu tulburarea de stres post traumatic. Psihoterapia, medicamentele, tehnicile de gestionare a stresului sunt câteva dintre recomandările cuprinse în ghidul elaborat de Asociația Americană de Psihologie(2017). Psihoterapia  este cea mai populară intervenție pentru că se concentrează pe ajutarea pacienților spre identificarea și înțelegerea propriilor gânduri și emoții legate de experiența lor traumatică. Terapia cognitiv-comportamentală (TCC)  este una dintre cele mai eficiente intervenții disponibile pentru TSPT/PTSD. Aceasta se concentrează pe ajutarea pacienților în identificarea și schimbarea gândurilor și comportamentelor negative care îi afectează. Există și alte terapii disponibile, cum ar fi terapia de expunere, care ajută pacienții să-și confrunte și să-și depășească temerile legate de experiența lor traumatică. Medicamentele pot fi utile pentru tratarea  anxietății sau depresiei asociate. Este indicat să reții că  poate fi tratată cu succes, iar multe persoane care au fost diagnosticate cu această afecțiune au putut să-și continue viața în mod normal după intervenția adecvată.
Citește și  Dependenta De Alcool: 5 Metode De Tratament + Cauze

 

Care sunt cauzele tulburării de stres post traumatic? Factori de risc

Cel mai adesea, experimentarea unei situații traumatizante poate duce la  instalarea sindromului post traumatic. Există mai mulți factori de risc care pot contribui la apariția tulburării. Unii dintre aceștia includ: 1.     Experiența directă a unei situații traumatizante – Persoanele care au fost expuse direct au un risc mai mare de a dezvolta sindromul de stres. 2.     Istoricul de evenimente traumatizante – oamenii care au experimentat deja un eveniment traumatizant în trecut pot fi mai vulnerabile la apariția bolii. 3.     Factorii genetici – Existența unor anumite gene poate crește riscul de dezvoltare a acestei tulburări. 4.     Factori de mediu – Un mediu instabil sau un nivel ridicat de stres în viața de zi cu zi poate crește riscul de dezvoltare a tulburării de stres post traumatic. 5.     Lipsa de sprijin social – cei care nu au parte de sprijin social suficient în viața de zi cu zi pot fi mai vulnerabili. stres_post_traumatic Pentru TSPT/PTSD  nu există o singură cauză, oricine poate fi expus, iar semnele ei sunt o reacție normală la evenimente anormale. Este esențial să căutăm ajutor dacă ne confruntăm cu trauma și să încercăm să ne construim o rețea de sprijin social solidă.   🤔 Ce știi despre tulburarea de stres post traumatic? Află aici!
 

Statistici ale Tulburării de Stres Post Traumatic. Câte persoane suferă de tulburarea de stres post traumatic?

Studierea statisticilor poate oferi o imagine mai clară a impactului acestei afecțiuni asupra individului și societății în ansamblu. În această secțiune, vei descoperi cifrele alarmante care arată cât de răspândită este TSPT în rândul populației din întreaga lume. Potrivit American Psychiatric Association, aproximativ 60% din bărbații și 50% din femeile din SUA au experimentat cel puțin un eveniment traumatizant în viața lor. Dintre aceștia, aproximativ 8% dintre bărbați și 20% dintre femei dezvoltă tulburarea de stres post traumatic. Această diferență poate fi explicată prin faptul că femeile sunt mai predispuse să trăiască evenimente traumatizante, cum ar fi violența sexuală sau abuzul fizic și emoțional. Conform Manualului de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mentale DSM-5-TR (2022), utilizând criteriile DSM-IV, se estimează că în SUA 6,8 % dintre adulți dezvoltă pe parcursul vieții această suferință. Prevalența în rândul adolescenților din SUA care utilizează criteriile DSM-IV a variat de la 5,0% la 8,1% și o prevalență în ultimele 6 luni de 4,9% pentru adolescenți. În România nu există date oficiale privind prevalența acestei tulburări, manifestări similare fiind atribuie depresiei, care, conform Institutului Național de Sănătate Publică, afecta alte  45131 de persoane, în anul 2019. Centrul Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog București realizează o descriere succintă a tulburării dar și a altor tulburări asociate acesteia, printre care depresia și anxietatea. Susceptibili de a suferi de aceasta nu sunt doar cei care trăiesc evenimente traumatizante în mod direct, ci și cei care sunt expuși la astfel de evenimente prin intermediul muncii lor, de exemplu, militarii care au fost implicați în conflicte armate sau medicii și asistentele medicale care au fost martore la traume și suferințe extreme. Mai mult, aceasta nu este o afecțiune limitată doar la anumite grupuri de vârstă sau de gen. Poate afecta oameni de toate vârstele și din toate grupurile de etnie și cultură. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății stresul post traumatic este una dintre cele mai răspândite tulburări psihice în întreaga lume. Deși statisticile sunt alarmante, știm că există intervenții eficiente disponibile, iar recuperarea este posibilă. Prin educarea ta și a celor din jur, prin eliminarea stigmatului asociat cu afecțiunile psihice, îi putem încuraja pe cei în nevoie să caute ajutor.

 

Simptome ale Tulburării de Stres Post Traumatic. Cum se manifestă o persoană care suferă de sindromul de stres post traumatic?

Sindromul de stres post traumatic este o tulburare caracterizată în principal prin următoarele simptome: ▪️ Reexperimentarea evenimentului – Această experiență poate fi declanșată de imagini, sunete sau mirosuri care amintesc de evenimentul traumatizant. Poți să ai vise recurente sau să te gândești la episod în mod constant. ▪️ Evitarea și inhibarea – În încercarea de a evita amintirile traumatizante, poți evita anumite situații, persoane sau locuri care amintesc de episod. Poți de asemenea să-ți inhibi emoțiile și să-ți reduci capacitatea de a experimenta emoții pozitive. ▪️ Hipervigilența – Simți o tensiune crescută și o nevoie de a fi mereu alert. Poți avea dificultăți în a dormi, iritabilitate crescută și poți fi foarte sensibil la sunetele sau mirosurile din jur. ▪️ Tulburări de disociere – Acestea pot include pierderea memoriei sau sentimentul că evenimentul traumatizant nu s-a întâmplat cu tine. Acestea pot varia în intensitate și frecvență și pot apărea în diferite combinații la diferite persoane. În plus, acestea pot dura o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp.
Citește și  Scapa de frica de paianjeni (arahnofobia)

 

Simptomele fizice 

Sunt variate și pot fi confundate cu alte afecțiuni medicale. Printre acestea enumerăm:
  • dureri de cap
  • amețeli
  • greață, vărsături
  • transpirație excesivă
  • palpitații
  • tensiune musculară
  • tremurături sau convulsii, care pot fi declanșate de anumite evenimente sau situații ce amintesc de trauma suferită anterior
Factorii declanșatori pot include sunete puternice, luminile strălucitoare, mirosuri sau alți stimuli. Toate acestea pot altera capacitatea de funcționare a persoanelor afectate. Ele pot interfera cu activitățile zilnice și pot duce la izolare socială, probleme la locul de muncă și în relațiile personale. Tratarea cât mai curând posibil este necesară, iar aceasta poate include terapie, medicamente sau o combinație a acestora. 

Simptome emoționale

Pot fi la fel de grave ca și cele fizice descrise anterior. Acestea pot afecta negativ atât starea de spirit, cât și stima de sine și relațiile sociale, iar printre cele mai comune se numără anxietatea, depresia și iritabilitatea. Anxietatea constantă se referă la teama de situații care ar putea declanșa amintiri dureroase sau frica de a nu fi în stare să facă față unei situații periculoase. Depresia poate fi frecventă, caracterizându-se prin sentimente intense de tristețe, disperare sau goliciune. Iritabilitatea este o trăsătură comună, cei afectați putând deveni ușor iritați, se pot enerva foarte repede sau pot deveni agresivi. Toate acestea pot duce la conflicte cu cei din jur, la oboseală sau la pierderea interesului pentru activități care înainte erau plăcute. Pot interfera, așadar, cu munca și cu activitățile de zi cu zi. În plus, persoanele cu TSPT pot avea reexperimentări ale amintirilor dureroase, sentimente de vinovăție sau de rușine, pot evita anumite locuri sau persoane și pot avea chiar gânduri de suicid. 
stres_post_traumatic

Simptome cognitive

Indiciile cognitive ale tulburării de stres post traumatic includ o serie de probleme la nivelul atenției, memoriei, capacității de concentrare și a judecății. Apar dificultăți în concentrarea pe sarcini care necesită atenție îndelungată sau în amintirea unor detalii importante. Aceste caracteristici pot fi atât de severe încât pot realmente afecta capacitatea cuiva de a-și îndeplini sarcinile de la locul de muncă sau cele zilnice. Problemele cu judecata se regăsesc în ușurința distragerii de la o sarcină sau în dificultatea de a lua decizii, tocmai din cauza stresului constant pe care suferinzii îl resimt, sau a anxietății asociate. Dereglările la nivel cognitiv pot apărea imediat după situația traumatică sau mult mai târziu, pot fi adesea dificil de recunoscut sau pot fi confundate cu alte probleme, cum ar fi depresia sau anxietatea. De aceea, este esențială consultarea unui specialist în domeniu, care poate investiga și diagnostica corect, pentru ca apoi să poată stabili modalitatea recuperatorie adecvată (terapie, medicamente și alte intervenții). Alte strategii care pot susține gestionarea problemelor cognitive ale tulburării de stres post traumatic includ: ▪️ utilizarea tehnicilor de gestionare a stresului, cum ar fi meditația sau yoga ▪️ implicarea în activități care pot contribui la îmbunătățirea funcțiilor cognitive, de exemplu, jocurile de memorie sau lectura
 

Cum se face diagnosticarea în Tulburarea de Stres Post Traumatic

Diagnosticarea este un proces complex care implică evaluarea istoricului pacientului. Pe lângă observare, diagnosticarea exactă necesită evaluări și teste specializate. stres_post_traumatic Evaluarea inițială poate fi făcută de către un medic de familie, un psihiatru sau un psiholog. Aceștia pot utiliza diferite instrumente, cum ar fi chestionare sau interviuri structurate, pentru a evalua severitatea simptomelor și pentru a identifica alte afecțiuni care ar putea cauza semne similare. Aceștia pot evalua istoricul medical și psihologic al pacientului, dar și orice evenimente traumatizante recente sau anterioare care ar putea fi legate de starea prezentă.
iconBooking

Programează o ședință cu un specialist Puterea Minții.

Diagnosticarea Tulburării de stres post traumatic se face conform criteriilor DSM-5 (Manualul de Diagnostic și Statistică al Tulburărilor Mentale, ediția a 5-a), care o definește ca fiind o tulburare de anxietate care se dezvoltă ca urmare a experienței directe sau indirecte a unui eveniment traumatizant. Printre criteriile de diagnosticare, pacientul trebuie să prezinte simptome care au durat mai mult de o lună și care interferează semnificativ cu funcționarea zilnică. În plus, pentru a fi astfel diagnosticat, pacientul va îndeplini criteriile specifice legate de cele trei categorii principale de manifestări: reexperiențiale, evitante și de hiperstimulare, vor fi suficient de grave încât să producă o disfuncție semnificativă în planul personal și profesional ale pacientului. Dacă crezi că suferi de acest sindrom de stres, caută ajutor medical, psihiatric sau psihologic cât mai curând posibil. Identificarea timpurie poate duce stabilirea unei strategii precoce și la o recuperare mai rapidă.
Citește și  TOP 15 cele mai bune cărți de psihologie care merită citite

Teste de evaluare pentru tulburarea de stres post traumatic care pot ajuta în punerea diagnosticului

Unul dintre cele mai utilizate teste de evaluare este Interviul Structurat pentru Tulburarea de Stres Post traumatic (SCID-5-PTSD). Acest interviu este utilizat pentru a evalua indiciile pentru prezența sindromului de stres și determină dacă un individ îndeplinește criteriile DSM-5 pentru diagnosticarea acestuia. SCID-5-PTSD este o metodă standardizată și structurată de evaluare care utilizează întrebări directe și clar formulate pentru a evalua istoricul traumatizant al pacientului și simptomatologia prezentă. O altă metodă de evaluare este Chestionarul de Evaluare a Tulburării de Stres Posttraumatic (PCL-5). Acest chestionar este un instrument de autoevaluare care are 20 de întrebări care acoperă simptomele de reexperimentare, evitare și hipervigilență. Scorurile PCL-5 pot fi utilizate în diagnosticare și monitorizare. Măsurile de auto-raportare, cum ar fi Inventarul Simptomelor Posttraumatice (PSI) și Chestionarul de Experiență a Traumei (TEC), sunt alte metode de evaluare utilizate în diagnosticarea tulburării de stres post traumatic. Aceste măsuri pot fi utilizate în vederea evaluării și a identificării istoricului traumatizant al pacientului. În plus, există și alte teste de evaluare care pot fi utilizate în diagnosticarea TSPT, cum ar fi Interviul Clinic Structurat pentru Tulburări de Achiziție de Informații (SCID-5-ADI-R) și Interviul Structurat pentru Tulburări de Personalitate (SCID-5-PD). Aceste interviuri sunt utile în identificarea altor tulburări  mentale care pot fi asociate cu tulburarea discutată aici. stres_post_traumatic Niciunul dintre aceste instrumente de evaluare nu este singurul indicator al TSPT. În schimb, aceste teste ar trebui să fie utilizate împreună cu evaluarea clinică a simptomelor și a istoricului traumatic al pacientului. Diagnosticarea TSPT nu este ușoară, tocmai de aceea este necesară intervenția specialistului. 
 

Diagnosticarea oficială a persoanelor care suferă de Tulburarea de Stres Post Traumatic

Diagnosticarea oficială este o etapă importantă în procesul de tratament a TSPT. În această secțiune, vei afla mai multe despre cum se face aceasta. TSPT este o afecțiune mentală recunoscută oficial de către organizații importante, ca Asociația Americană de Psihiatrie și  Organizația Mondială a Sănătății. Aceste organizații au criterii specifice pentru a o diagnostica. Diagnosticarea oficială implică, de obicei, evaluarea de către un profesionist calificat, cum ar fi un psihiatru sau un psiholog clinician. În timpul evaluării, acesta va întreba despre istoricul medical și evenimentele care au dus la apariția semnelor, va utiliza criteriile specifice  pentru a determina dacă pacientul îndeplinește sau nu criteriile de diagnosticare. Diagnosticarea are menirea de a obține intervenția adecvată pentru pacient. Tratamentele includ psihoterapie, medicamente și alte terapii complementare. Un diagnostic oficial poate atrage sprijinul din partea altor profesioniști din domeniul sănătății mintale, cât și din partea familiei și a prietenilor.

Care sunt Opțiunile de Tratament pentru Stres Post Traumatic?

Tipuri de terapie a tulburării de stres post traumatic

Există mai multe opțiuni de intervenție care s-au dovedit a fi eficiente în tratarea acestei tulburări. ▪️ Primul tip de terapie pe care îl poți explora este terapia cognitiv-comportamentală (TCC). Aceasta este una dintre cele mai studiate și eficiente terapii pentru tratarea în tulburării de stres post-traumatic. În cadrul TCC, terapeutul îi va ajuta pe pacienți să identifice gândurile și comportamentele negative care contribuie la stresul post traumatic, și îi va învăța să le înlocuiască cu gânduri și comportamente mai pozitive și constructive. ▪️ EMDR (Desensibilizare și Reprocesare prin Mișcare Oculară) – aceasta implică utilizarea mișcărilor oculare repetate în scopul de a reduce reactivitatea emoțională legată de amintirile traumelor și la restabilirea unui sentiment de control asupra experiențelor trecute. ▪️ Terapia prin expunere, în care pacienții sunt expuși treptat la amintirile și situațiile care le provoacă stres post traumatic, astfel încât să poată învăța să le gestioneze și să le depășească. Terapeuții pot utiliza și tehnicile de relaxare și meditație pentru a ajuta la reducerea nivelului de anxietate și la creșterea stării de bine. ▪️ Terapia de grup poate ajuta, de asemenea, pe cei care au trăit evenimente traumatice, deoarece le oferă oportunitatea de a împărtăși experiențele lor și de a primi sprijin de la ceilalți care trec prin situații similare.

stres_post_traumatic

Avantajele Terapiei Stresului Post Traumatic 

▪️ este că este o abordare terapeutică bazată pe dovezi. Aceasta înseamnă că există cercetări și studii care au dovedit eficacitatea acestei terapii în tratarea bolii ▪️ este o terapie centrată pe pacient, ceea ce înseamnă că terapeutul lucrează împreună cu tine pentru a crea un plan de intervenție personalizat, adaptat nevoilor și preferințelor tale individuale ▪️ este o terapie cu durată relativ scurtă în comparație cu altele, pentru că se concentrează în principal pe abilitățile de gestionare a stresului și a anxietății și pe dobândirea unor mecanisme eficiente de coping într-un timp relativ scurt. Aceasta îi conferă accesibilitate și mai puține costuri decât alte forme de intervenție pe termen lung ▪️ nu implică utilizarea medicamentelor sau a altor intervenții invazive. Aceasta poate fi o opțiune atractivă pentru cei care doresc să evite efectele secundare ale medicamentelor sau să evite procedurile medicale dureroase ▪️ poate fi combinată cu alte terapii complementare, cum ar fi yoga sau meditația, pentru a crește eficacitatea intervenției ▪️ îmbunătășește abilitățile de comunicare și interacțiune socială, încrederea în sine și stima de sine  
Citește și  Atacul de panica: cauze, simptome, diagnostic

Opțiuni de Tratament pentru Tulburarea de Stres Post Traumatic 

Medicamente pentru simptomele tulburării de stres post traumatic 

Medicația poate fi o optiune viabilă pentru vindecare, dar cu condiția utilizării cu precauție și sub supravegherea unui medic specialist. Există câteva clase de medicamente care pot fi prescrise în TSPT cum ar fi antidepresivele, anxioliticele si antipsihoticele, dar nu există un cură medicamentoasă standard pentru această afecțiune. ▪️ Antidepresivele, cum ar fi inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei, pot fi utile, deoarece reduc intensitatea anxietății si depresiei. ▪️ Anxioliticele, cum ar fi benzodiazepinele, pot fi prescrise pentru  reducerea anxietății și a stării de panică, dar pot duce la dependență și abuz. ▪️ Antipsihoticele pot fi prescrise pentru gestionarea fi halucinațiilor sau delirulului, dar pot avea efecte secundare severe și necesită a fi prescrise cu precauție. Medicamentele nu sunt întotdeauna soluția optimă și pot avea efecte secundare negative. De aceea, discută cu medicul tau despre beneficiile si riscurile tratamentului medicamentos. Dacă te-ai informat cu privire la alternativele terapeutice disponibile și totuși l-ai ales pe cel medicamentos, atunci ai grijă să le iei exact așa cum ți-au fost prescrise și să nu le întrerupi fără a vorbi cu medicul tău. Unele medicamente pot necesita o reducere treptată a dozei pentru a evita efectele de retragere.

Terapii alternative 

▪️ Acupunctura constă în inserarea unor ace subțiri în anumite puncte ale corpului, pentru a stimula anumite zone și a reduce tensiunea și durerea. Studiile au arătat că acupunctura poate fi eficientă în reducerea simptomelor de anxietate și depresie asociate cu tulburarea de stres post traumatic. ▪️ Terapia prin artă include pictura, sculptura, dansul sau chiar scrierea. Această terapie permite pacienților să își exprime emoțiile prin intermediul artei și să elibereze tensiunea acumulată. Prin utilizarea terapiei prin artă, pacienții pot descoperi noi modalități de a-și exprima sentimentele și pot învăța să își gestioneze mai bine stresul și anxietatea. stres_post_traumatic ▪️ Terapia prin muzică este o altă opțiune care poate fi benefică.  Această terapie constă în ascultarea sau crearea de muzică pentru regăsirea echilibrului emoțional. ▪️ Terapia prin mișcare constă în utilizarea mișcării și a exercițiilor de mișcare pentru a elibera tensiunea acumulată și a reduce stările de anxietate și depresie Cu ajutorul terapiilor alternative, poți găsi noi modalități de a-ți gestiona stresul și anxietatea și îți poți îmbunătăți considerabil viața.

Cum să gestionezi stresul post traumatic când ești expus la traume

  Îți poți dezvolta abilitățile de gestionare a stresului, cum ar fi tehnici de respirație, yoga sau meditație. Încearcă să menții o dietă alimentară sănătoasă și să faci exerciții fizice în mod regulatregulat, deoarece acestea au fost dovedite a fi eficiente în reducerea nivelului de stres. Caută să îți recunoști propriile limite și să soliciți ajutor dacă ai nevoie. De exemplu, dacă lucrezi într-un mediu care te expune la evenimente traumatice, poți beneficia de consiliere sau terapie înainte sau după aceste evenimente. Acordă-ți o pauză atunci când simți că ai nevoie.  

Opțiuni de tratament. Cum să te îngrijești după un eveniment traumatic?

Dacă ai experimentat o traumă: ✔️ primul lucru pe care îl poți face este să îți iei timp pentru a te recupera după aceasta. În cazul unui accident sau a unei situații periculoase, ar fi bine să stai câteva zile acasă sau să îți iei o pauză de la activitățile obișnuite pentru a te concentra pe propria ta recuperare. Permite-ți să simți toate emoțiile și să procesezi ceea ce s-a întâmplat în propriul tău ritm. Aceasta poate să ajute la reducerea șocului emoțional și la prevenirea stresului după traumă ✔️ menține-ți o rutină regulată de somn, alimentație și exercițiu fizic. O alimentație sănătoasă, bogată în vitamine și nutrienți, exercițiile fizice regulate, contribuie la reducerea stresului și a anxietății, la îmbunătățirea stării tale de spirit și a nivelului de energie. Evită alcoolul și drogurile, deoarece acestea pot afecta în mod negativ starea ta emoțională și fizică ✔️ asigură-te că ai o rețea de sprijin solidă, formată din prieteni și familie. După un eveniment traumatic, este normal să te simți anxios sau trist. Amintește-ți că reacționezi normal la evenimente anormale. Este important să îți permiți să simți aceste emoții, dar și să cauți sprijin și ajutor atunci când ai nevoie. Vorbește cu oamenii care te înțeleg și te susțin și care pot fi acolo pentru tine în momentele dificile ✔️ găsește activitățile care îți plac și care te ajută să te simți mai bine, și asigură-te că le faci regulat ✔️ ia în considerare psihoterapia ca o măsură preventivă pentru a-ți dezvolta strategii de gestionare a stresului și a anxietății În cazul în care lucrezi într-un domeniu care te expune la evenimente traumatice, cum ar fi serviciile de urgență sau armata, asigură-te că urmezi protocoalele de siguranță și că beneficiezi de servicii de asistență psihologică disponibile. Cu ingrijirea adecvată, vei fi în măsură să depășești evenimentul traumatic, să te simți mai puternic și mai echilibrat. Există foarte mulți oameni care dezvoltă tulburarea de stres post traumatic. Deși poate fi o afecțiune dificilă, există numeroase tipuri de intervenție unde poți găsi ajutor.  
Citește și  Pofta de dulce: 10 cauze si trucuri alimentare
Caută sprijin profesional, interesează-te de diferitele tipuri de tratament, alege-l pe cel care simți că ți se potrivește și acordă răgaz și atenție îngrijirii sănătății trupului și minții tale. Găsește activitățile care îți aduc bucurie și relaxare și conectează-te cu oamenii din viața ta. Cu timpul, poți învinge această tulburare și poți începe să te bucuri din nou de viață.
 

Cum pot simptomele de stres post-traumatic fi tratate prin reconstrucția sensului în traumă?

Tratamentul stresului post-traumatic poate beneficia de terapia care se concentrează pe reconstrucția sensului în traumă. Această abordare se axează pe regândirea și reinterpretarea evenimentelor traumătice, ajutându-i pe cei afectați să-și regăsească echilibrul emoțional și să depășească simptomele persistente.

Ce sunt simptomele comune ale tulburării de stres post-traumatic și care este cel mai eficient tratament pentru aceasta?

Simptomele comune ale tulburării de stres post-traumatic includ flash-uri recurente și amintiri traumatice, anxietate și insomnie. Testul pentru stres post-traumatic implică evaluarea simptomelor și a impactului asupra vieții de zi cu zi. Terapia cognitiv-comportamentală este adesea considerată cel mai eficient tratament pentru această tulburare.

Concluzie

Îți mulțumesc pentru că ai citit acest articol despre Tulburarea de Stres Post Traumatic. Sper că informațiile și sfaturile oferite ți-au fost de ajutor și te-au ajutat să înțelegi mai bine această afecțiune și cum poți să te îngrijești după un eveniment traumatic.
iconBooking

Programează o ședință cu un specialist Puterea Minții.

Modalitățile de manifestare ale TSPT pot fi diferite de la o persoană la alta și nu există o soluție universală pentru a trata această afecțiune. Cu toate acestea, există multe optiuni de tratament  disponibile pentru a instala starea generală de bine. În concluzie, dacă te confrunți cu simptome acestei tulburări, nu trebuie să te simți singur sau mai rău, judecat. Mulți oameni dezvoltă această tulburare după un eveniment major în viață. Mulți dintre ei găsesc modalități eficiente de a face față simptomelor. Nu ezita să ceri ajutor și sprijin din partea familiei, prietenilor sau a profesioniștilor în sănătate mintală. stres_post_traumatic În cazul în care ai asistat la un eveniment traumatic, dacă ai nevoie de ajutor sau îți faci griji cu privire la starea ta psihică, apelează cu încredere deplină la un specialist. Aceștia îți pot oferi sprijinul și resursele necesare pentru a-ți îmbunătăți starea  și a te recupera după o traumă. Sperăm că acest articol ți-a fost de ajutor și te încurajăm să acorzi atenție stării tale fizice, mintale și emoționale și să iei măsuri în consecință pentru a te îngriji și a-ți îmbunătăți viața.  

 Referințe Quan, L., Zhen, R., Yao, B., & Zhou, X. (2020). Traumatic exposure and posttraumatic stress disorder among flood victims: Testing a multiple mediating model. Journal of Health Psychology, 25, 283 – 297. Nwoga, C.N., Audu, M.D., & Obembe, A. (2016). Prevalence and correlates of posttraumatic stress disorder among medical students in the University of Jos, Nigeria. Nigerian journal of clinical practice, 19 5, 595-9 .

Mihaela

Articole publicate: 20

Vezi pagina autorului

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

  • sute de ore de cursuri,
  • zeci de ședințe de terapie,
  • demonstrații și exemple de lucru
  • Certificări Internaționale
  • > Inscrie-te Acum <

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *