Hipnoza a captat atenția oamenilor de secole și încă rămâne un subiect fascinant pentru mulți. Cu toate acestea, hipnoza este încă înconjurată de multe mituri și concepții greșite.
Programează o ședință cu un specialist Puterea Minții.
Din păcate, în ciuda unei cercetări științifice aprofundate și a unei largi utilizări clinice, unii oameni sunt în continuare speriați în mod inutil de stigmatizarea faptului că aceasta este o procedură mistică sau ezoterică.
Sunt oameni care presupun că hipnoza este o inovație recentă a mișcării New Age, care s-a răspândit în comunitățile metafizice și spirituale în anii 1970- 1980. Asta în cazul celor care văd totuși o utilizare terapeutică, și nu leagă hipnoza doar de ceasuri și spirale magice.
De fapt, aceasta a fost folosită încă de la mijlocul anilor 1800 și a fost avansată de pionierii psihologiei moderne precum Sigmund Freud, Pierre Janet și Alfred Binet, printre alții.
În acest articol, vom explora câteva dintre cele mai comune mituri despre hipnoză și vom analiza adevărul din spatele lor. De la ideea că aceasta este o formă de control mental, la credința că doar anumiți oameni pot fi hipnotizați, vom explora miturile create în jurul uneia dintre cele mai fascinante metode de lucru cu mintea.
Există mai multe mituri despre hipnoza în cultura populară, care reuşeşc cu succes să provoace teamă şi reţinere în faţa terapiei prin hipnoză. Aceste temeri iraţionale îi împiedică pe mulți să profite de potenţialul şi avantajele extraordinare ale hipnozei.
Mai jos demitizăm pe rând cele mai cunoscute mituri care circulă despre hipnoză.
Explorează hipnoza: de la mit la realitate
Mitul 1: Dormi în timpul hipnozei.
În realitate: NU adormi în timpul hipnozei, ești într-o stare de profundă relaxare și concentrare sporită.
Unul dintre cele mai comune mituri despre hipnoză este că subiectul adoarme sau pierde total contactul cu realitatea. În realitate, oamenii nu dorm, ci sunt într-o stare de relaxare profundă și concentrare intensă.
Deși unele tehnici pot implica sugestii de somn sau relaxare profundă, cel hipnotizat rămâne conștient și capabil să răspundă la sugestii.
În loc să adoarmă, subiectul este mai degrabă într-o stare de concentrare extremă și sugestibilitate crescută.
Mitul 2: În timpul sedinței de hipnoza, nu ești conștient de mediul în care te afli.
În realitate: Ești conștient de mediul înconjurător, poți auzi, vorbi și poți ieși din transă în orice moment.
Da, acesta este un alt mit comun despre hipnoză. În realitate, în timpul unei sesiuni de hipnoză, cel hipnotizat rămâne conștient de mediul înconjurător și de ceea ce se întâmplă în jurul său.
Deși hipnoza poate implica o stare de relaxare profundă și o concentrare intensă asupra sugestiilor, subiectul rămâne în totalitate conștient de ceea ce se întâmplă în jurul său și de sugestiile pe care le primește.
Hipnoza nu îndepărtează persoana de mediul înconjurător, ci o ajută să se concentreze mai bine și să își îndrepte atenția asupra sugestiilor primite.
Mitul 3: Hipnotizatorul te poate face să faci lucruri pe care nu vrei să le faci, îți pierzi controlul asupra faptelor tale.
În realitate: Tu deții mereu controlul, nu te pot face să faci ceva ce nu vrei să faci. Folosim hipnoza ca instrument de tratament, nu în scopuri de divertisment. Hipnoza de scenă este făcută pentru a distra oamenii, în timp ce varianta clinică este făcută pentru a ajuta un client să depășească o anumită problemă.
De fapt, clientul este cel care este întotdeauna în control, nu hipnoterapeutul. O persoană aflată în stare de transă determină propriul nivel de participare la acest proces.
Hipnoza nu poate fi folosită pentru a te determina să faci ceva cu care nu eşti de acord, care este împotriva valorilor sau credinţelor personale.
Mitul 4: Poți rămâne blocat într-o stare hipnotică.
În realitate: Nu poţi pierde controlul asupra minţii tale şi nu poţi rămâne blocat în transă. Fie te va scoate hipnoterapeutul din transă, fie vei ieşi tu din ea, natural.
Hipnoza este o stare controlată și ghidată, iar subiectul este conștient de ceea ce se întâmplă în jurul său și poate reveni la starea normală de conștiență în orice moment.
Mitul 5: Nu ai fost niciodată hipnotizat.
În realitate: Starea de hipnoza este o stare naturală a minții pe care o experimentezi zilnic.
Transa este o stare naturală. Cel mai probabil ai experimentat-o deja. Poate avea loc atunci când faci lucruri de rutină şi mintea îţi fuge, cum ar fi să te uiţi pe geam într-o zi ploioasă și să rămâi “pierdut”.
De fapt, de fiecare dată când “îţi fuge mintea” experimentezi o hipnoză uşoară. Unii oameni o numesc ”visare cu ochii deschişi”.
De asemenea, starea de concentrare intensă sau de relaxare profundă pot fi experimentate ca stări hipnotice, iar mulți oameni experimentează această stare în timpul meditației sau a altor practici spirituale.
Prin urmare, este posibil ca o persoană să fi experimentat deja o formă de hipnoză fără să-și dea seama.
Mitul 6: Nu orice poate fi hipnotizat.
În realitate: Majoritatea oamenilor pot fi hipnotizați cu condiția să fie dispuși și deschiși să fie hipnotizați. Cu toate acestea, nivelul de sugestibilitate poate varia de la o persoană la alta și poate fi influențat de factori precum starea emoțională, personalitatea și experiențele anterioare.
A te lăsa hipnotizat nu are nimic de-a face cu a avea o minte slabă. Este mai mult legat de dorința de a te lăsa implicat în proces și de metoda folosită.
În timpul hipnozei terapeutice există întotdeauna un acord între terapeut şi client, este o colaborare în care o parte (terapeutul) conduce şi cealaltă parte (clientul) se lasă condus.
Terapeutul este călăuza care cunoaşte drumul şi te conduce către obiectivul tău, doar după ce tu ţi-ai dat acordul pentru această colaborare. Aşadar oricine poate fi hipnotizat atât timp cât îşi doreşte asta.
Vrei și tu să fii stăpânul vieții tale? Vrei să ai o viață fericită, împlinită, o viață în care obții ceea ce ți-ai propus rapid și eficient?
Poate îți dorești să fii mai suplă, sau poate vrei să te lași de fumat, sau să te eliberezi de o frică sau o fobie sau o adicție.
Sau poate lucrezi cu clienți în viața de zi cu zi și vrei să îți faci treaba mai bine, să îi ajuți cu adevărat la cel mai profund nivel al ființei lor.
Hipnoza face toate aceste lucruri și mult mai multe!
Programează o ședință cu un specialist Puterea Minții.
Asociația Română de Hipnoză organizează de 10 ani cel mai bun curs de hipnoza, deschis atât profesioniștilor cât și celor care vor să se dezvolte și să crească personal, celor care vor să afle Puterile Minții și să se folosească de aceste calități minunate.
Pentru a te înscrie la următorul Curs de Hipnoză precum și pentru a vedea mai multe detalii și programul pe zile dă click AICI.
Bună ziua! In ce consta un curs de hipnoza, cat timp și cât ar costa?
Cu respect, Adrian
Salut.
Pe aceasta pagina ai toate detaliile despre cursul de hipnoza: http://www.putereamintii.ro/hipnoza