impactul-tehnologiei-asupra-omului
Redactat de Laura Badea

Oamenii sunt mai conectați ca niciodată, mulțumită în mare parte progreselor rapide în tehnologie. A devenit atât de înrădăcinată în societate – și în viața noastră de zi cu zi – încât este greu să ne amintim cum era lumea înainte de impactul tehnologiei asupra omului.

În timp ce tehnologia a adus schimbări pozitive în lume, există tot mai multe dovezi și pentru impactul negativ al tehnologiei asupra omului.

Rețelele sociale și dispozitivele mobile pot duce la probleme psihologice și fizice, cum ar fi extenuarea ochilor și dificultăți de concentrare pe sarcini importante. De asemenea, pot contribui la agravarea stărilor de anxietate  și pot provoca  depresia.

iconBooking
Dorești o Ședință de Terapie?

Programează o ședință cu un specialist Puterea Minții.

Utilizarea excesivă a tehnologiei poate avea un impact mai semnificativ asupra dezvoltării copiilor și adolescenților.

În acest articol, urmează să afli despre impactul psihologic și fizic  al tehnologiei asupra omului, precum și despre cum să poți crea obiceiuri sănătoase și o relație echilibrată cu tehnologia.

Efectele negative ale tehnologiei asupra comportamentului omului

despre-impactul-tehnologiei-asupra-omului

Tehnologia joacă astăzi un rol important în societate. Are efecte pozitive și negative asupra lumii și are impact asupra vieții de zi cu zi. Trăim într-o eră în care progresele tehnologice sunt comune.

Tehnologia a revoluționat lumea în ultimii 20 de ani, dar această revoluție nu a venit fără un preț.

Deși există câteva avantaje mari pentru a trăi într-o lume plină de tehnologie, ar trebui să luăm în considerare și unele dintre modalitățile negative în care tehnologia ne-a schimbat viața. Puține lucruri se apropie de influența sa masivă în existența noastră de zi cu zi.

Cum a avut impact tehnologia asupra lumii în care trăim? Adevărul este că a schimbat-o foarte mult. Prin utilizarea telefoanelor mobile și a computerelor care permit accesul la Internet, social media și multe altele, ne putem conecta oricând, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

Pot exista unele dezavantaje semnificative în adoptarea unei noi tehnologii. Acum nu avem aproape nicio perioadă de nefuncționare. S-ar putea să stai legat de telefon sau tabletă pentru cea mai mare parte a zilei. Poate pur și simplu nu poți evita să te uiți la telefon și nu te poți bucura nici măcar de o masă fără întreruperea unui mesaj text sau a unei notificări.

Mulți dintre noi suferim de o multitudine de rezultate negative ale supraexpunerii la tehnologie. Lista de mai jos prezintă câteva aspecte ale impactului enorm și uneori negativ al tehnologiei asupra vieții noastre de zi cu zi.

 1. Tehnologia ne face să ne simțim izolați

Atașamentul de dispozitivele noastre și dependența de telefon ne poate duce cu ușurință spre sentimentul de izolare. O lipsă semnificativă de contact uman poate provoca chiar depresie. Când majoritatea interacțiunilor noastre cu ceilalți au loc online, s-ar putea chiar să ne simțim deconectați.

Citește și  Spațiul relațional

În cele din urmă, comunicarea electronică este departe de adevărata companie umană și poate chiar să ne rănească relațiile personale. De exemplu, senzația impersonală de a trimite mesaje text duce deseori la o comunicare greșită. Pe măsură ce comunicarea prin text continuă să crească, acest lucru are ca rezultat o distanță mai mare între noi și chiar și cei mai apropiați de noi.

 1. Tehnologia promovează un stil de viață sedentar

Acesta poate fi unul dintre cele mai mari dezavantaje ale unei lumi pline de dispozitive. Copiii care joacă jocuri video în mod constant și cei care își petrec o mare parte din timp online nu fac atât de mult exercițiu fizic.

Progresele tehnologice au ca rezultat faptul că ne ținem lipiți de dispozitivele noastre, fie pe canapea uitându-ne la televizor, fie cu un telefon mobil în mână. Ceea ce începe adesea ca o defilare rapidă prin intermediul rețelelor sociale se transformă în curând într-o cădere pe gaura iepurelui fără niciun scop clar.

Cu cât petrecem mai mult timp pe YouTube și Instagram, cu atât mai puțin timp petrecut afară făcând alte lucruri.

 1. Tehnologia este o sursă constantă de distragere a atenției

Când suntem distrași în permanență de mesajele și notificările primite, ne pierdem atenția asupra a ceea ce ne dorim de fapt să facem. Cu toții am văzut oameni care scriu sau derulează în timp ce poartă o conversație, conduc, mănâncă, se uită la un film sau lucrează.

Fluxul constant de informații este copleșitor și nu pare să existe vreo scăpare.

 1. Este mult mai ușor să fii un agresor când ești ascuns online

Hai sa recunoastem; oamenii tind să fie mult mai curajoși ascunzându-se în spatele unei persoane online. Este mult mai probabil să spui ceva online pe care nu l-ai spune niciodată personal.

Anonimatul oferit de internet a provocat și o problemă de agresiune cibernetică. Este mai ușor să spui cuiva lucruri cumplite atunci când este posibil să nu fii tras la răspundere pentru acțiunile tale.

În cele mai grave cazuri, unele dintre lucrurile pe care oamenii le spun online ar putea duce la lucruri extreme. Sinuciderile printre tineri sunt în creștere, iar agresiunea online poate fi una dintre principalele cauze.

 1. Utilizarea tehnologiei poate îngreuna imaginația la copii

Cum a schimbat tehnologia lumea în care trăim când vine vorba de imaginația copiilor noștri? Cei dintre noi care sunt mai în vârstă își amintesc probabil că s-au jucat într-o cutie de carton sau au făcut un fort din pături în sufragerie. Imaginația noastră era nesfârșită pentru că era tot ce aveam pentru a ne umple timpul.

Având în vedere acest lucru, trebuie să ne întrebăm cât de mult tehnologia dăunează dezvoltării copiilor noștri.

Copiii nu mai au nevoie să se bazeze doar pe imaginația lor. Tot ce trebuie să facă este să deschidă o tabletă sau să sară într-un joc video unde li se vor oferi ore de distracție non-stop.

 1. Tehnologia separă familiile

Deși s-ar putea să ne gândim la tehnologie ca la ceva care ne permite să rămânem în contact constant cu cei dragi, uneori asta duce la un rezultat negativ. Cu cât ne bazăm mai mult pe tehnologie, spre deosebire de contactul față în față, cu atât familiile noastre devin mai deconectate.

Citește și  Dezvoltarea personală și Vindecarea Traumei

Textul este foarte impersonal și nu poate lua locul contactului uman. Când vă gândiți la “acasă”, de ce dispozitive are nevoie de fapt familia dvs.?

 1. Tehnologia nu construiește cele mai bune abilități sociale.

Acesta poate fi cel mai frecvent efect secundar negativ al tehnologiei. Rețelele sociale ne mențin înrădăcinați în contactul impersonal. De multe ori nu avem un contact față în față cât îl avem online.

Ca urmare, abilitățile noastre sociale nu sunt la fel de dezvoltate în comparație cu cei care petrec mai mult timp în lume față în față cu oamenii. Abilitățile noastre de a prelua indicii sociale și limbajul corpului scad, ceea ce duce la mai multe comunicări greșite.

 1. Dependența de tehnologie este din ce în ce mai răspândită

Unul dintre cele mai negative efecte ale tehnologiei este creșterea dependenței de tehnologie. Tulburarea de utilizare a internetului sau dependența de jocuri pe internet este o clasificare destul de nouă și o tendință de creștere, dar multe jocuri video captivante sunt construite cu această intenție.

 1. Să fii conectat în mod constant adaugă un nou strat de stres.

Efectele negative ale tehnologiei includ, de asemenea, ideea că suntem conectați constant. Ne trezim și ajungem imediat la telefonul mobil sau la dispozitivul nostru electronic. Ne verificăm dispozitivele în timp ce mâncăm și în timp ce facem alte lucruri.

Pentru mulți dintre noi, ultimul lucru pe care îl vedem înainte de culcare este dispozitivul nostru electronic. Toate acestea adaugă încă un strat de stres și anxietate în viața noastră.

 1. Tehnologia poate provoca pierderea empatiei pe măsură ce ne obișnuim cu violența online.

Pierderea empatiei este încă un alt exemplu al modului în care tehnologia ne-a schimbat viața într-un mod negativ. Pe măsură ce ne obișnuim din ce în ce mai mult cu violența online, putem ajunge la punctul în care nici măcar nu ne deranjează.

Utilizarea și impactul tehnologiei asupra vieții cotidiene poate crește riscul de probleme fizice, inclusiv:

Oboseala ochilor

Tehnologia, reprezentată de tablete portabile, smartphone-uri și computerele, atrag cu ușurință atenția unei persoane pe perioade lungi de timp. Acest lucru poate duce la obosirea ochilor.

Simptomele oboselii digitale pot include vedere încețoșată și ochi uscați. Oboseala oculară poate duce, de asemenea, la dureri în alte zone ale corpului, cum ar fi capul, gâtul sau umerii.

Mai mulți factori tehnologici pot duce la obosirea ochilor, cum ar fi:

 • timpul petrecut în fața ecranului
 • strălucirea ecranului
 • luminozitatea ecranului
 • vizualizarea prea aproape sau prea departe
 • postură de șezut greșită
 • probleme de vedere

Pauzele regulate departe de ecran poate reduce probabilitatea apariției acestor probleme și protejarea ochilor de oboseală.

Regula 20-20-20

Dacă obișnuiești să folosești orice formă de ecran digital pentru perioade mai lungi de timp, se recomandă utilizarea regulii 20-20-20.

Ce presupune această regulă?

Pentru o utilizare regulată, după fiecare 20 de minute de ecran, faceți o pauză de 20 de secunde pentru a privi ceva la cel puțin 20 de metri distanță.

Citește și  Hormonul fericirii si modul cum ne influenteaza starea psihica

Acest lucru poate ajuta la reducerea efortului asupra ochilor de la fixarea unui ecran pentru o perioadă continuă.

Postură  greșită

Modul în care mulți oameni folosesc dispozitive mobile și computere poate contribui, de asemenea, la o postură incorectă. În timp, acest lucru poate duce la probleme musculo-scheletice.

Una dintre cele mai frecvente poziții greșite ale unui utilizator este „în jos și înainte”, ceea ce înseamnă că persoana este încovoiată înainte și se uită în jos la ecran. Acest lucru poate pune o presiune inutilă asupra gâtului și coloanei vertebrale.

Corectarea problemelor de postură în timpul utilizării oricărei forme de tehnologie poate duce la o îmbunătățire generală a posturii și a forței la nivelul  gâtului și spatelui.

De exemplu, dacă o persoană se află așezată în aceeași poziție ore în șir, cum stă la birou în timp ce lucrează, în picioare în mod regulat sau întinderea poate ajuta la reducerea tensiunii asupra corpului.

Probleme de somn

Utilizarea tehnologiei prea aproape de culcare poate cauza probleme cu somnul. Acest efect are legătură cu faptul că lumina albastră, cum ar fi lumina de pe telefoanele mobile, cititoarele electronice și computerele, stimulează creierul.

Autorii unui studiu din 2014 au descoperit că această lumină albastră este suficientă pentru a perturba ritmul natural circadian al corpului. Această tulburare ar putea îngreuna adormirea sau poate duce la o stare de oboseală a doua zi.

Pentru a evita impactul potențial al luminii albastre asupra creierului, oamenii pot opri utilizarea dispozitivelor electronice care emit lumină albastră cu o oră sau două înainte de culcare.

În schimb, activitățile blânde cum ar fi citirea unei cărți, efectuarea unor întinderi ușoare sau o baie, sunt minunate pentru a înlocui utilizarea tehnologiei înainte de somn.

Afectiuni psihice care pot fi dezvoltate de impactul tehnologiei asupra omului

efectele-tehnologiei-in-viata-omului

Dovezile științifice indică faptul că utilizarea frecventă a tehnologiei digitale are un impact semnificativ – atât negativ, cât și pozitiv – asupra funcției și comportamentului creierului.

Efectele dăunătoare potențiale ale utilizării extinse a tehnologiei includ simptome sporite de deficit de atenție, inteligență emoțională și socială afectate, dependență de tehnologie, izolare socială, dezvoltare creierului afectată și somn perturbat.

Examinând date psihologice, psihiatrice și de neuroimagistică, acestea oferă dovezi pentru modificări atât acute, cât și susținute în anumite zone ale cunoașterii, care pot reflecta modificări structurale și funcționale ale creierului.

Acestea afectează:

 • atenția, care fiind împărțită între mai multe surse online, duce la pierderea concentrării susținute pe o singură sarcină;
 • procesele de memorie – informațiile online accesibile permanent pot schimba modalitățile prin care preluăm, stocăm, ne reamintim și chiar valorificăm cunoștințele;
 • cunoașterea socială; perspectivele interacțiunilor sociale și contextele în care se pot întâmpla relațiile sociale s-au schimbat dramatic.
 • Tulburărarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD); în plus, asocierea (paradoxală) a utilizării excesive a social media cu percepția izolării sociale, observabilă la orice vârstă;
 • inteligența emoțională și socială afectată, dezvoltarea cognitivă / limbajului și creierului mai slabă și tulburarea somnului

Ce putem face pentru a scapa de efectele nocive ale tehnologiei?

Oricine a petrecut timp pe rețelele de socializare știe că poate veni cu un sac mixt de emoții. Pentru fiecare meme amuzant, există un comentariu dureros, iar pentru fiecare post înălțător, există o fotografie cu cineva care portretizează o viață perfectă.

Citește și  Frica de Câini - Ghid pentru a depăși teama de animale

Combini stresul social media cu conferințe video non-stop și fluxul constant al titlurilor de astăzi și, înainte de a-ți da seama, ești în spirală într-un loc rău.

Pare însă destul de imposibil să abandonezi complet telefoanele, rețelele sociale și ecranele. Dar creșterea timpului fără tehnologie este ceva ce mai mulți oameni de toate vârstele trebuie să urmărească activ pentru a-și îmbunătăți sănătatea mintală și a reduce stresul.

Dacă începi să simți că această conectivitate „mereu pornită” pune presiunea asupra sănătății mintale, iată câteva modalități prin care poți prelua controlul și a te simți mai bine.

Filtrează pe cine urmărești (cu o tendință spre cei pozitivi)

Cu titlurile tulburătoare și stresante de astăzi, ultimul lucru de care are nevoie creierul tău este mai multă negativitate. Încearcă să fii mai conștient de persoanele și organizațiile pe care le urmărești pe social media. Găsește conturi care se concentrează pe postarea de conținut pozitiv.

De asemenea, ia în considerare dacă persoanele pe care le urmărești partajează fragmente din viața lor reală sau doar filtrează conținutul bun. Dacă te face să te simți mai bine, evită să urmărești oameni care filtrează prea mult din viața lor „normală” și împărtășesc doar fotografiile glamour.

Limitează-ți timpul pe telefon

Scopul tău este de a reduce cantitatea totală de timp pe care o petreci pe telefon. Stabilește un obiectiv de doar 30 de minute sau o oră pe zi și vezi dacă te puteți îndrepta acolo. Dacă acest lucru nu este realist, deoarece îl folosești la serviciu, încearcă să stai cât mai mult pe laptop sau desktop.

Dacă întâmpini probleme de reglementare, există o mulțime de instrumente disponibile astăzi care pot stabili limite de timp pentru aplicații sau pot bloca cu totul anumite aplicații. Este posibil ca unele dintre aceste instrumente să existe deja pe telefonul tău.

Recunoaște când este timpul să faci o pauză

Încearcă să recunoaști când sănătatea mintală poate suferi după ce ai petrecut prea mult timp pe telefon. Observi că stima de sine scade după ce ai utilizat un anumit canal de socializare? Descoperi că te simți trist sau supărat după ce petreceți timpul pe telefon? Dacă răspunsul este da, este timpul să faceți o pauză.

Avantajele tehnologiei

În cele din urmă, putem vedea cu ușurință efectele negative ale tehnologiei peste tot. Suntem în fruntea unei noi frontiere bazate pe dispozitive. Și încă nu știm cu adevărat cum ne va afecta acest lucru. Dacă nu putem învăța să ne deconectăm și să ne oprim, sănătatea noastră va suferi, fără îndoială, chiar mai mult decât a suferit deja.

Așadar trebuie să creăm un act de echilibrare dacă intenționăm să folosim tehnologia în întregul său avantaj.

Cu toate acestea, diverse aplicații, jocuri video și alte instrumente online pot aduce beneficii sănătății creierului. Scanările imagistice funcționale arată că adulții mai în vârstă care nu au acces la internet și care învață să caute online prezintă creșteri semnificative ale activității neuronale ale creierului în timpul căutărilor simulate pe internet.

Citește și  Tipurile de Personalitate - Ghidul Complet

Anumite programe de calculator și jocuri video pot îmbunătăți memoria, abilitățile de multitasking, inteligența fluidă și alte abilități cognitive. Unele aplicații și instrumente digitale oferă intervenții de sănătate mintală care oferă auto-gestionare, monitorizare, instruire a abilităților și alte intervenții care pot îmbunătăți starea de spirit și comportamentul.

iconBooking
Dorești o Ședință de Terapie?

Programează o ședință cu un specialist Puterea Minții.

Impactul tehnologiei asupra vietii cotidiene, a mediului si asupra societatii

Tehnologia ne-a făcut viața atât de ușoară și ne-a oferit atât de multe facilități, pe care nu le-am fi putut imagina niciodată înainte. În același timp, tehnologia nu numai că a îmbunătățit nivelul de trai al ființelor umane, ci a adus schimbări revoluționare în domeniul dezvoltării țărilor și a lumii.

Cu toate acestea, tehnologia în creștere are și un efect negativ asupra mediului și a sănătății umane.

Astăzi, tehnologia a îmbunătățit într-o mare măsură nivelul de trai al oamenilor și a dat o nouă dimensiune dezvoltării țărilor și a lumii.

Astăzi, tehnologia are o importanță deosebită în viața tuturor, deoarece nu numai că ajută la dezvoltarea individului, ci joacă și un rol important în dezvoltarea țării și a lumii.

Astăzi, tot ceea ce privește viața pare foarte legat de tehnologie, care nu numai că a îmbunătățit nivelul de trai, dar a dat și o nouă direcție dezvoltării.

Rolul tehnologiei în dezvoltarea economică:

Tehnologia și dezvoltarea economică se completează reciproc. Rata de creștere economică poate fi crescută numai prin tehnologie.

Cu ajutorul tehnologiei, a fost posibil să se creeze noi dispozitive și să se facă noi descoperiri. Prin urmare, progresul tehnologic este baza principală a progresului economic.

Este evident că țările dezvoltate sunt prospere datorită tehnologiei avansate care le-a oferit noi dimensiuni de dezvoltare și a contribuit la creșterea ratei economice.

Știința și tehnologia sunt complementare unele cu altele sau, folosind tehnologia avansată, astăzi știința face noi descoperiri și contribuie la creșterea ratei de dezvoltare. Era de astăzi este era științei și tehnologiei, în care viața umană a devenit complet dependentă de știință și tehnologie.

Astăzi, cu ajutorul tehnologiei și științei, o persoană poate măsura adâncimile mării până la înălțimea cerului. Nu numai aceasta, știința și tehnologia au făcut ca omul să ajungă în spațiu.

De asemenea,  inovațiile în informație și tehnologia are efecte pe scară largă în numeroase domenii ale societății, în factorii de decizie care acționează asupra problemelor care implică productivitatea economică, drepturile de proprietate intelectuală, confidențialitatea, protecția, accesibilitatea și accesul la informații.

Alegerile făcute acum vor avea consecințe de lungă durată și trebuie acordată atenție impactului lor social și economic.

Unul dintre cele mai semnificative rezultate ale progresului tehnologiei informației este probabil comerțul electronic prin Internet, un nou mod de a desfășura afaceri. Deși vechi de doar câțiva ani, poate modifica radical activitățile economice și mediul social.

Deja, asta afectează sectoare atât de mari precum comunicațiile, finanțele și comerțul cu amănuntul și s-ar putea extinde la domenii precum educația și serviciile de sănătate. Aceasta implică aplicarea fără probleme a informațiilor și tehnologia comunicației de-a lungul întregului lanț valoric al unei afaceri care se desfășoară electronic.

 

Laura Badea

Laura Badea este Consilier pentru Dezvoltare personală și Specialist în Activitatea de Coaching, acreditate de Ministerul Muncii și Educației din România.

Articole publicate: 51

Vezi pagina autorului

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

 • sute de ore de cursuri,
 • zeci de ședințe de terapie,
 • demonstrații și exemple de lucru
 • Certificări Internaționale
 • > Inscrie-te Acum <

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *