Contactul Vizual este esențial în evoluția speciei
Redactat de Eugen Popa

Contactul Vizual este esențial în evoluția speciei

Ai simțit vreodată o legătură Specială cu cineva? Dacă da, aproape întotdeauna s-a întâmplat DUPĂ ce ai avut un contact vizual cu acea persoană.

Dar de ce avem această senzație de “legătură specială” în urma unui contact vizual direct cu cineva?

Cum poate contactul vizual să influențeze visele urâte și cosmarurile?

Studiile arată că contactul vizual poate influența visele urâte și cosmarurile. Concentrându-vă asupra unei imagini plăcute înainte de culcare, puteți scăpa de coșmaruri și avea vise mai plăcute. Este important să vă înconjurați cu imagini pozitive pentru a contracara coșmarurile recurente.

Nu poți să citești acum? Ascultă acest articol cu ușurință

Una dintre explicații este accea că, poate pentru că excită „celulele vizuale” descoperite în amigdala în 2012, parte a creierului care procesează emoțiile și interacțiunile sociale.

Acest tip de neuron a fost descoperit la maimuțele Rhesus Macque. Dacă oamenii au și ei acești neuroni, atunci este foarte posibil ca aceștia să fie blocați și afectați de tulburări precum autismul și schizofrenia, care afectează contactul vizual și interacțiunile sociale.

 

Cum s-a realizat studiul

Katalin Gothard, neurofiziolog la Universitatea din Tucson din Arizona, împreună cu echipa sa a plasat șapte electrozi în amigdala unei maimuțe Rhesus Macque.

Citește și  Boala Parkinson: Descoperirea Diverselor Simptome

Electrozii, fiecare având o zecime din grosimea unui fir de păr, le-au permis să înregistreze activitatea individuală a fiecărui neuron, în timp ce maimuța urmărea un videoclip cu o altă maimuță macaque. În tot acest timp, echipa a monitorizat și privirile macaque-ului.

Dintre cei 151 de neuroni pe care cercetătorii i-au putut distinge, 23 s-au activat doar când maimuța privea ochii maimuței din videoclip. Dintre acești neuroni, pe care echipa îi numește „celule vizuale”, patru s-au activat mai mult când maimuța din videoclip părea să se uite la macacul de laborator, ca și cum cele două animale ar fi fost în contact vizual.

 

Un Proces Evolutiv

„Sunt celule care au fost “acordate” și “antrenate” în procesul de evoluție pentru a vedea ochiul și extrag informații despre cine ești și, cel mai important, pentru a avea contact vizual direct, cu mine”, spune Gothard.

Alte celule vizuale s-au activat în funcție de manifestările maimuței din video. Acestea reacționează dacă maimuța din videoclip se comportă într-un mod prietenos, agresiv sau neutru, dar nu ca răspuns la contactul vizual.

Martha Farah, specialist în neuroștiințe cognitive la Universitatea din Pennsylvania din Philadelphia, care nu a fost implicată în acest studiu, spune că este o „ipoteză plauzibilă” faptul că oamenii au și celule vizuale.

„Există o mulțime de asemănări între sistemele vizuale ale omului și ale maimuțelor”, spune ea. „Creierul uman aparține unei specii care este foarte socială și foarte vizuală.”

Grupul lui Gothard va verifica dacă anumite tratamente pot îmbunătăți activitatea celulelor vizuale la maimuțe, sugerând posibile terapii pentru a trata afecțiunile care implică un contact vizuale redus și interacțiuni sociale.

„Dar mai întâi trebuie să știm mai multe despre ele”, spune ea. „Tocmai le-am descoperit existența.”

Echipa intenționează să încerce hormonul oxitocină, care pare să stimuleze contactul social.

Oxytocina este deja utilizată ca tratament experimental pentru autism. Așadar, este evident faptul că, contactul vizual este esențial în evoluția speciei. Rămâne să vedem cum putem să dezolvăm mai departe aceste informații.    

Acum e rândul tău!

 1. Tu ce părere ai despre acest studiu și aceste descoperiri?
 2. Ai simțit vreodată o conexiune “specială” cu cineva?
 3. Te simți confortabil privind în ochii cuiva?
Scrie răspunsurile tale într-un comentariu mai jos!  
Studiul a fost prezentat la Society for Neuroscience din New Orleans, Louisiana.
Articol preluat din New Scientist

Eugen Popa

Salut, sunt Eugen Popa și de la o vârstă fragedă m-au pasionat tainele minții și a inimii. Acest lucru m-a determinat să studiez tot ce puteam ca să pot ajunge...

Articole publicate: 267

Vezi pagina autorului
Publicat în categoria Psihoterapie pe de .

Despre Eugen Popa

Salut, sunt Eugen Popa și de la o vârstă fragedă m-au pasionat tainele minții și a inimii. Acest lucru m-a determinat să studiez tot ce puteam ca să pot ajunge într-un mediu în care informațiile erau extrem de limitate.

De-a lungul anilor, am practicat yoga și alte practici orientale și asta, împreună cu cele mai recente descoperiri din lumea psihologiei, dar și tehnologia, au contribuit la modelarea persoanei care sunt astăzi.

 

Există o constantă în viața mea: tot timpul sunt curios de cele mai recente descoperiri, studii și cercetări în domeniile psihologiei, neurologiei, comunicării, hipnozei, iar asta mă ajută să cresc și să evoluez atât pe plan personal, cât și pe plan profesional.

Am vrut să învăț de la cei mai buni profesioniști din fiecare domeniu în parte, iar asta a însemnat să caut cei mai buni profesori și cele mai bune cursuri din întreaga lume. Studiile mele se întind de la cursuri de psihologie la Harvard și cursuri de hipnoză și NLP, la Retreat-uri de yoga și multe altele.

Primul meu curs de hipnoză a fost cu regretatul Gerald Kein de la Omni Hypnosis și apoi am continuat cu Ron Eslinger, Gordon Emmerson, Edwin Yager și mulți alții. În 2012 am devenit Certified Hypnosis Trainer cu NGH și mai târziu, tot în acel an am devenit și OMNI Hypnosis Trainer.

De-a lungul anilor am crescut pentru a-mi crea propriul curriculum de hipnoză și am predat diferite terapii și cursuri de auto-dezvoltare în toată lumea (Brazilia, SUA, Marea Britanie, Europa, Asia).

 

Certificări

  • Trainer certificat în Terapiea Resurselor și Terapie avansată a stării eului

   2015 

  • Trainer certificat Goulding SleepTalk pentru copii

   2015 

  • Trainer certificat în terapie subliminală sau Terapia Yageriană

   2014

  • Consultant certificat Goulding SleepTalk pentru copii

   2014 

  • Trainer certificat în terapia părților

   2013

  • Trainer certificat de hipnoză OMNI

   2012 

  • Trainer certificat de hipnoză NGH

   2012 

  • Practician de hipnoză cu certificat OMNI Hypnosis NGH

   2009

 

Acreditări și certificări

  • Trainer Terapia Resurselor Eugen Popa 8211
  • Trainer OMNI Hypnosis Eugen Popa
  • Trainer NGH Eugen Popa 8211
  • Eugen Popa Hinoterapeut certificat NGH
  • Eugen Popa Hipnotizator certificat NGH 8211

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

 • sute de ore de cursuri,
 • zeci de ședințe de terapie,
 • demonstrații și exemple de lucru
 • Certificări Internaționale
 • > Inscrie-te Acum <

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *