muse headband
Redactat de Eugen Popa

Meditația și Tehnologia

Meditația și Tehnologia se îmbină tot mai mult pentru a ajuta oamenii să se bucure de stări minunate, folosind tehnologia de ultimă oră.

Meditația cu ajutorul Tehnologiei de ultimă oră prinde din ce în ce mai mult la cei interesați de subiect. Linia dintre tradițional și modern se subțiază tot mai mult și nu putem decât să ne bucurăm de faptul că vechile descoperiri antice sunt confirmate acum de tehnologia și științele moderne.

Nu este deloc un secret faptul că mediația ne ajută în multiple feluri, atât la sănătatea mentală cât și cea fizică și emoțională.

Se știe faptul că undele cerebrale ale celor foarte experimentați în practica meditației sunt foarte diferite de cele ale nepracticanților (oameni obișnuiți?).

Multă lume încearcă să folosească meditația pentru da de lucru creierului. Astfel, meditația poate fi folosită pentru atât pentru a liniști mintea, pentru a o ajuta să se concentreze mai bine, dar și pentru energizare sau pentru creativitate.

Ceea ce unii oameni nu înțeleg însă este faptul că, deși rezultatele finale ale meditației pot aduce cu siguranță toate aceste rezultate, primul pas în stabilirea unei practici de meditație eficientă și pe termen lung este de a începe cu o înțelegere a ceea ce este de fapt meditația.

Tehnologia Meditației

În urmă cu doar câțiva ani, era aproape imposibil să obții rezultatele de care ne bucurăm astăzi în domeniul activității creierului.

Pentru a putea o observa activitatea din interiorul creierului, medicii trebuiau să utilizeze electroencefalografia, cunoscută și sub denumirea de tehnologie EEG, pentru a obține un grafic al diferitelor frecvențe electrice emise de creier.

Citește și  Cât Costă să ai un Zâmbet Prefăcut?

În mod normal, cineva ar putea fi interesat de aceste valori și frecvențe doar dacă era vorba de anumite probleme medicale.

Tehnologia a avansat însă și avem acum la dispoziție aparatură foarte ușoară, simplu de utilizat și portabilă, pe care oricine o poate folosi.

Astăzi nu mai ai nevoie de mașinării foarte mari pentru a afla ce se întâmplă în creierul tău. O astfel de tehnologie de ultimă oră la care toată lumea are acces acum se numește Muse.

Muse este o simplă bandă care se pune pe cap și care ne arată instant activitatea cerebrală la acel moment. Muse oferă un feedback (citire) instant a activității cerebrale pe care o avem în momentul în care folosim acest aparat.

 

Antrenarea Minții

Meditatia si Tehnologia

Antrenarea minții și a creierului reprezintă poate, cea mai importantă parte a obținerii stării de meditație.

Creierul este alcătuit în mare parte din neuroni, aceștia având rolul de a transmite informație sub forma impulsurilor electrice. Desigur, aceasta este o descriere foarte simplistă dar suficientă pentru scopul acestui articol.

Când acești neuroni colaborează și comunică unii cu alții, produc anumiți curenți electrici care vibrează la o anumită frecvență cunoscută drept undă cerebrală.

Oamenii de știință au descoperit că prin plasarea electrozilor pe scalpul unei persoane, pot urmări și vizualiza aceste unde.

 

Undele Cerebrale

Au fost detectate cinci tipuri principale de unde cerebrale, fiecare aparând în diferite momente ale conștiinței.

Cele mai lente unde ale creierului, sunt undele delta, apar în timpul somnului profund – și sunt cruciale pentru odihna și relaxarea de care creierul are nevoie. Este nivelul cel mai profund de relaxare mentală și fără de care omul nu poate trăi.

Citește și  Relatii Sociale- Cum să le

La capătul celălalt al spectrului sunt undele Gamma, cele mai rapide înregistrate de EEG. Aceste unde sunt asociate cu o stare de maximă concentrare și  considerate vârful performanței fizice sau mentale.

Undele Gamma apar atunci când simțiți că sunteți în starea de flux ca și cum totul merge… uns, ca de la sine, fără să fie perceput ca un efort.

 

Creierul Uman

Puterea minții umane este dată atât de structura și funcțiile creierului cât și de modul în care acesta este utilizat. Deși asemănarea dintre două creiere este de peste 90%, modul de operare, adică felul în care ne folosim creierul, poate aduce schimbări esențiale.

Oamenii de știință au început recent să înțeleagă că undele cerebrale ale practicanților de meditație cu experiență, cum ar fi călugării budiști, diferă foarte mult de cele ale celor care nu meditează.

Pentru majoritatea celor care nu meditează, undele cerebrale Gamma apar destul de rar și deseori nu durează prea mult.

Dar în cazul celor care meditează de mulți ani și care meditează intens, neurologii au observat că undele Gamma ale creierului sunt mai puternice apar în mod regulat.

În plus, acești meditatori experimentați au un control mai mare asupra ușurinței cu care schimbă undele cerebrale.

În timp ce meditatorii de ocazie speră să “dea” peste un moment de a-ha, cei care meditează în mod regulat și pe termen lung, ajung la această stare mult mai rapid.

 

Meditația High Tech

Mulți dintre acei meditatori experimentați au ajuns la aceste rezultate după sute sau mii de ore de studiu și practică și antrenare a creierului.

Citește și  Menopauza Si Atacurile De Panica

Aceasta este o cale minunată pentru unii, dar una petru care majoritatea oamenilor nu o pot obține pentru că nu au la dispoziție fondurile, sau timpul sau posibilitatea de a urma un astfel de regim de practică.

Pentru aceștia din urmă însă, există tehnologia!

Bandana Muse este portabilă și conține 7 senzori mici care ajută la detectarea activitatății cerebrale a creierului.

Unele produse care pot fi purtate se opresc aici – ele doar văd câți pași ați făcut în acea zi sau câte ore de somn odihnitor ai avut.

Dar Muse face mai mult de atât. În plus față de activitățile creierului dvs., acesta utilizează un algoritm extrem de complex pentru a vă furniza feedback-ul audio în timp real în timpul sesiunilor de meditație și metrici de date utilizabile după sesiune pentru a vă ajuta să vă îmbunătățiți practica.

Acest feedback în timp real te ajută în practica meditației care conduce la o minimizarea stresului, concentrarea mentală mai bună și îmbunătățirea stăriiemoționale generale.

Rezultatul este învățarea bazată pe date și feedback-ul în timp real, care nu îți oferă atât avantajele imediate ale unei sesiuni de meditați, cât și instrumentele necesare pentru a-ți  antrena mintea și  creierul.

Oamenii de știință au testat deja acest aparat punându-l la lucru în mai multe situații și diferite în condiții.

Cercetătorii de la MIT și Harvard au folosit Muse pentru a afla mai multe despre modul în care creierul clasifică durerea, iar cercetătorii din British Columbia au utilizat Muse în Nepal pentru a înțelege mai bine mințile călugărilor budiști.

Dar avantajele acestui produsul nu sunt apreciate doar de către neurologi. Atâta timp cât ai un dispozitiv inteligent, câteva momente și un creier, îl poți folosi oriunde în orice moment.

Citește și  Vorbitul În Public - Invinge Frica De a Vorbi În Public

 

Dacă vrei să meditezi, nu mai poți folosi scuza că nu știi cum, sau că nu ai cum. Chiar și cei care nu au nici o noțiune despre meditație pot acum să facă primii pași în această direcție folosindu-se de o tehnologie precum cea propusă de Muse.

Ce părere ai? Ai folosi Muse sau alte tehnologii asemănătoare pentru a-ți antrena minte și pentru a deveni mai bun la meditație?

 

Articol preluat de la Futurism

Eugen Popa

Salut, sunt Eugen Popa și de la o vârstă fragedă m-au pasionat tainele minții și a inimii. Acest lucru m-a determinat să studiez tot ce puteam ca să pot ajunge...

Articole publicate: 267

Vezi pagina autorului
Publicat în categoria Psihoterapie pe de .

Despre Eugen Popa

Salut, sunt Eugen Popa și de la o vârstă fragedă m-au pasionat tainele minții și a inimii. Acest lucru m-a determinat să studiez tot ce puteam ca să pot ajunge într-un mediu în care informațiile erau extrem de limitate.

De-a lungul anilor, am practicat yoga și alte practici orientale și asta, împreună cu cele mai recente descoperiri din lumea psihologiei, dar și tehnologia, au contribuit la modelarea persoanei care sunt astăzi.

 

Există o constantă în viața mea: tot timpul sunt curios de cele mai recente descoperiri, studii și cercetări în domeniile psihologiei, neurologiei, comunicării, hipnozei, iar asta mă ajută să cresc și să evoluez atât pe plan personal, cât și pe plan profesional.

Am vrut să învăț de la cei mai buni profesioniști din fiecare domeniu în parte, iar asta a însemnat să caut cei mai buni profesori și cele mai bune cursuri din întreaga lume. Studiile mele se întind de la cursuri de psihologie la Harvard și cursuri de hipnoză și NLP, la Retreat-uri de yoga și multe altele.

Primul meu curs de hipnoză a fost cu regretatul Gerald Kein de la Omni Hypnosis și apoi am continuat cu Ron Eslinger, Gordon Emmerson, Edwin Yager și mulți alții. În 2012 am devenit Certified Hypnosis Trainer cu NGH și mai târziu, tot în acel an am devenit și OMNI Hypnosis Trainer.

De-a lungul anilor am crescut pentru a-mi crea propriul curriculum de hipnoză și am predat diferite terapii și cursuri de auto-dezvoltare în toată lumea (Brazilia, SUA, Marea Britanie, Europa, Asia).

 

Certificări

  • Trainer certificat în Terapiea Resurselor și Terapie avansată a stării eului

   2015 

  • Trainer certificat Goulding SleepTalk pentru copii

   2015 

  • Trainer certificat în terapie subliminală sau Terapia Yageriană

   2014

  • Consultant certificat Goulding SleepTalk pentru copii

   2014 

  • Trainer certificat în terapia părților

   2013

  • Trainer certificat de hipnoză OMNI

   2012 

  • Trainer certificat de hipnoză NGH

   2012 

  • Practician de hipnoză cu certificat OMNI Hypnosis NGH

   2009

 

Acreditări și certificări

  • Trainer Terapia Resurselor Eugen Popa 8211
  • Trainer OMNI Hypnosis Eugen Popa
  • Trainer NGH Eugen Popa 8211
  • Eugen Popa Hinoterapeut certificat NGH
  • Eugen Popa Hipnotizator certificat NGH 8211

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

 • sute de ore de cursuri,
 • zeci de ședințe de terapie,
 • demonstrații și exemple de lucru
 • Certificări Internaționale
 • > Inscrie-te Acum <

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *