
Programează o ședință cu un specialist Puterea Minții.
Nu poți să citești acum? Ascultă acest articol cu ușurință
Atunci când preocuparea trece de la a fi un mecanism de protecție înnăscut la a perturba viața de zi cu zi, vorbim clar despre o fobie de intuneric.De ce apare frica de întuneric?
Frica de întuneric începe adesea în copilărie și este privită ca o parte normală a dezvoltării. Studiile axate pe această fobie au arătat că oamenii se tem adesea de întuneric din cauza lipsei stimulilor vizuali. Cu alte cuvinte, oamenii se pot teme de noapte și de întuneric deoarece nu pot vedea ce se află în jurul lor. In cazul copiilor, imaginația bogată este principalul inamic. Pentru că urmăresc multe povești și desene animate cu personaje înfricoșătoare, cei mici, cand ajung în pat, își aduc aminte de acele figuri urâte și asa se instalează frica. Teama de întuneric și de noapte începe adesea în copilărie între 3 și 6 ani. În acest moment, poate fi o parte normală a dezvoltării. De asemenea, la această vârstă este obișnuit să te temi:- fantome
- monștri
- să dormi singur
- zgomote ciudate
- Un părinte/ îngrijitor anxios. Unii copii învață să se teamă văzând anxietatea unui părinte cu privire la anumite probleme.
- Un îngrijitor supraprotector. Unii copii pot dezvolta o anxietate generalizată dacă sunt prea dependenți de un părinte sau de un îngrijitor sau dacă se simt neajutorați.
- Evenimente stresante. Traumele, cum ar fi un accident sau o accidentare gravă, pot face, de asemenea, o persoană mai vulnerabilă în a dezvolta fobii.
- Genetica. Unii adulți și copii sunt pur și simplu mai susceptibili la frici, posibil datorită geneticii lor.
Fobia de întuneric sau nictofobia

Cauzele fricii de întuneric
Conform DEX, frica este o stare de adâncă neliniște și de tulburare, provocată de un pericol real sau imaginar; lipsă de curaj, teamă, înfricoșare. Întunericul … de ce se tem atât de mulți de el? Mulți copii se tem să se culce din cauza întunericului și trebuie să rămână aprinsă lumina pentru a putea adormi. Unii dintre ei continuă să experimenteze această frică de întuneric și la maturitate. Întunericul simbolizează necunoscutul și ascunde ceea ce POATE fi acolo. Se poate considera că frica de întuneric are o cauză evolutivă, deoarece mulți prădători vânau noaptea. Așadar, frica de întuneric pare să fie adânc înrădăcinată în creierul nostru. Frica poate să nu fie legată de întuneric în sine, ci de pericole necunoscute ascunse în întuneric (motiv pentru care filmele de groază și suspans folosesc adesea întunericul ca o modalitate de a speria publicul) . Frica de întuneric nu este total irațională, ci este încorporată în noi, ne-a protejat strămoșii din pericolele nevăzute ale nopții, lupi, șerpi veninoși și păianjeni. Sigmund Freud, părintele psihanalizei și unul dintre cei mai mari cercetători ai minții umane din toate timpurile, a considerat că frica de întuneric poate fi legată de anxietatea de separare de o figură primară de atașament. Unul dintre motivele pentru care această tulburare de anxietate poate înflori are deci la bază temerile primare din copilărie. Uneori, anumite afecțiuni medicale sau traume pot exacerba teama de întuneric și o pot transforma într-o fobie captivantă.
Simptome

- probleme de respirație;
- ritm cardiac rapid;
- strângere sau durere în piept;
- senzații de tremur sau furnicături;
- amețeli;
- stomac deranjat;
- bufeuri calde sau reci;
- transpiraţie.
- sentimente copleșitoare de anxietate sau panică;
- nevoie intensă de a scăpa de situație;
- detașarea de sine sau sentimental de „ireal”;
- pierderea controlului sau senzația de nebunie;
- senzația că poți muri sau pierde cunoștința;
- te simți neputincios în fața fricii.
Frica de întuneric la copii

Frica de întuneric la adulți
Am stabilit deja că teama de întuneric este o frică obișnuită în copilărie. Dar, până devenim adulți, știm, la nivel rațional, că nu există niciun motiv să ne speriem când se sting luminile. Cel puțin asta ne spunem când devinem total anxioși în întuneric. Cei mai mulți adulți se rușinează de anxietatea pe care o resimt față de întuneric și încearcă să nu facă mare caz cu această fobie, însă, vrei sau vrei, frica de întuneric este una dintre cele mai insidioase forme de anxietate. Se pare că frica de întuneric însă este destul de comună – experții spun că a fi speriat de întuneric este de fapt un lucru destul de obișnuit în rândul adulților. Potrivit psihologului clinic dr. John Mayer , frica de întuneric este foarte frecventă în rândul adulților. „Se estimează că 11% din populație se teme de întuneric”, spune el, menționând că este chiar mai frecventă decât teama de înălțime. Asta pentru că frica vine dintr-un motiv foarte logic pentru creierul nostru: „Întunericul ne afectează vizibilitatea, la propriu, și acest lucru este inerent inconfortabil”,. „Nu ne temem atât de mult de întuneric, cât ne este teamă de ceea ce este în întuneric, de ceea nu putem vedea.” Teama de întuneric este cel mai probabil, evolutivă. Strămoșii noștri cavernari erau mai expuși riscului de a fi atacați de prădători în întuneric, astfel încât frica are origini legitime. În plus, pur și simplu nu puem vedea atât de bine atunci când suntem în întuneric și, prin urmare, nu ne aflăm într-o poziție la fel de bună pentru a ne apăra de un atacator, dacă acesta ar exista. Oamenii tind să se simtă mai neliniștiți în situații în care sunt mai predispuși să fie vulnerabili la atacuri.Este frica de întuneric considerată o fobie comună?
Estefrica de întunericconsiderată o fobie comună? Da, frica de întuneric este unul dintrevarious types of phobiastudiate în psihologie. Mulți oameni experimentează un fel de anxietate sau teamă atunci când sunt în întuneric, iar acest lucru poate afecta calitatea somnului și bunăstarea generală a unei persoane.
Cum să scapi de frica de întuneric?

remedii-frica-de-intuneric
- Frica este intensă și îți poate provoca atacuri de panică
- Recunoşti că frica este excesivă şi nerezonabilă
- Eviţi locuri şi situaţii din cauza fricii de întuneric
- Evitarea ta interferează cu rutina zilnică sau cauzează o suferinţă semnificativă
- Durează de cel puţin 6 luni
Hipnoza
Hipnoza s-a dovedit un tratament eficient pentru personele care suferă de orice tip de fobie. Hipnoterapia ajută la identificarea cauzei, emoţiei principale care a declanşat fobia şi la schimbarea răspunsului emoţional când te întâlneşti în viitor cu obiectul sau situaţia declanşatoare. Hipnoterapia poate ajuta, de asemenea, şi la instalarea de noi obiceiuri, reacţii, trăiri în situaţii similare.
Programează o ședință cu un specialist Puterea Minții.