frica de ace
Redactat de Laura Badea
Frica de ace este o frică de procedurile medicale care implică ace sau injecții. Este foarte frecventă, și afectează cel puțin una din 10 persoane. Din fericire, exerciții și practici simple pot ajuta la depășirea acesteia.
iconBooking
Suferi de Tripanofobie?

Programează o ședință cu un specialist Puterea Minții.

Vrei să asculți acest articol? Click aici: Tripanofobia este termenul medical care descrie frica de ace. Tinde să fie mai frecventă la copii și se poate diminua pe măsură ce oamenii îmbătrânesc și câștigă mai multă experiență cu procedurile medicale care implică ace. Cu toate acestea, pentru unii oameni, această frică poate rămâne extremă și dureroasă și la vremea maturității.  

Ce este fobia de ace?

  Frica de ace începe în general în copilărie, când nu suntem obișnuiți cu senzația că pielea poate fi înțepată de ceva ascuțit. Până când ajungem la maturitate, majoritatea dintre noi ne vom obișnui și vom ajunge să tolerăm acele mult mai ușor. Pentru o parte dintre oameni însă, frica de ace rămâne intensă toată viață. Uneori această teamă poate fi extremă, poate duce la atacuri de panică și la incapacitatea de a apela la anumite proceduri medicale. Unii pot chiar refuza să meargă la medic din cauza acestei frici.
Citește și  Ce este claustrofobia si cum scapi de ea?
În timp ce nivelul de anxietate variază de la o persoană la alta, este important să știi când este vorba de o reală frica de ace. În primul rând, este esențial să înțelegem că nu oricine se teme de ace are fobia acelor. Este normal și natural să te simți anxios cu privire la anumite lucruri, mai ales atunci când implică ace mari care intră în pielea ta. Fobiile sunt tehnic o tulburare de anxietate care prezintă simptome și reacții intense sau extreme. Frica de ace se dezvoltă adesea dintr-un spațiu bine întemeiat, cum ar fi frica de durerea de a primi o injecție. S-ar putea să te simți anxios doar la gândul că ai putea fi înțepat sau poți avea un atac panică de fiecare dată când vezi sau ești atins de un ac.   frica de ace cauze

Cauzele aparitiei fricii de ace

  Nu se știe  de ce unii oameni dezvoltă frica intensa de ace, iar alții nu. Nu există nicio cauză dovedită a fobiei și, uneori, s-ar putea să nu știi de unde a pornit. Cu toate acestea, se crede că fobiile pot proveni fie dintr-un eveniment traumatic, fie dintr-un comportament învățat în copilărie. De asemenea, frica de ace ar putea fi genetică și, prin urmare, ceva ce moștenești de la naștere. Anumiți factori care duc la dezvoltarea acestei fobii pot include:
  • experiențe negative de viață sau traume anterioare provocate de un anumit obiect sau situație
  • rude care au avut fobii (un comportament genetic sau învățat)
  • modificări ale chimiei creierului
  • frica de ace din copilărie care a apărut până la vârsta de 10 ani
  • un temperament sensibil, inhibat sau negativ
  • ipohondrie
Citește și  Oboseala psihica: 4 metode si tratamente pentru combaterea epuizarii psihice
Frica de ace se poate tranforma într-o fobie dacă în urma unei experiențe experimentezi:
  • leșin sau amețeli severe ca urmare a unei injecții
  • amintiri traumatizante și anxietate în urma unor injecții dureroase, care pot fi declanșate de vederea unui ac
  • sensibilitate la durere, care tinde să fie genetică și provoacă anxietate crescută, tensiune arterială sau ritm cardiac în timpul procedurilor medicale care implică un ac
 

Cum se manifesta frica de ace?

  Simptomele fobiei de ace pot interfera foarte mult cu calitatea vieții unei persoane. Aceste simptome pot fi atât de intense încât pot fi debilitante. Simptomele sunt prezente atunci când o persoană vede ace sau i se spune că va trebui să fie supusă unei proceduri care implică ace. Simptomele includ:
  • ameţeală
  • leșin
  • anxietate
  • insomnie
  • atacuri de panica
  • tensiune arterială crescută
  • ritmul cardiac rapid
  • sentimentul de violență emoțională sau fizică
  • evitarea îngrijirilor medicale
Simptomele unei fobii pot varia de la sentimente uşoare de reţinere şi de anxietate la un atac de panică în toată regula. În general, cu cât eşti mai aproape de obiectul fobiei tale, cu atât frica creşte în intensitate. Frica creşte, de asemenea, dacă este dificil să te îndepărtezi sau să ieşi din acea situaţie. Frica de ace este de multe ori  însoțită și de fobia de sânge. Acestea sunt uşor diferite de celelalte fobii. Atunci când te confrunţi cu vederea sângelui sau cu un ac, nu apare doar frica, ci şi dezgustul. Ca şi în cazul altor fobii, apare iniţial anxietatea şi senzaţia că inima sare din piept.
Citește și  Apeirofobia - Teama de Infinit
Cu toate acestea, spre deosebire de alte fobii, această accelerare este urmată de o scădere rapidă a tensiunii arteriale, ceea ce duce la greaţă, ameţeală şi leşin. Deşi teama de leşin este comună în toate fobiile specifice, cazul injectării sau vederii sângelui este singura fobie în care leşinul poate să apară de fapt.   frica de ace tratament

Strategii de atenuare a fricii de injectie

  Iată câteva sfaturi pentru a combate frica de ace, înainte de a face o injecție:
  • Folosește o cremă anestezică topică sau un spray calmant cu gheață. Oricare este util pentru reducerea superficială a durerii cauzate de o injecție cu ac.
  • Raționalizează frica de ace. Gândește-te la cele mai grave lucruri care se pot întâmpla și amintește-ți că o injecție este doar un disconfort temporar. Un ac poate fi dureros pentru o secundă, dar când procesezi și înțelegi pe deplin care ar fi suferința dacă nu ai primi injecția, te poate ajuta să fii mai realist.
  • Practică respirația profundă.
  • Atenție și meditație. Poți încerca o meditație ghidată pentru calmare și relaxare.
  • Adu-ți un prieten sau un membru al familiei să te țină de mână și să te ajute să te liniștești.
  • Anunță persoana care te injectează că ai o frica de ace.
  • Mulți oameni consideră că urmărirea procedurii le intensifica frica de ace. Întoarce privirea când acul este introdus.
  • Dacă ai antecedente de leșin înainte de a face o injecție sau analize de sânge, ar trebui să te întinzi înainte de a fi înțepat.
 

Tratament specializat pentru frica de ace

  Pentru început, terapeutul îți va pune întrebări despre istoricul sănătății mintale și fizice, să poată elimina varianta unei alte afecțiuni fizice.
Citește și   Cum să învingi frica de boală
Un diagnostic al fobiei se face, de obicei, dacă frica de ace a intervenit într-un anumit moment al vieții tale. Frica de ace ar putea duce la episoade stresante care pot implica sau nu atacuri de panică. De asemenea, poate duce la o întârziere a tratamentului medical necesar. Acest lucru îți  poate face rău dacă ai o afecțiune cronică sau o urgență medicală. Terapia cognitiv-comportamentală (TCC). Aceasta implică explorarea fricii de ace în sesiunile de terapie și învățarea tehnicilor pentru a face față acesteia. Terapeutul te va ajuta să învăți diferite moduri de a te gândi la frica de aced și la modul în care aceastra te afectează. La final, ar trebui să poți să simți o încredere mai mare și o mai bună stăpânire asupra gândurilor și sentimentelor tale. Terapia expunerii. Acest lucru este similar cu terapia cognitiv comportamentală, deoarece se axează pe schimbarea răspunsului mental și fizic la frica de ace. Terapeutul te va expune treptat la ace și la toate stările pe care le declanșează. De exemplu, poate începe cu fotografii ale unui ac, urmând să te pună să ții un ac în mână și apoi să îți imaginezi că vei fi injectat cu un ac. Medicația este necesară atunci când o persoană este atât de stresată încât nu este receptivă la psihoterapie. Medicamentele anxiolitice și sedativele îți pot relaxa corpul și creierul suficient pentru a reduce simptomele. Medicamentele pot fi utilizate și în timpul unei analize de sânge sau a unei vaccinări, dacă te ajută să reduci stresul.

Există o corelație între fobia de infinit și frica de ace sau tripanofobia?

The existence of a correlation between the fear of the infinite concept and the fear of needles, or tripanophobia, is still a subject of debate among researchers. Some studies suggest that individuals with a fear of needles may also experience anxiety when confronted with the idea of infinity, but more research is needed to draw definitive conclusions.

Citește și  Parintele Necula: Trauma - între oameni și Dumnezeu

Concluzie

  Doar pentru a fi clar: această fobie nu se limitează la persoanele care sunt excesiv de sensibile la durere sau care nu sunt „suficient de dure”. Poate afecta pe oricine. Cauza este adesea necunoscută, dar o experiență deosebit de traumatică în timpul bolilor din copilărie poate pune bazele unei fobii de ace. Și poate exista și o componentă genetică.
iconBooking
Suferi de Tripanofobie?

Programează o ședință cu un specialist Puterea Minții.

Depășirea fricii de ace poate dura, dar îți va face viața mai puțin stresantă și te vei simți mai puțin anxios. Puncte cheie
  • Să nu îți fie rușine că ai frica de ace – nu ești singurul.
  • Vorbește înainte de procedură despre asta.
  • Gândește-te la ceva ajutător.
  • Învață tehnici de relaxare
 

Laura Badea

Laura Badea este Consilier pentru Dezvoltare personală și Specialist în Activitatea de Coaching, acreditate de Ministerul Muncii și Educației din România.

Articole publicate: 51

Vezi pagina autorului

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

  • sute de ore de cursuri,
  • zeci de ședințe de terapie,
  • demonstrații și exemple de lucru
  • Certificări Internaționale
  • > Inscrie-te Acum <

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *