ce-este-inteligenta-emotionala-si-cum-o-dezvolti
Redactat de Laura Badea
Copiii au o nevoie deosebită pentru a simți și înțelege emoțiile. Doar experimentându-le de la cele mai fragede vârste pot învăța autocontrolul și își pot dezvolta o inteligență emoțională corespunzătoare, care să îi transforme în viitorii adulți de succes.
iconBooking
Dorești o Ședință de Terapie?

Programează o ședință cu un specialist Puterea Minții.

1.Ce este inteligența emotională și cum te ajută?

Inteligența emoțională a copiilor se constituie dintr-un set de abilități asociate cu monitorizarea și folosirea constructivă a emoțiilor proprii, precum și ale celorlalți, pentru a ghida acțiunile și modul de a gândi.

Nu poți să citești acum? Ascultă acest articol cu ușurință

Altfel spus, prin intermediul inteligenței emoționale, copiii reușesc să înțeleagă mai bine ce simt atât ei, cât și cei din jur, și dezvoltă abilități de comunicare și de empatie superioare.  Se știe faptul că emoțiile au capacitatea de a ne afecta viața întrutotul. De la atenție, memorie și învățare, și până la abilitatea de a construi relații favorabile cu cei din jur, toate acestea pot fi favorizate de o bună evoaluare a emoțiilor. Astfel, dezvoltându-și inteligența emoțională, copiii devin capabili să își gestioneze corect și eficient emoțiile, evitând să cadă pradă acceselor de furie.

2. Cum functioneaza creierul emotional?

Cele mai multe acțiuni conștiente au la bază amintiri inconștiente, emoționale. Altfel spus, creierul nostru emoțional funcționează în baza unor trăiri înregistrate încă din copilărie. Dacă am fost obișnuiți să reacționăm cu țipete și lacrimi la oboseală, de exemplu, când vom deveni adulți vom avea tendința de a recurge la tehnicile din copilărie pentru a face față emoțiilor. Așa vom ajunge niște adulți neplăcuți și „imaturi”. În același fel, creierul emoțional, cu rol de „protector” nu te va lăsa să fii rănit. Așa că dacă în copilărie o emoție resimțită ca fiind dureroasă (exemplu: abandonul) era tratată cu ignoranță, în viața de adult ea va fi tratată în același mod. Astfel, adultul nu reușește să aibă o relație funcțională pentru că a fost „programat” să evite orice fel de atașament care ar putea duce la resimțirea abandonului (și, implicit, retrăirea durerii). Tocmai din acest motiv, dezvoltarea inteligenței emoționale trebuie realizată încă de la cele mai fragede vârste. Dacă îți programezi de mic creierul emoțional să înțeleagă ce se întâmplă cu el și să accepte că durerea și plăcerea, deopotrivă, oferă consistență trăirii fizice, poți deveni un adult responsabil și fericit. 
inteligenta-emotionala-la-copii

3. Inteligenta emotionala la copii

Dezvoltarea inteligenței emoționale la copii este asociată cu o capacitate mai mare de concentrare, o atenție sporită, rezultate școlare mult mai bune și relații de succes. În plus, copiii care au fost învățați de mici să își înțeleagă emoțiile vor avea mai puține șanse de a dezvolta frica de singurătate ori de a experimenta stări depresive.
Citește și  Pofta de dulce: 10 cauze si trucuri alimentare

3.1 Dezvoltarea inteligentei emotionale la copii prin exercitii

Există mai multe exerciții pentru dezvoltarea inteligenței emoționale. Ele pot fi realizate cu educabili de toate vârstele. Ce trebuie să ții minte este că niciodată nu e prea devreme sau prea târziu pentru acestea! Cutia emoțiilor  este unul din cele mai bune exerciții pentru dezvoltarea inteligenței emoționale a copiilor. Filmul „Inside Out” îi poate ajuta pe cei mici să își facă o idee cu privire la cum arată interiorul minții lor, astfel că după vizionarea sa, ei își pot formula o proprie cutie a fericirii. Ideea exercițiului este ca în interiorul acestei cutii fiecare participant să „adauge” toți stimulii ce sunt asociați ideii de fericire. Acești stimuli trebuie să fie atât vizuali, cât și gustativi, auditivi, olfactivi sau tactili.  De exemplu:
    • stimuli vizuali: o pisicuță ce se joacă în grădină, un trandafir, chipul mamei;
    • stimuli gustativi: o prăjitură, un fresh de portocale, apa;
    • stimuli auditivi: melodia preferată, sunetul clopoțeilor de vânt, susurul unui râu de munte;
    • stimuli olfactivi: mirosul zambilelor, mirosul unui bebeluș, mirosul parfumului preferat;
    • stimuli tactili: senzația pe care o lasă atingerea unei bucăți de catifea, o îmbrățișare, căldura soarelui la plajă.
Ulterior aceste emoții vor fi discutate și dezvoltate, în vederea fixării lor în conștient. Când devenim conștienți de efectul lor asupra psihicului nostru, suntem capabili să accesăm această cutie a fericirii și în momentele mai puțin plăcute. În egală măsură se poate face o cutie a nefericirii în care să fie consemnate toate acele evenimente și fapte care îl fac pe copil nefericit. Conștientizându-le și discutându-le, acesta poate găsi soluții din cutia fericirii. inteligenta emotionala copii prin carti 1
Citește și  Frica de Ace sau Tripanofobia

3.2 Dezvoltarea inteligentei emotionale la copii cu ajutorul cartilor

Cărțile reprezintă o bună soluție pentru a înțelege mai profund emoțiile. Dacă ai nevoie de inspirație poți citi și articolele despre cele mai bune cărți de dezvoltare personală și cele mai bune cărți de psihologie.  Totuși, când vine vorba despre cărți pentru dezvoltarea inteligenței emoționale a copiilor, cele mai bune recomandări sunt:
  • Caietele filliozat – Isabelle Filliozat: întreaga colecție se concentrează pe explicarea pe înțelesul copiilor a diverselor emoții, precum furia, frica, încrederea în sine. Cărticelele prietenoase au incluse activități, autocolante și multe cuvinte pe placul celor mici.
  • Ce să faci când… – Dawn Huebnet: o altă colecție specială care îi pregătește pe cei mici pentru viață. Câteva subiecte abordate în fiecare ediție – ce să faci când… ești foarte timid, ți-e teamă de greșeli, mintea ți se blochează, îți ieși din fire, să scapi de griji, șamd.

3.3 Dezvoltarea inteligentei emotionale la copii prin jocuri didactice

Cel mai bun loc în care copiii își pot dezvolta inteligența emoțională este la grădiniță/școală. Jocurile didactice reprezintă o extraordinară formă de învățare, de cunoaștere și totodată experimentare, vindecare și exprimare. Prin intermediul jocului copiii învață, într-un cadru sigur, cum să reacționeze atunci când se vor confrunta cu emoțiile respective în viața reală. Mai mult, jocurile didactice le oferă copiilor posibilitatea de a găsi răspunsuri și soluții. În felul acesta joaca nu mai e doar o formă de recreere, ci ea se transformă într-un program special de pregătire pentru viață, de testare a tuturor posibilităților și, nu în ultimul rând, ea constituie o ocazie deosebită pentru construirea unui scenariu de viață care să îl ghideze inconștient pe copil spre maturitate. exercitii-inteligenta-emotionala-adulti  

4. Exercitii pentru dezvoltarea inteligentei emotionale la adulti

Există cărți precum „Inteligența Emoțională” a lui Daniel Goleman sau „Trezește Uriașul din tine” a lui Anthony Robbins care propun adulților o mulțime de exerciții pentru dezvoltarea inteligenței emoționale. Mai mult, acestea oferă și explicațiile de care avem atât de mare nevoie atunci când ne dorim să fixăm un nou obicei sau atunci când vrem să înțelegem mai bine un fenomen. Totuși, dacă nu ai citit aceste cărți, uite câteva exerciții simple care te pot ajuta:
  • De ce faci ceea ce faci? Ia-ți un caiet nou și notează mereu de ce faci ceea ce faci. De ce ai țipat la colega de birou când te-a întrebat dacă vrei să ieșiți la o țigară (și tu aveai multe pe cap)? De ce ai claxonat pietonul care se mișca prea încet? De ce nu ai mai stat la coadă și ai plecat? Obișnuiește-te să faci în fiecare zi liste cu ceea ce faci și să identifici motivele pentru care acționezi într-un anumit mod. Astfel vei vedea și ce te face fericit și vei învăța să te cunoști mai bine.
  • Evaluarea valorilor – tot ce facem are la bază anumite valori și convingeri personale. După ce ai vazul de ce faci anumite lucruri, îți poți da seama care sunt valorile și convingerile tale cele mai profunde. Astfel vei înțelege ce merită păstrat și ce ai preluat orbește din jur, dar care poate fi eliminat. Odată conștientizat comportamentul, acesta poate fi modificat prin exerciții de voință.
Citește și  Agorafobia - frica de spatii deschise: semne, simptome, cauze, tratament

5. Inteligenta emotionala in leadership

Există mai multe tipuri de conducători… și doar câteva tipuri de lideri.  Un leader va fi urmat de ceilalți tocmai datorită faptului că prezintă un nivel ridicat de inteligență emoțională. El știe cum să inspire, să nu se lase condus de emoții și, dimpotrivă, să le folosească pe acestea pentru a crește, a dezvolta comunități și a aduce armonie mediului de lucru.  Cartea lui Daniel Goleman „Inteligența emoțională în leadership” oferă un model concret de conducere bazată pe inteligență emoțională, menit să stimuleze pasiunea și entuziasmul. Astfel, dacă îți dorești să fii un lider adevărat, care să știe cum să îi motiveze pe ceilalți și să obțină devotament, atunci trebuie să citești această carte!

6. Cum recunosti un copil / adult cu o inteligenta emotionala nedezvoltata?

Cunoști vreun copil care se tăvălește prin magazin pentru că nu i-a fost cumpărată o nouă jucărie cu care mai mult ca sigur nu se va juca decât până la ieșire și apoi va ajunge să se umple de praf pe un raft? Dar unul care nu vrea să împartă jucăriile, care mușcă și trântește ori preferă să distrugă jucăria decât să o ofere? Sau poate știi un adult care vrea ca orice lucru să fie făcut doar după propriile preferințe, care nu ascultă opiniile altora, vorbește numai despre sine și nu pare să prezinte niciun fel de empatie la suferința altora? Acestea sunt doar câteva comportamente (semnale de alarmă) care dau de gol copilul, respectiv adultul lipsit de inteligență emoțională. În general orice comportament lipsit de sensibilitate, de empatie și de altruism reprezintă o marcă a unui individ cu o inteligență emoțională nedezvoltată. tehnici-inteligenta-emotionala
Citește și  Top 3 abordari de coaching pentru gestionarea stresului

7. Top tehnici pentru a dezvolta inteligenta emotionala!

Deși copiii învață cel mai activ la școală și în comunitate, realitatea este că în „fișa postului” celor 7 ani de acasă intră și dezvoltarea inteligenței emoționale. Părintele joacă un rol esențial în dezvoltarea acesteia, atât prin exemplul pe care îl oferă celui mic, cât și prin activitățile pe care le desfășoară alături de el.

 7.1 Cum sa cultivi inteligenta emotionala a copilului tau prescolar sau scolar

Cele mai comune moduri în care poți cultiva inteligența emoțională a copilului tău școlar sau preșcolar sunt:
  • prin exemplu: descoperă-te pe tine, cunoaște-te, citește cărți de dezvoltare personală și inteligență emoțională. Învață tu însuți să reacționezi corect în situații stresante și fii un exemplu pentru copilul tău. Nu îi poți pretinde lui să fie temperat și să se poarte frumos în public dacă tu însuți ai o problemă cu înțelegerea și controlarea emoțiilor;
  • prin comunicare: vorbește cât mai mult cu micuțul tău. Nu îl ignora când îți adresează o întrebare. Mai mult, atunci când observi un comportament pozitiv sau negativ întreabă-l de ce a acționat în acel mod. Doar conștientizându-și acțiunile va putea fi un adult de succes;
  • prin joacă: faceți jocuri de rol cu animăluțele de pluș. Oare ce simt ele în diferite situații? Realizați povești în care să exprimați și stările personajelor. Faceți-i conștienți de existența emoțiilor.

 7.2 Ce sa nu faci in relatia cu copilul tau pentru o educație emotionala sanatoasa 

De cele mai multe ori problemele de educație nu pornesc neapărat de la ceea ce facem, ca părinți, cât de la ceea ce NU facem.  Astfel, pe lista lucrurilor pe care să NU le faci dacă vrei ca micuțul tău să crească armonios și să își dezvolte inteligența emoțională sunt:
  • să îl critici continuu;
  • să îi spui că nu are dreptate sau nu are voie, fără să îi explici;
  • să îl ignori;
  • să îl lași să petreacă prea mult timp în fața ecranelor;
  • să nu îi dai voie să se joace și cu alți copii „necunoscuți”;
  • să îi spui mereu ce să facă și să nu îl lași să își caute propriile soluții;
  • să nu îl lași să viseze sau să îi spui că visele lui sunt greșite/stupide;
  • să nu îi dai voie să își manifeste furia sau supărarea și să îl sfătuiești să fie „puternic” numai pentru că este băiat;
  • să îl compari continuu cu alți copii „mai buni”, șamd.
Citește și  Frica de Câini - Ghid pentru a depăși teama de animale

8. Teste de Inteligenta emotionala

Testele de inteligență emoțională pot fi o modalitate foarte eficientă de relaxare și învățare. În acest sens există cărți ce cuprind mai multe astfel de teste, precum: 
  • „600 teste rapide care vă stimulează neuronii” – Larousse;
  • „Inteligența emoțională prin teste” – Robert Wood, Harry Tolly;
  • „Cine ești? Testează-ți inteligența emoțională” – Thomas J. Craughwell.
De asemenea, există și teste online, precum acesta.

Cum poate inteligența emocională să te ajute să depășești claustrofobia?

Inteligența emoțională îți oferă instrumente pentru a recunoaște și a gestiona anxietatea asociată cu claustrofobia și tratamente corelate. Prin identificarea emoțiilor care declanșează senzația de închis și aplicând tehnici de auto-calmație, poți reduce treptat temerile și îmbunătăți calitatea vieții.

9. Sumar carte „Inteligenta emotionala” de Daniel Goleman

inteligenta-emotionala-daniel-goleman Daniel Goleman este supranumit „părintele inteligenței emoționale” cu un motiv. El este primul care a reușit să înțeleagă și să explice, pe înțelesul majorității, cum funcționează creierul și cum emoțiile ne pot influența atât de profund viața. În cartea sa, „Inteligența emoțională” el oferă foarte multe exemple care ajută cititorul atât să înțeleagă particularitățile emoțiilor, cât și modul în care acestea ne determină reacțiile sociale. În felul acesta, învățând să acceptăm ceea ce simțim, reușim să deținem controlul. Mai mult, conștientizând faptul că suntem o sumă infinită de emoții avem puterea de a ne stăpâni prin autodisciplină și empatie. Daniel Goleman „disecă” întreg creierul, vorbind despre evoluția sa din forma primitivă în ceea ce deținem în prezent. Deși face acest lucru în peste 500 pagini, realitatea este că fiecare pagină te va face să vrei să citești mai mult… și să o povestești și apropiaților. În final, importanța inteligenței emoționale este, realmente, subestimată în țara noastră. Și deși tot mai mulți educatori, învățători și profesori (care sunt la rândul lor părinți) învață să aplice tehnici de dezvoltare a inteligenței emoționale la copii, realitatea este că succesul copilului va depinde în cea mai mare parte de implicarea părintelui!
iconBooking
Dorești o Ședință de Terapie?

Programează o ședință cu un specialist Puterea Minții.

Așa că te felicit că ai ajuns cu lectura până aici și te invit să lași un comentariu în care să spui care este cea mai mare provocare a ta atunci când vine vorba despre dezvoltarea inteligenței emoționale în cazul copilului tău!

Laura Badea

Laura Badea este Consilier pentru Dezvoltare personală și Specialist în Activitatea de Coaching, acreditate de Ministerul Muncii și Educației din România.

Articole publicate: 51

Vezi pagina autorului

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

  • sute de ore de cursuri,
  • zeci de ședințe de terapie,
  • demonstrații și exemple de lucru
  • Certificări Internaționale
  • > Inscrie-te Acum <

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *