Relatii -la- distanta- 8- sfatur-i pentru -a -mentine -o -relatie- la- distanta
Redactat de Nuțu Angela
Să fii într-o relație la distanță poate reprezenta o reală provocare, indiferent de vârstă. Totuși, trăind în epocă vitezei și având acces la tot felul de instrumente care ne aduc mai aproape, lucrurile devin mai simple. Astfel, dacă și tu vrei să știi ce poți face pentru a avea o relație frumoasă la distanță, atunci vezi în continuare.

Nu poți să citești acum? Ascultă acest articol cu ușurință

 Definiția relației la distanță

O relație la distanță poate însemna orice: amiciție, prietenie, colaborare și nu în ultimul rând, iubire. Ea se definește ca orice relație ce există între două persoane, în care întâlnirea fizică este absentă. Ființa umană este capabilă de iubire în absența obiectului. Iubirea este imaterială, din acest motiv ea poate exista, ca sentiment, chiar dacă între cei doi parteneri există o distanțare fizică.

Iubirea la distantă este posibilă?

Mulți oameni au dovedit de-a lungul timpului că poate există dragoste la distantă. Chiar dacă familia și prietenii te pot descuraja… și chiar dacă nu va fi foarte ușor, cată vreme iubirea este sinceră, ea poate transcede timpul și spațiul și poate da naștere unei idile de poveste..

Ce provocari poti intampina in cazul unei relatii la distanta?

Orice relatie: fie ea apropiata sau la distanta, este plina de provocari. De cele mai multe ori provocarea in sine nu o reprezinta interactiunea cu celalalt, ci intelegerea propriei persoane.  Totusi, lasand la o parte acest lucru pentru moment, este evident faptul ca absenta mangaierii, realizarii unui program comun si a intimitatii fizice reprezinta un impediment major intr-o relatie de iubire.  Virginia Satir sustine ca avem nevoie de 4 imbratisari in fiecare zi pentru a putea supravietui, 8 imbratisari zilnice pentru a ne intretine procesele fizice si psihice si, in final, ne trebuie pana la 12 imbratisari pentru a putea creste armonios si a putea fi fericiti.

Află care este modul în care TU îți exprimi iubirea și descoperă modul prin care partenerul tău își manifestă iubirea sa față de tine.

  Astfel, este firesc sa simti ca vorba populara „ochii care nu se vad se uita” ar putea sa se aplice si in cazul tau… insa nu trebuie sa deznadajduiesti.  Provocarile, desi sunt vazute de majoritatea ca fiind un lucru rau, in realitate reprezinta o buna oportunitate de a te cunoaste de mai bine, de a te intari si de a evolua.  Atunci cand iubirea este adevarata, nu va poate sta nimic in cale. Problemele sunt doar solutii deghizate. Si cu cat o problema este mai apasatoare, cu atat lectia invatata va fi mai buna! Relatiile la distanta sunt ca un antrenament intensiv: daca reusesti sa rezisti provocarilor si nu te da batut, te vei alege cu rezultate de durata si cu o rutina sanatoasa. 
Citește și  Certuri în cuplu

Cum evolueaza o relatie la distanta in mod armonios?

Distanta poate transforma chiar si cele mai simple lucruri si gesturi in ceva frumos, atunci cand iti doresti cu adevarat ca relatia ta sa mearga.  Sigur ca, este minunat sa iti poti tine partenerul de mana pe strada, sa il poti imbratisa mai des, precum si sa va puteti aseza la aceeasi masa… insa atunci cand ai parte de ele in fiecare zi, risti sa nu le mai apreciezi la fel de mult. Ceea ce la inceput este un gest tandru, in timp devine obisnuinta. Ei bine, in cazul unei relatii la distanta, toate aceste gesturi valoreaza mult mai mult. Emotiile intalnirilor (oricat de rare) vor fi mult mai puternice. Fluturii isi pot face cuib „in stomac” pentru o perioada mult mai indelungata de timp. In plus, relatia va fi mult mai sincera, mai profunda si bazata pe o cunoastere intelectuala, completa, a celuilalt.

In general, relatiile la distanta cunosc trei etape:

  • Teama separarii – totul este frumos, va iubiti, sunteti fericiti… si atunci de ce apare aceasta frica paralizanta? Orice relatie la inceput de drum este frumoasa, este tandra… cuplurile din jur radiaza, iar voi… oare veti rezista?
Recunosti aceste ganduri? Este firesc sa iti fie frica de ceea ce va urma. Frica de necunoscut reprezinta, poate, cel mai important element al evolutiei umane. Daca oamenilor nu le-ar fi fost frica, de-a lungul timpului, de ceea ce nu pot intelege si nu pot percepe, umanitatea probabil ar fi fost eradicata din fasa. Totusi, sa te concentrezi pe teama nu te ajuta. Ce poti face este sa privesti dincolo de ea. Ce vrea ea sa spuna despre tine? Cum o poti folosi in favoarea ta si… concret: ce poti face pentru a simti fericirea (in locul fricii)?
  • Indoiala – dupa ceva timp, emotiile se mai domolesc. Uneori se linistesc atat de tare incat incepi sa te indoiesti ca relatia va functiona. Nu ai idee cand va avea loc urmatoarea intalnire. Nu mai simti bucuria de alta data si emotia de inceput. Totul a intrat in rutina.
Desi aceasta etapa poate parea neplacuta, are si ea farmecul ei! Aici poti invata mai multe despre tine, te poti simti in siguranta, sa iti aloci mai mult timp… si poti construi o relatie mult mai buna, ce se bazeaza pe comunicare deschisa si reciprocitate!
  • Revederea, iubirea calda – in cartea sa, „Barbatii sunt de pe Marte si femeile sunt de pe Venus”, John Gray compara relatile cu un elastic. Oricat ai trage de un elastic, atunci cand il vei elibera se va intoarce in pozitia initiala. Iubirea la distanta reprezinta cel mai elocvent exemplu in acest sens. 
Citește și  Relații de cuplu: Cum să fii fericit în Relație
Gandeste-te ce se intampla intr-o relatie normala, dupa un timp: apare rutina. Trebuie sa cauti multe modalitati de a reimprospata iubirea, de a ajunge sa ai din nou emotii la vederea celui drag.  Totusi, intr-o relatie la distanta ai marele avantaj ca dupa ceva timp, intalnirea este din nou (sau poate chiar mai pasionala) ca la inceput. Toti hormonii blocati, toate atingerile de care ai fost privat… fac revederea atat de frumoasa!
relatii-la-distanta

Greselile pe care le faci intr-o relatie la distanta

Cea mai mare greseala pe care o poti face intr-o relatie la distanta este sa il controlezi pe celalalt, sa pui stapanire pe timpul sau liber, considerand ca daca tot este departe, trebuie sa compenseze distanta fizica stand numai cu tine. De asemenea, multe persoane devin extrem de geloase pe cei din jurul partenerului. Doar pentru ca voi nu puteti fi apropiati, nu inseamna ca nu aveti dreptul la a avea prieteni. Dimpotriva! Aveti nevoie de prieteni. Nu trebuie sa cadeti in capcana izolarii. Aceasta nu va intari relatia ci, dimpotriva, o va distruge!

Cum sa pastrezi o relatie la distanta – sfaturi si metode testate

O relatie la distanta poate prezenta la fel de multe provocari ca una „normala”. Totusi, faptul ca ai ajuns sa cauti sfaturi despre cum sa o pastrezi te face din start mai predispus succesului… si asta pentru ca ai transmis deja primele semnale ca esti interesat sa iti fie bine. Iti pasa. Si cand iti pasa, depui efort… iar cand efortul este pozitiv, succesul este iminent! Asadar, uite care sunt cele mai bune 8 sfaturi pentru o relatie la distanta functionala:
  • Nu comunicati in exces
Asa cum aminteam si mai sus, comunicarea excesiva si lipsita de fond poate fi distructiva. Nu este nevoie sa ii trimiti partenerului tau mesaje la fiecare 5 minute pentru a-i cere atentie. In fond, asta faci: ceri atentie. Nu comunicati, propriu-zis, pentru ca nu faceti schimb de informatii pertinente, ci doar va parazitati reciproc. Cel ce initiaza astfel de conversatii cere atentie si isi blocheaza propriul program si propria eficienta, in timp ce il intrerupe si pe celalalt.  Un astfel de tipar nu face nimic altceva decat sa produca multa insecuritate si neliniste. Nimeni nu isi doreste o relatie „parazit”. Comunicarea trebuie sa fie de calitate pentru ca relatia sa functioneze.
  • Stabiliti reguli care sa va ajute sa va atingeti asteptarile
Este o vorba celebra care spune ca nu oamenii ne dezamagesc, ci asteptarile pe care le avem de la ei. Daca voi stabiliti din start care va sunt asteptarile si ce reguli aveti, relatia cu siguranta va fi una de succes. Stiu ca poate in felul acesta te gandesti ca „se duce farmecul”, insa nu este deloc asa. Poate exista surpriza si in rutina, si in cunoscut.  Frumusetea unei relatii nu consta in capacitatea partenerilor de a-si citi reciproc gandurile, ci mai curand in a putea aduce elemente de noutate chiar si acolo unde totul pare cladit si „batut in cuie”.
  • Faceti lucruri impreuna
Citește și  Relații de cuplu: Cum să fii fericit în Relație
Internetul va ajuta foarte mult in acest sens. Puteti juca jocuri online, puteti sa va provocati… si cu siguranta puteti gasi diverse puncte comune care sa va faca sa nu simtiti atat de mult distanta. Traversam o perioada chiar benefica relatiilor la distanta, asa ca profitati la maxim!
  • Stabiliti-va vizite macar la cateva luni
Sigur, sunt situatii in care acest lucru nu este neaparat posibil. Dar nu uitati sa va dati un termen. Stabiliti-va urmatoarea intalnire, oricat de indepartata, pentru a va putea bucura de asteptare si de pregatire. Vizitele sunt, in fond, punctul cheie al unei relatii la distanta. Ele reprezinta elementul cel mai savuros si de succes. Profitati la maxim!
  • Bucurati-va din plin de timpul petrecut in singuratate si in familie
O astfel de relatie va ofera multa libertate. Aveti ocazia sa va descoperiti mai bine si sa va bucurati de prieteni si de familie. Nu va insingurati numai pentru a anula senimentul de „vinovatie”. In fond, acesta nici nu ar trebui sa existe. 
  • Fiti sinceri unul cu celalalt!
Sinceritatea reprezinta cheia succesului oricarei relatii. Dupa ce ati stabilit reguli in concordanta cu personalitatile voastre, asigurati-va ca va ramaneti loiali voua insiva. Daca sunteti sinceri, relatia va avea mult mai multe sanse decat daca va mintiti frumos, numai de dragul rutinei!
  • Cunoasteti-va si respectati-va ritualurile si programul
Daca partenerul tau are un program mai incarcat, munceste mai mult sau pur si simplu este mai ocupat, respectati-i nevoia de distanta. Acest lucru nu inseamna ca va iubeste mai putin, ci pur si simplu nu are timp sa va sune. Uneori un mesaj trimis intr-un moment nepotrivit poate fi un motiv nejustificat de frustrare. Daca, insa, sunteti sinceri si va respectati reciproc programul, frustrarea nu isi va gasi nicio portita de intrare in relatia voastra.
  • Trimiteti-va cadouri
Cadourile sunt lucruri fizice pe care le puteti pastra in absenta partenerului. El nu este langa tine, insa iti va simti prezenta prin toate acele gesturi marunte, fizice, pe care le-a primit de la tine. In plus, aceasta poate fi o ocazie frumoasa de a-l suprinde! relatii-la-distanta-2

Jocuri de cuplu la distanta pentru a mentine iubirea

Exista o multime de activitati care pot fi realizate si la distanta. Jocurile, in mod deosebit, reprezinta o opotunitate pentru a va descoperi mai bine si a va simti apropiati.  Astfel, uite cateva idei de jocuri pe care le puteti juca pentru a va cunoaste mai bine si a va delecta:
  • Adevar sau provocare – cu singuranta ai jucat macar o data acest joc. Sigur va fi o placere sa aflati mai multe… dar si sa va provocati. In plus, nu zice nimeni ca trebuie sa existe limite, chiar daca sunteti la distanta. Provocarile pot fi cat de piperate!
  • Niciodată nu am… – un alt joc popular la petreceri, acesta va poate ajuta sa va simtiti bine, in timp ce va descoperiti trecutul.
  • Catan online – joc de strategie care va tine conectati si aproape. Timpul va trece mai usor si nici nu veti simti ca nu sunteti asezati la aceeasi masa fizica.
  • Completeaza spatiul gol… Prin acest joc poti afla orice te intereseaza. Va puteti oferi pe rand provocari de genul: „culoarea mea preferata este…”, „intr-o zi ploioasa prefer sa…”, in plus asa aflati mai multe si despre voi insiva.
  • Dame  – un alt joc ce se poate juca lejer online si care va poate aduce mai aproape.
  • 2 Adevaruri si o minciuna – nu e nevoie de explicatii. Timpul va trece si voi veti stii mai multe unul despre celalalt!
  • Sah 
  • Scrable
  • Asta sau celalalta? – Pentru a fi mai interesant, puteti condimenta putin jocul, discutand preferintele voastre in materie de jocuri amoroase.
zodii-relatii-la-distanta

zodii-relatii-la-distanta

Cum te influenteaza zodia in relatia la distanta

Fiecare zodie reactioneaza diferit intr-o relatie la distanta. Asa ca uite ce spune horoscopul despre zodia ta: Berbec – pentru berbeci relatiile la distanta reprezinta o foarte mare provocare, cu atat mai mult cu cat sunteti vanatori. Totusi, daca prada este suficient de valoroasa, ea poate merita cucerirea din nou si din nou. Sigur, va fi nevoie de mult efort, dar daca stai sa te gandesti bine, o relatie la distanta poate reprezenta o buna ocazie de a face lucrurile diferit. In fiecare zi poti descoperi ceva nou si astfel plictiseala si rutina nu vor reprezenta un pericol. Taur – nativii taur sunt poate cei mai capabili sa mentina o relatie la distanta, Pentru ca nu se indragostesc prea usor, odata ce au facut-o, vor avea grija ca distanta sa nu reprezinte un impediment.  Gemeni – gemenii se bucura de aceste relatii la maxim. Ele le ofera ocazia sa isi vada de miile de proiecte simultane, fara a se simti cumva blocati. Pentru ca iubiti in primul rand mental, distanta nici nu va afecteaza. Aveti ocazia sa va cunoasteti partenerii in primul rand intelectual, iar acest lucru nu poate fi decat benefic! Rac – pentru raci distanta poate fi crunta. Racii au nevoie de multe dovezi de iubire, de mangariere si de imbratisari. Sensibilitatea este punctul cheie, asa ca vor plange de multe ori privind spre luna, intrebandu-se daca si partenerul priveste in acelasi punct. Totusi, firi loiale, pot rezista acestei provocari. Leu – leilor le plac relatiile la distanta, pentru ca le ofera multa libertate. In plus, ei se simt in control. Rolul de indragostiti la distanta li se potriveste de minune. Singura problema este ca in timp, cunoasterea mult prea profunda a partenerului poate oferi leului sentimentul ca sunt prea buni pentru celalalt. In felul acesta relatia se va opri brusc, fara ca partenerul sa inteleaga ce a facut rau. Fecioara – o astfel de relatie aduce o multime de beneficii nativilor acestei zodii. Inceputul plin de emotii nu este neaparat pe placul fecioarelor, de aceea o relatie ce se bazeaza pe comunicare pura si pe stimularea intelectului poate fi chiar buna!  Balanta – balantele vor orice fel de relatie, cata vreme se bazeaza pe respect reciproc si egalitate. Aproape, departe, ce conteaza? In plus, daca faceti lucruri impreuna online si va mai surprindeti si cu tot felul de cadouri…ce poate fi mai frumos? Scorpion – in situatia in care aceasta relatie la distanta poate fi si secreta si pasionala, atunci scorpionul va fi in al noua-lea cer. Trebuie totusi sa se abtina de la gelozii nejustificate, iar relatia va fi foarte frumoasa. Sagetator – Pentru sagetatori relatiile la distanta sunt o provocare minunata. Lor le plac oricum toate lucrurile diferite si daca partenerul este strain e cu atat mai bine. Diferentele culturale il vor incita maxim pe sagetator. Oricum, fac fata cu brio unei astfel de provocari. Capricorn – Avand in vedere cat de greu este sa curtezi si sa faci un capricorn sa fie, cu adevarat, intr-o relatie cu tine, orice relatie cu acesta poate parea la distanta. Asa ca daca l-ai cucerit, nu te teme de separare. O va trata ca pe o normalitate. Totul va fi bine. Varsator – lor le place provocarea data de aceasta relatie. Oricum sunt mai neconventionali si diferiti si o sansa suplimentara la libertate si cucerire nu este decat ceva benefic. Pentru varsatori iubirea are nevoie de prietenie, asa ca o relatie ce incepe la distanta se poate transforma intr-o idila superba in timp. Pesti – o relatie la distanta este pe gustul pestilor pentru ca le ofera mult mister. Au ocazia sa fie in continuare in lumea lor si sa isi creeze multe scenarii. Oricum nu le plac intalnirile prea dese, asa ca nu ar avea de ce sa nu functioneze!
Citește și  Certuri în cuplu

Cum să gestionăm oboseala psihică într-o relație la distanță?

Pentru a gestiona oboseala psihică într-o relație la distanță, există diverse metode si tratamente pentru combaterea acesteia. Este important să comunicăm deschis cu partenerul și să stabilim limite clare pentru a ne proteja sănătatea mentală. De asemenea, exercițiile fizice regulate și terapia pot fi de mare ajutor.

Cum este revederea dupa o perioada lunga de timp?

Frumusetea unei relatii la distanta consta tocmai in iubirea care se aprinde, asemenea unei flacari mocnite, la fiecare noua reintalnire. Revederea dupa o lunga perioada de timp este frumoasa, pasionala si savuroasa. Este ca si cum ai avea mereu o prima intalnire, cu un om de care esti deja indragostit. Fiecare atingere, fiecare mangariere si privire are alta valoare.  Asa ca da, relatiile la distanta pot fi provocatoare si dificile, insa ele pot reprezenta piatra de temelie pentru o casnicie frumoasa si pentru un viitor in care partenerii sunt prieteni, confidenti si iubiti de nadejde. Fiecare iubirea are provocarile ei. Ai incredere!

Nuțu Angela

Angela Nuțu este vicepreședinte al Asociației Române de Hipnoză. Este Coach și formator susținând cursuri de Consilier Dezolvtare Personală și Specialist în activitatea de Coaching, acreditate de Ministerul Muncii și...

Articole publicate: 16

Vezi pagina autorului
Publicat în categoria Relatii pe de .

Despre Nuțu Angela

Angela Nuțu este vicepreședinte al Asociației Române de Hipnoză. Este Coach și formator susținând cursuri de Consilier Dezolvtare Personală și Specialist în activitatea de Coaching, acreditate de Ministerul Muncii și Educației. Convingerea sa este că adevărata realizare vine din interior. Mottoul său este: O Viașă cu Sens. Scopul Angelei este să te călăuzească spre reușita holistică - atât spirituală, cât și profesională.

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

  • sute de ore de cursuri,
  • zeci de ședințe de terapie,
  • demonstrații și exemple de lucru
  • Certificări Internaționale
  • > Inscrie-te Acum <

    2 comentarii la „Relatii la Distanta: 8 Sfaturi de la psiholog

    1. Pingback: Cele mai bune exerciții pentru a gestiona anxietatea – Actualitati-Arad

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *