Ce Este Regresia Hipnotica
Redactat de Laura Badea

Nu este niciodată prea târziu să ai o copilărie fericită – Richard Bandler (Co-Creator NLP)

Regresia hipnotică este o tehnică terapeutică puternică care poate ajuta la rezolvarea unei varietăți de probleme, de la traume severe la tiparele din viața de zi cu zi. Îți oferă calea prin care poți identifica situații dificile din viața ta în scopul vindecării și creșterii.

În acest articol am detaliat modul în care funcționează regresia hipnotică, cum se simte și diferitele moduri în care poate fi utilizată.

 

Ce este Regresia Hipnotică?

Dintre toate metodele hipnotice cunoscute la ora actuală, Regresia Hipnotică este de departe cea mai renumită și mai faimoasă.

Regesia Hipnotică este cel mai probabil cea mai rapidă, eficientă și sigură modalitate de a descoperi cauza unei probleme, oricare ar fi natura ei. Are la bază conceptul că în spatele oricărei probleme de sănătate se află o cauză emoțională.

Această emoție este cea care cauzează în ultimă instanță dezechilibrul cu care ne confruntăm, fie că îl numim boală, dependență sau oricum altcumva.

Formula Problemei Rezolvată de Regresia Hipnotică:

Eveniment + Interpretare = Emoție –> Problemă/Boală

Așadar, Nu contează ce s-a întâmplat ci modul în care TU interpretezi ce s-a întâmplat. Această interpretare generează apoi emoția pe care o trăiești față de acel eveniment (stimul) care la rândul său, generează reacții chimice, electrice, biologice care produc în ultimă instanță boala!

De aceea, din punct de vedere al Regresiei Hipnotice, rezolvare problemei înseamnă descoperirea evenimentului emoțional inițial. Atât.

Rezolvarea sau modificarea percepției vis-a-vis de acel eveniment intră la capitolul Hipno-Analiza.

Regresia poate fi  definită  și ca fiind “revenirea temporară sau permanentă a eului la o etapă anterioară a dezvoltării în procesul de funcționare”.

Aceasta înseamnă că atunci când folosești regresia, te ocupi de ceva din trecut, nu din prezent. Ca adulți, uneori ne putem simți din nou ca niște copii, uitând  de responsabilități și acționând impulsiv. Aceasta este o formă de regresie și este adesea numită “comportament regresiv”.

Regresia poate apărea și spontan, fără să aibă loc terapia regresiei. Uneori oamenii experimentează flash-uri neașteptate în timpul situațiilor de zi cu zi: în timp ce conduc, sunt la cumpărături, în timp ce lucrează sau în timpul altor activități obișnuite.

Aceste flash-uri pot fi precipitate de priveliști, mirosuri, gusturi și sunete care îți amintesc de o perioadă anterioară din viața ta. Atunci când experimentezi regresia spontană est posibil să nu fii conștient că te conectezi la o perioadă anterioară din viața ta.  Te-ai obișnuit să te simți speriat, furios, supărat, sau confuz în timpul acestor experiențe, care apar parcă “de nicăieri”.

Cartea Vietii Regresie

Cum se simte regresia hipnotică?

Modul în care o persoană poate experimenta regresia hipnotică depinde de cât de adânc reușește să se cufunde în stare și cât de mult își permită să exploreze orice parte a minții sale.

Regresia poate fi însoțită de priveliști, sunete și mirosuri din acea perioadă anterioară.

Un client poate simți senzații fizice puternice în timpul regresiei, de exemplu, s-ar putea să simtă căldură sau frig, ar putea simți o durere, ca și cum ar purta o veche leziune.

Aceste efecte se dizolvă în mod natural atunci când clientul se întoarce în prezent.

Așa cum scriam și mai sus, foarte des întâlnită este regresia spontană; acest lucru se întâmplă mai frecvent decât îți poți imagina. Atunci când te simți brusc copleșit de sentimente de frică și furie fără a înțelege de ce, ca reacție spontană la un trigger care apare în mediul tău, poate fi vorba de o regresie spontană.

 

Cum funcționează terapia prin regresie?

Prin terapie de regresie hipnotică subiectul este ghidat să exploreze perioade timpurii ale existenței sale fără a fi copleșit de emoțiile legate de acele amintiri.

Acesta este ghidat printr-un proces în care devine treptat conștient că trăiește o amintire. Acest lucru îi ajută să se adapteze și să integreze efectele regresiei.

Acest tip de terapie poate varia în funcție de situație, deoarece fiecare ședință va fi unică pentru fiecare individ care decide să încerce terapia de regresie.

Cei mai mulți oameni au auzit și citit că regresia hipnotică înseamnă automat vieți anterioare, că una o implică automat pe cealaltă.

Poate că denumirea sa lasă loc de interpretări eronate și necesită deci clarificări! În esență, Hipnoza este o metodă, o tehnică de a aduce la nivel de minte conștientă informații stocate la nivel inconștient, de a transforma o memorie implicită în memorie explicită.

Când vorbim despre evenimente din trecut, atunci folosim o metodă, un protocol care ne ajută să accesăm acele informații. Acest protocol este numit Regresia Hipnotică. Cu alte cuvinte, Regresia Hipnotică ne facilitează accesul la informații care s-au înscris în memoria noastră implicită și care acum fac parte din „sistemul nostru de operare”, adică din felul nostru de a fi.

De multe ori acest fel de a fi nu este cel dorit și atunci căutăm să îl modificăm, descoperind cauza problemelor cu care ne confruntăm și rezolvând-o!

Definiția Regresiei este: Descoperă Cauza!

Este adevărat, regresia hipnotică poate fii folosită în scop recreațional (oglindă oglinjoară 🙂 ) dar este cu mult mai eficientă atunci când este utilizată în scop terapeutic, transformațional.

Regresia hipnotică este ca o călătorie cu autobuzul. Te duce de la A (momentul prezent) la… litera dorită (un moment în trecut). Acest moment poate fii acum 2 zile, 2 ani sau 20 de ani. Momentul este irelevant, precum și situația care generează problema. Tot ce contează este cum a fost acel moment interpretat.

 

Beneficiile terapiei prin regresie hipnotică

Ai auzit de oameni care suferă de fobii? De atacuri de panică? De depresie sau anxietate sau teama de a vorbi în public?

Dar de oameni, poate prieteni dragi sau chiar membrii ai familiei, care suferă de boli autoimune sau de dureri cronice de care nu scapă de ani de zile?

Poate cunoști astfel de persoane, poate chiar tu suferi de astfel de probleme și îți dorești cu adevărat să scapi de ele. Să duci o viață normală, fără durere, fără suferință, fără lacrimi și chinuri.

Indiferent dacă scopul tău este acela de a fii mai sănătos, de a scăpa de o fobie, de depresie, de tristețe sau de a fii mai bun în ceea ce faci, profesional, personal, relațional sau de orice altă natură, Regresia Hipnotica poate fi și pentru tine cea mai bună metodă de autovindecare și dezvoltare personală.

Regresia Hipnotică este o metodă care este adesea folosită în scop  terapeutic dar asta nu înseamnă că trebuie să fii medic sau psiholog ca să o poți folosi.

Este fundamentată pe principii clare, foarte bine stabilite, pe care oricine le poate urma și implementa fie că este interesat să rezolve o problemă, să vindece o suferință sau să descopere informații din trecut.

Sedințele de terapie prin regresie aduc beneficii uimitoare, cum ar fi reducerea simptomelor legate de anxietate, stres, atacuri de panică. Majoritatea oamenilor se vor simți mai încrezători în ei înșiși deoarece vor simți că au dobândit un anumit control asupra vieții lor, lucru care poate fi foarte benefic pentru persoanele care trăiesc în fiecare zi cu sentimente de anxietate.

Regresia este o tehnică care poate fi foarte vindecătoare și transformatoare. Aduce adesea noi perspective asupra modului în care funcționează mintea ta și a ceea ce ai experimentat cu adevărat în trecutul tău.

Deși mulți oameni se gândesc că prin regresie vor descoperi amintiri cu adevărat șocante, cele mai multe amintiri dezvăluite nu sunt tragice sau oribile, ci, de multe ori, sunt evenimente simple pe care noi le-am interpretat poate greșit, exagerat la un moment dat.

Regresia hipnotică este modalitatea prin care putem accesa amintiri “îngropate”, le putem scoate la lumină, le putem conștientiza. Regresia este modalitatea prin care reușim să deschidem ușa către mintea subconștientă și pentru a identifica frământările, conflictele și durerile ascunse care duc la declanșarea unor emoții și acțiuni, tipare de comportament care ne fac rău.

Hipnoza regresivă este folosită cu foarte mare succes în orice problemă care are o bază sau o cauză psihosomatică ori de natură emoțională cum ar fi:

 • fobiile
 • anxietatea
 • atacurile de panica
 • depresie
 • dureri cronice
 • insomnie
 • dependențe (droguri, alcool, tutun, etc.)
 • obezitate etc.

Vrei să afli mai multe despre regresiile hipnotice? Vrei să înveți și tu să faci regresii hipnotice?

Dacă ești pregătit să experimentezi o transformare profundă și să te eliberezi de suferință folosind o tehnică incredibilă de cunoaștere și vindecare, te aștept la cursul de regresie hipnotică.

Programul se adresează atât începătorilor, care deschid acum pentru prima dată această poartă către tărâmul fascinant al hipnozei și al regresiei, cât si celor care deja utilizează hipnoza și regresia și vor să se cunoasca mai bine, sau sa își perfectioneze tehnicile de inductie a hipnozei si mai ales, cele de regresie hipnotică.

Cursul de regresie hipnotică este pentru tine dacă vrei să îți schimbi viața, dacă vrei să fii mai sănătos, fericit și liber!

Cursul este pentru tine și dacă îți dorești să înveți să îi ajuți pe cei din jurul tău să se vindece, să aducă transformări și schimbări extraordinare în viața lor printr-o metodă rapidă, eficientă și extrem de frumoasă.

Detalii AICI.

Laura Badea

Laura Badea este Consilier pentru Dezvoltare personală și Specialist în Activitatea de Coaching, acreditate de Ministerul Muncii și Educației din România.

Articole publicate: 51

Vezi pagina autorului

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

 • sute de ore de cursuri,
 • zeci de ședințe de terapie,
 • demonstrații și exemple de lucru
 • Certificări Internaționale
 • > Inscrie-te Acum <

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *