Depresia este una din cele mai des intalnite tulburari psihice din ultima perioada. Ea se caracterizeaza printr-o perioada de minim doua saptamani de indispozitie si chiar de pierderea placerii pentru orice era de interes in trecut, dar din fericire există tratamente pentru depresie eficiente.
Nu poți să citești acum?
Ascultă acest articol cu ușurință
Astfel, printre cele mai comune simptome ale depresiei se numara: pierderea interesului fata de orice activitate care odinioara era placuta, resimtirea unei lipse acute de energie, aparitia dificultatii de concentrare, dificultate in luarea deciziilor, preocuparea exagerata fata de sanatatea fizica, scaderea libidoului si nu in ultimul rand aparitia insomniilor.
Totusi, desi o persoana ce sufera de depresie poate simti ca nu isi va mai reveni vreodata, realitatea este ca depresia se poate vindeca in totalitate.
Astfel, citeste in continuare pentru a afla cum tratezi depresia!
Tipuri de tratamente pentru depresie
Sunt multe criterii in functie de care se stabileste tratamentul pentru depresie. Totodata, fiecare persoana ce sufera de aceasta tulburare trebuie sa stie ca un tratament ce functioneaza pentru cineva nu este obligatoriu sa dea aceleasi rezultate si in cazul sau.
Mai mult, implicarea celui afectat in solutionarea problemei va grabi procesul de vindecare. Astfel spus, nu este suficient sa zici ca vrei sa te vindeci… trebuie sa depui putin efort sa intelegi cauzele aparitiei acestor stari si sa nu te dai niciodata batut!
-
Tratament pentru depresie nervoasa
Cel mai comun mod in care se trateaza depresia nervoasa este prin terapie cognitiv-comportamentala. Prin intermediul acesteia pacientul invata sa se cunoasca mai bine si sa isi depaseasca starea.
Depresia are multe cauze: de la suprasolicitare (oboseala, surmenaj, burn-out) si pana la probleme nerezolvate pe care individul afectat nu are (uneori) curajul sa le recunoasca. Alaturi de un specialist, insa, el se poate deschide si poate vedea ce anume se afla in interior.
Si marele avantaj al terapiei este ca in acest fel depresia se vindeca fara medicamente!
Totusi, este bine de stiut faptul ca anumiti pacienti raspund foarte bine la consilierea psihologica, in timp ce altii dau rezultate mai bune in combinatie cu tratamentul medicamentos. Cel mai important este ca atunci cand simti ca ai putea suferi de depresie, sa ceri ajutorul!
-
Tratament pentru depresie usoara
Depresia usoara se poate vindeca si fara tratament. Cu toate acestea, este important sa fie identificata din timp.
Atunci cand stii ce se intampla cu tine poti interveni mai usor. Poti vorbi cu un prieten, cu un psiholog sau chiar poti apela cu usurinta la cartile de dezvoltare personala si de tip self help.
Uneori avem nevoie de o pauza de la noi insine pentru a fi bine. Vlogurile, materialele de blog si comunitatile de suport pot reprezenta resurse veritabile pentru ajutor.
De asemenea, depresia usoara se poate datora si unor carente de vitamine din organism. Asa ca nu ignora expunerea la soare, jogging-ul, antrenamentele in aer liber sau chiar o plimbare.
Un regim de viata sanatos, bogat in legume si fructe si sarac in grasimi, zaharuri si sare va aduce sigur rezultate foarte bune in tratamentul depresiei usoare.
Si, daca lucrurile tot nu intra pe un fagas mai bun, poti apela cu incredere la un terapeut. Uneori o singura sedinta va fi suficienta pentru a-ti repune vant in aripi!
-
Tratament pentru depresie la batrani
In cazul varstnicilor depresia poate lua mai multe forme. De cele mai multe ori ea porneste si de la sentimentul de neputinta, intarit de o latenta frica de moarte.
Vindecarea depresiei fara medicamente, in acest caz, este posibila. Cel mai important aspect de care trebuie, totusi, sa se tina cont este ca persoana afectata sa nu se (auto)izoleze. In astfel de situatii este recomandata aderarea la diverse comunitati cu interese comune, plecarea in excursii, inconjurarea de oameni pozitivi. La orice varsta viata este frumoasa si are multe lucruri noi si spectaculoase de oferit.
De asemenea, familia poate contribui enorm in depasirea starilor neplacute. Oferind o imbratisare, o vorba buna si calda, precum si incurajari, tristetea poate disparea.
In cazurile mai grele, medicul psihiatru poate prescrie anumite medicamente anxiolitice menite sa reduca starile asociate depresiei
-
Tratament pentru depresie la copii
In cazul copiilor depresia poate imbraca multe forme si poate avea nespuse cauze. Daca in trecut ea era ignorata de parinti, acum acestia sunt mult mai deschisi la dialog si isi pot indruma copiii inca de la cele mai fragede varste spre un psiholog.
In cele mai multe situatii psihoterapia (tehnicile cognitiv comportamentale si interpersonale) este suficienta, nefiind necesare medicamentele antidepresive. De asemenea, in functie de cauzele ce au dus la instalarea tulburarii, se poate recomanda integrarea copilului in grupuri cu aceleasi interese, administrarea de vitamine si gasirea unui hobby.
Un copil depresiv poate fi destul de dificil, insa oricat de tentanta ar fi razbunarea pentru reactiile sale, parintii trebuie sa se abtina sa ii creeze si mai multa tensiune. Ei sunt cei mai in masura sa stie cand ceva este in neregula cu copilul lor, precum si sa intervina, apeland la calm, iubire, intelegere si… la un specialist!
-
Tratament pentru depresie postnatala
O alta forma extrem de comuna de depresie este cea postnatala. Majoritatea femeilor experimenteaza simptomele acesteia dupa nastere, oricat ar fi de puternice.
Ea nu este o boala, in sine, ci o reactie a organismului la tot ceea ce s-a intamplat in ultimele 9 luni. Odata cu nasterea se realizeaza o transformare completa: corpul elibereaza atat de multi hormoni incat creierului ii este greu sa mai controleze reactiile emotionale.
In plus, oboseala, stresul, noptile nedormite si multe altele adunate nu fac decat sa o ingenuncheze si mai tare pe proaspata mamica.
Din acest motiv, cel mai indicat tratament pentru depresia postnatala este… terapia! O ora sau chiar doua in fiecare saptamana mama se elibereaza de stres, se relaxeaza, se pune pe sine in centrul atentiei. Daca ea nu este bine, intregul univers al copilului este dat peste cap!
Mai mult, vitamintele postnatale pot ajuta semnificativ in reducerea simptomelor depresiei si in regenerarea orgaismului.
Depresia se vindeca FARA tratament / medicamente / naturiste?
DA! Depresia se vindeca definitiv si fara medicamente, cata vreme este identificata cauza. Sa lucrezi cu tine, sa inveti sa te cunosti este cel mai minunat lucru. Daca se intervine de la primele simptome ea poate deveni rapid o amintire.
Librariile sunt pline de carti care pot contribui la o mai buna intelegere de sine, precum si la depasirea starilor depresive. Important este sa existe o vointa cat mai puternica!
Depresia se vindeca in totalitate (complet)?
In functie de gravitatea acesteia, depresia poate fi vindecata complet sau partial. In anumite cazuri se intampla ca dupa depasirea (aparenta) a tulburarii – adica dupa disparitia simptomelor – sa poata aparea recidiva. Totusi, ce este de notat e ca majoritatea pacientilor odata ce au lucrat cu ea devin capabili sa ii identifice starile din start si au deja uneltele necesare pentru a o eradica din faza incipienta.
Asa ca desi se creaza o labilitate, nu este cazul sa iti faci griji.
Cum tratezi depresia cu ajutorul psihoterapiei?
Prin intermediul psihoterapiei vei putea identifica si intelege cauzele ce duc la aparitia tulburarii. Odata parcursa cu succes aceasta etapa, vei putea sa iti schimbi ideile, comportamentele si chiar sentimentele, astfel incat sa iti poti atinge potentialul.
Rolul terapeutului in acest caz este de a te ghida spre acea abordare care ti se potriveste tie. El nu te grabeste, nu iti da sfaturi ci te lasa pe tine sa te descoperi si sa gasesti toate acele resurse ce se afla deja in tine.
Astfel, psihoterapia iti va oferi sprijinul si resursele necesare in vederea atingerii echilibrului. Uneori cel mai greu este sa lucram cu noi insine, dar din fericire nu vei fi singur.
Asadar, daca si tu suferi de depresie, apeleaza cu incredere la un specialist!
Pingback: Ce este inteligenta emotionala si cum o dezvolti ❤️ Puterea Mintii
Pingback: Cum scapi de complexul de inferioritate ❤️ Puterea Mintii
Pingback: Stima de sine scazuta? Cum cresti increderea in sine ❤️ Puterea Mintii
Pingback: Tulburarea obsesiv compulsivă (obsesie) Puterea Minții
Pingback: Dependența de telefon: scapă de ea pentru totdeauna! Puterea Minții
Pingback: Tehnici de persuasiune care NU dau gres ❤️ Puterea Mintii
Pingback: Impactul tehnologiei asupra omului Puterea Minții
Pingback: Agorafobia - frica de spatii deschise: semne, simptome, cauze, tratament Puterea Minții
Pingback: Agorafobia - Cum invingi frica de spatii deschise ❤️