frica-de-singuratate
Redactat de Laura Badea

Ce este frica de singuratate?

Frica de singurătate este o frică patologică, anormală și persistentă de singurătate, de idea de a rămâne singur. Cei care suferă de această frică au o anxietate nejustificată, chiar dacă își dau seama că a fi singuri nu le amenință în niciun fel viața sau bunăstarea ei. Pentru cei care se află într-o relație, frica de singurătate produce griji legate de lipsa de iubire, de ignorare și de teama de abandon.

Nu poți să citești acum?
Ascultă acest articol cu ușurință


Frica de singurătate, acest termen captiv include mai multe temeri discrete care pot avea sau nu o cauză comună, cum ar fi frica de:

  •   A fi separat de o anumită persoană
  •   Să fii singur acasă
  •   Să fii în public de unul singur
  •   Te simți izolat sau ignorat
  •   Simți pericolul în timp ce ești singur
  •   Să trăiești singur
  •   Singurătate în orice spațiu

Singurătatea, chiar și într-un loc sigur ca acasă, poate provoca o anxietate extremă celor care se luptă cu această tulburare. Chiar dacă este clar că sunt în siguranță fizică, încă se pot teme de cel puțin una dintre categoriile:

  •   Străini sau intruși
  •   Teama de a fi neiubit sau nedorit
  •   Dezvoltarea unei probleme medicale acute
  •   Zgomote neașteptate sau inexplicabile

Persoanele care trec prin această tulburare recunosc că nu există nici o bază pentru anxietatea lor extremă, însă nu își pot controla simptomele. Nu pot funcționa normal până când nu mai sunt singuri și simt nevoia disperată de a pune capăt singurătății cât mai curând posibil.

Pentru a gestiona simptomele fricii de singurătate, unii suferinzi ajung să apeleaze la droguri sau alcool. Consumul de substanțe rareori face ca anxietatea să dispară, dar mulți cred că îi va scăpa de sentimentele incomode. În multe cazuri efectul este contrar, nivelul sau intensitatea anxietății trăite poate crește mult mai rău și poate declanșa un set complet nou de probleme.

Citește și  Intuiția poate fi validată științific

Cum se numește în termeni medicali frica de singurătate?

În termeni medicali frica de singurătate se numește autofobie sau monofobie.

Știi că ai o frică serioasă de a fi singur atunci când simți mereu că ai nevoie de o altă persoană sau de alte persoane în jur pentru a te simți în siguranță – chiar și într-un loc care ar trebui să fie reconfortant, precum casa ta. De îndată ce ești singur, te poți simți intens singuratic, plictisit sau anxios.

Dacă acest lucru se întâmplă de câteva ori, este absolut normal. Dar dacă începi să observi un tipar de frică, panică sau tristețe intensă de fiecare dată când ești singur, atunci este foarte posibil să suferi de o tulburare de autofobie. Și ar putea provoca chiar și disconfort fizic, cum ar fi dureri de stomac, dureri de cap, dureri de spate sau mușchi, sau chiar somnolență.

Este posibil să ai, de asemenea, probleme de concentrare sau de îndeplinire a sarcinilor, care îți pot afecta viața profesională. Frica de a fi singur te poate împiedica să reușești în multe profesii, pentru că ar putea fi necesar să lucrezi singur pentru o bună performanță sau avansare la locul de muncă.

Autofobia este considerată o fobie situațională. Aceasta înseamnă că situația de a fi singur suferință extremă. Pentru a fi diagnosticat cu autofobie, frica ta de a fi singur îți provoacă atât de multă anxietate încât îți interferează cu rutina zilnică.

În unele cazuri, oamenii au mai multe fobii odată. Este posibil să ai de-a face cu mai multe fobii, ceea ce ar putea face ca autofobia ta să fie și mai dificilă.

Cum se manifestă frica de singurătate?

Problemele de sănătate emoțională și mentală și simptomele fizice pot apărea atunci când o persoană care trăiește cu frica de singurătate sau autofobie se confruntă cu posibilitatea de a fi singură.

Citește și  Tulburarile de Invatare

simptome-frica-de-singuratate

Simptomele autofobiei vor varia în combinație și intensitate, dar pot include:

  •   Simptome de anxietate anticipatoare caracterizate de aceleași probleme cu care se confruntă atunci când sunt de fapt în singurătate atunci când se confruntă cu posibilitatea de a fi singuri.
  •   Te simți detașat de corpul tău când experimentezi singurătatea
  •   Simptome fizice care pot include tremurături, transpirații, dureri în piept, amețeli, palpitații cardiace, hiperventilare și greață, hipertensiune.
  •   Teroare copleșitoare, insecuritate
  •   Dorință intensă de a fugi de situație (singurătate)
  •   Atacuri de panică
  •   Probleme care afectează alte sisteme ale vieții, inclusiv capacitatea de a menține relații sănătoase

În cazul relațiilor romantice, s-ar putea să te trezești “compromis” și să ieși cu cineva care te tratează foarte prost – doar pentru că ai prefera să faci asta decât să fii singur. Acest lucru te-ar putea duce la a te grăbi într-o relație cu cineva care nici măcar nu-ți place atât de mult (ceea ce explică de ce nu durează).

Care sunt cauzele declanșatoare pentru sentimentul de singurătate?

Nu este foarte clar ce conduce la frica de singurătate. Este posibil să se dezvolte din cauza unei experiențe traumatice pe care ai avut-o când ai rămas singur sau este posibil să fi învățat comportamentul de la un membru al familiei sau un prieten apropiat.

De asemenea, este posibil ca adversitatea din copilărie să joace un rol în dezvoltarea fricii de singurătate. Copiii pot dezvolta frica de a fi singuri după ce au avut experiențe  precum:

  •   Abuz
  •   Moartea unui părinte
  •   Divorțul părinților
  •   Violență domestică
  •   Probleme economice în cadrul familiei
  •   Separarea prelungită de un părinte
  •   Neglijare
  •   Abuzul substanțelor parentale sau boala mintală
  •   Boală gravă a unui membru al familiei

Sentimentele de singurătate și provocările cu autoreglarea pot declanșa, de asemenea, frica de singurătate. Condiția poate fi legată de sentimentele de inadecvare în cazul apariției unei situații de urgență, o preocupare comună pentru mulți oameni care se tem să fie singuri chiar și atunci când sunt în propria casă.

Citește și  Exercitii De Conectare Cu Copilul Interior

De asemenea, este posibil să ai motive legitime pentru a te simți fricos, de exemplu, dacă locuiești într-un cartier cu o rată ridicată a criminalității. În general, aceste temeri nu ar trebui să dicteze modul în care îți trăiești viața, dincolo de a te încuraja să iei măsuri de siguranță raționale.

Factori de risc pentru frica de singurătate

Se crede de asemenea că o varietate de factori contribuie la dezvoltarea fricii de singurătate. Acești factori includ genetica, funcția creierului, comportamentul învățat și traumele. Factorii de risc suplimentari sunt vârsta, temperamentul și comportamentul membrilor familiei în situații similare

Factorii de risc comuni pentru frica de singurătate includ:

Vârsta: Fobiile specifice apar de obicei până la vârsta de 10 ani (deși se pot dezvolta la orice vârstă).

Experiențe traumatice: o experiență negativă înspăimântătoare asociată cu a fi singur este un factor de risc pentru dezvoltarea monofobiei.

Gene: A avea un membru imediat al familiei cu fobie crește șansele de a dezvolta o fobie de 3 ori

Funcția creierului: modificările funcționării creierului datorate tulburărilor de dispoziție, abuzului de substanțe sau altor obiceiuri de viață pot contribui la dezvoltarea unei fobii.

Comportament învățat / comportamentul unui membru al familiei: copiii uneori învață să se teamă să stea singuri urmărind reacția unui membru al familiei al familiei când rămâne singur.

Învățarea despre o experiență proastă a cuiva rămas singur: Auzirea sau citirea despre experiența negativă a unei alte persoane de a fi singur poate duce la dezvoltarea monofobiei.

Temperament: Un individ care este mai sensibil decât media are un risc mai mare de a dezvolta o fobie.

despre-frica-de-singuratate

Cum sa depășim autofobia?

Persoanele cu fobii specifice, cum ar fi autofobia, se tratează cel mai bine cu psihoterapie. Cele mai eficiente tipuri de psihoterapie folosite pentru a depăși frica de singurătate sunt terapia de expunere și terapia comportamentală cognitivă.

Citește și  Meditatia: Tehnici si Beneficii

Terapia expunerii

Terapia cu expunere tratează un comportament de evitare care s-a dezvoltat de-a lungul timpului. Scopul este ca acest tratament să îți îmbunătățească calitatea vieții, astfel încât autofobia ta să nu îți mai limiteze viața.

Terapeutul tău  îți va recomanda să te expui la sursa fobiei tale. Va face acest lucru mai întâi într-un cadru controlat în care să te simți în siguranță și, în cele din urmă, vei trece la o situație din viața reală.

Pentru autofobie, terapeutul va lucra cu tine pentru a-ți crește toleranța de a fi lăsat singur pentru perioade de timp în creștere. Poate începi să ieși din cabinetul terapeutului și să stai la câțiva metri distanță pentru o scurtă perioadă. Distanța și timpul pot fi mărite pe măsură ce progresezi în fiecare zi.

Terapia cognitiv-comportamentală (TCC)

În terapia cognitiv-comportamentală, terapeutul te va expune la fobie. De asemenea, va folosi și alte tehnici care te vor ajuta să înveți cum să te confrunți și să te descurci să fii singur într-un mod mai constructiv. Va lucra cu tine pentru a-ți examina tiparul de gândire în jurul fobiei tale.

TCC îți poate oferi un sentiment de încredere atunci când te confrunți cu frica de singurătate. Acest lucru te va ajuta să te simți mult mai puțin copleșit data viitoare când trebuie să te confrunți cu singurătatea.

Medicamente

În majoritatea cazurilor, psihoterapia ca atare are succes în tratarea autofobiei. Însă, uneori, medicamentele pot fi utile în reducerea simptomelor unei persoane, astfel încât să se poată recupera prin psihoterapie. Profesionistul din domeniul sănătății mintale poate prescrie medicamente la începutul tratamentului. De asemenea, te poate instrui să-l utilizezi în situații specifice sau rare pe termen scurt.

Mecanisme de coping

A te simți incapabil să fii singur poate face să fie foarte dificile multe aspecte ale vieții tale. Este posibil să ai probleme semnificative în menținerea prieteniei și a relațiilor romantice, deoarece alții ar putea să îți perceapă anxietățile ca pe un comportament controlant sau lipicios.

Citește și  Simptomele stresului

Dacă suferi de frica de singurătate, este important să soliciți tratament și să urmați sfatul terapeutului tău. Acesta te poate ajuta cu strategii de coping la domiciliu pe care le poți folosi pentru a-ți atenua anxietatea. Aceste tehnici ar putea include:

  •   Respirație adâncă
  •   Meditaţie
  •   Relaxare musculară progresivă
  •   Vizualizare
  •   Yoga

S-ar putea să descoperi că zgomotul de fundal te ajută să îți distragă atenția în situațiile în care trebuie să fii singur. Purtarea unei jucării stimulante îți poate oferi, de asemenea, ceva pe care să te concentrezi în timp ce te afli în public pentru a atenua anxietatea, la fel ca și transportul în jurul unei cărți sau al unei tablete – ai grijă doar ca acest lucru să nu devină un comportament de evitare.

De asemenea, ai putea găsi confort în a te asigura că ai minimizat riscurile legitime care îți pot cauza frica. Acest lucru ar putea însemna să te asiguri că locuința ta este sigură sau să te asiguri că nu ești singur într-o locație periculoasă.

„A fi singur” are o semnificație diferită pentru oameni diferiți. Unii oameni se tem că nu au o anumită persoană sau, uneori, nici o persoană, în imediata apropiere. Iar nevoia de proximitate variază de la persoană la persoană; sunt oameni cu autofobie care simt nevoia să se afle în aceeași cameră cu o altă persoană, dar pentru alții să fie în aceeași casă sau clădire este suficient.

Pentru persoanele cu autofobie, nevoia de a fi alături de altcineva le împiedică să ducă o viață fericită și productivă, deoarece trăiesc în mod constant cu frica de a nu fi singuri.

Dacă crezi că suferi de frica de singurătate, fii sigur că există ajutor pentru tine. Dacă îți respecți planul de tratament, recuperarea este posibilă. Cu terapia potrivită de tratament, vei învăța mai bine să îți gestionezi și să îți înțelegeți reacțiile, sentimentele și gândurile.

Laura Badea

Laura Badea este Consilier pentru Dezvoltare personală și Specialist în Activitatea de Coaching, acreditate de Ministerul Muncii și Educației din România.

Articole publicate: 51

Vezi pagina autorului

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

  • sute de ore de cursuri,
  • zeci de ședințe de terapie,
  • demonstrații și exemple de lucru
  • Certificări Internaționale
  • > Inscrie-te Acum <

    3 comentarii la „Frica de singurătate

    1. Pingback: Ce este inteligenta emotionala si cum o dezvolti ❤️ Puterea Mintii

    2. Pingback: Stima de sine scazută? Cum crești încrederea în sine Puterea Minții

    3. Pingback: Frica de întuneric Puterea Minții

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *