stima-de-sine
Redactat de Laura Badea
Stima de sine scăzută? Cum crești încrederea în sine. Modul în care te apreciezi și te valorifici, atât în public cât și atunci când ești doar tu cu tine însuți… dă indicii cu privire la stima de sine. În general este normal să ai momente mai bune și momente mai proaste, pentru ca în final să ajungi la o stare de echilibru. Totuși, atunci când valoarea pe care ți-o atribui tu, ca persoană, este în cea mai mare parte a timpului negativă, atunci vorbim despre o stimă de sine scăzută
iconBooking
Dorești o Ședință de Terapie?

Programează o ședință cu un specialist Puterea Minții.

Nu poți să citești acum? Ascultă acest articol cu ușurință

Dacă acesta este și cazul tău, atunci te invităm să citești în continuare pentru a afla ce poți face pentru a-ți crește încrederea în sine!

1.Despre încrederea și stima de sine:

Cu toate că în general cei doi termeni sunt confundați, realitatea este că între ei există o mică diferență. Înțelegerea corectă a acesteia te poate ajuta într-o mai bună conștientizare de sine.

1.2 Ce este stima de sine?

Așadar, dacă te întrebi ce este stima de sine atunci află că aceasta face referire strict la percepția internă a valorii personale. Altfel spus, la valoarea pe care ți-o atribui.  Ea răspunde la următoarele întrebări:
  • Cât de mult mă apreciez?
  • Cât de mult îmi sunt pe plac?
  • Ce cred, gândesc, simt raportat la propria persoană?
Citește și  Bullying in familie si ce impact negativ poate avea
Astfel, răspunzând sincer la aceste trei întrebări reușim să decriptăm atitudinea pe care o avem în raport cu noi înșine. Mai mult, trebuie să știi că stima de sine nu e nimic altceva decât o credință personală și NU un fapt în sine. Ea se formează de-a lungul vieții și poate fi modificată oricând, fie voluntar, fie datorită unor împrejurimi mai mult sau mai puțin favorabile.
stima-de-sine-scazuta

1.3 Ce este încrederea în sine?

Spre deosebire de stima de sine despre care am spus că reprezintă valoarea atribuită propriei persoane, încrederea în sine reprezintă  o senzație interioară de putere de îndeplinire a propriilor dorințe. În baza acestei senzații ne permitem să acționăm. Cunoscutul psihoterapeut canadian, Nathaniel Branden, spunea că între reușită și eșec există o singură legătură, cea pasivitate-acțiune. Iar această legătură este complet dependentă de părerea pe care o are fiecare individ despre sine însuși, altfel spus, de încrederea în sine.

1.4 Cum recunoaștem o stimă de sine scazută sau ridicată?

Atunci când imaginea de sine este ridicată, înseamnă că individul își evaluează propria persoană într-un mod pozitiv. Acesta este capabil să își aprecieze calitățile și să se promoveze ori de câte ori se invește ocazia. Stima de sine ridicată, asemenea celei scăzute, poate fi ca o lamă cu două tăișuri, în sensul în care lasă loc interpretării. Când ea depășește limitele pozitiv-constructive, poate da impresia de aroganță, narcisism și perfecționism. În general recunoaștem persoanele cu o stimă de sine ridicată după următoarele semne:
  • Persoana în cauză NU caută cu orice preț validarea celorlalți. Spre deosebire de cei ce au o stimă de sine scăzută, care de cele mai multe ori suferă un complex de inferioritate, ea își cunoaște valoarea și se ridică deasupra opiniilor celor din jur.
  • Își pot accepta greșelile, defectele și limitele fără a transforma situațiile negative în tragedii. Persoanele de acest fel știu că există și momente mai rele, și chiar dacă greșesc nu se consideră inferioare numai datorită acestui eveniment. Mai mult, caută să învețe din greșeli și să se perfecționeze.
  • Nu își neglijează sănătate și propria fericire numai pentru a le face pe plac celorlalți. Multe astfel de persoane sunt considerate arogante pentru că știu când să se oprească, acordă o atenție deosebită sănătății și bunăstării și, cel mai important, știu să spună „NU”. Frica de singurătate nu este o problemă reală pentru aceste persoane, motiv pentru care vor evalua corect persoanele, situațiile și evenimentele din jur.
Citește și  Boala Alzheimer Explicata: Simptome Si Cauze Deces

1.5 Cum temperăm corect stima de sine?

Când nu există un echilibru intern, atât stima de sine scăzută cât și cea ridicată pot avea manifestări nefaste, precum: crizele narcisice, agresivitatea și aroganța.  În astfel de momentele cea mai bună soluție este revenirea la sine. Exercițiile de respirație și soluțiile prezentate în acest material se pot dovedi extrem de eficiente. Mai mult, terapia cognitiv comportamentală este extrem de eficientă în dobândirea echilibrului interior… și odată ce înveți să te evaluezi corect, înveți și cum să ajungi într-o stare favorabilă atât pentru tine cât și pentru cei din jur. stima-de-sine-scazuta

1.6 Factori ce îți afectează imaginea de sine

Valoarea pe care ne-o atribuim este stabilită inconștient, în baza referințelor pe care le-am adunat de-a lungul vieții. Din păcate nu noi suntem cei ce stabilim criteriile acestei evaluări, ci mediul (ca sursă de influență). Astfel, vorbele mai mult sau mai puțin iubitoare ale părinților, profesorilor și prietenilor, reacțiile camarazilor și a persoanelor cu care luăm contact în viață… toate contribuie la modificarea constantă a acestei valori atribuite propriei persoane. Dacă suntem obișnuiți să fim apreciați, încurajați și iubiți, atunci vom fi capabili să ne contruim o imagine de sine sănătoasă. Dacă, pe de altă parte, toată viața am fost obișnuiți să fim criticați, respinși ori chiar ignorați, atunci șansele de a dezvolta o imagine de sine sănătoasă scad. De asemenea, rezultatele pe care le obținem, competențele avute în domeniile de interes pentru noi pot vorbi despre stima de sine. Atunci când reușim să avem performanțe în ariile vieții importante pentru noi, mintea ne va atribui valoare.  
Citește și  Tulburare Depresivă Recurentă

Descoperă cât de bine te cunoști și înțelegi acceptarea de sine!

 

1.7 De de este importantă imaginea de sine?

Imaginea de sine sau stima de sine este extrem de importantă atunci când ne raportăm la trăirile psihologice. Astfel, persoanele care au o stimă de sine ridicată sunt, în general, mai fericite, mai relaxate și sunt mult mai puțin predispuse la tulburări emoționale precum depresia sau atacurile de panică. Acestea sunt capabile să își recunoască greșelile trecute și nu se identifică în prezent cu ele. Astfel învață să își construiască mai multe competențe pentru viitor. În consecință, aceste persoane au șanse mai mari să obțină ceea ce își doresc în viață, atrag persoane puternice, atrag succesul în viața lor și sunt fericite. stima-de-sine-la-copii

2. Stima de sine la copii 

Cu toate că foarte mulți părinți tind să ignore emoțiile și trăirile copiilor mici (chiar ale bebelușilor), realitatea este că stima de sine a copiilor se formează încă din primele luni de viață. Copiii sunt foarte capabili să evalueze punctele slabe și punctele tari ale unei situații, precum și pe cele atribuite propriei persoane. În felul acesta, cu cât se simt mai bine în propria piele, cu atât vor învăța să facă față mai bine vieții, vor crește mai independenți și vor deveni adulți de succes. Astfel, pentru copii, stima de sine se definește ca măsura în care aceștia se prețuiesc pe ei înșiși. Cu toate că ea se schimbă foarte ușor la vârstele fragede, măsura în care ei se simt capabili și iubiți determină valoarea pe care și-o vor atribui în timp (ca o constantă).

2.1. Impactul pe care îl are stima de sine scazută asupra copilului

Când un copil se simte iubit și apreciat, când i se lasă posibilitatea să exploreze fără limite continue, când este încurajat el va dezvolta o stimă de sine ridicată. Când, pe de altă parte, el nu se simte iubit sau nu are încredere în abilitățile sale, se poate să dezvolte mult mai ușor o stimă de sine scăzută. Astfel, un om care pornește în viață cu senzația că nu este capabil, că nu are valoare, va ajunge să dezvolte nevroze la vârsta adolescenței și adultă, nu va avea încredere în sine ori în cei din jur și, per ansamblu, va fi nefericit. Mai mult, copiii care au o stimă de sine scăzută sunt foarte reținuți din a încerca lucruri noi. Ei se tem atât de tare de eșec încât preferă să nu încerce. Se consideră din start inferiori și ajung să se lase „călcați în picioare”. Ei vor fi pasivi, vor avea o toleranță scăzută la frustrare și vor renunța foarte ușor la orice. Nu în ultimul rând, copiii cu o stimă de sine scăzută sunt extrem de critici cu ei înșiși, sunt sensibili, trăiesc dezamăgiri din aproape orice și dezvoltă probleme digestive și respiratorii din cauza stresului la care se auto supun. 

2.2  Exerciții  și activități pentru dezvoltarea  stimei de sine la copii

Părinții sunt cei mai capabili să ajute copilul în formarea unei stime de sine sănătoase. Astfel, cele mai bune exerciții sunt:
  • Praticarea vorbirii conștiente: poate suna ciudat, dar de multe ori „vorbim fără să gândim”. E greu, ca părinte, să filtrezi absolut tot ce spui, însă copiii sunt extrem de sensibili la cuvintele părinților, așa că e important să fii atent ce le spui. Lauda pentru o sarcină dusă la bun sfârșit (chiar dacă poate ți se pare banală) poate fi extrem de utilă. Înlocuiește „nu ești în stare de nimic”, „ești rău”, „nu mai fi încăpățânat” și alte expresii negative similare cu altele pozitive: „știu că poți, te rog concentrează-te”, „ai un comportament rău în acest moment, aș aprecia dacă ai fi mai tolerant”. Arată iubire când vorbești, chiar dacă uneori e greu.
  • Ajută-ți copilul să nu fie doborât de momentele grele: dezamăgirile sunt uneori foarte dure pentru cei mici. Din acest motiv e bine să îl ajuți să învețe câte o lecție din fiecare experiență pe care o are. Fii iubitor și bând și arată toleranță pentru eșecurile sale.
  • Fii un exemplu: copiii învață din exemple, nu din cuvinte. Așa că dacă vrei ca micuțul tău să aibă o stimă de sine ridicată, este de datoria ta să îi arăți ce presupune aceasta. 
Citește și  Semne Distincte de Narcisism
Stima scăzută la copii poate fi corectată mai ușor decât la adulți. Dacă părinții învață să aibă o atitudine pozitivă față de ei înșiși, implicându-se activ în educația micuților, șansele de reușită sunt foarte mari. stima-de-sine-carti

Cum poate creșterea încrederii în sine ajuta la gestionarea agorafobiei?

Creșterea încrederii în sine poate fi de ajutor în gestionarea agorafobiei. Agorafobia simptome tratament necesită o abordare holistică, iar încrederea în propriile abilități poate fi un factor cheie în această luptă. Prin câștigarea încrederii în sine, persoanele afectate pot încetul cu încetul să-și depășească temerile și să se simtă mai confortabil în situațiile sociale sau publice care le provoacă anxietate.

3.Top cărți pentru încrederea în sine 

Există multe cărți care abordează acest subiect. Despre câteva dintre ele am vorbit deja în acest articol. Totuși, pe lângă acestea, recomandăm și:
  • Nathaniel Branden – „Cei șase stâlpi ai încrederii în sine”;
  • Marie Haddou – „Cum să-ți întărești încrederea în tine”;
  • Nance Guilmartin – „Cuvinte care vindecă. Ce poți spune când nu știi ce să spui”.
Și pentru părinții care vor să își ajute copiii să aibă o stimă de sine ridicată, aceste cărți sunt foarte bune:
  • Corinne Roehrig – „Ajută-ți copilul să-și dezvolte încrederea în sine”;
  • Alvaro Bilbao – „Creierul copilului pe înțelesul părinților”;
  • Shefali Tsabary – „Dincolo de pedepse și răsfăț: ajută-ți copilul să devină stăpân pe sine”.
Stima de sine reprezintă, deci, una din cele mai valoroase resurse psihologice. Ea trebuie câștigată și ținută în echilibru. Altfel pierderea ei poate duce la reale dezechilibre interne.

Laura Badea

Laura Badea este Consilier pentru Dezvoltare personală și Specialist în Activitatea de Coaching, acreditate de Ministerul Muncii și Educației din România.

Articole publicate: 51

Vezi pagina autorului

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

  • sute de ore de cursuri,
  • zeci de ședințe de terapie,
  • demonstrații și exemple de lucru
  • Certificări Internaționale
  • > Inscrie-te Acum <

    2 comentarii la „Stima de sine scazută? Cum crești încrederea în sine

    1. Pingback: Dependența de telefon: scapă de ea pentru totdeauna! Puterea Minții

    2. Pingback: Nu stiu ce sa fac cu viata mea: cum iesi din blocaj ❤️

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *