Ce este Depresia Cauze, Simptome și Tratament
Redactat de Eugen Popa
Depresia este o tulburare mentală severă care afectează milioane de oameni în fiecare anAceastă trebuie  fie înțeleasă, diagnosticată și tratată corespunzător pentru a ameliora calitatea vieții persoanele care suferă de depresie. În acest articol, vom discuta despre ce este depresia, simptomele, cauzele, diagnosticul și tratamentul depresiei.

Capitole Articol

Definiția Depresiei: Ce înseamnă să suferi de depresie?

Depresia se caracterizează prin sentimente de tristețe, pierderea interesului în activități care obișnuiau să creeze plăcere și probleme cu somnul sau apetitul. Depresia afectează gândirea, comportamentul, emoțiile și fizicul unei persoane. Persoanele cu depresie pot avea dificultăți în a desfășura activitățile zilnice, chiar și cele care par simple.

Diferența dintre depresie și sentimentele negative obișnuite

Depresia se diferențiază de sentimentele negative obișnuite prin durata și severitatea simptomelor. Dacă tristețea continuă pe termen lung, combinată cu alte simptome ale depresiei, cum ar fi lipsa energiei sau pierderea interesului pentru activități, este timpul  cauți ajutor medical.

te Tipuri de Depresie există?

Ce este Depresia Cauze, Simptome și Tratament Depresia este  o umbră uriașă și grea care te face să te simți trist sau nefericit pentru o perioadă lungă de timp. Este ceva mai mult decât doar o zi proastă sau o săptămână groaznică. E  și cum n-ai mai putea simți fericirea sau distracția de la lucrurile pe care le-ai iubit odată.

1. Depresia Majoră

Depresia majoră, sau depresia unipolară, este o formă comună de depresie caracterizată prin simptome precum tristețe profundă, pierderea interesului sau plăcerii în activități, probleme cu somnul și gânduri de sinucidere sau de moarte.
  • Potrivit Organizației Mondiale a Sănătățîi (OMS), se estimează că 264 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de depresie, majoritatea acestor cazuri fiind depresie majoră (OMS, 2020).

2. Tulburarea Depresivă Persistentă (Dysthymia)

Dysthymia, sau tulburare depresivă persistentă, este o formă mai ușoară, dar mai persistentă, de depresie care durează cel puțîn doi ani.
  • Estimările globale sugerează că aproximativ 1,5% din populația mondială suferă de dysthymia (Lim et al., 2018).
Citește și  Acarofobie: Frica de insecte - definitie simptome si tratament

3. Depresia Sezonieră (Tulburarea Afectivă Sezonieră)

Depresia sezonieră, sau tulburarea afectivă sezonieră (SAD), apare și dispare cu anotimpurile, începând de obicei în toamnă și iarnă și terminându-se în primăvară.
  • Se estimează că între 1 și 10% din populația globală poate suferi de SAD, în funcție de latitudine și climatul local (Magnusson, 2000).

4. Tulburarea Bipolară

Tulburarea bipolară este caracterizată prin episoade de manie și depresie.
  • Un studiu publicat în JAMA Psychiatry a constatat că aproximativ 2,8% din populația globală suferă de tulburare bipolară la un moment dat (Merikangas et al., 2011).

5. Depresia Postpartum (Depresia Postnatală)

Depresia postpartum este o formă de depresie care poate apărea la femei după naștere.
  • Conform unei revizuiri sistematice publicate în Journal of Affective Disorders, prevalența globală a depresiei postpartum este de aproximativ 17,7% (Woody et al., 2017).

6. Depresia Psihotică

Depresia psihotică este un tip rar de depresie care implică simptome psihotice, cum ar fi halucinațiile sau delirul.
  • Se estimează că până la 14,7% din persoanele cu depresie majoră experimentează o formă psihotică (Rothschild, 2013).

7. Depresia Atipică

Depresia atipică este un subtip al depresiei caracterizat de anumite simptome specifice, cum ar fi îmbunătățirea stării de spirit în răspuns la evenimente pozitive.
  • Se estimează că 15-29% dintre paciențîi cu depresie suferă de depresie atipică, conform unui studiu publicat în Journal of Affective Disorders (Novick et al., 2005).

Simptomele depresiei: Cum se manifestă?

Simptome generale ale depresiei

Ce este Depresia Cauze, Simptome și Tratament Simptomele depresiei pot varia de la ușoare la severeAcestea includ sentimente de tristețe sau disperare, pierderea interesului sau plăcerii în activitățile obișnuite, probleme de somn, pierderea energiei, sentimente de inutilitate sau vinovățiedificultăți de concentrare sau luare a deciziilor și gânduri de moarte sau suicid.

Pierderea interesului sau plăcerii în activitățile obișnuite

Pierderea interesului sau plăcerii în activitățile obișnuite este un simptom major al depresiei. Persoană cu depresie poate  nu mai găsească bucurie în lucrurile pe care le-a iubit odată.

Anxietatea: Cum este legată de depresie?

Deși sunt tulburări diferite, anxietatea este adesea interconectată cu depresiaMulți oameni suferă de depresie și anxietate concomitent.

Cauzele depresiei: Ce factori pot declanșa această tulburare?

Cauze și factori de risc pentru depresie

Cauzele depresiei sunt complexe și nu sunt pe deplin înțelese. Ele pot include factori biologici, genetici, de mediu și personali. Factorii de risc pot include pierderea unui membru de familie sau al prietenilor apropiați, abuzul de substanțe, boli fizice severe, sau stresul cronic și traume.
Citește și  Viața După Divorț - Există Viață După Divorț?

Rolul pierderii locului de muncă sau al persoanelor dragi în declanșarea depresiei

Pierderea locului de muncă sau al persoanelor dragi poate declanșa un episod depresiv. Acesta este un exemplu de cum un eveniment de viață stresant poate declanșa depresia la unele persoane.

Impactul stresului cronic și traumei asupra depresiei

Stresul cronic și traumatismul pot contribui la dezvoltarea depresiei. Experiențele traumatice pot include abuzul fizic sau sexual, moartea unui iubit sau experiența unui dezastru natural sau accident.

Diagnosticul de depresie: Cum se stabilește?

Evaluarea simptomelor depresiei

Diagnosticul de depresie se face prin evaluarea simptomelor. Medicul poate să înceapă prin a face o serie de întrebări despre starea de spirit, comportamentul și alte simptome fizice. În plus, medicul tău poate cere detalii despre istoricul familial și personal de sănătate mentală.

Rolul istoricului familial și personal în diagnosticarea depresiei

Istoricul familial și personal poate juca un rol în diagnosticul de depresie. Un istoric familial de depresie poate crește riscul unei persoane de a dezvoltă această boală.

Posibilitatea unei boli fizice cauza a depresiei

Unele boli fizice, cum ar fi tiroiditele sau diabetul, pot duce la depresie. De asemenea, anumite medicamente pot cauza simptome ale depresiei.

Cine este predispus la depresie?

Depresia este o afecțiune de sănătate mintală comună, cu efecte profunde asupra calitățîi vieții individuale. În ciuda faptului că depresia poate afecta oricine, există anumite grupuri de persoane care prezintă un risc mai mare. Acest lucru poate fi datorat unei combinații de factori genetici, biologici, de mediu și personali.
  1. Depresia la femei: Studiile au arătat că depresia este mai frecventă la femei (1) decât la bărbați 1. Hormonii și alte diferențe biologice pot juca un rol în acest aspect. Depresia poate să apară mai frecvent la femei, în special în perioade de schimbări hormonale semnificative, cum ar fi pubertatea, sarcina sau menopauza.
  2. Persoanele cu istoric de depresie: Cei care au fost diagnosticați cu depresie în trecut au un risc crescut de a dezvoltă episoade de depresie în viitor (2). Acest lucru se aplică atât pentru depresia clinică, cât și pentru depresia majoră.
  3. Factori de stres și traumeEvenimente stresante ale viețîi (3), cum ar fi moartea unei persoane dragi sau pierderea locului de muncă, pot duce la instalarea depresiei. În unele cazuri, acestea pot provoca o depresie ușoară, dar în alte cazuri, ele pot contribui la apariția unei depresii cronice.
  4. Boli cronice: Persoanele care suferă de boli cronice (4), cum ar fi bolile de inimă sau diabetul, sunt adesea predispuse la depresie.
  5. Istoric familial: Persoanele cu membri ai familiei (5) care au fost diagnosticate cu depresie pot prezența un risc mai mare de a dezvoltă această afecțiune.
Citește și  Bullying emotional ce este și cum putem sa il combatem
Înțelegerea factorilor de risc poate ajută la prevenirea apariției depresiei. Strategiile pot include îmbunătățirea stilului de viață, gestionarea stresului, menținerea unei rețele sociale puternice și, dacă este necesar, căutarea de opțiuni de tratament adecvate.

Care sunt factorii favorizanți ai depresiei?

Ce este Depresia Cauze, Simptome și Tratament Există numeroși factori care pot favoriza apariția depresiei, și ei variază în funcție de individ, contextul său și de specificul cazului de depresie. Iată o listă cu câteva dintre acești factori: ➤ Cauze și factori biologici: Anumiți factori biologici, inclusiv schimbările chimice ale creierului și genetică, pot juca un rol important în apariția depresiei1. ➤ Factori psihosociali și de mediu: Stresul cronic, traumele sau evenimentele de viață stresante, cum ar fi pierderea locului de muncă sau pierderea unei persoane dragi, pot crește riscul de depresie2. Deși depresia poate apărea la orice vârstă, depresia la copii și adolescenți este adesea asociată cu evenimente stresante în viață. ➤ Factori de sănătate fizică: Anumite boli cronice, precum bolile cardiovasculare, diabetul sau cancerul, pot duce la apariția depresiei3. Persoanele cu depresie cronică pot fi, de asemenea, mai predispuse la alte probleme de sănătate. ➤ Sex și vârstă: Depresia la femei este mai frecventă decât la bărbați, în parte din cauza diferențelor hormonale4. Depresia poate apărea și în perioadele de schimbare hormonală, cum ar fi în timpul sarcinii sau postpartum. De asemenea, depresia este considerată o problemă frecventă în rândul persoanelor în vârstă. Pentru a diagnostica depresia, profesioniștii din domeniul sănătățîi mintale efectuează o evaluare a depresiei, care poate include discuții despre simptomele fizice și emoționale, precum și istoricul de sănătate mintală al pacientului. Odată ce o persoană suferă de depresie este diagnosticată, metode de tratament pot fi implementate. Tratamentul pentru depresie poate include terapie psihologică, tratament medicamentos sau o combinație a acestora, în funcție de severitatea și formă de depresie.
iconBooking
Suferi de Depresie?

Programează o ședință cu un specialist Puterea Minții.

Înțelegerea acestor factori poate ajută la prevenirea depresiei sau la reducerea severitățîi acesteia. De asemenea, poate ajută persoanele cu depresie să găsească opțiuni de tratament potrivite și să își îmbunătățească calitatea vieții.

Tratamentul depresiei: Care sunt opțiunile?

Medicamentele antidepresive: Cum funcționează și care sunt efectele secundare

Tratamentul pentru depresie poate implică o combinație de medicamente și psihoterapie. Medicamentele antidepresive acționează prin modificarea anumitor chimicale din creier care reglează starea de spirit și comportamentul. Cu toate acestea, ele pot avea efecte secundare, cum ar fi greațăcreșterea în greutate sau pierderea libidoului.

Psihoterapia în tratarea depresiei

Pe lângă medicațiepsihoterapia poate fi eficientă în tratarea depresieiPsihoterapia implică vorbitul despre starea de spirit, sentimente, gânduri și comportamente cu un profesionist de sănătate mintală.
Citește și  Relatia Cu Un Narcisist

Importantă îngrijirii personale în ameliorarea simptomelor depresiei

Auto-îngrijireainclusiv o dietă sănătoasăexercițîi fizice regulate, somn adecvat și gestionarea stresului, poate ajută la ameliorarea simptomelor depresiei. În concluzie, depresia este o tulburare gravă de sănătate mentală care necesită tratament adecvat. Dacă tu sau cineva pe care îl cunoști prezintă simptome ale depresiei, este important  cauți ajutor medical imediat.

Întrebări Frecvente

Q: Ce reprezintă depresia și care sunt simptomele fundamentale?

A: Depresia este o tulburare afectivă caracterizată prin tristețe profundă, pierderea interesului sau plăcerea pentru activitățile zilnice și episoade depresive. Simptomele variate și pot include sentimente de tristețe sau disperare, pierderea apetitului, dificultăți de concentrare, insomnie sau somnolență excesivă.

Q: Cauze și factori de risc în cazul depresiei?

A: Cauzele exacte ale depresiei nu sunt cunoscute, însă se consideră că are la bază factori genetici, chimici, și mediului înconjurător. Factorii de risc includ antecedentele de tulburări de dispoziție sau anxietate, abuzul de alcool sau droguri, anumite condițîi medicale, stres, izolare socială și forme de abuz.

Q: Care este diferența dintre depresie și tristețe?

A: Toată lumea se simte tristă sau deprimată la un moment dat. Depresia, însă, este ceva mai mult. Este o boală care afectează activitatea de zi cu zi a pacientului pentru o perioada mai lungă de timp. Este important de reținut  numai un profesionist în sănătate mintală poate spune cu certitudine dacă o persoană suferă de depresie sau nu.

Q: Care sunt metodele de tratament disponibile pentru depresie?

A: Tratamentul pentru depresie de obicei implică o combinație între proceduri terapeutice și medicațieîn funcție de severitatea depresiei. Pshihoterapia, grupurile de suport, terapia cu medicamente antidepresive, tratamentul prin electroșocuri sunt câteva dintre formele de tratament care s-au dovedit eficiente.

Q: Ce este depresia postnatală?

A: Depresia postnatală este un tip de depresie care se poate instala la femei după naștereDeși este des confundată cu “baby blues”, o stare trecătoare de tristețe după naștere, depresia postpartum este mai severă și persistă pentru o perioada de timp mai lungă.

Q: Care este impactul depresiei asupra persoanelor dragi?

A: Persoanele dragi pot fi profund afectate văzând cu cineva la care țîn mult suferăAceastă poate implică o responsabilitate mai mare în societatea lor, dar poate duce și la frustrare, furie sau chiar depresie. Este esențială sprijinul lor în tratamentul depresiei.
Citește și  Stresul psihic: simptome si factori de stres

Q: Ce importantă are psihoterapia în tratamentul depresiei?

A: Psihoterapia este un element crucial în tratamentul persoanelor cu depresie. Ea îi ajută pe pacienți  înțeleagă cauzele depresiei lor și  găsească strategii eficiente de gestionare a simptomelor. Mai multpsihoterapia poate preveni recăderea.

Q: Cum poți ajută o persoană care spune  suferă de depresie?

A: Este primordial  ascultăm cu empatie și  arătăm  ne pasă. Ajutorul unui specialist este cel mai necesarînsă sprijinul familiei și ai prietenilor este la fel de important. Nu trebuie  presam persoană în cauza  se simtă mai bine și este esențial  o încurajăm  caute ajutor profesional.

Q: Care sunt simptomele depresiei la copii și adolescenți?

A: Depresia la copii și adolescenți poate să aibă simptome diferite față de adulți. E posibil să observăm retragere socială, dificultate în a se concentra la școală, iritabilitate și un comportament antisocial.

Care sunt simptomele depresiei pentru care cele mai bune antidepresive din lume ar trebui să fie luate în considerare?

Simptomele depresiei pot include lipsa de energie, tristețe profundă și lipsa plăcerii în activități obișnuite. Pentru aceste simptome, cele mai bune antidepresive ar trebui să fie luate în considerare pentru a ajuta la ameliorarea stării de dispoziție și a echilibrului emoțional.

Q: Informații despre depresie: Ce estimează Organizația Mondială a Sănătățîi despre depresie?

A: Organizația Mondială a Sănătățîi estimează  până în 2021 depresia va deveni a două cauza lider de boală în lume. Această este deja cea mai frecvența boală în cazul persoanelor cu vârstă cuprinsă între 25 și 44 de ani.   Resurse:
  1. Albert PR. Why is depression more prevalent in women? J Psychiatry Neurosci. 2015 Jul;40(4):219-21. doi: 10.1503/jpn.150205. PMID: 26107348; PMCID: PMC4478054.
  2. Burcusa SL, Iacono WG. Risk for recurrence in depression. Clin Psychol Rev. 2007 Dec;27(8):959-85. doi: 10.1016/j.cpr.2007.02.005. Epub 2007 Mar 3. PMID: 17448579; PMCID: PMC2169519.
  3. Salleh MR. Life event, stress and illness. Malays J Med Sci. 2008 Oct;15(4):9-18. PMID: 22589633; PMCID: PMC3341916.
  4. Ma, Y., Xiang, Q., Yan, C. et al. Relationship between chronic diseases and depression: the mediating effect of pain. BMC Psychiatry 21, 436 (2021). https://doi.org/10.1186/s12888-021-03428-3
  5. JianLi Wang, Jeanne Williams, Dina Lavorato, Norbert Schmitz, Carolyn Dewa, Scott B. Patten, The incidence of major depression in Canada: The National Population Health Survey, Journal of Affective Disorders, Volume 123, Issues 1–3, 2010, Pages 158-163, ISSN 0165-0327, https://doi.org/10.1016/j.jad.2009.07.016.

Eugen Popa

Salut, sunt Eugen Popa și de la o vârstă fragedă m-au pasionat tainele minții și a inimii. Acest lucru m-a determinat să studiez tot ce puteam ca să pot ajunge...

Articole publicate: 266

Vezi pagina autorului
Publicat în categoria Psihoterapie pe de .

Despre Eugen Popa

Salut, sunt Eugen Popa și de la o vârstă fragedă m-au pasionat tainele minții și a inimii. Acest lucru m-a determinat să studiez tot ce puteam ca să pot ajunge într-un mediu în care informațiile erau extrem de limitate.

De-a lungul anilor, am practicat yoga și alte practici orientale și asta, împreună cu cele mai recente descoperiri din lumea psihologiei, dar și tehnologia, au contribuit la modelarea persoanei care sunt astăzi.

 

Există o constantă în viața mea: tot timpul sunt curios de cele mai recente descoperiri, studii și cercetări în domeniile psihologiei, neurologiei, comunicării, hipnozei, iar asta mă ajută să cresc și să evoluez atât pe plan personal, cât și pe plan profesional.

Am vrut să învăț de la cei mai buni profesioniști din fiecare domeniu în parte, iar asta a însemnat să caut cei mai buni profesori și cele mai bune cursuri din întreaga lume. Studiile mele se întind de la cursuri de psihologie la Harvard și cursuri de hipnoză și NLP, la Retreat-uri de yoga și multe altele.

Primul meu curs de hipnoză a fost cu regretatul Gerald Kein de la Omni Hypnosis și apoi am continuat cu Ron Eslinger, Gordon Emmerson, Edwin Yager și mulți alții. În 2012 am devenit Certified Hypnosis Trainer cu NGH și mai târziu, tot în acel an am devenit și OMNI Hypnosis Trainer.

De-a lungul anilor am crescut pentru a-mi crea propriul curriculum de hipnoză și am predat diferite terapii și cursuri de auto-dezvoltare în toată lumea (Brazilia, SUA, Marea Britanie, Europa, Asia).

 

Certificări

    • Trainer certificat în Terapiea Resurselor și Terapie avansată a stării eului

      2015 

    • Trainer certificat Goulding SleepTalk pentru copii

      2015 

    • Trainer certificat în terapie subliminală sau Terapia Yageriană

      2014

    • Consultant certificat Goulding SleepTalk pentru copii

      2014 

    • Trainer certificat în terapia părților

      2013

    • Trainer certificat de hipnoză OMNI

      2012 

    • Trainer certificat de hipnoză NGH

      2012 

    • Practician de hipnoză cu certificat OMNI Hypnosis NGH

      2009

 

Acreditări și certificări

    • Trainer Terapia Resurselor Eugen Popa 8211
    • Trainer OMNI Hypnosis Eugen Popa
    • Trainer NGH Eugen Popa 8211
    • Eugen Popa Hinoterapeut certificat NGH
    • Eugen Popa Hipnotizator certificat NGH 8211

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

  • sute de ore de cursuri,
  • zeci de ședințe de terapie,
  • demonstrații și exemple de lucru
  • Certificări Internaționale
  • > Inscrie-te Acum <

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *