Terapie pentru Increderea in Sine
Redactat de Eugen Popa

Te-ai săturat să-ți petreci viața întrebându-te mereu dacă ești suficient de bun sau poți să faci un anumit lucru?

S-a întâmplat deseori să ratezi ocazii avantajoase pentru că nu ai avut curaj să acționezi sau să iei o decizie rapid?

Te-ai gândit vreodată că alții sunt mai speciali pentru că ar avea niște calități native pe care tu nu le ai?

Îți apreciezi rezultatele sau mai degrabă lași să treacă neobservate? Cauți constant validarea și aprecierea celorlalți?

Ei bine, dacă răspunsul tău la aceste întrebări este în majoritate “da” , atunci este posibil că te confrunți cu o încredere în sine scăzută, o imagine de sine destul de prostă și o stimă de sine care lasă de dorit.

Un tablou, destul de sumbru, ai zice. Dar nu te îngrijora, lucrurile nu vor rămâne așa! În acest articol, vom explora cum terapia poate fi soluția pentru a-ți dezvolta încrederea în sine, stima de sine și imaginea de sine.

Vei ajunge astfel să crezi din nou în tine și mai mult, vei prospera!. Așa că pregătește-te să-ți schimbi perspectiva și să-ți redescoperi puterea interioară!

Capitole Articol

Ce este Încrederea în Sine?

Încrederea în sine este credința pe care o persoană o are în propriile forțe, adică în propriile sale abilități, judecăți și în capacitatea de a face față tuturor provocărilor vieții, de a trece peste eșecuri și de a persevera pentru atingerea obiectivelor

Încrederea în sine este o componentă esențială pentru succesul și fericirea personală. Avem nevoie de încredere în orice aspect al vieții noastre!

Imaginează-ți încrederea în sine ca pe o ancoră stabilă care te ține ferm pe picioare în mijlocul furtunilor vieții. Sau ca o lumină interioară care te ghidează în momentele întunecate și te inspiră să explorezi teritoriile necunoscute ale potențialului tău.

Increderea în sine nu este doar o senzație de moment, ci o atitudine și o convingere profund înrădăcinată în propria ta valoare.

Este unul dintre cele mai prețioase daruri ale personalității tale  deoarece deschide uși către o viață plină de succes, fericire și împlinire.

Idei principale

1. Încrederea în sine este credința sănătoasă pe care o are o persoană în propriile forțe, în capacitatea sa de a depăși obstacole, de a face față provocărilor vieții în drumul spre atingerea propriilor obiective.

2. Încrederea în sine, stima de sine și imaginea de sine sunt trei aspecte interconectate ale percepției despre propria persoană.

3. Psihoterapia permite explorarea profundă a sinelui, descoperirea resurselor interioare și confruntarea cu propriile convingeri limitative și blocaje care afectează încrederea în sine.

4. Terapia 1 la 1 constă în consilierea individuală a unui client de către terapeut în scopul rezolvărilor problemelor legate de încrederea în sine.

5. Există mai multe tipuri de terapii folosite pentru creșterea încrederii în sine, fiecare fiind utilizată diferențiat în funcție de nevoile specifice ale clientului.

Întrebări la care răspunde articolul

1. Ce este încrederea în sine?

2. Ce este cercul vicios al încrederii, stimei și imaginii de sine?

3. De ce este considerată psihoterapia cea mai eficientă pentru rezolvarea problemelor de încredere în sine?

4. Care este rolul terapiei 1 la 1 în dezvoltarea încrederii în sine?

5. Care sunt principalele tipuri de terapie folosite pentru creșterea încrederii în sine?

Care sunt semnele unui nivel scăzut de încredere în sine?

Terapie pentru Increderea in Sine

Dacă ești o persoană cu încredere în sine scăzută, vei manifesta frecvent aceste stări:

1.Autocritică negativă: Ești adesea propriul tău critic. În mintea ta există un permanent dialog interior în care tu îți spui predominant că nu ești bun de nimic sau că tu nu poți să faci. Iar concluzia este că vei manifesta exact această realitate.

Ce poți să faci? Exersează afirmații pozitive despre tine; înlocuiește gândurile negative cu cele care te ridică; concentrează-te pe punctele tale forte și lucrează la dezvoltarea unei stime de sine sănătoase.

Citește și  Acusticofobie - Frica De Zgomote Puternice

2. Compararea cu alții: Te compari frecvent cu alții din toate punctele de vedere. Întotdeauna altcineva este mai bun, mai frumos, mai înalt, mai bogat….Privești realizările altora printr-o lupă iar pe ale tale printr-o lentilă care le micșorează pe cât se poate.

Și asta te face să te simți inferior și nevaloros și cu din ce în ce mai puțină încredere în tine că și tu poți fi la fel.

3. Nevoia de aprobare și validare din partea celorlalți: Ești dependent de părerea celorlalți. Ai nevoie de aprobarea lor ca de aer. Preferi mai degrabă să greșești cu aprobarea altora, decât să faci lucrurile bine și să fii criticat!

În felul acesta îți pierzi din autenticitate, îți pui o mască socială care să-ți ascundă propria față. Asta te face să-ți consumi multă energie și să fii nefericit.

4. Sentimentul neputinței: Crezi despre tine că nu poți, nu ești capabil sau nu știi să faci ceva anume și de cele mai multe ori ceri ajutorul altora chiar și atunci când nu este cazul.

5. Frica de eșec sau de respingere: Aceasta te poate paraliza. Eviți să acționezi, să-ți asumi riscuri de frica eșecului sau că vei fi respins.

6. Perfecționism: Dorința de a face totul impecabil poate crea așteptări nerealiste. Amintește-ți că este în regulă să faci greșeli. Ele sunt parte integrantă a creșterii personale și a învățării.

7. Îndoiala de sine: Ești nehotărât, nu poți să iei decizii pentru că nu ai încredere că poți să faci alegerea corectă.

8. Evitarea noilor experiențe: Nu îți asumi noi provocări, fugi de responsabilități de frică că nu le poți gestiona, adică nu le poți face față.

9. Manifestări fizice: Atunci când ești în situații dificile adopți o postură defectuoasă și manifești comportamente precum lipsa contactului vizual, agitație, rosul unghiilor. Ai dificultăți în a-ți spune punctul de vedere. Pentru ceilalți pari timid și introvertit.

Un cerc vicios care trebuie întrerupt: increderea in sine, stima de sine și impactul asupra imaginii de sine

Terapie pentru Increderea in Sine

Și acum hai să dezbatem trei concepte interconectate ale percepției noastre despre propria persoană: încrederea în sine, stima de sine și imaginea de sine.

Sunt ca trei prieteni de lungă durată, iar înțelegerea relației lor poate fi cheia pentru a ajunge la un tu mai fericit!

Încrederea în sine este ca un motor care îți dă putere să acționezi. Este acea senzație că poți face față la orice, că ești capabil și pregătit să înfrunți orice.

Atunci când ai o încredere puternică în sine  te simți ca un super-erou, gata să cucerească lumea!

Stima de sine este ceva mai profund. Este sentimentul general de valoare pe care ță-l acorzi ție însuți.

Dacă încrederea în tine te face să crezi că poți face ceva, stima de sine te face să crezi că meriți să reușești în ce faci și să fii fericit. Este ca un fundament solid pentru încrederea în sine.

Imaginea de sine este felul în care te vezi pe tine însuți, nu numai în privința abilităților, ci și a aspectului fizic și a personalității.

Poți avea despre tine o imagine pozitivă sau negativă. De exemplu, te vei vedea ca fiind frumos, talentat, inteligent, capabil și asta va alimenta atât stima de sine, cât și încrederea în sine.

Deci, aici e legătura: o încredere în sine sănătoasă poate stimula stima de sine și îmbunătăți imaginea de sine. Iar o stima de sine solidă și o imagine de sine pozitivă pot contribui la dezvoltarea și menținerea încrederii  în propriile tale capacități.

Cu cât ne respectăm și ne valorizăm mai mult, cu atât vom avea mai multă încredere în abilitățile și potențialul nostru.

Pe de altă parte, stima de sine scăzută poate submina încrederea în sine. Dacă ai o stimă de sine scăzută, ai tendința de a-ți subestima abilitățile, de a evita provocările și de a ți recunoaște puțin sau chiar deloc realizările.

Acest lucru poate duce la o încredere în sine scăzută și poate limita posibilitățile de manifestare a potențialului de care dispui.

Este așadar un ciclu vicios care se poate transforma într-un cerc pozitiv care te ajută să devii cea mai bună versiune a ta.

Hai să luăm un exemplu pentru a înțelege cum funcționează aceste concepte în viața de zi cu zi:

Să zicem că ai o pasiune pentru pictură, dar nu ți-ai expus niciodată lucrările în public. Începem cu încrederea în sine:

 

Într-o zi, te hotărăști să participi la o expoziție de artă. Ai încredere că poți să creezi ceva minunat care trebuie arătat publicului. Deci, încrederea în sine te împinge să încerci.

Dar pentru a ajunge acolo, trebuie să lucrezi și la stima de sine:

Înainte de expoziție, reflectezi la toate lucrările tale, știi că sunt valoroase și că merită aprecierea celorlalți.  Astfel, stima de sine te susține în calea ta către expoziție.

Și acum, imaginea de sine:

Începi să te vezi ca un artist talentat.  Te simți mândru de munca și realizările tale.Îți spui că vei impresiona cu lucrările tale. Imaginea de sine pozitivă te ajută astfel să abordezi expoziția cu încredere.

Citește și  Bullying verbal - strategii eficiente pentru combaterea hartuirii verbale

Așadar, vezi că aceste trei concepte lucrează împreună pentru a te ajuta să faci pași curajoși în viață. Încrederea în sine te face să încerci, stima de sine te face să crezi că meriți succesul, iar imaginea de sine te ajută să te vezi ca fiind capabil și demn de reușită. Este un proces interconectat care te poate ajuta să atingi orice obiectiv îți propui.

Cum îți crești stima de sine și cum îți îmbunătățești imaginea de sine pentru ca să îți dezvolți nivelul de incredere in sine?

Și acum dacă ai înțele că cele trei aspecte sunt interconectate, hai să vedem cum poți să-ți crești stima de sine și cum poți să-ți îmbunătățești imaginea de sine pentru a ajunge la un nivel mai înalt al încrederii în tine.

Iată câteva sfaturi pe care le poți aplica începând chiar de acum:

1. Auto-cunoaștere: Începe prin a te cunoaște mai bine. Identifică-ți punctele tari, valorile personale. Cu cât înțelegi mai bine cine ești, cu atât vei putea să-ți apreciezi mai mult valoarea.

2. Apelează la sprijinul celorlalți cât și la ajutor specializat: Adesea, alți oameni îți pot oferi o altă perspectivă și sprijinul de care ai nevoie pentru a te valoriza mai mult. Nu ezita să apelezi la un specialist atunci când simți că ai nevoie de mai mult decât atât.

3. Adoptă o atitudine pozitivă: Fii conștient de autocritica și gândurile negative din mintea ta. Înlocuiește autocritica cu automotivarea. Lucrează la schimbarea gândurilor negative în altele, mai pozitive și constructive.

4. Îngrijește-ți corpul: Alimentație sănătoasă, exerciții fizice regulate și somn de calitate pot contribui la o stima de sine mai bună. Îngrijirea aspectului exterior poate, de asemenea, să aibă un impact pozitiv.

Aminteste-ți că ești într-un proces de dezvoltare personală pe termen lung. Fii răbdător cu tine însuți și fii dispus să lucrezi constant pentru a obține progresele mult dorite.

Rolul terapiei în dezvoltarea increderii in sine

Terapie pentru Increderea in Sine

Terapia pentru încrederea în sine nu este doar despre a te simți mai bine în pielea ta ci de a produce schimbări pozitive durabile în viața ta și a te ajuta să ți manifestați potențialul maxim.

Poți primi astfel astfel suportul și îndrumarea necesare pentru a explora cauzele profunde ale nesiguranțelor tale, ajutându-te astfel să le confrunți direct.
Este vorba despre împuternicirea ta, conștientizând că ești capabil să faci și meriți să fii apreciat pentru realizările tale.
Scopul este să înlocuiești percepția negativă despre tine cu o viziune mai sănătoasă și mai pozitivă. Vei învăța că este în regulă să faci greșeli; vei ajunge să înțelegi că fiecare are puncte forte și puncte slabe unice și asta este perfect în regulă.
De asemenea ai posibilitatea să-ți exersezi abilități de comunicare, cum ar fi asertivitatea și persuasiunea care sunt esențiale atunci când te confrunți cu situații dificile.

Împreună cu un terapeut calificat, vei avea conversații exploratorii, vei primi instrumente și tehnici pentru a-ți reconstrui încrederea în sine.

Însă trebuie să știi că această călătorie necesită participarea ta activă și că efectele nu se produc peste noapte.

De ce este psihoterapia eficientă în creșterea încrederii în sine?

Terapie pentru Increderea in Sine

Te întrebi probabil de ce psihoterapia este metoda nr.1 recomandată pentru persoanele cu încredere scăzută în sine.

Iată cele mai importante motive:

  • permite o explorare profundă a sinelui și promovarea introspecției pentru a înțelege mai bine cauzele pentru problemele de încredere și stimă de sine
  • te ajută să aduci la suprafață resurse interioare și abilități pe care poate nu le știai că le ai
  • te ajută să-ți cunoști și punctele slabe și să te confrunți cu temerile tale
  • te învață să practici abilitățile dobândite în situații de viață reale
  • te învață să relaționezi corect cu ceilalți și mediul tău
  • te învață să te prețuiești, să îți satisfaci și să îți exprimi nevoile.

Persoanele care apelează la psihoterapie înregistrează o creștere semnificativă a încrederii în sine a în comparație cu cele care aleg alte metode și mai ales să lucreze singuri cu problema lor.

Tipuri de terapie pentru a-ți crește încrederea în sine

Așa cum își spuneam, terapia (1) este o modalitate excelentă pentru ca o persoană să își dezvolte încrederea în sine.

Ea oferă pași concreți de lucru dar și tehnicile și instrumentele de care ai nevoie pentru a deveni mai încrezător în abilitățile proprii. 

Sunt disponibile diferite tipuri de terapie așa că trebuie să găsești tipul care funcționează cel mai bine pentru tine.

Terapia cognitiv-comportamentală (CBT)

Terapia cognitiv-comportamentală  este ca un fel de antrenament mental care te ajută să devii din ce în ce mai puternic și cu o încredere din ce în ce mai solidă în tine:

Încrederea în sine necesită o atitudine pozitivă: CBT te învață să scapi de autocritică,  de credințele limitative, să nu te mai lași copleșit de rușine și vinovăție și să-ți schimbi gândurile negative în altele, mai pozitive și mai construcțive. Cu cât limitezi timpul petrecut în ruminații cu gânduri negative cu atât ai șanse mai mari să-ți crești încrederea în sine.

Când începi să crezi în tine și să vezi mai multe aspecte pozitive în propria ta persoană, încrederea în sine crește. De asemenea vei deveni mai conștient de modul în care interacționezi cu ceilalți, îți vei construi relații mai bune, câștigând în același timp încredere în tine și în ei înșiși.

Citește și  tewt

2. Încrederea în sine înseamnă cunoaștere de sine: CBT te ajută să te cunoști mai bine și să înțelegi cum funcționezi. Cu cât te cunoști mai bine, cu atât e mai ușor să-ți dezvolți încrederea în tine, pentru că știi cum să-ți pui în valoare abilitățile și punctele tari.

3. Încrederea în sine se formează prin stabilirea de obiective realiste și acțiune: CBT îți oferă instrumente pentru a acționa și a-ți atinge obiectivele.

Stabilirea unor scopuri realizabile și acțiunea consecventă în direcția lor, te face să-ți extinzi treptat zona de confort. Fiecare rezultat pe care îl obții, adaugă un nou element la fundația încrederii tale.

4. Încrederea în sine îți oferă o mare satisfacție în ceeace privește valoarea personală: CBT te ajută să-ți adaugi valoare de sine și automat vei avea o mai mare satisfacție și împlinire ceeace  îți va schimba garantat viața în bine.

Terapia de acceptare și angajament (ACT)

Acest tip de terapie este ca o hartă a explorării de sine care te poate ajuta să devii mai încrezător și să-ți înțelegi mai bine valoarea.

Ea folosește tehnici precum afirmațiile pozitive, mindfulness, meditația, vizualizările ghidate pentru a-i încuraja pe indivizi să accepte cine sunt fără judecată sau critică.

 Haide să vedem cum ACT poate să facă asta:

1. Afirmațiile pozitive îți pot crește încrederea în tine: Afirmațiile pozitive, (2) repetate regulat sunt ca un fel de dialog interior în care îți spui lucruri frumoase și încurajatoare.

Atunci când îți spui cu hotărâre “Eu sunt capabil” sau “Eu merit” sau “Eu vreau să fac asta” sau “Eu pot să fac asta” vei deveni din ce în ce mai convins că poți reuși și vei acționa cu încredere.

Efectul afirmațiilor este mult crescut dacă te înconjori de oameni cu influențe pozitive.

Oamenii care te inspiră, te susțin și au încredere în tine pot întări în mod semnificativ încrederea în sine.

2. Tehnica Mindfulness (3) contribuie la creșterea încrederii și a stimei de sine:

  • te învață să te conectezi cu tine și să devii conștient de tine: Mindfulness te ajută să-ți recunoști mai bine gândurile și emoțiile și să le clarifici chiar dacă acestea pot fi dureroase sau inconfortabile.
  •  Această tehnică te ajută să nu te mai lupți cu experiențe neplăcute cum ar fi traumele din trecut și  nu-ți mai consumi energia în zadar.  Îți vei dezvolta abilități de adaptare și vei câștiga încredere în propriile tale resurse pentru a rezolva problemele actuale;
  • te învață să ai răbdare și să lași lucrurile să se întâmple: Atunci când ești răbdător cu tine însuți și cu procesul de creștere personală, vei vedea cum încrederea în sine crește treptat;
  • te ajută să te angajezi în acțiune în ciuda fricilor care te încearcă;
  •  te învață să te prețuiești și să iubești: Prin mindfulness, poți să practici auto-înțelegerea și auto-acceptarea.
  • În loc să te critici sau să-ți judeci constant acțiunile, înveți să te iubești așa cum ești. Acest lucru poate avea un impact pozitiv asupra stimei de sine;
  • te conectează cu prezentul: Mindfulness înseamnă să fii complet prezent în momentul actual. Când te concentrezi asupra a ceea ce se întâmplă acum, nu mai ești prins în preocupări legate de trecut sau viitor.
  • Asta îți dă un sentiment de control și te ajută să-ți crești încrederea că poți face față situațiilor din prezent;
  • te ajută să reduci stresul: Prin practicarea mindfulness, poți să reduci nivelul de stres și anxietate. Când ești mai relaxat, este mai ușor să te simți încrezător și să iei decizii mai bune.

3. Meditația te ajută în special să-ți redefinești relația cu tine însuți, să fii în armonie cu valorile tale, să devii mai conștient de propria ta valoare.

În loc să te critici sau să-ți judeci constant, începi să te privești cu mai multă înțelegere și compasiune. Aceasta te poate ajuta să-ți crești stima de sine și încrederea, deoarece te vei vedea mai mult ca pe un aliat decât ca pe un critic dur.

4. Vizualizările ghidate sunt ca o călătorie imaginară către succes: în timpul sesiunilor de hipnoză terapeutul te va ghida în momente din trecut în care vei explora cauze ascunse ale neîncrederii tale în forțele proprii dar și în momente din viitor în care îți poți crea o imagine mentală a succesului în cele mai mici detalii.

Te vei vedea pe tine cum faci față situațiilor dificile și asta te face să te simți puternic și încrezător.

Cu cât exersezi mai mult acel scenariu în mintea ta fricile tale încep să se estompeze treptat, îți construiești o imagine de sine mai bună și cu atât mai mult devii încrezător în abilitatea ta de a face acest lucru în realitate.

Terapie 1 la 1 pentru încrederea în sine

Terapie pentru Increderea in Sine

Terapia 1 la 1, cunoscută și sub denumirea de terapie individuală sau consiliere individuală, este un tip de intervenție terapeutică de care beneficiază o persoană din partea unui specialist în domeniul sănătății mentale.

Acest tip de terapie implică o relație de lucru privată în care terapeutul folosește diferite tehnici și abordări în funcție de nevoile specifice ale clientului pentru a-l ajuta să-și rezolve problemele într-un spațiu sigur și confidențial.

Citește și  Sindromul Impostorului

Terapia 1 la 1 este recomandată ca fiind foarte eficientă pentru a crește încrederea în sine și îmbunătăți stima de sine.

Iată cum se întâmplă:

1. Întâlnirea cu terapeutul: În primul rând, te întâlnești cu un terapeut și îi explici despre problemele tale legate de încredere de sine.

2. Identificarea cauzelor: Terapeutul te va ajuta să identifici gândurile, emoțiile și comportamentele care îți afectează încrederea. Poate fi vorba despre autodepreciere, îndoială de sine sau teama de eșec.

3. Dezvoltarea abilităților: Terapeutul te va învăța tehnici adaptate nevoilor tale legate de stimă de sine scăzută și încredere în sine.

5. Exerciții și practică: Vei desfășura sesiuni de lucru regulate cu terapeutul, de obicei săptămânal sau lunar o anumită perioadă de timp până când vei înregistra progrese sau îți vei rezolva problema.

În plus, terapeutul te va ajuta să aplici abilitățile nou învățate în situațiile reale din viața ta.

Poveste de succes despre creșterea încrederii în sine prin terapie

Ținând cont de subiectul pe care l-am discutat în acest articol, un studiu de caz este binevenit.

El te va inspira și te va motiva, vei vedea că nu ești singurul care se confruntă cu astfel de probleme și îți va da încredere că indiferent de cât de dificil pare drumul, există speranță și că îmbunătățirea este posibilă.

Vei vedea că în mod concret cum terapia te poate ajuta să-ți crești încrederea în tine și să elimini din viața ta sursa unora dintre cele mai importante probleme cu care te confrunți.

Studiu de caz: Alex pe drumul de la nesiguranță la încredere prin terapie

Alex este un tânăr de 28 de ani care mereu a simțit că îi lipsește încrederea în sine.

Deși lucrează într-o companie importantă și are deja experiență în munca sa, el se gândește adesea că nu este suficient de bun pentru locul pe care îl ocupă.

Se critică pentru orice mică greșeală pe care o face și își subestimează abilitățile în mod regulat. De multe ori se gândește că nu merită acel job și se miră că ceilalți încă nu și-au dat seama de asta.

Deși are rezultate, consideră că acestea nu reprezintă mare lucru. Se compară deseori cu ceilalți. În mintea lui, tot timpul alții sunt pe un fel de piedestal: alții sunt mai inteligenți, mai frumoși, mai rezistenți, mai descurcăreți, mai…. în timp ce el este un tip banal, mediocru, nesemnificativ, adică o prezență ștearsă.

Și la capitolul stimă de sine, stă prost: este omul disponibil oricând și oriunde, incapabil să refuze solicitări abuzive de frică să nu supere sau se pună “rău” cu colegii. De multe ori el face munca în locul altora în speranța un semn de apreciere care să-l facă să se simtă un pic mai bine.

Se ferește să ia decizii pe cont propriu și așteaptă mai tot timpul aprobarea din partea celorlalți. În momentul în care a avut o propunere de avansare într-un post de conducere, a refuzat pe loc de frică că nu va face față la responsabilități mai mari.

S-a complăcut în această stare mulți ani dar la un moment dat a realizat că nu mai poate continua în același fel. Și-a făcut curaj într-o zi și a vorbit deschis despre problema lui cu singurul prieten pe care-l avea.

Acesta, fiind un tip inteligent l-a sfătuit să apeleze la psihoterapie. (4)Deși nu era pe deplin convins că ar putea fi ajutat de un terapeut, el s-a decis să încerce varianta sugerată de prietenul său.

S-a dus la cabinet și a avut o primă întâlnire cu acesta. Terapeutul a discutat cu Alex și a descoperit destul de ușor ce credințe limitative avea acesta și care era rădăcina lor.

Alex și-a amintit că în copilărie a tratat cu severitate de părinți: era mereu comparat cu cei de vârsta lui și certat ori de câte ori făcea ceva din proprie inițiativă și care nu era pe placul celor mari.

Asta pe lângă faptul că părinții, mereu obosiți de la muncă și stresați nu aveau timp de el și cu atât mai puțin să-i ofere afecțiune și încurajare. Treptat el s-a însingurat, a devenit temător să nu supere sau să deranjeze pe alții pentru a nu fi pedepsit și cam tot timpul s-a mulțumit cu foarte puțin.

Identificând cauzele principale ale lipsei de încredere, terapeutul i-a dat să lucreze exerciții adaptate situației sale.

Alex s-a pus față în față cu experiențele din trecut în urma cărora și-a format conceptul de sine negativ și credințele limitative împreună cu toată gama de emoțiile negative produse de către acestea.

Alex a înțeles că primul pas în eliberare este să le conștientizezi și să le accepți. A realizat și o sesiune de hipnoză în care a făcut vizualizări ghidate. Terapeutul l-a învățat cum să-și stabilească obiective, cum să le atingă pas cu pas.

Cel mai mult a lucrat cu acceptarea și eliberarea de fricile sale predominante: frica de eșec și critică, frica de a lua decizii și de asumarea responsabilității dar și teama de respingere care l-a făcut să devină un people pleaser mereu disponibil. pentru toți.

Citește și  Complexul de inferioritate

Alex a învățat să folosesc și tehnica afirmațiilor pozitive care l-a ajutat să depășească tiparele de gândire negativistă.

După mai multe ședințe de lucru, Alex a observat că terapia pe care a urmat-o a avut efect; și-a schimbat mult modul de a gândi și a acționa.

În plus a costatat că și starea de sănătate s-a îmbunătățit pentru că a devenit mai relaxat și mai calm. Alex este conștient că trebuie să continue procesul astfel încât să-și consolideze rezultatele.

Întrebări Frecvente

Ce este încrederea în sine și stima de sine?

Stima de sine se referă la modul în care ne evaluăm pe noi înșine și valoarea noastră ca indivizi. Încrederea în sine, pe de altă parte, este încrederea în abilitățile noastre și capacitatea noastră de a face față provocărilor vieții. Într-un sens larg, cei doi termeni sunt interconectați și se influențează reciproc.

Cum influențează stima de sine nivelul încrederii în sine?

Răspunsul stă în nuanțele delicate dintre stima de sine și încrederea în sine: una este cum ne simțim în legătură cu noi înșine, în timp ce cealaltă este cât de mult ne încredem în abilitățile noastre.  O stimă de sine sănătoasă poate duce la creșterea încrederii în sine, în timp ce o încredere în sine solidă poate fortifica stima de sine.

De ce este importantă încrederea în sine?

Încrederea în sine este un instrument puternic. Cu un nivel adecvat de încredere în sine, ne putem asuma riscuri și ne putem îndrepta către obiectivele pe care dorim să le atingem. Încrederea în sine ne ajută să ne exprimăm autentic și eficient și să fim recunoscuți și respectați pentru cine suntem în propria persoană.

Cum îți crești stima de sine?

Există multe metode prin care poți să îți crești stima de sine. Unul dintre cele mai eficiente moduri este prin psihoterapie. Acest proces terapeutic poate ajuta la identificarea factorilor care contribuie la o stima de sine scăzută și la aplicarea strategiilor de a îmbunătăți stima de sine și încrederea.

Care este costul şedinţelor de terapie pentru încrederea în sine?

Întrebi despre costul ședințelor de terapie pentru încrederea în sine. Acesta variază în mare măsură, în funcție de expertiza terapeutului și locație. De obicei, acestea variază între 75 și 200 de dolari pe oră. Dar trebuie să vezi acest cost ca un preț plătit pentru creștere și dezvoltare, o adevărată investiție în propria persoană.

Cât timp durează de obicei să vezi rezultatele terapiei pentru încredere în sine?

Nu este ca în științele exacte ca să dai un termen când oamenii înregistrează un nivel X de încredere în ei înșiși. De obicei vei începe să observi îmbunătățiri în încrederea în sine după câteva săptămâni de ședințe regulate de terapie. Călătoria fiecăruia este unică, deci progresul variază de la persoană la persoană.

Există potențiale efecte secundare negative ale terapiei pentru încredere în sine?

Terapia pentru încredere în sine, în mod obișnuit, nu are efecte secundare negative. Totuși, este posibil să te simți inconfortabil la început să explorezi nesiguranțele. Este parte a procesului, deci nu-ți face griji și continuă!

Poate terapia pentru încredere în sine să fie realizată online sau necesită întâlniri față în față?

Desigur, poți urma terapia pentru încrederea în sine și online pentru că este mai la îndemâna ta. Mulți terapeuți profesioniști oferă sesiuni virtuale, demonstrând că distanța nu este o barieră în găsirea încrederii în sine.

Ce calificări ar trebui să aibă un terapeut pentru a efectua în mod eficient terapia de încredere în sine?

Ar trebui să cauți un terapeut cu o diplomă în psihologie sau consiliere și cu pregătire suplimentară în terapia cognitiv-comportamentală. Ar trebui să aibă și experiență în tehnici de dezvoltare a încrederii în sine și să abordeze pacientul cu compasiune și centrare pe nevoile acestuia.

De ce poți să-ți crești încrederea în sine prin terapie 1 la 1?

Terapia 1 la 1 este personalizată în funcție de nevoile tale și adaptată strict la situația ta deci efectele sunt în mare măsură garantate.

În ce constă terapia 1 la 1 pentru îmbunătățirea încrederii în sine?

În terapia 1 la 1 clientul este încurajat să-și exploreze sinele, este învățat să-și identifice resursele și abilitățile în mod profund și să-și depășească convingerile limitative și blocajele.

Care sunt beneficiile terapiei 1 la 1 pentru construcția încrederii în sine?

Principalele beneficii ale acestei terapii includ dezvoltarea unei imagini de sine pozitive, a unei stime de sine sănătoase și a unei încrederi autentice în potențialul propriu.

Ce se întâmplă într-un proces de terapie 1 la 1 cu sinele?

În timpul terapiei 1 la 1 cu sinele, ghidat în mod direct de terapeut, îți identifici gândurile și comportamentele care îți subminează încrederea în tine și îți dezvolți abilitățile de a face față situațiilor dificile din viața ta.

Referințe

1.Bischoff, R. J., & Barton, M. A. (2002). The pathway toward clinical self-confidence. American Journal of Family Therapy, 30(3), 231–242. https://doi.org/10.1080/019261802753577557

 2. Sherman, D. K. (2013). Self-Affirmation: understanding the effects. Social and Personality Psychology Compass, 7(11), 834–845. https://doi.org/10.1111/spc3.12072

 3. Pepping, C. A., O’Donovan, A., & Davis, P. J. (2013). The positive effects of mindfulness on self-esteem. The Journal of Positive Psychology, 8(5), 376–386. https://doi.org/10.1080/17439760.2013.807353

 4. Bhattacharya, S., Kennedy, M., Miguel, C., Tröger, A., Hofmann, S. G., & Cuijpers, P. (2023). Effect of psychotherapy for adult depression on self-esteem: A systematic review and meta-analysis. Journal of Affective Disorders, 325, 572–581. https://doi.org/10.1016/j.jad.2023.01.047

 

Eugen Popa

Salut, sunt Eugen Popa și de la o vârstă fragedă m-au pasionat tainele minții și a inimii. Acest lucru m-a determinat să studiez tot ce puteam ca să pot ajunge...

Articole publicate: 266

Vezi pagina autorului
Publicat în categoria Psihoterapie pe de .

Despre Eugen Popa

Salut, sunt Eugen Popa și de la o vârstă fragedă m-au pasionat tainele minții și a inimii. Acest lucru m-a determinat să studiez tot ce puteam ca să pot ajunge într-un mediu în care informațiile erau extrem de limitate.

De-a lungul anilor, am practicat yoga și alte practici orientale și asta, împreună cu cele mai recente descoperiri din lumea psihologiei, dar și tehnologia, au contribuit la modelarea persoanei care sunt astăzi.

 

Există o constantă în viața mea: tot timpul sunt curios de cele mai recente descoperiri, studii și cercetări în domeniile psihologiei, neurologiei, comunicării, hipnozei, iar asta mă ajută să cresc și să evoluez atât pe plan personal, cât și pe plan profesional.

Am vrut să învăț de la cei mai buni profesioniști din fiecare domeniu în parte, iar asta a însemnat să caut cei mai buni profesori și cele mai bune cursuri din întreaga lume. Studiile mele se întind de la cursuri de psihologie la Harvard și cursuri de hipnoză și NLP, la Retreat-uri de yoga și multe altele.

Primul meu curs de hipnoză a fost cu regretatul Gerald Kein de la Omni Hypnosis și apoi am continuat cu Ron Eslinger, Gordon Emmerson, Edwin Yager și mulți alții. În 2012 am devenit Certified Hypnosis Trainer cu NGH și mai târziu, tot în acel an am devenit și OMNI Hypnosis Trainer.

De-a lungul anilor am crescut pentru a-mi crea propriul curriculum de hipnoză și am predat diferite terapii și cursuri de auto-dezvoltare în toată lumea (Brazilia, SUA, Marea Britanie, Europa, Asia).

 

Certificări

    • Trainer certificat în Terapiea Resurselor și Terapie avansată a stării eului

      2015 

    • Trainer certificat Goulding SleepTalk pentru copii

      2015 

    • Trainer certificat în terapie subliminală sau Terapia Yageriană

      2014

    • Consultant certificat Goulding SleepTalk pentru copii

      2014 

    • Trainer certificat în terapia părților

      2013

    • Trainer certificat de hipnoză OMNI

      2012 

    • Trainer certificat de hipnoză NGH

      2012 

    • Practician de hipnoză cu certificat OMNI Hypnosis NGH

      2009

 

Acreditări și certificări

    • Trainer Terapia Resurselor Eugen Popa 8211
    • Trainer OMNI Hypnosis Eugen Popa
    • Trainer NGH Eugen Popa 8211
    • Eugen Popa Hinoterapeut certificat NGH
    • Eugen Popa Hipnotizator certificat NGH 8211

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

  • sute de ore de cursuri,
  • zeci de ședințe de terapie,
  • demonstrații și exemple de lucru
  • Certificări Internaționale
  • > Inscrie-te Acum <

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *