complexul-de-inferioritate
Redactat de Laura Badea
Simți uneori că nu ești suficient, că orice ai face nu te poți ridica la nivelul celorlalți, sau ai impresia că oamenii din jurul tău sunt mai buni decât tine? Toate aceste trăiri apar dintr-o lipsă a sentimentului de valoare personală. Rădăcinile acestor stări sunt puternic ancorate în copilărie și cu metodele potrivite ele pot fi tratate. Așadar, citește în continuare pentru a afla cum poți scapa de complexul de inferioritate.
iconBooking
Dorești o Ședință de Terapie?

Programează o ședință cu un specialist Puterea Minții.

Nu poți să citești acum? Ascultă acest articol cu ușurință

  1. Ce este complexul de inferioritate?

Complexul de inferioritate reprezintă acel sentiment inconștient că nu te potrivești într-un anumit anturaj sau o anumită situație. Cei ce suferă de această condiție psihică se cred inferiori celor din jur și au tendința de a se autosabota, trăind într-o continuă stare de disconfort emoțional.  Persoanele ce suferă de acest sentiment de inferioritate îți doresc să fie cel puțin la fel de bune precum cei din jur, caută permanenta validare a semenilor și se tem foarte tare de situațiile umilitoare. Nu de puține ori indivizii nu sunt conștienți că acțiunile lor pline de grandoare sunt, de fapt, o consecință a acestei nevoi exagerate de validare. Așa apare dorința de supracompensație sau, la polul opus, evitarea contactelor sociale. În general despre complexul de inferioritate se cunoaște prin faptul că determină indivizii afectați fie să devină mult prea timizi și să se subaprecieze, fie să adopte un comportament agresiv, încercând astfel să depășească stresul psihologic pe care li-l produce senzația de dominare a celorlalți.

2. Care sunt simptomele complexului de inferioritate?

simptome-complex-de-inferioritate Dacă tot am stabilit ce este complexul de inferioritate, haide să vorbim puțin și despre cele mai comune simptome ale acestuia:
  • Imposibilitatea de a primi/accepta complimentele: persoanele ce suferă de această condiție psihică au probleme mari în ce privește acceptarea complimentelor sau a comentariilor pozitive. Tocmai pentru că se consideră mult inferiori celorlalți, resimt o reală stare de disconfort (chiar stres) atunci când le sunt adresate aprecieri. Persoanele de acest gen au adesea impresia că orice complimente ar primi sunt de fapt false, mincinoase ori meschine (ascunzând intenții necunoscute). 
  • Dorința de apreciere: deși nu știu să primească laude și complimente, persoanele ce suferă din cauza complexului de inferioritate își doresc la modul cel mai profund să fie apreciate. Astfel, în unele cazuri, dacă indivizii în cauză nu sunt lăudați, încep să spună tuturor ceea ce au făcut, doar în speranța că le va fi acordată atenție într-un sens pozitiv.
  • Critica exagerată și distructivă: dacă este practicată cu măsură, critica poate fi chiar constructivă, ajutându-ne să ne recunoaștem limitele și să ne îmbunătățim. Totuși, ce fac persoanele ce suferă de complex de inferioritate este prea mult. Acestea au tendința de a amplifica și a înrăutăți orice critică pe care o primesc, ajungând chiar până la stări depresive. Când sunt conștienți că au greșit, se atacă mult prea mult.
  • Accentuarea imperfecțiunilor celorlalți: neavând o părere foarte bună despre sine, persoanele ce suferă de această condiție psihică vor avea tendința de a fi extrem de critice și la adresa celor din jur. Le va fi dificil să observe și să aprecieze calitățile celorlalți. Ba chiar mai mult, vor căuta cu tot dinadinsul să scoată în evidență greșelile și imperfecțiunile acestora. Astfel ajung să se simtă mai bine cu privire la propria persoană, mutând atenția negativă de la propriile defecte.
Citește și  Distorsiunile Minții

3. Cum afecteaza adultul sentimentul de inferioritate din copilarie?

Precum aminteam, sentimentul de inferioritate își are geneza în copilărie. Acesta se cultivă involuntar, de cele mai multe ori în situațiile în care copilul este ignorat de o figură importantă din viața sa (exemplu: băiatul este ignorat de tată, de un frate mai mare pe care îl admiră) ori când este permanent descurajat sau criticat.  Copiii ce au fost expuși la astfel de comportamente vor deveni adulți care să caute permanent aprobarea celor din jur, simțindu-se neajutorați ori de câte ori vor vrea să facă un lucru pe cont propriu. În egală măsură, această condiție se manifestă și în cazul acelor copii ce au fost hiperprotejați. Părinții care își protejează exagerat copiii, nepermițându-le să facă nimic pe cont propriu riscă să formeze niște viitori adulți care se trezesc singuri, neajutorați și neadaptați, într-o viață mult prea grea.  Astfel, din eșecuri repetate, inevitabile, gestionate deficitar, adultul va risca să dezvolte un astfel de sentiment de inferioritate.

4. Cum tratam de complexul de inferioritate?

cum-tratam-complexul-de-inferioritate Din fericire complexul de inferioritate poate fi tratat cu ajutorul terapiei cognitiv-comportamentale sau al hipnozei regresive.   Descoperirea cauzelor (căci rareori este vorba despre una singură), înțelegerea acestora și abordarea „frontală” a problemei, alături de un psiholog, pot da rezultate incredibile. Sigur că o astfel de confruntare nu va fi deloc comodă, tratamentul necesitând timp. Totuși, odată inițiat, procesul este capabil să atragă schimbarea mult dorită.  Mai mult, pe tot parcursul vindecării este absolut esențială abordarea unei atitudini pozitive, încurajatoare.

Cum poate complexul de inferioritate afecta copilul interior?

Complexul de inferioritate poate afecta profund copilul interior, influențându-i autopercepția și încrederea în sine. Citatele despre copilul interior pot servi ca o sursă de inspirație și vindecare, încurajându-l să-și recunoască valoarea și să-și depășească îndoielile. Este important să recunoaștem impactul acestui complex și să oferim sprijin pentru vindecare.

Citește și  Boala parkinson: Tipuri de parkinson si simptome

5. Scapă de complexul de inferioritate cu aceste metode

Cu toate că terapia cognitiv-comportamentală rămâne baza tratării acestui complex, există și câteva metode pe care le poți aborda singur, acasă, chiar înainte de a apela la ajutorul unui specialist:
  • Fii un observator obiectiv al realității înconjurătoare: încearcă să te detașezi de emoție și să privești sensul profund al lucrurilor din jur. Vezi ce vor să spună criticile celorlalți despre ei. Care sunt acele situații ce nu pot fi schimbate și din cauza cărora suferi? Poate fi vorba despre sex, vârstă, un handicap, culoarea pielii sau chiar a ochilor. Orice te-ar complexa, acceptă că te definește… și câtă vreme acel lucru nu poate fi schimbat, învață să îl accepți ca atare.
  • Învață să îți formezi propriile valori și credințe: dacă vrei să fii bogat numai pentru că asta vor cei din jurul tău, este foarte posibil să nu fie neapărat și ceea de ce ai tu nevoie, cu adevărat, pentru a fi fericit. Multe lucruri general dorite nu sunt și particular importante/valoroase. Așa că pentru a scăpa de un complex de inferioritate trebuie să îți evaluezi propriile valori și credințe și să stabilești ce anume este cu adevărat important pentru tine și ce poți face pentru a-ți atinge obiectivele.
  • Învață să accepți criticile constructive: așa cum aminteam și mai devreme, criticile sunt bune și ne ajută să evoluăm. Acceptă că o remarcă din partea celorlalți nu este menită să te devalorizeze, ci dimpotrivă, te poate ajuta să fii o versiune mai bună a ta. Învață să detașezi emoția de critică.
  • Iubește-te suficient de mult, fără a deveni, însă, arogant: aprecierea de sine este foarte importantă, însă acesteia trebuie să îi fie asociată și o măsură de respect. Cheia succesului în orice domeniu o reprezintă măsura. Inclusiv aici,
Așadar, pentru a scăpa de complexul de inferioritate este important ca acesta să fie conștientizat. În fond, acesta reprezintă primul și cel mai valoros pas. Odată ce conștientizezi că ai această problemă poți apela fie la cărțile de tip self help, fie la ajutorul unui specialist. Oricum ar fi, ai încredere: se poate vindeca, iar tu poți trăi viața pe care ți-o dorești!

Laura Badea

Laura Badea este Consilier pentru Dezvoltare personală și Specialist în Activitatea de Coaching, acreditate de Ministerul Muncii și Educației din România.

Articole publicate: 51

Vezi pagina autorului

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

  • sute de ore de cursuri,
  • zeci de ședințe de terapie,
  • demonstrații și exemple de lucru
  • Certificări Internaționale
  • > Inscrie-te Acum <

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *