Temperamentul Flegmatic
Redactat de Eugen Popa
Ai auzit adesea expresia “Apele liniștite sunt adânci”, nu-i așa? Ei bine, ăsta ești tu, o persoană flegmatică. Esti calm, plăcut și extrem de gânditor. Nu te lași ușor impresionat, ești de încredere și ai un suflet generos față de ceilalți. Dar nu totul este liniște și armonie. Să explorăm lumea temperamentului tău flegmatic, punctele tale forte, provocările și cum poți naviga prin viață în cel mai împlinitor mod.

Top 5 întrebări principale la care răspunde articolul

 1. Ce înseamnă temperamentul flegmatic și care sunt caracteristicile sale distinctive?
 2. Care sunt punctele forte ale unei persoane cu temperament flegmatic și cum pot acestea să influențeze relațiile interpersonale?
 3. Care sunt provocările și slăbiciunile asociate temperamentului flegmatic și cum pot fi gestionate?
 4. Cum poate temperamentul flegmatic să influențeze alegerile de carieră ale unei persoane?
 5. Cum se pot schimba sau adapta temperamentul flegmatic în timp sau în urma anumitor experiențe?

Puncte cheie

 • Persoanele flegmatice sunt cunoscute pentru natura lor pașnică și calmă.
 • Ele gestionează situațiile cu ușurință și eleganță.
 • Sunt echilibrate emoțional și oferă stabilitate celor din jur.
 • Ele au o natură generoasă și grijulie față de ceilalți.Temperamentul Flegmatic

Înțelegerea temperamentului flegmatic

Ești pe cale să te lansezi în lumea înțelegerii temperamentului flegmatic, un tip de personalitate cunoscut pentru natura sa pașnică și calmă. Adesea, vei observa că aceste persoane sunt relaxate, ușor de abordat și rămân calme chiar și în situații stresante. Sunt genul de oameni pe care îi vrei în echipa ta atunci când lucrurile se duc de râpă, deoarece nu vor permite haosului să le afecteze.
Citește și  Cum sa treci peste o despartire, conform psiholog
Trebuie să rămâi calm în fața presiunii, să fii răbdător cu cei pe care îi ajuți și să fii capabil să oferi o prezență liniștitoare în fața adversității. Amintește-ți, oamenii se uită adesea la tine pentru stabilitate și asigurare. Dar nu este vorba doar despre a rămâne calm. Trebuie să fii și de încredere, la fel ca cei cu temperament flegmatic. Ei sunt consecvenți, de încredere și nu fac promisiuni pe care nu le pot îndeplini. Sunt stânca, mâna care ține constant, liniștea din mijlocul furtunii. Și asta ar trebui să fie obiectivul tău. În slujirea celorlalți, străduiește-te să fii un stâlp de susținere plin de calmitate si fermitate.

Caracteristici cheie ale temperamentului flegmatic

Prin demnitatea și calmul tău, oamenii văd adesea caracteristicile cheie ale unei personalități flegmatice. Ești genul de persoană care poate gestiona situațiile cu ușurință și grație, indiferent cât de stresante ar fi acestea. Nu te deranjează sau supără ușor, ceea ce te face o stâncă pentru cei din jurul tău. Ei se sprijină pe tine pentru suport, știind că nu te vei clătina sub presiune. De asemenea, ești foarte gânditor și considerat. Tind să te gândești la modul în care acțiunile tale vor afecta pe ceilalți înainte de a acționa. Nu pentru că îți este teamă de ce vor crede oamenii, ci pentru că îți pasă cu adevărat de binele celor din jurul tău. Ești un pacificator, întotdeauna străduindu-te să menții armonia în relațiile tale. În ciuda aspectului tău calm, ai o lume interioară bogată. Ești introspectiv și petreci adesea timp reflectând asupra gândurilor și sentimentelor tale. Această introspecție îți permite să te înțelegi mai bine, permițându-ți să slujești și să înțelegi mai eficient pe ceilalți. În esență, temperamentul tău flegmatic este o binecuvântare pentru cei din jurul tău. Ești o persoană stabilă, gânditoare și plină de grijă care face lumea un loc mai bun prin simplul fapt că exiști. Temperamentul Flegmatic

Punctele forte și aspectele pozitive ale temperamentului flegmatic sunt:

 • Calmitatea: Flegmaticii sunt cunoscuți pentru calmul lor și abilitatea de a păstra o stare de echilibru chiar și în situații stresante.
 • Răbdarea: Acești oameni au o mare toleranță și sunt capabili să aștepte cu răbdare rezolvarea problemelor sau obținerea rezultatelor dorite.
 • Stabilitatea emoțională: Flegmaticii sunt adesea considerați echilibrați emoțional și pot fi un sprijin stabil
Cu o dispoziție flegmatică, ai o serie întreagă de puncte forte și aspecte pozitive pe care mulți le admiră și apreciază.
Citește și  Ce este stresul? Tehnici de relaxare pentru reducerea stresului
Ești natural relaxat și răbdător, ceea ce te face o prezență calmantă în orice situație. Iată o scurtă descriere asupra punctele forte ale persoanelor flegmatice:
Punct forte Descriere Impact asupra celorlalți
Răbdare Poți aștepta calm, fără să te plângi. Cei din jur se simt relaxați în preajma ta.
Stabilitate Ești consecvent și de încredere. Cei din jur se pot baza pe tine.
Armonie Eviti conflictul și promovezi pacea. Cei din jur se simt în siguranță cu tine.
Diplomație Ești tacticos și respectuos în interacțiunile tale. Cei din jur se simt respectați de tine.
Aceste puncte forte îți permit să slujești cu eficacitate pe ceilalți. Răbdarea ta îți permite să îi susții pe ceilalți fără să te enervezi sau să te înfrunți. Stabilitatea ta oferă o prezență de încredere pe care ceilalți se pot baza. Naturalețea ta pașnică poate dezamorsa situațiile tensionate, creând un mediu armonios. Iar abordarea ta diplomatică asigură că toată lumea se simte ascultată și respectată. Temperamentul Flegmatic

Provocările și slăbiciunile temperamentului flegmatic

În ciuda multor puncte forte, există și câteva provocări și slăbiciuni care vin odată cu personalitatea flegmatică. De multe ori ești perceput ca fiind rezervat sau chiar distant, ceea ce poate face dificilă conectarea cu alții. Nu că nu ți-ar păsa, ci pur și simplu nu te simți întotdeauna confortabil în exprimarea sentimentelor tale. Un alt aspect cu care te poți confrunta este amânarea. Preferi să eviți conflictele și să amâni luarea deciziilor dificile. Aceasta poate duce la pierderea oportunităților și te poate împiedica să-ți atingi potențialul maxim. Ai tendința de a deveni mulțumit de situația actuală, stabilindu-te în rutina ta și rezistând schimbărilor, chiar și atunci când ar putea fi benefice. Probabil eviți să iei riscuri, preferând siguranța teritoriului cunoscut. În timp ce acest lucru te poate menține în siguranță, poate și să te țină în loc. Viața este despre echilibru, deci este important să ieși din zona ta de confort din când în când.

Dinamica relațiilor individuale flegmatice

Veți constata că relațiile dvs. au tendința de a fi calme și stabile, reflectând propria dvs. natură constantă. Preferați pacea în locul conflictelor, iar de aceea oamenii din jurul dvs. se simt confortabil și în siguranță. Sunteți un bun ascultător și întotdeauna sunteți gata să dați o mână de ajutor.
Citește și  IQ Scade cu 30% Când Ți Se Spune Acest Lucru
Totuși, nu totul este ușor. Uneori, s-ar putea să aveți dificultăți în exprimarea emoțiilor dvs., iar acest lucru poate duce la neînțelegeri cu cei dragi. Nu sunteți genul care să-și arate inima în palmă, iar demnitatea dvs. liniștită poate fi confundată cu indiferență. Dar nu vă faceți griji, nu sunteți singur în această situație. Este o provocare comună pentru oamenii ca dvs.

Strategii practice pentru gestionarea temperamentului flegmatic

Să explorăm câteva strategii practice care te pot ajuta să îți gestionezi temperamentul flegmatic eficient.
iconBooking
Ai un temperament flegmatic?

Programează o ședință cu un specialist Puterea Minții.

Fiind flegmatic, ești în mod natural răbdător și cu un suflet bun. Cu toate acestea, aceste calități pot face uneori să fii pasiv sau chiar apatic. S-ar putea să îți fie dificil să iei inițiativa sau să iei decizii rapid. Dar nu-ți face griji, iată trei strategii practice pe care le poți folosi pentru a-ți valorifica temperamentul într-un mod pozitiv:
 1. Adoptă-ți punctele forte: Detașarea ta calma este superputerea ta. Folosește-o pentru a calma conflictele și a promova relații armonioase. Nu te simți jenat în legătură cu asta; oamenii admiră abilitățile tale de mediator.
 2. Stabilește obiective clare: Flegmaticii tind să amâne lucrurile. Contracarează acest aspect stabilind obiective clare și realizabile. Acest plan îți oferă o direcție și te ajută să rămâi motivat.
 3. Exersează asertivitatea (2): Este important să îți afirmi nevoile și să te aperi atunci când este necesar. Exersează să spui “nu” și să stabilești limite.

Temperamentul coleric, melancolic și sangvinic

Cele patru tipuri principale de temperamente(1) înnăscute sunt temperamentul flegmatic, sangvinic, coleric și melancolic. Temperamentele umane sunt diverse și complexe, variind de la un individ la altul. Teoria celor patru temperamente sugerează că există mai multe tipuri temperamentale, fiecare cu propriile sale trăsături distincte. Unii oameni pot avea un temperament agresiv (3), manifestând o tendință de a reacționa cu furie sau impulsivitate în anumite situații. Pe de altă parte, există indivizi cu un temperament echilibrat, care tind să mențină o stare de liniște și calm în cele mai multe circumstanțe. Temperamentul vesel este asociat cu latura personalității care este predispusă să vadă partea luminoasă a vieții și să se bucure de fiecare moment. Persoanele extrovertite sunt în general sociabile și au o tendință de a căuta interacțiunea cu alții pentru a-și împărtăși energiile pozitive.
Citește și  Ce Este Frica?
Aceste tipuri temperamentale, în ciuda diferențelor lor, contribuie la diversitatea umană și la complexitatea interacțiunilor noastre sociale.

Concluzie

Desigur, temperamentul melancolic, cu trăsăturile sale predominante de concentrare asupra detaliilor și aprofundare a gândurilor și emoțiilor, poate aduce beneficii semnificative celorlalți. Deși uneori poate fi perceput ca timid sau rezervat, acest tip de personalitate dispune de o sensibilitate profundă și empatie față de nevoile și stările celor din jur, acestea nefiind trăsături negative. Capacitatea sa de a se concentra asupra celor mai mici detalii poate aduce o perspectivă unică și soluții eficiente în diverse situații. Prin această sensibilitate și atenție la aspectele subtile ale vieții, temperamentul melancolic poate aduce o contribuție valoroasă la înțelegerea și sprijinirea celorlalți în moduri profunde și semnificative. Temperamentul Flegmatic

Întrebări Frecvente

Există personalități celebre cunoscute pentru temperamentul lor flegmatic?

Da, există personalități remarcabile cunoscute pentru temperamentul lor flegmatic. De exemplu, Keanu Reeves, actorul, este adesea descris ca fiind flegmatic datorită comportamentului său linistit.

Cum influențează temperamentul flegmatic alegerile de carieră?

Temperamentul tău flegmatic poate influența în mod semnificativ alegerile tale de carieră. Ești natural calm, relaxat și cauți stabilitatea. Acest lucru te poate îndrepta spre cariere care necesită răbdare și consecvență, precum consilierea sau învățământul.

 Există vreo corelație între temperamentul flegmatic și problemele de sănătate mentală?

Da, poate exista o corelație între temperamentul tău și problemele de sănătate mentală. Natură flegmatică te poate face mai predispus la depresie din cauza caracteristicilor tale pasive, lipsite de reacție și lipsite de motivație.

Poate temperamentul flegmatic al unei persoane să se schimbe în timp sau ca urmare a anumitor experiențe?

Da, temperamentul tău poate într-adevăr să se schimbe în timp sau din cauza experiențelor. Succesele și eșecurile vieții ne modelează, iar temperamentul nostru nu este scutit. Este o călătorie continuă de creștere și adaptabilitate, nu-i așa?

Ce reprezintă temperamentul?

Temperamentul reprezintă ansamblul trăsăturilor și tendințelor innăscute care determină modul de comportament al unei persoane. De reținut este că nu există un temperament pur, ci fiecare persoană are o combinație de temperamente. Este considerat a fi o parte a caracterului, influențând modul în care o persoană răspunde la diverse situații și stimuli. Tipurile temperamentale sunt modalități distincte prin care oamenii răspund și interacționează cu lumea din jurul lor. Există 4 tipuri de temperament principale: coleric, sangvinic, flegmatic și melancolic.
Citește și  Ce Drepturi Au Bolnavii De Alzheimer
Fiecare tip de temperament are caracteristici specifice care îi diferențiază și le influențează modul de gândire, comportamentul și relațiile interpersonale.

Ce înseamnă temperamentul flegmatic?

Temperamentul flegmatic se caracterizează prin liniște, calm și răbdare. Persoanele cu temperament flegmatic sunt adesea echilibrate emoțional, având o tendință de a fi rezervate și de a evita conflictele. Flegmaticii sunt caracterizați de o personalitate calmă, echilibrată și rezervată. Acești oameni nu își dezvăluie ușor emoțiile și nu sunt de obicei afectați de stres sau de situațiile tensionate. Ei au o abordare rațională și pragmatică față de viață și sunt buni ascultători. Flegmaticii tind să evite conflictele și să fie mediatori în situațiile de criză.

Ce înseamnă temperamentul sangvinic?

Temperamentul sangvinic este caracterizat de veselie, energie și extrovertire. Persoanele cu acest temperament au un comportament sociabil, plin de viață și se adaptează ușor la diverse situații. Pe de altă parte, tipul de temperament sangvinic este opusul temperamentului coleric. Oamenii sangvini sunt fericiți, extrovertiți și optimiști. Sunt adesea vioi, foarte sociabili și se bucură de interacțiunea cu ceilalți. Acești indivizi au tendința de a fi energici și activi în diferitele aspecte ale vieții lor și reușesc să cucerească cu ușurință inimi și minți. Cu toate acestea, există riscul ca sanguinicii să fie puțin superficiali și să nu aibă capacitatea de a se concentra pe problemele serioase.

Ce înseamnă temperamentul coleric?

Colericii sunt cunoscuți pentru personalitatea lor agresivă, energică și hotărâtă. Persoanele cu acest temperament pot avea o tendință de a fi dominatoare, fiind deseori pasionate și puternice din punct de vedere emoțional. Acești indivizi sunt adesea caracterizați de un temperament exploziv, extrovertit, manifestându-și emoțiile și reacțiile impulsiv. Sunt orientați spre acțiune și nu se tem să se angajeze în conflicte. În plus, cei cu temperament coleric sunt adesea pasionați și persistenți în urmărirea obiectivelor lor.

Ce înseamnă temperamentul melancolic?

Melancolicul este caracterizat de tristețe, introversiune și tendinţa de a se gândi și de a analiza lucrurile în profunzime. Tipul de temperament melancolic este caracterizat de persoane sensibile, introvertite și profunde. Acești oameni sunt adesea buni observatori și au o inclinație spre reflecție și introspecție.

Are Flegmatic Temperament and Storytelling Persuasion Related in Any Way?

The flegmatic temperament and storytelling persuasion are indeed related in various ways. Persuasiunea unei povești influențează cititorii by capturing their emotions and engaging their imagination. People with a flegmatic temperament may be particularly receptive to the calming and compelling effects of a well-told story.

Referinte:

(1)Ekstrand, D. W. “The four human temperaments.” Retrieved on 20 (2015). (2)Chambers DW. Assertiveness. J Am Coll Dent. 2009 Summer;76(2):51-8. PMID: 19743689. (3) Binczycka-Anholcer MN. Zachowania agresywne a stan zdrowia społeczeństwa [Aggressive behaviour and the public health condition]. Wiad Lek. 2002;55 Suppl 1(Pt 2):627-32. Polish. PMID: 17474574.

Eugen Popa

Salut, sunt Eugen Popa și de la o vârstă fragedă m-au pasionat tainele minții și a inimii. Acest lucru m-a determinat să studiez tot ce puteam ca să pot ajunge...

Articole publicate: 266

Vezi pagina autorului
Publicat în categoria Psihoterapie pe de .

Despre Eugen Popa

Salut, sunt Eugen Popa și de la o vârstă fragedă m-au pasionat tainele minții și a inimii. Acest lucru m-a determinat să studiez tot ce puteam ca să pot ajunge într-un mediu în care informațiile erau extrem de limitate.

De-a lungul anilor, am practicat yoga și alte practici orientale și asta, împreună cu cele mai recente descoperiri din lumea psihologiei, dar și tehnologia, au contribuit la modelarea persoanei care sunt astăzi.

 

Există o constantă în viața mea: tot timpul sunt curios de cele mai recente descoperiri, studii și cercetări în domeniile psihologiei, neurologiei, comunicării, hipnozei, iar asta mă ajută să cresc și să evoluez atât pe plan personal, cât și pe plan profesional.

Am vrut să învăț de la cei mai buni profesioniști din fiecare domeniu în parte, iar asta a însemnat să caut cei mai buni profesori și cele mai bune cursuri din întreaga lume. Studiile mele se întind de la cursuri de psihologie la Harvard și cursuri de hipnoză și NLP, la Retreat-uri de yoga și multe altele.

Primul meu curs de hipnoză a fost cu regretatul Gerald Kein de la Omni Hypnosis și apoi am continuat cu Ron Eslinger, Gordon Emmerson, Edwin Yager și mulți alții. În 2012 am devenit Certified Hypnosis Trainer cu NGH și mai târziu, tot în acel an am devenit și OMNI Hypnosis Trainer.

De-a lungul anilor am crescut pentru a-mi crea propriul curriculum de hipnoză și am predat diferite terapii și cursuri de auto-dezvoltare în toată lumea (Brazilia, SUA, Marea Britanie, Europa, Asia).

 

Certificări

  • Trainer certificat în Terapiea Resurselor și Terapie avansată a stării eului

   2015 

  • Trainer certificat Goulding SleepTalk pentru copii

   2015 

  • Trainer certificat în terapie subliminală sau Terapia Yageriană

   2014

  • Consultant certificat Goulding SleepTalk pentru copii

   2014 

  • Trainer certificat în terapia părților

   2013

  • Trainer certificat de hipnoză OMNI

   2012 

  • Trainer certificat de hipnoză NGH

   2012 

  • Practician de hipnoză cu certificat OMNI Hypnosis NGH

   2009

 

Acreditări și certificări

  • Trainer Terapia Resurselor Eugen Popa 8211
  • Trainer OMNI Hypnosis Eugen Popa
  • Trainer NGH Eugen Popa 8211
  • Eugen Popa Hinoterapeut certificat NGH
  • Eugen Popa Hipnotizator certificat NGH 8211

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

 • sute de ore de cursuri,
 • zeci de ședințe de terapie,
 • demonstrații și exemple de lucru
 • Certificări Internaționale
 • > Inscrie-te Acum <

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *