Dependența de telefon: scapă de ea pentru totdeauna!
Dependența de telefon este o afecțiune care se manifestă prin folosirea excesivă a telefonului mobil. Aceasta afectează conectarea cu ceea ce se întâmplă în jurul nostru pentru că avem tendința de a ne lăsa atenția să fie furată de mesaje, notificări, vești, de ceea ce se întâmplă pe rețelele de socializare.
Programează o ședință cu un specialist Puterea Minții.
Dependența de telefon se manifestă prin senzația de anxietate, agitație, neliniște sau pierderea controlului atunci când suntem departe de telefon sau când nu putem să verficăm compulsiv telefonul.
Verificarea telefonului la fiecare câteva minute este un obicei la care este dificil să renunțăm. Doar dacă îți imaginezi că reușești să nu-ți mai consulți telefonul în mod compulsiv te ajută deja să te simți mai bine! Faptul că îți pierzi foarte mult timp cu telefonul în timp ce ai putea să faci alte lucruri utile pentru tine, te face să te simți vinovat.
Primul lucru este să recunoști și să accepți că ești dependent de telefonul mobil. Dacă îți verifici telefonul din cinci în cinci minute, dacă devii agitat atunci când nu poți să faci acest lucru, dacă te simți pierdut și nu te poți concentra să faci alceva, atunci este foarte probabil că ești dependent de telefon. De multe ori, oamenii se simt rușinați să recunoască că sunt dependenți de verificarea telefonului iar acest lucru îi împiedică să facă ceva pentru a rezolva această problemă.
În acest articol vom vorbi despre avantajele folosirii cu măsură a telefonului mobil și vom împărtăși câteva sfaturi pentru reducerea dependenței de telefon. Depinde doar de tine să le pui în practică imediat și să te bucuri de rezultate!
Haideți să vedem care sunt elementele de bază de la care pornim.
Ce este nomofobia?
Ce este “dependența de telefon”? Dependența de telefon este un termen folosit în psihologie și sociologie care se referă la folosirea excesivă sau compulsivă a telefoanelor mobile sau a smartphone-urilor.
Dependența de telefon se mai numește nomofobie. Termenul nomofobie vine din engleză “no mobile phobia” și înseamnă fobia lipsei telefonului sau teama de a nu avea la îndemâna telefonul mobil. Nomofobia este diagnosticată real ca o dependentă dacă începe să interfereze negativ cu viața ta și îți afectează relațiile, munca, activitățile de zi cu zi.
Termenul “nomofobie” a fost inventat în 2008 de Dr. Frank Qureshi, un medic și cercetător american, care este, de asemenea, fondatorul Focal Point Research Inc., o companie de cercetare de piață care studiază nomofobia printre alte subiecte.
Nomofobia poate fi cauzată de dependența de tehnologie sau de anxietatea separării de telefon și se referă în principal la persoanele care nu știu că au această problemă până în momentul în care apar consecințe semnificative, cum ar fi de exemplu sindromul burnout. Burnout-ul este sindromul epuizării mentale, fizice și emoționale care apare ca urmare a stresului excesiv acumulat pe termen lung.
Este foarte simplu să îți dai seama dacă ai nomofobie. Încearcă să stai o perioadă fără telefonul mobil și observă cum te simți. Cineva cu nomofobie se teme să fie separat de telefonul lui și își face griji în mod constant. Nomofobia este similară cu frica de înălțimi, claustrofobia sau arahnofobia, deoarece provoacă anxietate intensă care ne împiedică să facem orice altceva, cu excepția concentrării pe dispozitivul nostru mobil.
Cel care a publicat pentru prima dată termenul nomofobie într-o revistă științifică este Dr. Gavin Reshi, în lucrarea “Fear Of Losing Our Mobile Phobias”.
Atât folosirea îndelungată a telefonului mobil cât și atașamentul emoțional față de acesta poate duce la nomofobie.
S-a dovedit că persoanele cu nomofobie au niveluri mai ridicate de hormoni de stres decât cei fără această afecțiune. Un nivel ridicat de horomoni de stres poate provoca boli precum boli de inimă și probleme de somn, performanțe academice slabe și chiar depresie. Nomofobia nu este o afecțiune gravă, dar este important să cauți ajutor dacă observi că atașamentul față de telefon îți afectează calitatea vieții.
Nomofobia și tehnologia sunt necesare pentru a trăi în lumea de astăzi. Dar trebuie să ne amintim întotdeauna care sunt prioritățile noastre: să petrecem timp cu familia sau prietenii, să facem exerciții fizice cum ar fi să ne antrenăm la sală sau doar să ieșim afară într-o zi frumoasă, să fim mai prezenți pentru acei oameni care ne iubesc necondiționat și contează cu adevărat pentru noi.
Ce este sindromul vibrației fantomă?
Sindromul de vibrației fantomă este o afecțiune în care utilizatorul de telefon mobil percepe că telefonul a sunat fără ca acest lucru să se întâmple cu adevărat.
Simptomul principal al vibrației fantomă este imposibilitatea de a trece mai mult de câteva minute fără a-ți verifica telefonul, temându-te că vei rata ceva important.
Sindromul de vibrației fantomă este foarte legat de nomofobie, de frica de a fi “invizibil” sau de a nu fi “văzut” , de a nu fi luat în seamă de ceilalți oameni.
Această afecțiune poate fi cauzată de:
• teama că ai ratat o notificare de la șeful tău și că îți vei pierde slujba dacă nu-i răspunzi șefului; • teama de a rata un apel important: de la cabinetul medical, de la cineva cu care vrei să programezi o întâlnire importantă, de la o persoană dragă care are o problemă.
Vibrația fantomă este frecvent întâlnită și la adolescenții cărora le este teamă să nu piardă lucruri importante care se petrec cu prietenii lor și de aceea își verifică rețelele sociale la care sunt conectați din 5 în 5 minute. Ei devin anxioși și stresați când lasă telefoanele deoparte. Părinții și în general adulții din viața acestor adolescenți este bine să-i asigure că nu au nimic de pierdut dacă nu stau tot timpul conectați la rețelele sociale, că nu este nimic în neregulă cu a trăi neconectat la ecranul unui telefon pe tot parcursul zilei și să-i învețe cum să-și lase telefoanele deoparte când este timpul pentru cină, teme, treburi casnice și alte activități.
Cei mai mulți adulți care suferă de această afecțiune sunt cei care sunt foarte ocupați și care se simt copleșiți de munca lor, care sunt presați de timp și simt că nu au timp să aibă grijă de relațiile lor. Ei se simt jenați de faptul că nu au timp să răspundă la mesaje sau să sune înapoi atunci când nu au putut răspunde apelurilor prietenilor și se tem că vor pierde legătura cu prietenii dacă nu le răspund în timp util.
Iată câteva indicații simple care te vor ajuta să scapi de dependența de telefon:
• realizează că ai tendința de a folosi excesiv telefonul;
• fii atent la ceea ce se întâmplă în jurul tău, fii mai receptiv la conectarea directă, față-în- față cu oamenii din jurul tău decât la a comunica cu ei prin mesaje sau prin intermediul rețelelor sociale; acest lucru te poate ajuta să te bucuri din nou de viață, fără a fi atașat în mod exagerat de telefon sau alte dispozitive;
• fii activ și rămâi sănătos prin exerciții fizice; doar prin simpla introducere în programul tău a unei perioade de timp în care faci mișcare și te relaxezi, vei reduce timpul pe care îl petreci în compania tehnologiei care aduce stres în viața ta.
Ce este textrafrenia?
Textrafrenia este o condiție în care o persoană trimite și primește în mod compulsiv mesaje text. Acest lucru poate fi realizat prin telefon, computer sau tabletă.
Principalele simptome ale textrafreniei sunt:
• nu mergi nicăieri fără telefonul mobil (timiți și primești mesaje text chiar și în timp ce conduci);
• verifici notificările telefonului cel puțin la fiecare 30 de minute;
• primești peste 100 de mesaje text pe zi.
Textrafrenia este o afecțiune care duce la scăderea sănătății mentale prin atașarea prea mare de tehnonlogie care provoacă creșterea nivelului de stres dar și prin reducerea comunicării față-în-față cu membrii familiei și prietenii. Deasemenea, textrafrenia afectează calitatea somnului ceea ce influențează deasemnea sănătatea mentală și nivelul de stres. Textrafrenia este legată de depresie și de tendința de sinucidere.
Cum să reducem textrafrenia?
Atâta timp cât suntem conștienți de situația în care ne aflăm, putem să controlăm tendința excesivă de a comunica prin mesaje și să remediem situația înainte de a ne afecta negativ viața.
În fiecare zi, ia-ți o pauză de la telefon timp de o oră! Acest lucru îți permite să ai mai mult timp pentru tine și să petreci mai mult timp cu familia și prietenii. Poți să folosești acest timp pentru a face ce-ți place: să te uiți la televizor, să meditezi, să citești o carte, fără să simți că pierzi ceva important care se întâmplă în altă parte.
Încetează să mai folosești telefonul cu o oră înainte de culcare. Mai ales dacă ți-ai petrecut toată ziua primind și trimițând mesaje sau ai stat conectat pe rețelele sociale, este foarte important să te decuplezi lăsând telefonul deoparte cu cel puțin o oră înainte de ora de culcare. Atunci când dormi, lasă telefonul în altă cameră pentru a evita să fii trezit de sunetul notificărilor sau apelurilor pe care le primești în timpul nopții.
Care sunt simptomele dependenței de telefon
Deși dependența de telefon nu este încă listată în “Manual de Statistică și Diagnostic al Tulburărilor Mentale”, cercetările au arătat că are aceleași caracteristici cu dependența de jocurile de noroc.
Dependenții de jocurile de noroc vor să joace tot timpul, oricând, indiferent de consecințe iar acest lucru duce de multe ori la comportamente riscante. De exemplu, ei nu se pot opri atunci când pierd și continuă să parieze până când câștigă banii înapoi sau pierd totul.
Ceva similar se întâmplă și cu pesoanele dependente de telefon care nu se pot opri din a-și verifica încontinuu telefonul. Ei se simt nefericiți când nu au acces la telefon iar atunci când își verifică telefonul după o perioadă de timp în care au stat departe de el, se simt din nou fericiți.
Majoritatea dintre noi simțim și recunoaștem prezența simptomelor dependenței de telefon într-o măsură mai mare sau mai mică. Pentru ca o persoană să fie diagnosticată ca fiind “dependentă de telefon”, folosirea excesivă a telefonului trebuie să provoace daune semnificative ale domeniului care este important pentru el. De exemplu, dacă acea persoană nu mai poate stabili relații apropiate cu persoanele care contează pentru ea sau nu-și mai poate duce la bun sfârșit proiectele la job pentru că își petrece prea mult timp în compania telefonului, putem spune că este dependentă de telefon.
Folosirea excesivă pe termen lung a telefonului îți afectează viața personală, te poate determina să-ți neglijezi îndatoririle de familie, să-ți neglijezi munca și alte responsabilități.
Dacă poți să stai o zi întreagă fără să folosești telefonul, fără să te simți nefericit, frustrat sau agitat că nu ai acces la telefon, înseamnă că nu ai ajuns să te atașezi prea mult de telefonul tău mobil și încă nu joacă un rol critic în viața ta.
Ia-ți o zi întreagă liber de la telefon și observă cum ți se îmbunătățește viața personală și cât de mult te bucuri să folosești acea zi pentru a face lucrurile care îți fac plăcere.
Efectele fizice ale dependenței
Utilizarea excesivă a utilizării telefonului mobil a fost legată de o serie de riscuri pentru sănătate, inclusiv probleme cu creierul și ochii.
Efectele negative fizice ale dependenței de telefon pot provoca probleme permanente sau dificil de tratat.
Iată câteva exemple de probleme fizice ale dependenței de telefon:
• Durerea și disconfortul provocate de pozițiile defectuoase ale corpului din timpul folosirii telefonului;
• Oboseala ochilor, senzații de arsuri și mâncărimi ale ochiilor, vedere încețoșată, dureri de cap provocate de oboseala ochilor;
• Probleme ale coloanei cervicale determinate de așezarea incorectă a capului pentru a privi în jos ecranul telefonului; această afecțiune se mai numește și “gât de mesaje”.
Un studiu recent publicat de Universitatea din San Diego a arătat că 1 din 6 telefoane mobile are pe suprafața lui materii fecale care pot provoca febră, vărsături și diaree. Cercetătorii au analizat 400 de probe prelevate de pe diferite suprafețe, inclusiv tastaturi, ecrane și difuzoare pentru a identifica sporii bacteriilor E. coli s-au găsit și pe telefoanele mobile.
Cele mai recente studii arată că a trimite mesaje în timp ce conducem poate fi la fel de periculos ca și condusul în stare de ebrietate.
Radiațiile telefonului mobil pot afecta deasemenea starea noastră de sănătate. Un studiu recent a arătat că radiația telefonului mobil poate reduce numărul de spermatozoizi. De aceea, cel mai bine este să fii precaut atunci când folosești în exces această tehnologie.
Efectele psihologice ale dependenței de telefonie mobilă
Pe lângă efectele fizice, dependența de telefoanele mobile are și multiple efecte psihologice.
Oboseală mentală
Folosirea excesivă a telefonului mobil solicită foarte mult atenția, consumând energie mentală cu efecte negative asupra puterii de concentrare. Oboseala mentală apare pe fondul anxietății și agitației mentale care ne împiedică să reușim să refacem eficient rezervele de energie pierdute.
Cu alte cuvinte, este ca un cerc vicios: cu cât petrecem mai mult timp cu telefonul, cu atât obosim mai mult iar faptul că nu ne simțim bine ne face să ne dorim și mai mult să stăm cu telefonul și tot așa.
Tulburări de somn
Folosirea telefonului înainte de culcare poate crește insomnia. Acest lucru apare din cauza lumii ecranului telefonului. Lumina puternică emisă de telefonul mobil poate activa părți ale creierului care controlează starea de veghe și în același timp poate suprima părți ale creierului care promovează somnul. Acest lucru poate scădea calitatea și calitatea somnului din timpul nopții.
Deasemenea, folosirea smartphone-ului ar putea crește perioada de timp de care avem nevoie pentru a adormi.
Depresia
Când cineva este deprimat, creierul folosește mai puțină glucoză sau zahăr. Folosirea excesivă a telefonului poate provoca o scădere a afluxului de sânge în creier, care scade alimentarea cu glucoză a celulelor nervoase cu efecte directe asupra stării de spirit, asupra încrederii în noi înșine, asupra modului în care privim și facem față provocărilor vieții.
Tulburarea obsesiv-compulsivă
Oamenii care sunt dependenți de telefoanele lor pot avea tulburări obsesiv-compulsive, adică simt să folosească în mod continuu telefonul și dacă nu pot face acest lucru devin agitați și nu-și mai pot controla reacțiile negative.
Stimularea constantă nu îi mulțumește ci dimpotrivă îi face pe dependenții de telefon să-și dorescă și mai mult să-și petreacă timp în fața ecranului telefonului. Atunci când nu sunt în fața telefonului devin agitați și se liniștesc temporar când pot să folosească telefonul. Tulburarea obsesiv-compulsivă este o consecință a utilizării telefonului în mod constant, deoarece trebuie să fie tot timpul lângă un ecran iar dacă nu sunt, devin anxioși.
Simptomele tulburării obsesiv-compulsive specifice dependenței de telefon sunt:
• simt anxietate și neliniște atunci când sunt departe de telefon;
• acordă o importanță deosebită lucrurilor legate de telefoanele mobile, cum ar fi de exemplu durata de viață a bateriei, semnalul wi-fi, apelurile pierdute și altele asemenea;
• se simt copleșiți de sarcini simple atunci când nu au la îndemână accesul la telefon, cum ar fi de exemplu ieșirea în locuri publice, în centre comerciale, pe drumuri publice; de multe ori ajung la concluzia că este mai ușor pentru ei să stea acasă;
• simt că este mai bine să stea acasă pentru că vor să evite situațiile care le solicită atenția pentru alte lucruri care nu au legătură cu verificarea telefonului; ei vor să-și petreacă timp cu telefonul și nu vor să fie distrași de la acest lucru.
Lipsa de empatie
Cercetările au arătat că oamenii care petrec prea mult timp cu telefonul au un nivel de empatie mai scăzut decât cei care nu sunt legați de tehnologie.
Studiile arată că persoanele care sunt lipite în mod constant de telefoanele lor, indiferent dacă verifică intenționat sau neintenționat apelurile și notificările, sunt expuse riscului de a avea un nivel scăzut de empatie.
Empatia este este capacitatea de a simți ceea ce alți oameni ar putea simți într-o anumită situație. Scăderea empatiei afectează în mod direct capacitatea de a avea relații armonioase cu oamenii din jurul nostru.
20 de sfaturi utile despre cum să scapi de dependența de telefonie mobilă
Foarte mulți dintre noi suntem afectați într-o măsură mai mare sau mai mică de prezența tehnologiei în viața noastră. Ideea nu este să stăm deoparte de social media, de Internet, de telefon, de tot felul de aplicații ci să nu ne lăsăm viața controlată de acesta, să nu devenim dependenți de ele.
Dependența de smartphone-uri a devenit atât de frecventă în zilele noastre, încât toată lumea știe pe cineva care suferă de aceată tulburare. Și chiar dacă nu știi pe nimeni cu dependență de telefon, te știi pe tine. De unde știu? Știu pentru că citești aceste rânduri!
În general, controlul oricărei dependențte este destul de dificil dar este posibil!
Iată câteva sfaturi de urmat pentru a scăpa de dependența de telefon:
1. Petrece mai mult timp în aer liber și bucură-te de senzația de a-ți lăsa mintea liberă.
2. Poartă conversații față-în-față în loc să porți conversații cu un ecran sau prin mesaje text.
3. Nu folosi telefonul în timp ce mănânci.
4. Limitează folosirea tehnologiei înainte de culcare.
5. Nu ține telefonul în camera în care dormi.
6. Închide telefonul o oră pe zi, în timpul zilei, în fiecare zi.
7. Nu folosi deloc telefonul o zi pe săptămână.
8. Stai departe de rețelele sociale (Facebook, Twitter, Instagram) o zi pe săptămână.
9. Ia-ți un “concediu” de o săptămână de la telefon.
10. Închide telefonul când ai ceva important de făcut și nu dorești să fii întrerupt.
11. Crează o listă cu sarcinile pe care trebuie să le faci în ziua respectivă și acordă-le prioritate; concentrează-te pe lucrurile cele mai importante pentru tine.
12. Dezactivează notificările din aplicațiile de socializare, astfel încât să nu-ți distragă atenția.
13. Folosește o aplicație (Forest sau Freedom) pentru a limita timpul petrecut pe telefon.
14. Șterge aplicațiile și jocurile care îți distrag atenția de pe ecranul de pornire al telefonului.
15. Șterge orice contact, fotografie sau fișier nefolosit de pe telefon; dacă este nevoie, copiază informațiile și salvează-le într-un loc unde să nu fii tentat să ai acces mereu;
Consecințele dependenței de telefon și social media
Consecințele dependenței de telefon și de social media sunt numeroase. Dependența de telefon schimbă modul în care interacționăm și în privim pe ceilalți oameni, ne diminuează capacitatea de reflecție, de a stabili relații armonioase, de a simți empatie și ne face să ne simțim singuri și neîmpliniți sufletește. Deasemenea, dependența de telefon și de tehnologie în general, are un efect negativ profund asupra dezvoltării copiilor și urmează să vedem care va fi impactul în viitor asupra societății în care s-au format astfel de adulți.
Persoanele care își folosesc în exces telefoanele sunt mai susceptibile de a experimenta sentimente de anxietate și paranoia.
Adolescenții care își folosesc în exces telefoanele prezintă un risc mai mare de depresie sau gânduri suicidare și, de asemenea, au o probabilitate crescută de a fi dependenți de droguri și de jocuri.
Când este necesar să se consulte un specialist?
Când dependența de telefon devine periculoasă pentru că afecteză negativ viața noastră și celor din jurul nostru, este timpul să recunoaștem că avem această problemă și să apelăm la un specialist pentru a o rezolva.
În general, dependența de orice poate provoca anxietate atât celor dependenți, cât și celor dragi.
Programează o ședință cu un specialist Puterea Minții.
Unele semne ale unei dependențe extreme includ efecte secundare fizice (cum ar fi vărsăturile), imposibilitatea de a dormi din cauza stimulării excesive, schimbări de dispoziție asociate cu niveluri ridicate de eliberare de dopamină, creșterea nivelului de stres, depresie, tulburări obsesiv-compulsive. Când ai aceste semne este timpul să cauți ajutor sau consiliere. Suntem aici pentru tine, întinde mâna și vezi de unde putem începe împreună 🙂
În concluzie – Dependența de Telefon e rea?
Acestea sunt probleme serioase, dar, din fericire, sunt tratabile.
Acest articol s-a focusat în principal pe cum să scapi pentru totdeauna de dependența de telefon pentru a trăi o viață mai sănătoasă.
Dacă ai observat că în ultimele săptămâni ți-ai petrecut mult timp cu telefonul, acum, după ce ai citit acest articol, poate fi un moment excelent pentru a decide să-ți iei liber un timp de la rețelele de socializare pentru a vedea ce se va întâmpla în continuare. Dedică-ți această săptămână pentru a petrece cât mai puțin timp cu telefonul!