Dispozitivele mobile au devenit o parte omniprezentă a vieții moderne. Nu numai că servesc ca o modalitate de comunicare, dar acționează și ca instrument de rețea socială, organizator personal, instrument de cumpărături online, calendar, ceas cu alarmă și bancă mobilă. Deși sunt fără îndoială dispozitive benefice, se pare că dependența de telefon și de alte dispozitive digitale a devenit o formă de dependență comportamentală.
Programează o ședință cu un specialist Puterea Minții.
Utilizarea frecventă a telefonului mobil are potențialul de a provoca rezultate negative pe termen scurt, cum ar fi distragerea atenției, dar poate avea și consecințe pe termen lung, cum ar fi exacerbarea problemelor existente de sănătate mintală sau dezvoltarea de alte dependențe comportamentale.
Nu poți să citești acum?
Ascultă acest articol cu ușurință
Ce este nomofobia, vibrația fantomă si textrafrenia?
Nomofobia
Tehnologia poate fi o binecuvântare, dar și un blestem. În aceste zile, majoritatea dintre noi suntem conectați constant prin intermediul internetului de mare viteză pe dispozitive mobile sau tablete. Adesea, când acestea ne sunt luate, ajungem cu ușurință să ne simțim anxioși sau nerăbdători.
Dependența de telefon ne poate provoca mult stres, ajungând chiar să suferim de tulburări de anxietate în lipsa dispozitivelor care ne asigură permanenta legătură online.
De fapt, termenul de nomofobie a fost inventat destul de recent pentru a descrie frica de a fi fără telefonul tău. Aceasta include nu doar pierderea, uitarea sau distrugerea telefonului, ci și faptul că în anumite momente nu te afli în contact cu telefonul mobil.
Atunci când oamenii își pierd telefonul, când mobilul nu mai are baterie sau se află într-o zonă fără semnal, asta poate duce la sentimente de stres și anxietate – sau chiar sentimente de frică sau panică.
Te-ai simțit vreodată îngrijorat sau chiar panicat când nu ți-ai găsit telefonul? Gândul de a fi blocat într-un loc izolat, fără semnal, îți crează un sentiment de teamă?
Dacă da, este posibil să ai unele dintre simptomele nomofobiei.
Termenul de nomofobie a fost inventat pentru prima dată într-un studiu din 2008, comandat de Oficiul Poștal din Marea Britanie. Într-un eșantion de peste 2.100 de adulți, studiul a indicat că 53% dintre participanți au prezentat dependență de telefon.
Condiția se caracterizează prin sentimente de anxietate atunci când oamenii își pierd telefoanele, rămân fără baterie sau nu au acoperire de semnal.
Studiul a dezvăluit că această teamă poate fi atât de puternică încât mulți oameni nu își opresc niciodată telefoanele, chiar și noaptea sau în perioade în care nu își vor folosi dispozitivele mobile. Nomofobia este caracterizată și de o nevoie exagerată de a ține legătura cu familia și prietenii.
Teama că ar putea pierde o informație este ceea ce îi determină pe atât de mulți oameni să afirme că ar răspunde la un apel sau la un mesaj text chiar dacă se află în mijlocul unei alte activități sau conversații.
Studiul a arătat că oamenii erau deseori dispuși să întrerupă activitățile în desfășurare pentru a răspunde la un apel. Majoritatea dintre participanții la studiu (80%) au fost dispuși să răspundă la un apel în timp ce se uită la televizor, 40% ar răspunde la un apel în timp ce mănâncă, iar 18% ar fi dispuși să răspundă la telefon când se aflau în pat cu o altă persoană.
Într-un studiu din 2015, cercetătorii au identificat câteva dimensiuni cheie ale nomofobiei.
Teama de a nu avea telefonul aproape se concentrează pe:
- Nepuțința de a comunica cu ceilalți.
- Senzație generală de deconectare.
- Incapacitatea de a accesa informații.
- Lipsa unui confort psihologic.
Toate acestea conduc la o stare de anxietate generală, neliniște, nerăbdare și lipsă de concentrare. Singurul gând care mai stăruie este dorința de a intra cât mai repede în contact cu telefonul.
Persoanele cu nomofobie își verifică în permanență telefoanele, își duc telefoanele oriunde merg (inclusiv la duș și baia), petrec multe ore pe zi folosind telefoanele și experimentează sentimente de neajutorare și separare în lipsa acestora.
Studiile au arătat că utilizarea frecventă sau compulsivă a telefonului mobil conduce la creșterea nivelului de stres, anxietate și depresie. Utilizarea excesivă a telefonului a fost legată de o serie de efecte negative care includ scăderea rezultatelor școlare, anxietate crescută, satisfacție scăzută a vieții și un sentiment mai scăzut al bunăstării generale.
FĂ TESTUL SI AFLĂ DACĂ EȘTI DEPENDENT DE TELEFON
Vibrația fantomă
Un alt fenomen modern este cunoscut sub denumirea de sindrom de vibrație fantomă, în care oamenii cred că telefonul mobil sună sau vibrează atunci când în realitate nu se întâmplă asta.
Se pare că unii oameni sunt atât de îngrijorați că ar putea să piardă un apel sau un mesaj, încât ajung să resimtă senzațiile pe care le au când le primesc chiar și în lipsa acestora.
La nivel mondial, un număr din ce în ce mai mare de oameni țin telefoanele mobile pe modul vibrații pentru a avea (aparent!) mai multă liniște.
Dr. Robert Rosenberger a studiat impactul tehnologiei asupra comportamentului nostru la Institutul de Tehnologie din Georgia. El afirmă că detectarea unui telefon cu vibrații a devenit un obicei, iar cea mai mică zvâcnire musculară sau senzația de mișcare a hainelor ar putea fi interpretate în mod greșit ca vibrație a telefonului.
“Prin obișnuința corporală, telefonul tău devine de fapt o parte din tine și ești instruit astfel să percepi vibrațiile telefonului ca un apel sau un mesaj de intrare. Deci, datorită acestor tipuri de obiceiuri, devine foarte ușor să percepi greșit alte senzații similare. “
Textafrenia
O altă tulburare comună de comportament dată de dependența de telefon este textafrenia.
Textafrenia este considerată a fi o combinație de halucinații auditive și amăgire pe care o trăiește individul care crede că a auzit un ton de mesaj text sau simțit că telefonul său vibrează că a primit un mesaj nou, în timp ce în realitate nu se întâmplă asta.
Această tulburare comportamentală nou recunoscută se răspândește foarte repede în rândul adolescenților care folosesc pe scară largă dispozitivele mobile.
Oamenii care suferă de textafrenie de obicei prezintă semne și simptome de anxietate, anorexie, nesiguranță, dezamăgire, depresie, iritare, și stima de sine scăzută.
Deși este o problemă de sănătate mintală nou apărută, doar câteva persoane sunt conștiente de semne și simptome ale textafreniei. Din acest motiv, mulți oameni nu știu că ar putea suferi efectiv de asta.
Cum îți dai seama dacă suferi de textafrenie?
- Dacă ți-ai verificat dispozitivul mobil pentru mesaje text de cel puțin 8 ori într-o oră fără primești vreun mesaj text real, atunci ai putea suferi de textafrenie.
- Dacă ai telefonul pe modul silențios, dar ai senzația că auzi tonul mesajelor, atunci ai putea să sufere de textafrenie.
Simptomele dependenței de telefon
Teama de a nu avea telefonul mobil în preajmă provine din dependență. Atunci când o persoană se simte dependentă fizic sau mental de orice, nu poate găsi o modalitate de a opri dependența.
Oamenii au tendința de a experimenta această fobie atunci când sunt nesiguri, sau au lipsă de autocontrol și disciplină, se plictisesc cu ușurință sau sunt nerăbdători și nu au alte hobby-uri și puncte de recreere etc.
Oamenii sunt animale sociale care au nevoie de companie constantă și au dorința de a vorbi și de a se conecta cu ceilalți. Prin urmare, această fobie nu este atât de nenaturală, dat fiind faptul că telefoanele mobile sunt ușor disponibile peste tot și utilizate de oameni de toate vârstele.
Dependența de telefon include următoarele simptome comportamentale:
- Incapacitatea de a-ți opri telefonul;
- Verificarea în permanență a telefonului pentru mesaje ratate, e-mailuri sau apeluri;
- Încărcarea bateriei chiar și atunci când telefonul este aproape complet încărcat;
- Iei telefonul cu tine oriunde mergi, chiar și în baie;
- Verifici în mod repetat pentru a te asigura că ai telefonul la tine;
- Ignorarea activităților sau evenimentelor planificate pentru a petrece timpul pe dispozitivul mobil;
Dependența de telefon include următoarele simptome emoționale:
- Ingrijorare, frică sau panică atunci când te gândești că nu îți poți folosi telefonul;
- Anxietate și agitație dacă trebuie să pui telefonul jos sau să știi că nu îl vei putea folosi o vreme;
- Panică sau anxietate dacă nu îți găsești rapid telefonul;
- Iritație, stres sau anxietate atunci când nu îți poți verifica telefonul;
- Teama de a nu avea Wifi sau de a nu te putea conecta la o rețea de date mobile;
- Ești îngrijorat de lucrurile negative care se pot întâmpla dacă nu poți apela la ajutor/ nu te simți în siguranță fără telefon;
- Stresul de a fi deconectat de la prezența online.
Dependența de telefon include următoarele simptome fizice:
- Senzația de gheară în piept;
- Probleme de respirație normală;
- Tremurături;
- Transpirație crescută;
- Senzație de leșin, amețeală sau dezorientare;
- Bătăi rapide de inimă.
Utilizarea telefonului sau îngrijorarea că nu ai telefonul nu înseamnă neapărat că suferi de dependența de telefon. Dar este o idee bună să te gândești serios la această problemă dacă:
- O parte dintre simptomele de mai sus sunt frecvente și persistă pe tot parcursul zilei.
- Îți afectează munca sau/și relațiile.
- Îți îngreunează somnul și procesul de adormire.
- Îți cauzează probleme în activitățile tale de zi cu zi.
- Au un impact negativ asupra sănătății tale sau calității vieții.
15 Sfaturi utile cum să scapi de dependența de telefon
87% dintre tinerii adulți spun că preferă să nu-și lase niciodată deoparte smartphone-ul, în timp ce 80% dintre utilizatorii de telefon mobil își verifică telefonul în primele 15 minute de la trezire.
Smartphone-urile sunt menite să ne ajute să ducem o viață mai bună și mai productivă. Dar când cedăm dependenței de telefon, devenim sclavii telefonului nostru. Acest lucru ne afectează relațiile, munca și viața.
Ești dependent de telefonul tău mobil sau cunoști pe cineva care nu poate sta departe de smartphone-ul său?
Indiferent cât de ușoară sau severă este dependența de telefon, iată 15 sfaturi utile prin care o poți depăși.
- Dezactivează notificările
Mulți oameni sunt distrași de notificările nesfârșite pe care le primesc de la Facebook, Youtube, Instagram, Spotify și alte aplicații.
Nu trebuie să știi instant dacă cineva „apreciază” ultima ta postare, te urmărește pe Instagram sau îți trimite un e-mail.
Cu cât îți verifici mai des telefonul, cu atât devine mai obișnuit și șansele să crească dependența de telefon se măresc. Deci, dezactivează notificările și te vei simți mai puțin curios să-ți folosești telefonul.
- Când simți nevoia de a-ți verifica telefonul, închide ochii și respiră adânc
Citești o carte, te uiți la un film sau pur și simplu te pregătești să ieși în oraș… dintr-o dată, simți un îndemn copleșitor de a-ți scoate telefonul și de a-ți verifica fluxul de știri din Facebook.
Cedezi în fața dorinței. Gășești cele mai recente fotografii de vacanță ale unui prieten și comentezi la trei dintre ele. Apoi, mai citești și un articol lung despre viețile ascunse ale supermodelelor. Apoi urmărești un videoclip cu pisici și unul pentru bebeluși.
Înainte de a-ți da seama, au trecut 20 de minute – când intenționai doar să faci o pauză de 3 minute.
Sună familiar?
Îndemnul de a-ți verifica telefonul vine în valuri. Dacă ai voință să te reții câteva zeci de secunde, dorința va trece. Apoi te poți întoarce la ce aveai de făcut.
Iată ce îți recomand: atunci când simți că trebuie să îți verifici telefonul, închide ochii și respiră adânc. Inspiră timp de trei secunde și expiră timp de trei secunde. Dorința va scădea în intensitate.
Dacă dorința este încă acolo, continuă să respiri adânc.
Aceasta este o tehnică simplă, dar puternică, care te poate ajuta să îți întrerupi dependența de telefon.
- Șterge toate aplicațiile de socializare de pe telefon
Sună ca o măsură drastică, dar nu este. Vei putea în continuare să accesezi site-urile de socializare prin browserul de internet al telefonului.
YouTube, Facebook, Instagram și Twitter au site-uri web pentru dispozitive mobile. Sigur, experiența web mobilă nu este la fel de simplă ca experiența aplicației. Dar este suficient de bună pentru a-ți satisface dorința ocazională de social media.
În plus, pasul suplimentar de deschidere a aplicației browserului de internet și introducerea adresei URL a site-ului adaugă inconveniențe procesului. Acest lucru te va împiedica să verifici prea des actualizările de pe rețelele sociale.
- Șterge toate aplicațiile pe care nu le utilizezi
Acest lucru te va ajuta să elimini aglomerația de pe telefon și să reduci timpul petrecut „explorând” prin telefon/ Ca atare, vei fi mult mai aproape de a-ți depăși dependența de telefon.
Ștergerea aplicațiilor neutilizate – sau puțin folosite – eliberează, de asemenea, spațiu de stocare și îmbunătățește durata de viață și performanța bateriei telefonului.
- Setează limite specifice pentru utilizarea smartphone-ului.
Să-ți spui că ar trebui să „folosesc mai puțin telefonul” nu este eficient, deoarece această expresie este prea generală. Pentru a limita utilizarea telefonului, setează în schimb anumite limite.
Iată câteva limite posibile:
– Nu folosesc telefonul la masa;
– Fără utilizarea telefonului la toaletă;
– Fără utilizarea telefonului la evenimente sociale;
– Fără utilizare a telefonului în timpul conversațiilor fata in fata;
– Nu folosesc telefonul în pat când mă pregătesc pentru somn.
Începe cu ceva ușor și adăugă câte o limită pe lună. De-a lungul timpului, vei vedea o diferență uriașă în tiparele de utilizare a telefonului.
- Dezactivează conversațiile de grup.
Dezactivează toate chaturile de grup Whatsapp. În acest fel, nu ești bombardat de mesaje pe tot parcursul zilei.
Dacă ești ca majoritatea oamenilor, mesajele pe care le primești în grupurile de whatsapp nu sunt așa importante. Deci, este suficient să citești mesajele din grupuri doar de câteva ori pe zi.
- Arhivează chaturile inactive.
Utilizatorii de smartphone-uri derulează adesea prin zeci de chat-uri înainte de a-l găsi pe cel pe care îl caută. Pe termen lung, asta înseamnă multă pierdere de timp.
Care este alternativa?
Arhivează chaturile inactive.
Dacă conversația s-a încheiat, arhiveaz-o. Dacă ai în prezent sute de chat-uri în ecranul de pornire al aplicației de mesagerie, ia-ți 10 minute pentru a le parcurge și a le arhiva pe cele inactive.
Vor fi 10 minute bine petrecute!
(Dacă preferi, poți șterge chaturile inactive în loc să le arhivezi. Reține că, dacă ștergi un chat, vei pierde istoricul chatului. Dar dacă arhivați un chat, istoricul chatului va rămâne.)
După ce ai finalizat acest proces, probabil că vei rămâne cu 5 până la 10 chat-uri active pe ecranul de pornire al aplicației de messenger. Acest lucru te va ajuta să găsești mai ușor chat-urile pe care le cauți. De asemenea, va reduce aglomerația din telefon, astfel încât vei fi mai organizat.
Ca atare, vei petrece mai puțin timp procesând mesajele text, ceea ce te va ajuta să îți depășești dependența de telefon.
- Răspunde la mesaje text doar de trei ori pe zi
În afară de mesajele text urgente de la familie și prieteni apropiați, nu răspunde tuturor mesajelor imediat. Știu că tentația de a răspunde imediat este grozavă, dar trebuie să înveți să te împotrivești.
De ce?
Deoarece este mai eficient să răspunzi la mesaje text în loturi, mai degrabă decât unul câte unul.
Îți recomand să răspunzi la mesaje o dată dimineața, o dată după-amiaza și o dată seara. Acest lucru îți va economisi timp în general și te va împiedica să verifici în mod compulsiv telefonul pentru mesajele la care să răspunzi.
Acest lucru este în concordanță cu obiectivul mai mare: eliminarea dependenței de telefon.
- Oprește telefonul înainte de a merge la culcare.
Oprește telefonul înainte de culcare și lasă-l să se încarce în afara dormitorului. Poate fi tentant să-ți folosești telefonul în toiul nopții, dar nu vei mai face asta dacă e nevoie de prea mult efort pentru a ajunge la telefon.
- Folosește un ceas cu alarmă real
Se pare că toată lumea își folosește telefonul ca ceas cu alarmă, nu? Ei bine, poți fi diferit și poți folosi în schimb un ceas cu alarmă.
În acest fel, nu vei avea nicio scuză pentru a nu practica Sfatul # 9. Ceea ce înseamnă că vei fi, de asemenea, pe cale să lupți împotriva dependenței de telefon.
- Înainte de a începe lucrul, pune telefonul la cel puțin 10 metri distanță de tine
Și mai bine, pune telefonul în afara camerei în care intenționezi să lucrezi. Pentru a elimina complet ispita, oprește telefonul – sau cel puțin pune-l pe modul avion.
Erik Altmann, profesor de psihologie la Michigan State University, a constatat că o întrerupere de doar 2,7 secunde dublează rata de eroare la locul de muncă.
- Folosește aplicații pentru a urmări și restricționa utilizarea smartphone-ului.
Aceste aplicații rulează în fundal, deci nu îți vor distrage atenția.
- Poartă un ceas, astfel încât să nu ai nevoie să îți verifici telefonul
Probabil că îți folosești telefonul pentru a afla ora. Dar sunt sigur că ți s-a întâmplat asta …
Te uiți la telefon pentru a vedea ce oră este. În timp ce faci acest lucru, vezi un flux de notificări Facebook și mesaje text. Începi să le parcurgi și, într-o clipită, au trecut 15 minute.
Și tot ce voiai să faci era să dureze două secunde pentru a verifica timpul.
Cum poți să previi acest lucru?
Poartă un ceas. Este atât de simplu, într-adevăr.
- Vorbește despre decizia ta și solicită ajutorul
Dacă le spui și altora despre decizia ta de a-ți vindeca dependența de telefon și le ceri ajutorul, este mai probabil să reușești. Anuntă-ți familia și prietenii și spune-le că te bazezi pe ei că vor înțelege schimbările tale de comportament legate de comunicarea online.
- Blochează telefonul cu o parolă deranjant de lungă.
Majoritatea oamenilor își pun o parolă scurtă, astfel încât să poată debloca rapid telefonul. Dar dacă vrei să îți reduci dependența de telefon, setează o parolă lungă, de cel puțin 15 caractere și include simboluri și litere mari.
Inconvenientul deblocării telefonului înseamnă că nu îl vei folosi la fel de mult. Cu alte cuvinte: misiune îndeplinită.
Consecințele dependenței de telefon
Aceste statistici despre dependența de telefon sunt destul de copleșitoare:
- Utilizatorul tipic de telefon mobil își atinge telefonul de 2.617 ori în fiecare zi. De 2.617 ori!
- Majoritatea oamenilor, în medie, petrec zilnic 3 ore și 15 minute pe telefoanele lor.
- Jumătate din toate ridicările de telefon se întâmplă în decurs de 3 minute de la precedenta.
Și impactul acestei utilizări este uluitor:
- Reducerea calității conversațiilor.
- Impactul negativ asupra memoriei pe termen scurt și rezolvarea problemelor.
- Ne afectează negativ tiparele de somn.
- Rezultând mai multă negativitate, suferință și o recuperare emoțională mai mică la copii.
- Creșterea obezității.
- Iar corelația pozitivă dintre dependența de smartphone și depresie este alarmantă.
- Durerea și disconfortul asociat vizionării unui ecran digital timp de peste 2 ore.
Mulți oameni cred că pot să efectueze mai multe sarcini și să-și folosească telefoanele în timp ce conduc, dar acest lucru provoacă deficiențe semnificative și îi pune pe șofer și pe cei aflați în trafic în pericol.
Cercetările au arătat că trimiterea de mesaje text în timp ce conduci pot fi la fel de periculoasă ca și alcoolul la volan.
De asemenea, se pare că mai multe trăsături și condiții de personalitate au fost asociate cu utilizarea problematică a telefonului mobil.
Aceste trăsături de personalitate includ:
- stimă de sine scazută;
- autocontrol redus;
- anxietate crescută;
- depresie.
Cercetătorii subliniază că nu este întotdeauna clar dacă problemele legate de utilizarea excesivă a telefonului mobil cauzează aceste condiții sau dacă condițiile în sine îi fac pe oameni mai vulnerabili la suprautilizare.
Când este cazul să te adresezi unui specialist?
Dacă dependeța de telefon începe să îți afecteaze sănătatea, relațiile și responsabilitățile, ar putea fi timpul să faci unele modificări.
Mai întâi, află dacă există îngrijorări adiacente.
Programează o ședință cu un specialist Puterea Minții.
Psihologii consideră că persoanele care folosesc compulsiv telefoanele mobile pot încerca să evite problemele din viața lor prea dificile sau complicat de rezolvat.
Deci, unul dintre primele lucruri de luat în considerare este dacă există ceva mai profund care te deranjează. Rezolvarea problemei de bază ar putea fi cheia reducerii anxietății.
Știind ce te deranjează cu adevărat, te poți ajuta să reduci dorința de a scrie,a cumpăra, fixa, glisa sau posta în mod compulsiv.
Este întotdeauna în regulă să soliciți ajutor atunci când ai de-a face cu orice problemă care te privește sau despre care simți că nu o poți controla.
Dacă observi simptome de dependență de telefon, ai încercat mai multe variante de a o opri și totuși nu reusești, poate fi o idee bună să ceri ajutor.
Utilizarea problematică a telefonului mobil are multe caracteristici în comun cu dependențele comportamentale, cum ar fi jocurile de noroc compulsive, așa că să apelezi la un terapeut pentru ajutor îți poate fi foarte folositor.
Persoanele care dezvoltă un model dependent de utilizare a telefonului suferă de obicei de o pierdere a controlului.
Terapia cognitiv-comportamentală și/ sau hipnoterapia pot fi ambele foarte eficiente pentru a revendica un sentiment de control asupra utilizării telefonului.
Pingback: Nu stiu ce sa fac cu viata mea: cum iesi din blocaj ❤️
Pingback: Cum sa slabesti sanatos, usor si fara dieta ❤️ Puterea Mintii
Pingback: Impactul tehnologiei asupra omului Puterea Minții