Personalitatea Multipla
Redactat de Leonard

Definirea personalitatilor multiple si explicarea cauzelor ce duc la dezvoltarea lor

Personalitatea multiplă este cunoscută și sub numele de tulburarea de identitate disociativă și se caracterizează prin existența a două sau mai multe identități separate sau personalități care se pot dezvolta în interiorul aceleiași persoane. Aceste identități pot fi foarte diferite între ele, cu propriile lor gânduri, sentimente și comportamente.

 

Cauzele exacte ale personalităților multiple nu sunt pe deplin cunoscute, dar experții cred că există o combinație de factori care contribuie la dezvoltarea lor. Printre acești factori se numără traumatismul timpuriu sau repetat, cum ar fi abuzul sau neglijarea în copilărie, precum și stresul sau anxietatea severă. Personalitățile multiple pot fi o modalitate de a face față traumei sau stresului, iar dezvoltarea lor poate fi considerată o formă de apărare a sinelui.

 

Deși poate fi un concept dificil de înțeles pentru mulți, personalitățile multiple pot fi gestionate și tratate cu succes. Identificarea personalităților tale multiple este primul pas important pentru a le gestiona. Aceste identități pot fi adesea dezvăluite prin intermediul terapiei, iar conștientizarea lor poate ajuta la începerea procesului de vindecare.

 

Deși terapia psihologică poate fi unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru personalitățile multiple, există și alte opțiuni de tratament, cum ar fi medicamentele sau terapia de grup. Alegerea tratamentului potrivit depinde de nevoile și preferințele individuale.

 

Este important să ai în vedere faptul că gestionarea personalităților multiple poate fi un proces lung și dificil, dar este un proces necesar pentru a ajunge la o viață mai echilibrată și sănătoasă. Cu ajutorul terapiei și al altor opțiuni de tratament, poți începe să te confrunți cu aceste personalități și să înveți să le gestionezi în mod eficient.

 

Studiile realizate pe 102 pacienți cu tulburare de personalitate multiplă de la patru centre diferite a arătat că prezentarea simptomelor la toți pacienții a fost foarte similară. Aproximativ 95% din cazuri aveau o istorie a abuzului fizic sau sexual în copilărie, iar pacienții au prezentat o medie de 15.2 simptome somatice, 6.4 simptome Schneiderian, 10.2 caracteristici secundare ale tulburării, 5.2 criterii pentru tulburarea de personalitate borderline și 5.6 experiențe extrasenzoriale. Scorul mediu obținut la Escala Experiențelor Tulburări Disociative a fost de 41.4. Aceste constatări sugerează că tulburarea de personalitate multiplă are un set stabil și consistent de caracteristici.

 

Prezentarea tipurilor de personalitati multiple si a modului in care sunt formate

Există mai multe tipuri de personalități multiple, iar învățarea despre acestea poate ajuta la identificarea și gestionarea propriilor personalități multiple. În acest sens, în continuare îți voi prezenta câteva dintre cele mai comune tipuri de personalități multiple și modul în care acestea sunt formate.

Citește și  Apifobia - Frica de Albine

 

Personalitățile introiectate: acestea sunt personalități care sunt formate prin preluarea unor trăsături sau comportamente ale altor persoane. De exemplu, dacă ai avut un model parental care era extrem de critic sau exigent, poate fi posibil să preiei aceleași trăsături în propriul tău comportament. Aceste personalități pot fi dezvoltate în timpul copilăriei sau în timpul altor experiențe traumatice.

Multiple Personality Disorder (Dissociative Identity Disorder)

Personalitățile protectori: acestea sunt personalități care se formează ca o modalitate de a proteja sinelui tău de durerile emoționale. De exemplu, dacă ai trecut prin abuz sau neglijare în copilărie, poate fi posibil să dezvolți personalitatea protectoare care îți ajută să faci față acelei traume.

 

Personalitățile introjectate în prezent: acestea sunt personalități care sunt formate din experiențele actuale și care îți permit să te adaptezi la situații noi. De exemplu, dacă ești într-o situație de conflict la locul de muncă, poate fi posibil să dezvolți o personalitate introiectată care să te ajute să faci față situației.

 

Personalitățile fantasmatice: acestea sunt personalități care sunt formate din fanteziile tale sau din lucrurile pe care le visezi. De exemplu, dacă îți dorești să devii un actor de succes, poate fi posibil să dezvolți o personalitate fantasmată care să te ajute să faci față eșecurilor sau obstacolelor din calea ta.

 

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai comune tipuri de personalități multiple, iar fiecare dintre ele poate fi dezvoltată într-un mod unic. În general, aceste personalități sunt formate din experiențele noastre de viață și sunt o modalitate de a face față situațiilor dificile sau traumatice.

 

Este important să îți amintești că nu există un mod “corect” sau “greșit” de a dezvolta personalitățile multiple și că fiecare persoană este unică în propriul său fel. Identificarea acestor personalități și înțelegerea modului în care au fost formate pot ajuta la gestionarea lor în mod eficient și la îmbunătățirea sănătății mintale și emoționale.

 

Tulburare de Identitate – Diagnostic Propriu

Identificarea simptomelor si semnelor specifice ale personalitatilor multiple

Identificarea simptomelor și semnelor specifice ale personalităților multiple poate fi dificilă, deoarece acestea pot varia în funcție de tipul și numărul de personalități dezvoltate. În continuare îți voi prezenta câteva dintre simptomele și semnele generale care ar putea indica prezența personalităților multiple.

 

Amnezie: persoanele cu personalități multiple pot experimenta perioade de amnezie sau pierderea memoriei pentru anumite evenimente sau perioade de timp. Acest lucru se poate datora faptului că personalitățile diferite iau controlul și își asumă amintirile pentru ele însele.

 

Schimbări de dispoziție: persoanele cu personalități multiple pot avea schimbări bruște și neașteptate de dispoziție, de la tristețe sau anxietate la furie sau agitație. Aceste schimbări pot fi cauzate de trecerea între personalități diferite.

 

Comportament impulsiv: persoanele cu personalități multiple pot avea un comportament impulsiv sau neașteptat, cum ar fi cumpărarea compulsivă sau consumul de droguri. Aceste comportamente pot fi cauzate de personalitățile diferite care iau controlul în situații diferite.

 

Simptome fizice inexplicabile: persoanele cu personalități multiple pot experimenta simptome fizice inexplicabile, cum ar fi dureri de cap sau probleme digestive, care nu pot fi explicate prin cauze medicale. Aceste simptome pot fi cauzate de anxietate sau stresul legat de gestionarea personalităților multiple.

 

Identificare cu diferite personaje: persoanele cu personalități multiple pot identifica cu diferite personaje din filme, cărți sau viața reală. Acest lucru poate fi cauzat de faptul că personalitățile diferite se simt atrași sau identifică cu aceste personaje.

Citește și  Stari de Anxietate - Cum Trecem Peste Ele?

 

Este important să menționăm că aceste simptome și semne nu sunt neapărat specifice personalităților multiple și pot fi cauzate și de alte probleme de sănătate mintală. Prin urmare, este important să consulți un specialist în sănătate mintală pentru a determina cauza exactă a acestor simptome și semne.

Multiple Personality Disorder (Dissociative Identity, 59% OFF

Identificarea simptomelor și semnelor specifice ale personalităților multiple poate fi dificilă, dar este important să acordăm atenție acestora pentru a putea identifica și gestiona personalitățile multiple. Consultarea unui specialist în sănătate mintală poate fi utilă în acest sens.

 

Mai mult, pentru a diferenția tulburarea de personalitate multiplă față de celalte tulburări, există un studiu administrat pe 20 de subiecți cu tulburare de personalitate multiplă, 20 cu schizofrenie, 20 cu tulburare de panică și 20 cu tulburări de alimentație. Rezultatele au arătat că tulburarea de personalitate multiplă poate fi diferențiată de celelalte grupuri pe variabile precum istoricul de abuz fizic, abuz sexual, abuz de substanțe, sleepwalking, prieteni imaginar din copilărie, caracteristici secundare ale personalității multiple și experiențe extrasenzoriale și supranaturale. Cei cu tulburare de personalitate multiplă se diferențiază și de celelalte grupuri prin criteriile DSM-III pentru personalitate multiplă, amnezie psihogenă și fugă psihogenă. Grupurile nu au diferit în ceea ce privește numărul de subiecți care au avut un episod major depresiv.

Metode si tehnici de a-ti intelege si a-ti gestiona personalitatile multiple

Dacă ai ajuns la concluzia că suferi de personalități multiple, este important să știi că există metode și tehnici pe care le poți folosi pentru a-ți înțelege și gestiona aceste personalități. Iată câteva modalități prin care poți să faci acest lucru:

 

Identificarea personalităților multiple

Primul pas în gestionarea personalităților multiple este să le identifici. Încearcă să fii atent la felul în care te simți și comportamentul tău în diferite situații. Învață să-ți recunoști personalitățile multiple și să le diferențiezi.

 

Conștientizarea emoțiilor

Odată ce ai identificat personalitățile multiple, încearcă să fii atent la emoțiile pe care le resimți atunci când acestea apar. Învață să te conectezi cu aceste emoții și să le înțelegi.

 

Comunicarea cu personalitățile multiple

Încercarea de a-ți ascunde personalitățile multiple sau de a le nega nu este o soluție durabilă. Învață să comunici cu aceste personalități și să le asculți nevoile și dorințele. Acest lucru te va ajuta să înțelegi mai bine ce anume îți dorești și să gestionezi mai eficient situațiile de conflict.

 

Dezvoltarea unui stil de viață sănătos

Un stil de viață sănătos poate ajuta la gestionarea personalităților multiple. Învață să-ți faci timp pentru activități care te relaxează și sănătoase, precum yoga, meditația, exercițiile fizice sau hobby-uri care îți plac. De asemenea, încearcă să dormi suficient și să urmezi o dietă echilibrată.

 

Terapia

În cazul în care personalitățile multiple îți afectează în mod semnificativ viața și starea de bine, terapia poate fi o opțiune benefică. Terapeutul poate ajuta la identificarea și gestionarea personalităților multiple și la dezvoltarea unor strategii eficiente pentru a face față situațiilor de conflict.

 

Acceptarea

În cele din urmă, este important să înțelegi că personalitățile multiple fac parte din tine și că nu trebuie să te simți rușinat sau vinovat din cauza lor. Încearcă să-ți accepti personalitățile multiple și să înveți să trăiești cu ele într-un mod sănătos și echilibrat.

 

Tratament pentru Personalitate Multipă

Terapia psihologica si alte optiuni de tratament

Acum că ai învățat despre personalitățile multiple și cum acestea pot afecta viața ta, este important să afli cum să gestionezi această afecțiune. În acest capitol, vom discuta despre diferitele opțiuni de tratament disponibile pentru persoanele cu personalități multiple și cum acestea pot ajuta la gestionarea simptomelor.

Citește și  Ironic: banii îți limitează plăcerile vieții

 

Terapia psihologică este o opțiune comună de tratament pentru personalitățile multiple. Terapia cognitiv-comportamentală este o formă de terapie care se concentrează pe identificarea și schimbarea gândurilor și comportamentelor negative. În timpul terapiei, vei lucra împreună cu un terapeut pentru a identifica modul în care personalitățile multiple afectează viața ta și vei dezvolta strategii pentru a face față simptomelor.

 

O altă opțiune este terapia psihanalitică, care implică explorarea subconștientului și identificarea traumelor care pot fi legate de dezvoltarea personalităților multiple. Această formă de psihiatrie se concentrează pe procesul de dezvoltare al personalităților multiple și poate ajuta la descoperirea cauzelor profunde ale afecțiunii.

 

Medicamentele pot fi de asemenea utilizate pentru a trata simptomele personalităților multiple. Antidepresivele și anxioliticele pot ajuta la reducerea anxietății și a simptomelor depresive, în timp ce antipsihoticele pot ajuta la reducerea halucinațiilor și a delirului.

 

În plus, terapiile alternative precum meditația, yoga și terapia prin artă pot fi utile în gestionarea stresului și a anxietății asociate cu personalitățile multiple.

 

Este important să discuți cu medicul tău sau cu un terapeut pentru a identifica cel mai bun tratament pentru tine și pentru început de proces de vindecare. Este posibil să dureze mai mult timp să gestionezi personalitățile multiple, dar cu sprijin și tratament adecvat, este posibil să experimentezi o îmbunătățire semnificativă a calității vieții tale.

What are the types of dissociative disorders?

Cum sa alegi tratamentul potrivit pentru tine si sa iti urmaresti progresul

Înainte de a începe un tratament, este important să iei în considerare toate opțiunile disponibile și să alegi cea mai potrivită pentru tine. Dacă ai consultat un terapeut sau un medic specialist, discută cu acesta despre opțiunile de tratament disponibile și asigură-te că înțelegi fiecare opțiune înainte de a lua o decizie.

 

În cazul terapiei psihologice, există o varietate de metode de tratament care pot fi utilizate pentru personalitățile multiple, inclusiv terapia cognitiv-comportamentală, terapia de integrare a personalității și terapia de conștientizare a stării de prezent. Este important să vorbești cu terapeutul tău despre opțiunile disponibile și să găsiți împreună cea mai potrivită pentru tine.

 

Alte opțiuni de tratament pot include medicamente pentru tratarea simptomelor, cum ar fi depresia și anxietatea, sau terapii alternative, cum ar fi yoga sau meditația.

 

Odată ce ai ales un tratament, este important să îți urmărești progresul în timpul acestuia. Monitorizează simptomele și notează orice schimbări pe care le observi. Discută cu terapeutul tău despre orice schimbări semnificative pe care le-ai observat și ajustați tratamentul, dacă este necesar.

 

În plus, este important să continui să lucrezi la dezvoltarea unei relații bune cu tine însuți și să înveți să îți gestionezi personalitățile multiple în viața de zi cu zi. Terapia poate fi de ajutor în acest proces, dar este important să faci și efortul personal să îți înțelegi și să îți gestionezi personalitățile multiple.

 

Cum să gestionezi cazurile de Personalități Multiple

Split Personality or Dissociative Identity Disorder

Strategii si metode pentru a trai in armonie cu toate partile tale

Pentru a trăi în armonie cu toate părțile tale, există o varietate de strategii și metode pe care le poți utiliza. Iată câteva exemple:

 

Acceptă toate părțile tale – În loc să încerci să le respingi sau să le ascunzi, acceptă toate părțile tale și încearcă să le înțelegi mai bine. Nu există părți bune sau rele, ci doar părți care pot fi mai dificile de gestionat decât altele.

Citește și  Gestionarea emoțiilor - Tehnici de gestionare a emotiilor

 

Îmbunătățește-ți comunicarea interioară – Învață să comunici mai eficient cu toate părțile tale. În loc să îți negi sau să îți reprimești sentimentele, încurajează-ți părțile tale să comunice deschis și sincer cu tine și cu celelalte părți.

 

Stabilește limite clare – Învață să stabilești limite clare între părțile tale și să le respecte. În acest fel, poți evita situațiile în care părțile tale se luptă între ele sau se blochează în conflicte.

 

Practică auto-compasiunea – Învață să îți acorzi timp și spațiu pentru a fi îngrijitor și compasiv cu tine însuți. În loc să te critici sau să îți judeci părțile tale, încurajează-te să le sprijini și să le îngrijești.

 

Angajează-te în terapie continuă – Terapia poate fi de ajutor în a înțelege și a gestiona personalitățile tale multiple. Angajează-te în terapie continuă pentru a obține sprijin și îndrumare în procesul tău de vindecare și de dezvoltare personală.

 

Acestea sunt doar câteva exemple de strategii și metode pe care le poți utiliza pentru a trăi în armonie cu toate părțile tale. În cele din urmă, este important să îți asumi un angajament continuu față de dezvoltarea personală și de gestionarea personalităților tale multiple. Prin continuarea să înveți și să crești, vei putea să îți îmbrățișezi toate părțile tale și să trăiești o viață autentică și împlinită.

Cum sa construiesti relatii sanatoase si sa iti implinesti aspiratiile personale

Da, cu siguranță este important să înveți cum să construiești relații sănătoase și să îți împlinești aspirațiile personale, indiferent de faptul că ai personalități multiple sau nu. Acest lucru poate fi dificil, dar nu este imposibil. Cu puțin efort și răbdare, poți învăța să trăiești în armonie cu toate părțile tale.

 

Un prim pas important este să lucrezi la dezvoltarea unei relații bune cu tine însuți. Acest lucru înseamnă să te accepți așa cum ești, cu toate personalitățile tale, și să înveți să comunici cu ele. Dacă simți că o parte din tine este prea critică sau negativă, încearcă să te conectezi cu această parte și să îi oferi sprijin și înțelegere.

 

De asemenea, este important să stabilești prioritățile tale și să îți clarifici valorile și obiectivele personale. Acestea pot fi diferite pentru fiecare parte a ta, dar este important să le identifici și să le înțelegi. Apoi, poți începe să construiești relații sănătoase cu ceilalți în funcție de aceste priorități și obiective personale.

 

Un alt aspect important este să înveți să comunici eficient. Acest lucru înseamnă să fii sincer și deschis în relații și să înveți să asculți cu atenție și să îți exprimi nevoile și dorințele în mod clar și respectuos. De asemenea, este important să ai așteptări realiste și să înțelegi că relații bune necesită efort și angajament de ambele părți.

 

În ceea ce privește împlinirea aspirațiilor personale, este important să îți stabilești obiective realiste și să îți dezvolți abilitățile necesare pentru a le atinge. Aceasta poate implica învățarea de noi abilități, dezvoltarea de noi interese sau explorarea unor noi direcții de carieră. Este important să fii perseverent și să te concentrezi pe progresul tău personal, indiferent de cât de mici sau mari sunt schimbările.

 

De asemenea, este important să îți menții optimismul și să îți dezvolți o atitudine pozitivă față de viață și față de tine însuți. Aceasta poate fi un proces lung și dificil, dar poate fi de ajutor să îți reamintești de progresele pe care le-ai făcut și să îți concentrezi atenția asupra lucrurilor pozitive din viața ta.

Citește și  Antropofobia - Frica de Oameni

What Are The Types Of Dissociative Disorders?, 54% OFF

Concluzii si Recomandari Finale

Rezumatul principalelor idei si invataminte ale articolului

În final, trebuie să subliniezi că acest articol a oferit o gamă largă de informații și strategii pentru a-ți înțelege și a-ți gestiona personalitățile multiple. În primul rând, ai învățat că este important să îți dezvolți o relație bună cu tine însuți și să comunici eficient cu toate părțile tale.

 

De asemenea, ai învățat despre diferite metode de terapie psihologică și alte opțiuni de tratament, precum și despre cum să alegi tratamentul potrivit pentru tine și să urmărești progresul. În plus, ai învățat cum să trăiești în armonie cu toate părțile tale și să îți îndeplinești aspirațiile personale prin stabilirea priorităților și comunicarea eficientă.

 

În rezumat, acest articol te-a îndemnat să îți acorzi timp și efort pentru a-ți dezvolta o relație sănătoasă cu tine însuți și cu ceilalți, să alegi opțiunile de tratament potrivite și să îți urmărești progresul, să îți clarifici prioritățile și să îți dezvolți abilitățile necesare pentru a-ți atinge aspirațiile personale. Toate acestea vor contribui la fericirea și satisfacția ta personală și la o viață plină de armonie și împlinire.

 

Sfaturi si recomandari pentru a-ti gestiona personalitatile multiple si a trai o viata echilibrata

În primul rând, este important să înțelegi și să accepți că ai personalități multiple și să nu le consideri o problemă sau o greșeală. Este esențial să îți accepți toate părțile și să înveți să trăiești în armonie cu ele.

 

Un alt sfat important este să îți dezvolți abilitățile de comunicare. Învață să te exprimi în mod clar și respectuos și să îți asculți părțile fără să le judeci sau să le ignori. Este important să îți acorzi timp să le înțelegi și să le ajuți să îți comunice nevoile și dorințele lor.

 

De asemenea, este important să îți stabilești prioritățile și să îți clarifici valorile și obiectivele personale. Acest lucru te va ajuta să iei decizii mai informate și să îți gestionezi mai bine personalitățile. În plus, poți încerca să identifici și să elimini gândurile negative sau critice care îți pot afecta relațiile și starea de bine.

 

O altă strategie importantă este să îți dezvolți o rutină zilnică care să îți ofere un echilibru și o stabilitate emoțională. Aceasta poate include activități care te ajută să te relaxezi și să te conectezi cu tine însuți, cum ar fi meditația sau yoga. Este important să îți acorzi timp să faci lucruri care îți aduc bucurie și îți alimentează sufletul.

 

În ceea ce privește terapia, este important să găsești un terapeut care să aibă experiență în lucrul cu personalitățile multiple și să te simți confortabil să îți împărtășești experiențele și sentimentele. Terapia poate fi un instrument valoros pentru a-ți gestiona personalitățile și pentru a-ți dezvolta abilitățile de comunicare și gestionare a emoțiilor.

 

De asemenea, este important să ai grijă de sănătatea ta mentală și fizică prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Acesta poate include exerciții fizice regulate, alimentație sănătoasă și suficient somn. Este important să acorzi atenție semnelor de avertizare și să îți iei timpul necesar pentru a te îngriji de tine.

 

RESURSE:

 1. https://www.semanticscholar.org/paper/Structured-interview-data-on-102-cases-of-multiple-Ross-Miller/577a972db0d652cbaecae49c1160d7770e99526c
 2. https://www.semanticscholar.org/paper/Differences-between-multiple-personality-disorder-Ross-Heber/7cfb494a630794f82dce62a56420fae043af86b5

Leonard

Articole publicate: 144

Vezi pagina autorului

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

 • sute de ore de cursuri,
 • zeci de ședințe de terapie,
 • demonstrații și exemple de lucru
 • Certificări Internaționale
 • > Inscrie-te Acum <

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *