Dependența De Picături De Nas
Redactat de Eugen Popa
Ai ajuns vreodată să folosești prea des spray-ul nazal(1)? Nu ești singurul. Dependența de picături de nas este mai des întâlnită decât crezi. Este o dependență care poate să apară treptat, afectând atât sănătatea fizică, cât și bunăstarea mentală. Dar nu îți face griji, avem toate informațiile despre înțelegerea acestei afecțiuni, semnele și simptomele sale, precum și tratamentele disponibile pentru a vă ajuta să recâștigați controlul. Fugi de dependența de picături nazale mai rapid decât „Usain Bolt pe pistă”! Viața fără ele este o cursă mai frumoasă.

Capitole Articol

Ce este dependența de picături de nas?

Dependența de picături nazale este o condiție în care o persoană dezvoltă o nevoie compulsivă de a utiliza picături nazale decongestionante în exces, ceea ce poate duce la o toleranță crescută și la simptome de sevraj atunci când încetează utilizarea lor. Această dependență poate provoca daune nasului și sănătății generale și necesită adesea tratament medical și consiliere pentru a fi depășită.

Idei Principale

 • Dependența de spray nazal este o condiție comună care îți poate afecta sănătatea fizică și bunăstarea mentală.
 • Utilizarea incorectă a spray-urilor nazale poate duce la dependență, în ciuda credinței populare că acestea sunt inofensive.
 • Spray-urile nazale conțin substanțe de decongestionare care pot cauza toleranță și congestie ce tot reapare(2) atunci când sunt utilizate în exces.
 • Cei care folosesc picături de nas dezvoltă probleme de sănătate fizică precum rinita medicamentoasă și hipertensiune arterială, precum și efecte psihologice precum anxietatea și depresia.

Întrebări la Care Găsești Răspunsul în Acest Articol.

 1. Ce este dependența de picături nazale?
 2. Care sunt cauzele și mecanismele din spatele dependenței de picături nazale?
 3. Cum afectează utilizarea excesivă de picături nazale sănătatea fizică?
 4. Ce impact are dependența de picături nazale asupra sănătății mentale?
 5. Ce strategii și tratamente sunt disponibile pentru a depăși dependența de picături nazale?
Citește și  Terapie Cognitiv Comportamentala (TCC)

1. Înțelegerea Dependenței de Sprayurile Nazale

Probabil că ai auzit despre dependența de spray nazal, sau de picăturile de nas, dar înțelegi cu adevărat despre ce este vorba? Dependența De Picături De Nas În principiu, este o afecțiune în care nasul tău devine dependent de aceste spray-uri, adesea folosite pentru desfundarea nasului. Utilizarea regulată poate determina umflarea căilor nazale atunci când încetezi să le folosești – un fenomen cunoscut sub numele de congestie de revenire. Acest ciclu de dependență este greu de întrerupt fără ajutor medical. Utilizarea incorectă a picăturilor de nas decongestionante duce adesea la această problemă, în contradicție cu credința populară că acestea sunt inofensive. Studiile (3) (4) confirmă necesitatea utilizării controlate și evidențiază riscurile potențiale, subliniind importanța educației în prevenirea unor astfel de dependențe.

2. Știința din Spatele Dependenței de Picături de Desfundat Nasul

Să ne adâncim în știința dependenței de sprayul nazal și să înțelegi de ce este atât de ușor să devii dependent de acest remediu comun, utilizat des și în cazul unor răceli. Ingredientele active(5) din majoritatea sprayurilor nazale sunt decongestionante, care acționează prin constricționarea vaselor de sânge din pasajele nazale. Acest lucru reduce inflamația și umflarea, oferind o ameliorare temporară a congestiei. Cu toate acestea, prin utilizarea intensivă a picăturilor de nas, organismul tău dezvoltă toleranță la aceste medicamente. Iată o prezentare generală:

Ingredient activ

Acțiune

Efectul utilizării excesive

Decongestionant Constricționează vasele de sânge Dezvoltarea toleranței
Oximetazolină Reduce umflarea/inflamația Congestie de recul
Fenilefrină Îmbunătățește fluxul de aer/respirația Dependenta
Atunci când încetezi să utilizezi sprayul, organismul tău reacționează prin cauzarea unei congestii de revenire. Este practic simptomul de sevraj de la lipsa medicamentului la care este obișnuit după perioade lungi de timp. Aceasta determină nevoia de a utiliza spray-ul pentru eliminarea congestiei nazale, conducând la un cerc vicios al dependenței. Amintește-ți: moderarea este cheia! Dependența De Picături De Nas

3. Semne și Simptome ale Suprasolicitării Utilizării de Decongestionante Nazale

Recunoașterea semnelor și simptomelor utilizării excesive a spray-ului nazal este crucială în prevenirea dependenței. Trebuie să rămâi informat cu privire la ce să fii atent, în special dacă îngrijești pe cineva care utilizează frecvent aceste medicamente. Persoanele care folosesc picături pot dezvolta rinită medicamentoasă (RM), o afecțiune caracterizată de:
 • Congestie nazală persistentă, stare alergică cu secreții la nivelul nasului și ochilor.
 • Nevoia de a utiliza spray-ul mai des pentru nasul înfundat sau pentru curățarea nasului.
 • Congestie de revenire atunci când nu se utilizează spray-ul.
 • Dificultăți în respirație fără picături și spray-ul nazal.
Aceste simptome rezultă dintr-o reacție paradoxală în care căile nazale se umflă în loc să se micșoreze, cauzând mai multă blocare. Înțelegerea acestui ciclu te ajută să intervii mai devreme și să previi complicații ulterioare, precum stare alergică și până la tumori benigne (6). Dependența De Picături De Nas Folosirea picăturilor de nas dezvoltă o dependență pe termen lung poate avea consecințe semnificative asupra sănătății. Să explorăm acum cum afectează acest aspect sănătatea fizică.

4. Impactul Asupra Sănătății Fizice

Utilizarea excesivă a spray-ului nazal nu afectează doar capacitatea de a respira, ci are și consecințe serioase asupra sănătății fizice în general. Utilizarea necorespunzătoare pe termen lung poate duce la afecțiuni precum rinita medicamentoasă sau congestia și inflamarea pasajelor nazale, în care căile nazale se umflă din cauza retragerii de la medicament. Iată un tabel care rezumă două efecte nocive și explicațiile medicale aferente:
Efect Explicație medicală
Rinita Medicamentoasă Inflamație cronică a mucoaselor nazale cauzată de utilizarea excesivă a decongestionantelor topice.
Hipertensiune Utilizarea prelungită poate determina o creștere semnificativă a nivelului tensiunii arteriale.
În momentul în care îi ajuți pe alții, trebuie să-i informezi despre aceste consecințe. Prin înțelegerea pericolelor potențiale asociate utilizării excesive a spray-urilor nazale, aceștia vor fi mai predispuși să utilizeze aceste medicamente responsabil, protejându-și astfel bunăstarea.

5. Efectele Psihologice ale Dependenței de Spray Nazal

Trebuie să realizezi că, în afară de impactul fizic, există și efecte psihologice semnificative asociate cu utilizarea excesivă a spray-urilor nazale. Dependența prelungită poate duce la o varietate de probleme de sănătate mentală. Acestea pot include:
 • Anxietate: Aceasta este adesea cauzată de teama de a nu putea respira fără spray.
 • Depresie: Nevoia constantă de spray nazal poate face ca cineva să se simtă fără speranță și deprimat.
 • Tulburare obsesiv-compulsivă (TOC): Nevoia compulsivă de a utiliza spray-ul poate deveni o obsesie.
 • Stimă de sine scăzută: Dependenta de o substanță precum spray-ul nazal poate reduce percepția despre tine însuți.

6. Explorarea Cauzelor Privind Dependența de Picături de Nas

Să explorăm ce ar putea cauza dependența ta de spray-urile nazale. Inițial, ai putea folosi aceste spray-uri pentru a obține ușurare de la congestia nazală cauzată de alergii, răceală sau când avem nasul înfundat. Aceste remedii fără prescripție conțin adesea oximetazolină, xilometazolina sau fenilefrină, substanțe chimice care constrâng vasele de sânge din cavitățile nazale, reducând umflarea și deschizând căile respiratorii. Dar atunci când folosești aceste spray-uri mai mult de trei zile consecutiv, poți dezvolta rinită medicamentoasă: o inflamație a mucoasei nazale cauzată de utilizarea excesivă a decongestionantelor nazale. Corpul tău începe să depindă de spray în loc să se elibereze natural de congestie, ceea ce duce la congestie de revenire atunci când încerci evitarea sprayurilor nazale. Înțelegerea acestui mecanism este crucială în ajutorul celorlalți care se luptă cu dependențe similare.

7. Pași pentru a Depăși Dependența de Diferite Tipuri de Picături

 1. Recunoașteți că ai o dependență de spray nazal. Este important să fii conștient de acest fapt și să îți dorești să te eliberezi de această dependență.
 2. Consultă un medic sau un specialist în sinusuri și alergii. Ei te pot ajuta să înțelegi cauza dependenței și pot recomanda un plan de tratament adecvat.
 3. Urmează ghidul medicului cu privire la reducerea treptată a utilizării sprayului.
Depășirea acestui tip de dependență nu este ușoară, dar este cu siguranță posibilă cu pașii și strategiile potrivite. Nu ești singur în această călătorie. Mulți au trecut cu succes prin lupte similare, ca și în cazul fumatului de exemplu. Iată un plan în patru pași pentru a te ajuta:
 • Pasul 1: Recunoaște problema – Acceptarea este primul pas către vindecare. Recunoaște că te confrunți cu congestie de recuperare sau rinită medicamentoasă.
 • Pasul 2: Consultă un profesionist medical – Caută sfatul unui expert. Aceștia pot oferi opțiuni de tratament bazate pe dovezi, adaptate situației tale.
 • Pasul 3: Retragere graduală – Evită întreruperea bruscă, care poate înrăutăți simptomele. Furnizorul tău de sănătate poate recomanda reducerea treptată a utilizării.
 • Pasul 4: Sistem de suport – Înconjoară-te de influențe pozitive care înțeleg lupta ta și încurajează-ți recuperarea.

8. Tratament Medical ca să Scapi de Picăturile pentru Desfundat Nasul

Există diverse tratamente medicale disponibile care pot ajuta la ameliorarea simptomelor și la recuperarea de la dependența de spray nazal. Spray-urile nazale pe bază de steroizi sunt adesea recomandate deoarece nu cauzează recongestie. Acest tip de tratament reduce inflamația și nu creează dependență. În unele cazuri, poate fi necesară intervenția chirurgicală dacă există leziuni structurale care cauzează simptome persistente. Irigarea nazală cu soluții saline (apă de mare de exemplu) este o altă metodă eficientă pentru eliminarea acumulării de mucus, deoarece hidratează mucoasa și calmează iritația nasului. Dependența De Picături De Nas

9. Remedii Naturale pentru Dependența Picăturilor de Nas – Cum Scapi ?

Pe lângă tratamentele medicale, vei găsi numeroase remedii la domiciliu care pot fi destul de eficiente în gestionarea dependenței de spray nazal. Iată patru metode :
 • Soluții nazale saline: poți prepara acasă amestecând 1/4 linguriță de sare într-o cană cu apă caldă. Această soluție hidratează pasajele nazale și ameliorează congestia. Putem să o folosim când avem nasul înfundat.
 • Inhalarea aburului: Respirarea aburului dintr-un castron cu apă fierbinte sau făcutul unei dușuri calde poate ajuta la deblocarea pasajelor nazale.
 • Hidratare: Consumul unei cantități suficiente de lichide subțiază mucusul, reducând nevoia decongestionantelor.
 • Umidificatoare: Aceste dispozitive îmbunătățesc umiditatea aerului, prevenind uscăciunea în nări.
Răbdarea este cheia când vine vorba de acest tip de dependență. Acum să trecem la schimbările de stil de viață care pot ajuta în continuare la depășirea dependenței de spray nazal.

10. Schimbări de Stil de Viață pentru a Combate Dependența

Făcând câteva schimbări în stilul de viață poți reduce semnificativ dependența de spray-urile nazale. O dietă echilibrată, bogată în vitamina C și bioflavonoide, întărește sistemul imunitar, reducând frecvența infecțiilor care ar putea necesita utilizarea spray-urilor nazale. Exercițiile regulate îmbunătățesc circulația sângelui, asigurând o furnizare eficientă de oxigen sinusurilor tale, reducând astfel inflamația. Evită expunerea la alergeni precum praful și polenul care declanșează congestia nazală. Menținerea umidității în locuință ajută la menținerea mucoaselor umede, ameliorând uscăciunea și iritarea. Deshidratarea poate agrava simptomele sinuzitei, deci nu uita să bei suficientă apă în fiecare zi. Dacă stresul este un factor contribuitor, integrează tehnici de relaxare precum yoga sau mindfulness în rutina ta. Prin aceste schimbări, nu doar tratezi simptomele, ci abordezi cauzele profunde. Această abordare holistică te împuternicește să îi ajuți pe ceilalți fără a fi împiedicat de provocările de sănătate.

11. Povești de Succes și Recuperări din Dependența Picăturilor Nazale

Probabil ai auzit despre persoane care au reușit să depășească dependența de spray-urile nazale, nu-i așa? Există numeroase cazuri (7) în care pacienții au învins această dependență, prin intermediul unei combinații de intervenție medicală și modificări comportamentale. Iată patru astfel de povești inspiraționale:
 • O persoană a înlocuit spray-ul nazal cu o soluție salină și a făcut activități fizice zilnice pentru a-și îmbunătăți sănătatea în general.
 • O altă persoană a căutat ajutor profesional de la un specialist ORL și a urmat un tratament farmacologic pentru a se recupera cu succes.
 • O persoană a folosit o metodă de reducere progresivă sub îndrumarea medicului ei, reducând treptat utilizarea până când nu a mai avut nevoie de spray.
 • În cele din urmă, cineva a participat regulat la grupurile de suport, ceea ce l-a ajutat să facă față psihologic simptomelor de retragere.
Fiecare poveste servește ca o rază de speranță pentru cei care se luptă cu această dependență. Și tu poți învinge! Fii următoare poveste de succes! Înlocuiește picăturile nazale cu un selfie zilnic. Zâmbetul tău va fi cu adevărat conținutul viral de care ai nevoie!

Întrebări frecvente

Care sunt statisticile globale privind dependența de spray nazal?

Este dificil să găsești cifre exacte, dar se știe că utilizarea incorectă poate duce la rinită medicamentoasă, o afecțiune de congestie de tip revenire care afectează milioane de oameni în întreaga lume.

Cum se compară costul tratamentului pentru dependența de spray nazal cu alte tratamente pentru abuzul de substanțe?

Vei constata că costurile tratamentului pentru dependența de spray nazal pot varia, dar în general sunt mai mici decât cele ale altor tratamente pentru dependența de substanțe. Este crucial să rețineți însă că fiecare caz este unic și necesită atenție personalizată.

Există anumite categorii demografice mai predispuse la dependența de spray nazal?

Ca un fluture atras de flacără, anumite categorii de persoane sunt într-adevăr mai predispuse la dependența de spray nazal. Mai exact, persoanele cu sinuzită cronică și alergii au tendința de a utiliza excesiv spray-urile nazale, ceea ce poate duce la dependență potențială.

Există vreo implicare legală legată de dependența de spray nazal?

Nu există nicio consecință legală pentru dependența de spray nazal. Este o problemă de sănătate, nu o infracțiune. Cu toate acestea, este încurajată căutarea ajutorului medical dacă aveți dificultăți în a vă elibera de dependența de aceste produse disponibile în mod obișnuit.

Au existat recent vreo descoperire științifică în tratamentul dependenței de spray nazal?

Nu există nicio descoperire științifică recentă specifică pentru dependența de spray nazal. Cu toate acestea, vei găsi cercetări în curs de desfășurare în domeniul biologiei și terapiei dependenței, care ar putea beneficia în viitor pe cei care se confruntă cu această problemă.

 Ce este dependența de picături de nas?

Dependența de picături de nas se referă la nevoia constantă și compulsivă de a utiliza picături nazale pentru a desfunda nasul înfundat. Acest lucru se întâmplă atunci când mucoasa nazală devine dependentă de efectul decongestionant al picăturilor nazale.

Care sunt simptomele dependenței de picături de nas?

Simptomele dependenței de picături de nas includ: nas înfundat din ce în ce mai des, necesitatea tot mai mare de a utiliza picături nazale, dificultatea de a respira prin nas atunci când nu se utilizează picăturile de nas, senzația de uscăciune în nas atunci când nu se utilizează picăturile nazale, pierderea mirosului după utilizarea pe termen lung a picăturilor de nas.

Cum pot scăpa de dependența de picături de nas?

Pentru a scăpa de dependența de picături de nas, este recomandat să se reducă treptat utilizarea picăturilor nazale, trecând la picături cu efect decongestionant redus sau la spray-uri nazale cu efect decongestionant redus. De asemenea, este important să se apeleze la un medic pentru a primi sfaturi și pentru a urma un tratament adecvat.

Ce pot face pentru a preveni dependența de picături de nas?

Pentru a preveni dependența de picături de nas, este recomandat să se utilizeze picături nazale doar atunci când este necesar, conform indicațiilor medicului. De asemenea, se pot utiliza alternativ soluții fiziologice sau ser fiziologic pentru a curăța nasul și pentru a-l menține hidratat.

Cât timp pot utiliza picăturile de nas?

Picăturile nazale nu trebuie utilizate pe termen lung., de regulă le folosim atunci când avem nasul înfundat. Ele trebuie utilizate doar pentru o scurtă perioadă de timp, conform indicațiilor medicului. Utilizarea pe termen lung a picăturilor nazale poate provoca dependenșa și poate deveni contraproductivă.

Ce se întâmplă dacă utilizez picături de nas în exces?

Utilizarea excesivă a picăturilor nazale poate duce la dependența de picături de nas. Mucoasa nazală devine dependentă de efectul decongestionant al picăturilor, iar nasul devine înfundat din ce în ce mai des. De asemenea, utilizarea excesivă a picăturilor de nas cu efect decongestionant reduc senzațiile de irespirabilitate, dar poate provoca uscăciune și iritarea mucoasei nazale.

Există tratamente alternative pentru dependența de picaturi de nas?

Da, există tratamente alternative pentru dependența de picături de nas. Acestea includ utilizarea de spray-uri nazale cu efect decongestionant redus, utilizarea de soluții fiziologice sau ser fiziologic pentru curățarea nasului, încercarea unor tehnici de respirație și încălzire a căilor nazale și consultația cu un medic specialist în ORL.

Pot utiliza apa de mare în locul picăturilor de nas?

Da, apa de mare poate fi utilizată în loc de picături de nas. Apa de mare are efect decongestionant și hidratează mucoasa nazală. Este important să se utilizeze o soluție de apă de mare special concepută pentru curățarea mucoasei nazale.

Cum pot să-mi desfund nasul în mod natural?

Pentru a desfunda nasul în mod natural, se pot încerca următoarele metode: inhalarea aburului, utilizarea unui umidificator de aer, consumul de băuturi calde cum ar fi ceaiul de mentă, masarea ușoară a părții laterale a nasului, utilizarea soluțiilor fiziologice pentru curățarea mucoasei nazale.

Sunt spray-urile nazale mai bune decât picăturile de nas?

Spray-urile nazale și picăturile de nas au același efect decongestionant. Alegerea între ele depinde de preferința personală și de comoditatea utilizării. Spray-urile nazale pot fi mai ușor de utilizat pentru unele persoane, în timp ce picăturile de nas pot fi preferate de altele sau alte persoane pot folosi și picăturile de nas și spray-ul nazal.

Concluzii

Dependența de picături nazale poate avea consecințe grave asupra sănătății fizice și psihologice. Este crucial să recunoaștem semnele dependenței și să acționăm în consecință pentru a evita complicațiile. Tratamentul adecvat și consultarea medicului sunt cheia depășirii acestei dependențe. Educația și prevenirea joacă un rol vital în evitarea dependenței de picături nazale. Dependența de picături nazale poate fi depășită cu răbdare, sprijin medical și modificări ale stilului de viață.

– Pot picăturile de nas să creeze dependență similară cu dependența de internet?

Pot picăturile de nas să creeze dependență similară cu dependența de internet? Este puțin probabil. Chiar și așa, există terapii pentru dependența de internet ce pot ajuta persoanele afectate. Consultarea unui specialist în terapie a dependenței de internet este unul dintre principalele internet addiction therapy options disponibile.

Referințe

 1. Williamson, S., Dennison, L., Greenwell, K., Denison-Day, J., Mowbray, F., Richards-Hall, S., Smith, D., Bradbury, K., Ainsworth, B., Little, P., Geraghty, A. W. A., & Yardley, L. (2022c). Using nasal sprays to prevent respiratory tract infections: a qualitative study of online consumer reviews and primary care patient interviews. BMJ Open, 12(6), e059661. https://doi.org/10.1136/bmjopen-2021-059661
 2. Sustained use of xylometazoline nasal spray shortens the decongestive response and induces rebound swelling. (1995, March 1). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7540314/
 3. Bk, W. (1970). Nasal decongestants and paranoid psychosis. British Journal of Psychiatry, 117(539), 439–440. https://doi.org/10.1192/bjp.117.539.439
 4. Blackwood, G. W. (1982b). Severe Psychological Disturbance Resulting from Abuse of Nasal Decongestants. Scottish Medical Journal. https://doi.org/10.1177/003693308202700212
 5. Bernal, J., Nozal, M. J., Martín, M., Diez-Masa, J. C., & Cifuentes, A. (1998). Quantitation of active ingredients and excipients in nasal sprays by high-performance liquid chromatography, capillary electrophoresis and UV spectroscopy. Journal of Chromatography A, 823(1–2), 423–431. https://doi.org/10.1016/s0021-9673(98)00451-8
 6. Annette Wigertz and others, Allergic Conditions and Brain Tumor Risk, American Journal of Epidemiology, Volume 166, Issue 8, 15 October 2007, Pages 941–950, https://doi.org/10.1093/aje/kwm203
 7. Ana Fulga, Andrei Zenovia, Doriana Cristea , Iuliu Fulga . View of addiction to nasal decongestants based on Α-Adrenoceptor Agonists case series and literature review | EuroEconomica. (n.d.-b). https://dj.univ-danubius.ro/index.php/EE/article/view/1455/1880

Eugen Popa

Salut, sunt Eugen Popa și de la o vârstă fragedă m-au pasionat tainele minții și a inimii. Acest lucru m-a determinat să studiez tot ce puteam ca să pot ajunge...

Articole publicate: 266

Vezi pagina autorului
Publicat în categoria Psihoterapie pe de .

Despre Eugen Popa

Salut, sunt Eugen Popa și de la o vârstă fragedă m-au pasionat tainele minții și a inimii. Acest lucru m-a determinat să studiez tot ce puteam ca să pot ajunge într-un mediu în care informațiile erau extrem de limitate.

De-a lungul anilor, am practicat yoga și alte practici orientale și asta, împreună cu cele mai recente descoperiri din lumea psihologiei, dar și tehnologia, au contribuit la modelarea persoanei care sunt astăzi.

 

Există o constantă în viața mea: tot timpul sunt curios de cele mai recente descoperiri, studii și cercetări în domeniile psihologiei, neurologiei, comunicării, hipnozei, iar asta mă ajută să cresc și să evoluez atât pe plan personal, cât și pe plan profesional.

Am vrut să învăț de la cei mai buni profesioniști din fiecare domeniu în parte, iar asta a însemnat să caut cei mai buni profesori și cele mai bune cursuri din întreaga lume. Studiile mele se întind de la cursuri de psihologie la Harvard și cursuri de hipnoză și NLP, la Retreat-uri de yoga și multe altele.

Primul meu curs de hipnoză a fost cu regretatul Gerald Kein de la Omni Hypnosis și apoi am continuat cu Ron Eslinger, Gordon Emmerson, Edwin Yager și mulți alții. În 2012 am devenit Certified Hypnosis Trainer cu NGH și mai târziu, tot în acel an am devenit și OMNI Hypnosis Trainer.

De-a lungul anilor am crescut pentru a-mi crea propriul curriculum de hipnoză și am predat diferite terapii și cursuri de auto-dezvoltare în toată lumea (Brazilia, SUA, Marea Britanie, Europa, Asia).

 

Certificări

  • Trainer certificat în Terapiea Resurselor și Terapie avansată a stării eului

   2015 

  • Trainer certificat Goulding SleepTalk pentru copii

   2015 

  • Trainer certificat în terapie subliminală sau Terapia Yageriană

   2014

  • Consultant certificat Goulding SleepTalk pentru copii

   2014 

  • Trainer certificat în terapia părților

   2013

  • Trainer certificat de hipnoză OMNI

   2012 

  • Trainer certificat de hipnoză NGH

   2012 

  • Practician de hipnoză cu certificat OMNI Hypnosis NGH

   2009

 

Acreditări și certificări

  • Trainer Terapia Resurselor Eugen Popa 8211
  • Trainer OMNI Hypnosis Eugen Popa
  • Trainer NGH Eugen Popa 8211
  • Eugen Popa Hinoterapeut certificat NGH
  • Eugen Popa Hipnotizator certificat NGH 8211

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

 • sute de ore de cursuri,
 • zeci de ședințe de terapie,
 • demonstrații și exemple de lucru
 • Certificări Internaționale
 • > Inscrie-te Acum <

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *