Dr. Porges a servit ca președinte atât al Societății pentru Cercetare Psihofiziologică, cât și al Federației Asociațiilor în Științe Comportamentale și Creierului și este fostul beneficiar al unui Premiu pentru Dezvoltare a Oficiului de Cercetare a Sănătății Mintale al Institutului Național de Cercetare.
El a publicat aproximativ 300 de lucrări științifice evaluate de colegi din mai multe discipline, inclusiv anestezie, inginerie biomedicală, medicină de îngrijire critică, ergonomie, fiziologia exercițiului, gerontologie, neurologie, neuroștiință, obstetrică, pediatrie, psihiatrie, psihologie, psihometrie, medicină spațială și abuz de substanțe. . Cercetările sale au fost citate în aproximativ 40.000 de publicații peer-review.
În 1994, Dr. Porges a propus Teoria Polivagală, o teorie care leagă evoluția sistemului nervos autonom al mamiferelor de comportamentul social și subliniază importanța stării fiziologice în exprimarea problemelor comportamentale și a tulburărilor psihice. Teoria conduce la tratamente inovatoare bazate pe perspective asupra mecanismelor care mediază simptomele observate în mai multe tulburări comportamentale, psihiatrice și fizice.
Este autorul cărții The Polyvagal Theory: Neurophysiological Foundations of Emotions, Attachment, Communication, and Self-regulation (Norton, 2011), The Pocket Guide to the Polyvagal Theory: The Transformative Power of Feeling Safe (Norton, 2017), co- editor al Clinical Applications of the Polyvagal Theory: The Emergence of Polyvagal-Informed Therapies (Norton, 2018) și Polyvagal Safety (Norton, 2021).
Dr. Porges este, de asemenea, creatorul unei intervenții bazate pe muzică, Safe and Sound Protocol™, care este utilizat în prezent de peste 2000 de terapeuți pentru a îmbunătăți implicarea socială spontană, pentru a reduce sensibilitățile auzului și pentru a îmbunătăți procesarea limbajului, reglementarea statului, și implicarea socială spontană.