Tulburare de personalitate - Tipuri și Tratament
Redactat de Eugen Popa

Tulburare de personalitate - Tipuri și Tratament

Capitole Articol

  10 Idei Cheie din articol

 1. Tulburările de personalitate afectează modul rigid de gândire, simțire și comportament.
 2. Există 10 tipuri de tulburări de personalitate, grupate în 3 categorii cu caracteristici specifice.
 3. Simptomele variază și pot include instabilitate emoțională, comportament impulsiv și dificultăți în relaționare.
 4. Cauzele includ factori genetici, de mediu, traume din copilărie sau lipsă de afecțiune parentală.
 5. Tratamentul poate implica terapie cognitiv-comportamentală, terapie de grup, terapii creative sau medicamente.
 6. Tulburările specifice au simptome și tratamente particulare.
 7. Terapia individuală și de grup ajută la gestionarea trăsăturilor.
 8. Terapiile cognitive și comportamentale corectează gândurile distorsionate și dezvoltă abilități sănătoase.
 9. Terapiile creative explorează emoțiile și gândurile.
 10. Tratamentul și sprijinul medical îmbunătățesc calitatea vieții, promovând o viață echilibrată.

5 Întrebări la care răspunde articolul

 1. Ce sunt tulburările de personalitate și cum afectează ele gândirea, sentimentele și comportamentul unei persoane?
 2. Care sunt cele 10 tipuri de tulburări de personalitate și cum pot fi împărțite în categorii?
 3. Cum se manifestă simptomele comune în diverse tipuri de tulburări de personalitate?
 4. Ce cauze pot sta la baza dezvoltării tulburărilor de personalitate?
 5. Cum pot fi tratate tulburările de personalitate și care sunt metodele terapeutice eficiente?

Introducere

Hai să aruncăm o privire mai apropiată la aceste chestii fascinante numite tulburări de personalitate. Înainte să pătrundem în jungla detaliilor, să facem un popas rapid să vedem ce sunt ele cu adevărat. Gândește-te la ele ca la niște invitați surpriză în capul tău – oameni foarte diferiți care se bagă în treaba ta mentală și îți schimbă stilul de gândire, sentimente și comportament.

Ce este o tulburare de personalitate?

Înainte de a explora mai mult despre tipurile și tratamentul tulburărilor de personalitate, să înțelegem mai întâi ce înseamnă această afecțiune. Tulburarea de personalitate (1) este o afecțiune mentală în care modul în care o persoană gândește, simte și se comportă este afectat într-o manieră persistentă și rigidă.
Citește și  Bullying la gradinita: prevenirea bullyingului din fasa
Această tulburare afectează adesea interacțiunile și relațiile unei persoane cu ceilalți, determinând dificultăți semnificative în viața de zi cu zi.

Care sunt tipurile de tulburări de personalitate?

Știai că există 10 tulburări de personalitate diferite? Categoria I de  tulburări de personalitate grupează tulburarea de personalitate paranoidă, schizoidă și tulburarea de personalitate schizotipală. Categoria II de tulburări de personalitate vine la pachet cu tulburarea de personalitate antisocială, borderline, histrionică și narcisică. Categoria III de tulburări de personalitate cuprinde tulburarea de personalitate evitantă, tulburarea de personalitate dependentă și tulburarea de personalitate obsesiv-compulsiv. Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsiv este diferită de tulburarea obsesiv-compulsivă  (2), parte din categoria tulburărilor de anxietate.

Tipuri de tulburări de personalitate – Simptome

Simptomele (3) tulburărilor de personalitate pot varia în funcție de tipul specific de tulburare. Cu toate acestea, există câteva simptome comune întâlnite în multe dintre aceste tulburări. Printre acestea se numără;
 • instabilitatea emoțională
 • comportament impulsiv
 • dificultăți în relaționare
 • dificultăți în controlul emoțiilor
 • disconfort în socializare
 • teama de respingere sau abandon
 • teama de critică
 • nevoia de a fi în centrul atenției.

1. Tulburare de personalitate paranoidă

Tulburare de personalitate - Tipuri și Tratament Dacă te simți mereu ca și cum ceilalți ar conspira împotriva ta sau ai o nevoie exagerată de a-ți proteja intimitatea, s-ar putea să ai o astfel de tulburare. Adesea, te simți nesigur în relațiile interpersonale și interpretezi gesturile mici ca amenințări. În plus, ai tendința de a fi suspicios și de a pune sub lupă intențiile celor din jur. E important să înțelegi că tratamentul și terapia pot ajuta la gestionarea acestei situații pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții.

2. Tulburare de personalitate schizoidă

Tulburarea de personalitate schizoidă este un tip de tulburare caracterizată de trăsături și comportamente recunoscute de medicină ca fiind asociate cu personalitatea schizoidă. Persoanele care suferă de această tulburare prezintă trăsături comportamentale instabile și intense, cum ar fi evitarea interacțiunilor sociale și tendința de a trăi într-o lume interioară proprie. Dacă simți că lumea interioară îți oferă mai mult confort decât conexiunile sociale, este posibil să îți recunoști trăsăturile în acest tablou. Persoanele cu această tulburare pot părea retrasate și rezervate, preferând solitudinea și activitățile care le permit să se scufunde în gândurile și pasiunile lor. Cu toate că pot părea distante, acest lucru nu înseamnă că nu resimt emoții sau nu au dorința de a avea legături cu ceilalți. Este important să înțelegi că tulburarea de personalitate schizoidă este o afecțiune serioasă și că tratamentul adecvat poate ajuta la gestionarea simptomelor și la dezvoltarea de abilități sociale.

3. Tulburare de personalitate schizotipală

Dacă ai tendința de a avea gânduri sau convingeri ciudate, sau dacă ai dificultăți în legătură cu exprimarea și menținerea relațiilor apropiate, atunci aceste aspecte ar putea să reflecte trăsăturile acestei tulburări. Oamenii cu tulburare schizotipală pot să aibă comportamente sau discursuri excentrice, iar imaginatia lor bogată le poate crea o lume interioară unică. Deși pot fi văzuți ca fiind distanți sau ciudați, aceasta este doar o parte a modului lor aparte de a se raporta la lume.

4. Tulburare de personalitate antisocială

Dacă regulile par să nu se aplice în cazul tău și îți lipsește empatia față de sentimentele altora, ar putea fi o problemă. Persoanele cu această tulburare pot să aibă comportamente impulsive, să încalce drepturile altora și să nu țină cont de consecințe. E important să cauți ajutor, deoarece impactul asupra relațiilor și vieții tale în general poate fi semnificativ.

5. Tulburare de personalitate borderline

Tulburare de personalitate - Tipuri și Tratament Tulburarea de personalitate borderline este una dintre cele mai cunoscute și studiate tulburări de personalitate. Persoanele cu această tulburare pot experimenta instabilitate emoțională puternică, impulsivitate, dificultăți în relații și imagine de sine distorsionată. Aceste simptome pot duce la comportamente autodistructive și chiar la gânduri și acțiuni suicidale. Dacă treci printr-un vârtej al emoțiilor intense, ai o imagine instabilă despre tine însuți și ai dificultăți în relațiile interpersonale, este posibil să te confrunți cu această tulburare. Te simți ca și cum ai fi pe o montagnă-rusă emoțională constantă.

6. Tulburare de personalitate histrionică

Tulburarea de personalitate histrionică este caracterizată de nevoia exagerată de a fi în centrul atenției și de a atrage. Dacă simți mereu nevoia să fii în centrul atenției, de a atrage atenția asupra propriei persoane îți exprimi emoțiile într-un mod exagerat, s-ar putea să te regăsești în această descriere.
Citește și  Terapia Copilului Interior - Un Ghid Practic De Robert Jackman
Persoanele cu tulburare de personalitate histrionică pot fi dramatice, teatrale și pot căuta în mod constant aprobarea și validarea celor din jur.

7. Tulburare de personalitate narcisică

Dacă te consideri centrul universului și ai o nevoie exagerată de admirație, s-ar putea să te regăsești în această descriere. Oamenii cu această tulburare pot să-și supraestimeze constant realizările și să aibă puțină empatie pentru ceilalți. În ciuda aparențelor, e important să înveți să lucrezi la relațiile tale și să găsești o cale de a-ți dezvolta abilități sociale sănătoase.

8. Tulburare de personalitate evitantă

Dacă te simți extrem de nesigur în legătură cu tine însuți și ești mereu preocupat de respingere sau critici, este posibil să te confrunți cu această tulburare. Te poți simți inconfortabil în relațiile sociale și ai putea evita situațiile noi sau persoanele necunoscute. Cu toate acestea, terapia poate fi un instrument util pentru a învăța să-ți depășești temerile și să îți construiești încrederea în interacțiunile cu ceilalți.

9. Tulburare de personalitate dependentă

Dacă simți că nu te poți descurca în viață fără ajutorul altora și că ești mereu în căutarea unei figuri salvatoare, e posibil să te confrunți cu această tulburare. Poate fi dificil să iei decizii și să îți exprimi opinia fără a cere aprobare. Terapia te poate ajuta să înveți să-ți dezvolți încrederea în tine și să-ți gestionezi mai bine relațiile pentru a dobândi independență emoțională.

10. Tulburare de personalitate obsesiv-compulsivă

Dacă perfecțiunea este obiectivul tău principal și te afli într-un ciclu nesfârșit de gânduri și comportamente repetitive, ai putea avea această tulburare. Poate fi obositoare atât pentru tine, cât și pentru cei din jurul tău. Terapia poate fi de ajutor pentru a învăța să echilibrezi aceste tendințe și să îți trăiești viața într-un mod mai relaxat.

Care sunt cauzele tulburărilor de personalitate?

Tulburare de personalitate - Tipuri și Tratament Cauzele exacte ale tulburărilor de personalitate nu sunt pe deplin înțelese, dar se crede că există o combinație de factori genetici și de mediu implicați.

Factori genetici în apariția tulburărilor de personalitate

Factorii genetici pot juca un rol în dezvoltarea tulburărilor de personalitate. Cu toate acestea, nu există o singură genă responsabilă pentru aceste tulburări, ci mai multe gene și interacțiunea acestora. Factorii genetici pot juca un rol în predispoziția unei persoane de a dezvolta o tulburare de personalitate.

Factorii de mediu în tulburările de personalitate

Factorii de mediu, cum ar fi traumele copilăriei, pot juca un rol semnificativ în dezvoltarea tulburărilor de personalitate.Abuzul fizic, sexual sau emoțional în copilărie, lipsa de siguranță sau de afecțiune din partea părinților pot contribui la apariția acestor tulburări.Experiențele negative timpurii pot avea un impact puternic asupra dezvoltării personale și asupra modului în care o persoană își percepe și se raportează la ceilalți. Un studiu pe gemeni adulți (4) a arătat o predispoziție la tulburările de personalitate care poate fi atribuită în parte moștenirii genetice și a factorilor de mediu.  Un alt studiu pe gemenii crescuți separat (5) arată dovezi pentru relațiile genetice și de mediu în trăsăturile de personalitate normale și anormale. Factorii de mediu, cum ar fi traumele copilăriei, pot contribui la dezvoltarea și manifestarea tulburărilor.

Diagnosticul de tulburare de personalitate

Un diagnostic de tulburare de personalitate este pus în urma unui tratament și este important să se ofere suport și îngrijire pacienților în vederea vindecării lor. Într-adevăr, există posibilitatea de vindecare în urma unui tratament adecvat și susținerii medicale.

4 Moduri în care tulburările de personalitate afectează viața ta

 1. Plan personal – Nu prea te cunoști pe tine însuți – nu-ți dai seama cum te văd ceilalți și ai o imagine despre tine care nu se leagă.
 2. Plan de dezvoltare – Nu știi prea bine pe unde să o iei în viață – nu poți să-ți propui lucruri mari și importante, nu ai niște reguli de comportament și nu te pricepi să te gândești la tine într-un mod util și constructiv.
 3. Plan interpersonal – Nu ai relații prea reușite cu cei din jur – nu pricepi de ce fac ceilalți ce fac și nu te interesează alte puncte de vedere, nu-ți dai seama cum te influențează comportamentul tău pe tine și pe alții.
 4. Plan intim – Când vine vorba de dragoste, ești cam pe dinafară – nu-ți iese să legi relații serioase și de durată.
Citește și  Cate Ore Dormi De La Somnifere?

Cum se tratează tulburările de personalitate?