Tulburare Anxioasa Simptome Fizice, Tipuri si Tratament
Redactat de Eugen Popa

Bun venit într-o călătorie către înțelegerea și gestionarea tulburării de anxietate.

Fie că încerci să-ți îmblânzești fluturii din stomac sau să găsești căi de a domoli gândurile agitate, acest articol te va ghida prin labirintul de simptome și strategii.

Hai să explorăm împreună universul anxietății și să descoperim cum să navigăm prin valurile ei.

Capitole Articol

5 Idei Pricipale din Articol:

 1. Tulburarea anxioasă: Este o afecțiune mintală caracterizată prin anxietate sau frică persistentă și excesivă, care interferează cu activitățile zilnice.
 2. Diverse tipuri de anxietate: Articolul identifică mai multe tipuri de anxietate, cum ar fi anxietatea generalizată, anxietatea socială, fobii specifice, tulburarea de panică și anxietatea de performanță.
 3. Simptome fizice ale anxietății: Anxietatea poate provoca simptome fizice precum bătăi rapide ale inimii, respirație dificilă, transpirație, tremur, greață și senzație de leșin.
 4. Impactul asupra sistemului imunitar: Anxietatea cronică poate afecta sistemul imunitar, ducând la inflamație cronică și suprimarea răspunsului imun.
 5. Tratament și strategii de gestionare: Articolul propune mai multe tipuri de tratament, inclusiv terapia cognitiv-comportamentală, terapia de acceptare și compromis, terapia de expirare a traumelor, terapia de grup și medicația, și oferă sfaturi practice pentru a gestiona anxietatea, cum ar fi respirația conștientă, meditația și exercițiile fizice.

 5 Întrebări la care Răspunde Articolul despre Tulburare Anxioasa Simptome Fizice, Tipuri si Tratament

 1. Ce este tulburarea anxioasă și cum se caracterizează?
 2. Cum pot influența anxietatea socială și anxietatea generalizată apariția atacurilor de panică?
 3. Cum afectează anxietatea sistemul imunitar și cum poate fi gestionată această influență?
 4. Ce tipuri de tratament sunt eficiente pentru tulburarea anxioasă și cum pot fi gestionate simptomele anxietății?
 5. Care sunt strategiile practice pentru domolirea anxietății și îmbunătățirea sănătății mintale?Tulburare Anxioasa Simptome Fizice, Tipuri si Tratament

Tulburare Anxioasă: Ce Este și Care Sunt Cele Mai Frecvente Simptome

Tulburarea anxioasă sau tulburarea de anxietate reprezintă o afecțiune mintală caracterizată prin prezența persistentă și excesivă a anxietății sau fricii, care pot interfera semnificativ cu activitățile zilnice ale unei persoane.

Este important de menționat că:

 • anxietatea în sine este o reacție normală la stres sau pericole potențiale,
 • însă în cazul tulburării de anxietate, această reacție devine amplificată și poate să persiste chiar și atunci când nu există un motiv real sau iminent de îngrijorare.

Persoanele care suferă de tulburări de anxietate pot avea gânduri constante și obsesive despre posibile pericole sau evenimente negative, și pot simți o neliniște sau frică intensă în legătură cu acestea.

Simptomele pot varia de la persoană la persoană și pot include atât manifestări emoționale, cât și simptome fizice.

Tulburările de anxietate pot lua diferite forme, cum ar fi anxietatea generalizată, anxietatea socială, fobii specifice și tulburarea de panică.

Definirea Anxietății și Identificarea Tipurilor de Anxietate

Anxietatea(1) este ca o simfonie emoțională ce ne poate face să simțim că suntem în vârtejul unei furtuni.

Citește și  Top 10 Tehnici Eficiente de Programare Neuro-Lingvistica NLP

Când devine o tulburare, această emoție poate îmbrățișa mințile noastre într-un mod copleșitor.

Simptomele de anxietate sunt ca semnale de avertizare ale corpului și minții noastre, ne amintesc că echilibrul nostru interior poate avea nevoie de atenție.

Anxietatea vine în multe forme, ca niște cărți cu povești diferite.

Anxietatea generalizată este ca o ploaie de gânduri nesfârșite, iar anxietatea socială ne face să ne simțim ca într-un ring de box cu priviri scrutătoare.

De asemenea, există și tulburarea de panică, ca o explozie de emoții care ne pot lua prin surprindere.

Simptomele de Anxietate: Emoții și Simptome Fizice

Emoțiile sunt ca niște culori vii ce conturează tabloul anxietății.

Inima poate bate cu putere, iar respirația poate deveni haotică.

Transpirația și tremuratul sunt ca semnele unei povești ce se joacă în interiorul nostru.

Sentimentele de teamă și îngrijorare pot deveni steluțele acestei piese emoționale.

Interpretarea Diferitelor Tipuri de Anxietate și Simptome Asociate

Fiecare tip de anxietate are propria sa poveste de spus.

Să explorăm mai în detaliu diversele tipuri de anxietate și simptomele asociate acestora.

Fiecare tip de anxietate are caracteristici specifice, iar înțelegerea lor poate contribui la identificarea corectă și gestionarea eficientă a tulburării.

Anxietatea Generalizată(2):
 • Imaginează-ți o matrioșcă de gânduri nesfârșite.
 • Anxietatea generalizată este ca un voiaj prin lumea grijilor și îngrijorărilor constante.
 • Persoanele care suferă de acest tip de anxietate pot simți că sunt mereu în alertă, pregătite să înfrunte amenințări neclare.
 • Simptomele includ o stare persistentă de neliniște, agitație, dificultăți în concentrare și o tensiune musculară crescută.
Anxietatea Socială(3):
 • Aceasta este ca o scenă strălucitoare pe care nu o dorești să o pătrunzi.
 • Persoanele cu anxietate socială(4) simt un disconfort extrem în situații sociale, fiind adesea îngrijorate că vor fi judecate sau criticate.
 • Simptomele includ bătăi rapide ale inimii în timpul interacțiunilor, transpirație excesivă, tremur și o teamă copleșitoare de a se face de râs în fața altora.
Tulburarea de Panică:
 • Imaginează-ți un val de frică care te inundă fără avertisment.
 • Atacurile de panică pot fi înspăimântătoare și debilitante.
 • Acestea apar brusc și pot provoca simptome fizice intense precum palpitații, dificultăți de respirație, senzația de sufocare, amețeli și senzația că pierzi controlul sau că vei muri.
 • Persoanele care suferă de tulburarea de panică pot dezvolta chiar și anxietate anticipatorie, temându-se de apariția unui nou atac.
Tulburarea de anxietate de separare:
 • Gândindu-te la o dragoste de neclintit între părinte și copil, această tulburare poate provoca anxietate excesivă atunci când cei apropiați sunt departe.
 • În cazul copiilor, poate fi exprimată prin refuzul de a merge la școală sau teama de a fi separați de părinți.
 • La adulți, poate se manifestă prin îngrijorări constante față de siguranța celor dragi sau dificultăți în a fi departe de ei.
Anxietatea de Performanță:
 • Acest tip de anxietate se aseamănă cu a fi în fața reflectoarelor pe o scenă uriașă.
 • În timpul unor activități precum vorbitul în public sau susținerea unui examen, persoanele cu anxietate de performanță se pot confrunta cu simptome precum palpitații, transpirație excesivă, tremurat și teamă intensă de a eșua în fața celorlalți.

Înțelegerea diferențelor dintre aceste tipuri de anxietate și simptomele lor caracteristice poate ajuta atât persoanele care suferă de anxietate, cât și specialiștii în domeniu, să găsească cele mai potrivite metode de gestionare și tratament.

Este important să înțelegem că fiecare persoană este unică și poate experimenta simptome în moduri diferite, iar ajutorul profesional poate aduce claritate și îndrumare în acest proces.

Test: Cum Să-Ți Identifici Nivelul de Anxietate?

Cum poți să-ți dai seama dacă anxietatea este doar un vânt trecător sau o prezență constantă în viața ta?

Un test simplu poate fi ca o busolă ce ne arată direcția.

Răspunsurile oneste ne pot ajuta să ne înțelegem mai bine propriile noastre emoții și nivelul de anxietate.

Când te pregătești să consulți un specialist pentru a fi testat cu privire la gradul de anxietate, ar trebui să iei în considerare următoarele întrebări:

 1. Ce simptome resimt? E important să fii conștientă de simptomele pe care le experimentezi, cum ar fi palpitațiile, transpirația excesivă, gândurile neliniștite sau tensiunea musculară.
 2. Cât de des apar simptomele? Încearcă să evaluezi cât de des resimți simptomele anxietății și dacă acestea intervin în activitățile de zi cu zi.
 3. Cum afectează anxietatea calitatea vieții mele? Gândește-te la modul în care anxietatea interferează cu relațiile, somnul, performanțele la locul de muncă sau în alte aspecte ale vieții tale.
 4. Au apărut schimbări în comportamentul meu? Observi schimbări în obiceiurile tale, cum ar fi evitarea anumitor situații sau activități, din cauza anxietății?
 5. Cât de mult timp durează simptomele? Evaluează durata simptomelor. Acestea persistă doar în momente de stres sau sunt prezente în mod constant?
 6. Există factori declanșatori anume? Poate exista anumite situații sau evenimente care declanșează sau accentuează simptomele anxietății?
 7. Cum a evoluat anxietatea în timp? Reflectă asupra modului în care anxietatea ta a evoluat în decursul lunilor sau anilor.
 8. Există antecedente familiale de anxietate? Este relevant să știi dacă în familia ta există persoane care au suferit de tulburări de anxietate.
 9. Ce metode am încercat pentru a gestiona anxietatea? E posibil să fi încercat tehnici de auto-ajutor, cum ar fi respirația profundă sau meditația. Este bine să discuți cu specialistul despre ce ai încercat până acum.
 10. Ce așteptări am de la testarea pentru anxietate? Gândește-te la ceea ce dorești să afli din testare. Vrei să îți confirmi că ai anxietate sau să înțelegi mai bine gradul și impactul acesteia asupra vieții tale?
Citește și  Barbatul Toxic in Relatie

Răspunsurile la aceste întrebări îți pot oferi o imagine mai clară despre experiența ta cu anxietatea și îți pot ajuta specialistul să stabilească un plan adecvat de evaluare și tratament.

Atacurile de Panică și Legătura cu Anxietatea Socială și Anxietatea Generalizată

Anxietatea socială poate face din orice interacțiune socială o adevărată aventură.

În schimb, anxietatea generalizată poate înfășura gândurile în jurul noastru, ca niște ghemotoace.

Imaginează-ți că ești într-un loc public și brusc inima începe să bată în ritmuri neobișnuite, iar respirația devine sacadată. Acestea sunt semnele unui atac de panică.

Atacurile de panică pot fi asociate(5) cu anxietatea socială și generalizată, deoarece aceste tipuri de anxietate pot crea un teren fertil pentru declanșarea lor.

Tulburare Anxioasa Simptome Fizice, Tipuri si Tratament

Atacurile de Panică și Simptomele Fizice Asociate

Atacurile de panică(6) pot fi înfricoșătoare și debilitante, provocând simptome fizice intense și o senzație copleșitoare de frică și nesiguranță

Atacurile de panică sunt ca furtuni emoționale ce ne pot lua prin surprindere.

Simptome Fizice ale Atacurilor de Panică:

 1. Palpitații și Bătăi Ale Inimii: În timpul unui atac de panică, inima poate bate puternic și rapid, adesea simțindu-se ca și cum ar sări din piept.
 2. Respirație Dificilă sau Hiperventilație: Respirația rapidă și superficială poate duce la senzația de sufocare sau senzația de amețeală.
 3. Transpirație Excesivă: Corpul poate răspunde cu transpirație abundentă, inclusiv palmele umede sau senzația de a avea transpirații reci.
 4. Tremur: Mâinile și picioarele pot tremura involuntar, iar tremuratul poate fi resimțit și în alte părți ale corpului.
 5. Greață sau Disconfort Abdominal: Unii oameni pot resimți senzația de greață sau disconfort în zona stomacului.
 6. Senzație de Leșin sau Amorțeală: Poți experimenta senzația că picioarele sunt fără vlagă sau că vei leșina.
 7. Senzație de Moarte sau Pierdere a Controlului: Un simptom comun al atacurilor de panică este teama intensă de a muri sau de a pierde controlul.
 8. Durere Toracică sau Disconfort: Poate apărea senzația de presiune în piept, care poate fi confundată cu simptomele unui atac de cord.
 9. Căldură sau Frig Intense: Corpul poate reacționa la atacul de panică prin senzații intense de căldură sau frig.
 10. Durere de Cap sau Amorțeală: Durerea de cap sau senzația de amorțeală pot apărea ca parte a reacției corpului la anxietate.

Aceste simptome fizice pot varia în intensitate de la o persoană la alta și pot declanșa o senzație puternică de teamă și panică.

Este important să știi că atacurile de panică pot fi gestionate și tratate prin terapie, medicație și tehnici de gestionare a stresului.

De exemplu, persoanele cu anxietate socială pot dezvolta temeri legate de a avea un atac de panică în timpul interacțiunilor sociale, iar cei cu anxietate generalizată pot experimenta atacuri de panică în situații de stres intens sau în momentele în care îngrijorările lor devin copleșitoare.

Este important să înțelegem că anxietatea socială, anxietatea generalizată și atacurile de panică pot coexista și pot influența reciproc intensitatea și frecvența simptomelor.

Atacurile de panică pot fi ca furtuni fulgerătoare, dar înțelegerea lor ne poate ajuta să ne pregătim mai bine pentru vremuri mai agitate.

Cum Apare Anxietatea? Momentul Când Anxietatea Devine o Tulburare

Anxietatea este o emoție complexă, o parte naturală a vieții noastre care poate oferi alertă și motivație în fața provocărilor.

Cu toate acestea, când anxietatea devine mai intensă, persistentă și perturbatoare, ea poate evolua într-o tulburare de anxietate.

Semne și Simptome ale Anxietății:

Simptomele anxietății pot varia de la persoană la persoană, dar includ adesea sentimente puternice de neliniște, teamă și îngrijorare excesivă.

Citește și  Tinerețe fără bătrânețe prin Terapia Celulară

Acestea pot fi însoțite de reacții fizice, cum ar fi palpitații rapide, respirație dificilă, transpirație excesivă, tremur sau senzația de nod în gât.

Persoanele afectate pot avea dificultăți în concentrare, insomnii sau tensiune musculară.

De la Emoție la Tulburare:

Momentul în care anxietatea trece dincolo de starea naturală și devine o tulburare este adesea legat de severitatea și durata simptomelor.

Dacă simptomele anxietății persistă într-o măsură semnificativă și intervin în activitățile zilnice, este posibil să fii în fața unei tulburări de anxietate.

Deosebirea dintre Anxietatea Ocazională și Tulburarea de Anxietate:

În timp ce anxietatea ocazională este normală și poate apărea în situații de stres sau incertitudine, tulburările de anxietate implică un nivel de disconfort și suferință care depășește ceea ce este considerat normal.

Anxietatea ocazională dispare în general odată cu rezolvarea situației stresante, în timp ce tulburarea de anxietate poate persista într-o măsură mult mai mare.

Momentul când Anxietatea Devine o Tulburare:

Atunci când anxietatea devine persistentă și afectează semnificativ calitatea vieții tale, poate fi un semn că ai dezvoltat o tulburare de anxietate.

Dacă simptomele anxietății te împiedică să îndeplinești sarcini zilnice sau să te bucuri de momentele pozitive, este important să cauți ajutor.

Stabilirea Diagnosticului și Tratamentul:

Stabilirea diagnosticului de anxietate implică evaluarea simptomelor, istoricul medical și evaluarea impactului asupra vieții tale.

Odată stabilit diagnosticul, se poate discuta despre opțiunile de tratament. Acestea pot include terapie individuală sau de grup, medicație și strategii de gestionare a stresului.

Este crucial să înțelegem că anxietatea poate varia în intensitate și să nu ezităm să căutăm ajutor de specialitate dacă simptomele persistă și ne afectează calitatea vieții.

Așa cum depunem efort pentru a ne îngriji fizic, este la fel de important să ne îngrijim și sănătatea mentală, iar un specialist ne poate ghida în această călătorie.

Simptome Fizice ale Anxietății

Anxietatea poate vorbi și prin simptome fizice.

 • Inima bate cu intensitate, respirația devine sacadată, iar stomacul se agită ca un val tumultuos.
 • Tremuratul și transpirația sunt ca semnale de alarmă ale corpului.

Prin înțelegerea acestor semne, putem începe să ne cunoaștem corpul și mintea mai bine.

Influența Anxietății Asupra Sistemului Imunitar

Anxietatea poate avea un impact asupra corpului nostru în multe feluri.

Gândește-te la sistemul imunitar ca la un gardian al sănătății tale, protejând corpul de invadatori precum bacteriile și virusurile.

Dar ce se întâmplă când acest gardian este perturbat?

Anxietatea, o emoție puternică și persistentă, poate afecta sistemul imunitar într-o varietate de moduri.

Iată cum anxietatea poate influența sistemul imunitar și sănătatea generală.

Reacția Luptă sau Fugă și Răspunsul Imun:
 •  În fața stresului și a anxietății, corpul declanșează răspunsul “luptă sau fugă”, eliberând hormoni precum cortizolul și adrenalina.
 • Acest răspuns adaptativ este util în situații de pericol imediat, dar când anxietatea devine persistentă, nivelurile ridicate de cortizol pot perturba funcționarea normală a sistemului imunitar.
Inflamație Cronică:
 • Anxietatea cronică poate duce la inflamație cronică(7) în organism.
 • Inflamația este un răspuns imun normal, dar când devine cronică, poate afecta negativ sănătatea generală.
 • Persoanele cu anxietate cronică pot avea niveluri ridicate de proteine inflamatorii, ceea ce poate crește riscul de boli cronice precum bolile de inimă, diabetul și afecțiunile autoimune.
Suprimarea Răspunsului Imun:
 • Excesul de cortizol și stresul cronic pot afecta capacitatea sistemului imunitar de a se mobiliza eficient în fața amenințărilor.
 • Aceasta poate face organismul mai vulnerabil la infecții și alte afecțiuni.
Afecțiuni Autoimune și Legătura cu Anxietatea:
 • Anxietatea poate avea o relație bidirecțională cu afecțiunile autoimune, în care sistemul imunitar atacă propriile țesuturi.
 • Persoanele cu afecțiuni autoimune pot dezvolta anxietate ca răspuns la provocările fizice și emoționale ale bolii.
 • Pe de altă parte, anxietatea poate contribui la inflamație și stres, alimentând afecțiunile autoimune.
Gestionarea Anxietății pentru Sănătatea Sistemului Imunitar:
 • Înțelegerea impactului anxietății asupra sistemului imunitar subliniază importanța gestionării eficiente a stresului și anxietății.
 • Tehnici de relaxare, meditație, exercițiile fizice regulate și terapia pot ajuta la reducerea nivelului de anxietate și la protejarea sănătății sistemului imunitar.

Este crucial să ne îngrijim de sănătatea noastră mentală la fel de mult cum ne îngrijim de sănătatea fizică.

Gestionarea anxietății și a stresului poate avea un impact semnificativ asupra funcționării sistemului imunitar și asupra calității vieții în general.

Tipuri de Tratament și Strategii Efeciente Pentru Domolirea Anxietății

Tulburare Anxioasa Simptome Fizice, Tipuri si Tratament

Alegerea tratamentului potrivit poate fi ca un puzzle pe care îl asamblezi cu grijă.

Citește și  De Ce Sa Folosim Nlp Pentru Gestionarea Stresului Si Anxietatii

Terapia psihologică poate fi un mijloc prin care să explorezi rădăcinile anxietății și să înveți tehnici de gestionare a acesteia.

În același timp, medicația poate fi ca o mână întinsă pentru a ne echilibra chimia cerebrală.

Tipuri de Tratament Pentru Tulburarea Anxioasă

Tulburările anxioase pot fi debilitante, dar există o varietate de opțiuni de tratament care pot ajuta la gestionarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții.

Iată câteva tipuri de tratament eficiente pentru tulburarea anxioasă:

1. Terapie Cognitiv-Comportamentală (TCC):

 • TCC este unul dintre cele mai utilizate tratamente pentru tulburările anxioase.
 • Această terapie te învață să recunoști și să schimbi modelele de gândire negative și să înfrunți treptat situațiile care te provoacă anxietate.
 • TCC poate include tehnici precum expunerea în vivo și restructurarea cognitivă.

2. Terapie de Acceptare și Compromis (ACT):

 • ACT se concentrează pe acceptarea emoțiilor și experiențelor negative și pe luarea de măsuri pentru a trăi în armonie cu valorile personale.
 • Aceasta te poate ajuta să-ți îmbunătățești relația cu anxietatea și să faci alegeri în concordanță cu ceea ce contează cu adevărat pentru tine.

3. Terapie de Expirare a Traumelor (EMDR):

 • EMDR este o tehnică folosită în special pentru tulburările de anxietate legate de traume sau evenimente stresante din trecut.
 • Aceasta implică reprocesarea experiențelor traumatice pentru a reduce reacțiile negative.

4. Terapie de Grup:

 • Participarea la terapia de grup îți oferă oportunitatea de a împărtăși experiențe și strategii cu alți oameni care trec prin situații similare.
 • Aceasta poate crea un sentiment de comunitate și sprijin.

5. Medicație:

 • Unele persoane pot beneficia de medicația antidepresivă sau anxiolitică, prescrisă de un medic psihiatru. Este important să discuți cu un specialist înainte de a lua medicație, pentru a evalua beneficiile și riscurile.

Strategii Eficiente Pentru Domolirea Anxietății