traumele din copilarie
Redactat de Laura Badea

Traumele din copilărie se formează în urma unor evenimente care reprezintă experiențe dureroase din punct de vedere emoțional, ceea ce duce adesea la efecte mentale și fizice de durată. Experiențele traumatice pot iniția emoții puternice și reacții fizice care vor persista mult după eveniment.

Nu poți să citești acum?
Ascultă acest articol cu ușurință

Deși adulții spun adesea lucruri de genul: „este mic; nici măcar nu-și va aminti asta”, studiile psihologice din ultimele decenii arată că traumele din copilărie pot avea efecte pentru tot restul vieții.

Deși fac parte „din trecut”, traumele copilăriei nu pot fi vindecate până când modul în care ne trăim experiențele, simptomele și relațiile actuale sunt profund înțelese.

Care sunt traumele din copilărie?

Traumele copilăriei se dezvoltă din:

  • Abuz emoțional
  • Abuz fizic
  • Abuz sexual
  • Neglijare emoțională
  • Neglijare fizică
  • Mama tratată violent
  • Abuzul de substanțe din familie
  • Boala mintală a unui membru al familiei
  • Separarea parentală sau divorțul
  • Membru din familie aflat la închisoare

Un studiu realizat în 1998 de Centrul de Control și Prevenire a Bolii (CDC) a condus la o schimbare de paradigmă în abordarea bolii de către comunitatea medicală.

Acest studiu, care a inclus peste 17.000 de americanii de clasă mijlocie a demonstrat foarte clar cum experiențele adverse din copilărie (cunoscute acum ca ACE)contribuie în mod semnificativ la un adult disfuncținal emoțional și/sau fizic. Rezultatele experiențelor traumelor din copilărie afectează sănătatea mintală la mai mult de  60% dintre adulți.

Rezultatele acestui studiu au condus la o schimbare radicală în abordarea terapeutică a problemelor emoționale și a traumelor din copilărie, modificând principala întrebare din „Ce-i cu tine?” mai degrabă în “Ce ți s-a întâmplat?“.

Uneori – ca în cazul abuzului fizic sau sexual – trauma este destul de evidentă. Dar există multe tipuri de traume din copilărie pe care s-ar putea să nu le identifici deloc ca experiențe traumatizante.

Neglijarea emoțională, lipsa iubirii, a armoniei în familie, la fel ca și pierderea unui părinte, o boală gravă din copilărie, un handicap de învățare care te-a făcut să te îndoiești de tine, prea mulți frați, un părinte detașat, indisponibil din punct de vedere emoțional sau anxios, duc la unele dintre cele mai profunde traume cu rezultate în viața adultă.

Neglijarea în copilărie înseamnă că nevoile tale emoționale sau fizice nu au fost satisfăcute. Acest lucru se poate datora faptului că părinții tăi au fost copleșiți și preocupați. Sau din cauza propriilor traume a unuia sau a ambilor părinți – determinându-i să nu fie sensibili la nevoile tale emoționale.

Citește și  Tipuri De Adictie

Un părinte detașat emoțional sau anxios a fost probabil și el traumatizat, și aici vorbim despre trauma transgenerațională –  pentru că ceea nu vindecăm la noi, vom transmite inconștient mai departe copiilor noștri.

Dacă mama sau tatăl tău au avut o copilărie traumatizantă, și au rămas cu răni nevindecate,  nerezolvate, acestea se transmit de la părinte la copil, de la subconștient la subconștient. Asta pentru că un părinte cu traume din copilărie, continua să trăiască sub infleunța lor în toate relațiile adulte.

Pierderea unui părinte prin moarte sau abandon la începutul vieții este o traumă. Indiferent cât de iubit și protejat ai fost de alte rude sau părintele tău rămas, acest tip de pierdere provoacă traume profunde.

Dacă tristețea ta nu a fost văzută, auzită sau permisă, atunci acea pierdere trăiește și mai semnificativ în interiorul tău. Ai avut nevoie (sau poate încă ai nevoie) de o șansă la doliu. Pentru că ai învățat mult prea devreme că o persoană dragă necesară poate dispărea brusc, vei crește cu teama de abandon.

În timp ce un anumit stres în viață este normal – și chiar necesar pentru dezvoltare – tipul de stres care rezultă atunci când un copil experimentează oricare dintre traumele copilăriei poate deveni toxic atunci când există „activarea puternică, frecventă sau prelungită a sistemele de răspuns la stres ale corpului în absenta protecției tampon a unui adult care susține relație. ”

Răspunsul biologic la acest stres toxic poate fi incredibil de distructiv și poate dura o viață întreagă.

Cum te pot afecta la maturitate traumele copilăriei?

Cercetările arată că multe dintre cele mai comune probleme de sănătate care pun viața în pericol, inclusiv obezitate, boli de inimă, alcoolismul și consumul de droguri sunt direct legate de traumele copilăriei.

Un copil care a trăit traume în copilărie are șanse mai mari să dezvolte probleme de învățare și de comportament, prezintă un risc mai mare de inițiere precoce a activității sexuale și sarcină în adolescență.  De asemenea este mai vulnerabil în a încerca diverse substanțe și a dezvolta vicii.

La nivel comportamental, vom recunoaște un adult cu traume din copilărie pentru că prezintă:

  • Furie și agresivitate
  • Anxietate
  • Dificultate în a avea încredere în ceilalți
  • Frică
  • Sentimente de izolare
  • Stimă de sine scăzută
  • Comportament autodistructiv
  • Probleme de atenție
  • Probleme de alimentație
  • Frică de moarte
  • Teama de abandon
  • Iritabilitate
  • Pierderea interesului pentru activități normale
  • Probleme de somn
  • Tristeţe, plictiseală
  • Probleme somatice frecvente, cum ar fi durerile de cap și durerile de stomac

Evenimentele traumatice pot afecta modul în care se dezvoltă creierul, având consecințe pe tot parcursul vieții. Cu cât o persoană are mai multe experiențe traumatizante în copilărie, cu atât mai mare este riscul să dezvolte probleme de sănătate mai târziu în viață.

  • Astm
  • Boli de inimă
  • Boli ale stomacului: gastrită, ulcer.
  • Depresie
  • Diabet
  • Accident vascular cerebral


Probabil locul în care se manifestă cu cea mai mare putere traumele din copilărie, dar și spațiul în care le puteam vedea, înțelege și vindeca cu cea mai mare ușurință sunt relațiile intime.

Modul în care vom relaționa cu partenerul de viață reprezintă modelul relației copilului cu îngrijitorii săi- indiferent dacă sunt părinții, bunicii sau educatorii. Aceste relații și atașamentul îl ajută pe cel mic să învețe să aibă încredere în ceilalți, să gestioneze emoțiile și să interacționeze cu lumea din jur.

Citește și  Acrofobia sau Frica de Inaltimi

Cu toate acestea, atunci când un copil are o traumă din care învață că nu poate avea încredere sau nu se poate baza pe acel îngrijitor, este foarte probabil să ajungă să creadă că lumea din jurul său este un loc înfricoșător și toți adulții sunt periculoși – și asta face incredibil de dificilă formarea relațiilor încă din copilărie și până la vârsta adultă.

Fă gratuit testul traumelor din copilărie!

Testul Experiențelor Adverse din Copilărie – Adverse Childhood Experiences (ACE)
[viralQuiz id=1]

ACE este un test simplu care  îți poate indica în ce masura experientele din copilărie te fac vulnerabil la comportamente de risc, dependențe și chiar boli fizice sau accidente.

Abordarea și vindecarea traumelor din copilărie este un proces complex, dar necesar. Prin terapie, orice adult își poate depăși traumele copilăriei, poate avea o familie fericită și o viață împlinită.

Iată cele mai bune terapii pentru tratarea traumelor din copilărie:

Terapie cognitiv comportamentală focalizată pe traume

Terapia cognitiv comportamentală axată pe traume este un tip de psihoterapie axată în mod special pe traume, care ajută pacienții să schimbe tiparele distructive, cum ar fi modelele negative emoționale, comportamentale modul de a gândi, în soluții pozitive, prin utilizarea conștientizării și a răspunsurilor cognitive.

Desensibilizare și reprocesare prin mișcări oculare (EMDR)

Desensibilizare și reprocesare prin mișcări oculare și este o formă de terapie utilizată pentru tratarea traumei copilăriei și a problemelor legate de stres. EMDR este o terapie holistică, având o abordare somatică, ce se concentrează pe conexiunea dintre minte și corp.

EMDR folosește mișcări oculare pentru a stimula ambele emisfere ale creierului și pentru a activa centrii de procesare a informației pe care trauma i-a blocat. Aceste mișcări ale ochilor au rolul de a scădea intensitatea imaginilor și emoțiilor asociate evenimentului care a provocat traumele din copilărie.

Psihoterapia narativă

Psihoterapia narativă urmărește înțelegerea vieții prin intermediul poveștilor: terapeuții narativiști sunt interesați să se alăture oamenilor, pentru a explora poveştile pe care aceştia le au despre viețile și relațiile lor, despre efectele, despre sensurile și contextul în care acestea au fost formate și concepute.

Conform terapiei narative, problemele supravieţuiesc și prosperă doar când sunt sprijinite şi susţinute de anumite idei, credinţe şi principii. Schimbarea cadrului de referință poate avea ca urmare un rol mai mic al problemei în preocupările clientului.

Vindecarea copilului interior

Ideea copilului interior a fost introdusă în psihologie pentru prima dată de Carl Jung. Copilul interior – numit și copilul divin sau adevăratul sine – se referă la acea parte a personalității adulte care păstrează comportamente, atitudini, modele de gândire reprimate sau neînțelese începând din copilărie până la pubertate. Lipsa de conștientizare a copilul interior este de multe ori motivul care provoacă dificultăți comportamentale, emoționale și implicit relaționare.

Citește și  4 Tipuri De Temperament

Când sunt copleșiți emoțional, oamenii tind să se regenereze și să revină la strategiile din copilărie pentru a-și satisface nevoile. Atunci când mintea este supraîncărcată, este natural să cauți o evadare.

Traumele sau evenimentele neînțelese in copilărie lasă copilului sentimente de rușine, de neacceptare, de lipsă de încredere de sine, ceea ce înseamnă că el va simți că trebuie să-și ascundă experiența și emoțiile pentru a supraviețui, pentru a se adapta mediului.

Vindecarea copilului interior este o metodă de autocunoaștere care îți permite să navighezi prin universul tău interior prin joc, discuții libere, introspecție și meditații ghidate. Este în acest moment una dintre cele mai populare forme de vindecare a traumelor din copilărie.

Exercițiu vindecarea copilului interior și eliberarea de traumele copilăriei

Beneficiile meditației sunt numeroase. În timpul unei meditații înveți să te asculți și să îți percepi conștient sentimentele și senzațiile.

Dacă faci din copilul tău interior centrul meditației tale, s-ar putea să-ți fie mai ușor să recunoști problemele sinelui tău mai tânăr cu care te confrunți în viața de adult. Emoțiile suprimate joacă, de asemenea, un rol important în medierea cu copilul tău interior rănit.

Vizualizarea, în special, te poate ajuta să construiești o relație mai profundă cu copilul tău interior, pentru a-l vindeca treptat, imaginându-ți pur și simplu în timpul meditației cum porți o conversație cu copilul tău interior.

Fă exercițiul de mai jos și începe vindecarea traumelor din copillărie acum!

 Exercitiu VIDEO – meditație vindecarea copilului interior și eliberarea de traume din copilărie

Recomandări de cărți despre traumele copilăriei

Evenimentele din copilărie și felul în care am fost crescuți au o influență majoră asupra vieții noastre de adult – copilăre este așadar extrem de formatoare. Să admitem asta nu înseamnă însă că trebuie să rămânem prizonierii propriului trecut. La maturitate, nimic nu ne împiedică să ne schimbăm. Vindecarea ne aparține.

Dacă ești hotărât să te eliberezi de traumele din copilărie, iată o listă cu cele mai bune cărți de psihologie care te vor ajuta să descoperi, să înțelegi și să începi procesul de vindecare.

Vindecarea traumelor din trecut – Francine Shapiro

vindecarea-traumelor-din-trecut

Preia controlul asupra vietii tale cu ajutorul tehnicilor de dezvoltare personala din terapia EMDR

„Francine Shapiro a oferit lumii un dar capabil sa transforme viata, in urma cercetarilor riguroase pe care le-a facut. Metoda stiintifica pe care o ofera ea alina in mod eficient suferinta generata de traumele pe care le-am suferit de-a lungul vietii, mai mari sau mai mici. Prin studiile de caz oferite si prin instructiunile clar prezentate in Vindecarea traumelor din trecut, autoarea ne conduce de-a lungul mai multor etape practice si foarte eficiente, derivate din tratamentul aplicat multor milioane de oameni (fara exagerare), ce pot transforma vechile traume intr-un triumf.

Exploreaza aceasta carte alaturi de cineva drag… incepand chiar cu tine insuti!“ – Daniel J. Siegel, dr. in medicina, profesor clinic de psihiatrie la Facultatea de Medicina a Universitatii UCLA si autor al cartii Dezvoltarea mintii si a viziunii mentale

Citește și  Fobia De Gandaci (Katsaridafobia): Simptome Si Tratament

Corpul nu uită – Myriam Brousse, Valerie Peronnet

corpul-nu-uita

Vindecarea traumelor profunde din inconstient

Corpul incearca adesea sa ne vorbeasca, sa ne spuna o poveste: propria poveste, uitata de noi. In strafundurile lui, el pastreaza amintirea unor suferinte si traume din copilaria timpurie, din viata intrauterina, uneori chiar din istoria parintilor si a stramosilor. Imprimate in muschi, tesuturi si in carne, aceste dureri rasuna in organism si ies la suprafata de-a lungul vietii.

Prin cartea de fata, Myriam Brousse te ajuta sa iti identifici si sa intelegi originile propriilor suferinte, precum si tiparele inconstiente dupa care iei hotarari. Elibereaza-te de traume actionand asupra corpului pentru a-l vindeca, iesind astfel din cercul infernal al repetitiilor, recapatandu-ti sanatatea si carma propriei vieti.

Vindecarea copilului interior – Stefanie Stahl

Cartea fenomen care prezintă una dintre cele mai profunde concept psihologice – copilul interior

vindecarea-copilului-interior

Ce-ai zice daca ai afla ca, atunci cand doi oameni se cearta, de fapt conflictul nu e declansat de doi adulti cu o constiinta de sine solida, ci de copiii aflati in fiecare dintre ei?

Fie ca avem probleme legate de increderea in fortele proprii, ne indoim ca partenerul, seful sau noua cunostinta ne place cu adevarat sau avem adesea dificultati in a relationa, motivul este ca asociem amintiri urate sau chiar traumatice cu perioada copilariei; sau poate ca unii dintre noi au avut o copilarie nefericita, dar si au reprimat aceste experiente.

Dar cum sa ne redobandim increderea? Cum sa nu ne mai complacem in mediocritate si sa ne aruncam in viata plini de curaj?

Psihoterapeuta Stefanie Stahl e de parere ca abia cand vom face cunostinta cu copilul din noi si ne vom imprieteni cu el ne vom da seama ce nazuinte si rani profunde avem in noi. Atunci vom putea accepta aceasta parte ranita a sufletului nostru si o vom vindeca. Astfel, increderea in noi insine va creste, iar copilul din noi isi va gasi, in sfarsit, un refugiu.

Cu ajutorul exercitiilor practice pe care le propune autoarea, iti vei vindeca ranile sufletesti, iti vei descoperi resursele si vei gasi raspunsurile la intrebarile pe care ti le-ai pus intotdeauna. Pentru ca meritam cu totii sa ne simtim protejati, in siguranta si doriti, sa avem relatii mai bune si sa ne simtim impliniti.

Corpul meu, trauma mea, eul meu – Franz Ruppert, Harald Banzhaf

Corpul meu, trauma mea, eul meu. Constelarea intentiei – eliberarea de biografia traumatică

corpul-meu-trauma-mea-eul-meu

De ce copiii au deja tot felul de boli care nu se vindeca? De ce adolescentii isi otravesc corpurile cu droguri sau se infometeaza pana mor? Oare infarctul miocardic cauzat de prea mult stres constituie un risc profesional normal? Oare cancerul este inevitabil, la fel ca si dementa aparuta la batranete? Trebuie sa ne resemnam pur si simplu cu faptul ca dezvoltam boli, precum diabetul, reumatismul sau ulcerul gastric si sa ne multumim cu un tratament axat pe simptom, deci cu niste remedii locale?

Bazandu-se pe experienta lor terapeutica, Franz Ruppert si colaboratorii sai arata ca „bolile” nu sunt in niciun caz bazate doar pe predispozitiile organice, pe conditionarea varstei sau pe expresia unor „gene rele”, ci sunt rezultatul experientelor de viata pe care nu le-am putut procesa din punct de vedere psihic, sunt consecintele traumelor psihice care se exprima prin intermediul corpului nostru.

Citește și  Simptome - Sindromul burnout

Aceste afirmatii sunt sustinute de cazurile prezentate in volumul de fata de diferiti terapeuti care au lucrat cu metoda constelarii intentiei in scopul tratarii problemelor psihosomatice.

Franz Ruppert este specializat in psihoterapia traumei si este profesor la Universitatea Catolica de Stiinte Aplicate din Munchen. De acelasi autor, la Editura Trei au mai aparut: Trauma, atasament, constelatii familiale (2012) si Simbioza si autonomie (2015).

Harald Banzhaf este specialist in medicina generala, preda la Universitatea din Tubingen si coordoneaza un grup de cabinete particulare din Baden-Wurttemberg, dedicate medicinei integrative.

Trauma, atasament, constelatii familiale. Psihoterapia traumei – Franz Ruppert

trauma-atasament-constelatii-familiale

Trauma, atasament, constelatii familiale. Psihoterapia traumei

Teoria constelatiilor familiale deschide noi cai de acces catre profunzimile sufletului uman unde se afla resurse nebanuite de vindecare a durerilor noastre! Simptomele aparute dupa experientele traumatizante sunt numeroase si blocheaza functionarea si evolutia fireasca a persoanei afectate.

Suferinta nu atinge doar persoana ranita, ci si pe cei din apropierea ei, cei cu care aceasta se afla in legatura emotionala. De aceea, intelegerea si dezvoltarea unor teorii si maniere de lucru cu persoanele traumatizate sunt de importanta capitala pentru psihologie, medicina si celelalte stiinte care abordeaza psihicul uman.

Prof. dr. Franz Ruppert este psiholog, profesor de psihologie la Katholische Stiftungsfachhochschule din Munchen si psihoterapeut. Din 1994 lucreaza cu conste¬latii familiale si organizationale in grupuri, iar din 1999 se ocupa cu formarea facilitatorilor; s-a specializat in psihoterapia tulburarilor psihice grave, a depresiei, precum si a tulburarilor de personalitate borderline.

Parinții toxici – Dr. Susan Forward

Vindecă-ți rănile din copilărie și reia controlul asupra vieții tale

parintii-toxici

Cand erai copil…
• Ti-au spus parintii tai adeseori ca esti rau sau ca nu esti bun de nimic?
• Au folosit ei durerea fizica pentru a te disciplina?
• A trebuit sa ai grija de ei din cauza problemelor lor?
• Ti-a fost adeseori teama de parintii tai?
• Ti-au facut acestia vreodata ceva ce a trebuit sa nu spui la nimeni?

Acum ca ai ajuns adult…
• Continua sa te trateze parintii tai ca si cum ai fi un copil?
• Experimentezi reactii emotionale sau fizice intense dupa ce iti peteci timpul cu ei?
• Te controleaza ei prin amenintari sau vinovatie? Te manipuleaza ei cu ajutorul banilor?
• Simti ca orice ai face, nu este niciodata de ajuns pentru parintii tai?

In acest ghid de dezvoltare personala, dr. Susan Forward descrie o sumedenie de studii de caz din practica ei privata, citandu-si adeseori clientii – copii deveniti adulti ai unor parinti toxici – pentru a te ajuta sa te eliberezi de tiparele frustrante ale relatiei tale cu parintii, descoperind o lume noua a increderii in sine, puterii interioare si independentei emotionale.

 

 

Laura Badea

Laura Badea este Consilier pentru Dezvoltare personală și Specialist în Activitatea de Coaching, acreditate de Ministerul Muncii și Educației din România.

Articole publicate: 51

Vezi pagina autorului

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

  • sute de ore de cursuri,
  • zeci de ședințe de terapie,
  • demonstrații și exemple de lucru
  • Certificări Internaționale
  • > Inscrie-te Acum <

    5 comentarii la „Traumele din Copilărie

    1. Pingback: Cum sa te calmezi cand esti nervos ❤️ Clinica Puterea Mintii

    2. Pingback: Primul ajutor in atacul de panica ᐈ Clinica Puterea Mintii

    3. Pingback: Cum sa te lasi de fumat GARANTAT ✚5 metode ❤️

    4. Pingback: TOP 15 cele mai bune cărți de psihologie care merită citite

    5. Pingback: Tulburarea obsesiv compulsivă (obsesie) Puterea Minții

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *