Redactat de Maria Anghel

Tehnici de programare NLP

Image by Thiemo Brand from Pixabay

Îți dorești să îmbunătățești modul în care gândești, comunici și te raportezi la tine însuți și la ceilalți?

Programarea neuro-lingvistică (NLP) oferă un set de tehnici care te pot ajuta să faci exact asta.

În acest articol, vei descoperi ce este NLP-ul, cum funcționează și cum poți aplica aceste strategii în viața ta de zi cu zi pentru a obține rezultatele pe care le vizezi.

Vei învăța să te conectezi mai eficient cu ceilalți, să îți modelezi comportamentul pentru succes și să îți gestionezi emoțiile într-un mod care să te susțină.

Fie că ești la începutul călătoriei tale în lumea NLP-ului sau căuți să îți aprofundezi cunoștințele, acest ghid îți va oferi perspective valoroase și aplicabile imediat.

Prepară-te să îți transformi perspectiva și să îți amplifici potențialul, explorând tehnicile de programare neuro-lingvistică și modul în care acestea pot fi integrate în rutina ta zilnică.

5 intrebari la care raspunde acest articol

 1. Ce este programarea neurolingvistică (NLP) și cine sunt fondatorii săi?
 2. Cum pot tehnicile de NLP să îmbunătățească comunicarea și relațiile interpersonale?
 3. Ce beneficii profesionale și personale oferă NLP-ul?
 4. Care sunt câteva dintre tehnicile specifice folosite în NLP?
 5. Cum se poate aplica NLP în viața de zi cu zi pentru a îmbunătăți starea personală și profesională.
 6. 5 aspecte cheie ale acestui articol

 • Înțelegeți principiile și mecanismele NLP pentru creșterea personală și profesională
 • Stabiliți obiective clare și măsurabile pentru a vă îmbunătăți motivația și concentrarea.
 • Practicați comunicarea eficientă pentru succes și relații.
 • Identificați și înlocuiți credințele limitative pentru auto-dezvoltare.
 • Implementați tehnici NLP precum ancorarea și reframing-ul în viața de zi cu zi.

Ce este programarea neurolingvistica?

Programarea neurolingvistică (NLP)(1) este o abordare psihologică dezvoltată în anii ’70 de Richard Bandler și John Grinder, care presupune că există o legătură intrinsecă între procesele neurologice (“neuro”), limbaj (“lingvistică”) și modelele comportamentale învățate prin experiență (“programare”).

Această metodologie ajută la optimizarea și schimbarea percepțiilor și comportamentelor pentru a îmbunătăți performanța personală sau profesională.

În calitate de NLP practitioner sau trainer NLP, vei învăța să aplici  persuasiunea și tehnici de influențare, cum ar fi recalibrarea convingerilor și valorilor, pentru a ajuta indivizii să-și schimbe starea și să elibereze covingerile limitative.

Citește și  De Ce Sa Folosim NLP In Relatiile Interpersonale?

Prin cursuri și exercitii practice, cum ar fi utilizarea “scării de inferențe” pentru a înțelege cum gândurile și emoțiile influențează comportamentul, poți ajunge să devii master în NLP.

Printre contributorii notabili la dezvoltarea NLP se numără și Robert Dilts, Anthony Robbins și Milton Erickson, fiecare aducând contribuții valoroase la tehnici și la extinderea aplicării NLP în domenii diverse, inclusiv în coaching-ul cu NLP și în managementul tulburărilor de stres.

NLP-ul (2)oferă o multitudine de resurse, inclusiv cărți și materiale online, care sunt esențiale pentru oricine dorește să își îmbunătățească viața atât pe plan personal, cât și profesional.

Intelegerea elementelor de baza NLP:introducere in nlpdde98c29758a8d89878c6a9e13efa9facc059ce4e579e4ff6460ea3fcd53bdae?ts=1714765825

Image by cpowell2 from Pixabay

Pentru a înțelege conceptele fundamentale ale NLP(3), explorează principiile și mecanismele sale de bază. NLP, prescurtarea de la Programare Neuro-Lingvistică, oferă o multitudine de beneficii și aplicații menite să îmbunătățească dezvoltarea personală și abilitățile de comunicare.

Prin înțelegerea tehnicilor de programare neurolingvistică, cum ar fi reframing-ul gândurilor negative în gânduri pozitive sau folosirea reflectării pentru a construi o conexiune, poți îmbunătăți relațiile tale și starea ta generală de bine.

De exemplu, atunci când te confrunți cu o situație dificilă, NLP te poate ajuta să o vezi ca o oportunitate de creștere în loc de un obstacol.

Prin intermediul NLP, poți învăța să comunici mai eficient, atât verbal, cât și non-verbal, ducând la interacțiuni mai clare și la conexiuni mai profunde cu ceilalți.

Aceste tehnici nu numai că îți aduc beneficii în viața personală, dar pot fi aplicate și în mediul profesional, cum ar fi îmbunătățirea abilităților de leadership sau creșterea moralului la locul de muncă.

Prin stăpânirea principiilor NLP, îți oferi puterea de a naviga prin provocările vieții cu o mai mare reziliență și înțelegere.

NLP-ul a devenit un instrument esențial în dezvoltarea profesională și personală, integrând tehnici de influențare naturala și persuasiune.

Cursurile de NLP îți oferă ocazia să inveti cum să eliberezi convingeri limitative și să adopți valorile care îți pot schimba starea, îmbunătățindu-ți astfel calitatea vieții.

În România, NLP-ul este tot mai prezent în formele de coaching, iar resursele disponibile, inclusiv cărți de nlp și seminarii, îți facilitează accesul la o vastă gamă de cunoștințe și tehnici aplicabile în orice scenariu personal sau profesional.

Stabilirea unor obiective clare: beneficii

Clarifică-ți obiectivele stabilind obiective clare și măsurabile. Stabilirea obiectivelor este vitală pentru a rămâne motivat și concentrat pe drumul tău.

Atunci când îți stabilești obiectivele, gândește-te la ceea ce îți dorești cu adevărat să realizezi și împarte-l în pași mai mici, realizabili.

Acest proces nu numai că te ajută să rămâi motivat, dar oferă și o rută clară către aspirațiile tale.

Comunicarea clară este cheia atunci când vine vorba de stabilirea obiectivelor. Fii deschis și sincer cu tine însuți despre ce vrei să realizezi.

Stabilirea limitelor este la fel de importantă; înțelege la ce ești dispus să lucrezi și ce depășește capacitățile tale.

Prin definirea clară a obiectivelor tale și comunicarea lor eficientă, creezi o bază solidă pentru succes.

Ține minte că stabilirea unor obiective clare este o călătorie personală de creștere și autodescoperire.

Aceasta necesită introspecție și înțelegerea propriilor dorințe și limite. Adoptă acest proces cu inimă deschisă și minte concentrată, și vei deschide calea către atingerea obiectivelor tale.

Citește și  Psihanaliza Lacaniana

Exersarea comunicarii eficiente prin tehnici de programare neurolingvisticeb4f75e97335c7a4583ca1e7a75a72ed755da57e01d0d8851c86969f11e919ad3?ts=1714765990

Image by Michelle L Steffes, CPLC from Pixabay

Atunci când lucrezi pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de comunicare, ia în considerare următoarele:

 1. Ascultarea eficientă: Ascultarea cu adevărat a celorlalți fără a întrerupe sau a lucra la răspunsul tău în timp ce vorbesc arată respect și ajută la înțelegerea mai bună a perspectivei lor. Fii atent la indicii verbale precum tonul, ritmul și alegerea cuvintelor pentru a înțelege emoțiile subiacente din spatele mesajului.
 2. Comunicarea nonverbală: Limbajul corpului joacă un rol semnificativ în felul în care este perceput mesajul tău. Fii conștient de postura ta, gesturile și expresiile faciale deoarece pot transmite mai mult decât cuvintele singure. Menținerea contactului vizual și a unei atitudini deschise poate îmbunătăți claritatea și sincronia comunicării tale.
 3. Empatia și înțelegerea: Plasarea ta în locul celeilalte persoane ajută la stabilirea unei conexiuni și la dezvoltarea încrederii. Recunoașterea sentimentelor lor și validarea experiențelor lor arată că îți pasă și că respecți punctul lor de vedere.
 4. Comunicare clară și concisă: Exprimarea gândurilor tale într-un mod direct și ușor de înțeles evită neînțelegerile și promovează dialogul eficient. Fii atent la cuvintele tale și încearcă să-ți transmiți mesajul într-un mod ușor de înțeles pentru ceilalți.

Identificarea credintelor limitative:nlp-ul si convingerile

Uneori, ne agățăm de credințe care ne țin pe loc, împiedicându-ne să atingem potențialul maxim.

Aceste credințe acționează ca bariere, împiedicând progresul nostru și limitând posibilitățile noastre.

Prin recunoașterea și conștientizarea acestor credințe, poți începe procesul de depășire a barierelor și de contestare a credințelor care nu îți mai sunt de folos.

Atunci când te adâncești în introspecție, poți descoperi credințe care provin din experiențele trecute sau din condiționarea socială.

Aceste credințe ar putea șopti îndoieli în mintea ta, făcându-te să îți pui sub semnul întrebării valoarea sau abilitățile.

Cu toate acestea, prin aruncarea unei lumini asupra acestor credințe, poți începe să înțelegi rădăcinile lor și cum acestea îți influențează acțiunile și deciziile.

Prin auto-reflecție și îndrumare, poți înlocui credințele limitative cu unele împuternicitoare. Această transformare este o călătorie de auto-descoperire și vindecare, deschizând calea pentru creșterea personală și un sentiment reînnoit de încredere.

Amintește-ți că ai puterea de a-ți remodela credințele și de a crea o mentalitate care susține visele și aspirațiile tale.

Implementarea tehnicilor de ancorare73403208b932e7f478ae5988a79122360dea9cf082be46380aa0320f5af82444?ts=1714766075

https://pixabay.com/photos/jeff-halevy-7163455/

Când te ancorezi pentru persuasiune, atașezi emoții puternice anumitor declanșatori specifici, influențând modul în care ceilalți îți percep mesajul.

Prin ancorarea în comunicare, poți stabili asocieri pozitive cu anumite cuvinte sau gesturi, îmbunătățindu-ți capacitatea de a te conecta cu ceilalți la un nivel mai profund.

Aceste tehnici pot fi transformative în interacțiunile tale, modelându-ți stilul de comunicare pentru conversații mai impactante și semnificative.

Ancorarea pentru Persuasiune

Implementarea tehnicilor de ancorare poate îmbunătăți semnificativ abilitățile tale de persuasiune în diverse contexte.

Atunci când sunt folosite etic și cu intenția de a servi celorlalți, ancorarea poate fi un instrument puternic pentru influențarea rezultatelor pozitive.

Iată patru moduri cheie în care ancorarea te poate ajuta să ai o atitudine mai persuasiva:

 1. Construirea Încrederii: Prin ancorarea emoțiilor pozitive în interacțiunile tale, poți stabili încredere cu ceilalți mai eficient.
 2. Influențarea Deciziilor: Ancorarea poate ghida subtil procesele decizionale prin legarea comportamentelor dorite de anumite declanșatoare.
 3. Îmbunătățirea Comunicării: Folosirea tehnicilor de ancorare poate îmbunătăți claritatea și impactul mesajelor tale, făcându-le mai persuasive.
 4. Crearea unor Impresii Durabile: Ancorarea îți permite să lași o impresie durabilă asupra celorlalți, modelându-le percepțiile și răspunsurile.
Citește și  Experiențele și amintirile neplăcute contribuie la o viață mai bună

Ancorarea în comunicare

Pentru a utiliza eficient tehnicile de ancorare în comunicare, concentrează-te pe stabilirea unor conexiuni emoționale puternice în timpul interacțiunilor tale.

Prin încorporarea tehnicilor de ancorare, poți influența în mare măsură modul în care ceilalți percep și răspund la mesajele tale.

Atunci când te implici în conversații, fii atent la emoțiile pe care le stârnești și le asociază cu gesturi specifice, cuvinte sau tonuri.

Utilizarea consecventă a acestor ancorare te poate ajuta să creezi asocieri pozitive durabile și să amplifici impactul comunicării tale.

Adu-ți aminte că influența comunicării nu constă doar în cuvintele pe care le rostești, ci și în sentimentele pe care le stârnești.

Prin aplicarea conștientă a tehnicilor de ancorare, poți aprofunda conexiunile, construi încredere și, în cele din urmă, să creezi interacțiuni mai semnificative cu cei din jurul tău.

Folosind strategii de reframing

Prin integrarea strategiilor de reframing, poți să-ți schimbi eficient perspectivele pentru a descoperi soluții și perspective noi în aplicațiile NLP.

Atunci când te confrunți cu provocări, reframing-ul îți permite să le vezi din unghiuri diferite, transformând obstacolele în oportunități de creștere.

Remodelarea perspectivelor prin reframing poate duce la o înțelegere mai profundă a propriei persoane și a altora, promovând empatia și compasiunea.

Iată patru moduri în care strategiile de reframing te pot ajuta în călătoria dezvoltării personale și de a servi pe ceilalți:

 1. Găsirea Partei Bune: Caută aspectele pozitive în situațiile provocatoare pentru a-ți cultiva reziliența și optimismul.
 2. Dezvoltarea Empatiei: Folosește reframing-ul pentru a vedea problemele din perspectiva unei alte persoane, îmbunătățindu-ți capacitatea de a te conecta și a-i sprijini.
 3. Promovarea Mentalității de Creștere: Abordează provocările ca pe oportunități de învățare și auto-îmbunătățire prin reframing-ul experiențelor negative.
 4. Îmbunătățirea Creativității: Reframing-ul limitărilor poate stimula soluții inovatoare și perspective proaspete, alimentând creativitatea și abilitățile de rezolvare a problemelor.

Dezvoltarea abilitatilor de construire a raportului prin programare neurolingvisticaeeaf6e5bd852da34ec77f60cc06fd7e85602c60e20788e463cb536898e5d64b6?ts=1714766188

https://pixabay.com/photos/woman-senior-talk-dialogue-6359199/

Pentru a construi o relație eficientă, începe prin ascultarea activă a celorlalți. Arată un interes autentic în ceea ce spun ei și fă-i să se simtă ascultați și înțeleși.

Un alt aspect  al construirii relațiilor este imitarea limbajului corpului și a tonului vocii. Prin potrivirea subtilă a gesturilor și tiparelor de vorbire ale celeilalte persoane, poți crea un sentiment de familiaritate și confort.

Nu uita să menții contactul vizual și să zâmbești sincer pentru a transmite căldură și deschidere.

În plus, exersează empatia și înțelegerea în interacțiunile tale. Pune-te în locul celeilalte persoane și încearcă să vezi lucrurile din perspectiva lor.

Această abordare nu numai că construiește încredere, dar îți îmbunătățește și abilitățile de comunicare prin întărirea unei conexiuni mai profunde cu cei din jurul tău.

Stapanirea vizualizarilor prin tehnici nlp

Îmbunătățește-ți abilitățile de comunicare prin stăpânirea tehnicilor de vizualizare, o metodă esențială în NLP pentru transmiterea eficientă a ideilor și conceptelor.

Imaginile vizuale pot avea un impact profund asupra modului în care percepi și înțelegi informațiile, facilitând conexiuni mai profunde și îmbunătățind comunicarea.

Plonjează în lumea tehnicilor de vizualizare pentru a explora aplicații avansate care pot transforma interacțiunile tale cu ceilalți.

Iată patru aspecte cheie de luat în considerare:

Claritatea Imaginilor: Concentrează-te asupra creării unor imagini mentale vii și detaliate pentru a-ți întări mesajul și a rezona la nivel subconștient cu audiența ta.

Citește și  Acrofobia sau Frica de Inaltimi

Vizualizarea Emoțională: Utilizează puterea emoțiilor în vizualizările tale pentru a stabili conexiuni puternice și a promova empatia în comunicarea ta.

Reprezentări Simbolice: Folosește simboluri și metafore în vizualizările tale pentru a transmite idei complexe într-un mod simplu și ușor de înțeles.

Practică și Feedback: Exersează regulat tehnicile de vizualizare și caută feedback pentru a-ți perfecționa abilitățile și a te asigura că mesajele tale sunt comunicate eficient.

Învață să aplici NLP în viața ta prin cursuri și resurse, cum ar fi cărțile de NLP oferite de Bandler și Grinder sau Robert Dilts.

Acest proces te va ajuta să îți îmbunătățești nu doar tehnicile de influentare și persuasiune, ci și capacitatea de a-ți schimba starea în moduri care îmbunătățesc calitatea vieții tale profesionale si personale.

Stăpânirea vizualizărilor poate deschide noi orizonturi în comunicarea ta, permițându-ți să te conectezi cu ceilalți la un nivel mai profund și să îți exprimi gândurile cu claritate și impact.

Valorificarea meta-modelarii

Pentru a utiliza eficient tehnicile de meta-modelare, concentrează-te pe înțelegerea principiilor și aplicațiilor sale în strategiile tale de comunicare.

Explorarea tehnicilor de modelare îți permite să te afunzi mai adânc în structurile limbajului și comunicării, permițându-ți să descoperi sensuri ascunse și să-ți îmbunătățești interacțiunile cu ceilalți.

Prin valorificarea modelelor lingvistice, poți identifica și soluționa distorsiunile de comunicare, ducând la conversații mai clare și mai eficiente.

Aici este un tabel care te va ajuta să înțelegi esența meta-modelării:

Tehnici de Modelare Beneficii
Meta-Modelare Îmbunătățește claritatea comunicării
Modele Lingvistice Identifică sensuri ascunse
Distorsiuni de Comunicare Soluționează neînțelegerile

Înțelegerea acestor concepte nu numai că îți va îmbunătăți abilitatea de a comunica eficient, dar te va și împuternici să îi servești pe ceilalți mai eficient.

Pe măsură ce explorezi lumea meta-modelării, amintește-ți că fiecare interacțiune reprezintă o oportunitate pentru creștere și conexiune.

Aplicarea NLP-ului in viata de zi cu zi

Prin aplicarea tehnicilor NLP în situații cotidiene, poți îmbunătăți relațiile tale și creșterea personală.

Iată patru moduri de a integra aplicațiile NLP în viata reală:

 1. Ascultarea conștientă: Exersează ascultarea activă concentrându-te asupra vorbitorului fără distragere. Reflectă ceea ce spun ei pentru a arăta înțelegere.
 2. Dezvoltarea empatiei: Pune-te în locul celorlalți pentru a înțelege mai bine sentimentele și punctele lor de vedere. Acest lucru favorizează conexiuni mai profunde și respect reciproc.
 3. Conștientizarea limbajului corpului: Fii atent la semnalele non-verbale precum postura și gesturile pentru a înțelege emoțiile și intențiile subiacente în mod precis.
 4. Utilizarea unui limbaj pozitiv: Formulează cuvintele în mod pozitiv pentru a promova dialogul constructiv și a crea o atmosferă armonioasă.

Întrebări frecvente

Cum pot fi adaptate tehnicile de prelucrare a limbajului natural pentru utilizare în industrii sau profesii specifice?

Când adaptați tehnicile NLP pentru industrii sau profesii specifice, gândiți-vă la adaptarea strategiilor de marketing pentru a rezona cu diverse publicuri. Utilizați tehnicile NLP pentru a îmbunătăți implicarea clienților și a crea conexiuni impactante. Prin înțelegerea nuanțelor diferitelor industrii, puteți personaliza practicile NLP pentru a se potrivi nevoilor lor unice, favorizând relații mai profunde și promovând creșterea. Îmbrățișați puterea NLP pentru a vă ridica eforturile de marketing și a obține succes în domeniul ales.

Există anumite considerații etice de luat în considerare atunci când se folosesc tehnici de prelucrare a limbajului natural (NLP)?

Atunci când folosiți tehnici de programare neurolingvistică, este esențial să luați în considerare implicațiile etice, în special în ceea ce privește confidențialitatea datelor. Prioritizați întotdeauna consimțământul și stabiliți limite clare pentru a garanta respectul față de indivizi. Amintiți-vă că gestionarea informațiilor personale implică o mare responsabilitate. Prin fiind conștienți de aceste considerații etice, puteți proteja bunăstarea celorlalți și menține încrederea în practica dvs. Asigurați-vă că prioritizați întotdeauna utilizarea etică a tehnicilor de procesare a limbajului natural în toate interacțiunile dvs.

Citește și  Iatrofobia - Frica De Doctor

Care sunt unele concepții greșite comune despre NLP și cum pot fi abordate?

Când vine vorba de abordarea conceptelor greșite despre PNL, este important să demontezi miturile cu grijă și înțelegere. Oamenii cred adesea că PNL-ul este manipulativ sau destinat doar guru-ilor de autodezvoltare, dar în realitate, este o unealtă puternică pentru creșterea personală și comunicare. Prin împărtășirea unor povești reale despre impactul pozitiv al PNL-ului asupra indivizilor și accentuând utilizarea etică a acestuia, poți ajuta alții să vadă adevărata valoare a acestei practici.

Cum influențează diferențele culturale eficacitatea tehnicilor de NLP?

Atunci când gestionați diferențele culturale în PNL, este posibil să întâlniți provocări interculturale care afectează eficacitatea tehnicilor. Comunicarea globală poate fi influențată de diferite norme culturale, necesitând o abordare subtilă pentru a garanta că tehnicile de PNL rezonă în rândul diverselor medii. Înțelegerea modului în care diferențele culturale modelează percepțiile și comportamentele este esențială pentru adaptarea practicilor de PNL în vederea stabilirii de conexiuni semnificative și facilitarea creșterii personale într-un peisaj cultural diversificat.

Poate fi folosit NLP pentru a îmbunătăți relațiile și comunicarea în cadrul unei echipe sau organizații?

Când vine vorba de îmbunătățirea relațiilor și comunicării în cadrul unei echipe sau organizații, NLP poate fi un instrument puternic. Prin îmbunătățirea dinamicii echipei și sporirea inteligenței emoționale, tehnicile NLP pot ajuta la rezolvarea conflictelor și construirea încrederii. Înțelegerea perspectivelor și emoțiilor celorlalți poate duce la interacțiuni mai fluide și conexiuni mai puternice. Prin integrarea practicilor NLP, poți cultiva un mediu mai armonios și productiv în cadrul echipei sau organizației tale.

 Ce înseamnă programarea neurolingvistică (NLP)?

Programarea neurolingvistică (NLP) este un set de tehnici și metodologii care studiază relația dintre comportamentul uman, limbaj și sistemul nervos. Aceste tehnici sunt folosite pentru a îmbunătăți comunicarea, dezvoltarea personală și schimbarea stării mentale a individului.

 Cum se aplică tehnici precum harta mentală în NLP?

Tehnica de harta mentala in NLP presupune crearea unei reprezentari vizuale a obiectivelor si a resurselor necesare pentru a le atinge. Aceasta tehnica ajuta la clarificarea si planificarea pasilor necesari pentru obtinerea success in diferite domenii.

 Care sunt exemplele de utilizare a programării neurolingvistice?

Exemplele de utilizare a NLP includ îmbunătățirea comunicării interpersonale, gestionarea emoțiilor, construirea încrederii în sine, schimbarea convingerilor limitative și creșterea performanței profesionale sau personale.

 Cum se realizează influențarea asertivă folosind NLP?

Influenta asertiva in NLP se bazeaza pe abilitatea de a comunica cu claritate si fermitate, respectand in acelasi timp nevoile si opiniile celorlalti. Aceasta tehnica ajuta la exprimarea eficienta a gandurilor si sentimentelor intr-un mod echilibrat.

Surse:

1.Passmore, Jonathan & Rowson, Tatiana. (2019). Neuro-linguistic programming: A review of NLP research and the application of NLP in coaching. International Coaching Psychology Review. 14. 57-69. 10.53841/bpsicpr.2019.14.1.57.

2. Beaman, C. P., & Williams, T. (2010ac). Earworms (stuck song syndrome): Towards a natural history of intrusive thoughts. British Journal of Psychology, 101(4), 637–653. https://doi.org/10.1348/000712609×479636

3. Zhang, X., Davarpanah, N., & Izadpanah, S. (2023y). The effect of neurolinguistic programming on academic achievement, emotional intelligence, and critical thinking of EFL learners. Frontiers in Psychology, 13. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2022.888797

Maria Anghel

Articole publicate: 44

Vezi pagina autorului

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

 • sute de ore de cursuri,
 • zeci de ședințe de terapie,
 • demonstrații și exemple de lucru
 • Certificări Internaționale
 • > Inscrie-te Acum <

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *