Arhive categorii: Relatii

Articole despre relatii, cupluri, parteneri.

certuri in cuplu
Redactat de Nuțu Angela
Motivele pentru care exista certuri in cuplu sunt multiple: de la problema banilor, la educatia copiilor si pana la relatia cu parintii. Toate acestea pot duce la aparitia disputelor. Majoritatea conflictelor din cuplu prezinta aceleasi motive care se reiau din nou si din nou. Astfel, pentru a obtine echilibrul si linistea mult dorite este important sa se rezolve problema psihologica profunda.

Nu poți să citești acum? Ascultă acest articol cu ușurință

1. Certuri în cuplu după nastere

Nasterea reprezinta un moment important in viata oricarui cuplu: o noua viata a aparut sa le lumineze clipele impreuna si sa le faca existenta mai frumoasa… … Asa ar trebui sa fie. Din pacate, insa, odata cu nasterea unui nou copil (si, in mod deosebit la primul copil) se produce o transformare majora care are inclusiv puterea de a distruge cuplurile mai putin solide. Ce se intampla?  Femeia este vulnerabila. Au trecut 9 luni in care nu a avut parte de un somn prea odihnitor, corpul i-a trecut prin multe modificari si la fel si psihicul. Dupa aceste 9 luni urmeaza o eliberare hormonala puternica, odata cu nasterea.  Un mix de oxitocina si serotonina inunda – intr-o prima etapa – totul, pentru ca mai apoi sa urmeze o perioada grea. Rezervorul de vitamine si energie seaca, iar femeia poate fi foarte predispusa la depresie post-natala. In acest moment rolul barbatului este extrem de important in mentinerea echilibrului cuplului. Ea are asteptarea de a fi sustinuta si iubita neconditionat. Dar, mai mult decat atat, femeia isi doreste sa fie inteleasa. Oricat ar fi de puternica, o mana de ajutor in plus nu este niciodata rau venita. El, pe de alta parte, este speriat. Totul este nou si poate nu este cel mai familiarizat cu zgomotele copilului, cu nevoile si fricile ei… si cu siguranta nu isi da seama ce simte si ce asteptari are ea (mai ales daca ea nu le verbalizeaza). Si de aici ia nastere un conflict care poate degenera puternic. Astfel, pentru a evita unele certuri in cuplu dupa nastere este recomandat ca ambii parteneri sa invete sa se asculte, sa comunice proactiv si asertiv si sa invete sa ceara si sa ofere: o mana de ajutor, un pahar de apa si chiar o imbratisare.  Amandoi trebuie sa inteleaga ca o casnicie reprezinta o responsabilitate comuna. Nasterea unui copil pune multa presiune si asupra barbatului, motiv pentru care este important ca amandoi sa invete sa isi acorde atentie si sa isi inteleaga nevoile si frustrarile. Pana la urma acolo unde exista iubire sincera exista si intelegere!  

2. Certuri in cuplu din cauza parintilor

Un alt laitmotiv al certurilor din cuplu il reprezinta parintii. Realitatea este ca fiecare om reprezinta o oglinda a propriilor parinti… si daca partenerii s-au acceptat, inevitabil (cel putin din punct de vedere psihologic) sunt nevoiti sa ii accepte si pe parintii celuilalt (in forma preluata de partener in propria persoana).
Totusi, ce se intampla atunci cand poti accepta trasaturile parintelui preluate de partener, dar nu il poti suporta pe parinte, in sine. Chiar daca, de exemplu, sotul este cicalitor, precum mama sa… si ai acceptat asta, cu siguranta nu iti va pica bine in momentul in care soacra vine si iti repeta la nesfarsit cum ar trebui sa impachetezi hainele, sa iti cresti copiii sau sa iti iubesti barbatul. Si atunci ce faci? Uneori este mai simplu, alteori mai dificil.  Totusi, in momentul in care iubirea dintre parteneri este suficient de puternica ei devin capabili sa inteleaga ca asa, buni sau rai, parintii trebuie cel putin suportati. Parintii nu ti-i-ai ales, iar daca nu sunt pe placul partenerului, cu siguranta nu este vina ta.  Din acest motiv cei doi parteneri pot invata sa stabileasca reguli. Sa accepte ca parintii au rolul lor, dar ca nu este obligatoriu sa fie si parte din viata celuilalt.  Dar pentru a putea rezolva o problema cu parintii este important sa se afle motivul real. Iar pentru aceasta trebuie „sapat”. De multe ori ceea ce este la suprafata nu are nimic a face cu ceea ce se afla in profunzime.  Terapia de cuplu reprezinta o forma foarte usoara si placuta de a solutiona certurile din cuplu care apar din cauza parintilor.  Si desi multa lume nu se simte comod sa discute problemele de aceasta natura cu altcineva, un terapeut este o persoana neutra care va poate ajuta sa intelegeti exact care sunt frustrarile reale ce determina anumite reactii, precum si ce nevoi raman nesatisfacute si izbucnesc in felul acesta.

3. Certuri de cuplu din cauza problemelor de la job

Nu de putine ori oamenii aduc acasa problemele de la lucru… si isi varsa supararile asupra partenerului. Atunci cand ai avut o zi proasta, orice te poate stimula sa te descarci. Si cel mai comod si mai la indemana este sa iti versi nervii pe cineva mai slab decat tine. Sau, daca nu mai slab, mai tolerant.  Partenerul, pe de alta parte, poate avea propriile frustrari si probleme si poate fi atacat de lipsa ta de reactie sau, dimpotriva, de emotiile tale negative. Din acest motiv, ce poti face pentru a preveni certurile datorate problemelor de la job este:
  • sa intri in casa doar dupa ce consideri ca te-ai linistit: mergi si plimba-te, mai da o tura cu masina daca asta te face fericit, foloseste diverse tehnici de eliberare a stresului… tu stii. Important este sa intelegi ca atunci cand ajungi acasa, tot ce a fost in acea zi trebuie lasat in urma. Partenerul nu este sacul nimanui de box si te asteapta cu multa iubire, dorindu-si liniste si intelegere;
  • sa intelegi ca nu tot ce iti spune partenerul obosit, intors de la munca dupa o zi grea, este despre tine. Si cu siguranta nu este facut cu intentie (daca asa iti pare).
Barbatii si femeile au moduri diferite de a se raporta atat la situatiile stresante, cat mai ales la emotii. In timp ce femeile vor sa discute despre problemele lor si se simt bine facand asta, barbatii au nevoie de liniste.  In consecinta, invatand sa comunicati sincer si deschis, veti putea preveni orice conflict. Fiecare om are nevoi diferite, insa nu poti astepta de la partener sa ti le cunoasca, daca nu i le comunici. cearta-in-cuplu

4. Certurile din cuplu din cauza prietenilor

Un alt motiv ce sta la baza multor discutii din cuplu il reprezinta prietenii. Daca familia nu ne-o alegem, prietenii sunt rezultatul propriilor selectii. Totusi, de multe ori exista o diferenta evidenta de comportament, preferinte si personalitati intre partener si prietenii personali, diferenta ce duce adesea la conflict. Totusi, aceasta cearta poate fi rezolvata printr-o comunicare lipsita de invinovatire. Daca nu iti plac prietenii partenerului, spune-i deschis care sunt acele comportamente care iti trezesc aceste emotii neplacute.  Cauta in interiorul tau si vezi daca reactia este obiectiva, normala, sau daca nu cumva este ceva ce acele persoane activeaza in tine. Sentimentul de gelozie (ca petrece timp cu ei si nu cu tine) se regaseste adesea in topul argumentelor pentru care apar conflictele de acest gen.  Orice ar fi, fara o comunicare sincera cu sine (in primul rand) si cu partenerul, intreaga discutie nu face nimic altceva decat sa dea nastere unor frustrari care pe termen lung sa constituie piatra de temelie pentru cetatea singuratatii psihologice. Poti fi in cuplu dar sa te simti singur. 

5. Probleme de cuplu generate de copii

Pastrarea unui echilibru in cuplu dupa nasterea unui copil nu este usoara. De fapt, in cele mai multe cupluri aparitia unui copil duce la instrainare. Cand adultii nu stiu sa comunice si sa isi stabileasca reguli de conduita, educatia copilului devine un permanent motiv de cearta. Atunci cand responsabilitatile nu sunt delimitate, ramane loc pentru reprosuri, pentru discutii si pentru cearta.  Chiar daca, poate, amandoi partenerii isi doresc acelasi lucru: copii fericiti, sanatosi si bine crescuti, este posibil ca fiecare sa aiba propria definitie pentru cele amintite mai sus. Si pana nu se aseaza la masa, in liniste, asemenea unor diplomati, sa discute si sa stabileasca limite si reponsabilitati, conflictele nu vor inceta!

6. Problemele financiare: un motiv de ceartă in cuplu

Majoritatea cuplurilor se cearta din cauza banilor. Din acest motiv, cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa va stabiliti impreuna, in acord, bugetul si prioritatile.  Vedeti ce este important pentru fiecare in parte, care sunt veniturile gospodariei si ce prioritati exista. De asemenea va prinde bine sa stabiliti in acord sa tineti evidenta cheltuielor lunare. Daca amandoi sunteti transparenti 100% in abordarea problemei banilor, puteti transforma o problema emotionala intr-o solutie practica!

7. Stresul genereaza probleme in cuplu

Aceasta nu este deloc o noutate. Toate problemele amintite mai sus sunt, de fapt, motive de stres Stresul, in sine, este util. El ajuta corpul si mintea sa functioneze bine si sa fie productiv. Totusi, atunci cand nu se mai termina si cand depaseste anumite limite roade incet relatia si o transforma din ceva ce ar trebui sa fie placut, intr-o corvoada. Ce poti face este sa dai o denumire stresului. Numeste-l exact si vezi ce poti face in legatura cu el. E mult mai contraproductiv sa te uiti la stres si sa te lasi atacat… si, in acelasi timp mult mai usor si mai placut sa afli motivele reale, pentru ca mai apoi sa poti formula solutii pentru a scapa de acel stres. Schimba jobul, fa sport, mananca mai sanatos, cere ajutorul. Oricare ar fi motivul stresului tau, cu siguranta exista o solutie! 

8. Cum afecteaza sanatatea problemele din cuplu

Atunci cand nu te simti bine… nu iti arde de nimic. Este ceva evident. Nu poti sa oferi iubire cand iti este rau. Nu poti sa faci nimic pentru partenerul tau, cata vreme nu te poti ridica din pat. Si, mai mult decat atat, boala ta ii poate afecta si pe cei din jur.  Oamenii se privesc in oglinda si sunt capabili sa faca un schimb de energie. Daca energia ta vibreaza pe o frecventa joasa, fara sa vrei, ii vei transmite o stare proasta. Asa ca pentru a preveni aceste probleme e bine sa inveti sa te iubesti sincer si neconditionat. Iar prin iubire neconditionata fata de tine insuti se intelege si acordarea atentiei cu privire la starea de sanatate. Investeste in teste de rutina, dar nu cadea in plasa ipohondriei! Mananca sanatos, fa exercitii fizice si, nu in ultimul rand, fii sincer cu tine! certuri-cuplu

Care sunt cele mai comune certuri în cuplu și cum pot fi rezolvate?

Cele mai comune certuri în cuplu includ comunicare proastă, gelozie și probleme financiare. Pentru a le rezolva, este crucial să aveți încredere reciprocă, să comunicați deschis și să stabiliți reguli clare. De asemenea, sfaturi pentru relatii la distanta pot ajuta în menținerea unei legături puternice.

Sfaturi pentru certuri in cuplu

Asadar, acum ca ai vazut care sunt cele mai comune cauze ce duc la conflicte in cuplu, tine minte:
  1. Comunicarea este cea mai importanta. Dar fiecare om are propriul limbaj… si chiar daca folositi o limba comuna, este posibil sa aveti coduri diferite. Altfel spus, experientele din spate asociate unor cuvinte pot fi diferite. Daca vezi ca o problema se repeta la nesfarsit, vezi daca nu cumva aveti valori si credinte diferite pe care le asociati aceluiasi termen. 
  2. Terapia de cuplu va ajuta! Terapeutul nu este acolo pentru a va judeca, ci strict pentru a va ajuta sa faceti relatia sa mearga. Asa cum mergeti la medic, este benefic sa mergeti si la psiholog.
  3. Invatati sa va mai si relaxati (macar din cand in cand). Viata este oricum mult prea tensionata. Amintiti-va de ce va iubiti, ce v-a adus impreuna si care sunt obiectivele comune. Visati, calatoriti si dati-va voie sa fiti voi insiva!

Nuțu Angela

Angela Nuțu este vicepreședinte al Asociației Române de Hipnoză. Este Coach și formator susținând cursuri de Consilier Dezolvtare Personală și Specialist în activitatea de Coaching, acreditate de Ministerul Muncii și...

Articole publicate: 16

Vezi pagina autorului
Relatii -la- distanta- 8- sfatur-i pentru -a -mentine -o -relatie- la- distanta
Redactat de Nuțu Angela
Să fii într-o relație la distanță poate reprezenta o reală provocare, indiferent de vârstă. Totuși, trăind în epocă vitezei și având acces la tot felul de instrumente care ne aduc mai aproape, lucrurile devin mai simple. Astfel, dacă și tu vrei să știi ce poți face pentru a avea o relație frumoasă la distanță, atunci vezi în continuare.

Nu poți să citești acum? Ascultă acest articol cu ușurință

 Definiția relației la distanță

O relație la distanță poate însemna orice: amiciție, prietenie, colaborare și nu în ultimul rând, iubire. Ea se definește ca orice relație ce există între două persoane, în care întâlnirea fizică este absentă. Ființa umană este capabilă de iubire în absența obiectului. Iubirea este imaterială, din acest motiv ea poate exista, ca sentiment, chiar dacă între cei doi parteneri există o distanțare fizică.

Iubirea la distantă este posibilă?

Mulți oameni au dovedit de-a lungul timpului că poate există dragoste la distantă. Chiar dacă familia și prietenii te pot descuraja… și chiar dacă nu va fi foarte ușor, cată vreme iubirea este sinceră, ea poate transcede timpul și spațiul și poate da naștere unei idile de poveste..

Ce provocari poti intampina in cazul unei relatii la distanta?

Orice relatie: fie ea apropiata sau la distanta, este plina de provocari. De cele mai multe ori provocarea in sine nu o reprezinta interactiunea cu celalalt, ci intelegerea propriei persoane.  Totusi, lasand la o parte acest lucru pentru moment, este evident faptul ca absenta mangaierii, realizarii unui program comun si a intimitatii fizice reprezinta un impediment major intr-o relatie de iubire.  Virginia Satir sustine ca avem nevoie de 4 imbratisari in fiecare zi pentru a putea supravietui, 8 imbratisari zilnice pentru a ne intretine procesele fizice si psihice si, in final, ne trebuie pana la 12 imbratisari pentru a putea creste armonios si a putea fi fericiti.

Află care este modul în care TU îți exprimi iubirea și descoperă modul prin care partenerul tău își manifestă iubirea sa față de tine.

  Astfel, este firesc sa simti ca vorba populara „ochii care nu se vad se uita” ar putea sa se aplice si in cazul tau… insa nu trebuie sa deznadajduiesti.  Provocarile, desi sunt vazute de majoritatea ca fiind un lucru rau, in realitate reprezinta o buna oportunitate de a te cunoaste de mai bine, de a te intari si de a evolua.  Atunci cand iubirea este adevarata, nu va poate sta nimic in cale. Problemele sunt doar solutii deghizate. Si cu cat o problema este mai apasatoare, cu atat lectia invatata va fi mai buna! Relatiile la distanta sunt ca un antrenament intensiv: daca reusesti sa rezisti provocarilor si nu te da batut, te vei alege cu rezultate de durata si cu o rutina sanatoasa. 

Cum evolueaza o relatie la distanta in mod armonios?

Distanta poate transforma chiar si cele mai simple lucruri si gesturi in ceva frumos, atunci cand iti doresti cu adevarat ca relatia ta sa mearga.  Sigur ca, este minunat sa iti poti tine partenerul de mana pe strada, sa il poti imbratisa mai des, precum si sa va puteti aseza la aceeasi masa… insa atunci cand ai parte de ele in fiecare zi, risti sa nu le mai apreciezi la fel de mult. Ceea ce la inceput este un gest tandru, in timp devine obisnuinta. Ei bine, in cazul unei relatii la distanta, toate aceste gesturi valoreaza mult mai mult. Emotiile intalnirilor (oricat de rare) vor fi mult mai puternice. Fluturii isi pot face cuib „in stomac” pentru o perioada mult mai indelungata de timp. In plus, relatia va fi mult mai sincera, mai profunda si bazata pe o cunoastere intelectuala, completa, a celuilalt.

In general, relatiile la distanta cunosc trei etape:

  • Teama separarii – totul este frumos, va iubiti, sunteti fericiti… si atunci de ce apare aceasta frica paralizanta? Orice relatie la inceput de drum este frumoasa, este tandra… cuplurile din jur radiaza, iar voi… oare veti rezista?
Recunosti aceste ganduri? Este firesc sa iti fie frica de ceea ce va urma. Frica de necunoscut reprezinta, poate, cel mai important element al evolutiei umane. Daca oamenilor nu le-ar fi fost frica, de-a lungul timpului, de ceea ce nu pot intelege si nu pot percepe, umanitatea probabil ar fi fost eradicata din fasa. Totusi, sa te concentrezi pe teama nu te ajuta. Ce poti face este sa privesti dincolo de ea. Ce vrea ea sa spuna despre tine? Cum o poti folosi in favoarea ta si… concret: ce poti face pentru a simti fericirea (in locul fricii)?
  • Indoiala – dupa ceva timp, emotiile se mai domolesc. Uneori se linistesc atat de tare incat incepi sa te indoiesti ca relatia va functiona. Nu ai idee cand va avea loc urmatoarea intalnire. Nu mai simti bucuria de alta data si emotia de inceput. Totul a intrat in rutina.
Desi aceasta etapa poate parea neplacuta, are si ea farmecul ei! Aici poti invata mai multe despre tine, te poti simti in siguranta, sa iti aloci mai mult timp… si poti construi o relatie mult mai buna, ce se bazeaza pe comunicare deschisa si reciprocitate!
  • Revederea, iubirea calda – in cartea sa, „Barbatii sunt de pe Marte si femeile sunt de pe Venus”, John Gray compara relatile cu un elastic. Oricat ai trage de un elastic, atunci cand il vei elibera se va intoarce in pozitia initiala. Iubirea la distanta reprezinta cel mai elocvent exemplu in acest sens. 
Gandeste-te ce se intampla intr-o relatie normala, dupa un timp: apare rutina. Trebuie sa cauti multe modalitati de a reimprospata iubirea, de a ajunge sa ai din nou emotii la vederea celui drag.  Totusi, intr-o relatie la distanta ai marele avantaj ca dupa ceva timp, intalnirea este din nou (sau poate chiar mai pasionala) ca la inceput. Toti hormonii blocati, toate atingerile de care ai fost privat… fac revederea atat de frumoasa!
relatii-la-distanta

Greselile pe care le faci intr-o relatie la distanta

Cea mai mare greseala pe care o poti face intr-o relatie la distanta este sa il controlezi pe celalalt, sa pui stapanire pe timpul sau liber, considerand ca daca tot este departe, trebuie sa compenseze distanta fizica stand numai cu tine. De asemenea, multe persoane devin extrem de geloase pe cei din jurul partenerului. Doar pentru ca voi nu puteti fi apropiati, nu inseamna ca nu aveti dreptul la a avea prieteni. Dimpotriva! Aveti nevoie de prieteni. Nu trebuie sa cadeti in capcana izolarii. Aceasta nu va intari relatia ci, dimpotriva, o va distruge!

Cum sa pastrezi o relatie la distanta – sfaturi si metode testate

O relatie la distanta poate prezenta la fel de multe provocari ca una „normala”. Totusi, faptul ca ai ajuns sa cauti sfaturi despre cum sa o pastrezi te face din start mai predispus succesului… si asta pentru ca ai transmis deja primele semnale ca esti interesat sa iti fie bine. Iti pasa. Si cand iti pasa, depui efort… iar cand efortul este pozitiv, succesul este iminent! Asadar, uite care sunt cele mai bune 8 sfaturi pentru o relatie la distanta functionala:
  • Nu comunicati in exces
Asa cum aminteam si mai sus, comunicarea excesiva si lipsita de fond poate fi distructiva. Nu este nevoie sa ii trimiti partenerului tau mesaje la fiecare 5 minute pentru a-i cere atentie. In fond, asta faci: ceri atentie. Nu comunicati, propriu-zis, pentru ca nu faceti schimb de informatii pertinente, ci doar va parazitati reciproc. Cel ce initiaza astfel de conversatii cere atentie si isi blocheaza propriul program si propria eficienta, in timp ce il intrerupe si pe celalalt.  Un astfel de tipar nu face nimic altceva decat sa produca multa insecuritate si neliniste. Nimeni nu isi doreste o relatie „parazit”. Comunicarea trebuie sa fie de calitate pentru ca relatia sa functioneze.
  • Stabiliti reguli care sa va ajute sa va atingeti asteptarile
Este o vorba celebra care spune ca nu oamenii ne dezamagesc, ci asteptarile pe care le avem de la ei. Daca voi stabiliti din start care va sunt asteptarile si ce reguli aveti, relatia cu siguranta va fi una de succes. Stiu ca poate in felul acesta te gandesti ca „se duce farmecul”, insa nu este deloc asa. Poate exista surpriza si in rutina, si in cunoscut.  Frumusetea unei relatii nu consta in capacitatea partenerilor de a-si citi reciproc gandurile, ci mai curand in a putea aduce elemente de noutate chiar si acolo unde totul pare cladit si „batut in cuie”.
  • Faceti lucruri impreuna
Internetul va ajuta foarte mult in acest sens. Puteti juca jocuri online, puteti sa va provocati… si cu siguranta puteti gasi diverse puncte comune care sa va faca sa nu simtiti atat de mult distanta. Traversam o perioada chiar benefica relatiilor la distanta, asa ca profitati la maxim!
  • Stabiliti-va vizite macar la cateva luni
Sigur, sunt situatii in care acest lucru nu este neaparat posibil. Dar nu uitati sa va dati un termen. Stabiliti-va urmatoarea intalnire, oricat de indepartata, pentru a va putea bucura de asteptare si de pregatire. Vizitele sunt, in fond, punctul cheie al unei relatii la distanta. Ele reprezinta elementul cel mai savuros si de succes. Profitati la maxim!
  • Bucurati-va din plin de timpul petrecut in singuratate si in familie
O astfel de relatie va ofera multa libertate. Aveti ocazia sa va descoperiti mai bine si sa va bucurati de prieteni si de familie. Nu va insingurati numai pentru a anula senimentul de „vinovatie”. In fond, acesta nici nu ar trebui sa existe. 
  • Fiti sinceri unul cu celalalt!
Sinceritatea reprezinta cheia succesului oricarei relatii. Dupa ce ati stabilit reguli in concordanta cu personalitatile voastre, asigurati-va ca va ramaneti loiali voua insiva. Daca sunteti sinceri, relatia va avea mult mai multe sanse decat daca va mintiti frumos, numai de dragul rutinei!
  • Cunoasteti-va si respectati-va ritualurile si programul
Daca partenerul tau are un program mai incarcat, munceste mai mult sau pur si simplu este mai ocupat, respectati-i nevoia de distanta. Acest lucru nu inseamna ca va iubeste mai putin, ci pur si simplu nu are timp sa va sune. Uneori un mesaj trimis intr-un moment nepotrivit poate fi un motiv nejustificat de frustrare. Daca, insa, sunteti sinceri si va respectati reciproc programul, frustrarea nu isi va gasi nicio portita de intrare in relatia voastra.
  • Trimiteti-va cadouri
Cadourile sunt lucruri fizice pe care le puteti pastra in absenta partenerului. El nu este langa tine, insa iti va simti prezenta prin toate acele gesturi marunte, fizice, pe care le-a primit de la tine. In plus, aceasta poate fi o ocazie frumoasa de a-l suprinde! relatii-la-distanta-2

Jocuri de cuplu la distanta pentru a mentine iubirea

Exista o multime de activitati care pot fi realizate si la distanta. Jocurile, in mod deosebit, reprezinta o opotunitate pentru a va descoperi mai bine si a va simti apropiati.  Astfel, uite cateva idei de jocuri pe care le puteti juca pentru a va cunoaste mai bine si a va delecta:
  • Adevar sau provocare – cu singuranta ai jucat macar o data acest joc. Sigur va fi o placere sa aflati mai multe… dar si sa va provocati. In plus, nu zice nimeni ca trebuie sa existe limite, chiar daca sunteti la distanta. Provocarile pot fi cat de piperate!
  • Niciodată nu am… – un alt joc popular la petreceri, acesta va poate ajuta sa va simtiti bine, in timp ce va descoperiti trecutul.
  • Catan online – joc de strategie care va tine conectati si aproape. Timpul va trece mai usor si nici nu veti simti ca nu sunteti asezati la aceeasi masa fizica.
  • Completeaza spatiul gol… Prin acest joc poti afla orice te intereseaza. Va puteti oferi pe rand provocari de genul: „culoarea mea preferata este…”, „intr-o zi ploioasa prefer sa…”, in plus asa aflati mai multe si despre voi insiva.
  • Dame  – un alt joc ce se poate juca lejer online si care va poate aduce mai aproape.
  • 2 Adevaruri si o minciuna – nu e nevoie de explicatii. Timpul va trece si voi veti stii mai multe unul despre celalalt!
  • Sah 
  • Scrable
  • Asta sau celalalta? – Pentru a fi mai interesant, puteti condimenta putin jocul, discutand preferintele voastre in materie de jocuri amoroase.
zodii-relatii-la-distanta

zodii-relatii-la-distanta

Cum te influenteaza zodia in relatia la distanta

Fiecare zodie reactioneaza diferit intr-o relatie la distanta. Asa ca uite ce spune horoscopul despre zodia ta: Berbec – pentru berbeci relatiile la distanta reprezinta o foarte mare provocare, cu atat mai mult cu cat sunteti vanatori. Totusi, daca prada este suficient de valoroasa, ea poate merita cucerirea din nou si din nou. Sigur, va fi nevoie de mult efort, dar daca stai sa te gandesti bine, o relatie la distanta poate reprezenta o buna ocazie de a face lucrurile diferit. In fiecare zi poti descoperi ceva nou si astfel plictiseala si rutina nu vor reprezenta un pericol. Taur – nativii taur sunt poate cei mai capabili sa mentina o relatie la distanta, Pentru ca nu se indragostesc prea usor, odata ce au facut-o, vor avea grija ca distanta sa nu reprezinte un impediment.  Gemeni – gemenii se bucura de aceste relatii la maxim. Ele le ofera ocazia sa isi vada de miile de proiecte simultane, fara a se simti cumva blocati. Pentru ca iubiti in primul rand mental, distanta nici nu va afecteaza. Aveti ocazia sa va cunoasteti partenerii in primul rand intelectual, iar acest lucru nu poate fi decat benefic! Rac – pentru raci distanta poate fi crunta. Racii au nevoie de multe dovezi de iubire, de mangariere si de imbratisari. Sensibilitatea este punctul cheie, asa ca vor plange de multe ori privind spre luna, intrebandu-se daca si partenerul priveste in acelasi punct. Totusi, firi loiale, pot rezista acestei provocari. Leu – leilor le plac relatiile la distanta, pentru ca le ofera multa libertate. In plus, ei se simt in control. Rolul de indragostiti la distanta li se potriveste de minune. Singura problema este ca in timp, cunoasterea mult prea profunda a partenerului poate oferi leului sentimentul ca sunt prea buni pentru celalalt. In felul acesta relatia se va opri brusc, fara ca partenerul sa inteleaga ce a facut rau. Fecioara – o astfel de relatie aduce o multime de beneficii nativilor acestei zodii. Inceputul plin de emotii nu este neaparat pe placul fecioarelor, de aceea o relatie ce se bazeaza pe comunicare pura si pe stimularea intelectului poate fi chiar buna!  Balanta – balantele vor orice fel de relatie, cata vreme se bazeaza pe respect reciproc si egalitate. Aproape, departe, ce conteaza? In plus, daca faceti lucruri impreuna online si va mai surprindeti si cu tot felul de cadouri…ce poate fi mai frumos? Scorpion – in situatia in care aceasta relatie la distanta poate fi si secreta si pasionala, atunci scorpionul va fi in al noua-lea cer. Trebuie totusi sa se abtina de la gelozii nejustificate, iar relatia va fi foarte frumoasa. Sagetator – Pentru sagetatori relatiile la distanta sunt o provocare minunata. Lor le plac oricum toate lucrurile diferite si daca partenerul este strain e cu atat mai bine. Diferentele culturale il vor incita maxim pe sagetator. Oricum, fac fata cu brio unei astfel de provocari. Capricorn – Avand in vedere cat de greu este sa curtezi si sa faci un capricorn sa fie, cu adevarat, intr-o relatie cu tine, orice relatie cu acesta poate parea la distanta. Asa ca daca l-ai cucerit, nu te teme de separare. O va trata ca pe o normalitate. Totul va fi bine. Varsator – lor le place provocarea data de aceasta relatie. Oricum sunt mai neconventionali si diferiti si o sansa suplimentara la libertate si cucerire nu este decat ceva benefic. Pentru varsatori iubirea are nevoie de prietenie, asa ca o relatie ce incepe la distanta se poate transforma intr-o idila superba in timp. Pesti – o relatie la distanta este pe gustul pestilor pentru ca le ofera mult mister. Au ocazia sa fie in continuare in lumea lor si sa isi creeze multe scenarii. Oricum nu le plac intalnirile prea dese, asa ca nu ar avea de ce sa nu functioneze!

Cum să gestionăm oboseala psihică într-o relație la distanță?

Pentru a gestiona oboseala psihică într-o relație la distanță, există diverse metode si tratamente pentru combaterea acesteia. Este important să comunicăm deschis cu partenerul și să stabilim limite clare pentru a ne proteja sănătatea mentală. De asemenea, exercițiile fizice regulate și terapia pot fi de mare ajutor.

Cum este revederea dupa o perioada lunga de timp?

Frumusetea unei relatii la distanta consta tocmai in iubirea care se aprinde, asemenea unei flacari mocnite, la fiecare noua reintalnire. Revederea dupa o lunga perioada de timp este frumoasa, pasionala si savuroasa. Este ca si cum ai avea mereu o prima intalnire, cu un om de care esti deja indragostit. Fiecare atingere, fiecare mangariere si privire are alta valoare.  Asa ca da, relatiile la distanta pot fi provocatoare si dificile, insa ele pot reprezenta piatra de temelie pentru o casnicie frumoasa si pentru un viitor in care partenerii sunt prieteni, confidenti si iubiti de nadejde. Fiecare iubirea are provocarile ei. Ai incredere!

Nuțu Angela

Angela Nuțu este vicepreședinte al Asociației Române de Hipnoză. Este Coach și formator susținând cursuri de Consilier Dezolvtare Personală și Specialist în activitatea de Coaching, acreditate de Ministerul Muncii și...

Articole publicate: 16

Vezi pagina autorului
Relatii de cuplu- cum sa fii fericit in relatie
Redactat de Nuțu Angela
Intrăm într-o relație de cuplu pentru că vrem să fim fericiți. Nevoia de apartenență, de iubire și de afecțiune ne face să căutăm neîncetat un partener potrivit. Ne așteptăm ca dragostea să ne ofere un sentiment unic de bucurie, ceva ce nu am simțit niciodată în viața noastră.  Dragostea și relațiile de cuplu ne pot arunca însă și în unele dintre cele mai grele încercări și ne pot provoca multă durere.

Nu poți să citești acum? Ascultă acest articol cu ușurință

Într-o relație de cuplu este vital să te simți fericit și susținut de partenerul tău. Dar este important să știi că nu este responsabilitatea partenerului tău să te facă fericit. Singura relație de succes este cea în care fiecare partener este atent la el în timp ce își construiește partea sa în relație. A-ți asuma responsabilitatea pentru fericirea ta înseamnă să acorzi  prioritate sănătății tale emoționale, să te concentrezi pe acțiunile tale mai mult decât pe ale partenerului, să ai  timp pentru tine și să te străduiești să aduci energie și stare de bine în relație. Relațiile de cuplu necesită multă muncă și dăruire și ar fi greu de găsit una care să nu includă argumente în contradictoriu și neînțelegeri. Cu toate acestea, dacă înțelegi câteva lucruri esențiale despre relațiile de cuplu, cu răbdare și dăruire poți aduce schimbări extraordinare în viața ta. Fie că ai deja pe cineva, fie că te pregătești să alegi mai bine de data aceasta 😊

În ce tip de partener te încadrezi în relatia de cuplu?

De ce suntem atrași de anumiți oameni și ce anume îi face atrăgători pentru noi? Potrivit neurobiologului Helen Fisher, există patru tipuri de personalitate ce îşi au sursa într-o activitate mai mare în rândul a doi hormoni sexuali (testosteron şi estrogen) şi a doi neurotransmițători (serotonina şi dopamina). Antropolog și cercetător, consultant leader pentru pagina de internet Match.com, speaker Ted Talks cu zeci de milioane de vizualizări și unul dintre experții de top în materie de iubire și relații de cuplu, Helen Fisher a scris șase cărți despre sexualitate, relații de cuplu, iubire și căsătorie. Helen a conceput o structură a personalității pentru a ajuta bărbații și femeile să înțeleagă aspectele de bază despre ei înșiși și partenerii lor romantici, precum și pentru a înțelege de cine sunt cel mai probabil atrași și compatibilitatea lor în crearea unei relații de cuplu. In cartea  “De ce el? De ce ea?” Cum sa gasesti si sa pastrezi dragostea de durată”  publicată în 2010, Fisher scrie ca există patru tipuri de personalitate: Fă testul acum și află ce tip de personalitate ai și cu ce tip de partener te potrivești cel mai bine în relație:
Exploratorii Tipar: Exploratorii doresc aventură și sunt dispuși să își asume riscuri. Foarte curioși, creativi, energici, spontani, au multe interese – de la drumeții la teatru și lectură. Exemple celebre: John F. Kennedy, Prințesa Diana, Angelina Jolie. Sub influență: Comportamentul exploratorului este în mare parte afectat de dopamina chimică a creierului, care este un jucător cheie în experiența noastră pentru plăcere și noutate. Tânjește după: “Un coleg de joacă.” În relația de cuplu se înțelege bine cu: Alți exploratori. Dacă ești un explorator: sfatul este să o iei mai încet. Pentru că ești atât de impulsiv, poți să te implici romantic prea repede. Dacă găsești pe cineva care te interesează cu adevărat, ai grijă la înclinația de a ieși și cu alții și concentrează-ți energia către el sau ea. Dacă te întâlnești cu un explorator: fii pregătit să trăiești această poveste de dragoste o zi întreagă. Rămâi flexibil și nu uita că pentru partenerul tău „plictiseala este o infracțiune” Constructorii Tipar: de obicei convenționali, aceste femei și bărbați sunt onorabili și loiali; precaut, fără să-i fie frică; calm; social; popular; bun în gestionarea relatiilor cu oamenii, în societate și în construirea familiei și a comunității. Atrași de programe și reguli, aceștia sunt, de asemenea, orientați spre detalii. Exemple celebre: George Washington, Tiger Woods, Jennifer Aniston, Regina Elizabeth. Sub influență: serotonina, care modulează toate stările de spirit de la agresivitatea și furie la calmul. Tânjește după: Un partener pe care se poate baza. În relația de cuplu se înțelege bine cu: Alți constructori. Dacă ești un constructor: nu lăsa ca planificarea și programarea să te împiedice să încerci lucruri noi la o întâlnire, cu excepția cazului în care ești alături de un alt constructor. Laudă-te puțin, învață sa te relaxezi (Constructorii pot fi prea modesti) și, în ciuda nevoii tale de socializare de grup, fă-ți timp pentru a fi singur cu partenerul tău romantic. Tendința ta de a fi protector va fi apreciată, dar asigură-te că nu devii prea posesiv și că protecția nu se transformă în control. Dacă te întâlnești cu un costructor: nu uita că unui constructor îi place  să se bucure de detalii. În general sunt atrași de cei care sunt ordonați și calmi, așa că atunci când faci planuri, ține-te de ele. Constructorii sunt cei care caută un partener pentru toată viața. Conducătorii Tipar: Conducătorii sunt analitici și logici, simpli, decisivi, cu mintea dură, concentrați și pricepuți la abilități bazate pe reguli. De asemenea, tind să fie ambițioși și competitivi, precum și conținuți emoțional, chiar distanți. Exemple celebre: Albert Einstein, Donald Trump, Hillary Clinton, Margaret Thatcher. Sub influență: Testosteronul (îl considerăm hormonul sexual masculin) este activ în special în modelarea personalității conducătorului. Tânjește după: Un partener cu care să se conecteze mental. În relația de cuplu se înțelege bine cu: Negociatorii. Dacă ești conducător: îți place să deții controlul și ai tendința să pornești foarte hotărât, dar dacă poți avea răbdare și poți lăsa lucrurile să se desfășoare în mod natural, te va ajuta să eviți posibilele romantisme care pe tine nu te atrag. Și, deși poți vedea exprimarea emoțiilor ca pe o slăbiciune, este posibil ca cealaltă persoană să considere această reținere ca pe un semn că ești rece, secretos sau neinteresat. Așadar, învață să-ți comunici sentimentele. Dacă te întâlnești cu un conducător: amintește-ți de el că îți va răspunde cel mai bine dacă ești logic, corect și clar. Nu te critica prea mult pe tine însuți (conducătorii nu acceptă acest lucru) și, dacă vrei să-i captezi interesul, caută subiecte mari. Negociatorii  Tipar: negociatorii sunt intuitivi, empatici și expresivi emoțional și au bune abilități de comunicare și sociale. Exemple celebre: Bill Clinton, Gandhi. Sub influență: estrogenul (așa-numitul hormon sexual feminin) joacă un rol important în caracterul negociatorului. Tânjește după: Un suflet pereche. În relația de cuplu se înțelege bine cu: Conducătorii Dacă ești negociator: Dacă ai întâlnit pe cineva care îți place, nu gândi excesiv situația, enumerând la nesfârșit argumentele pro și contra. Inclinația ta spre a fi prea diplomat te poate face să fii prea reținut, încearcă să găsești o punte între a comunica sincer și a-ți păstra discreția și diplomația. Dacă te întâlnești cu un negociator: reține că negociatorii nu sunt întotdeauna direcți, așa că învață să citești  printre rânduri. Evită să fii competitiv cu ei. Și nu ezita să vorbești despre tine: oameni le place să audă despre ceea ce gândiți și simțiți. Mai presus de toate, vor cădea pentru tine dacă le stimulezi imaginația. Cu toții suntem o combinație a acestor patru constelații de trăsături, dar pe unele le exprimăm mai mult decât pe altele. Mai mult, fiecare dintre noi are o combinație unică de trăsături generale, o „semnătură personală” unică cu care intrăm în relația de cuplu. relatii-de-cuplu-fericite

Tipuri de relaţii de cuplu

Când vine vorba de relații de cuplu, putem trece prin mai multe tipuri diferite de relații romantice care ne pot atrage în diferite etape ale vieții. Etapele vieții și evenimentele specifice vârstei, dar și experiența de viață joacă un rol imens în tipul de relație de cuplu în care alegem să ne implicăm. De exemplu, este necesar un anumit nivel de maturitate pentru ca relațiile la distanță să funcționeze, ceea ce înseamnă că nu orice cuplu poate funcționa în acest tip de relație de cuplu. Astfel, unii oameni nu sunt niciodată deschiși la relații la distanță sau la relații ocazionale, în timp ce alții nu sunt niciodată deschiși la relații monogame serioase. Înțelegerea avantajelor și dezavantajelor fiecărei relații de cuplu dar și o evaluare corectă a propriilor dorințe și nevoi  te poate ajuta să înțelegi ce tip de relație de cuplu  este cel mai potrivit pentru tine. Iată principalele tipuri de relații de cuplu și avantajele și dezavantajele fiecărui tip:  
  1.   Relații de cuplu codependente
Într-o relație de cuplu de codependență, amândoi depindeți unul de celălalt pentru a funcționa, astfel încât separarea poate provoca stres sau anxietate intensă. Te simți incomplet fără el și invers. Îți este foarte greu să-ți imaginezi viața fără partenerul tău. Îți dorești să fii tot timpul cu el, să faceți totul împreună, să știi totul despre el, să-i povestești fiecare amănunt din viața ta. Și asta poate să lege doi oameni – cel puțin până când devine sufocant. Relațiile de codependență pot părea minunate până în ziua  în care îți dai seama că „cealaltă jumătate” este întotdeauna acolo și că nu poți face ceva vreodată doar pentru tine fără să te simți vinovat. Oamenii aflați într-o relație de codependență sunt foarte buni la compromisuri și ar face orice  pentru a râmâne uniți în toate aspectele (cu excepția cazului în care interesele lor sunt atât de similare încât nu trebuie să facă compromisuri). Cuplurile codependente tind să fie foarte armonizate între ele, însă de cele mai multe ori oamenii codependenți pierd contactul  cu propriile dorințe și nevoi. Persoanele care au relații de cuplu codependente riscă să renunțe atât de mult la independența lor, încât își pierd identitatea în relație. Indiferent cât de mult îți place să petreci timpul cu partenerul tău, este important să reușești să te simți bine și în activități care nu-l includ,  astfel încât să poți în orice moment să-ți evaluezi nevoile și dorințele individuale. Să poți să te depărtezi de partenerul tău din când în când este sănătos și absolut necesar. În relațiile de cuplu codependente pot interveni ușor posesivitatea și gelozia dacă partenerii nu stabilesc limite sănătoase. Există modalități de a avea o relație codependentă sănătoasă, atât timp cât dorințele și nevoile individuale ale partenerului sunt îndeplinite.  
  1.   Relații de cuplu independente
Într-o relație independentă, ambii parteneri pot funcționa autonom și se pot bucura de pasiuni foarte diferite. Partenerii aflați într-o relație de cuplu independentă tind să petreacă o cantitate semnificativă de timp departe de partenerul lor și să aibă o mulțime de hobby-uri personale care nu-l implică și pe partener. Oamenii din aceste tipuri de relații de cuplu tind să fie foarte siguri și să aibă încredere în partenerul lor, nefiind de obicei geloși sau posesivi.  Relațiile independente funcționează cel mai bine atunci când ambii parteneri sunt persoane independente. Un dezavantaj al relațiilor independente este lipsa (sau lipsa percepută) de compromis sau interes față de cealaltă persoană. Dacă un partener își centrează atenția constant doar pe activitățile sale și nu se implică și în interesele sau preferințele celeilalte persoane, partenerul (mai ales dacă nu este și el un independent)se poate simți negliat sau dat la o parte. Cea mai dificilă relație de cuplu pentru un independent este cea cu un codependent. Iată de ce în relațiile independente, este important să discutați despre nevoile fiecărui partener, astfel încât nimeni să nu se simtă trecut cu vederea sau subevaluat. Un grad de independență este important în fiecare relație, dar este important să rețineți că fiecare relație necesită o anumită codependență, empatie și compromis. Cheia pentru o relație independentă de succes este găsirea unui echilibru între independență și investiție în partenerul tău și în relație.  
  1.   Relații de cuplu deschise
O relație de cuplu deschisă este o relație în care partenerii sunt liberi să aibă relații romantice sau sexuale cu alte persoane. Relațiile deschise pot fi adesea privite ca versiunea extremă a relațiilor de cuplu independente. Ambii parteneri sunt atât de independenți încât se simt confortabil explorând alte relații. Fiecare relație deschisă este unică, iar cuplurile deschise au reguli diferite pentru ceea ce este și nu este acceptabil în relație. De exemplu, unele cupluri sunt de acord ca partenerii care se întâlnească cu alte persoane atât timp cât se află în „relația principală”. Alte cupluri nu se simt confortabil cu relațiile romantice în afara „relației principale” și permit doar relații sexuale. Alte persoane în relații deschise nu au o „relație principală” și, în schimb, pun cantități similare de timp și energie în mai multe relații diferite. Relațiile de cuplu deschise sunt pentru persoanele care nu cred în relațiile monogame și doresc să exploreze romantismul și sexualitatea cu parteneri diferiți. Relațiile de cuplu deschise sunt, de asemenea, excelente pentru persoanele care au orientări sexuale diferite. Alternativ, relațiile deschise sunt o opțiune excelentă pentru persoanele care cred în monogamie, dar intr-o anumită etapă a vieții lor nu își doresc să se implice într-o relație de cuplu cu o singură persoană. Unele relații monogame se „deschid” pentru o perioadă de timp (datorită faptului că sunt fizic la distanță mare sau la o distanță metaforică, emoțională), astfel încât partenerii să poată explora intimitatea sexuală și emoțională în afara relației. Relațiile deschise de succes necesită multă încredere și comunicare deschisă, dar le pot oferi partenerilor și o cantitate imensă de satisfacție romantică și sexuală. Deși există o mulțime de aspecte pozitive asociate cu relațiile deschise, nu orice persoană se poate adapta. Relațiile deschise pot crea multă gelozie, nesiguranță și suferință dacă nu te simți cu adevărat confortabil ca partenerul tău să se vadă si cu alte persoane. Relațiile de cuplu deschise pot de asemenea să facă dificilă crearea unei legături intime reale cu un partener.
  1.   Relații de cuplu la distanță
O relație la distanță este o relație romantică în care partenerii trăiesc în locuri diferite. Relațiile la distanță tind să aibă mai mult succes dacă cuplul este independent. Relațiile la distanță pot deveni uneori relații deschise în timp ce partenerii sunt separați. Relațiile la distanță nu pot reprezenta o stare permanentă într-o relație. Ar trebui să existe un scop final de a fi împreună în același loc, chiar dacă nu este planificat în viitorul apropiat. Relațiile de cuplu la distanță pot oferi partenerilor multă independență și timp pentru ei. De asemenea, sunt minunate pentru persoanele care simt că au nevoie să realizeze anumite lucruri înainte de a se stabili complet, indiferent dacă este vorba de studii sau de locul lor de muncă. Dacă ambii parteneri sunt dispuși să se angajeze în comunicare și să facă tot ce este necesar pentru ca relația să funcționeze, atunci relațiile la distanță sunt o modalitate excelentă de a rămâne dedicați unul la altul în timp ce vă urmăriți obiectivele în mod independent. Nu orice cuplu este pregătit pentru o relație la distanță, în special cele formate din persoane care preferă relații codependente. Relațiile la distanță pot crea, de asemenea, gelozie dacă ești îngrijorat de faptul că partenerul tău se simte prea bine într-o viață care nu te implică. Acest tip de relație romantică poate fi o modalitate excelentă de a continua o conexiune romantică (sau chiar de a începe o relație romantică) doar dacă amandoi sunteți capabili să creați limite și să comunicați eficient. Și dacă există o dată de încheiere într-un viitor cel puțin indepărtat 😊

12 principii pentru o relatie de cuplu sanatoasa

S-au scris mii de cărți și s-au făcut nenumărate filme despre lupta unui cuplu pentru a fi împreună și pentru a depăși obstacolele ce apar inevitabil între doi oameni care aleg să-și împartă viețile. Există mai multe principii pe baza care oferă o posibilitate frumoasă de a stabili o relație armonioasă și de a evita o mulțime de greșeli. Relațiile de perspectivă sunt cele care promit că vor fi durabile, stabile și vor aduce fericire ambilor parteneri. Psihologul american Tracy Cabot definește 12 principii ale iubirii sănătoase care conduc la o relație de cuplu frumoasă.
  1. Când o persoană intră într-o relație, viața celeilalte ar trebui să se transforme în bine.
  2. Nu încerca niciodată să cumperi dragoste prin nicio metodă.
  3. Controlează-ți gelozia.
  4. Într-o relația sănătoasă, ambii parteneri sunt la fel de codependenți și independenți.
  5. Partenerul cu adevărat îndrăgostit nu cere dovezi ale sentimentelor la schimb. El se concentrează pe dragostea pe care o oferă el.
  6. Ferește-te de dorința de a-ți schimba partenerul. Amintește-ți mereu că persoana în care vrei să-ți transformi partenerul este posibil să nu te mai considere potrivit pentru el.
  7. Este dificil să iubești o persoană nemulțumită tot timpul. Cultivă optimismul și starea de bine ca bază a relației.
  8. Previzibilitatea absolută plictisește, dar nici imprevizibilul nu oferă siguranță. Caută să te joci cu cele două.
  9. Ce e val ca valul trece 😊 Iubirile fulgerătoare deseori se încheie la fel de fulgerător.
  10. Dacă partenerul tău a învățat că te poate trata urât, va fi foarte dificil să-i demonstrezi contrariul. Ai grijă de la început cum setezi limitele.
  11. Impulsivitatea rareori duce la decizii înțelepte.
  12. De regulă, oamenii se simt cel mai confortabil cu partenerii care sunt egali cu ei. Cei cu același statut social și caracteristici psihologice. Cu alte cuvinte, cel mai bun partener pentru tine este cel care are același statul social și nivel de educație.
Dacă observi că în relația ta de cuplu aceste principii nu se potrivesc, poate este timpul să te uiți mai atent la partenerul pe care l-ai ales și la relația pe care ați contruit-o.

Greseli in relatiile de cuplu si cum sa le îndrepti

Așadar, ați trecut de etapa inițială de întâlnire și sunteți acum într-o „relație”. Aceasta poate fi cea mai bună sau cea mai proastă parte a vieții tale, în funcție de modul în care alegi să te implici și să-ți trăiești povestea de iubire. Atâta timp cât nu o mai repeți, o greșeală poate fi o experiență imensă de învățare și o oportunitate de creștere în relația de cuplu. Cu toate acestea, mulți dintre noi facem aceleași greșeli din nou și din nou, rezultând cicluri de relații nepotrivite și incapacitatea de a găsi adevărata fericire într-o relație de cuplu. Iată care sunt cele mai frecvente greșeli pe care oamenii le fac în relațiile de cuplu:
  1.   Lupta pentru putere
Dorința de a avea mereu dreptate și de a câștiga toate disputele este una dintre cele mai frecvente situații care duc la destrămarea relațiilor de cuplu.  Ne concentrăm să ne impunem punctul de vedere și să arătăm celeilalte persoane cât de mult greșește. Lupta pentru a câștiga orice ceartă conduce rapid spre resentimente și  toxicitate într-o relație. „Câștigarea” fiecărui teren de luptă nu este productivă pentru o relație sănătoasă și poate fi un dezastru în marea schemă a vieții tale amoroase. Ce să faci în schimb: Scopul este să te străduiești să înțelegi și perspectiva persoanei iubite, nu să „câștigi” fiecare argument. În loc să cauți un nou argument și să escaladezi conflictul, mai bine îți pui întrebări pentru a înțelege mai bine punctul de vedere al partenerului. Nu te gândi la dezacordul care există în acel moment între voi, gândește-te cum puteți să rămâneți uniți împotriva problemei. Sfat bonus: indiferent de ce ai de spus, se poate spune cu amabilitate și respect.
  1.   Nu stabilești limite
Primele noastre relații seamănă, de obicei, mai mult cu perioadele de încercare – ne cunoaștem mai puțin dorințele, nevoile și ceea ce este „normal” pentru noi (nu că ar exista un „normal”). Prima relație devine apoi baza pentru toate celelalte relații, ceea ce înseamnă că putem trece apoi printr-o mulțime de încercări repetând aceleași  alegeri nefericite. Ce să faci în schimb: setează-ți ce îți dorești cu adevărat dintr-o relație și stabilește limitele în consecință. Ai nevoie de o listă non-negociabilă atunci când vine vorba de trăsăturile pe care trebuie să le aibă partenerul de viață (cum ar fi simțul umorului, loialitatea și compasiunea etc) și nu te mulțumi cu mai puțin. Alegerea ta poate fi una bună doar atunci când  știi ce vrei de la partenerul tău și cum vrei să arate relația ta de cuplu.
  1. Te plângi de relația ta altor persoane
Atragem aici atenția în mod deosebit femeilor, care consideră că discuțiile interminabile cu prietenele și colegele de serviciu despre cât de nemulțumite sunt de partenerul lor, o normalitate “între fete” 😊 Pentru multe femei, subiectul principal de discuție  cu prietenele mele este analizarea relației pe toate părțile. Dar iată problema cu împărtășirea tuturor detaliilor din relația ta de cuplu: nu numai că scade încrederea între parteneri, dar pur și simplu nu este productivă și te ține concentrată pe negativ. Ce să faci în schimb: comunică cu partenerul tău când ceva nu este în regulă și rezolvă înainte să începi să te plângi prietenilor. Remediați problema de la rădăcină și construiți o relație mai bună în loc să vă concentrați asupra dramei. În afară de voi doi, nimeni nu trebuie să cunoască toate problemele din relația voastră de cuplu. 4.Urmărirea pe  social media Oricât de tentant este, trebuie să te oprești din a-i urmări fiecare mișcare pe social media. Și pe ale prietenilor și urmăritorilor săi, desigur! 😊 În primul rând, este inevitabil să tragi concluzii și să-ți formezi idei pe baza prezenței lor online. În felul acesta curiozitatea scade și ajungi să nu te mai intereseze să afli cu adevărat anumite aspecte ale vieții sale. De asemenea, poți deveni cu ușurință nesigur și gelos, doar pentru că interacționează cu anumite persoane despre care tu habar nu ai. Ce să faci în schimb: Rezistă tentației de a derula tot Instagramul sau Facebookul și de a afla detalii despre toți cei pe care încă nu-i cunoști dar par prezenți în viața partenerului . Amintește-ți că viața reală are de puține ori legătură cu varianta online, și că un simplu like nu înseamnă o poveste între doi oameni. Nu-ți încărca mintea cu detalii inutile și nu crea tensiune acolo unde nu ar trebui să existe.
  1.   Nu ești total sincer cu privire la sentimentele tale
 De câte ori te-ai oprit din a-ți transmite sentimente din teama de rspingere? De câte ori nu ai fost complet sincer cu privire la ceea ce simțeai pentru că nu voiai să rănești sentimentele cuiva? Cum rămâne cu vremurile în care spuneai „da”, când chiar ai fi vrut să spui „nu?” Majoritatea dintre noi am avut cel puțin un moment în care nu am fost cu adevărat deschiși în relația de cuplu, indiferent de teama care se ascundea în spate. Ce să faci în schimb: este deja un clișeu, dar singurul adevăr valabil pentru o relație de cuplu sănătoasă: onestitatea este esențială. Nu acorda mai multă putere fricii tale de respingere și nu pierde ocazia de a spune cuiva ce simți cu adevărat. Fii sinceri si transmite cu compasiune și înțelegere atunci când ceva nu funcționează în relație; persoana potrivită îți va permite să fii brutal de cinstit și va accepta asta ca pe un dar în relația voastră de cuplu.
  1. Te aștepți ca partenerul tău să fie totul pentru tine
Mai mult ca oricând, pare că ne cautăm partenerul pentru a bifa fiecare căsuță dintr-o listă lungă de nevoi. Ne așteptăm ca un partener să fie „cel mai bun prieten”, colegul de aprtament perfect, psihologul nostru, părintele nostru, și în același timp  iubitul care se străduiește zi de zi să păstreze pasiunea și scânteia în relația de cuplu. Un moment de realism: dacă o persoană ar fi tot ceea ce ne trebuie nouă și ar bifa cuy succes toate aceste roluri, nu ar mai avea timp sau energie pentru a-și trăi propria viață. Ce să faci în schimb: Ai nevoie de pasiuni și de prieteni cu care să poți face activități semnificative pentru tine. Ai nevoie de relații importante în viața ta și în afara cuplului. Dincolo de partenerul tău, ai nevoie de cel puțin alte trei persoane de siguranță în viața ta, fie că sunt prieteni, membri ai familie sau un terapeut.
  1. În așteptarea perfecțiunii
De cele mai multe ori, vedem „dragostea” ca fiind un substantiv. Ne îndrăgostim și apoi sperăm să fim fericiți pentru totdeauna ca și cum dragostea este ceva care ni se întâmplă doar nouă. În realitate, dragostea este un verb. Este ceva ce practici, nu ceva ce obții în timp ce bifezi lista de dorințe și nevoi. Cu cât îl practici mai puțin, cu atât îl vei simți sau vei observa mai puțin. Să te aștepți ca totul să fie perfect și apoi să fii dezamăgit când nu este, nu înseamnă să trăiești iubirea. Cu cât te aștepți mai mult la perfecțiune (în special din partea partenerului) , cu atât te vei simți mai frustrat.  Ce să faci în schimb: așteptă progresul în loc de perfecțiune. Lucrează în primul rând pentru a comunica mai bine și pentru a te apropia de partenerul tău. Fii mai atent la greșelile tale și la îndreptarea lor, decât la cele ale partenerului tău. Analizează-te constant în relația cu partenerul tău și schimbă în permanență ceea ce nu este util.  

In ce moment al relatiei de cuplu este recomandat sa apelezi la un specialist

Pentru multe cupluri terapia de cuplu poate suna dramatic, mai ales că am fost crescuți într-o cultură în care mergem la psiholog doar atunci când avem probleme grave. Lucrurile s-au mai relaxat în ultimii ani și oamenii sunt tot mai deschiși către terapie, însă terapia de cuplu reprezintă pentru mulți încă un subiect sensibil. În realitate, terapia de cuplu poate fi un pas foarte sănătos pentru o relație de cuplu, în multe cazuri chiar salvator. De obicei este un semn că un cuplu este interesat să lucreze la relație într-un mod angajat, intenționat. Terapia de cuplu este un tip de psihoterapie axat pe a ajuta un cuplu să rezolve provocările care apar, să înțeleagă mai bine relația lor și să dezvolte modalități mai sănătoase de relaționare între ei. Terapeutul folosește tehnici și intervenții terapeutice specifice pentru a susține obiectivele cuplului. Multe cupluri merg la terapia de cuplu pentru că se confruntă cu o provocare specifică, cum ar fi problemele de comunicare, dificultățile legate de sex, neînțelegi în familie, banii și schimbările majore de viață, cum ar fi căsătoria sau întemeierea unei familii. Terapia de cuplu este, de asemenea, o idee bună dacă unul dintre voi se confruntă cu o problemă care ar putea afecta relația de cuplu (cum ar fi depresia) sau pur și simplu dacă vă simțiți blocați și stagnați în relația voastră. Cuplurile ar trebui să meargă la terapie cu mult timp înainte să creadă că „au nevoie”. Majoritatea experților consideră că terapia poate fi o parte importantă a relației tale. Majoritatea problemelor în cadrul unui cuplu încep ca fiind mici și apoi cresc în dimensiuni atunci când nu se rezolvă. Aici terapia poate ajuta, oferind instrumente și tehnici pentru a îmbunătăți rezolvarea conflictelor. Nu aștepta ca micile probleme să ajungă drame în relație, dacă simți că așa mici cum sunt, te sufocă și produc mai multă nefericire decât armonie în relație, e timpul să căutați un specialist. relatii-de-cuplu-despartire

Cum să influențeze frica de eșec relația mea de cuplu și cum să facem față acestui aspect în relația noastră?

Frica de eșec poate afecta relația de cuplu, dar este important să găsim modalități de a depăși această teamă împreună. Comunicarea deschisă și susținerea reciprocă sunt esențiale în gestionarea acestei frici. E important să învățăm cum să depășim frica pentru a consolida legătura noastră și a ne îmbunătăți relația.

Care sunt semnele ca este momentul sa parasim o relatie de cuplu?

Este timpul să-ți închei relația? Finalul unei relații de cuplu nu este niciodată ușor. Este o decizie mare, emoțională. Ar putea fi însă și cea mai bună decizie pe care ai luat-o vreodată. Uneori, vechea zicală „Iubirea este oarbă” este cât se poate de adevărată. Vine un moment în viața noastră când suntem atât de prinși în toxicitatea relației de cuplu, încât nu putem vedea cât de dăunătoare a ajuns să fie. Dar, oricât de mult am iubi pe cineva, este important să trasăm linia dintre o relație sănătoasă și o codependență nesănătoasă. Deci, cum îți da seama când e momentul să părăsești o relație când ești prea prins în ea? Iată cum.
  1.   Relația produce mai multă suferință decât bucurie.
  2.   Cauți prea multe justificări pentru comportamentul partenerului de cuplu.
  3.   Valorile și crezurile voastre de viață sunt fundamental diferite și nu ați găsit o punte de legătură.
  4.   Abuz fizic și/sau emoțional.
  5.   Lipsa unui scop comun în relație.
  6.   Începi să ascunzi lucruri de partenerul tău.
  7.   Îți monitorizezi în mod constant acțiunile și cuvintele, îngrijorat de părerea partenerului.
  8.   Te simți anxios și frustrat ori de câte ori partenerul tău este în prezența ta. Acest nor se ridică ori de câte ori se îndepărtează.
  9.   Ești îngrijorat că vei fi judecat pentru acțiunile și deciziile tale.
  10. Nu te poți uita în ochii partenerului tău mai mult de 5 secunde.
Iată și câteva întrebări pe care ți le poți pune pentru a-ți da seama dacă partenerul tău este cel potrivit:
  •       Îți spune că te înșeli mereu, chiar dacă ceea ce transmiți este real?
  •       Încerci mereu să-i faci pe plac, dar niciodată nu pare să fie suficient de mulțumit?
  •       Partenerul tău își justifică întotdeauna comportamentul, chiar dacă este în mod clar greșit sau revoltător?
  •       Partenerul tău profită mereu de tine?
Dacă poți răspunde cu da la aceste întrebări, atunci poate a venit timpul să te retragi din actuala relație de cuplu. Un partener toxic suge viața din tine puțin câte puțin. Poate cu comentarii dureroase, lovituri emoționale sau comentarii care îți elimină încrederea în tine. În final, dacă îți dorești cu adevărat să găsești fericirea într-o relație stabilă, echilibrată și armonioasă, amintește-ți mereu: “Iubirea nu moare ușor. Este un lucru viu. Ea prosperă în fața tuturor pericolelor vieții, cu excepția unuia: neglijare.” James D. Bryden

Nuțu Angela

Angela Nuțu este vicepreședinte al Asociației Române de Hipnoză. Este Coach și formator susținând cursuri de Consilier Dezolvtare Personală și Specialist în activitatea de Coaching, acreditate de Ministerul Muncii și...

Articole publicate: 16

Vezi pagina autorului