Pratica Zen
Redactat de Eugen Popa

Practica ZEN în viața modernă

Practica ZEN prinde din ce în ce mai mult teren în Occident, alături de meditația Mindfulness.

Este practica ZEN eficienta in tratarea depresiei prin terapia metacognitiva?

Da, este practica ZEN eficientă în tratarea depresiei prin terapia metacognitivă pentru depresie. Prin combinarea tehnicilor ZEN cu terapia metacognitivă, pacienții pot obține beneficii semnificative în gestionarea simptomelor depresiei și în îmbunătățirea stării lor generale de bine. Este important să găsim metode eficiente în tratarea depresiei.

Nu poți să citești acum? Ascultă acest articol cu ușurință

ZEN-ul este o practică budistă de meditație și contemplație și care utilizează adesea propooziții menite să oprească mintea.

ZEN-ul și Detașarea

Practica ZEN te poate ajuta să te detașezi de grijile vieții cotidiene și să treci mai ușor peste problemele cu care te confrunți. Aceste probleme apar pentru că mintea noastră se agață strâns de ele atunci când acestea apar și uită să le lase când le-a trecut timpul. Câteva exemple de astfel de situații:
  • Eu am dreptate, cealaltă persoană a greșit
  • Omul acela își trăiește viața în mod greșit, ar trebui să se schimbe
  • Alegerea/decizia mea mea este cea mai bună. Toate celelalte sunt greșite
  • Asta este ce vreau, nu mai vreau altceva
  • Chiar nu-mi place asta, e de rahat
  • Ar trebui să am acea persoană în viața mea, și să mă și iubească
  • Nu ar trebui să fiu singur. Nu ar trebui să fie supraponderal. Nu ar trebui să fiu eu așa cum sunt eu acum. Nu ar trebui să am această viață.
Citește și  Tratarea Depresiei prin Terapia Metacognitivă
În toate aceste cazuri și în multe altele, mintea noastră este fixată și chiar blocată am putea spune, într-un anumit punct de vedere. Această viziune ne face automat să îi judecăm pe alții și în același timp, să ne plângem. Suntem atașați de ceea ce vrem și de ceea ce nu vrem. Aceasta duce la stres , la nefericire, furie, sentiment de îndreptățire și critică exagerată. Asta ne îndepărtează foarte mult de cei din jur. Și aceasta duce la închiderea la frumusețea acestui moment, așa cum este, plină de deschidere și posibilități.

Folosește ZEN pentru a te detașa

Practica ZEN Dacă vrei să scapi și să te eliberezi de aceste stări, practică ZEN! Poți practica asta toată ziua, pentru că, chiar dacă nu realizăm asta, ne agățăm, ne întărim și ne fixăm punctul personal de vedere, non stop.

Iată cum poți Practica ZEN:

1. Începe prin a realiza că ești încordat

Observă că ești stresat, deranjat de cineva, simțind că ai dreptate sau ești îndreptățit. Te plângi de cineva sau de o situație, nu ești deschis la alte puncte de vedere, ești tensionat, agitat sau amâni ce ai de făcut. Acestea sunt semne clar că te agâți de punctul tău de vedere. Că ești fixat, atașat, agățat de el. Fă bine să observă asta!

2. Observă tensiunea din corp

Este ca o strângere care pornește de la nivelul stomacului, urcând apoi prin piept și gât, în sus spre frunte. Imaginează-ți că este ca o coloană centrală care se strânge și se încordează atunci când crezi că ai dreptate sau altcineva a greșit. Același lucru se întâmplă atunci când doriți ceva sau, din contră când nu vrei ceva.
Citește și  Cât Costă să ai un Zâmbet Prefăcut?

3. Începe să relaxezi mușchii strânși

Aceasta este esența schimbării, de la agățare la eliberare. Orice este încordat în centrul ființei tale, relaxează. Fă asta chiar acum! Ce este strâns? Relaxează-te. Lasă să se ducă. Eliberează-te.

4. Deschide și expansionează conștiința dincolo de tine

Odată ce ai făcut acest lucru (și s-ar putea să trebuiască să repetați relaxarea, de mai multe ori), te poți deschide și muta atenția de la tine și corpul să stările tale, către lumea din jurul tău. Fii conștient de spațiul din jurul tău, oamenii și obiectele, lumina și sunetul. Expansionează conștiința ca și cum ar cuprinde spațiul mai larg din jurul tău. Poate la nivelul străzii tale sau chiar a cartierului sau localității unde locuiești.

5. Fii conștient de oportunităț și posibilități

Cu deschiderea minții, poți începe să te simți mai deschis. Mintea ta nu mai este închisă, ci a făcut loc posibilităților. Nu ești fixat și agățat de ce este “corect”, ci ești deschis la tot. Aceasta este frumusețea neștiinței.

6. Bucură-te de frumusețea care este în fața ta

Acum, că nu ești fixat și blocat în ideea de corectitudine sau în modul tău dea fi sau de a face lucrurile sau cum ar trebui ele să fie, te poți bucura cu adevărat de ceea ce este. Ai golit paharul tău prea plin și ai făcut loc experienței de a vedea lucrurile așa cum sunt,. Poți acum să apreciezi frumusețea acestui moment, frumusețea altora și a ta.

7. Pășește mai departe cu deschiderea necunoașterii

Din acest spațiu de relaxare și deschidere a minții… fă următorul pas, către starea de necunoaștere.
Citește și  Albuminurofobia: Fobii Rare
Nu știi cum ar trebui să fie lucrurile, hai să aflăm! Nu știi dacă aveți dreptate sau nu, dar hai să explorăm! Nu cunoști răspunsurile. Porți întrebările în inima ta și mergi mai departe către răspunsuri posibile.

Concluzie

Chiar este atât de simplu. Și, bineînțeles, este nevoie de multă practică. Poți face acest lucru în orice moment, dar este recomandat să îți acorzi o scurtă perioadă de timp pentru a practica Zen. Poți să îți setezi o mică alarmă care să te anunțe că este momentul să îți iei câteva clipe pentru tine pentru a sta liniștit, tu cu tine, și să aplici această practică față de evenimentele zilei. Astfel, ne schimbăm felul de a fi, de la obiceiurile obișnuite de îngrijorare și ruminație și devenim în schimb, mai deschiși la tot ceea ce a apare. Această deschidere către neștiință și necunoaltere aduce cu sine posibilități nelimitate și ne ajută să vedem frumusețea sufletească a lumii care ne înconjoară.

Întrebări pentru tine:

Tu ce practici folosești pentru a te detașa? Folosești astfel de tehnici sau nu ți-a trecut niciodată prin gând? Ce părere ai despre Practica Zen? Scrie răspunsul tău mai jos și hai sa învățăm împreună!

Eugen Popa

Salut, sunt Eugen Popa și de la o vârstă fragedă m-au pasionat tainele minții și a inimii. Acest lucru m-a determinat să studiez tot ce puteam ca să pot ajunge...

Articole publicate: 266

Vezi pagina autorului
Publicat în categoria Psihoterapie pe de .

Despre Eugen Popa

Salut, sunt Eugen Popa și de la o vârstă fragedă m-au pasionat tainele minții și a inimii. Acest lucru m-a determinat să studiez tot ce puteam ca să pot ajunge într-un mediu în care informațiile erau extrem de limitate.

De-a lungul anilor, am practicat yoga și alte practici orientale și asta, împreună cu cele mai recente descoperiri din lumea psihologiei, dar și tehnologia, au contribuit la modelarea persoanei care sunt astăzi.

 

Există o constantă în viața mea: tot timpul sunt curios de cele mai recente descoperiri, studii și cercetări în domeniile psihologiei, neurologiei, comunicării, hipnozei, iar asta mă ajută să cresc și să evoluez atât pe plan personal, cât și pe plan profesional.

Am vrut să învăț de la cei mai buni profesioniști din fiecare domeniu în parte, iar asta a însemnat să caut cei mai buni profesori și cele mai bune cursuri din întreaga lume. Studiile mele se întind de la cursuri de psihologie la Harvard și cursuri de hipnoză și NLP, la Retreat-uri de yoga și multe altele.

Primul meu curs de hipnoză a fost cu regretatul Gerald Kein de la Omni Hypnosis și apoi am continuat cu Ron Eslinger, Gordon Emmerson, Edwin Yager și mulți alții. În 2012 am devenit Certified Hypnosis Trainer cu NGH și mai târziu, tot în acel an am devenit și OMNI Hypnosis Trainer.

De-a lungul anilor am crescut pentru a-mi crea propriul curriculum de hipnoză și am predat diferite terapii și cursuri de auto-dezvoltare în toată lumea (Brazilia, SUA, Marea Britanie, Europa, Asia).

 

Certificări

    • Trainer certificat în Terapiea Resurselor și Terapie avansată a stării eului

      2015 

    • Trainer certificat Goulding SleepTalk pentru copii

      2015 

    • Trainer certificat în terapie subliminală sau Terapia Yageriană

      2014

    • Consultant certificat Goulding SleepTalk pentru copii

      2014 

    • Trainer certificat în terapia părților

      2013

    • Trainer certificat de hipnoză OMNI

      2012 

    • Trainer certificat de hipnoză NGH

      2012 

    • Practician de hipnoză cu certificat OMNI Hypnosis NGH

      2009

 

Acreditări și certificări

    • Trainer Terapia Resurselor Eugen Popa 8211
    • Trainer OMNI Hypnosis Eugen Popa
    • Trainer NGH Eugen Popa 8211
    • Eugen Popa Hinoterapeut certificat NGH
    • Eugen Popa Hipnotizator certificat NGH 8211

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

  • sute de ore de cursuri,
  • zeci de ședințe de terapie,
  • demonstrații și exemple de lucru
  • Certificări Internaționale
  • > Inscrie-te Acum <

    Un comentariu la „Practica ZEN te ajută să te detașezi

    1. Pingback: Primul ajutor in atacul de panica ᐈ Clinica Puterea Mintii

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *