Arhive categorii: NLP

Articole despre NLP. Tehnici, metode, cursuri, practici, exercitii.

Marius Simion titlu articol

Recuperarea Emoțiilor Pierdute

Redactat de Eugen Popa - Președinte Asociația Română de Hipnoză

Situațiile din trecutul nostru lasă amprente emoționale în propriul subconștient. Emoțiile conținute în evenimente traumatice pot avea un impact devastator în viețile noastre.

Amprentele emoționale sunt cele care azi ne formează personalitatea și decid modul nostru de a interacționa cu lumea, modul de a ne comporta, deciziile pe care le luăm.

În continuare, propunem o vizită în trecut, acolo unde am experimentat prima dată o traumă ce a lăsat răni emoționale. Parcurgerea acestui drum, în care adultul de astăzi îl îmbrățișează pe copilul de demult, reprezintă un pas important în integrarea și vindecarea unor traume care ne însoțesc de-a lungul vieții, făcându-și simțită influența în variate planuri ale vieții.

Trauma emoțională

Din punctul NLP-ului de vedere, abordarea aceasta a traumei are câteva direcții principale. Cum anume vede NLP-ul acest concept de rană emoțională sau trauma emoțională?

Procesul de vindecare pe care îl avem toți, pe micile stresuri, pe micile probleme din timpul zilei, în mod obișnuit, sistemul nostru interior, sistemul nostru psihologic rezolvă aceste probleme, să le numim de rutină, probleme banale.

Însă, la un moment dat există situații de viață care depășesc capacitatea organismului tău, a creierului tău, a minții tale de a le prelucra, pentru că sunt prea intense și trecând de un anumit prag, în acel moment, mintea noastră se blochează și nu mai face față emoțiilor respective, și atunci putem zice că ne confruntăm cu o asemenea rană emoțională, cu o asemenea traumă.

Dacă ar fi să exemplificăm, e ca și cum pentru un copil, faptul că se ceartă cu un prieten la locul de joacă, poate fi o emoție care îl deranjează, dar nu e neapărat o traumă pentru el. Însă dacă acel copil își pierde un părinte, intensitatea emoției respective e mult mai mare decât cea din momentul în care s-a certat cu un prieten, și atunci el nu mai face față.

Sistemul lui se blochează, nu mai reușește să vindece în mod natural acea problemă, acea traumă, rămânând în cazul acesta un fel de lacăt închis pe emoțiile sale, care mai târziu, peste ani de zile, poate se va traduce prin sentimentul de frică de abandon, sentimentul de teamă că ai fost abandonat de părinte. Nu contează ce tip de abandon, poate că ai resimțit abandonul deoarece unul din părinți a plecat, sau poate că unul din părinți a decedat.

Copilul nu trăiește rațional această semnificație, din momentul respectiv, și de aia o trăiește emoțional. Trăind-o emoțional, indiferent care ar fi justificarea unei traume, ea produce efecte emoționale intense care se văd în timp.

recuperare_emotii_pierdute_1

Traumele din copilărie

Trăirile unui copil sunt de regulă mai intense în măsura în care la o vârstă fragedă, este imposibil pentru el să știe cum să proceseze evenimentele din viața sa. Abordarea părinților trebuie să fie în măsura limitelor pe care un copil le are în a înțelege și procesa ce i se întâmplă. Un exemplu relevant în acest sens ar fi generațiile acestea în care atunci când am fost copii, am fost foarte mult criticați: “Tu de ce nu poți să fii ca celălalt, că uite ce bun e la matematică? Uite ce frumos scrie, uite ce bine învață..”.

Văzând experiența acum, prin ochi de adult, îți poți zice că înțelegi faptul că părinții voiau binele meu, că voiau să învăț, că voiau să fac și eu ca ceilalți care făceau bine. Însă din sufletul copilului care a trăit acea experiență, mesajul părintelui ajungea la copil în felul următor: “Mie nu îmi place de tine așa cum ești, vreau să fii ca ălalalt, vreau să fii altul”.

În măsura în care acest lucru se întâmplă o singură dată, nu are mare greutate, dar dacă se întâmplă frecvent, poate să devină traumă, o rană emoțională care greu se vindecă.

Și ajungi să crești cu o rană, cu o traumă care îți dă ori frustrare, care se traduce prin agresivitate, iar mai târziu, ori lipsă de încredere în tine, care e un fel de auto-agresivitate. În esență, o persoană care e tot timpul călcată în picioare, cu capul plecat, că nu are încredere în sine, de fapt e o persoană auto-agresivă, prin faptul că permite celorlalți să îl/o calce în picioare.

Iar această agresivitate poate să fie îndreptată asupra altora – găsesc pe cineva mai slab decât mine: partenerul de cuplu, copilul, sau, de ce nu, inclusiv la job, îmi găsesc un serviciu, un job, care să îmi permită să fiu mai puternic decât ceilalți.

Efectele rănilor emoționale în viața de adult

Astfel, putem extrage două direcții în care te va conduce o rană emoțională: ori să te lași abuzat, ori să îi abuzezi pe alții. Avem exemple de oameni aroganți și îi diferențiem clar față de oameni cu stimă și încredere de sine.

Un om care are încredere în sine nu vrea să demonstreze nimic, și nu e, nu mai e interesat să obțină de la ceilalți validare. Pe când un om arogant, un om care are încă răni emoționale, are nevoie să îi domine pe ceilalți, așadar el se validează.

Rănile emoționale pot fi prezente în cazul multor oameni, pornind de la statutul în care un om le are până când pleacă în drumul lor în viață. Unii oameni își vindecă aceste răni și dezvoltă pe parcurs încredere în sine.

Ce înseamnă încredere în sine? Încredere în sine înseamnă că tu crezi că ești în regulă așa cum ești, tu crezi în tine. Este ca și cum ai zice: îmi place de mine, mă simt bine în pielea mea, nu am nevoie să mă urc pe umerii celuilalt ca să mă simt eu bine. Pe când o persoană care este arogantă, care care nu și-a vindecat rănile emoționale, are nevoie să fie arogantă ca să-și compenseze suferința pe care o poartă în interior.

Perpetuarea traumei – Minte și emoții

De-a lungul vieții, o persoană cu răni emoționale caută să repete scenariile pe care le-a trăit în copilărie. Și mecanismul prin care funcționează mintea e foarte simplu de explicat: pai, eu care, să zicem, am trăit traumele alea în copilărie și am ajuns adult, mă uit în oglindă și zic: “Am supraviețuit! Înseamnă că trebuie să refac aceleași scene, pentru că știu că supraviețuiesc!”

Și atunci transmite mai departe și generațiilor următoare, iar în același timp, se bagă în asemenea situații în care ori este victimă, ori este agresor, deoarece numai atâta știe.

În propria viață de copil, au existat cele două roluri: cineva a fost agresor, cineva a fost victimă. Devenind adult, această persoană știe doar aceleași două roluri: cineva este victimă, cineva este agresor.

recuperare_emotii_pierdute_2

Stima de sine scăzută

Un alt aspect important de menționat ar fi că o persoană care are răni emoționale e incapabilă să se iubească pe sine. Pentru că atunci când ai răni emoționale, de obicei, rănile acelea, sau situațiile care le-au generat, ți-au transmis următorul mesaj: “Nu ești suficient de bun”.

Situațiile pot fi variate, un părinte te-a părăsit, sau ai fost criticat, sau cineva te-a luat de gât și te-a bătut când erai copil sau adolescent.

Devenind adult, trecând timpul, apare nevoia aceasta de a fi bine cu tine, de a fi în echilibru cu tine. Însă tu nu poți să faci lucrul ăsta, deoarece nu poți iubi o persoană care nu-i suficient de bună. Ai senzația, primind de-a lungul timpului nenumărate mesaje, că pentru a fi iubit trebuie să fii perfect.

Ori tu ești greșit, pentru că altfel nu ar fi plecat părinții de lângă tine, altfel nu te-ar fi certat, nu te-ar fi bătut. Și toate aceste întâmplări, toate aceste situații prin care tu ai trecut, îți confirmă ideea că ceva nu e în regulă cu tine; și ajungi la concluzia că, dacă ar fi fost totul în regulă cu tine, nu s-ar fi întâmplat nimic din toate acestea – și aceasta este cea mai distructivă concluzie – pentru că terapia, vindecarea rănilor constă tocmai în procesul invers: să îți dai seama că e perfect în regulă să nu fii perfect! Și că toate lucrurile pe care tu le-ai trăit nu au legătură cu faptul că n-ai fost perfect.

Relații de cuplu nesănătoase

Printre cele mai frecvente efecte ale traumei din copilărie, ale rănilor emoționale, pot fi observate în relațiile de cuplu. În relațiile de cuplu se văd atât de bine, deoarece acea relație e trăită ca un fel de pansament pentru persoana rănită.

Aceasta folosește relația de cuplu ca să obțină bucuria, fericirea, iubirea, pe care nu le-a obținut în trecut, și acum mintea zice: “ok, sunt într-o relație de cuplu, relația asta de cuplu trebuie să îmi dea tot ceea ce am eu nevoie”. Ca și când partenerul este acolo ca un burete care trebuie să fie stors pentru propriul beneficiu.

Mintea celui care primește atenție și iubire zice: “E relația perfectă, intru în relatia asta! Dar cum îl fac să fiu sigur că o să vrea, sau cum o fac să fiu sigur că o să vrea în relație? Păi cel mai bun lucru, îi ofer și eu. Îi ofer ultimele picături de iubire, de atenție pe care le mai am!” Și durează pentru că este stimulată inclusiv de hormonii sexuali, în prima parte a relației, durează o perioadă de jumătate de an, un an, un an jumate.

Dar după aceea începe să se estompeze, iar în momentul în care s-a estompat această atracție între cei doi, rămâne doar mesajul: “Dă-mi! Ai intrat în relație cu mine, deci trebuie să ai grijă de mine, trebuie să mă cocoloșești, trebuie să mă validezi, pentru că eu nu pot singur, pentru că nevoile mele emoționale, de atenție, de iubire, sunt mai importante decât ale tale.” Și atunci apar frustrările, certurile și în final despărțirile.

recuperare_emotii_pierdute_3

Primii pași spre vindecarea emoțională

În perioada în care un copil, un adolescent trăiește niște traume, dezvoltarea lui emoțională se blochează la vârsta respectivă. Dacă la vârsta de 5 ani a fost abandonat, a trăit niște traume intense – emoțional vorbind, deci nu intelectual,- el rămâne blocat la acea vârstă în dezvoltarea lui.

Și trece timpul, biologic ai crescut, intelectual ai crescut; emoțional, rămâi ca un copil de 5 ani, 6 ani, 10 ani, care are nevoie de atenție, care are tot timpul nevoia de a fi îmbrățișat.

Emoțiile noastre n-au treabă cu logica! Emoțiile tale vin din trecutul tău, nu vin din prezentul pe care îl trăiești. Chiar dacă rațiunea îți zice “nu există!”, emoția te dirijează mult mai mult.

Primul și primul pas este să conștientizezi că există o asemenea rană. E foarte greu să conștientizezi că de fapt, ține de cum te uiți tu, ține de ochelarii ăia pe care tu îi porți la ochi, pentru că aceste răni acționează ca un fel de filtru care schimbă viziunea despre lume.

Un alt pas important este conștientizarea faptului că am învățat că din exterior, cineva, prin ceea ce zice sau face, mă face să mă simt nefericit.

Care este concluzia? Înseamnă că tot din exterior, cineva, sau ceva, trebuie să facă ceva, ca eu să mă simt fericit – Este o capcană în care ajung să cadă aproape toți oamenii cu răni emoționale.

Cheia este, de asemenea, tot conștientizarea faptului că tu ești unicul responsabil pentru fericirea ta interioară, aceasta nu ține de nimic din lumea din afara ta. Drept urmare, trebuie să înveți să faci lucruri care îți oferă fericire și care nu depind de acțiunile altcuiva.

Cine este Marius Simion

marius simion_recuperare_emoții_pierduteCu o activitate de 20 de ani, Marius Simion este trainer și autor de programe de dezvoltare personală precum NLP Practitioner & Master Practitioner (începători și avansați), Inteligența emoțională,  Psihologia relațiilor de cuplu, Managementul conflictelor, Tehnici avansate de comunicare, Limbaj Non-Verbal și Managementul timpului. Marius este fondatorul proiectului NLP Mania, o comunitate cu peste 70.000 de cititori și cel mai cunoscut blog de dezvoltare personală prin Programare Neuro-Lingvistica din România.

 

Dacă vrei să vezi întreaga prezentare a lui Marius Simion din cadrul Summitului Vindecarea Traumei, plus încă 25 de prezentări extraordinare de la cei mai buni psihologi, terapeuți și traineri specialiști în vindecarea traumei și transformare interioară, poți achiziționa varianta înregistrată a evenimentului de AICI.

nlp programare neurolingvistica

Programare neurolingvistica – Ce inseamna NLP și la ce te ajuta aceste principii de dezvoltare

Redactat de Eugen Popa - Președinte Asociația Română de Hipnoză

NLP (programare neurolingvistică) este abrevierea de la Neuro–Linguistic Programming. Fără indoială că programarea neurolingvistica a devenit astăzi, în multe cercuri de dezvoltare personală și profesională, cea mai populară formă creștere de a abilităților, îmbunătățirea performanțelor si a stării de spirit generale.

De ce este important să cunoști tehnici nlp și cum te pot ajuta în mod practic să-ți schimbi viața?

 

Ce inseamna NLP?

 

Ne naștem fără un manual de instrucțiuni și reușim să învățăm tot ceea ce știm despre lume și despre noi înșine pe parcurs, fie că este pozitiv sau negativ. Adunăm experiențe  care ne modelează în fiecare moment al existenței noastre: anxios sau foarte sociabil, vesel sau cârcotaș, tolerant sau nerăbdător.

Unii oameni se concentrează în principal pe slujbele și carierele lor, alții pe familiile lor, unora nu le pasă de altceva decât de ei înșiși. Unii dintre noi suntem mai buni, iar alții ne descurcăm mai greu în gestionarea situațiilor pe care ni le aduce viața.

Dar în fiecare dintre noi există ceva care poate fi întotdeauna îmbunătățit și schimbat.

Cum te-ai simți dacă ai fi puțin mai răbdător sau poate mai organizat?
Este posibil să-ți depășești plictiseala și să începi să fii mai productiv în loc să amâni tot timpul?
Sau gândește-te la momentele copleșitoare de anxietate și stres. Ai vrea să poți să știi cum să treci mai ușor prin ele?

De multe ori ne confruntăm cu situații în care nu putem controla ceva, ceea ce, desigur, poate fi frustrant. Suntem ființe care dorim să controlăm mai degrabă decât să fim controlați. Dar ceea cei mai mulți dintre noi nu realizăm – că cel mai important este să ajungem să ne controlăm pe noi înșine, gândurile și emoțiile noastre. Este singurul drum care duce la măreție.

tehnici-programare-neurolingvistica


Imaginează-ți cum ar fi să ai un manual de instrucțiuni pentru mintea ta.

Psihologia modernă a demonstrat pe numeroase căi că există o diferență ireductibilă între lume și experiența noastră cu ea. Noi, ca ființe umane, nu operăm în mod direct asupra lumii. Fiecare dintre noi creează o reprezentare a lumii în care trăiește – o hartă sau un model pe care le folosim pentru a ne forma comportamentul.

Reprezentarea noastră despre lume determină în mare măsură care va fi experiența noastră despre lume, modul în care vom percepe lumea, ce opțiuni vom vedea că ne sunt disponibile în timp ce trăim.

NLP programare neurolingvistica reprezintă studiul sistematic al performanței umane. Structura experienței subiective poate fi modificată, îmbunătățită și eliminată.

NLP stabilește cadrul și permite creșterea, iar schimbarea, la un nivel de structură mai profund, mult mai rapid decât se credea inițial, a fi posibil.

Programarea neurolingvistică este un sistem de idei, concepte și tehnici care a adunat cele mai bune practici de dezvoltare personală şi profesională.

Numele de “programare neurolingvistica” vine de la cele trei domenii pe care le reuneste:

 N  neurologie         Mintea si cum gandim.
L   lingvistic             Cum utilizam limbajul si cum ne afecteaza acesta.
programare         Cum ordonam actiunile noastre pentru a ne atinge scopurile.

NLP se referă la experiențele tale de viață– cum cunoști lumea și persoanele din jurul tău, cum faci ceea ce faci, cum îți creezi propria realitate, cu momentele de fericire, dar și cu misterele ei profunde.

Programarea neurolingvistică se bazeaza pe 13 premise care reflectă filozofia ei călăuzitoare, credințele ei. Acestea sunt:

  • Oamenii au deja toate resursele de care au nevoie.
  • Nimeni nu greșește sau are ceva greșit. Oamenii funcționează perfect pentru a realiza ceea ce realizează în prezent.
  • Nu există eșec. Există doar feedback.
  • Nu poți să nu comunici.
  • Comunicarea este mai mult decât ceea ce spui.
  • Sensul unei comunicări este răspunsul pe care îl obții.
  • Dacă nu primești răspunsul dorit, încearcă ceva diferit.
  • Fiecare comportament este util într-un anumit context.
  • În spatele fiecărui comportament se află o intenție pozitivă.
  • A avea de făcut o alegere este mai bine decât a nu avea deloc de ales.
  • Dacă cineva poate face ceva, oricine poate învăța să facă.
  • În orice sistem, elementul cu cea mai mare flexibilitate exercită cea mai mare influență.
  • Harta nu este teritoriul.

Modelarea, acțiunea și comunicarea eficientă sunt elemente cheie ale programării neurolingvistice. Credința este că, dacă o persoană poate înțelege cum o altă persoană îndeplinește o sarcină, procesul poate fi copiat și comunicat altora, astfel încât și ei să poată îndeplini sarcina.

In programare neurolingvistică există ierarhii naturale de învățare, comunicare și schimbare. Cele șase niveluri logice ale schimbării sunt:

  • Scop și spiritualitate: Aceasta poate fi implicarea în ceva mai mare decât tine, cum ar fi religia, etica sau alt sistem. Acesta este cel mai înalt nivel de schimbare.
  • Identitate: Identitatea reprezintă modul în care te percepi ca persoană și include responsabilitățile tale și rolurile pe care le joci în viață.
  • Credințe și valori: acestea includ sistemul tău de credințe personale și problemele care contează pentru tine.
  • Capacități și abilități: cuprinde abilitățile tale și ceea ce poți face cu ele.
  • Comportamente: Comportamentele sunt acțiunile specifice pe care le efectuezi.
  • Mediu: Mediul tău este reprezentat de contextul și de setările tale, inclusiv orice alte persoane din jurul tău. Acesta este cel mai scăzut nivel de schimbare.

Scopul fiecărui nivel logic este de a organiza și direcționa informațiile de sub el. Ca urmare, modificarea unui nivel inferior poate provoca modificări la un nivel superior. Cu toate acestea, efectuarea unei modificări la un nivel superior va avea ca rezultat și schimbări la nivelurile inferioare, conform teoriei NLP.

Sunt puţini oameni care ştiu însă că acest sistem are la bază multe metode folosite deja în hipnoză, psihanaliză, psihoterapie şi alte ramuri ale psihologiei.  Ceea ce face din NLP unul dintre cele mai puternice și eficiente căi de a-ți îmbunătăți viața, indiferent de momentul în care te afli acum sau de scopul pe care vrei să-l atingi.

programare neurolingvistica

O scurta introducere în istoria  NLP-ului (Programare neurolingvistica)

Programarea neurolingvistică a fost dezvoltată în anii 1970 la Universitatea din California, Santa Cruz. Fondatorii săi principali sunt John Grinder, lingvist, și Richard Bandler, om de știință și matematician.

Prima carte a lui Grinder și Bandler despre NLP,”Structure of Magic: A Book about Language of Therapy”, a fost lansată în 1975. În această carte au încercat să evidențieze anumite tipare care conduc la excelență în comunicare.

O mare parte din carte s-a bazat pe operele Virginiei Satir, Fritz Perls și Milton Erickson. De asemenea, au integrat tehnici și teorii de la alți profesioniști renumiți din domeniul sănătății mintale.

După obținerea unor rezultate remarcabile, prin modelarea metodelor folosite de Perls și Satir, Bandler și Grinder au început să modeleze alți mari cercetători. Au fost profund influențați de Gregory Bateson și au studiat opera lui Alfred Korzybski (1879-1950).

De asemenea, un impact profund asupra sistemului de programare neurolingvistică a fost opera celebrului hipnotizator medical Milton Erickson (1901–1980). Au inclus și lucrarea lui Noam Chomsky (1928-prezent), un lingvist american, om de știință cognitiv, filosof și comentator politic, care a dezvoltat o gramatică transformatoare aproape de sfârșitul anilor 1950.

Bandler și Grinder au fost captivați de tehnicile lui Milton Erickson și au încorporat maniera de hipnoză conversațională a lui Erickson în NLP. Tehnicile lui Erickson au devenit o parte esențială a NLP și sunt cunoscute sub numele de „Modelul Milton”.

Pe măsură ce cunoștințele lui  Bandler și Grinder s-au dezvoltat, și  alții au început să se extindă și să contribuie la construirea sistemului de programare neurolingvistică.  NLP include acum, printre altele, lucrările lui Leslie Cameron Bandler, Robert Dilts, Judith DeLozier sau David Gordon. Fiecare persoană a contribuit la extinderea muncii făcute de Bandler și Grinder.

Sistemul de programare neurolingvistică continuă să crească prin cercetare, schimb de idei și instruire.

Unde se aplica programare neurolingvistica?

Cum poți folosi programare neurolingvistica în viața ta de zi cu zi pentru dezvoltarea personală și profesională?

În timp ce NLP cuprinde o vastă disciplină a cunoașterii, termenul se referă în esență la modul în care mintea și corpul nostru comunică între ele (partea „neuro”) și modul în care folosim atât comunicarea verbală, cât și cea non-verbală („lingvistică”) .

Partea de „programare” descrie modul în care oamenii desfășoară activități fie automat, fie în mod conștient, iar disciplina își propune să ne îmbunătățească înțelegerea și performanța în fiecare aspect al vieții noastre.

NLP poate oferi beneficii semnificative pentru dezvoltarea personală dar și a organizației.  Sistemul de programare neurolingvistica cuprinde comunicarea, dezvoltarea personală și elementele psihoterapiei și privește în special modul în care limbajul pe care îl folosim se corelează cu mintea și comportamentul nostru.

Ca terapie practică, NLP își propune să ajute oamenii să se înțeleagă mai bine și să comunice cu ceilalți într-un mod mai reușit, indiferent că este vorba de mediul personal sau de cel profesional.

NLP este în esență un instrument pentru o funcționare mai eficientă, deoarece abordarea are ca scop îmbunătățirea înțelegerii noastre despre noi înșine și a modului în care funcționăm.

La nivel personal, NLP  este  utilizat pentru a trata fricile și fobiile, anxietatea, stima de sine scăzută, stresul, tulburarea de stres post-traumatică și calitatea generală a vieții redusă din cauza diverselor probleme psihologice.

A fost descris ca un „manual de utilizare” pentru mintea noastră.

De exemplu, programarea neurolingvistica îi învață pe oameni să privească în ochii unei persoane atunci când îi vorbește. Dacă ochii lor se mișcă, acest lucru indică probabil că procesează informații și nu vor putea asculta în timp ce continuă să vorbească.

În NLP înveți să continui să nu vorbești în timp ce cealaltă persoană gândește, pentru a îmbunătăți eficacitatea comunicării și pentru a te asigura că nu se pierd informațiile vitale.

Comunicatorii care se folosesc de NLP într-un context de afaceri tind să identifice avantaje organizaționale reale dar se și descurcă mai bine cu rezolvarea conflictelor, comunicarea, influențarea și motivarea celorlalți – aducând beneficii imense pentru performanța organizațională.

Persoanele care au urmat cursuri de formare profesională NLP consideră că le-au adus beneficii în domenii precum coaching sau mentorat, că și-au întărit echipele și și-au îmbunătățit capacitatea de a negocia și motiva pe ceilalți.

O comunicare bună este esențială și  pentru realizarea vânzărilor, deci nu este deloc surprinzător faptul că o tehnică orientată spre comunicare, cum este  NLP, a fost explorată în ceea ce privește beneficiile pe care le poate aduce echipei de vânzări.

Programarea neurolingvistică nu este un tratament pentru condiții psihologice sau fizice. Cu toate acestea, poate fi folosit ca instrument pentru a ajuta oamenii să-și formeze obiceiuri mai reușite.

Percepțiile despre fumat, de exemplu, pot face dificilă renunțarea, dar modificarea acestor percepții ar putea duce la un rezultat mai sănătos pentru fumător.

tehnici prohramare neurolingivistica

Tehnici de programare neurolingvistică (NLP)

Imageria mentală

Antrenamentul imaginației, numit uneori repetiție mentală sau imagerie mentală, este una dintre tehnicile clasice de programare neurolingvistică bazate pe vizualizare. Este un exercițiu excelent pentru începători, deoarece este simplu și liniar.

Cheia este să creezi o scenă extrem de detaliată în care tu executi cu succes o acțiune – indiferent dacă acea acțiune ține de o prezentare sau îți perfecționează o mișcare de sport . Imaginează-ți limbajul corpului: încrezător, hotărât, confortabil.

Simte încrederea pe care o emani și energia din jurul tîu. Fii cât mai detaliat posibil. Tehnici NLP ca aceasta sunt esențiale pentru a crea o certitudine absolută între tine și în abilitățile tale.

NLP Swish

Când ești pregătit pentru o tehnică NLP mai avansată, bazată tot pe puterea imaginației, încearcă swish-ul NLP.

Mai întâi, crează o imagine vie în mintea ta despre ceva ce nu îți dorești. Fă această întâmplare să fie una măreață și luminoasă. Apoi crează o imagine vie cu ceea ce dorești să se întâmple, dar fă-o mică și plictisitoare.

Acum inversează-le: adu imaginea a ceea ce dorești în prim-plan, făcând-o din ce în ce mai luminoasă. Adaugă muzică și mișcare triumfătoare. Aruncă imaginea pe care nu o dorești în fundal, făcând-o cât mai mică, închisă, limitată.

Repetă această inversare de trei până la cinci ori. Îți vei antrena mintea să amplifice imaginile pozitive și să le slăbească pe cele negativele.

Modelare

Modelarea este una dintre tehnicile de programare neurolingvistica care a câștigat cea mai mare atenție de la antreprenori de succes, sportivi etc. Se bazează pe legea atracției – ideea este că te îndrepți spre ceea ce te concentrezi.

Pentru a-ți orice în viață, trebuie să te înconjori de oameni care au obținut succesul dorit și să te concentrezi pe modelarea comportamentelor lor. Poți găsi un mentor, te poți alătura unui grup sau te poți modela după șeful pe care îl admiri.

Cu cât ai  mai multe modele, cu atât veți putea utiliza mai mult această tehnică der programare neurolingvistica.

Oglindire

Conform regulii 7-38-55, doar 7% din mesajul tău este comunicat prin cuvinte. Tonul vocii contribuie cu 38%, iar limbajul corpului îți comunică 55% din mesaj. Oglindirea este o tehnică de programare neurolingvistică care utilizează limbajul corpului pentru a face conexiuni instantanee și pentru a construi relații pozitive,

Când vorbești cu cineva, oglindește limbajul corpului cu al lor. Dacă au  energie ridicată, realizează acest nivel de energie. Dacă limbajul lor corporal este relaxat, reflectă asta. Poți chiar schimba cuvintele pe care alegi să le utilizezi pentru a se potrivi cu vocabularul lor. Cealaltă persoană te va găsi automat mai de încredere.

Cum inveti programarea neurolingvistica?

Programarea neurolingvistică este în acest moment foarte accesibilă. Găsești cu ușurință resurse – materiale video, audio, cărți, summit-uri și mai ales cursuri – atât în limba română cât și în engleză.

Pentru că acoperă o paleta largă de creștere și dezvoltare, fiind aplicabilă atât pentru a aduce îmbunătățiri în viața personală cât și cea profesională, tehnicile de programare neurolingvistica au devenit foarte populare.

Cel mai bun mod de a învăța NLP este cu siguranță participarea la un curs de programare neurolingvistica. Pe langa sistematizarea informatiilor, învățarea în grup este modalitatea puternică de a întelegere și aplicare a tehnicilor.

NLP este un program de formare experiențială și până nu îl veți experimenta alături de un trainer de programare neurolingvistica într-o sală de curs sau online, va fi greu de pus în practică. În funcție de locul în care te afli, caută un formator acreditat pentru a participa la un curs de NLP.

Dacă însă nu ești pregătit să începi un curs, din lipsă de timp, energie, finanțe sau alte situații, poți începe să descoperi tehnici de programare neurolingvistică din cărți ( apropo, găsești cărți de NLP realmente valoroase și în limba română) dar și cursuri și prezentări video.

 Carti NLP – recomandari

Există extrem de multe cărți de programare neurolingvistica, pe care le poti găsi acum cu ușurință. Îți recomand să le citești indiferent dacă ai urmat un curs de NLP sau ești încă în stadiul de descoperire.

Mai jos găsești câteva sugestii de cărți de programare neurolingvistica pe care le gasesti traduse în limba română și care îți vor fi, cu siguranță, de ajutor:

Manual de NLP – Joseph O Connor

manual-de-nlp

manual-de-nlp

Ghid practic pentru obtinerea rezultatelor pe care le doresti

Experimentatul psihoterapeut Joseph O’Connor, unul dintre cei mai apreciati formatori în NLP, oferă cel mai bun curs introductiv tuturor celor care vor să stu­di­eze programarea neurolingvistica și să deprindă tehnicile specifice acestei abordări în psihologie.

Introducere in NLP – Joseph O’Connor, John Seymour

introducere-in-nlp

introducere-in-nlp

Joseph O’Connor si John Seymour prezintă, cu onestitate și cu o capacitate de sinteză impresionantă, o multitudine de subiecte și de tehnici abordate de NLP de-a lungul deceniilor.

Cartea cărților în NLP – L. Michael Hall, Barbara P. Belnap

cartea-cartilor-nlp

Cartea cărtilor în NLP. Cel mai cuprinzător ghid al tiparelor de schimbare prin programare neurolingvistică.

„Cartea cărților în NLP” ne oferă mijloacele necesare pentru a vindeca și consolida cea mai neglijată, însă cea mai importantă relație din viața oricărui om – relația cu el însuși!

NLP pe intelesul tuturor. Cum să-ți schimbi viața cu Programarea Neurolingvistica – Campbell Ali

np-pe-intelesul-tuturor

Schimbarea modului în care percepem lumea reprezintă cheia schimbării vieții noastre. Ali Campbell, expert de renume mondial în NLP, îți împărtășește cunoștințele și experiență în acest manual complex și practic. Pentru începătorii din NLP, cartea de față este o resursă esențială.

Putere nemărginită – Tony Robbins

putere nemarginita

Tony Robbins susține că prin folosirea programării neurolingvistice (NLP) oricine poate avea succes în aproape orice domeniu. NLP ne învață cum putem atrage succesul în viețile noastre. Una dintre cele mai bune metode prin care putem face acest lucru este să creăm modele după oamenii de succes: să gândim, să acționăm și să vorbim că ei.