Gândește-te la paralela dintre un om bogat și unul sărac. Sigur îți vine în minte modul cum cel dintâi nu apreciază un obiect așa cum o face omul sărac. Este un mister de ce banii nu ne fac fericit, dar în același timp îți oferă o stare de bine. Evident, cu bani poți cumpăra orice vrei, poți merge oriunde vrei, dar oare toate acestea să fie ceea ce îți dorești cu adevărat?! Adică asta trebuie să se întâmple pentru a putea fi pe deplin fericit?
Nu poți să citești acum?
Ascultă acest articol cu ușurință
Și cu toate acestea, sunt din ce în ce mai multe studii care susțin că în societățile aflate în dificultate, banii ar putea aduce satisfacție, dar nu aduc și fericirea. Sau poate că, pe măsură ce oamenii devin cu adevărat bogați, nu mai aleg aceleași activități care înainte le faceau plăcere. Poate că bunurile materiale nu ne pot face fericiți? Sau poate că este întotdeauna cineva mai bogat, răsfățat și fericit ca noi?!
Nemulțumirea
Totuși, ce lipsește de aici? Cele mai simple explicații ar fi că locuind în cea mai luxoasă casă, mâncând la cele mai scumpe restaurante și primind cele mai prețioase cadouri devine și mai dificil să te bucuri și să savurezi plăcerile vieții.
Susținând acestă idee, un nou studiu publicat în Psychological Science a constatat că participanții unui studiu au fost mai puțin capabili să savureze emoțiile pozitive atunci când aveau un confort financiar, dar și când au fost îndemnați să se gândească la bogăție, uitându-se la o imagine cu mulți bani. (Quoidbach et al. 2010).
Într-un alt studiu, participanții care au fost admirați pentru faptul că aveau o situație financiară bună nu erau capabili să se bucure de o bucată de ciocolată la fel de mult ca cei care nu se gândeau la situația lor din conturile bancare. Iar când participanților care nu se gândeau la bani li s-a arătat o imagine cu bani, atunci timpul mediu petrecut consumului de ciocolată a scăzut de la 45 secunde la 32 de secunde. Nivelurile de plăcere raportate ulterior s-au diminuat, de la 5 la 3,6 pe o scară de la 1 la 7, unde 7 este maxima bucurie.
Și acesta este efectul vizualizării unei simple imagini care conține bani pentru câteva secunde. Gândește-te ce face societatea în momentul de față cu stereotipurile și tiparele ei de fericire și opulență, atât publice, cât și private. Și când te gândești că este atât de plăcut și frumos să te bucuri de orice ai în jurul tău…
Psihologia relativistă
Aceasta este doar o latură a minții umane care are obiceiul de a compara totul cu orice altceva, de la concepte complexe, precum banii, până la nivelul cel mai de bază al percepției unui obiect. Este ca atunci când deschizi ochii dimineața sau crești volumul muzicii pe YouTube, pentru o clipă simțurile sunt supraîncărcate, dar în curând contrastul (plăcerea) se estompează pe măsură ce mintea se adaptează și se obișnuiește cu noile condiții date.
Este ușor să uiți că unele lucrurile nu sunt “tari” sau “bune”, când de fapt ele sunt “mai tari” sau “mai bune” decât altceva. Banii sunt doar un lucru pe care mințile noastre îl tratează în acest mod relativist.