inteligenta kinestezica
Redactat de Leonard

Cum îti dai seama daca copii tai au inteligenta kinestezica ridicata? Caracteristici si exemple

Probabil ai auzit expresia “înțelegerea corpului”. Ei bine, asta înseamnă inteligența kinestezică. Nu este doar despre a fi atletic, ci despre înțelegerea și interpretarea lumii prin mișcare și interacțiune fizică. Dacă ești interesat să accesezi această inteligență innăscută, ai ajuns în locul potrivit. Vei descoperi cum să recunoști, să dezvolți și să utilizezi această inteligență unică în învățare, educație și viața de zi cu zi.

Ce este inteligenta kinestezica?

Inteligența kinestezică înseamnă că îți poți folosi bine corpul pentru a face lucruri, cum ar fi să sari, să alergi, să desenezi sau să dansezi. Este ca si cum corpul tău este un instrument pe care Îl poți controla foarte bine pentru a face activitati fizice și artistice. Inteligenta kinestezică este asociată cu abilități precum coordonarea motrica fina, agilitatea, flexibilitatea, controlul muscular, feedback-ul senzorial și capacitatea de a invata prin intermediul experientelor tactile și kinestezice. Persoanele cu o inteligență kinestezică bine dezvoltată au tendinta de a excela în anumite  activități, de exemplu sporturi, dansuri, arte marțiale, lucru manual, jocuri motrice și alte activități fizice. Există un studiu (1) care susține ideea că dezvoltarea inteligenței kinestezice și implicarea în activități fizice și interactive este posibil să aibă  impact semnificativ asupra înțelegerii, rezolvării problemelor și dezvoltării cognitive a adulților și îmbunățirii  performanței academice a copilului.

 5 Idei principale din acest articol

 • Inteligența kinestezică nu se limitează la activitatea fizică și atletism, ci presupune și  înțelegerea și interpretarea lumii prin mișcare și interacțiune fizică.
 • Recunoașterea și valorizarea inteligenței kinestezice pot îmbunătăți interacțiunea cu mediul înconjurător și pot aduce beneficii atât persoanei, cât și societății în ansamblu.
 • Inteligența kinestezică poate fi aplicată de către profesori, consilieri în activitățile pedagogice, dar  și de  îngrijitori în activități de zi cu zi, atât acasă, cât și la școală pentru a înțelege și răspunde mai bine nevoilor celorlalți.
 • Dezvoltarea inteligenței kinestezice implică înțelegerea științei din spatele acesteia, cum ar fi plasticitatea neurală, integrarea senzorială și învățarea motorie, și concentrarea pe concepte precum echilibrul, coordonarea, puterea, flexibilitatea și conștientizarea spațială si miscarea
 •  Implicarea inteligenței kinestezice în educație îmbunătățește  procesul de învățare și performanța academică.
Citește și  Îmbătrânește sănătos cu fiecare celulă a ta

5 întrebări la care răspunde articolul

 1. Ce înseamnă exact inteligența kinestezică și cum poate influența modul în care interacționăm cu lumea din jurul nostru?
 2. Care sunt beneficiile dezvoltării inteligenței kinestezice în educație și în viața de zi cu zi?
 3. Cum pot profesorii, consilierii și îngrijitorii să utilizeze inteligența kinestezică pentru a înțelege mai bine nevoile celorlalți și a îmbunătăți interacțiunea cu aceștia?
 4. Cum se dezvoltă inteligența kinestezică și care sunt conceptele-cheie care stau la baza acestei dezvoltări?
 5. Care sunt exemplele reale ale aplicării inteligenței kinestezice în diferite domenii și cum poate acest tip de inteligență să aducă un plus de valoare societății în care trăim.
pixabay

Înțelegerea conceptului de Inteligență Kinestezică

Interesant, vei descoperi că inteligenta kinestezică sau inteligenta corporal-kinestezică, nu se referă doar la abilitatile fizice, ci este și profund legată de modul în care percepem și interacționăm cu lumea din jurul nostru. Este vorba despre a fi în armonie cu propriul corp, înțelegând semnalele sale și folosindu-i capacitățile pentru a-i servi pe ceilalți. În esență, inteligenta corporal-kinestezică este despre folosirea înțelepciunii corporale pentru a face o diferență în lume. Cel mai probabil, folosești această formă de inteligență atunci când dansezi, faci activități sportive  sau chiar efectuezi o intervenție chirurgicală delicată ce necesită dexteritate(2) și mișcări precise. Cu toate acestea, nu este rezervată doar persoanelor active din punct de vedere fizic. Este și pentru tine, care poți  fi un profesor, un consilier sau un îngrijitor, care poți folosi această inteligență pentru a înțelege mai bine și a răspunde nevoilor celor pe care îi slujești. Este vorba despre a ști cum să folosești corpul tău în mod eficient și eficace, de la echilibru și coordonare până la putere și flexibilitate. Este vorba despre a simți poziția corpului tău în spațiu și cum să te adaptezi și să răspunzi diverselor  provocări din mediul înconjurător.

Dezvoltarea Inteligenței Kinestezice

În înțelegerea științei din spatele inteligenței kinestezice, vei întâlni trei concepte fundamentale care stau la baza dezvoltării și funcționării acesteia. Acestea sunt:
 • Plasticitatea neurală: Capacitatea creierului dumneavoastră de a se schimba și adapta ca rezultat al experienței.
 • Integrarea senzorială: Modul în care sistemele tale  senzoriale  lucrează împreună pentru a înțelege lumea din jurul tău.
 • Învățarea motorie: Capacitatea ta de a învăța și rafina abilitățile motorii grosiere  prin a pune în practică ceea ce înveți.
Citește și  Psihanaliza Jungiana
Nu este vorba doar despre a fi activ fizic, ci și despre modul în care procesezi și  aplici acea experiență fizică în viața de zi cu zi.

Aplicații ale Inteligenței Kinestezice

Inteligența kinestezică, adesea întâlnită la sportivi sau dansatori, este mai mult decât mișcare. pixabay Este despre înțelegerea și manipularea spațiului, și capacitatea de a-ți folosi corpul în mod eficient și creativ.
Domeniu Aplicație Beneficiu
Sport Perfecționarea mișcării Performanță îmbunătățită
Dans Exprimarea emoției Comunicare îmbunătățită
Fizioterapie Înțelegerea mecanicii corpului Tratament mai bun
Construcții Stăpânirea uneltelor Eficiență crescută
Predare Implicarea fizică a elevilor Învățare îmbunătățită
Nu doar te miști; rezolvi probleme, comunici, vindeci, te eliberezi de sentimente  și inovezi. Folosești inteligența corpului pentru a servi celorlalți.

Caracteristicile persoanelor cu o Inteligență Kinestezică ridicată

Interesant, adesea veii constata că un om inteligent kinestezic posedă anumite caracteristici unice. De obicei, acestea sunt persoane care prosperă în medii în care își pot folosi corpul și sunt în general:
 • Excepțional de conștiente de propriile abilitati fizice. Știu cum se mișcă și funcționează corpul lor, ceea ce îi face sportivi sau dansatori excelenți, având și o capacitate deosebită în a simți ritmul muzicii.
 • Bune în sarcini care necesită utilizarea abilităților motorii fine, precum actvități de coordocare ochi-mână. De obicei, au abilități în activități de reprezentare grafică, precum prelucrarea lemnului, sculptura, desenul sau chirurgia. Le place să decupeze, să deseneze(3) sau să scrie de mână.