Hoarding-ul este o problemă psihologică care se manifestă prin faptul că oamenii nu pot să renunțe la posesiunile lor.
Hoarding-ul se manifestă ca o nevoie puternică de a acumula și de a păstra orice obiect sau obiecte.
Nu poți să citești acum?
Ascultă acest articol cu ușurință
Oamenii pur și simplu nu pot suporta ideea de a arunca obiecte sau lucruri pe care nu le mai folosesc. Acestea devin ca o extensie, sau ca o manifestare fizică a unei amintiri sau eveniment din trecut.
Hoarderii au o amintire foarte vie de unde au cumpărat obiectul, orice persoană asociată cu acesta și evenimentele care au avut loc atunci.
În schimb, non-hoarderii nu au aceste amintiri atât de intense și nu au nici o problemă în a se debarasa de obiectele vechi, au descoperit cercetătorii.
La extrem, hoardingul (depozitarea) poate deveni o tulburare care afectează sănătatea emoțională și fizică a oamenilor.
Casele deven aglomerate cu lucruri care nu mai sunt demult utile.
Tratamentul pentru hoarding constă în rescrierea amintirilor și ajutarea oamenilor să înțeleagă motivul pentru care le este dificil să arunce lucrurile de care nu mai au nevoie.
Dr. Nick Stewart, primul autor al studiului, a declarat:
“Unul dintre modurile în care putem explica această stare ar fi acela că suntem inundați de un val de amintiri plăcute atunci când posedăm bunuri în valoare.
Cu toate acestea, constatările noastre sugerează că, de fapt, modul în care reacționăm la aceste amintiri legate de un anumit obiect, dictează dacă păstrăm acel obiect sau îl aruncăm.
În general oamenii par să fie capabili să lase deoparte aceste amintiri, probabil pentru a le fi mai ușor să arunce lucruri.
Participanții la acest studiu s-au bucurat de amintirile pozitive trezite de obiecte, dar acestea le-au creat dificultăți atunci câ au încercat să renunțe la obiecte “.
Acest studiu s-a realizat cu un grup de 55 de persoane, dintre care jumătate erau hoarderi.
Aceștia au fost întrebați despre amintirile pe care le-au retrăit când încercau să arunce obiecte.
Aceste amintiri sunt cele care pun piedică în aruncarea lucrurilor, a declarat dr. James Gregory, co-autor al studiului:
“În cazul în care amintirile pozitive și imaginile mentale asociate cu ele împiedică aruncarea obiectelor, terapeuții ar putea lucra cu oamenii pentru a dezvolta o imagine alternativă care să” concureze “cu cea care cauzează dificultăți.
Această imagine concurențială ar putea prelua consecințele pozitive ale aruncării de obiecte, de exemplu, mănâncă o masă cu cei dragi ldupă ce ai curățat masa de obiecte vechi.”
Întrebări pentru tine:
Cunoști persoane care se confruntă cu hoarding-ul?
TU ce ai face într-o astfel de situație?
Scrie răspunsul tău mai jos și hai să discutăm pe această temă.