Hipnoză Regresivă

Ce este hipnoza regresivă?

Hipnoza regresivă este o metodă care poate fi folosită pentru a descoperi cauza principală a problemelor psihologice. Poate fi folosită de la anxietate, depresie și fobii la dizabilități de învățare, dependențe și chiar dureri fizice.
Hipnoza este o stare modificată  a conștiinței caracterizată prin sugestibilitate sporită și receptivitate la sugestii.

Sigmund Freud, care a dezvoltat conceptul de a aduce inconștientul în conștient, a fost o figură proeminentă în timpul dezvoltării psihanalizei, iar multe dintre ideile sale au contribuit la dezvoltarea terapiei prin regresie.

De asemenea, el a influențat ideile multor oameni cu privire la tehnicile de terapie de regresie pentru a face față amintirilor din viața trecută. Încercările timpurii de aplicare a acestor teorii au fost făcute de Morris Netherton când a publicat „Terapia Vieților Trecute”, unde a discutat despre cunoștințele sale despre regresia pacienților în viețile lor trecute prin sesiuni de hipnoză care au fost practicate de-a lungul timpului, încă din Grecia antică până acum.

Brian Weiss este un alt contribuitor major la progresele în terapia de regresie, deoarece din anii 1980 a cercetat noi modalități de abordare, fără a fi limitat sau restricționat de granițele tradiționale, așa cum sunt astăzi majoritatea terapeuților.

Într-o sesiune de hipnoză regresivă, hipnotistul îl îndrumă pe client înapoi în timp către anumite evenimente cruciale care au fost uitate. Există multe modalități prin care acest proces te poate ajuta să explorezi subconștientul pentru a afla ce te cauzează problemele care îți afectează atât de mult viața.

Beneficii ale regresiei hipnotice

Terapia prin regresie a fost controversată încă de la începuturile sale. Se spune că mulți oameni folosesc acest proces pentru a explora amintirile uitate ale traumei, abuzului și neglijenței din copilărie.
Un studiu a constatat că hipnoza este un tratament eficient pentru dependență: „după șase luni, mai mult de o treime din participanți au realizat cel puțin cinci săptămâni consecutive abținându-se de la dependența lor de droguri sau alcool”.
Hipnoterapia poate fi benefică în tratarea durerii, deoarece scade nivelul de suferință din corp prin modificarea activității în celulele nervoase responsabile de transmiterea semnale electrice către sistemul nervos central și creier.

Are rezulte foarte bun și în tratarea anxietății, depresiei, tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) sau probleme de somn.
Terapia prin regresie hipnotică este o tehnică veche care poate ajuta persoanele care au amintiri traumatice.
De îndată ce aud cuvintele „regresie hipnotică”, unii se gândesc automat la regresia în vieții trecute și nu știu ce poate face acest tratament pentru ei.

La prima vedere poate părea că a fi hipnotizat înseamnă să fii (foarte) adormit dar lucrurile nu stau deloc așa!

Imaginați-vă suprafața unui râu care ar putea părea calmă și liniștită la prima vedere, dar dacă ar fi să cazi în el, curenții săi te-ar trage imediat sub apă.
Mintea ta subconștientă funcționează în același mod; chiar dacă s-ar putea să nu fim conștienți de efectele sale puternice asupra comportamentului și alegerilor noastre, acest curent din adâncime are o forță uriașă care se manifestă continuu în viața noastră.
Uneori e ca și cum două forțe se luptă în noi, Mintea Conștientă și Mintea Subconștientă.

Potrivit lui John Ryder, Ph.D., psiholog, hipnoterapeut și autorul editorialului Positive Directions care apare pe siteul PsychologyToday.com, „Hipnoza este una dintre cele mai bune modalități de a ajuta oamenii să acceseze acele amintiri „îngropate ”.
Toată lumea are amintiri sau experiențe în mintea inconștientă pe care este posibil să nu și le poată aminti, dar care joacă totuși un rol semnificativ în viața de zi cu zi.
Regresia hipnotică este procesul prin care intri într-o transă și retrăiești experiențele din trecut, care în mod normal nu sunt accesibile minții conștiente.

Regresia hipnotică este un proces prin care o persoană intră într-o stare mentală profundă, asemănătoare visului și își reamintește amintirile din trecut care sunt adesea uitate din cauza anxietății sau a suferinței.
Hipnotistul își îndrumă clientul înapoi în timp pentru a afla informații despre anumite evenimente din viața lor în scopul de a-l ajuta să rezolve problema cu care se confruntă. Aceste informații ar fi imposibil să le poată accesa în orice alt mod. De exemplu, dacă cineva a fost profund traumatizat în copilărie, dar a uitat acel eveniment din cauza stresului intens trăit atunci. Acest stres mental și emoțional duc la o producere intensă de cortizol și adrenalină care blochează “scrierea” de amintiri la nivel mental. Informația rămâne în subconștient dar nu a fost “înregistrată” de mintea conștientă.

Un terapeut specializat în hipnoză regresivă te poate ajuta să rezolvi acest conflicte interioare cel mai adesea în doar câteva sesiuni.

Terapia prin regresie a fost utilizată într-o multitudine de situații cu persoane din medii și vârste diferite.
Ne poate ajuta în vindecarea unor evenimente traumatice pe care poate nici nu le amintim.
Hipnotiștii consideră că un eveniment traumatic poate avea adesea un impact continuu asupra capacității noastre de a ne exprima emoția și de a interacționa cu alte persoane.
Adesea o persoană poate să nu-și amintească cu ușurință detalii despre traume sau să se simtă capabilă să discute experiența fără a experimenta din nou sentimentele teroriste asociate acesteia.
Atunci când o persoană trece printr-o schimbare majoră de viață, poate apoi să retrăiască acele amintiri și stările emoționale de atunci iar regresia vine să ajute în procesul de vindecare a experiențelor negative, astfel încât să poată să se bucure de o viață normală de acum încolo!

Dezavantajul este că unii oameni se simt inconfortabil când își amintesc aceste momente ascunse și resping cu totul această formă de tratament, deoarece simt că nu ar putea să se întoarcă acolo, la acel moment, mai ales dacă avem de-a face cu situații traumatizante. Adesea aceștia recurg la alcool sau droguri sau alte metode de desensibilizare astfel încât să nu mai simtă suferința.

Terapia prin regresie poate fi utilă totuși, deoarece ajută o persoană să revină la momentul traumei pentru a înțelege impactul pe care acest eveniment l-ar fi putut avea asupra comportamentului și a alegerilor sale.
Alte probleme care pot fi rezolvate și vindecate foarte ușor folosind regresia sunt frica, anxietatea, fobiile, atacurile de panică. probleme de intimitate sau probleme de relație fără explicații clare.
Mai mult, terapia prin regresie oferă alinare în situații când oamenii trăiesc stări de vinovăție sau de rușine care apar aparent fără nici un motiv.

ATENȚIE
Cercetările științifice care susțin eficacitatea terapiei de regresie sunt limitate, iar această abordare este oarecum controversată. Cercetările indică faptul că hipnoza este un factor semnificativ în dezvoltarea amintirilor false, fiind studiate cazuri în care clienții „au descoperit” în urma terapiei prin regresie amintiri ulterior s-au dovedit a fi false.
De aceea este important să fii atent dacă alegi să o folosești pentru a face vindeca o traumă și când alegi să faci asta, recomandarea noastră este să apelezi la un specialist certificat în această metodă.
Au existat cazuri în care oamenii „au descoperit” prin regresie, amintiri în care au suferit de abuz sau alte traume dar care s-au dovedit ulterior false.

Tehnici de hipnoza regresivă

Unul dintre principiile de bază în regresia hipnotică este acela că există o cauză care generează problema cu care ne confruntăm. Această cauză este întotdeauna în trecut iar regresia este o metodă care te ajută să ajungi la ea.
Ținând cont de primul principiu, putem crea astfel foarte ușor tehnici care ne ajutăm să “mergem înapoi în timp”.
Cuvântul cheie aici fiind “mergem”. Astfel poți crea foarte ușor tehnici de regresie câtă vreme respecți acest principiu de “călătorie”.
Această călătorie presupune “plecarea” din prezent către trecut.
Câteva dintre cele mai cunoscute tehnici de regresie sunt:
– Linia Timpului
– Firul vieții
– Cartea

Linia Timpului

Când folosim Linia timpului, ne imaginăm timpul ca o prezență fizică, ca o linie, și identificăm din ce direcție vine și încotro se îndreaptă. Poate veni din spate către în față, de la stânga la dreapta sau din orice direcție către orice direcție. Nu există o regulă și nu există corect sau greșit.
Odată ce ai identificat linia, îți imaginezi că te ridici deasupra sa și că plutești înapoi în timp, către momentul pe care dorești să îl explorezi.

Firul vieții

Este asemănător cu Linia Vieții doar că de această dată ne folosim de un un fir imaginar de ață.
Îți imaginezi că ții în mână un fir, firul vieții și, mergi înapoi pe fir către momentul la care dorești să ajungi. Este important să fii atent la fir și să nu încerci să îți amintești ceva.

Cartea

Imaginează-ți că ai în fața ta o carte mare. Carte cu toate momentele vieții tale. Fiecare experiență, mică sau mare, se găsește în această carte.
Poți să o răsfoiești la întâmplare sau, poți să dai paginile înapoi, până ajungi la acea pagină care conține informația pe care o cauți.

Ce implica o sesiune de regresie hipnotică?

O ședință de regresie nu diferă foarte mult de orice alt tip de intervenție psiho terapeutică. Regresia este de fapt, o tehnică, precum oricare alta.
Iată care sunt pașii unei ședințe:
1) Clientul trebuie să clarifice și să defineasc cât mai bine ce dorește. Să exprime acest deziderat în termeni actuali, prezenți și pozitivi.
Cum să nu fie: nu mai vreau să fiu X. Sau, vreau să nu mai sufăr. Sau, vreau să scap de suferință…
Focalizarea trebuie să fie pe soluție, nu pe problemă.
2) Se discută cu clientul și se obțin cât mai multe informații despre problemă
3) Se explică ce urmează să se întâmple în timpul ședinței de regresie
4) Terapeutul explică ce este și ce nu este hipnoza și regresia
5) Începe sesiunea folosind o metodă de inducție
6) Tehnici de aprofundare a stării de transă
7) Tehnici de regresie
8) Tehnici de terapie și de rezolvare a problemei
9) Revenirea din transă
10) Interviul post hipnotic – adică discuția de final

Aceștia sunt în mare, pașii oricărei sesiuni de terapie, inclusiv cea prin hipnoză regresivă.

 

Poti sa faci regresie in vieti anterioare?

Regresia în vieții anterioare este o tehnică care se folosește pentru a accesa ceea ce unii practicieni consideră că sunt amintiri de vieți sau încarnări trecute. Practica a fost discreditată de profesioniștii din domeniul medical, iar experții consideră, în general, aceste amintirilor ca fiind fantezii, iluzii sau confabulații. Terapia în vieți anterioare este de obicei realizată fie ca o metodă de experiență spirituale, de căutare sau accesare a sinelui (cum ar fi amintirea legăturii cu universul), fie în cadrul psihoterapeutic prin care pacienții ar putea lucra să rezolve probleme din viața lor actuală.

Tehnica utilizată în timpul regresiei în vieți anterioare implică subiectul aflat în transă hipnotică, să răspundă la o serie de întrebări pentru a dezvălui identitatea și evenimentele presupusei vieți trecute.
Aceasta este o sabie cu două tăișuri.

Pe de o parte, regresia în vieți anterioare poate conduce la crearea de amintiri distorsionate sau false, dar, pe de altă parte, este o modalitate incredibil de eficientă pentru persoanele care cred în vieți anterioare și vin cu răspunsuri mai fundamentate decât le-ar oferi orice altă metodă, deoarece răspunsurile lor din starea de hipnoză nu se bazează deloc pe imaginație ci provin direct din mintea subconștientă!

Mai ales în cazul acestui tip de regresie, este mai probabil să fie de fapt vorba de criptomnezie.
În cazul criptomneziei clientul mai degrabă combină experiențe, cunoștințe, imaginație și sugestii de la hipnotist și nu retrăiește cu adevărat amintirea unei existențe anterioare.
Odată ce această experiență este creată prin aceste metode nu se poate distinge de cele bazate pe evenimente care au avut loc cu adevărat.

În studiile realizate în domeniul reîncarnării, amintirile sunt adesea raportate la un timp dintr-o viață trecută.
Când aceste rapoarte au fost cercetate, acestea au dezvăluit că există o inconsecvență în ceea ce îți amintea omul amintea și ceea ce sa întâmplat de fapt istoric.
S-a constatat că, conținutul inexact al memoriei se datorează credințelor comune despre istorie sau au fost generate de cultura populară modernă. Unele dintre aceste experiențe se bazau pe cărți care relatau, mai nuanțat sau nu evenimente istorice și astfel au ajuns să influențeze amintirile oamenilor.

Ce este regresia în vieți anterioare?

Ideea vieților anterioare ar putea suna ca un complot dintr-un film de cinema, dar a ajutat unii oameni să-și explice problemele actuale.
„Terapia prin regresie este o tehnică veche care ne ajută să ne conectăm cu trecutul nostru”, spune dr. Gary Kaplan de la New York University Medical Center din Manhattan și Spitalul pentru boli articulare de la NYU Langone Health.
„Este vorba despre a înțelege ce s-a întâmplat înainte, astfel încât să putem înțelege mai bine cum te afectează acum, în prezent, acele lucruri sau evenimente.”
Recuperarea amintirilor dintr-o viață anterioară te-ar putea ajuta în cea actuală? O conversație cu terapeutul instruit Christina Palmieri dr. Va explora această posibilitate și multe altele!

Pot practica hipnoza regresiva de acasă?

În general oricine poate practica hipnoza, autohipnoza și hipnoza regresivă singuri și o pot face în totală siguranță.

Este însă de preferat să apelezi la un specialist care te poate îndruma și ghida în mod profesionist pe durata ședinței. Dacă deja ai făcut 2-3 ședințe, apoi vei putea să le realizezi singur de acasă, mult mai ușor.

ATENȚIE: NU recomandăm terapia prin hipnoză sau hipnoză regresivă persoanelor care suferă de schizofrenie sau paranoia fără un aviz de la medicul curant.

Ce implica autohipnoza regresivă?

Autohipnoza regresivă presupune să lucrezi singură, fără intervenția sau ghidarea altcuiva.

Poți practica autohipnoza regresivă în două moduri. Fie folosind o înregistrare audio, fie folosind o tehnică de regresie pe care ai învățat-o într-un curs sau în urma unei ședințe cu un specialist în hipnoză regresivă.

Iată ce ai de făcut atunci când vrei să faci autohipnoză regresivă.

 1. Te asiguri că nu vei fi deranjată pe durata întregii ședințe
 2. Te asiguri că întreaga ta atenție este focalizată pe ce urmează să faci
 3. Ai un scop clar și bine stabilit pentru care faci sesiunea
 4. Stai într-o poziție confortabilă, în care poți rămâne confortabilă pe întreaga durată a ședinței. NU stai întinsă. Rezemată da. Întinsă nu.
 5. Începi sesiunea folosind înregistrarea sau folosind o tehnică pe care o stăpânești deja

Îți recomandăm ca pe întreaga durată a sesiunii să reduci cât mai mult stimulii externi. Pune telefonul pe avion, fără wifi și înlătură orice posibilă sursă de deranj.

Când apelam la un specialist în hipnoza regresivă?

Cel mai adesea oamenii ajung la hipnoză și regresia hipnotică după ce au încercat tot ce au putut și cu toate acestea nu au avut rezultate.
Din păcate regresia hipnotică este o metodă prea puțin cunoscută și, în același timp, înțeleasă foarte eronat de cei care cred că o știu.

Unii oameni apelează la regresie doar din curiozitate, pentru a retrăi anumite experiențe din trecut. Dar pentru majoritatea este o cale de creștere și vindecare personală. Pentru a obține cea mai bună experiență posibilă din sesiunea de hipnoză regresivă este esențial să aveți o intenție clară, un scop foarte bine definit. Cu cât este mai clar, cu atât mai clare și puternice vor fi și rezultatele.

Regresia hipnotică poate fi utilizată atât în scopuri terapeutice, pentru rezolvarea unor probleme de sănătate fizică, mentală sau emoțională, cât și în scopuri de dezvoltare personală sau de retrăire a unor momente fericite din trecut.

Costul unei sesiuni de hipnoza regresiva: preț/ședință

Costul unei sesiuni de regresie hipnotică diferă foarte mult de la un specialist la altul. Acesta poate fi influețat de mai mulți factori cum ar fi:

 • Nivelul de pregătire al practicantului. De obicei, cei care sunt la început de drum, au prețuri mai mici
 • Nivelul de încredere al practicantului. Cu cât încrederea sa este mai mică, la fel va fi si prețul
 • Nivelul de cunoștințe al practicantului.
 • Zona în care locuiește terapeutul
 • Prețul mediu obișnuit al colegilor de breaslă
 • Faima sau recunoașterea socială a terapeutului
 • Alți factori

După cum vezi, sunt foarte multe elemente care contribuie la prețul unei ședințe.

Unii terapeuți chiar oferă prețuri diferite, în funcție de numărul de ședințe sau, dacă acestea au loc online sau în cabinet.

Acestea fiind zise, în România prețul poate fi între 100 și 1000 ron.

Hipnoza regresiva: Păreri de la cei ce au încercat această tehnică

 

Referinte

Baker, R. A. (1982). The effect of suggestion on past-lives regression. American Journal of Clinical Hypnosis, 25(1), 71-76.
Davis, R. (n.d.). International board for regression therapy. Retrieved from http://www.ibrt.org
Hunter, C. R., & Eimer, B. (2012). The art of hypnotic regression therapy: A clinical guide. Bethel, CT: Crown House Publishing.
Lacey, H. (1994, January 15). The dangers of memory: Can ‘regression therapy’ by hypnosis produce false recollections of sexual abuse? Hester Lacey reports. Inependent. Retrieved from http://www.independent.co.uk/life-style/the-dangers-of-memory-can-regression-therapy-by-hypnosis-produce-false-recollections-of-sexual-abuse-5431250.html
Past life therapy process and history. (2014). Retrieved from http://www.pastlifetherapycenter.com/Subconscious.html
Recognized training programs & recognized trainers. (n.d.). Retrieved from http://www.earth-association.org/recognized-training-programs-recognized-trainers
What is regression therapy? (n.d.). Retrieved from http://www.earth-association.org/what-is-regression-therapy
Woods, K., & Baruss, I. (2004). Experimental test of possible psychological benefits of past-life regression. Journal of Scientific Exploration, 18(4), 597-608.

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

 • sute de ore de cursuri,
 • zeci de ședințe de terapie,
 • demonstrații și exemple de lucru
 • Certificări Internaționale
 • > Inscrie-te Acum <

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *