Psihoterapia și Rolul Acesteia
Redactat de Eugen Popa

Ești pe cale să pătrunzi în „lumea depresiei cronice”, o tulburare mai puțin discutată, dar mult mai comună decât crezi.

Este dificilă, este reală și poate fi copleșitoare. Dar nu-ți face griji, nu ești singur.

Vom explora împreună cauzele, simptomele, impactul asupra vieții de zi cu zi, metodele de diagnostic, strategiile de gestionare și grupurile de suport.

Să detaliem acest subiect cu inima și mintea deschisă! Pentru că înțelegerea este primul pas în ajutarea altora să-și învingă bătăliile și să poată preveni depresia.

Depresie Cronica - Cauze, Tratament si Simptome

Photo by Nikolay Hristov on Unsplash

Idei Principale

 • Depresia cronică (1) este o afecțiune serioasă și reală care poate afecta profund viața unei persoane.
 • Cauzele depresiei cronice pot include predispoziția genetică, traumele de viață și afecțiunile medicale.
 • Simptomele depresiei cronice includ tristețea persistentă, pierderea interesului pentru activități, modificări ale somnului și apetitului și chiar simptome fizice.
 • Impactul asupra vieții de zi cu zi poate duce la scăderea productivității la locul de muncă și izolare socială.
 • Diagnosticarea și gestionarea depresiei cronice implică evaluare psihologică, terapie, medicamente și susținere din partea unui grup de suport.
 • Este esențial să înțelegem că depresia cronică nu trebuie subestimată și trebuie tratată cu seriozitate.
 • Educația și conștientizarea sunt cheia pentru a-i ajuta pe cei care suferă de depresie cronică să își îmbunătățească calitatea vieții.

Întrebări la Care Găsești Răspunsul în Articol

 1. Ce este depresia cronică și cum se diferențiază de alte tipuri de depresie?
 2. Care sunt simptomele și cauzele depresiei cronice, și cum pot fi recunoscute și înțelese mai bine?
 3. Cum afectează depresia cronică viața de zi cu zi a persoanelor care suferă de această afecțiune?
 4. Care sunt opțiunile de tratament disponibile pentru depresia cronică și care sunt strategiile de gestionare eficiente?
 5. Cum pot grupurile de suport și cercetarea viitoare să contribuie la îmbunătățirea înțelegerii și gestionării depresiei cronice?

1. Ce este o Depresie Cronică și ce Simptome are?

Depresie Cronica - Cauze, Tratament si Simptome

Photo by engin akyurt on Unsplash

Depresia cronică (2) este o afecțiune medicală caracterizată prin persistența simptomelor depresive timp de cel puțin două săptămâni sau mai mult.

Aceasta poate afecta toate aspectele vieții unei persoane, inclusiv starea de spirit, gândirea, comportamentul și funcționarea generală.

Simptomele (3) depresiei cronice pot varia de la persoană la persoană, dar pot include tristețe persistentă, lipsă de interes sau plăcere în activități obișnuite, schimbări de apetit și greutate.

Citește și  Oboseala Cronica: Cauze,Simptome si Tratament Pas cu Pas

Trebuie să înțelegi că depresia cronică nu se rezumă doar la sentimentul de tristețe, ci este o afecțiune gravă a sănătății mintale care necesită înțelegere și tratament medicamentos uneori.

Aceasta depășește fluctuațiile normale ale vieții. În schimb, persoanele cu depresie cronică (4) experimentează perioade prelungite de tristețe care pot dura ani dacă nu sunt tratate.

Simptomele depresiei cronice, sunt complexe și se suprapun adesea cu alte afecțiuni, ceea ce face diagnosticul dificil.

Acestea includ sentimente persistente de tristețe, lipsă de speranță, oboseală crescută, schimbări în modelele de somn și apetit, dificultăți de concentrare și alte simptome asociate celor de anxietate și depresie.

Identificarea precoce a acestor semne ale depresiei cronice poate duce la o intervenție la timp și, astfel, la îmbunătățirea rezultatelor pentru persoanele afectate de depresie.

Trebuie să ai în vedere faptul că persoanele afectate nu întotdeauna recunosc aceste simptome la ei înșiși, așa că rolul tău de a observa și a oferi sprijin este benefic celor din jurul tău.

Mai mult decât atât, înțelegerea modului în care se manifestă aceste simptome ale depresiei cronice poate duce la un diagnostic precis și la un plan de tratament eficient.

Manifestările pot varia în mod semnificativ de la o persoană la alta, dar în mod obișnuit afectează în mod semnificativ activitățile zilnice, ducând la scăderea productivității la locul de muncă sau la școală.

În esență, recunoașterea depresiei cronice implică o educație continuă cu privire la simptomele și manifestările sale, menținând totodată un mediu de sprijin pentru cei afectați.

3.1. Simptomele Asociate Depresiei Cronice

Este important să recunoaștem semnele (5) asociate cu depresia cronică, care pot include sentimente persistente de tristețe, pierderea interesului pentru activitățile anterior plăcute și schimbări semnificative în apetit sau în modelele de somn.

S-ar putea să observați că persoanele cu depresie par să manifeste niveluri scăzute de energie sau au dificultăți de concentrare.

Persoana cu depresie ar putea exprima sentimente de inutilitate sau vinovăție în legătură cu lucruri care, în mod normal, nu cauzează suferință.

Depresie Cronica - Cauze, Tratament si Simptome

Photo by Milad Fakurian on Unsplash

Simptomele fizice sunt de asemenea comune. Acestea pot include dureri de cap, tulburări digestive și dureri care nu par să aibă o cauză fizică clară.

Este bine să înțelegem că aceste simptome nu sunt doar “în capul lor”. Depresia cronică este o afecțiune medicală și trebuie tratată ca atare, chiar de la primele simptome de depresie.

Dacă vrei să ajuți o persoană care prezintă aceste semne pe o perioadă lungă – de obicei, două săptămâni sau mai mult – este recomandat să cauți ajutor profesional, mai ales în cazul depresiei.

Diagnosticul se bazează pe o evaluare psihologică detaliată și pe o evaluare a istoricului medical de către profesioniști medicali calificați.

Rolul dumneavoastră este de a-i încuraja să ceară această asistență. Intervenția timpurie poate îmbunătăți în mod semnificativ gestionarea depresiei cronice și chiar tratarea depresiei.

2. Cauze și Factori de Risc ale Depresiei Cronice

Există o multitudine de factori (6) care pot duce la depresia cronică, inclusiv predispoziția genetică, evenimentele traumatice din viață și anumite afecțiuni medicale.

Trebuie să știi că experiența fiecărei persoane cu această afecțiune de sănătate mintală este unică.

 • Predispoziție Genetică: Dacă există antecedente de depresie în familia ta, ai șanse mai mari să dezvolți această tulburare. Acest lucru nu garantează că vei experimenta un episod depresiv, dar crește riscul.
 • Evenimente Traumatice din Viață: Situații precum pierderea unei persoane dragi, divorțul sau pierderea locului de muncă pot declanșa episoade depresive care evoluează în depresie cronică dacă nu sunt gestionate corespunzător.

Depresie Cronica - Cauze, Tratament si Simptome

Image by Armando Orozco from Pixabay

 • Afecțiuni Medicale: Anumite boli precum diabetul sau cancerul pot crește riscul de depresie cronică datorită impactului lor asupra calității vieții și stării generale de bine.
 • Structura și Chimia Creierului: Dezechilibrele în substanțele chimice ale creierului numite neurotransmițători joacă un rol crucial în reglarea stării de spirit. Anomalii în structura creierului pot duce la depresie.
Citește și  ADHD la Adulți: Simptome, Diagnostic și Strategii de Gestionare

Înțelegerea acestor cauze te pregătește mai bine pentru măsuri preventive și strategii de intervenție.

Nu uita că este esențial să consulți specialiști în sănătate pentru un diagnostic corect și opțiuni pentru tratamentul depresiei. Autodiagnosticarea poate să facă mai mult rău decât bine!

Angajamentul tău de a fi de ajutor pentru persoanele diagnosticate cu depresie înseamnă să știi cum să-i ajuți cel mai bine să depășească aceste probleme complexe precum depresia cronică.

3. Impactul Depresiei Cronice Asupra Vieții de Zi cu Zi

Depresia cronică poate perturba grav viața de zi cu zi a unei persoane, făcând chiar și sarcinile simple să pară insurmontabile.

Poți observa acest lucru la persoanele pe care vrei să le ajuți și este minunat să înțelegi magnitudinea impactului său, să înțelegi cât mai bine ce simte o persoană care suferă de depresie.

Depresia majoră nu afectează doar dispoziția unei persoane, ea pătrunde în fiecare aspect al existenței lor de zi cu zi și este influențată și de anumiți factori de mediu, uneori.

Iată impactul acestui tip de depresia în viața zilnică a unei persoane depresive:

 • Rutine zilnice: Activități de bază precum mâncarea, somnul sau menținerea igienei personale devin greu de gestionat.
 • Performanța la locul de muncă: Productivitatea suferă adesea din cauza lipsei de motivație și concentrare.

Depresie Cronica - Cauze, Tratament si Simptome

Photo by Jon Tyson on Unsplash

 • Interacțiunile sociale: Persoanele se retrag din angajamentele sociale, rezultând izolarea.
 • Sănătatea fizică: Tristețea persistentă poate duce la probleme de sănătate fizică, inclusiv dureri cronice sau probleme digestive.

Ține cont că aceste impacturi nu sunt doar “zile rele”, iar în acest tip de depresie cam așa arată fiecare zi pentru persoana care suferă de depresie.

Acestea sunt dificultăți persistente care complică capacitatea unei persoane de a funcționa în mod normal. Înțelegerea și compasiunea ta sunt vitale când vrei să ajuți persoanele cu depresie și mai ales a celor cu depresie cronică.

Educă-te despre realitățile depresiei cronice astfel încât să poți ajuta mai bine pe cei care se confruntă cu ea.

Amintește-ți că ei nu aleg să fie improductivi sau antisociali – luptă cu o depresie majoră de sănătate mentală. Rolul tău este esențial în a-i ajuta în „călătoria” lor către bunăstare și să depășească aceste episoade de depresie.

4. Diagnosticul Medical al Depresiei Cronice

Diagnosticarea (7) acestei forme persistente de depresie nu este un proces simplu, deoarece implică evaluări cuprinzătoare ale sănătății mentale și revizuiri detaliate ale istoricului persoanei cu depresie.

Trebuie să fii meticulos, atent și empatic în timpul acestor evaluări. Răbdarea și dăruirea ta pot face diferența în obținerea unui diagnostic precis.

Ia în considerare acest tabel:

Etapa Acțiune Impact asupra vieții pacientului
Diagnosticul inițial Evaluare cuprinzătoare și analiză a istoricului Anxietate, incertitudine cu privire la viitor
Faza de tratament Sesiuni de terapie și medicamente Plin de speranță, dar și teamă față de necunoscut
Monitorizarea progresului Consultații regulate pentru urmărirea simptomelor Ușurare mixată cu vigilență constantă
Recuperare și menținere Continuarea terapiei sau medicamentației, schimbări de stil de viață Recunoștință, dar și teamă de recidivă

Fiecare rând semnifică o etapă în drumul spre recuperare. La fiecare pas, joci un rol important.

Nu doar diagnostichezi sau identifici semnele unui episod de depresie, ci aduci lumină în „tunelul întunecat” al disperării cuiva.

Citește și  Medicamente celebre sau medicamente obișnuite? Află care e diferența

În timp ce abilitățile tale clinice sunt esențiale în diagnosticarea depresiei cronice cu precizie, amintește-ți că compasiunea ta este la fel de importantă.

Păstrează-ți empatia în timp ce îți menții obiectivitatea, asta te face mai mult decât un simplu diagnostician – te face un vindecător.

Dacă nu ai abilități clinice, ajută persoana care trece prin aceste tulburări prin îndrumarea către un specialist în domeniu!

5. Opțiuni de Tratament pentru Depresia Cronică

După ce ai înțeles cum se pune diagnosticul de depresie cronică, hai să explorăm acum diversele opțiuni de tratament disponibile.

Vreau să știi că tratarea acestei afecțiuni cronice nu este o abordare generală, ci poate varia de la persoană la persoană. Prin urmare, de multe ori implică o combinație de diferite metode de tratament și terapii adaptate nevoilor unice ale persoanei în cauză.

Principalele opțiuni de tratament includ:

 • Medicație: Antidepresivele sunt frecvent utilizate pentru gestionarea simptomelor.
 • Psihoterapie: Aceasta include terapia comportamentală cognitivă (CBT) și terapia interpersonală (IPT), printre altele.
 • Modificări ale stilului de viață: Exercițiile regulate, o alimentație sănătoasă, somn adecvat și reducerea consumului de alcool pot îmbunătăți simptomele în mod semnificativ.
 • Terapii alternative: Cum ar fi acupunctura sau meditația, pot fi benefice în combinație cu alte tratamente.

Atunci când alegi forma de tratament potrivită pentru tine sau pentru cineva drag, este bine să lucrezi îndeaproape cu profesioniști din domeniul sănătății specializați în tulburări de sănătate mintală.

Aceștia vor asigura că nevoile tale specifice sunt îndeplinite, pe baza practicilor bazate pe dovezi.

Nu uita: scopul tău ar trebui întotdeauna să fie atingerea celei mai bune calități de viață posibile, în timp ce gestionezi cu succes depresie cronica.

6. Terapii pentru Gestionarea Depresiei Cronice

Vei constata că explorarea diferitelor terapii poate fi o modalitate eficientă de a gestiona simptomele, oferindu-vă instrumente și strategii de adaptare pentru a face față acestei boli implacabile.

Terapia cognitiv-comportamentală (CBT) este în mod deosebit benefică. Este un program structurat care vă ajută să recunoașteți și să schimbați modelele de gândire negative care duc la sentimente depresive.

Psihoterapia sau terapia prin discuție este o altă opțiune. Vei lucra cu un terapeut pentru a explora cauzele profunde ale depresiei dumneavoastră, care pot include traume trecute sau doliu nerezolvat. De asemenea, poți învăța tehnici practice pentru a combate simptomele depresive în viața de zi cu zi.

O altă abordare promițătoare este terapia cognitivă bazată pe conștientizare (MBCT). Aceasta combină CBT cu tehnici de conștientizare, cum ar fi meditația și exercițiile de respirație. Această terapie reduce rata recidivelor la persoanele cu depresie recurentă.

Nu neglija nici terapiile fizice. Exercițiile regulate au demonstrat efecte antidepresive datorită eliberării de endorfine – substanțe naturale din organism care îmbunătățesc starea de spirit.

7. Strategii de Gestionare a Depresiei Cronice

Acum o să explorezi strategii de adaptare care pot ajuta la gestionarea depresiei cronice, precum activitatea fizică regulată, practicile de conștientizare și menținerea unei diete echilibrate.

Dacă dorești să îi ajuți pe alții să depășească depresia, este esențial să înțelegi aceste metode nu doar pentru tine, ci și pentru cei pe care îi ajuți.

Depresia este o tulburare și o luptă continuă care necesită o abordare complexă.

Iată câteva strategii de gestionare a oricărei forme de depresie:

 • Activitate fizică regulată: Exercițiile fizice eliberează endorfine care îmbunătățesc starea de spirit și reduc sentimentele de depresie.
 • Practici de conștientizare: Tehnici precum meditația și yoga pot ajuta la recentrarea minții și reducerea simptomelor depresive.

Depresie Cronica - Cauze, Tratament si Simptome

Photo by Katerina May on Unsplash

 • Dietă echilibrată: Consumul unei diete bogate în fructe, legume, proteine slabe și cereale integrale poate spori sănătatea mentală.
 • Rețea de suport: Construirea de relații solide cu prieteni, familie sau grupuri de suport oferă asistență emoțională.
Citește și  Neuropatia Periferica: Simptome, Diagnostic si Tratament

Depresie Cronica - Cauze, Tratament si Simptome

Photo by Brooke Cagle on Unsplash

Aceste strategii nu sunt soluții miraculoase, dar fac parte dintr-un plan mai amplu pentru gestionarea eficientă a depresiei cronice.

Vei avea nevoie de răbdare, deoarece progresul poate fi încet.

Nu uita – este vorba despre efort constant, nu despre rezultate instantanee.

Încurajează-i pe cei pe care îi ajuți să exploreze aceste opțiuni, oferindu-le empatie și înțelegerea de care au nevoie în timpul acestui proces.

8. Rolul Grupurilor de Suport în Recuperarea Depresiei Cronice

Grupurile de suport joacă un rol crucial în gestionarea depresiei cronice, oferind un sentiment de comunitate și înțelegere comună care nu poate fi subestimat.

Prin participare, vei găsi alinare în cunoașterea faptului că alții trec prin lupte similare și îți pot oferi sfaturi practice bazate pe propriile lor experiențe.

Iată o scurtă prezentare a beneficiilor potențiale:

Beneficiu Explicație
Suport din partea colegilor Nu ești singur; conectează-te cu cei care înțeleg lupta ta.
Experiențe împărtășite Învață din strategiile de adaptare și poveștile de succes ale altora.
Outlet emoțional Exprimă-ți sentimentele într-un mediu sigur și de susținere.
Sfaturi și resurse Accesează informații despre tratamente, medici etc.
Împuternicire Crește-ți stima de sine ajutând și pe alții în timp ce te ajuți pe tine însuți.

Nu uita însă că grupurile de suport nu sunt potrivite pentru toată lumea. Este important să găsești unul care să se potrivească nevoilor și nivelului tău de confort.

Deși poate părea intimidant la început, acest pas poate îmbunătăți în mare măsură capacitatea ta de a gestiona eficient depresia cronică.

9. Probabilități Viitoare de Cercetare în Depresia Cronică

Înainte de toate, există o nevoie urgentă de a ne concentra asupra direcțiilor viitoare de cercetare (8) în depresia cronică pentru a îmbunătăți înțelegerea noastră și eficacitatea tratamentului.

Sarcina ta constă în a juca un rol esențial în această explorare, traducând cunoștințele în acțiuni care să aducă beneficii celor care trăiesc cu depresie cronică.

Probabil ai observat deja creșterea dovezilor care indică tratamente personalizate bazate pe caracteristicile genetice individuale și factorii de mediu.

Studiile viitoare (9) ar trebui să investigheze în continuare aceste aspecte. Cercetarea genetică ne poate ajuta să înțelegem de ce unele persoane sunt mai predispuse la depresia cronică decât altele, oferindu-vă instrumente pentru intervenții timpurii și prevenție.

În plus, avem nevoie de mai multe studii riguroase care să examineze efectele pe termen lung ale diferitelor modalități de tratament, atât farmacologice, cât și non-farmacologice.

Vei găsi benefic să participi sau poate chiar să susții astfel de studii, deoarece acestea ar putea duce la îmbunătățirea rezultatelor pentru persoanele care suferă de depresie.

Întrebări frecvente

Î: Există factori culturali sau geografici care pot influența apariția depresiei cronice?

Da, factorii culturali și geografici pot influența apariția acestei afecțiuni. Se observă că presiunile sociale, izolarea și lipsa resurselor de sănătate mentală în anumite zone geografice pot contribui la dezvoltarea sa.

Î: Cum afectează depresia cronică sarcina și perioada postpartum?

Depresia cronică poate avea un impact serios asupra sarcinii și perioadei postpartum. Aceasta poate cauza dificultăți în legătura cu nou-născutul, creșterea nivelului de oboseală și chiar creșterea riscului de naștere prematură sau greutate scăzută la naștere.

Î: Există vreo figură notabilă sau celebritate care a vorbit deschis despre lupta lor cu depresia cronică?

Da, câteva celebrități precum J.K. Rowling și Lady Gaga au împărtășit deschis experiențele lor cu depresia cronică pentru a crește conștientizarea și a reduce stigmatizarea.

Citește și  Stresul la locul de munca- cum prevenim si gestionam

Î: Depresia cronică influențează sau este influențată de alte tulburări de sănătate mentală, cum ar fi anxietatea sau tulburarea bipolară?

Da, depresia cronică poate influența și poate fi influențată de alte tulburări de sănătate mentală, cum ar fi anxietatea sau tulburarea bipolară. Este obișnuit ca aceste condiții să coexiste, complicând tratamentul și făcând recuperarea mai dificilă.

Î: Ce este depresia cronică și cum se diferențiază de depresia obișnuită?

Depresia cronică este o formă gravă a tulburării depresive majore, caracterizată prin simptome persistente care durează săptămâni sau chiar ani. Se diferențiază de depresia obișnuită prin durata și gravitatea simptomelor.

Î: Care sunt principalele cauze și factori de risc pentru depresia cronică?

Cauzele depresiei cronice pot include predispoziția genetică, traumele de viață, afecțiunile medicale și dezechilibrele chimice ale creierului. Factorii de risc includ antecedentele familiale de depresie, evenimentele traumatice și stresul cronic.

Î: Ce tipuri de tratament sunt disponibile pentru depresia cronică?

Opțiunile de tratament pentru depresia cronică includ terapia psihologică, medicamentele antidepresive, modificările stilului de viață (cum ar fi exercițiile regulate și o dietă echilibrată) și terapiile alternative (precum meditația). Tratamentul poate varia în funcție de nevoile individuale.

Î: Care este importanța grupurilor de suport în gestionarea depresiei cronice?

Grupurile de suport oferă un mediu în care persoanele care suferă de depresie cronică pot împărtăși experiențe, oferi și primi sprijin emoțional, și învăța strategii eficiente de gestionare a simptomelor. Aceste grupuri pot juca un rol semnificativ în recuperarea și îmbunătățirea calității vieții pentru cei afectați de această afecțiune.

Concluzie

Depresia cronică nu trebuie subestimată; este o afecțiune reală care afectează profund viața persoanelor.

Educația și înțelegerea sunt cheia pentru ajutarea celor care suferă de depresie cronică să-și îmbunătățească calitatea vieții.

Opțiunile de tratament, inclusiv terapia și medicamentele, pot contribui la gestionarea simptomelor depresiei cronice.

Grupurile de suport oferă un cadru valoros pentru împărtășirea experiențelor și pentru obținerea sprijinului necesar.

Cercetările viitoare ar putea dezvălui noi modalități de abordare și tratament personalizat pentru depresia cronică.

Referințe

 1. The British Journal of Psychiatry Volume 153 Issue 3 , September 1988 , pp. 287 – 297 DOI: https://doi.org/10.1192/bjp.153.3.28.
 2. Gelenberg, A. J., Kocsis, J. H., McCullough, J. P., Ninan, P. T., & Thase, M. E. (2006). Commentary. The Primary Care Companion for CNS Disorders, 8(2). https://doi.org/10.4088/pcc.v08n0201
 3. Katon, W. (2003). Clinical and health services relationships between major depression, depressive symptoms, and general medical illness. Biological Psychiatry, 54(3), 216–226. https://doi.org/10.1016/s0006-3223(03)00273-7
 4. Bayat, N. (2011, November 1). Symptoms of anxiety and depression: A comparison among patients with different chronic conditions. PubMed Central (PMC). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3430061/
 5. Howland, R. H. (1993). Chronic depression. Psychiatric Services, 44(7), 633–639. https://doi.org/10.1176/ps.44.7.633
 6. Hölzel, L. P., Härter, M., Reese, C., & Kriston, L. (2011). Risk factors for chronic depression — A systematic review. Journal of Affective Disorders, 129(1–3), 1–13. https://doi.org/10.1016/j.jad.2010.03.025
 7. McCullough, J. P., Kornstein, S. G., McCullough, J. P., Belyea-Caldwell, S., Kaye, A. L., Roberts, W. C., Plybon, J. K., & Kruus, L. K. (1996). DIFFERENTIAL DIAGNOSIS OF CHRONIC DEPRESSIVE DISORDERS. Psychiatric Clinics of North America, 19(1), 55–71. https://doi.org/10.1016/s0193-953x(05)70273-2
 8. Maes, M., Yirmyia, R., Noraberg, J., Brené, S., Hibbeln, J., Perini, G., Kubera, M., Bob, P., Lerer, B., & Maj, M. (2008). The inflammatory & neurodegenerative (I&ND) hypothesis of depression: leads for future research and new drug developments in depression. Metabolic Brain Disease, 24(1), 27–53. https://doi.org/10.1007/s11011-008-9118-1
 9. Michalak, E. E., & Lam, R. W. (2002). Breaking the Myths: New treatment approaches for Chronic Depression. The Canadian Journal of Psychiatry, 47(7), 635–643. https://doi.org/10.1177/070674370204700705

Eugen Popa

Salut, sunt Eugen Popa și de la o vârstă fragedă m-au pasionat tainele minții și a inimii. Acest lucru m-a determinat să studiez tot ce puteam ca să pot ajunge...

Articole publicate: 267

Vezi pagina autorului
Publicat în categoria Psihoterapie pe de .

Despre Eugen Popa

Salut, sunt Eugen Popa și de la o vârstă fragedă m-au pasionat tainele minții și a inimii. Acest lucru m-a determinat să studiez tot ce puteam ca să pot ajunge într-un mediu în care informațiile erau extrem de limitate.

De-a lungul anilor, am practicat yoga și alte practici orientale și asta, împreună cu cele mai recente descoperiri din lumea psihologiei, dar și tehnologia, au contribuit la modelarea persoanei care sunt astăzi.

 

Există o constantă în viața mea: tot timpul sunt curios de cele mai recente descoperiri, studii și cercetări în domeniile psihologiei, neurologiei, comunicării, hipnozei, iar asta mă ajută să cresc și să evoluez atât pe plan personal, cât și pe plan profesional.

Am vrut să învăț de la cei mai buni profesioniști din fiecare domeniu în parte, iar asta a însemnat să caut cei mai buni profesori și cele mai bune cursuri din întreaga lume. Studiile mele se întind de la cursuri de psihologie la Harvard și cursuri de hipnoză și NLP, la Retreat-uri de yoga și multe altele.

Primul meu curs de hipnoză a fost cu regretatul Gerald Kein de la Omni Hypnosis și apoi am continuat cu Ron Eslinger, Gordon Emmerson, Edwin Yager și mulți alții. În 2012 am devenit Certified Hypnosis Trainer cu NGH și mai târziu, tot în acel an am devenit și OMNI Hypnosis Trainer.

De-a lungul anilor am crescut pentru a-mi crea propriul curriculum de hipnoză și am predat diferite terapii și cursuri de auto-dezvoltare în toată lumea (Brazilia, SUA, Marea Britanie, Europa, Asia).

 

Certificări

  • Trainer certificat în Terapiea Resurselor și Terapie avansată a stării eului

   2015 

  • Trainer certificat Goulding SleepTalk pentru copii

   2015 

  • Trainer certificat în terapie subliminală sau Terapia Yageriană

   2014

  • Consultant certificat Goulding SleepTalk pentru copii

   2014 

  • Trainer certificat în terapia părților

   2013

  • Trainer certificat de hipnoză OMNI

   2012 

  • Trainer certificat de hipnoză NGH

   2012 

  • Practician de hipnoză cu certificat OMNI Hypnosis NGH

   2009

 

Acreditări și certificări

  • Trainer Terapia Resurselor Eugen Popa 8211
  • Trainer OMNI Hypnosis Eugen Popa
  • Trainer NGH Eugen Popa 8211
  • Eugen Popa Hinoterapeut certificat NGH
  • Eugen Popa Hipnotizator certificat NGH 8211

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

 • sute de ore de cursuri,
 • zeci de ședințe de terapie,
 • demonstrații și exemple de lucru
 • Certificări Internaționale
 • > Inscrie-te Acum <

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *