Dementa Alzheimer - Simptome, Diagnostic si Tratament
Redactat de Eugen Popa
Te întrebi cum poate o singură boală să șteargă amintirile unei întregi vieți sau dacă există vreo modalitate eficientă de prevenire a acesteia? Atunci ești în locul potrivit. Descoperă misterul demenței alzheimer, factorii de risc si modalitățile de tratament în acest articol!

Capitole Articol

Ce este Alzheimer?

Boala Alzheimer este o afectiune degenerativă a sistemului nervos care determina probleme de memorie, găndire și comportament. Simptomele se dezvolta in general treptat și se agravează in timp, devenind suficient de severe pentru a interfera cu activitățile zilnice.

Puncte cheie pentru Dementa Alzheimer – Simptome, Diagnostic si Tratament

 • Alzheimer este o boală progresivă care afectează memoria și alte funcții mentale.
 • Nu este o parte normală a procesului de îmbătrânire, deși vârsta este un factor de risc.
 • Înțelegerea proceselor complexe din creier care cauzează Alzheimer poate ajuta la identificarea măsurilor preventive.
 • Alzheimer progresează în etape, de la pierderea ușoară a memoriei la deteriorarea cognitivă severă, iar recunoașterea acestora ajută la furnizarea îngrijirii și sprijinului adecvat.

5 întrebări la care acest articol răspunde

 1. Ce este boala Alzheimer și cum afectează memoria și funcțiile cognitive ale unei persoane?
 2. Care sunt factorii de risc pentru boala Alzheimer și cum poate fi prevenită sau încetinită progresia acesteia?
 3. Care sunt simptomele caracteristice ale bolii Alzheimer și cum pot fi recunoscute semnele timpurii ale bolii?
 4. Cum se poate face diagnosticul bolii Alzheimer și ce metode sunt utilizate în acest proces?
 5. Ce opțiuni de tratament sunt disponibile pentru persoanele cu boala Alzheimer, iar cum se desfășoară cercetarea în domeniu pentru dezvoltarea de tratamente inovatoare?
Citește și  Psihoterapia Experiențiala - Metoda P.E.U si Metoda Unificarii

Alzheimer ca Formă de Demență

Dementa Alzheimer - Simptome, Diagnostic si TratamentSteven HWG on Unsplash Descoperită în anul 1906 de către medicul german Alois Alzheimer, boala este de multe ori greu de diagnosticat în stadiile inițiale, iar simptomele se agravează pe măsură ce afectarea creierului avansează. Cercetătorii continuă să lucreze pentru a găsi un tratament și pentru a înțelege cauzele și mecanismele care conduc la apariția acesteia. Majoritatea bolnavilor de Alzheimer au vârsta de peste 65 de ani. Cu toate acestea, nu este doar o boală a vârstei înaintate.

Știința din Spatele Bolii Alzheimer

Dementa Alzheimer - Simptome, Diagnostic si TratamentRobina Weermeijer on Unsplash Alzheimerul este rezultatul unor procese complexe care au loc în creier, conducând la deteriorarea neuronilor și la pierderea conexiunilor, cauzând în cele din urmă pierderea memoriei (1). Iată un tabel care prezintă aceste procese:
Procese Efect Consecință
Formarea plăcii Deteriorarea neuronilor Pierderea memoriei
Formarea încâlciturii Moartea celulelor Declin cognitiv
Flux sanguin redus Neuroni înfometați Degenerare
Disfuncție a neurotransmițătorilor Eșec în comunicare Schimbări comportamentale
Înțelegerea acestora poate ajuta la identificarea măsurilor preventive.

Factori de Risc și Prevenirea Bolii Alzheimer

Dementa Alzheimer - Simptome, Diagnostic si TratamentTim Doerfler on Unsplash Pe masura ce boala progreseaza, persoanele care suferă de boala alzheimer pot experimenta probleme de memorie, confuzie și dificultăți în desfășurarea activităților de zi cu zi. Această boală este una dintre cele mai comune forme de demență (2) și poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă sau sex. Cu toate acestea, există factori care pot prezenta un risc pentru boala Alzheimer, cum ar fi:
 • vârsta înaintată
 • istoricul familial
 • prezența bolilor cardiace (3)
 • diabetului
 • fumatul
Deși cauzele exacte nu sunt pe deplin înțelese, se crede că o combinație de factori genetici, de mediu și de stil de viață poate juca un rol important în dezvoltarea bolii. Până acum, nu există un remediu pentru boala Alzheimer, dar există metode prin care se poate preveni sau încetini progresia acesteia, precum menținerea unei diete sănătoase, exercițiile fizice regulate, stimularea activității mentale și controlul factorilor de risc.
Citește și  Dependenta de Internet
Riscul de a dezvolta boala Alzheimer crește odată cu înaintarea în vârstă. Această afecțiune degenerativă afectează creierul și are ca rezultat deteriorarea lentă a facultăților mentale ale individului. Persoanele care suferă de Alzheimer isi pierd memoria și capacitatea de gândire, iar în stadiile avansate ale bolii, pot chiar să uite cât de simplu este să efectueze sarcini cotidiene. Durata de viață a unei persoane cu Alzheimer poate varia, însă în general, persoana cu alzheimer traieste în medie de la 8 până la 10 ani după diagnosticare. Aceasta rămâne una dintre cele mai frecvente și devastatoare boli neurologice.

Simptome ale Bolii Alzheimer