cum sa te lasi de fumat
Redactat de Eugen Popa

Există nenumărate motive pentru care să vrei să te lași de fumat. Dacă ai ajuns să te întrebi cum să renunți la fumat înseamnă că nu ai nevoie să ți se mai explice suplimentar cât de rău este acest viciu și cum se distruge încet, dar sigur, corpul tău din cauza nicotinei…. Altfel spus, știi deja de ce să te lași de fumat. Partea cea mai grea, însă, începe odată cu întrebarea: „cum sa te lasi de fumat?” 

Nu poți să citești acum?
Ascultă acest articol cu ușurință


Uneori, mai ales atunci când fumezi de multă vreme și mai ai și un stil de viață destul de stresant, este posibil ca renunțarea bruscă să nu fie o soluție. Sigur că ar putea fi voci în jurul tău care să îți spună că se poate, dar nu ai tu destulă voință. Lasă acele voci și adoptă o metodă potrivită pentru tine. Fiecare om este diferit și din acest motiv este bine să găsești o variantă care să rezoneze cu tine. 

Astfel, în continuare vei vedea cele mai eficiente metode de a te lăsa de fumat.

Ce se intampla dupa ce te lasi de fumat cu corpul tau?

Dacă ai ajuns deja în acel moment extrem de important în care ai decis: „vreau să mă las de fumat! ”, atunci este foarte important să știi că la început corpul tău va avea nevoie de ceva timp pentru a se acomoda cu noul stil de viață. 

  • Lasatul de fumat: efecte secundare

Așadar, ce se întâmplă când te lași de fumat? 

Citește și  Albuminurofobia: Fobii Rare

La doar 30 minute din momentul în care ai stins ultima țigară, tensiunea arterială revine la normal… Totuși două ore mai târziu începe să se instaleze sevrajul de nicotină. În acest moment este posibil să te simți nervos, anxios, să îți rozi unghiile sau să nu te mai poți concentra la ceea ce faci.

Dacă reziști tentației de a fuma, atunci opt ore mai târziu corpul va fi capabil să elimine monoxidul de carbon din sânge, permițându-i organismului tău să se recupereze. 

Cu fiecare zi care trece, vei avea noi dorințe de a fuma (creierul era obișnuit să transmită semnale), pe care le vei putea înfrâna. În final, e greu de spus după cât timp nu mai simți nevoia să fumezi, pentru că totul depinde, încă o dată, de la o persoană la alta. Totuși, cu determinarea psihologică potrivită, vei înceta să mai simți această nevoie atunci când vei ști că o faci pentru un motiv bun.

  • Ce se intampla cand te lasi de fumat brusc?

Dacă ai suficientă voință pentru a renunța brusc la fumat, atunci este foarte posibil ca încă din primele zile să observi o îmbunătățire a stilului de viață. Sigur, dacă te vei gândi la țigări și ai luat această decizie de gura cuiva și nu dintr-o motivație intrinsecă, atunci este foarte posibil să simți efectele secundare ale lăsatului de fumat din plin. 

Nu sunt excluse reacții precum:

  • stări de anxietate și iritabilitate;
  • lipsă de concentrare (pentru că te vei gândi numai la cât de mult vrei să fumezi);
  • tendința de a-ți roade unghiile sau a roade creioane, pixuri, șamd;
  • tendința de a înlocui țigara cu diverse lucruri de ronțăit și, implicit, de a te îngrășa.

Totuși, lăsatul de fumat prezintă multe beneficii pentru corp, minte și chiar pentru finanțele tale. Astfel, dacă te gândești la acestea, atunci nu are ce să se întâmple negativ cu tine dacă renunți brusc. Nu poți decât să începi să te simți mai energizat, să nu mai tușești și să te bucuri mai mult de sentimentul de independență pe care îl poți îmbrățișa din plin.

Citește și  Agresivitatea La Copii

Cum sa te lasi de fumat odata pentru totdeauna? Iata 5 metode eficiente!

male cutting off cigarette in his mouth SBI 300988838

Există mai multe metode de a te lăsa de fumat. Unele sunt mai ușoare, în timp ce altele te pot pune în dificultate. Totuși, ce trebuie să ai în vedere este că numai de tine depinde succesul fiecărei tehnici. Dacă îți găsești motivația intrinsecă – altfel spus dacă ajungi să o faci pentru tine și nu din cauza altora – atunci va fi cel mai ușor și vei avea cea mai mare șansă de reușită!

  • Renuntarea la fumat: metoda usoara

Există o metodă care te invata cum sa te lași de fumat de două ori mai rapid.

Deși la prima vedere pare că această metodă nu face decât să prelungească acest obicei nedorit rezultatele arată cu totul altceva.

Dar care este această metodă “minune” care te ajută să te lași de fumat atât de rapid?

Țigările electronice

Cum sa te lasi de fumat cu tigarile electronice? Este posibil sau nu?

Rezultatele unor cercetări noi arată că țigările electronice sunt de două ori mai eficiente decât orice alte terapii (cu excepția hipnozei).

Aproape 20% dintre cei care au fumat țigări electronice timp de un an, au renunțat la fumat între timp.

Aceste rezultate sunt absolut fantastice, dacă le comparăm cu rata de succes standard, oferită de restul terapiilor și metodelor de renunțare la fumat. Acestea se situează undeva în jurul mediei de una din zece persoane.

Folosirea țigaretelor electronice (“vaping”), poate fi mai eficientă deoarece este mai ușor să obțineți doza potrivită de nicotină.

În plus, folosirea țigărilor electronice continuă nu presupune o întrerupere bruscă a obiceiurilor comportamentale ale fumatului ceea ce nu conduce la un efect contrar (de menținere a acestuia) din partea organismului.

Citește și  Efectele Alcoolului - Consumul de Alcool Afectează?

Acest efect este expresia obiceiurilor adânc sădite în mintea și trupului fumătorului și de obicei sunt greu de eliminat prin metode obișnuite.

Țigările electronice eliberează nicotina sub formă de vapori și nu de fum, ceea ce o face mult mai puțin nocivă decât țigările normale care ard și generează fum.

Această diferență are un rol important și în nivelul de dependență de fumat. Țigările obișnuite creează dependență mult mai mare decât țigările electronice.

Rezultatele Studiului pentru Lăsat de Fumat

Profesorul Peter Hajek, care a condus studiul, a declarat:

“Acesta este primul studiu pentru a testa eficacitatea e-țigaretelor moderne pentru a ajuta fumătorii să renunțe.

Îigările electronice au fost aproape de două ori mai eficiente decât metodele standard de înlocuire a nicotinei.

Deși un număr mare de fumători menționează că au renunțat cu succes la fumat cu ajutorul țigărilor electronice, profesioniștii din domeniul sănătății au fost reticenți în a recomanda utilizarea lor din cauza lipsei de dovezi clare din studiile clinice randomizate.

Acest lucru se va schimba acum. “

Acest studiu a fost realizat în Marea Britanie și a inclus 886 de fumători. O parte din ei au folosit înlocuitori de nicotină iar cealaltă partee au folosit țigări electronice.

Nu numai că țigările electronice au fost aproape de două ori mai eficiente în a-i ajuta pe oameni să se lase de fumat, rezultatele au arătat că au fost și mai populare.

Utilizatorii de tigari electronice au declarat:

  • Mai puține poftă de țigară.
  • Mai puțin iritabilitate și incapacitatea de concentrare
  • Producerea tusei și flegmiei mai puțin după 52 de săptămâni.Dr. Dunja Przulj, co-autor al studiului, a declarat:

“Specialiștii în tratarea dependenței de fumat vor avea acum mai multe șanse să includă e-țigaretele printre opțiunile lor.

Pe lângă asta, profesioniștii din domeniul sănătății se vor simți mai în siguranță și vor recomanda utilizarea e-țigaretelor ca o modalitate foarte eficientă în combaterea acestui viciu.”

Acest lucru poate accelera în cele din urmă reducerea fumatului si a bolilor care apar de pe urma sa.

  • Metode psihologice de a renunța la fumat

Cele mai eficiente sunt metodele psihologice despre cum sa te lasi de fumat. Dintre acestea, un succes dovedit îl au următoarele:

  • Aruncă țigările!
Citește și  ADHD Se Vindeca?

Nu mai amâna momentul. Decât să stai să te gândești când si cum sa te lasi de fumat și să amâni de la 1 al lunii, la o zi de miercuri fără stres și până după un eveniment… mai bine asigură-te că nu mai ai țigările la îndemână. 

Unele persoane ar prefera să se apuce după ce termină pachetul în curs, în timp ce altele sunt atrase de senzația pe care o dobândesc atunci când își iau revanșa aruncând, rupând sau chiar arzând ultimele țigări din pachet. Așa simt că au obținut încheierea de care au atât de mare nevoie.

  • Autopercepția

Din momentul în care ai ars, aruncat sau fumat ultima țigară, identifică-te ca nefumător. Nu le mai spune celorlalți că vrei să te lași de fumat, ci spune-le direct că de acum înainte ești nefumător. În felul acesta îți vei ajuta creierul să te perceapă ca atare și să reducă nevoia psihologică de a fuma.

  • Ține-te ocupat… constructiv!

Până ce vei începe să te simți mai bine, este posibil ca la început să te simți mai rău. Din acest motiv este bine să înlocuiești un obicei negativ cu unul pozitiv.

Cu ce sa inlocuiesti fumatul?

Simplu: cu un hobby, cu tehnici de respirație (care se vor dovedi extrem de eficiente în recuperarea organismului). Dansul, înotul pot fi, de asemenea, constructive.

Ideea de bază este că acum ai ocazia să te concentrezi mai mult pe tine și pe sănătatea ta. Poate ai luat decizia de a avea o viață mai sănătoasă. Așa că poți să te orientezi și spre o alimentație mai echilibrată. Poți găti mai mult și mai sărac în calorii (ca să nu simți că te îngrași ca o consecință a renunțării la fumat) sau poți chiar să ieși la alergat.

  • Cum sa te lasi de fumat mergand la terapie?
Citește și  Schizofrenia se mosteneste?

Terapia te poate ajuta foarte mult să identifici motivele din spatele nevoii de nicotină. Orice viciu a pornit ca o formă de evadare dintr-o problemă emoțională. Odată ce identifici ceea ce se află în spate și înveți să te cunoști mai bine, ai șanse mult mai mari să scapi de orice fel de efect secundar. 

În acest sens, poți citi și articolul despre Traumele din copilărie.

Medicamente (pastile) contra fumatului

Există multe medicamente (pastile) contra fumatului care se pot elibera în farmacie fără a avea nevoie de rețetă. Majoritatea au la bază citizina – un înlocuitor de nicotină ce are, în mare, două obiective:

  • să îndepărteze pofta de țigară și simptomele sevrajului;
  • să reducă pe cât posibil receptorii nicotinici.

Totuși, înainte de a începe un tratament medicamentos, este important să știi că acesta nu este recomandat femeilor însărcinate și care alăptează, și nici persoanelor care au antecedente de infarct miocardic și în general, de probleme cardiace.

Concluzii și Întrebări

Ai la îndemână multe modalități care iti spun cum sa te lasi de fumat pentru totdeauna.

Pe lângă înlocuitori de nicotină și țigări electronice, poți face apel și la psihoterapie, terapia cognitiv comportamentală sau hipnoză, pentru a enumera doar câteva.

De cele mai multe ori însă, oamenii nu se luptă atât cu dependența de nicotină ci cu cea de obiceiul de a fuma.

Acum, câteva întrebări pentru tine:

  1. Tu fumezi? Daca da, de ce? Dacă nu, de ce?
  2. Te-ai gândit vreodată că vrei să te lași de fumat?
  3. Dacă ai vrut să te lași de fumat și nu ai reușit, care a fost dificultatea?

Scrie te rog răspunsurile tale la aceste întrebări într-un comentariu mai jos si incurajeaza-i si pe alti oameni ca tine spunandu-le despre cum sa te lasi de fumat (din propria experienta)!

Eugen Popa

Salut, sunt Eugen Popa și de la o vârstă fragedă m-au pasionat tainele minții și a inimii. Acest lucru m-a determinat să studiez tot ce puteam ca să pot ajunge...

Articole publicate: 266

Vezi pagina autorului
Publicat în categoria Psihoterapie pe de .

Despre Eugen Popa

Salut, sunt Eugen Popa și de la o vârstă fragedă m-au pasionat tainele minții și a inimii. Acest lucru m-a determinat să studiez tot ce puteam ca să pot ajunge într-un mediu în care informațiile erau extrem de limitate.

De-a lungul anilor, am practicat yoga și alte practici orientale și asta, împreună cu cele mai recente descoperiri din lumea psihologiei, dar și tehnologia, au contribuit la modelarea persoanei care sunt astăzi.

 

Există o constantă în viața mea: tot timpul sunt curios de cele mai recente descoperiri, studii și cercetări în domeniile psihologiei, neurologiei, comunicării, hipnozei, iar asta mă ajută să cresc și să evoluez atât pe plan personal, cât și pe plan profesional.

Am vrut să învăț de la cei mai buni profesioniști din fiecare domeniu în parte, iar asta a însemnat să caut cei mai buni profesori și cele mai bune cursuri din întreaga lume. Studiile mele se întind de la cursuri de psihologie la Harvard și cursuri de hipnoză și NLP, la Retreat-uri de yoga și multe altele.

Primul meu curs de hipnoză a fost cu regretatul Gerald Kein de la Omni Hypnosis și apoi am continuat cu Ron Eslinger, Gordon Emmerson, Edwin Yager și mulți alții. În 2012 am devenit Certified Hypnosis Trainer cu NGH și mai târziu, tot în acel an am devenit și OMNI Hypnosis Trainer.

De-a lungul anilor am crescut pentru a-mi crea propriul curriculum de hipnoză și am predat diferite terapii și cursuri de auto-dezvoltare în toată lumea (Brazilia, SUA, Marea Britanie, Europa, Asia).

 

Certificări

    • Trainer certificat în Terapiea Resurselor și Terapie avansată a stării eului

      2015 

    • Trainer certificat Goulding SleepTalk pentru copii

      2015 

    • Trainer certificat în terapie subliminală sau Terapia Yageriană

      2014

    • Consultant certificat Goulding SleepTalk pentru copii

      2014 

    • Trainer certificat în terapia părților

      2013

    • Trainer certificat de hipnoză OMNI

      2012 

    • Trainer certificat de hipnoză NGH

      2012 

    • Practician de hipnoză cu certificat OMNI Hypnosis NGH

      2009

 

Acreditări și certificări

    • Trainer Terapia Resurselor Eugen Popa 8211
    • Trainer OMNI Hypnosis Eugen Popa
    • Trainer NGH Eugen Popa 8211
    • Eugen Popa Hinoterapeut certificat NGH
    • Eugen Popa Hipnotizator certificat NGH 8211

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

  • sute de ore de cursuri,
  • zeci de ședințe de terapie,
  • demonstrații și exemple de lucru
  • Certificări Internaționale
  • > Inscrie-te Acum <

    8 comentarii la „Cum sa te lasi de fumat pentru totdeauna

    1. Mihail Sumanaru

      Păcat că nu faci altceva decât să schimbi un obicei cu un altul, fără a renunța efectiv la fumat. În plus, dacă pățești că mine, te alegi și cu un început de ulcer de la substanța ce este folosită pe post de metodă de livrare a nicotinei și…, nici nu te lași de fumat. Cred că ambiția, încrederea în sine, autodisciplina, te pot ajuta să ajungi la rezultatul scontat. Pentru cei mai “slabi de înger”, cred că hipnoza este calea cea mai de încredere.

      Răspunde
    2. Isaura

      Da fumez .
      Am vrut și vreau în continuare să mă las de fumat.
      De fiecare data când spun de maine nu mai fumez nu pot să o fac.Am să încerc tigarile electronice.

      Răspunde
    3. Liana Cosma

      Da , fumez .Am senzația de relaxare . M-am gândit sa ma las de fumat de multe ori . Chiar m- am lăsat de câteva ori , pe perioade scurte . Când nu fumam , simțeam ca îmi lipsește ceva . Eram agitată . Sunt fumătoare de peste 40 ani . Mi-am luat deja țigară electronica .Sper sa dea rezultate .Daca nu , voi recurge la terapie .

      Răspunde
    4. Herbei Vioara

      M-am lăsat de fumat de șase zile ,m-am lăsat pentru că am hotărât că sănătate este foarte importantă ,în ultimul timp m-am simțit rău din cauza țigărilor ,aveam stări de anxietate ,dureri în gât ,în piept și am observat că toate aceste stări au dispărut când nu am mai fumat , acum am mai multă energie ,mă simt mai fericită ,dorm mai bine noaptea și cafeaua parcă are un gust mult mai bun fără țigară ,dar cel mai tare mă bucur că nu mai simt acea frică în piept care pur și simplu mă termina psihic ,nu pot să spun că nu îmi vine să mai aprind o țigară ,dar atunci mă gândesc la cât de rău m-am simțit când fumam și îmi trece pofta imediat .
      Vă doresc tuturor multă voință să vă puteți lăsa acest viciu urât ,fără pastile ,fără țigări electronice .
      Baftă tuturor și să ne auzim cu bine în comentarii fără fum!😁

      Răspunde
    5. Victoria

      Fumez.Starea de sănătate îmi impune sa ma las de fumat. Nu pot sa ma las ,îmi place sa fumez la cafea ,după masa, în jur de 10 țigări pe zi.Ce să fac?

      Răspunde
    6. Corina

      Buna din cauza starii de sanatate am hotarat sa renunt la fumat. Nu pot sa o fac brusc dar mi-am impus sa renunt treptat. Astfel de la 10-12 tigari pe zi am ajuns intr-o luna la 4 tigari pe zi. Prin schimbarea obiceiurilor de zi cu zi si prin autodisciplina am reusit performanta aceasta in aproximativ o luna. Sper in maxim doua luni sa reusesc. Consider ca e mai usor sa renunti treptat la un obicei atat de nesanatos.

      Răspunde

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *