Creșterea Inteligenței prin Stimulare Cerebrală
Redactat de Eugen Popa

Creșterea Inteligenței prin Stimulare Cerebrală

Noul dispozitiv cerebral creat de DARPA crește viteza de învățare cu 40%!

Stimularea creierului poate fi cheia unei învățări mai rapide.

Nu poți să citești acum?
Ascultă acest articol cu ușurință

Noul studiu finanțat de  DARPA (Agenția de Cercetare Avansată a Ministerului Apărării din Statele Unite)  a demonstrat cu succes modul în care o metodă non-invazivă de stimulare a creierului poate stimula performanța mentală și cognitivă.

Lucrând în cadrul programului DARPA numit Restoring Active Memory (RAM), oamenii de știință de la Laboratoarele HRL din California, Universitatea McGill din Montreal, Canada și Soterix Medical din New York au testat dispozitivul cerebral cu cimpanzei macac și au observat o creștere substanțială a capacității maimuțelor de a efectua rapid anumite sarcini.

 

Cum s-a desfășurat studiul

creșterea inteligenței

În studiul publicat în revista Current Biology, echipa HRL descrie modul în care au folosit stimularea transcranială neinvazivă de curent direct (tDCS) pentru a stimula cortexul prefrontal la cimpanzei.

Apoi au îndemnat animalele să îndeplinească o sarcină bazată pe învățare asociativă – asociere între indicii vizuale și locație – pentru a obține o recompensă.

Macacii care purtau dispozitivul cerebral tDCS au depășit semnificativ grupul de control.

Primul grup a avut nevoie de doar 12 încercări pentru a învăța cum să obțină imediat recompensa, în timp ce cel de-al doilea a avut nevoie de 21 de încercări, dispozitivul tDCS reprezentând creșterea cu 40% a vitezei de învățare, potrivit cercetătorilor.

Declarațiile cercetătorilor

„În acest experiment, am vizat cortexul prefrontal cu ajutorul montajelor de stimulare non-invazive individualizate”, a declarat cercetătorul HRL Praveen Pilly.

Citește și  Frica de Ploaie: Cauze și Tratament

„Aceasta este regiunea care controlează multe funcții executive, inclusiv luarea deciziilor, controlul cognitiv și reaccesarea memoriei contextuale. Este conectat la aproape toate celelalte zone corticale ale creierului, iar stimularea acestuia are efecte răspândite. ”

Pe baza rezultatelor studiului lor, cercetătorii spun că viteza crescută de învățare a fost cauzată de conectivitatea modulată între zonele creierului și nu de viteza cu care s-au conectat neuronii.

 

Totul este în Minte

Abilitatea de a crește funcția creierului aproape instantaneu este fără îndoială atrăgătoare.

Această idee fost exploatată ani de zile în filmele științifico-fantastice (vezi: „Flori pentru Algernon”, „Limitless”), dar progresele tehnologice par să ne aducă tot mai aproape de momentul în care creșterea inteligenței folosind tehnologia este o realitate.

 

La ce ajută Stimularea Cerebrală?

Scopul acestor studii nu este doar acela de a-i ajuta pe oameni să fie mai deștepți sau inteligenți.

O posibilă aplicație imediată a dispozitivului cerebral DARPA este tratamentul persoanelor care suferă de degenerare neurală care provoacă o pierdere a funcției de memorie.

După cum a menționat echipa în studiul lor, „Aceste rezultate sunt în concordanță cu ideea că tDCS duce la schimbări pe scară largă în activitatea creierului și sugerează că poate fi o metodă valoroasă pentru modificarea ieftină și neinvazivă a conectivității funcționale la om.”

Acum este rândul tău:
1) Tu ai folosi stimularea cerebrală pentru a învăța mai repede?
2) Crezi că există riscuri în această tehnologie? Dacă da, Care?

Eugen Popa

Salut, sunt Eugen Popa și de la o vârstă fragedă m-au pasionat tainele minții și a inimii. Acest lucru m-a determinat să studiez tot ce puteam ca să pot ajunge...

Articole publicate: 267

Vezi pagina autorului
Publicat în categoria Psihoterapie pe de .

Despre Eugen Popa

Salut, sunt Eugen Popa și de la o vârstă fragedă m-au pasionat tainele minții și a inimii. Acest lucru m-a determinat să studiez tot ce puteam ca să pot ajunge într-un mediu în care informațiile erau extrem de limitate.

De-a lungul anilor, am practicat yoga și alte practici orientale și asta, împreună cu cele mai recente descoperiri din lumea psihologiei, dar și tehnologia, au contribuit la modelarea persoanei care sunt astăzi.

 

Există o constantă în viața mea: tot timpul sunt curios de cele mai recente descoperiri, studii și cercetări în domeniile psihologiei, neurologiei, comunicării, hipnozei, iar asta mă ajută să cresc și să evoluez atât pe plan personal, cât și pe plan profesional.

Am vrut să învăț de la cei mai buni profesioniști din fiecare domeniu în parte, iar asta a însemnat să caut cei mai buni profesori și cele mai bune cursuri din întreaga lume. Studiile mele se întind de la cursuri de psihologie la Harvard și cursuri de hipnoză și NLP, la Retreat-uri de yoga și multe altele.

Primul meu curs de hipnoză a fost cu regretatul Gerald Kein de la Omni Hypnosis și apoi am continuat cu Ron Eslinger, Gordon Emmerson, Edwin Yager și mulți alții. În 2012 am devenit Certified Hypnosis Trainer cu NGH și mai târziu, tot în acel an am devenit și OMNI Hypnosis Trainer.

De-a lungul anilor am crescut pentru a-mi crea propriul curriculum de hipnoză și am predat diferite terapii și cursuri de auto-dezvoltare în toată lumea (Brazilia, SUA, Marea Britanie, Europa, Asia).

 

Certificări

  • Trainer certificat în Terapiea Resurselor și Terapie avansată a stării eului

   2015 

  • Trainer certificat Goulding SleepTalk pentru copii

   2015 

  • Trainer certificat în terapie subliminală sau Terapia Yageriană

   2014

  • Consultant certificat Goulding SleepTalk pentru copii

   2014 

  • Trainer certificat în terapia părților

   2013

  • Trainer certificat de hipnoză OMNI

   2012 

  • Trainer certificat de hipnoză NGH

   2012 

  • Practician de hipnoză cu certificat OMNI Hypnosis NGH

   2009

 

Acreditări și certificări

  • Trainer Terapia Resurselor Eugen Popa 8211
  • Trainer OMNI Hypnosis Eugen Popa
  • Trainer NGH Eugen Popa 8211
  • Eugen Popa Hinoterapeut certificat NGH
  • Eugen Popa Hipnotizator certificat NGH 8211

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

 • sute de ore de cursuri,
 • zeci de ședințe de terapie,
 • demonstrații și exemple de lucru
 • Certificări Internaționale
 • > Inscrie-te Acum <

  Un comentariu la „Creșterea Inteligenței prin Stimulare Cerebrală

  1. Ciprian

   Oricine si ar dori să fie mai inteligent ,nu i asa ?
   Intrebarea este daca din punct de vedere etic v a fi ok ? In sensul in care vor apare diferențe majore între indivizi la nivel de IQ iar ,sa presupunem, la un examen de angajare sunt doi indivizi ,unul care foloseste tehnica iar celălalt nu ,atunci parerea mea ca este o concurență incorectă!
   Concluzia este nu ar face bine cel putin deocamdata ,aceasta tehnologie pt ca ar creea diferențe mari între indivizi in defavoarea celor care nu vor folosi aceasta tehnologie !

   Răspunde

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *