tratamente-atacuri-de-panica
Redactat de Laura Badea
Orice persoana, oricat de echilibrata, poate suferi macar o data in viata un atac de panica. Stresul cotidian, agitatia, graba permanenta si alimentatia nesanatoasa pot fi cativa dintre cei mai comuni declansatori ai starilor anxioase bruste. 

Nu poți să citești acum? Ascultă acest articol cu ușurință

In fond, atacul de panica in sine reprezinta un episod brusc de teama puternica si neliniste ce poate declansa reactii fizice severe, chiar in absenta unei cauze aparente. 

Tipuri de tratamente pentru atacuri de panica

In functie de severitatea lor, atacurile de panica pot fi tratate doar cu ajutorul psihoterapiei, sau poate fi necesara interventia cu medicamente.  In general tratamentul medicamentos pentru atacurile de panica are rolul de a contribui la reducerea intensitatii si a frecventei episoadelor, precum si la o aparenta imbunatarire a calitatii vietii, insa in absenta psihoterapiei el este incomplet.  Ignorand cauza si lucrand doar asupra efectelor nu veti face nimic altceva decat sa lasati raul sa roada si mai puternic.  Ca sa nu mai vorbim de faptul ca pe termen lung tratamentul medicamentos pentru atacurile de panica poate da dependenta.  Asa ca pentru a obtine cele mai bune rezultate este necesar ca tratamentul pentru atacurile de panica sa aiba la baza:
    • O informare corecta si completa asupra starilor, cauzelor si reactiilor ce pot aparea;
    • Introducerea meditatiei si a tehnicilor de relaxare – prin intermediul acestora pacientul poate preintampina un nou episod si poate depasi mai usor starile neplacute;
    • Reducerea consumului de substante excitante neuronal, precum cafeaua, ciocolata, alcoolul si tutunul;
    • Adoptarea unui stil de viata sanatos si in primul rand a unei rutine potrivite de somn;
    • Includerea sportului in rutina zilnica.
terapie-atacuri-de-panica

Cum poti trata EFICIENT atacurile de panica prin psihoterapie?

Prin intermediul psihoterapiei poti intelege mai usor ce anume reprezinta atacurile de panica si de ce au aparut in viata ta. Inveti sa te cunosti mai bine, sa iti intelegi reactiile organice si sa fii in echilibru cu emotiile si judecatile tale.  Fiind o metoda de tratament dependenta aproape in totalitate de efortul pacientului, rezultatele pot aparea mai rapid sau mai greu. Totusi, cu o implicare din partea suferindului, in cateva saptamani simptomele atacului de panica sunt reduse in mod semnificativ si pot chiar disparea de tot.
Citește și  Schizofrenia se mosteneste?

Ce presupune, in cazul atacurilor de panica, tratamentul medicamentos?

Medicamentele ce se dovedesc eficiente in reducerea simptomelor atacurilor de panica sunt, in general, prescrise de un medic psihiatru. Ele fac parte fie din clasa benzodiazepinelor, a inhibitorilor selectivi ai recaptarii serotoninei (SSRI), fie din clasa inhibitorilor recaptarii serotoninei si norepinefrinei (SNRI).  Totusi, ce trebuie sa stii este ca un tratament ce a dat rezultate in cazul unei alte persoane se poate sa nu functioneze in cazul tau. Fiecare organism reactioneaza diferit la substantele chimice introduse. Uneori poate dura cateva saptamani pana ca medicamentele sa dea rezultate… alteori ele pot avea efecte adverse. In plus, nu se recomanda sa fie utilizate in sarcina!

Ajuta in atacuri de panica sa urmezi un tratament naturist (remedii)?

Al treilea tip de tratament pentru atacurile de panica este cel naturist. Este adevarat ca plantele, folosite corect, pot ajuta in ameliorarea simptomelor anxietatii, depresiei si in general a tulburarilor psihologice.  Sunt anumite plante si combinatii de plante care au efect sedativ si calmant. Cele mai cunoscute sunt: valeriana, hameiul, levantica, passiflora.  De asemenea, farmaciile naturiste au diverse capsule si siropuri ce contin combinatii ale acetor plante. Totusi, la fel ca in cazul tratamentului medicamentos, nu este suficienta inlaturarea simptomelor. Netratate ele vor reveni in prim plan, iar organismul va putea chiar dezvolta o toleranta mult prea mare fata de tratament, ajungand sa isi piarda din eficienta. In acest sens, un tratament naturist insotit de terapia cognitiv comportamentala poate reprezenta formula magica pentru succes!

Tratamente atacuri de panica specifice adultilor

Atacurile de panica sunt mult mai comune in cazul adultilor decat al copiilor. De cele mai multe ori grijile combinate cu anumite conditii de sanatate preexistente, consumul de substante si lipsa unei rutine sanatoase de somn pot declansa atacuri de panica severe.  In plus, adultii mai prezinta si alti factori de risc, precum:
  • Menopauza si schimbarile ce vin odata cu aceasta;
  • Consumul excesiv de alcool, nicotina si cafea;
  • Hipotiroidismul;
  • Sarcina si nasterea.
Citește și  Stresul Emotional: Simptome, Tipuri si Tratament
In acest sens, se recomanda realizarea unui consult de specialitate inca de la debutul simptomelor. Pentru a se administra un tratament corespunzator este necesara realizarea unor investigatii.  Acestea presupun recoltarea analizelor de sange pentru a observa starea generala de sanatate a organismului, precum si explorarea antecedentelor medicale. Este important sa se confirme (sau infirme, dupa caz), ca originea simptomelor este, cu adevarat, atacul de panica, si nu alte afectiuni ce pot avea manifestari similare. Daca, intr-adevar, este vorba despre un astfel de episod, atunci tratamentul medicamentos poate fi administrat imediat, alaturi de terapie.

Tratamente atacuri de panica specifice copiilor

Desi atacurile de panica sunt mult mai des intalnite la varsta adulta, si copiii pot avea astfel de episoade. Simptomele sunt similare: hiperventilatie, durere in piept, senzatie de sufocare, tremor, ameteala si frica de spatii largi. Cel mai adesea parintii isi dau seama ca este ceva in neregula atunci cand copiilor le este frica sa mai iasa din casa, devin irascibili si defensivi, nu se mai concentreaza cum trebuie, au un randament scazut atat la scoala cat si in sarcinile de acasa.  In plus ei pot avea cosmaruri, isi pot pierde interesul fata de mancare si fata de actvitatile ce le placeau in trecut, pot avea fobii, dureri de cap sau de burta.  Pentru ca sunt mici si nu au o intelegere completa asupra vietii, este important ca parintii sa intervina de la primele simptome, oferind sprijin si iubire. In plus, psihoterapia este, fara doar si poate, cea mai buna metoda de tratament in cazul copiilor. Copiii sunt mult mai deschisi spre a se cunoaste si a intelege ce se intampla cu ei decat adultii. Din acest motiv au rezultate mult mai rapide si se recupereaza mai usor. In timpul sedintelor ei invata sa se relaxeze si sa isi inteleaga emotiile, putand pune bazele unui sistem puternic de aparare impotriva unor noi atacuri viitoare. tratamente atacuri de panica
Citește și  Timiditatea: Cunoaste-te pe tine insuti

-Pot să folosesc metode naturale pentru a trata atacurile de panică?

Da, poți utiliza metode naturale pentru a trata atacurile de panică, precum respirația profundă, meditația, activitatea fizică regulată și reducerea consumului de cofeină. Aceste strategii pot contribui la slăbire sănătoasă fără dietă și pot ajuta la menținerea echilibrului mental și emoțional.

Tratamente atacuri de panica specifice gravidelor (in sarcina)

Este cunoscut faptul ca sarcina aduce foarte multe provocari. Schimbarile hormonale, frica fata de nastere si de ceea ce urmeaza, precum si multe alte ganduri, emotii si transformari neurochimice pot provoca adevarate avalanse in interiorul unei gravide. In plus, medicamentele antidepresive sunt, in general, interzise pe perioada sarcinii.

Asadar, cu ce se trateaza atacurile de panica in timpul sarcinii?

Simplu: cu psihoterapie, meditatie, practica recunostintei, Yoga, terapii alternative (prin umor, muzica si desen)… dar si prin aromaterapie! Este important ca in aceasta perioada sa se acorde o atentie deosebita psihicului intrucat starea emotionala a gravidei poate fi transferata si copilului. Stresul simtit de mama va chinui micutul suflet.  Asa ca daca experimentezi astfel de stari in sarcina profita pentru a lua o pauza si a te pune pe primul loc! Relaxarea este cheia. In concluzie, medicamentele, plantele si terapia sunt complementare atunci cand vine vorba despre tratamentul atacurilor de panica. Totusi, desi primele doua pot avea rezultate incredibile pe termen scurt, singura metoda 100% eficienta pe termen lung este psihoterapia. Asa ca nu ezita sa apelezi la ajutorul unui specialist daca te confrunti cu simptomele neplacute ale acestei tulburari.

Laura Badea

Laura Badea este Consilier pentru Dezvoltare personală și Specialist în Activitatea de Coaching, acreditate de Ministerul Muncii și Educației din România.

Articole publicate: 51

Vezi pagina autorului

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

  • sute de ore de cursuri,
  • zeci de ședințe de terapie,
  • demonstrații și exemple de lucru
  • Certificări Internaționale
  • > Inscrie-te Acum <

    Un comentariu la „Tratamente atacuri de panica CU si FARA medicamente

    1. Pingback: Atacul de panica: cauze, simptome, diagnostic Puterea Minții

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *