tehnici-de-persuasiune
Redactat de Laura Badea
Ți-ai dorit vreodată să poți să îi convingi pe oameni mai ușor să te urmeze? Sau să te asculte? Sau să cumpere de la tine?
iconBooking
Dorești o Ședință de Terapie?

Programează o ședință cu un specialist Puterea Minții.

Sau poate că ai vrea să fii mai ușor capabil să faci o impresie bună.

Nu poți să citești acum? Ascultă acest articol cu ușurință

Oricare ar fi motivul tău, realitatea este că poți să obții aceste rezultate oricând, extrem de ușor, dacă înveți câteva tehnici de persuasiune .

Exemple de persuasiune

Persuasiunea este extrem de importantă atunci când îți dorești să convingi pe cineva să facă, să gândească sau să înțeleagă ceva Persuasiune este atunci când:
  • Ai văzut o reclamă la TV în urma căreia ai decis să cumperi un produs;
  • Ai stat de vorbă cu un prieten care te-a convins să mergeți împreună la sală;
  • Ai mers la cumpărături alături de o prietenă, deși poate ai fi avut altceva în plan;
  • Ai votat cu o anumită persoană după ce ai ascultat un discurt politic;
  • Te-ai oprit din a schimba canalele după ce ai văzut ce se află pe un anumit post.
Poate că toate aceste exemple îți par banale, dar ele sunt reale. Și deși ai putea fi tentat să crezi că în câteva din ele ai fost manipulat, realitatea este că între manipulare și persuasiune există câteva diferențe destul de importante. Dar despre acestea vom vorbi în cele ce urmează.
  • Care este rolul dorințelor în persuasiune?

Persuasiunea este, în consecință, arta de a influența pozitiv oamenii din jurul tău.  Fiecare persoană este condusă în viață de anumite nevoi și dorințe. Unele sunt simple, în timp ce altele pot reprezenta adevărate mistere. De unele suntem conștienți, pe altele le înțelegem abia după câteva ședințe de terapie cognitiv comportamentală De multe ori putem fi convinși să facem anumite lucruri pentru că trebuie. Vorbim, astfel, despre o forțare. Persuasiunea, însă, presupune convingerea pozitivă. Ajungi să crezi, să faci sau să gândești un anumit lucru pentru că îți dorești ca acesta să fie adevărat. Cumva, prin persuasiune, îți cauți fericirea – adică obținerea unei satisfacții. Așadar, dacă vrei să fii persuasiv, trebuie să cunoști dorințele cele mai profunde, mai intime ale interlocutorului tău.
  • Diferența dintre persuasiune și manipulare

De cele mai multe ori luăm decizii în baza unor considerente, precum gradul în care acea decizie (acțiune) duce la satisfacerea unei nevoi. Astfel, vorbim despre persuasiune atunci când intențiile din spate sunt sincere, când nevoia este cu adevărat satisfăcută și când discursul are o conotație pozitivă pentru publicul țintă. Manipularea, însă, se deosebește de persuasiune prin aceea că ascunde niște intenții false, meschine. Persoana manipulatoare deși poate părea interesată sincer de binele suprem al celuilalt, ea poate urmări doar atingerea propriilor obiective.  În astfel de cazuri, manipularea față de persuasiune poate recurge la metode abuzive de obținere a veto-ului, ce poate face persoana manipulată să nici nu realizeze că este intimidată.

Exemple de manipulare

tehnici-de-persuasiune-persuasiune-manipulare Cele mai comune exemple de manipulare se găsesc în Mass-Media.  Zilnic ești bombardat de reclame în care ți se promit rezultate incredibile în urma unor cure banale sau îți ești sfătuit să crezi că un anumit personaj public este interesat de binele tău, particular.  În felul acesta ești manipulat să cumperi produse pe care nu le vei folosi niciodată sau care te vor face să te simți mai frustrat, să votezi cu oameni care te vor dezamăgi sau să crezi că există un pericol iminent la fiecare pas.  Astfel, nu este de mirare că tot mai mulți oameni trăiesc într-o permanentă stare de spaimă, experimentează atacuri de panică sau sunt în depresie. Manipularea joacă un rol important în patologia tulburărilor emoționale!
  • La ce te ajuta persuasiunea in viata de zi cu zi: educație, job și relații?

Să fii persuasiv este minunat! Toți liderii au nevoie de această calitate. Persuasiunea merge mână în mână cu binele comun și dorința de evoluție. Când mai mulți oameni privesc în aceeași direcție ei pot obține mai ușor succesul. În acest fel, persuasiunea se poate dovedi extrem de eficientă și de importantă în derularea activităților de fiecare zi. În educație, persuasiunea joacă un rol important. Amintește-ți de anii de școală. Cu siguranță ai avut cel puțin o materie care ți-a plăcut strict prin prisma profesorului. El nu te-a manipulat să îți placă. Te-a convins. Și cu siguranță și acum, după ani, îți amintești cu drag de materia sa. Majoritatea oamenilor sunt educați cu blândețe. Noi învățăm ceea ce ne dorim și de la oamenii care ne plac. Este evident! Să fii persuasiv la job poate fi extrem de favorabil: îți vei convinge mai ușor colegii să acționeze în aceeași direcție, vei obține mai ușor rezultatele dorite și te vei simți mult mai bine. Și în final, persuasiunea în relație este benefică. În felul acesta aveți șanse să evoluați împreună într-o direcție comună, evitând situațiile stresante și neînțelegerile. Persuasiunea, în general, presupune armonie, așa că ea nu poate fi altfel decât pozitivă! tehnici-de-persuasiune  
  • Puterea persuasiunii cum este evidențiată în domenii precum politică, mass-media și publicitate

Robert Cialdini în „Totul despre Psihologia Persuasiunii” explică modul în care oamenii pot obține succesul fiind convingători. Cu toate că nu puține sunt situațiile în care domeniul politicii, Mediei și publicității este echivalat cu manipularea, în realitate foarte multe sunt situațiile în care masele sunt, de fapt, persuadate.  Nu întotdeauna intenția este meschină. Nu mereu discursul este mincinos. Mulți oratori dețin nativ sau s-au antrenat ani buni pentru a fi convingători. Realitatea este, până la urmă, că există un principiu în marketing care spune că nimănui nu îi place să i se vândă ceva, dar tuturor ne place să cumpărăm.  Discursul politic și cel mediatic reprezintă cele mai comune exemple de vânzare indirectă. 
  • Particularitati ale persuasiunii

Persuasiunea reprezintă, de fapt, un element de retorică. În acest sens, particularitățile sale sunt:
  • Capacitatea de concepere a discursuluiputerea de convingere este dată tocmai de faptul că oratorul are un discurs coerent și coeziv. El pare să fie informat cu adevărat în privința subiectului (este în temă), argumentează logic motivele prezentate și oferă exemple concludente;
  • Discursul este structurat: atenția publicului este captată în mod intenționat încă din incipit, faptele și conjuncturile sunt expuse fluent și există argumente clare care să susțină ipoteza;
  • Discursul este elocvent și împrumută din stilul interlocutorului. Altfel spus, oratorul se adaptează la contextul în care se află și, în consecință, își va cenzura sau exprima subiectiv părerea în funcție de acesta;
  • Memoria sau elementul subiectiv, personal, joacă de asemenea un rol important în persuasiune.Un individ cu o cultură generală mai vastă va fi favorizat în acordarea votului de încredere.
  • Acțiunea este, poate, cel mai important element al persuasiunii. Ceea ce se întâmplă după ce publicul a fost convins are un rol la fel de important (dacă nu chiar mai important) decât tot discursul. Astfel, trebuie să existe o congruneță optimă între dimensiunea verbală a discursului și cea nonverbală. Cu alte cuvinte, după vorbe trebuie să existe fapte!
  • Ce reprezinta o comunicare persuasivă

Comunicarea reprezintă un proces complex prin care se transmit informații. Este cunoscut faptul că numai prin intermediul comunicării poate fi posibilă coexistența indivizilor.  Pe de altă parte, atunci când comunicarea este persuasivă înseamnă că există o formă de influențare. Persuasiunea, în sine, reprezintă un proces de ghidare prin care indivizii aleg să adopte noi idei, atitudini și chiar să facă anumite lucruri. În lipsa unei comunicări persuasive indivizii unui grup nu vor putea fi uniți și nu vor putea prezenta o viziune comună, armonioasă.
  • Cum sa ai un discurs persuasiv de fiecare dată

    tehnici-de-persuasiune-discurs-persuasiv
Pentru a avea un discurs persuasiv și a folosi corect tehnica persuasiunii este important să ai în minte obiective foarte clare și să îți dezvolți o puternică încredere în sine. Oamenii simt nesiguranța și nimeni nu își dorește să urmeze o persoană nesigură.  Tehnicile de persuasiune și influență sunt specifice liderilor. Așa că dacă vrei să ai un discurs persuasiv de fiecare dată, ia în calcul următoarele:
  • Fii sigur pe tine
  • Folosește dovezi în discursul tău (exemple) și ține minte că oamenilor le plac poveștile;
  • Creează empatie;
  • Nu folosi negații;
  • Învață să te faci plăcut;
  • Ține-te de cuvânt!
Citește și  Terapia Cognitiv Comportamentală

– Pot tehnici de persuasiune să fie folosite în meloterapie pentru a ajuta pacienții să se simtă mai deschiși și receptivi?

Pot tehnici de persuasiune să fie folosite în terapia prin muzica pentru a ajuta pacienții să se simtă mai deschiși și receptivi. Prin utilizarea limbajului pozitiv, empatiei și influenței, terapeuții pot folosi aceste tehnici pentru a crea un mediu sigur și confortabil pentru pacienți în timpul ședințelor lor de terapie prin muzica.

Care Tehnici de Persuasiune Pot Fi Eficiente pentru Persoanele cu Anxietate Sociala?

Atunci cand vine vorba de persoanele cu frica de a vorbi in public sau anxietate sociala, tehnici de persuasiune precum empatia, ascultarea activa si incurajarea pot fi eficiente. Este important sa se adapteze discursul pentru a reduce presiunea si a creste confortul persoanei in situatii sociale.

Tehnici de persuasiune

Cele mai comune tehnici de persuasiune și influență sunt următoarele:
  1. Tehnica reciprocității: vei fi convingător dacă te ții de cuvânt și dacă oferi valorare în schimbul timpului celuilalt. Cu alte cuvinte, dacă tot primești atenția publicului tău, nu plictisi. Oferă o informație valoroasă la schimb!
  2. Tehnica contrastului: două lucruri diferite vor fi mai evidente atunci când sunt alăturate!
  3. Tehnica prieteniei: Învață să te faci văzut ca fiind prieten. Ești mult mai ușor de convins de către un prieten decât de un necunoscut, nu?
  4. Tehnica așteptării: Atunci când cineva pe care tu respecți are o anumită așteptare de la tine, vei fi motivat să o împlinești.
  • Persuasiunea voluntara si involuntara?

Există persoane care dezvoltă o personalitate extrem de favorabilă persuasiunii. Sunt firi hipnotice, sigure pe ele, care inspiră încredere. În cazul acestora apare cel mai adesea ceea ce se numește „persuasiune involuntară”. Ele pot fi convingătoare chiar și dacă nu au depus niciun fel de efort în acest sens. Același lucru este valabil, în general, pentru oricine ți-a câștigat deja respectul.
  • Metode de manipulare

tehnici-de-persuasiune-tehnici-manipulare Când vine vorba despre metode de manipulare, acestea sunt foarte frecvent folosite în viața publică. Pentru a putea câștiga încrederea maselor, anumiți indivizi au învățat să utilizeze cele mai vechi trucuri psihologice de manipulare. Câteva dintre ele sunt:
  • Cere mai mult decât aștepți să primești: în felul acesta chiar și dacă nu vei primi ceea ce ceri, tot ai șanse destul de mari să primești mai mult decât dacă ai fi cerut din start cât ai fi vrut;
  • Reține numele celor din jur: folosind această tehnică le creezi celorlalți impresia că îi prețuiești și formezi o relație mult mai intimă cu aceștia;
  • Metoda Benjamin Franklin: când vrei să câștigi încrederea celuilalt, pune-l să facă un lucru important pentru tine și arată-te extrem de recunoscător.
  • Sfaturi 

În final ține minte că există foarte multe cărți care te pot învăța totul despre psihologia persuasiunii. Important este, însă, ca atunci când îți stabilești obiectivele să fii sincer cu tine însuți. Să manipulezi poate fi ușor, dar pe termen lung riști ca aceste metode să îți afecteze imaginea. Dacă vrei să înveți mai multe despre persuasiune, apasă aici! În schimb, dacă înveți să fii altruist și sincer, poți obține rezultate sociale mult mai bune prin persuasiune!

Laura Badea

Laura Badea este Consilier pentru Dezvoltare personală și Specialist în Activitatea de Coaching, acreditate de Ministerul Muncii și Educației din România.

Articole publicate: 51

Vezi pagina autorului

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

  • sute de ore de cursuri,
  • zeci de ședințe de terapie,
  • demonstrații și exemple de lucru
  • Certificări Internaționale
  • > Inscrie-te Acum <

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *