selfie si depresia
Redactat de Eugen Popa

Selfie-urile și Depresia

 

Nu poți să citești acum?
Ascultă acest articol cu ușurință

Un studiu publicat recent în revista Sex Roles aduce o  lumină nouă asupra relației dintre auto-fotografiere ( selfie), auto-obiectivarea și simptomele depresive la femei.

Datorită faptului că femeile primesc adesea apprecieri din partea celorlalți mai ales pentru aspectul lor fizic și și se pune mare preț pe atractivitatea lor fizică, cercetătorii au fost interesați să exploreze modul în care auto-obiectivarea a fost legată de comportamentele online.

„Colaborez cu Mindy Erchull pe probleme legate de teoria obiectivării de câțiva ani. De asemenea, am început să fiu interesat de efectele presiunii sociale asupra experiențelor oamenilor”, a explicat autorul principal al studiului, Miriam Liss, profesor de științe psihologice la Universitatea Mary Washington.

„Am fost interesați să vedem modul în care obiectivarea se referă la experiențele din social media – în special Instagram, care este o platformă care se bazează pe postarea de imagini vizuale. Alte studii asupra acestui subiect au analizat în mare măsură modul în care sentimentele de auto-obiectivare pot fi consecința social media.

Am vrut să analizăm modul în care auto-obiectivarea poate schimba modul în care oamenii se comportă când postează selfie-uri.”

Studiul despre legătura dintre Selfie-uri și Depresie

Pentru acest studiu, cercetătorii au examinat 164 de studenți de la o universitate  Statelor Unite. Sondajul a evaluat manipularea fotografiei, numărul mediu de selfie-uri, percepțiile eronate din social media și simptomele depresive.

Majoritatea participanților au raportat că au realizat între 2 și 5 selfie-uri înainte de a posta selfie-ul câștigător pe Instagram, în timp ce aproximativ 5% au raportat că au făcut, în medie, mai mult de 20.

Cercetătorii au descoperit că femeile care au făcut mai multe de selfieuri înainte de a alege unul pentru a posta pe Instagram aveau în medie un nivel mai ridicat de percepție auto-critică despre corpul lor și mai multe simptome de depresie.

„Multe femei tind să își vadă corpul din perspectiva unui observator. Aceasta este cunoscută sub numele de supraveghere corporală, care este considerată o manifestare a auto-obiectivării.

Am descoperit că acest lucru este în strânsă legătură cu modul în care se folosește de social media ”, a spus Liss pentru PsyPost.

„Mai exact, femeile care se sunt foarte atente la corpul lor au mai multe șanse să folosească instrumente de manipulare foto pe Instagram și sunt mai susceptibile să facă un număr mare de selfie-uri înainte de a selecta unul pentru a posta. La rândul lor, aceste comportamente sunt legate de simptomele depresiei. ”

 

Filtrele Instagram pentru Selfieuri

În plus, tendința de manipulare a fotografiei – cum ar fi utilizarea unui filtru pentru a schimba aspectul general al fotografiei, editarea pentru a ascunde cusururile și a face ca anumite părți ale corpului să pară mai mari sau să pară mai mici – au fost, de asemenea, legate de simptome depresive.

„Manipularea fotografiei pare să influențeze simptomele depresive prin sentimentul că o persoană se prezintă online într-un mod înșelător”, a spus Liss.

„Observăm că acest lucru creează un cerc vicios. Pe de-o parte femeile doresc să se prezinte pe sine pe rețelele de socializare folosind cea mai bună imagine posibilă, dar în același timp, acest lucru le poate face de fapt să se simtă mai rău față de ele însele.

Acest lucru se poate datora fi parțial faptului că pot avea un sentiment că nu sunt oneste cu privire la modul în care se prezintă. De fapt, primul tău selfie ar putea fi foarte bine cel mai bun selfie al tău! ”, a spus Liss.

Dar studiul – ca toate cercetările – include unele limitări.

„Acesta a fost un studiu corelațional, deci nu putem face concluzii cauzale. Femeile care sunt deprimate pot avea o mai mare tendință în a manipula fotografia sau să facă un număr mare de fotografii înainte de a posta și sunt, de asemenea, mai predispuse către supravegherea corpului. Cel mai probabil ne învârtim în cerc, mai degrabă decât să avem o linie dreaptă către o țintă bine definită a cauzalității ”, a explicat Liss.

„De asemenea, cred că întrebarea despre cum se simte un om autentic în legătură cu prezentarea sa  online ar trebui analizată în alte contexte. Oamenii s-ar putea simți aiurea nu doar în privința imaginilor pe care le postează, ci și despre modul în care își prezintă viața.”

Există multe persoane care prezintă o versiune foarte “curată” a vieții lor pe rețelele de socializare și nu le place să posteze despre greutățile și dificultățile lor. “

„Desigur, acest lucru dă impresia că nimeni altcineva nu se luptă, ceea ce poate face ca oamenii care se luptă să se simtă mai singuri. Dar cred că ar putea afecta în mod negativ și persoanele care nu postează într-un mod autentic. Pe de altă parte, în anumite contexte, pot exista unele avantaje pentru a prezenta cel mai bun self online. Cred că acesta este un subiect care merită investigat în continuare ”, a adăugat Liss.

 

Întrebări pentru tine:

  1. Folosești Instagram?
  2. Îți faci selfiuri?
  3. Le retușezi?
  4. Folosești filtre pentru Instagram?

Scrie răspunsul tău mai jos în comentariu :)

 

Studiul „Picture Perfect: The Relationship between Selfie Behaviors, Self-Objectification, and Depressive Symptoms”, a fost scris de Sophia J. Lamp, Alyssa Cugle, Aimee L. Silverman, M. Tené Thomas, Miriam Liss și Mindy J. Erchull.

Eugen Popa

Salut, sunt Eugen Popa și de la o vârstă fragedă m-au pasionat tainele minții și a inimii. Acest lucru m-a determinat să studiez tot ce puteam ca să pot ajunge...

Articole publicate: 266

Vezi pagina autorului
Publicat în categoria Psihoterapie pe de .

Despre Eugen Popa

Salut, sunt Eugen Popa și de la o vârstă fragedă m-au pasionat tainele minții și a inimii. Acest lucru m-a determinat să studiez tot ce puteam ca să pot ajunge într-un mediu în care informațiile erau extrem de limitate.

De-a lungul anilor, am practicat yoga și alte practici orientale și asta, împreună cu cele mai recente descoperiri din lumea psihologiei, dar și tehnologia, au contribuit la modelarea persoanei care sunt astăzi.

 

Există o constantă în viața mea: tot timpul sunt curios de cele mai recente descoperiri, studii și cercetări în domeniile psihologiei, neurologiei, comunicării, hipnozei, iar asta mă ajută să cresc și să evoluez atât pe plan personal, cât și pe plan profesional.

Am vrut să învăț de la cei mai buni profesioniști din fiecare domeniu în parte, iar asta a însemnat să caut cei mai buni profesori și cele mai bune cursuri din întreaga lume. Studiile mele se întind de la cursuri de psihologie la Harvard și cursuri de hipnoză și NLP, la Retreat-uri de yoga și multe altele.

Primul meu curs de hipnoză a fost cu regretatul Gerald Kein de la Omni Hypnosis și apoi am continuat cu Ron Eslinger, Gordon Emmerson, Edwin Yager și mulți alții. În 2012 am devenit Certified Hypnosis Trainer cu NGH și mai târziu, tot în acel an am devenit și OMNI Hypnosis Trainer.

De-a lungul anilor am crescut pentru a-mi crea propriul curriculum de hipnoză și am predat diferite terapii și cursuri de auto-dezvoltare în toată lumea (Brazilia, SUA, Marea Britanie, Europa, Asia).

 

Certificări

    • Trainer certificat în Terapiea Resurselor și Terapie avansată a stării eului

      2015 

    • Trainer certificat Goulding SleepTalk pentru copii

      2015 

    • Trainer certificat în terapie subliminală sau Terapia Yageriană

      2014

    • Consultant certificat Goulding SleepTalk pentru copii

      2014 

    • Trainer certificat în terapia părților

      2013

    • Trainer certificat de hipnoză OMNI

      2012 

    • Trainer certificat de hipnoză NGH

      2012 

    • Practician de hipnoză cu certificat OMNI Hypnosis NGH

      2009

 

Acreditări și certificări

    • Trainer Terapia Resurselor Eugen Popa 8211
    • Trainer OMNI Hypnosis Eugen Popa
    • Trainer NGH Eugen Popa 8211
    • Eugen Popa Hinoterapeut certificat NGH
    • Eugen Popa Hipnotizator certificat NGH 8211

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

  • sute de ore de cursuri,
  • zeci de ședințe de terapie,
  • demonstrații și exemple de lucru
  • Certificări Internaționale
  • > Inscrie-te Acum <

    2 comentarii la „Selfie-urile și Depresia Sunt Strâns Corelate

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *